Voorlichting zonbescherming
Ik geef regelmatig interviews over zonbescherming. En ik ben waanzinnig blij dat ik die kans krijg, want hoe meer mensen weten hoe ze zich moeten beschermen tegen de zon hoe beter. Niet alleen natuurlijk om huidveroudering te voorkomen, maar ook om te zorgen dat die explosieve groei van het aantal mensen met huidkanker ophoudt..
Wisten jullie dat er jaarlijks meer mensen doodgaan aan huidkanker dan aan verkeersongevallen? Gek toch dat we wel leren hoe we ons in het verkeer moeten gedragen, maar niet goed weten hoe we moeten smeren. Omdat mijn blogstukje Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème het meest bekeken wordt van alle blogs en de zomervakantie toch echt bijna gaat beginnen, besteed ik er toch maar weer wat aandacht aan.
Is die zonbescherming nou echt zo nodig?
Zonnestralen zijn echt schadelijk voor de huid! Volgens berekeningen krijgt de komende jaren 1 op de 4 Nederlanders te maken met huidkanker, mede veroorzaakt door ons zongedrag. Een ander nadeel van die zonnestralen is dat ze voor 90 procent de oorzaak zijn van huidveroudering zoals rimpels, pigment en verslapping van de huid. Het is niet voor niets dat zowel door de Nederlandse als Amerikaanse vereniging geadviseerd wordt om dagelijks minstens een factor 15 te gebruiken; zomer en winter. V
Veel mensen weten niet dat uv-A (eigenlijk de meest schadelijke stralen) ook door wolken en glas gaan. Onderzoek laat zien dat het regelmatig gebruik van zonnebrandcrème gedurende de eerste 18 jaar van je leven het risico op NMSC (non-melanoma skin cancer) met 78 procent vermindert.
Toch heeft zon ook een hele positieve kant; we worden er blij van en het is goed voor onze vitamine D-voorraad. Maar dat is geen reden om de zonnebrandcrème voortaan te laten staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat fervente smeerders niet minder vitamine D in hun bloed hebben dan anderen. Ook weten we dat mensen die heel veel in de zon komen nog steeds een vitamine D-tekort kunnen hebben. Er bestaat dus een genetische component die bepaalt of jij makkelijk vitamine D kunt aanmaken. Vitamine D kun je gelukkig ook uit voeding halen of eventueel kun je een vitamine D tablet slikken. Een stuk veiliger!
Het antwoord op de vraag is dus eigenlijk ja, zonbescherming is echt noodzakelijk! Even het bovenstaande een klein beetje relativeren; blootstelling aan de zon is een cumulatief risico. Net als roken en drinken van alcohol merk je niet direct de gevolgen en die ene keer zonder bescherming in de zon is niet goed maar is ook niet het einde van de wél. Als je op een terrasje zit en je bent je SPF vergeten, geniet dan vooral gewoon lekker van je lunch en je glaasje wijn!
Welke beschermingsfactor moet ik kiezen?
Gebruik dus in ieder geval dagelijks een factor 15 of 30 (dus ook in de winter) en combineer dit met (een crème met) antioxidanten. Ook in de zomer kun je met een factor 15 of 30 blijven smeren maar breng het dan wat frequenter aan. Tenzij je een extreem lichte huid hebt, is gebruik van een factor 15 of 30 vermoedelijk hoog genoeg. Een factor 30 is aan te raden voor mensen met een lichte huid of die last hebben van pigmentvlekken. Ook als je van je zelf weet dat je niet een trouwe smeerder bent is een factor 30 (of hoger) geschikter.
Als je een zonnebrandcrème goed en volgens de regels aanbrengt, beschermt een product met een factor 15 tegen 94 procent van de zonnestralen en een product met een factor 30 tegen 97 procent van de zonnestralen. Belangrijk om te weten is dat er geen enkele filter is die je voor 100% tegen de zon beschermt! De extreem hoge factoren zijn vaak wat minder prettiger in gebruik en bevatten over het algemeen meer bestanddelen die tot problemen kunnen leiden. Bovendien zorgt het bovenstaande regime er voor dat je huid toch vitamine D en wat pigment (ter bescherming) kan opbouwen en je huid er bovendien het hele jaar gezond uitziet. Het klinkt misschien gek, maar dit is echt beter dan je huid het hele jaar niet beschermen en dan die ene zomervakantie met een total sunblock smeren!
Hoe moet ik smeren?
Echter, veel belangrijker dan de factor is de wijze van het gebruik van de crème. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die hele hoge factoren gebruikten zelfs een wat hogere kans hadden op het krijgen van huidkanker dan mensen die lagere factoren gebruiken (denk aan 15 of 30). Volgens de onderzoekers komt dit doordat de mensen met een hoge factor minder vaak en minder goed smeren.
Het is echt een fabel dat een zonnebrandcrème geschikt zou zijn voor de hele dag. Je moet deze altijd vaker aanbrengen. Om de factor te bereiken die op de verpakking vermeld staat moet je de crème elke twee uur opnieuw aan te brengen om werkzaam te zijn. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na applicatie. Hoe snel de bescherming afneemt is afhankelijk van je huid, de sterkte van de zon, je activiteit en de gebruikte zonfilter. Een filter moet twee uur lang goed beschermen, maar daarna heb je zelfs bij de producten die langdurige bescherming zouden moeten geven geen garantie dat ze dat ook echt doen. Onhandig, maar waar!
Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat mensen vaak te weinig zonnebrandcrème gebruiken. Om de werkelijke bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Met deze hoeveelheid wordt de SPF bepaald die aangegeven is op de zonnebrandcrème. Dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht. Voor je armen en benen heb je zo’n 4 eetlepels nodig, en voor je romp (voor en achter) ook nog eens 2 eetlepels. Om je goed te beschermen, heb je dus veel zonnebrandcrème nodig! Mensen gebruiken naar schatting nu slechts tussen de 25 – 50% van de benodigde hoeveelheid (2 mg/cm2). Dit betekent dat je huid dus ook minder wordt beschermd dan je zou aannemen. Hierbij komt ook nog eens dat de waarde niet lineair loopt met de hoeveelheid crème die je gebruikt. Wanneer je een SPF 50 aanbrengt met 2 mg/cm2 dan krijg je ook de SPF 50. Smeer je nu 1 mg/cm2 aan (ongeveer een kwart theelepel) dan is je SPF al gedaald tot onder de 10! 0,5 mg/cm2 levert zelfs een SPF lager dan 5 op!
Als je op zoek bent naar een zonnebrandcrème, koop dan liever geen spray. Hier zijn twee redenen voor: ten eerste is de kans dat je de zonnebrandcrème voldoende dik aanbrengt erg klein. Ten tweede zitten er in zonnebrandcrème vaak nanodeeltjes. Die deeltjes wil je liever niet inademen en dat risico loop je wel bij een spray. Let erop dat een zonnebrandcrème zowel tegen uv-B als tegen uv-A beschermt. Volgens de nieuwe regelgeving moet de uv-A-beschermingsfactor minstens 1/3 van de uv-B-beschermingsfactor zijn. Op producten die hieraan voldoen staat een cirkelvormig logo met UVA op de verpakking.
Een foundation of dagcrème met SPF of een apart product?
Hoewel het in de winter prima is om je huid te beschermen met een foundation of dagcrème met een SPF, ben ik er in de zomer toch voorstander van om een apart zonnebrandproduct te gebruiken. Een foundation (of poeder) breng je namelijk nooit dik genoeg aan om echt de bescherming te krijgen die op de verpakking staat. Een goede dagcrème met SPF kun je wel wat dikker aanbrengen, maar bevat werkzame ingrediënten die in de regel niet erg goed combineren met zonfilters. Kort uitgelegd kunnen de werkzame stoffen van je dagcrème in combinatie met zonfilters minder goed in de huid komen om daar hun werkt te doen. Bovendien is het behoorlijk kostbaar om producten met hoge concentraties werkzame stoffen om de paar uur opnieuw in een dikke laag op je gezicht aan te brengen. Daarbij is het zo dat filters een relatief grote kans geven op irritatie of allergie. Tenslotte is er als je kijkt naar de ingrediëntenlijst van een product eigenlijk geen verschil tussen een dag- of nachtcrème. Gebruik je een apart zonnebrandproduct dan kun je je dagcrème gewoon ook ’s nachts aanbrengen. Dat scheelt weer!
Hoe kan ik mijn huid voorbereiden op de zon
Het is in ieder geval geen goed idee om de huid voor te bereiden op de zon door onder de zonnebank te gaan. De straling die je krijgt door het gebruik van een zonnebanken bestaat voornamelijk uit krachtige uv-A-straling. Deze straling gaat dieper in de huid dan uv-B. Hoewel je door deze straling niet verbrandt, is uv-A mogelijk nog gevaarlijker dan uv-B. De kans op het ontstaan van een melanoom (de gevaarlijkste vorm van huidkanker) neemt met 75 procent toe bij mensen die voor hun dertigste regelmatig onder de zonnebank gaan. Zonnebankbruin beschermt nauwelijks tegen verbranding. Ook bruin van een zelfbruiner geeft nauwelijks extra bescherming. Veel slimmer is het je huid in topconditie te brengen door goed te eten en de barrièrefunctie te versterken. Een huid die gezond is en genoeg antioxidanten bevat, kan zich veel beter weren toch zonschade en verbrandt minder snel.
Overigens toonde een onderzoek van de Univeristy St Andrews (Schotland) aan dat mensen met een ongebruinde huid als aantrekkelijker en gezonder worden beoordeeld dan mensen met een door de zon of zonnebank gebruinde huid. Wil je toch graag dat bruine kleurtje dan is het belangrijk je te realiseren dat het bruin worden van je huid eigenlijk al een teken van beschadiging is. Zelfs zonder dat je verbrandt. Een deel van de schade is al aangericht voordat je bruin wordt en de bruine kleur beschermt je wel wat tegen de zonnestralen maar is vergelijkbaar met een SPF van circa 5. Als je toch graag bruin wil worden is een goede oplossing is het gebruik van een zelfbruinende crème.
Let er wel op dat dit bruine kleurtje je niet beschermt tegen zonnestralen. Ben je geen fan van de zelfbruiner en wil je wel dat bruine kleurtje dan adviseer ik de heetste uren van de dag te vermijden, altijd in de zon te gaan met een beschermingsfactor op en een zonnebrandproduct te gebruiken met of in combinatie met een crème met antioxidanten. Uit een heel recent onderzoek is gebleken dat die extra antioxidanten die je in combinatie met een zonnefilter gebruikt heel erg nuttig zijn en je huid extra goed kunnen beschermen. Let er verder op dat je als je in de zon bent zogenaamde fototoxische stoffen vermijd. Dit zijn stoffen die in combinatie met zon zonneschade kunnen versnellen zonder dat je dat direct aan de huid merkt. Je kunt er ook lelijke pigmentvlekken aan over houden. Stoffen die dit kunnen doen zijn:
- geurstoffen/parfum
- kleurstoffen
- plantextracten/oliën als citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, st johns wort, tea tree en ginger
- oxybenzone (dat is gek genoeg een zonfilter)
Moet ik een aftersun gebruiken?
