Waarom je misschien minder goed smeert dan je denkt…
Over geen enkel onderwerp binnen de huidverzorging bestaat zoveel verwarring als over het smeren van zonnebrandcrème. Onjuiste berichtgeving in media, valse productclaims en een rammelende regelgeving hebben er toe geleid dat we allemaal verkeerd smeren. Met als gevolg dat we op ons handdoekje in de zon misschien nog wel meer schade oplopen dan wanneer we ons niet ingesmeerd hadden. We blijven simpelweg te lang liggen omdat we denken dat we beschermd zijn. Een vals gevoel van veiligheid dus.
Welke factor…
SPF staat voor Sun Protection Factor. Op dit moment kan in Europa de SPF bepaald worden wanneer een product bij ten minste tien personen is getest. Wat er gebeurt met zo’n test: per vierkante centimeter huid wordt 2 milligram van de zonnebrandcrème gesmeerd. De SPF wordt vervolgens berekend door de minimale erytheemdosis (MED) van de beschermde huid te delen door de MED van een stukje onbeschermde huid. MED zegt hoeveel energie er nodig is per vierkante centimeter huid om minimale roodheid te veroorzaken. Een stukje onbeschermde huid met huidtype 2 heeft over het algemeen 200 joule nodig om minimale roodheid te veroorzaken. Met een SPF 15 op kleurt het stukje beschermde huid dus pas rood na een dosis uv-B-straling van 3000 joule. In theorie kan je dus 15 keer langer in de zon blijven dan normaal. Toch ligt het nog iets complexer. Het gaat uiteindelijk om de hoeveelheid zonlicht waaraan de huid kan worden blootgesteld. En die wordt ook bepaald door bijvoorbeeld de uv-index, het tijdstip op de dag en de plek op aarde.
Het testen van de SPF is niet erg nauwkeurig en wordt door commerciële bureaus gedaan. Dat de uitslagen niet altijd even betrouwbaar zijn, blijkt uit een onderzoek van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Een test in Amerika leverde gelijksoortige resultaten op.
In Frankrijk wordt nu onderzoek gedaan naar een nieuwe methode om de SPF-classificatie van zonnebrandcrèmes te beoordelen. Nog even geduld dus!
Onthoud wel: geen enkel product beschermt volledig tegen zonschade. Ook niet die SPF 50 of ‘total sunblock’. Ga ervan uit dat wanneer je een SPF 15 kiest, je voor ongeveer 93-94% beschermd wordt. Een SPF 30 beschermt je voor ongeveer 97% en een SPF 50 met nog 1 à 2% meer dan SPF 30.
Waar moet ik tegen beschermen?
De SPF op de verpakking zegt wat over de bescherming tegen uv-B-schade, maar niet veel over de uv-A-schade. Let erop dat een zonnebrandcrème tegen beide soorten straling beschermt. Door uv-A-straling verbrand je niet; je krijgt dus ook geen waarschuwing van je huid. Maar deze stralen zijn zo mogelijk nog schadelijker dan uv-B-stralen. Ze dringen dieper door in de huid, waar ze het DNA beschadigen en veroudering versnellen. Het bindweefsel wordt aangetast en de elasticiteit van de huid wordt minder. Ook verhogen uv-A-stralen het risico op het krijgen van huidkanker.
Zonlicht bevat 20 keer meer uv-A- dan uv-B-straling. Volgens de nieuwe regelgeving moet de beschermingsfactor tegen A minstens een derde zijn van de beschermingsfactor tegen uv-B. Producten die hieraan voldoen hebben een cirkel met ‘UVA’ erin op de verpakking. Helaas houdt nog niet iedere producent zich hieraan. Zeker in Amerika zijn nog veel producten op de markt die nauwelijks uv-A-bescherming geven. Het ene product met een SPF 30 kan je huid dus veel beter beschermen dan het andere product.
Ook interessant om te weten is dat er steeds meer bewijs komt dat niet alleen ultraviolette straling schadelijk is, maar ook infraroodstraling. Infrarode straling zorgt voor vorming van vrije radicalen en beschadigt het collageen. Zonfilters kunnen niets doen tegen deze straling, maar antioxidanten wel. Om de schade die toch ontstaat te beperken is het verstandig om antioxidanten op je huid aan te brengen. De samenvatting van een recent onderzoek hiernaar is te lezen op Skinwiser: & .
