• Muggen en muggenbulten

Wat helpt tegen muggen (deel 2: DEET)

Vorige week heb ik je verteld hoe je muggenbulten het beste kunt verzorgen. Ook heb ik je uitgelegd waarom die vervelende stoorzenders jouw huid misschien aantrekkelijker vinden dan de huid van je partner. Nu wil ik je graag wat meer vertellen over het gebruik van antimuggenmiddelen met DEET. Daarover bestaat nogal wat onrust en daarover krijg ik veel vragen. Hoe zit het met de veiligheid van die producten. En zijn er alternatieven?

 

Om met de deur in huis te vallen: ik ben persoonlijk geen fan van producten met DEET. Eigenlijk zou ik deze stof liever niet op mijn huid gebruiken. Maar ik ben wel fan van verre reizen. Ook naar tropische gebieden waar knokkelkoorts (dengue) voorkomt, gele koorts, malaria of waar het zika-virus heerst. En al die vervelende ziekten worden overgedragen door muggen. Er zijn dan niet zoveel andere opties die even effectief werken als DEET. En dan wegen de voordelen van het middel wat mij betreft in dit geval zwaarder dan de mogelijke nadelen.

Verontrustende berichten

Antimuggensprays en -lotions met DEET zijn wereldwijd nog altijd de meest gebruikte en meest doeltreffende middelen tegen insecten die infectieziekten kunnen overbrengen. De stof DEET (N,N-diethyl-mtoluamide) is al sinds de jaren vijftig verkrijgbaar. Het product werd in de veertiger jaren ontwikkeld en ingezet door het Amerikaanse leger bij militairen. Na enkele verontrustende praktijkverhalen over (ernstige) gezondheidsklachten bij kinderen die DEET hadden gebruikt eind jaren tachtig, is er veel te doen geweest over de veiligheid en toxiciteit van de stof. Hoe zit het precies?

Zo werkt DEET

DEET is geen muggendodend gif. De stof zorgt er ‘slechts’ voor dat de mug niet meer op je huid wil landen voor een bloedmaaltje. Het is niet exact duidelijk hoe dit werkt, maar bepaalde receptoren op de antennes van de dieren worden als het ware geblokkeerd, waardoor ze ons niet goed meer kunnen waarnemen. Ook wordt voorkomen dat ze ons willen bijten.

Er bestaan heel veel verschillende middelen met DEET, in uiteenlopende concentraties. De concentratie van de stof bepaalt niet zozeer hoe krachtig het middel werkt, maar vooral hoe lang. Zo bieden sprays en lotions met 10% DEET ongeveer drie uur bescherming, bij 15 tot 20 % loopt dit op tot een uur of vier, vijf en producten met 30% DEET houden wel minstens zes uur aan.

In risicogebieden met bijvoorbeeld malaria is het belangrijk een product te kiezen met minimaal 30% DEET. Maar producten met meer dan 40% worden afgeraden vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan luidt het advies om niet meer dan 30% van de stof te gebruiken op de huid. Datzelfde geldt voor kinderen van twee jaar of jonger. Het is verder belangrijk om bij jonge kinderen het middel niet op de handen of in het gezicht te smeren, om te voorkomen dat ze het in hun ogen of mond krijgen. Want dan wil je niet; DEET kan bij inname giftig zijn.

Bijwerkingen en risico’s van DEET

In enkele studies die ik over het gebruik van DEET las werden de verschillende beschreven neveneffecten van de afgelopen jaren nog eens onder elkaar gezet. Dat maakt op het eerste gezicht meteen een vervelend lijstje. Van zenuwklachten en zelfs stuiptrekkingen tot uiteenlopende huidklachten en irritatiereacties. Bij de meeste van die meldingen was wel sprake van orale inname of verkeerd (overmatig) gebruik.

Daarom stellen onderzoekers dat antimuggenmiddelen met DEET bij normaal, uitwendig gebruik volgens de voorschriften veilig zijn en geen gezondheidsgevaar vormen. Persoonlijk denk ik dat het goed zou zijn als we meer te weten komen over de echt langetermijneffecten van de stof, en over de écht veilige maximale doses. Want daarover is nog lang niet alles bekend.
Ook is het goed dat er steeds meer productvarianten zijn en worden ontwikkeld met een soort ingekapselde vorm van DEET. Die blijven langer op de huid zitten en worden minder makkelijk opgenomen.

Pas op met horlogebandjes en je zonnebrandcrème

Maar nog afgezien van de bijwerkingen en gezondheidseffecten van DEET vinden veel mensen – waaronder ikzelf – de middelen onplezierig in gebruik. De geur, het aanbrengen, het gevoel op de huid…  En wist je dat bijvoorbeeld ook horlogebandjes of telefoons van het spul kunnen beschadigen? En een lekkend flesje in je bagage wil je ook niet, geloof me. Het kan het materiaal van je koffer bijvoorbeeld oplossen of synthetische vezels van kleding.