De zon vormt in je huid vrije radicalen die uiteindelijk kunnen leiden tot huidveroudering en huidkanker. Die vrije radicalen kan je dus maar beter kwijt dan rijk zijn! Hoewel er in je huid van nature antioxidanten aanwezig zijn om die vrije radicalen weg te vangen ontstaat er door factoren als blootstelling aan zon, roken, milieuvervuiling en ouderdom snel een tekort. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat dit tekort zo snel mogelijk wordt aangevuld. Smeren met een crème met antioxidanten (die vrij radicalen kunnen wegvangen) is dan ook een must. Er bestaan veel verschillende soorten antioxidanten. Bepaalde vitaminen hebben een antioxidantwerking (bijvoorbeeld vitamine C en vitamine E) en er zijn ook een heleboel plantaardig ingrediënten die dit kunnen (bijvoorbeeld groene en witte thee).
Als je regelmatig in de zon komt is het ook belangrijk je huidbarrire te herstellen en daarmee het vochtgehalte van de huid aan te vullen. Doe je dit niet dan zal je huid droger worden, haar elasticiteit verliezen en kleine rimpeltjes gaan vertonen. Dit kan je voorkomen door het gebruik van ingrediënten als niacinamide, hyaluronzuur of glycerine.
Is je huid ondanks zonbescherming een beetje verbrand, dan kunnen kalmerende stoffen als zoethoutwortelextract (glycyrizzia glabra), aloë vera, of bètaglucan wonderen doen.
Een goede dag-, nachtcrème of bodylotion zal zowel antioxidanten, kalmerende als ook barrière-herstellende stoffen bevatten. In een goed aftersunproduct moeten deze stoffen ook zitten. Eigenlijk is een goede aftersun gewoon een goede crème en een goede crème ook een goede aftersun! Je kunt dus een van beide producten kiezen, en het is niet nodig om beide producten te combineren. Maar lees wel eerst even goed de ingrediëntenlijst van het product, zodat je zeker weet dat het product van jouw keuze de werkzame stoffen bevat.
Nou, met deze tips moet het lukken om met een mooi velletje de zomer door te komen en ziet jouw huid er ook na de zomer nog mooi en stralend uit!
Ik wens iedereen een heel fijne vakantie!
Zomerse groeten, Jetske
(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)
Lees ook de blogs:
Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème,
De do’s en don’ts van veilig zonnen op een rij,
Je huidverzorging mee op reis,
De strijd tegen rimpels; no time to waste,
Bruin voor een prikkie,
Ouder achter glas! en
‘De zon en cosmetica. Niet altijd een goede combinatie.
52 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Hoelang Beschermt Zonnebrand Factor 30? oktober 24, 2023 (15:44)
[…] Voorlichting zonbescherming – Dr. Jetske Ultee […]
-
Francisca augustus 2, 2015 (11:25)
Heeft iemand al wel eens uitgerekend wat de geadviseerde hoeveelheid zonnebrandcrème eigenlijk betekent? Dat betekent een koffer vol literflessen voor een vakantie van twee weken! Eén eetlepel is 15 ml. Per keer moet je dus 90 ml smeren, dit maal 4 keer per dag en maal 4 gezinsleden levert dus bijna 1,5 liter zonnebrandcreme per dag op. Dat zijn zo n 20 literflessen voor één vakantie.
-
Jetske september 3, 2015 (12:14)
Beste Francisca,
Daar word je inderdaad niet vrolijk van en is ook niet te doen. Ik adviseer je om je huid een deel van de tijd te beschermen met kleding of om op de warmste uren van de dag in de schaduw te gaan zitten.
Groetjes Jetske
-
-
Gulsum juni 16, 2015 (00:07)
Hallo jetske,
Op je blog las ik dat je op je gezicht ongeveer een halve THEElepel sunblock moet smeren maar in je “sunwiser” boekje staat dat dat een halve DESSERTlepel moet zijn. Ik vroeg me af welke van de 2 nou klopt? M n tweede vraag is: ik had een sample besteld van je “Uncover suncare spf 30” waar 1,5 ml in zat. Ik heb dit alles op m n gezicht gesmeerd en kreeg een heel wit gezicht. Ik vroeg me af hoe dat zou kunnen komen? Hoort dat zo (dat wel een deel maar niet alles in je huid trekt) of had ik minder moeten smeren? of duurt het gewoon even voordat het helemaal erin is getrokken en had ik wat langer moeten wachten? (Zo ja, hoe lang?) Ik kijk uit naar je reactie! Groeten, Gulsum
-
Jetske oktober 15, 2015 (15:30)
Beste Gulsum,
Het is theelepel, mijn excuses voor de verwarring! Ik ga ervoor zorgen dat het aangepast wordt.
Bleef de witte waas aanwezig op je huid? Of trok het na een tijdje weer weg? Voor vragen met betrekking tot de producten van Uncover Skincare kan je ook terecht bij de klantenservice via uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl of 010 – 4363 276. Je vraag wordt dan doorgaans binnen twee dagen beantwoord.Groetjes Jetske
-
-
Gulsum juni 11, 2015 (15:47)
Hallo jetske,
Ik had nog een vraagje, ik lees overal dat jij en bijna alle andere dermatologen een zonbescherming met factor 30 adviseren en vroeg me af wat daar de reden voor is? Is het niet beter om factor 50 te gebruiken zodat we beter beschermd zijn tegen de zon? Ook al is het verschil maar 1 procent? Ik las namelijk dat die 1 procent op de korte termijn niet veel effect heeft, maar op de lange termijn wel. Ik kijk uit naar je reactie.