Manier van smeren
Als je nog even denkt aan het feit dat er met 2 milligram per vierkante centimeter huid getest wordt, is het dus belangrijk dat je zelf ook die hoeveelheid smeert om de factor te krijgen. Schokkend maar waar: gemiddeld smeren mensen maar 0,5-1 mg per cm2. Dit betekent dat er van je SPF 30 een magere SPF van 9 – 16 overblijft. Lees meer over de manier van smeren en wat dat doet met de beschermingsfactor op Skinwiser: .
Het is ook niet gek, die 2 milligram per cm2 is bijna niet weg te smeren. Houd dus altijd in je achterhoofd dat je waarschijnlijk minder goed beschermd bent dan je denkt.
Links: hoeveel we gemiddeld gebruiken voor het gezicht.
Rechts: hoeveel we zouden moeten gebruiken voor het gezicht.
Make-up met een SPF
Kun je niet ook gewoon make-up gebruiken met een SPF? Ik ben daar geen voorstander van, vooral niet in de zomermaanden. Om de SPF te bereiken die op de verpakking van je product staat, moet je zoals gezegd behoorlijk wat aanbrengen. Van poeders met een SPF wordt vaak nog geen tiende van de hoeveelheid gebruikt die nodig zou zijn. Maar ook met foundation of een BB cream zal je niet snel de SPF bereiken die wordt beloofd: dit zou betekenen dat je een plamuurlaag moet aanbrengen.
Mijn advies: smeer je altijd in met een apart zonproduct als de uv-index 3 of hoger is. Dit is grofweg van april t/m september. En natuurlijk elke twee uur opnieuw smeren…
Wat voor zonnebrandcrème
Ik vind het echt vreselijk dat er nog steeds zo veel producten met slechte zonfilters op de markt zijn. Over veiligheid ga ik het vandaag niet hebben, maar wel over filters die geïnactiveerd worden door zonlicht. Hoe gek het ook klinkt, een aantal filters kan slecht tegen de zon en combinaties van bepaalde filters kunnen helemaal niet tegen de zon en zullen je huid na enkele uren (of weken in je badkamerkastje) nauwelijks meer beschermen. Vaak zijn dat juist de uv-A-filters en daar merk je dus niets van want je verbrandt immers niet. De combinatie avobenzone en octinoxate is hier een mooi voorbeeld van. En laat deze combinatie nou net in die ene all day sunscreen zitten!
Let er op dat je in de zon zogenaamde fototoxische stoffen vermijdt. Dit zijn stoffen die in combinatie met zon, zonschade kunnen versnellen zonder dat je dat direct aan de huid merkt. Je kunt er ook lelijke pigmentvlekken aan over houden. Stoffen die dit kunnen doen (en die helaas ook vaak in zonnebrandcrèmes zitten) zijn: geurstoffen/parfum, kleurstoffen, plantextracten/oliën (zoals citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, st johns wort, tea tree en ginger) en oxybenzone (dat is gek genoeg een zonfilter).
Houdbaarheid
Voor zonnebrandcrèmes geldt dat er een openpotsymbool vermeld moet staan op de verpakking. Dat betekent dat een product gesloten minimaal 30 maanden houdbaar is. Na opening is het product het aantal maanden houdbaar dat in het symbool staat. Er is wel een belangrijke kanttekening. Deze houdbaarheidsaanduiding vertelt je iets over de kans op besmetting van het product en de stabiliteit van de crème, maar niets over de werking van de zonfilters. Zeker van bepaalde chemische filters neemt de werking sterk af. Ik raad dan ook aan om voor de zekerheid elk jaar een nieuwe zonnebrandcrème te kopen. De kans op een verminderde werking van een product is extra groot bij blootstelling aan warmte en licht (en dit is onvermijdelijk wanneer je je fles meeneemt op vakantie naar een zonnig oord).