Een ander vervelend nadeel: de werking van zonnebrandcrèmes kan sterk verminderen door het gebruik van DEET op je huid. Als je beide producten naast elkaar wilt aanbrengen, dan moet je eerst zonnebrandcrème op je huid smeren, en dit laten intrekken. Ik las dat er inmiddels ook middelen worden ontwikkeld die én tegen muggen beschermen én tegen uv-straling.

Alternatieve en natuurlijke stoffen

Zijn er trouwens alternatieven voor DEET? Ja, die zijn er wel. Misschien heb je er zelf ook weleens naar gezocht. Dan ben je waarschijnlijk namen tegengekomen als icaridine, IR3535 en permethrine. Dat laatste is een stof die vooral gebruikt wordt voor de impregnatie van bijvoorbeeld kleding en klamboes, en het zit ook in antiluizenshampoos.

Daarnaast wordt er – vooral de laatste jaren – veel onderzoek gedaan naar natuurlijke insectenwerende middelen. De meest bekende en onderzochte zijn middelen op basis van eucalyptusolie, vaak met citroen of lemon. Een andere stof die je veel tegenkomt is neem of neemolie (van de boom Azadirachta indica uit India).
Ik ben persoonlijk voorzichtig met deze plantaardige ingrediënten op mijn huid, die onder invloed van de zon ook vervelende reacties kunnen geven. De werking tegen muggen is bovendien uiteindelijk toch minder en minder lang dan de chemische middelen die beschikbaar zijn. En die citronellakaarsjes, speciale citroenbandjes en wierook zijn leuk hoor, maar weinig doeltreffend helaas. Hetzelfde geldt voor elektrische zoemers en vitamine B-tabletten.

Interesse voor bacteriën

Zelf hoop ik dat het onderzoek naar ons huidmicrobioom de komende jaren snel nieuwe inzichten en mooie toepassingen zal opleveren, ook op dit gebied. In de vorige blog vertelde ik jullie al hoe huidbacteriën, en daarmee lichaamsgeur, een belangrijke rol spelen in de aantrekkingskracht van de insecten. Er wordt daarom veel onderzoek gedaan naar het ‘manipuleren’ van die huidbewoners. Kun je bijvoorbeeld de samenstelling van je bacteriën veranderen zodat de geur van de huid zo verandert, dat muggen niet meer geïnteresseerd zijn. Kan dat bijvoorbeeld met voeding, met cosmetica of met probiotica?

Het onderzoek hiernaar is in volle gang, vooral met het oog op het terugdringen van de enorme aantallen slachtoffers van ziekten als malaria. Ik verwacht daar nog best veel mooie ontdekkingen van. Ik hou jullie in ieder geval op de hoogte.

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoekarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

45 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Nina juli 29, 2019 (22:05)

  Beste Jetske (of iemand anders die het weet :)), Ik ben heel benieuwd of elke zonnefilter wordt beinvloedt door DEET. Ik kan nergens vinden welke filters het zijn, en aangezien niet alle filters ‘intrekken’ kan ik me voorstellen dat het verschillend kan zijn.
  Gr. Nina

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee augustus 7, 2019 (12:54)

   Hoi Nina,
   Dat kan ik je jammer genoeg ook niet vertellen. Zo grondig is het niet uitgetest. Je kan je ook misschien wel voorstellen dat het lastig onderzoeken is. Filters apart testen zou ook niet helemaal eerlijk zijn, omdat je eigenlijk altijd wel een combinatie van filters gebruikt voor goede bescherming en dat kan dan weer hele andere resultaten geven misschien.
   Breng in ieder geval eerst je zonnebrandcrème aan en blijf gewoon regelmatig bijsmeren, sowieso vanwege het (normale) teruglopen van SPF. Dan hoef je je echt geen zorgen te maken 🙂

 • Patricia mei 3, 2019 (21:05)

  Hi Jetske en Anette,

  Super, bedankt voor jullie reacties ?

 • Patricia maart 27, 2019 (17:18)

  Hi Jetske,

  Ik ga dit jaar op vakantie naar Mexico en vroeg me af welke anti-mug producten ik kan gebruiken. Ik ben namelijk een echte muggen magneet en ben toch een beetje bezorgd!

  Groetjes

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 28, 2019 (11:29)

   Hoi Patricia,
   Wat een mooie vakantiebestemming! Ik wil je adviseren om gebruik te maken van deet. Bij de GGD kun je aanvullend advies krijgen met betrekking tot de regio waar je naartoe gaat.