Groeten,
Gulsum
-
Wesley mei 27, 2015 (22:55)
Ik gebruik 15% glycolzuur en géén zonbescherming. Ik zit hele dagen op school dus ik kom niet veel buiten in de volle zon. Ik heb een tijdje factor 30 gebruikt, maar omdat mijn huid snel vet werd en de zonnebrand wit uitsloeg ben ik gestopt. Deze gebeurtenis staat niet op zichzelf en is daarom niet niet incidenteel, met andere woorden: alle zonbeschermingsproducten die ik ooit heb geprobeerd laten die witte waas achter op mijn huid, óók SPF 15. Maar naar het lezen van dit artikel twijfel ik aan het nut van dagelijkse SPF bescherming, tenzij je van plan bent om laag-op-laag te smeren. Als ik s ochtends om 06:00 uur het product aanbrengt en in de middagpauze mijn huid voor het eerst in contact komt met direct zonlicht is de bescherming van de zonbescherming zodanig afgenomen dat ik betwijfel of het nog enigszins nut heeft, of is deze conclusie te voorbarig en maak ik hier een grote denkfout? Kun je je huid ook preventief laten controleren zodat je bij de eerste symptomen al in kunt grijpen? Want wat dat betreft ben ik iemand die zich daar best wel ongerust over kan maken, en liever dingen meerdere keren controleert of laat controleren dan er helemaal niets mee te doen.
-
Jetske oktober 15, 2015 (15:00)
Beste Wesley,
Zoals je kunt lezen is een zonnebrandcrème zeker belangrijk, vooral met het gebruik van glycolzuur. Na twee uur neemt de werkzaamheid van een zonfilter af dus wil je tussen de middag nog goed beschermd zijn, moet je je huid écht opnieuw insmeren. Houd er ook rekening mee dat UVA-straling gewoon door een raam heen kan komen. Omdat ongeveer 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon ben je bij de eerste symptomen eigenlijk al te laat. Je kunt het beter zoveel mogelijk voorkomen door een zonnebrandcrème te gebruiken.
Groetjes Jetske
-
-
judith februari 16, 2014 (11:01)
Hallo Jetske, dus als ik het goed begrijp is het goed om je huid in te smeren met factor 15 tot 30… Ook in de winter als je binnenzit, ook als je geen zonnestralen binnen komen?
En is het dan et beste om echt een zonnebrandcreme te kopen of een creme met een factor erin verwerkt?
In mijn geval: ik gebruik Vit A zuur creme via de huisarts 0,05%
-
judith februari 16, 2014 (10:59)
Hallo Jetske, dus als ik het goed begrijp is het goed om je huid in te smeren met factor 15 tot 30… Ook in de winter als je binnenzit, ook als je geen zonnestralen binnen komen?
En is het dan et beste om echt een zonnebrandcreme te kopen of een creme met een factor erin verwerkt?
In mijn geval: ik gebruik Vit A zuur creme via de huisarts 0,05%
-
Jetske februari 19, 2014 (15:15)
Beste Judith,
De vragen per e-mail worden altijd beantwoord. Helaas heb ik zelf te weinig tijd om de vragen allemaal te beantwoorden (al zou ik dit natuurlijk wel graag willen!). Op welke vraag zou je graag antwoord willen hebben? Ik zie inderdaad dat er al mailcontact is geweest met een van mijn collega’s :-).
Groetjes Jetske
-
-
Peter september 11, 2013 (18:56)
@Inge
Lyphazome techonologie is nano-technologie. De wetenschap is erg verdeeld of dat nou veilig is of niet. Jetske heeft er al een paar blogs over geschreven. http://jetskeultee.nl/wat-is-nanotechnologie/obj7777353. Ook gebruikt Vision het stofje Benzophenone-3, dat raadt Jetske af, http://jetskeultee.nl/oxybenzone-benzophenone-3/obj7777432. Eigenlijk moet je ook minimaal SPF15 gebruiken en volgens Jetske, wanneer je in de zon gaat, om de 2 uur smeren. De vitamine a zuur kan erg uitdrogen als je het op je lippen smeert, je kunt het proberen, maar ik denk niet dat het erg prettig is.
INCI: Aqua, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Benzophenone-3, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Potassium Cetyl Phosphate, Dicaprylyl Maleate, Sorbitol, Alcohol, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Cetyl Alcohol, Tocopheryl Acetate, Lecithin, Dimethicone, Carbomer, Thriethanolamine, Methylparaben, Propylparaben.
-
Inge september 10, 2013 (17:19)
Hallo dokter Jetske,
In de winter wil ik Vision Face Day gaan gebruiken met factor 10. Door LyphaZome technologie zou dit veel langer werken dan andere zonnebrandcrèmes, maar nu twijfel ik daar een beetje aan. Ook zou ik graag willen weten of het inderdaad klopt dat je alle andere crèmes iedere twee uur in moet smeren, ook in de winter. Ik heb een redelijk lichte huid. Dan als laatste: Kun je vitamine A crème ook op je bovenlip smeren of is dit geen goed idee? Alvast bedankt voor je antwoord. Groetjes Inge
-
Binni juni 27, 2013 (13:25)
wordt u gesponsort door unilever?
-
Peter juni 21, 2013 (07:53)
@Loulou
Het is wel goed dat je dat even meldt inderdaad. Ik had zelf ook al een fles Suncover gekocht en het in mijn gezicht geprobeerd. Nu was ik al niet compleet overtuigt van de filters die er inzitten, maar het prikt ook nog eens ontzettend in mijn gezicht. Na een 15-30 krijg ik ook wat rode vlekken die later weer wegtrekken, de rest van de dag jeukt het wel wat. En ook de geur, bah, ik vind het veel te sterk erg onprettig. Er zit geen parfun in, de vanille zorgt volgens mij voor de geur. Wel jammer, want nu moet ik dus of de peperdue Suncare gaan gebruiken (175 vs 12.50 euro omgerekend), of iets anders zoeken, maar tegen de meeste drogisterij producten kan ik niet. Hopelijk kan jij wel een oplossing vinden, succes!