In mijn Zonboekje voor de Smeer je in!-campagne kun je nog veel meer belangrijke weetjes over zon en zonbescherming lezen. Hoe kan je je huid bijvoorbeeld voorbereiden op de zon, is een aftersun nu echt nodig, kun je beter sprayen of smeren, zijn duurdere zonnebrandcrèmes altijd beter om te gebruiken en hoe zit het eigenlijk met waterproof zonnebrandcrèmes?
Groetjes, Jetske
(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)
LEES OOK:
Zonnefilter titaniumdioxide
Wat doet oxybenzone in zonnebrandcrèmes
Een goede zonnebrandcrème
Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème
Is een beschermingsfactor voor de zon zinvol in je make up
47 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Marianne oktober 14, 2015 (14:57)
Beste Jetske, de afgelopen jaren ben ik mij steeds bewuster geworden dat ik ook moet smeren op gewone doordeweekse dagen. Maar wat ik al lange tijd mij afvraag is hoe vaak je dat op een gewone doordeweekse dag moet doen. In mijn geval, fiets ik s ochtends een kwartiertje naar mijn werk toe. Dan zit ik daar gedurende de ochtend achter een raam en ga ik naar buiten rond 1 uur om een stukje te lopen tijdens de lunchpauze (rond een kwartier). Om 6 uur fiets ik vervolgens dan weer naar huis. Omdat altijd aangeraden wordt om na 2 uur weer opnieuw te moeten in smeren, moet ik dat op mijn werk dan ook doen voordat ik terugfiets of een blokje om loop?
En hoe zit dit dan ook binnenkort weer in de winter, moet je je dan ook weer opnieuw insmeren?
Groetjes,
Marianne
-
Jetske november 6, 2015 (13:45)
Beste Marianne,
Als de UV-index (zonkracht) 3 of hoger is, is het verstandig om de huid elke 2 uur in te smeren met een zonnebrandcrème. Het liefst ook voordat je een blokje om gaat lopen en weer naar huis gaat fietsen. UVA straling gaat ook door het raam heen, dus mocht je achter het raam werken dan raad ik je aan om binnen ook zonnebrandcrème te smeren. In de winter is doorgaans de UV index niet zo heel hoog, dus dan kan je een SPF 15 gebruiken.
Groetjes Jetske
-
-
An september 29, 2015 (15:12)
Beste Jetske,
Zonbescherming is heel belangrijk. Daarom dat ik iedere ochtend een dagcreme met zonfactor gebruik Nu gebruik ik ook heel vaak een foundation of bbcreme met zonfactor. (op erg zonnige dagen in de zomer doe ik dit niet omdat je om de 2 uur zonnecreme moet smeren). Maar nu is het een heel zonnige dag ook al is het eind september en heb ik foundation op van deze ochtend. Ik wil heel graag mijn kindjes te voet van school halen en nog wat buiten met hen spelen. Maar een zonnecreme boven foundation is niet echt ideaal. Hoe los ik dit op? Bestaan er transparante poeders met zonnefactor of zo die je erboven kan doen?
-
Jetske november 5, 2015 (17:00)
Beste An,
Ik begrijp dat een zonnebrandcrème bovenop een foundation niet echt ideaal is, maar toch adviseer ik het je wel te doen. Je zou de zonnebrandcrème in de huid kunnen “kloppen”. Hierdoor blijft je make-up beter zitten. Soms gebruiken mensen een transparante poeder (overigens zonder SPF) om het glimmende van de zonnebrandcrème wat te matteren.
Geniet van je kinderen in de zon, maar het liefst wel met zonnebrandcrème op.Groetjes Jetske
-
-
Jetske september 29, 2015 (13:45)
Beste Alissa,
Wat leuk om te lezen dat je enthousiast bent over de site!
Voor wat betreft het exfoliëren van de huid is het goed om te kijken wat voor huidtype je hebt. Een gevoelige huid moet je minder vaak exfoliëren dan een huid die wel wat meer kan verdragen.
https://www.dr-jetskeultee.nl/de-grootste-skincare-mistakes/obj10454147
https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-exfoliant/obj7777519Uit onderzoek is gebleken dat exfoliëren een positieve verbetering kan geven aan de huid, mits het dus op de juiste manier toegepast wordt.
