Wat doet zink voor je huid en helpen supplementen bij klachten als puistjes en eczeem?

Omdat ik merk dat er bij jullie veel interesse is voor de verzorging van de huid van binnenuit, heb ik vandaag zink op het menu staan😊. Over veel onderdeeltjes uit voeding bestaat nog flink wat discussie in de wetenschap, maar over zink is inmiddels best wat te zeggen in relatie tot de huid. Er is namelijk al aardig wat bewijs dat zink de huid helpt.

Waarom het belangrijk is dat je voldoende zink binnenkrijgt, ook voor je huid

Zink is een stof die we nodig hebben voor de opbouw van eiwitten; voor de groei en ontwikkeling van weefsel, maar ook voor een goede werking van je afweer. Zink is trouwens een sporenelement, dat is een stofje dat het lichaam zelf niet kan aanmaken. Het is dus van belang dat je er voldoende van binnenkrijgt. Ook voor de huid. In onderzoeken zien we namelijk aanwijzingen dat mensen met acne, eczeem en melasma een lager gehalte aan zink hebben dan mensen zonder huidklachten. Het innemen van een zinksupplement kan dan helpen, maar dit is trouwens vooral aangetoond bij acneklachten. Bij eczeem en melasma is dat wat minder hard te zeggen; daarvoor is eigenlijk wel meer onderzoek nodig.

Hoe kom je aan voldoende zink? 

Hoe kom je nu aan voldoende zink, en hoe weet je eigenlijk of je een tekort hebt? Dat laatste blijft natuurlijk lastig. Daarvoor zou je de waardes in je bloed moeten laten bepalen via een (huis)arts. Voldoende zink kun je binnenkrijgen door het eten van zaden, noten, krab, oesters, garnalen en rood vlees. Als je extra zink wilt binnenkrijgen, dan kun je kiezen voor een supplement. Goed om te weten is dan dat niet alle vormen even effectief zijn. De best opneembare vormen van zink zijn gebonden aan methionine, picolinaat of gluconaat.

Voldoende zink: voeding versus supplementen

Het liefst vertrouw ik erop dat mijn gevarieerde voedingspatroon zorgt dat ik geen tekorten oploop van micronutriënten (vitamines, mineralen en sporenelement). Het voordeel van voeding is dat je vrijwel zeker bent dat je niet een te hoge dosis binnenkrijgt. Want ‘meer’ is in dit geval niet per se ‘beter’. Een supplement zie ik daarom echt als een aanvulling op je voeding. In het geval van zink moet ik er wel bij zeggen dat een zinksupplement vaak net wat beter opneembaar is in het lichaam dan zink uit je voeding. Ondanks dit gegeven is voeding nog steeds een belangrijke bron van zink. In de tabel hieronder heb ik een overzicht gemaakt van zink in voedsel.

Voeding per portie Zink % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volwassenen (~8 milligram/dag) *
Havermout (50 gram) 1,5 milligram 18,7%
Krab in water blik (100 gram) 5,7 milligram 71,2%
Eén Oester (10 gram) 5,9 milligram 73,7%
Cashewnoten (25 gram) 1,4 milligram 17,5%
Pecannoten (25 gram) 1,1 milligram 13,75%

Bron: RIVM-NEVO tabel

*Voor mannen (9 milligram per dag) en vrouwen (7 milligram per dag) is het inname advies een beetje verschillend

Let op! Voor een supplement geldt dat volwassenen niet meer dan 25 milligram per dag mogen innemen. Bij kinderen is dit gehalte nog een stuk lager omdat het lichaam kleiner is.

Niet zomaar wat slikken, liever testen of het nodig is

Veel mensen nemen een supplement zonder dat ze weten of het wel nodig is. Daarom is het meten van je bloedwaardes door een expert verstandig. Onderzoek dan samen of het verstandig is om een supplement te nemen, en in welke dosis. Of dat je het beter met voeding kunt oplossen bij eventuele tekorten.

Gerelateerde Berichten

3 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Layla mei 14, 2021 (19:22)

    Hoe zit het met zinc 1% samen met Niancinamide 10% in een serum ?

  • Marjolein mei 4, 2021 (19:03)

    Hoi jetske welke zink van welk merk zou jij adviseren voor mijn heb keelontsteking slik ook algenolie en astaxanthine. Graag advies mvg marjolein

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee mei 11, 2021 (08:59)

      Hoi Marjolein,

      In principe probeer ik zink uit mijn voeding te halen. Maar soms slik ik wat extra, bijvoorbeeld als ik me niet fit voel, of verkouden ben. Ik vind Zinc Picolinate (22 mg) van Solgar een goede optie. (Deze vorm van zink is goed opneembaar en de dosis is normaal). Er zijn aanwijzingen dat extra zink wat kan helpen bij verkoudheidsklachten. Bedenk wel dat een keelontsteking natuurlijk iets anders is dan een verkoudheid!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!