-
Loulou juni 20, 2013 (20:35)
Hoi Jetske,
Ik ben fan van je blog. Eindelijk eerlijke informatie! Bedankt daarvoor.
Ook bedankt voor jou advies om kinderen goed in te smeren. Ik heb zelf vier jonge kinderen die ik nu elke dag dik insmeer tegen de zon.
Onze zoon heeft eczeem, en kan weinig producten verdragen. Dus kocht ik een flinke hoeveelheid van jou zonnebrandcrème. Je pretendeert dat er geen irriterende stoffen zijn toegevoegd aan jou producten, dus leek mij dat perfect.
Helaas constateer ik dat ons mannetje na een paar dagen helemaal onder de uitslag zit. Vooral in het gezicht en de binnenkant van zijn armen! Het zijn allemaal onderhuidse bultjes die irriteren. Hij krabt zijn hele huid kapot en komt slecht in slaap door de jeuk.
Ik twijfelde of het door jou product komt, maar heb toch een sterk vermoeden. Want de rest van zijn lichaam heb ik niet ingesmeerd (lange broek en T-shirt) en daar zit de uitslag niet. Bij het insmeren geeft hij ook aan dat hij deze crème niet wil…
Ik merk trouwens ook dat het product een geurtje heeft. Zitten er dan tóch irriterende stofjes in jou zonnebrandcrème?
Groetjes,
Loulou
-
Peter mei 15, 2013 (19:40)
@Anna
De warmte die je voelt komt toch door de infraroodstraling? Die straling heeft een golflengte van >780 nm. De beste zonnefilters beschermen tegen de range 280nm-400nm (http://www.smartskincare.com/skinprotection/sunblocks/), dus zouden dan geen infrarood tegenhouden. Dus het lijkt mij sterk dat een zonnebrandcreme je lichaam kouder maakt. Maar ik ben geen expert, dus misschien zit ik er naast hoor.
-
Anna mei 15, 2013 (19:26)
Hoi Jetske :),
Ik heb een vraag over het gebruiken van zonnebrandcreme. Want ik heb gelezen dat er ook zonwerend folie bestaat voor tegen de ramen, maar daar staat bij dat de temperatuur in de ruimte dan zou afnemen met 5 tot 8 graden. Nu heb ik een vraag of je dan ook kunt afkoelen van zonnebrandcreme, omdat de creme dan misschien over een langere tijd minder warmte van de zon doorlaat, waardoor je misschien zelf ook een aantal graden gaat afkoelen. Ik hoop dat de vraag een beetje helder is. Ik vind trouwens uw website heel erg leuk, en interresant ! 😀 En ik probeer zo veel mogelijk te smeren. Ik ben nog wel opzoek naar echt een goed product 🙂 Groetjes Anna
-
Anoniem maart 20, 2013 (21:02)
beste jetske
als ik echt ga zonnen ,dan is het toch niet nodig eerst dagcreme en dan zonne creme er over heen te smeren ,van jouw merk ,,ik neem aan dat het alleen geld voor dagelijks naar buiten gaan en als je je op maakt ,maar als je gewoon gaat zonnen ,is dan alleen je zonnecreme voldoende,??
gr ria -
Daphne februari 26, 2013 (18:17)
Beste Sanne,
Ik ken het probleem van weinig geld …
Ook ik wil graag mijn huid goed verzorgen zoals Jetske dit aanraadt. Daarom ben ik enorm aan het winkelen. Zojuist bijvoorbeeld een tube Lavara sun milk neutral op internet gevonden voor de halve prijs (helaas was er nog maar eentje); een tijdje geleden bij DA twee halen een betalen voor Oil of Olaz total effects dagcreme parfumvrij (Etos heeft ook vaak dergelijke aanbiedingen); afgelopen weekend bij bodyshop.nl met 50% korting de Aloe Vera Facial Wash en Aloe Vera serum kunnen kopen (5x gezichtsverzorging = 50% korting via de online nieuwsbrief). Ik zie zojuist dat bij dadrogistonline.nl de lanettecreme 20% is afgeprijst. Dat is hoe ik mijn huidverzorging betaalbaar probeer te houden en het scheelt je heel veel geld. Wel af en toe geduld hebben en soms een voorraadje inslaan en soms ook tijd besteden aan zoeken naar koopjes. Sommige door Jetske aangeraden producten zijn in elk geval voor mijn beurs helaas (anders) onbetaalbaar.
Succes!
Daphne -
Sanne januari 3, 2013 (20:59)
Beste Jetske,
ik heb heel weinig geld te besteden, maar ik wil toch graag een goed mijn huid verzorgen. Ik heb een huid met veel acne, die na het douchen trekkerig/droog aanvoelt. Kunt u mij alstublieft vertellen, welke specifieke producten voor mij echt noodzakelijk zijn? Ik wil er graag niet veel geld aan uitgeven.
Doeg! -
hanneke december 4, 2012 (14:04)
Goedemorgen,
Ik hoop dat u mij kunt helpen met het volgende. Ik heb op de website http://www.anti-rimpelcreme.nl de creme reverta gekocht voor veel geld. Tot mijn verbazing kreeg ik een tube van 12 oz zonder enige bijsluiter over de inhoud. Kent u dit product en weet u wat erin zit? Ik vertrouw het niet, en kom nu pas op uw website terecht.
Hartelijk dank voor uw antwoord,
Hanneke -
Marielle september 14, 2012 (17:42)
Aan Sabine,
je kan deze prima voor je gezicht gebruiken. Er zit geen parfum in en dat is een groot plus punt en zo ver ik kan zien zitten er ook geen stoffen in die niet goed samen gaan met de zon. Als er 1 reden zou zijn dat je dit product niet op je gezicht zou kunnen gebruiken is dat vaak lichaamszonnecreme s te vet zijn voor het gezicht.