In het artikel wat je noemt wordt er onderzoek gedaan naar een medicijn dat de schade van de zon op de huid kan verminderen. Vooral mensen die niet goed tegen zonlicht kunnen door een bepaalde ziekte hebben hier baat bij. Interessant en veelbelovend maar vooralsnog te vroeg om conclusies te trekken.
Groetjes Jetske
-
Manwai augustus 18, 2015 (20:55)
Jetske,
Ik weet dat ze in Japan erg voorlopen op het gebied van Sunscreens.
Zo heb je een SPF 50 (zelfs 70) PA++++ en een spray voor onderweg om bij te werken.
Zou je daar erop willen verdiepen en een artikel over schrijven?
-
Jetske september 3, 2015 (13:45)
Beste Manwai,
Gebruik liever geen spray. De kans dat je de zonnebrandcrème dik genoeg aanbrengt (voor het gezicht een halve theelepel) is erg klein en bovendien is het risico op inademen van vervelende ingrediënten wat groter. Verder geven zonnebrandcrèmes met een hoge SPF (>SPF 30) meer kans op irritatie terwijl de hoeveelheid bescherming maar minimaal verschilt: een SPF 30 beschermt voor 97% en een SPF 50 voor 98%. Geen enkele zonnebrandcrème beschermt de huid voor 100%.
Groetjes Jetske
-
-
Nienke coppelmans augustus 4, 2015 (23:13)
In mijn zoektocht naar zonnebrandcrème voor mijn dochter kwam ik deze tegen. Is dat een goede?
Badger company babysunsceeen spf30
-
Jetske september 3, 2015 (12:30)
Beste Nienke,
Het is positief dat het product geen irriterende ingrediënten bevat zoals parfum of gedenatureerde alcohol. Het viel me wel op dat het product geen bewaarstoffen bevat. Ik zou het eens vragen aan de fabrikant of er testen gedaan zijn om de bacterie en schimmelgroei te bepalen. Over het algemeen moeten dit soort testen gedaan worden voordat een merk op de markt wordt gebracht. Als dit niet het geval is geweest moet je erg voorzichtig doen met een product, bij voorkeur dan koel bewaren en nooit met je vinger in de pot! Ook niet te lang bewaren. Ik zou persoonlijk het risico dan liever niet nemen.
Groetjes Jetske
-
-
hanneke juli 23, 2015 (09:00)
Hallo Dr. Jetske,
Ik kwam pas een onderzoek tegen van een dermatoloog die adviseerde uberhaubt geen chemusche filters te gebruiken en een zonnebrandcreme zou op het huidtype afgestemd moeten worden. Is dit correct? In het aanbevolen lijstje van top 10 merken stond oa Clarins, de rest was mij geheel onbekend?
Is dit u wel bekend?
-
Marielle augustus 15, 2015 (19:33)
clarins bevat veel chemicaliën en parfum.
-
Jetske september 29, 2015 (14:15)
Beste Hanneke,
Er zijn verschillende soorten filters, zowel chemische- als fysische zonfilters. Er bestaan chemische zonfilters, zoals oxybenzone, die ik niet adviseer. Maar er zijn ook chemische zonfilters met een goed veiligheidsprofiel, zoals uvinul en ensulizole.
Welk top 10 lijstje bedoel je?
Groetjes Jetske
-
-
Justine juli 8, 2015 (17:33)
Hallo, tot mijn schrik merkte ik dat er op een een deel van mijn voorhoofd zonnenschade is ontstaan, namelijk onder de pony. Of ik heb mij daar niet goed genoeg ingesmeerd, of is het gedeeltelijk door het haar geabsorbeerd. Welke behandeling raad je aan (in de herfst?) om de huid het beste te egaliseren? Alvast bedankt!!
-
Jetske augustus 18, 2015 (10:15)
Beste Justine,
Het is goed mogelijk dat doordat je jouw pony op je voorhoofd hebt, de huid onder de pony minder goed ingesmeerd hebt dan de rest van het gezicht, waardoor je nu zonschade ziet.
Je kunt inderdaad na de zomer hiervoor het best behandeld worden. Dit kan bijvoorbeeld met laser of met IPL (lichtflitsen) behandeld worden. Wellicht is er een huidtherapeute bij je in de buurt die dit soort pigmentvlekken behandeld.
Groetjes Jetske
-
-
Marielle juli 1, 2015 (17:25)
Zouden deze ingrediënten in een creme kunnen gebruikt worden voor onder de ogen tegen huidveroudering?
Calc. Pantothenas 2 g. – Retinol acetas 200.000 U.I – Nicotinamid 1g. – Geranii aetherol. – Paraffin liquid.Polysorbat.80 – Vaselin. q.s. pro 100g.
-
Jetske augustus 18, 2015 (10:30)
Beste Marielle,
Retinol is een vorm van vitamine A. Het kan de verschijnselen van veroudering van de huid verminderen. Het is een erg instabiel ingrediënt en werkt ongeveer 20 keer minder goed dan vitamine A zuur. Ik zou je adviseren dit ingrediënt niet te dicht bij de ogen te gebruiken. Niacinamide (nicotinamide) werkt o.a. talgregulerend en houdt de barrièrefunctie van de huid gezond en sterk. Bovendien kan het pigmentvlekken verminderen.
Om de tekenen van huidveroudering zoveel mogelijk te vertragen is het dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème belangrijk. Ongeveer 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon.
Groetjes Jetske
-
-
Barbara juli 1, 2015 (12:18)
ik ben getriggerd door de opmerking over schade door infrarood straling. Kun je infraroodcabines in sauna s beter vermijden? Ik vind ze nl. wel fijn voor verlichting van spierspanning.
-
Jetske juli 16, 2015 (12:30)
Beste Barbara,
Alle ultraviolette straling is schadelijk voor de huid. Het kan juist collageen afbreken!
Lees onderstaande blog maar eens op Skinwiser.
http://www.skinwiser.nl/infrarode-straling-schadelijk-voor-de-huid/obj10586777Groetjes Jetske
-
-
carolien juli 1, 2015 (10:09)
Beste Jetske en collega s ,
Ik ben al 1,5 jaar een grote fan van jouw blog en produkten! Helaas laat mijn budget het niet meer toe om al jouw produkten aan te schaffen. En daarom waardeer ik het enorm dat je al dat onderzoek gedaan hebt naar “budgetproof” artikelen 🙂 Echt super lief ! Ik gebruik de spf 30 van jouw lijn voor mijn kids en mijn lijf. Helaas vind ik hem wat plakkerig voor mn gezicht. Daar gebruik ik de hydra mineral spf van PC voor. Die vind ik echt geweldig voor mijn couperose huid. Ik vind het nog schrikbarend hoe leraren op school omgaan met insmeren en welke produkten! Ook is er bij mijn kinderen op schoolplein nauwelijks tot geen schaduw! Ik ga dit zeker aankaarten. Ik geef vaak wel een flesje met eigen zonnecreme mee, maar vaak word toch die geparfumeerde “troep”( sorry) gebruikt! Tja… men neemt het toch niet zo serieus als ik. Zelf heb ik veel sproeten en plekjes van verbranden als kind. Gelukkig kan ik , door jouw inzicht , en mijn speurwerk, mijn kinderen een gezonde kennis over huidverzorging meegeven. 🙂 een heerlijk gevoel. Enne, ik geniet nu juist veel meer van de zon dan als kind. Dan verbrandde ik en kon ik er niet van slapen ….pfff, dat was wat.
nogmaals, je bent van enorme waarde voor mij en iedereen die dit leest! Geniet van wat je doet en ga zo door !
-
Jetske juli 16, 2015 (12:30)
Hoi Carolien,
Wat leuk om je enthousiaste reactie te lezen. Daar doe ik het voor!.
Groetjes Jetske
-
-
Tineke juni 26, 2015 (17:29)
ik heb een vraag over een zonnebrandcreme voor kinderen met name baby s . Ik ben benieuwd welke echt aan te raden is. ik heb op dit moment hema sun kids 30 hier zitten veel ingrediënten in maar zo op het eerste gezicht volgens mij niet de schadelijke die je noemde in je blog over schadelijke chemische filters. Graag zou ik meer info willen over deze zonnebrand en welke echt aan te raden is voor baby s.