-
Jetske september 13, 2012 (10:38)
Hallo Anne,
Zou het misschien kunnen dat je de creme te dicht bij je ogen smeert? De huid rond je ogen vermijden is het eerste wat ik je zou aanraden. Natuurlijk wel een goede zonnebril dragen dan.
Voor vitamine A zuurcreme, heb je een recept nodig van je huisarts. Als dit niet lukt, neem dan even contact op met het Uncover-team.Groeten en bedankt voor je compliment!
Jetske -
Marielle augustus 28, 2012 (19:17)
@ Judith, om 15 uur is de zon best wel nog fel hoor! Ik verbrand ook heel snel en ga pas om 17 uur zonnebaden! Wat je ook zou kunnen doen voor je je zonnebrand op je gezicht smeert is groene thee zetten en wanneer ie lauw is met een watje aanbrengen op je gezicht, hierna zou je ook aloe-vera op je gezicht kunnen smeren en daarover je zonnebrand zo is je huid nog extra beschermd tegen zonnebrand en vroegtijdige rimpels door de antiocidanten. Verder wanneer je huid toch verbrand is zou ik er ook de groene thee op doen en de aloe-vera deze werken ook kalmerend.
-
Marielle augustus 28, 2012 (19:12)
@ Fiona als je ik zou hem proberen! Ik heb ook een hele gevoelige huid maar op parfum van etherische olien reageerd mijn huid zelden!
Ik weet niet wat je huidtype buiten gevoelig nog is. Maar als je huid normaal, droog is kan ik je heel erg de producten van Kruidvat eigenmerk van de Sensitive lijn aanraden! Hiervan is mijn huid weer in balans gekomen! Ik ben vooral heel tevreden over de dagcreme die in een pot zit en er zit spf15 in. Alles heeft een roze/witte verpakking. -
renee augustus 24, 2012 (21:15)
Beste jetske,
was te voorbarig ingredienten van de vit c van Pascaud zijn Aloe vera gel,
Ascorbic Acid, Fentylene Glycol,Niacinamide, Betaine, aqua, Phyllanthus Emblica fruitextract, Vitis Vinifera(Grape), seed extract,Glycerin,PyridoxineHCL,Xantham Gum, Alcohol,3,3 methoxysalen Manganese Chloride, Sodium Hyaluronate,Hydrolized Glycosaminoglycans,Tocopherol,Methyl Dihydrobenzoate,Peg-40 HydrogenatedCastor Oil.Mijn vraag is kan deze serum die best wel prikt( is natuurlijk een vitc) na een exfoliant gebruiken ??? Waar past dit serum in het huidverzorgingsplan??
-
renee augustus 24, 2012 (16:26)
Hallo Jetske,
Ik gebruik van pascaud de Innovative Transdermal Serum.
Gaat schade door vrije radicalen tegen
Vermindert pigmentvlekken
Egaliseert de teint
Krachtige huidverjongende werking
Werkt in de diepste huidlagen
15% vitamine C (collageen verbetering)
Super Oxide Dismutase (bestrijdt zuurstof radicalen)
Aloe Vera gel basis
Bevat geen parfum
Bent u bekend met Pascaud produkten?? Ik vind het jammer dat er geen ingredienten opstaan. Dus weet ik niet of het wel goed is. -
Judith augustus 22, 2012 (23:51)
Krijg ik reactie ik mijn mail als u terugbericht..?
-
Judith augustus 16, 2012 (22:02)
Eindelijk is die zomer daar. Net factor 50, dik smeren en 12-14 uur netjes even uit de zon. Herhaaldelijk opnieuw ingesmeerd, op tijd naar huis. 15:30u. En ja hoor… Thuis aangekomen, toch weer verbrand!!
Moe word ik ervan. Niet heerlijk nagenieten van een zonnig dagje. Maar piekeren over welke kanker ik nu zal krijgen en hoewel rimpels ik er nu bij gekweekt heb. Tuurlijk ik had er eerder uit kunnen gaan. Maar door al die waarschuwingen kijk uit voor huidkanker en veroudering, maakt het er niet leuker op..:-(
Mijn vraag nu aan Jetske.. Is een beetje verbanden even erg als volledig verbranden? Mijn huid is een beetje warm, maar blaren hangen er niet bij.
Hoe kan ik voorkomen als ik in mijn gezicht lichtelijk van verbrand, dan de situatie verergert en verbranding doorzet?
Vriendelijk bedankt, Judith -
joke augustus 1, 2012 (22:59)
Hallo Anna,
Als ik een zonnebrandprodukt op mijn gezicht smeerde,had ik
tranende en prikkende ogen,
Het irriteerde, nu gebruik ik ladival voor kinderen factor 30 (jetske adviseer deze o.a ook als je kijkt bij hulp bij je keuze van je zonnebrandcremeSucces!
Groet van joke -
Coco augustus 1, 2012 (16:50)
Beste Jetske,
Ik volg je al een tijdje via de site en ik vind het erg interessant wat je met ons deelt.
Ik heb echter 2 vragen:
Ik gebruik (braaf) een dagcreme en foundation met een SPF, maar eigenlijk moet je om de 2 uur smeren. Hoe doe je dat ? Daarnaast heb ik ook een apart gezichtsprodukt staan met een SPF 40 die over makeup heen kan, maar dat wordt een smeerboel en produkten met een SPF zijn vaak zo vet dat je enorm glimt, wat ik niet wil.
Dus vaak smeer je dan maar niet…. Heb je hier een oplossing voor?