-
Marielle juli 8, 2015 (22:47)
mustela Baby Zonnemelk SPF50+ Gelaat | 40 ml
-
Jetske augustus 18, 2015 (10:45)
Hoi Tineke,
Behalve bepaalde zonnefilters kan je ook beter alcohol en geurstoffen vermijden in een zonnebrandcrème. Je kan eventueel de ingrediëntenlijst e-mailen, dan kan ik er naar kijken voor je.
Op onderstaande blog staan voorbeelden genoemd van veilige zonnebrandcrèmes (ook voor baby s).
https://www.dr-jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/obj7777433
Groetjes Jetske
-
-
Ramon juni 22, 2015 (09:58)
Hoi Jetske,
Zou jij mij kunnen helpen of kan je een blog schrijven hoe mannen hun huid het best kunnen verzorgen. Ik weet niet waar ik moet beginnen en wat goede producten zijn. Ik hoop dat je hierover een blog over schrijft.
-
susan juni 23, 2015 (14:50)
Ha Ramon
jetske heeft al enkele blogs hierover geschreven.
https://www.dr-jetskeultee.nl/mannencosmetica-better-safe-than-sorry/obj7777503
https://www.dr-jetskeultee.nl/speciale-huidverzorging-voor-mannen/obj7777418
https://www.dr-jetskeultee.nl/mannen-en-vrouwencosmetica-zoek-de-verschillen/obj7777489
misschien heb je hier alvast iets aan?
-
Jetske september 29, 2015 (13:45)
Beste Ramon,
Ik heb hierover al een aantal blogs geschreven :-).
https://www.dr-jetskeultee.nl/mannen-en-vrouwencosmetica-zoek-de-verschillen/obj7777489
https://www.dr-jetskeultee.nl/mannencosmetica-better-safe-than-sorry/obj7777503
https://www.dr-jetskeultee.nl/speciale-huidverzorging-voor-mannen/obj7777418Groetjes Jetske
-
-
Suzan juni 15, 2015 (09:03)
Hallo Jetske,
Ik gebruik al bijna een jaar lang de Uncover producten en ben er ontzettend tevreden over! Mijn huid heeft er nog nooit zo goed uitgezien als nu, terwijl ik nu ruim over de 40 ben… Ik smeer heel het jaar door met de Uncover SPF 30, maar dan 1 x per dag (ik zit/lig niet in de zon, door de week werk ik full time en ben ik bijna altijd binnen, met het kantoorraam achter op mijn rug 🙂 ). Ik vroeg me af is het (op een werkdag waar ik alleen tussen de middag een beetje naar buiten ga en na mijn werk naar huis ga) voldoende als ik maar 1 x smeer, maar ik smeer veel meer dan hierboven op de theelepel is afgebeeld. Ik gebruik 3 pompjes voor mijn gezicht en 3 pompjes voor mijn hals, laat het goed intrekken. Hierna gebruik ik een foundation (maar spf 10 van Estee Lauder, double wear) en daarna een beetje afpoederen (ook maar spf 10 van Estee Lauder omdat mijn gezicht anders glimt als een discobal van de hoeveelheid spf). Het is nl. erg lasting om op mijn werk al mijn make up eraf te halen om de zonnebrand nogmaals te herhalen. Dus mijn vraag is helpt die grote hoeveelheid zonnebrand die ik er extra veel op doe omdat ik maar 1 x per dag de spf smeer?
Alvast hartstikke bedankt voor je reactie!
Met vriendelijke groet,
Suzan
-
Jetske juli 16, 2015 (12:30)
Beste Suzan,
Fijn om te lezen dat je te spreken bent over de producten van Uncover Skincare!
Wat betreft je vraag is het eigenlijk nodig een halve theelepel) te gebruiken voor je gezicht. De werkzaamheid is na 2 uur minder, het is belangrijk om de zonnebrandcrème na 2 uur te herhalen. Misschien is het nog een goede tip om de zonnebrandcrème kloppend aan te brengen, zodat je make-up beter blijft zitten.
Groetjes Jetske
-
-
ellen juni 12, 2015 (22:06)
beste Jetske,
is uw eigen zonnebrandcrème ook geschikt voor pasgeboren baby s?
met vriendelijke groet Ellen
-
Jetske oktober 15, 2015 (15:15)
Beste Ellen,
Het advies voor baby s tot zes maanden is: geen zon. Mocht het echt niet anders kunnen dan kan je het beste kiezen voor een product met zonfilters als titaniumdioxide en zinkoxide. Na zes maanden kan mijn zonnebrandcrème zeker gebruikt worden!
Groetjes Jetske
-
-
Lien juni 11, 2015 (12:43)
Zijn de ingrediënten van de volgende zonnenbrandcrème veilig?
Louis Widmer Sun Protection Face 30 Zonder Parfum 50ml
Actieve bestanddelen:
– UVA-filters;
– UVB-filters;
– Vitamine E: 1%;
– Panthenol: 1%;
– Arginine: 2%;
– Matrixyl 3000: 3%;
– RonaCare® AP: 1%.
Ingrediënten:
Zonder parfum:
Aqua, phenethyl benzoate, dimethicone, butyl methoxydibenzoylmethane, octocrylene, butylene glycol, cetyl dimethicone, polysilicone-15, isopropyl lauroyl sarcosinate, phenylbenzimidazole sulfonic acid, arginine, boron nitride, triacontanyl PVP, trimethylsiloxysilicate, glycerin, panthenol, bis-ethylhexyl hydroxydimethoxy benzylmalonate, tocopheryl acetate, phenoxyethanol, cetearyl olivate, potassium cetyl phosphate, sorbitan olivate, acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, hydroxyethylcellulose, ethylhexylglycerin, xanthan gum, disodium EDTA, tocopherol, carbomer, coco-glucoside, palmitoyl oligopeptide, palmitoyl tetrapeptide-7.
Boeiende, interessante blog. Heel informatief. Hartelijk dank.
-
Conny juli 1, 2015 (10:23)
Hoi Lien, er zit phenoxyethanol in. Lees onderstaand stukje maar eens wat dat doet.
Phenoxyethanol is dan ook goed onderzocht en er is een overweldigend aanbod aan informatie te vinden waarin onomstotelijk wordt aangetoond dat het schadelijk is voor de gezondheid. Het zit in de top tien van meest voorkomende allergieën (1), het heeft een onderzochte en aangetoonde negatieve werking op eczeem (2) en het kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen (3).
(pers)Artikels over phenoxyethanol refereren naar het “controversiële” karakter van het ingrediënt. Jammer genoeg wordt er vaak gesuggereerd dat de schadelijkheid ervan niet echt zwart op wit is aangetoond waarbij ook aangehaald wordt dat concentraties tot 1% door de bevoegde instanties als veilig worden beschouwd. Waarbij dus vrolijk de persmap van de fabrikant wordt nagepraat en dat terwijl het aantal allergiemeldingen elke dag stijgt.
Als je één keer per week, één product, met een concentratie aan phenoxyethanol lager dan 1%, gebruikt is de kans op een allergische reactie of een ander huidprobleem inderdaad klein. Als je dagelijks echter meermaals producten met phenoxyethanol en/of andere conserveringsmiddelen gebruikt verhoogt de kans op een allergische reactie op termijn aanzienlijk. Zeker als het gaat om producten die langdurig op de huid blijven zoals bijvoorbeeld dag- en nachtcrèmes en zonnecrèmes. Allergieën en huidproblemen worden dan plots wel heel reëel. De huid blijft immers dag en nacht met het allergeen in aanraking. En dat gedurende weken, maanden of jaren.
-
Marielle juli 1, 2015 (17:39)
vroeger nooit allergisch geweest voor ingrediënten en nu heb ik er veel ook voor phenoxyethanol waar ik nu ongeveer 2 jaar of zo allergisch voor ben terwijl ik vroeger zo blij was met de producten van Paula s Choice kan ik nu bijna niks meer van haar gebruiken door mijn allergie.
-
Laura juli 2, 2015 (10:44)
Hmm, dat is echt balen! Terwijl de producten van Paula s Choice toch ook goed pretenderen te zijn. Ik heb net even op mijn dagcreme met SPF van Paula s Choice gekeken, maar daar zit geen phenoxyethanol in. Welke producten van Paula s Choice had jij dan gebruikt waar dat in zat?