Je bent heel erg duidelijk in welke werkstoffen wel/niet in producten moeten zitten. Een heel gepuzzel voor een comsument. Hoe sta jij tegenover extra voedingsupplementen innemen om je huid van binnenuit te ondersteunen?
Ik hoor het graag.Mvrgr
Coco
-
Sabine juli 25, 2012 (16:21)
Hoi Jetske,
Bedankt voor je zeer informatieve website. Ik raadpleeg deze vaak wanneer ik iets wil kopen.
Ik heb zojuist een zonnebrandcreme van Roc gekocht voor het lichaam. Het heef Soleil protexion high tolerante, sensitive skin 50spf. Met tinosorb M en S zoals ik al heb gelezen. Ik vraag me af of ik deze veilig kan gebruiken voor mijn gezicht.
De ingredienten zijn:
Aqua, Octylene, C12-15 Alkyl Benzoate, Ethyl Salicylate, Glycerin, Butylene Glycol, Dimethicone, VP/Eicossene
Copolymer, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbuthylphenol, Styrene/Acrylates, Copolymer, Bis-Ethylhexyloxypherol Methoxyphenyl Triazine, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Chrysanthernum Panthenium Flower Extract, Pentylene Glycol, Acrylates Copolymer, Acrylates/C12-22 Alky Methacrylate Copolymer, Caprylyl Glycol, Propylene Glycol, Linseed Acid, PPG-5-Ceteth-20, Ceteth-10Phosphate, Dicetyl Phosphate, Decyl Glucoside, PEG-8 Laurate, Sodium Dodecylbenzenesulfonate, Potassium Lactate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Xanthan Gum, Ceteraryl Alcohol, Dissodium EDTA, Sodium Hydroxide, BHT, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate.Zo, dat is een hele waslijst…
Alvast bedankt.
Groetjes,
Sabine -
Rada juli 23, 2012 (21:33)
Anne,
misschien is Louis Widmer Face met spf 30 iets voor je?
Vrij prijzig, maar werkt ook anti-age. -
Amelia juli 21, 2012 (00:56)
Hallo Jetske,
Allereerst, ik vind uw website helemaal geweldig! De artikelen over de gevaren van de zon hebben mij de ogen geopend. Ik was een verwend zonaanbidster en ging ook regelmatig onder de zonnebank. Voortaan ga ik de zon en de zonnebank mijden. Ik ben van plan zoals is aanbevolen ieder dag zonnebrandcreme op mijn gezicht te smeren. Ik heb alleen een praktische vraag. In uw blog schrijft uw dat je regelmatig moet bijsmeren. Maar hoe moet dat als je na het aanbrengen van de zonnebrandcreme make up hebt aangebracht? Alvast bedankt!
Groetjes, Amelia
-
Fiona juli 15, 2012 (16:21)
Hallo Jetske,
Wat een goede site is dit zeg! Ik heb het een paar weken geleden ontdekt, en heb nu al bijna al je artikelen gelezen. Fijn dat alles zo goed en duidelijk wordt uitgelegd.
Ik heb nog een vraag over een gezichtscreme. (Ik weet niet of ik het hier op de juiste plek vraag?)
Ik ben op zoek naar een creme zonder alcohol en parfum, nu ben ik deze creme tegengekomen; Earth Line Aloe vera dag & nachtcreme.
Klopt het dat hier geen slechte ingredienten inzitten en dat ik het kan gebruiken voor een gevoelige huid? Of raad je toch de producten van uncover skincare aan?Groetjes, Fiona
Aqua, Simmondsia Chinensis (jojoba oil)**, Cetearyl Alcohol, Sodium Cetearyl Sulfate, Glyceryl Stearate, Glycerin (soya), Aloe Barbadensis (aloe vera)**, Butyrospermum Parkii (shea butter)**, Porphyra Umbilicalis (red alga), Persea Gratissima (avocado oil)**, Helianthus Annus (sunflower oil)**, Cetyl Palmitate, Prunus Dulcis (almond oil)**, Cocos Nucifera (coconut oil)**, (d-alpha) Tocopherol (vitamin E), Salix Alba extract (willow bark)**, Fragrance (natural perfume)*, Calendula Officinalis extract (marigold)**, Titanium Dioxide, Tocopherol (vitamin E), Sodium Cocoyl Glutamate, Phytic acid, Lactic Acid, Citronellol*, Farnesol*, Geraniol*, d-Limonene*, Linalool*.
* from natural essential oils
** from controlled organic agriculture -
Elissa juli 14, 2012 (17:19)
@Robin. Dankuwel voor het beantwoorden van mijn vragen.
-
Maureen juli 13, 2012 (10:38)
@Karin: Bedankt! Ik ga hem kopen en proberen:-)
-
Robin juli 13, 2012 (09:45)
Ik heb mijn laserbehandelingen ondergaan bij Euroclinix in Hasselt (Belgisch Limburg). Ik denk dat je het best in de winter kan laten doen, want na behandeling mag je huid enige tijd niet in de zon.
-
Elissa juli 12, 2012 (17:01)
Hoi Robin, Dank voor uw bericht. Welke kliniek adviseert u mij?en in welke maand kan ik de behandeling het best ondergaan. Hoor graag, alvast bedankt.
-
Robin juli 12, 2012 (10:15)
Dag Elisssa. Ik zou voor de laser gaan, als ik jou was. De laser heeft een bewezen werking tegen couperose en is helemaal niet lastig of pijnlijk. Ik had ook last van couperose op mijn neus, maar deze is helemaal verdwenen na 3 laserbehandelingen. Mijn neus is nu reeds 6 maanden couperosevrij. Groet, Robin.