-
Marielle juli 8, 2015 (22:44)
Ik heb het niet door Paula s producten gekregen maar ik weet nog dat het allerlaatste product dat ik kon gebruiken de Resist Super-Light Daily Defense spf30 was. Ik was er zo blij mij alles was perfect aan dit product voor mij en dan plots ik kwam aan de 2de tube en ik kreeg jeuk,bobbeltjes die op puistjes lijken maar geen puistjes zijn en clowns eczeem. Ach jja het komt omdat ik al jaren alles op mijn huid smeerde toen ik nog niks wist over goede ingrediënten. maar toen was ik er toch wel al mee bezig daarmee dat ik Paula s producten heb gekocht.
-
-
-
-
Jetske juli 16, 2015 (12:30)
Beste Lien,
Ik zie in de ingrediëntenlijst dat er butyl methoxydibenzoylmethane in zit, dit is een zonnefilter die minder stabiel is. Er zit geen parfum en alcohol in. Op zich is dit een prima product.
Groetjes Jetske
-
-
Thérèse juni 10, 2015 (20:11)
Toch wel heel verwarrend al die onderzoeken. Hoe vind ik het evenwicht tussen “smeren” en een goede hoeveelheid vitamine D. Het laatste is toch zeker belangrijk.
-
Jetske oktober 15, 2015 (15:15)
Beste Thérèse,
Misschien dat mijn volgende blog opheldering biedt: https://www.dr-jetskeultee.nl/vitamine-d/obj7784485.
Groetjes Jetske
-
-
Marjolein juni 9, 2015 (19:13)
Hoii,
Welke producten raad je aan? Kom er zelf niet uit. Is nivea bijv goed?
-
Jolien juni 11, 2015 (12:36)
Hi Marjolein
Het is even wat werk, maar spit de blogs van Jetske eens door, daar heb ik ook heel veel info gevonden over gezonde smeersels en no-go ingrediënten. Inmiddels gebruik ik haar eigen zonnebrandlijn voor mijn lijf en producten van andere merken waar ze een review over heeft geschreven (dagcreme, cleanser, toner, exfoliant). Succes!
-
Jetske juli 16, 2015 (12:00)
Hoi Marjolein,
De zonnebrandcrèmes van Nivea bevatten veel parfum en dat is nou net niet goed voor je huid. Ik raad je aan om onderstaande blog te lezen. Hierin worden onder andere voorbeelden genoemd van zonnebrandcrèmes die je zonder problemen kan smeren.
https://www.dr-jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/obj7777433Groetjes Jetske
-
-
Manwai juni 7, 2015 (14:40)
Ik krijg met het smeren van SPF op mijn gezicht altijd schilfers of mijn gezicht word dan droog.
Gebruik op 2 manieren: na mijn dagcreme (Olaz total effects) of mixen van SPF en dagcreme en daarna pas opsmeren.
Gebruik momenteel van Clinique Cityblock. Ik heb normaal gesproken een combi huid.
Vraag mij dan af hoe dat komt dat uitdroging….
-
Inkie juni 10, 2015 (23:48)
Ik krijg van Cityblock ook een droge huid, is voor mij niet de beste sunblock. Ik gebruik nu Even Better dark spot defense met SPF 45, ook van Clinique, gaat een stuk beter. Zitten ook geen chemische filters in trouwens……
-
Marielle juli 8, 2015 (22:54)
Probeer eens een product dat meer voor jouw huidtype bedoelt is. Zonder alcohol en met plantaardige olien.
zoals Mustela Baby Zonnemelk SPF50+ Gelaat of Avène Zon Emulsie SPF50+ Zonder Parfum | 50 ml of Avène Minerale Crème SPF50+
-
Manwai augustus 18, 2015 (20:52)
Oeh thanks voor de tip!
Ik heb trouwens Biodermal SPF 50 (milkyachtig) geprobeerd. Niet voor mijn combi huid geschikt.
-
-
Jetske oktober 15, 2015 (15:15)
Beste Manwai,
Is je gezicht voor het aanbrengen van een crème (of ander product) ook al droog?
Welke producten gebruik je?Groetjes Jetske
-