-
Elissa juli 11, 2012 (20:01)
Beste Jetske, Ik heb uw advies nodig,en daarom hoop ik dat u mijn vraa zou willen beantwoorden. Ik heb last van couperose langs mijn neus,op uw website lees ik dat de lasertechniek goed werkt. Ik heb op de website hebjehuidlief.nl gelezen dat een laser niet nodig is , want zij doen het volgende namelijk coagileren met een naald als het goed is. Is dit ook goed?Zou u mij aub advies willen geven,ik ben nog vrij jong en wil de keuze niet alleen maken. Alvast bedankt. Groet,Elissa
-
Anne juli 11, 2012 (15:46)
Beste Jetske,
al enige tijd ben ik op zoek naar een goede zonnebrandcreme voor mijn gezicht. ik heb er al verschillende geprobeerd die jij op je site aanraadt maar ik verdraag niets, of eigenlijk mijn ogen verdragen niets. Allees Vision sun geeft bij mij geen tranende/branderige ogen. De foute filter dus maar beter iets dan niets. Heb jij een idee aan welk ingredient dit kan liggen?
Ik heb een vette maar wel vochtarme huid. Daarbij wil ik, nu ik bijna 30 ben, rekening houden met opkomende fijne lijntjes.Los hiervan wil ik aan je vragen waar ik vitamine A creme kan kopen/bestellen?
En als laatste, een comliment voor je fijne site. Geweldig!
Vriendelijke groeten,
Anne-
Atti Folkertsma juni 4, 2014 (21:34)
Beste Anne, ik heb ook veel last van prikkende ogen na gebruik van een (zonbeschermende) dagcreme, behalve van de dagcreme van Shiseido WrinkleResist 24. Deze crème bevat als zonnefilter oxybenzone. Niet zo best dus, maar geen prikkende ogen!
-
-
Karin juli 10, 2012 (15:54)
Hoi Maureen,
De bodylotion van Decubal vind ik heel goed. Speciaal voor de droge en gevoelige huid en er zit niacinamide in.
Parfum- en parabenenvrijGroetjes Karin
-
Maureen juli 10, 2012 (15:21)
Hoi Jetske,
Natuurlijk gebruik ik de verzorgingsproducten van jouw lijn (waar ik super blij mee ben) en ik gebruik voor mijn lichaam een zonnebrand die jij hebt aangeraden en waar ik dus ook goed tegen kan. Maarr… heb je voor mij ook nog een tip voor een goeie aftersun (of bodylotion)? Ik ben aan het zoeken na een product wat mijn huid goed verzorgt (hij is erg droog) en waar zo min mogelijk alcohol en parfum in zit, maar wel antioxidanten en heb het idee dat er in bodyproducten bijna geen antioxidanten zitten.
Dus alle tips zijn welkom!
Alvast bedankt! -
Marrie juli 10, 2012 (11:45)
Reactie op Nelly:
In de zonneblaasjes gel van Kruidvat zitten volgens mij ongewenste ingredienten zoals menthol e.d. Ik had deze ook, maar na bestudering van de lijst ongewenste ingredienten van Jetske deze weg gegooid, kan dus nu niet meer nagaan welke ingredienten er verder inzitten. -
Nathalie juli 9, 2012 (00:50)
Beste Jetske,
Ik vroeg me af of sproetjes ook een vorm van huidbeschadiging door de zon zijn. Ik heb een lichte huid en ben roodharig dus ik krijg onvermijdelijk sproetjes in de zomer. Het viel mij op foto s op dat ik als kind minder sproetjes had dan nu. Vandaar dat het mij aan het denken zette dat zomersproetjes dus toch niet aangeboren zijn zoals ik altijd dacht maar dat mijn huid dus wel al heel wat zonneschade heeft opgelopen gedurende mijn kindertijd. Nu gebruik ik ook nog maar recent dagelijks zonnebescherming (en ik ben 25) omdat ik nu nog maar pas bewust ben van het belang daarvan.
Alvast bedankt,
Nathalie. -
Faatje juli 8, 2012 (20:13)
Beste JetskeA
Ik sluit me helemaal aan bij Mariam. Ã’ok de juiste make up vinden is erg lastig m.n foundation. Als je een keer een stukje wilt schrijven over de ingredienten heeeeeeel graag. Helemaal mooi zou zijn als jij een foundation- make up lijn op de markt gaat brengen! gr.
-
Nelly van Duijvenvoorde juli 7, 2012 (14:22)
Tja, we weten het wel dat smeren belangrijk is maar hier dus een puber van 16 die zeer licht van huid is en nu dus verbrand is. Waarschijnlijk zon allergie want hij heeft weer blaasjes. Wat kan hij hier het best voor gebruiken? Ik ga in ieder geval zo een goede zonnebrand product kopen. Hij is zojuist naar buiten gegaan met een jasje aan en zijn gezicht en armen heb ik maar even ingesmeerd. (de rest is te pijnlijk) Is de zonneblaasjegel van de kruidvat goed??
Nelly.
-
Miriam juli 7, 2012 (13:21)
Je hebt het over foundation en dat zette mij aan het denken. Ik heb zojuist mijn pakketje met jouw producten van de postbode in ontvangst mogen nemen. Maar na al die goede producten te hebben gebruikt, smeer ik dan dus nog altijd foundation op mijn gezicht die misschien niet het beste is voor mijn huid. Kunnen wij verwachten dat je misschien ook een goede foundation ontwikkeld? Of anders een artikel met meer informatie waarop je moet letten bij het kiezen van een goede foundation?
-
Dirk juli 6, 2012 (14:07)
Goed artikel Jetske!
Ik ben helemaal voor het dagelijks gebruik van een SPF.
Maar eerlijk gezegd is het niet echt te doen om een SPF om de paar uur aan te brengen.
De eerste laag gaat nog wel maar na de tweede wordt het een kleverige glimmende en rullende bende. Helaas. Het is en blijft kiezen tussen twee kwaden.