  • Anette april 4, 2019 (15:02)

   Hoi Patricia,

   Ik ben net zelf drie weken terug van Mexico en ik heb een anti-muggen middel gekocht bij kruidvat: Zensect Tropical waar het ingrediënt icaridine inzit. In tegenstelling tot wat Jetske schrijft is dit dus wel te koop in Nederland en ik ben niet gestoken (normaal weten ze mij altijd te vinden). Fijne vakantie! Gr. Anette

   • author-avatar
    dr. Jetske Ultee april 19, 2019 (13:14)

    Hoi Anette,
    Goed om te weten 🙂

 • Do oktober 16, 2018 (18:28)

  Hallo Jetske,

  De ingrediënten van Zwitsal gevoelig huidje 2 in 1 shampoo & wasgel is gewijzigd. Is deze nog steeds goed?
  Aqua, Glycerin, cocamidopropyl betaine, sodium cocoyl glycinate, polyacrylate-33, benzonic acid, caprylyl glycol, citric acid, coco-glucoside, coconut acid, dimethiconol, laureth-23, lauric acid, phenoxyethanol, sodium benzoate, sodium chloride, sodium hydroxide, sodium isethionate, sodium lauroyl isethionate, sodium palm kernelate, sodium palmitate, sodium stearate, slearic acid, styrene/acrylates copolumeer, TEA-dodecylbenzenesulfonate, tetrasodium EDTA, zink oxide, CL 77891.
  Alvast bedankt voor het nakijken.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee oktober 18, 2018 (07:44)

   Hoi Do,
   De ingrediënten zijn nog steeds goed. Ik zal de ingrediëntenlijst vervangen. Dank je voor het doorgeven 🙂

 • Veerle september 15, 2018 (10:20)

  Ik heb het inderdaad al gevraagd bij de tandarts 🙂
  Helaas wist hij ook niets aan te raden, dus ik dacht: Misschien is Jetske ooit iets tegengekomen?
  Maar dat blijkt dus niet het geval. Ik vrees ook dat het moeilijk te vinden is…
  Mocht ikzelf nog iets ontdekken dan laat ik het zeker op de blog weten!

  Groetjes,
  Veerle

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee september 17, 2018 (07:46)

   Dank je ?

 • Veerle september 13, 2018 (20:17)

  Hoi Jetske,

  Ik vroeg mij af, ben jij ooit een merk tandpasta tegen gekomen dat iets minder vol irriterende stoffen/geurstoffen zit?
  Ik zoek er al langere tijd naar maar schijn niet echt iets te vinden.
  Is het bijvoorbeeld al een verbetering als er geen geurstoffen maar aroma in zit, of is dat gewoon een ander woord voor hetzelfde?
  Weet jij een goed merk/product?

  Groetjes,
  Veerle

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee september 14, 2018 (14:35)

   Hoi Veerle,

   Goede vraag! Heb daar zelf niet zo snel advies in. Misschien eens vragen bij je tandarts?

 • Katrien augustus 29, 2018 (12:48)

  Oké! Bedankt voor de uitleg 🙂

 • Katrien augustus 28, 2018 (13:51)

  Hey Jetske,

  Bedankt voor je snelle antwoord!

  De siliconengel/pleisters waren bedoelt voor wondjes.
  Is het Hair Repair Serum van Kruidvat geschikt voor wondjes (om ervoor te zorgen dat ze sneller genezen/geen litteken worden?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 29, 2018 (05:37)

   Je kan dat gaan gebruiken zodra de wond dicht is 🙂

 • Katrien augustus 26, 2018 (13:55)

  Hey Jetske,

  Ik las dat je voor de verzorging van wondjes Unitulle gazen, en siliconengel of pleisters aanraad. Toen ik hierom vroeg in de apotheek konden ze me echter niet helpen, ze hadden een merknaam nodig zo vertelden ze me.
  Daarom vroeg ik me af of je een merknaam kunt noemen van
  – Unitulle gazen en
  -siliconengel/pleisters

  Alvast bedankt.

  Katrien

 • Sue augustus 14, 2018 (09:19)

  Hoi Jetske en anderen, in Noord Europa word ik geprikt door muggen en mijn man nooit. Echter in Zuid Europa is het andersom. Mijn man wordt vaak geprikt en ik een enkele keer. Geen idee waarom, klinkt heel vreemd, maar ik sprak een paar vrouwen in Spanje en die vertelden mij hetzelfde. Verder helpen biergisttabletten of een sterk Vit.B complex tegen muggen. Ik heb dit een keer geprobeerd en werd niet gestoken. Ik krijg allergische reacties van Deet of andere middelen zoals Autan etc. Ik had vroeger een stekker naast mijn bed, en die hielp mij goed. Ben deze helaas kwijt geraakt tijdens een verbouwing. In Schotland, Ierland en Noord Engeland zijn er de midges. Die zijn verschrikkelijk. Ze willen in je oren, neus en ogen kruipen. Het zijn hele wolken kleine steekvliegjes die grote bulten achterlaten. Ik had een keer 21 steken in mijn gezicht en was hier gewoon ziek en koortsig van. Nu heb ik moisturizer spray van Avon aangeschaft. Weet nog niet of dit helpt, want ik ben nog niet geweest in de UK. Ze zijn er meestal van eind april tot begin oktober. Nog veel erger dan muggen zijn deze insecten.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2018 (10:49)

   Hoi Sue,

   Bedankt voor je reactie! Dat is interessant… Alsof de muggen daar dan andere voorkeur hebben.

   Of wat zijn die verschrikkelijk inderdaad. In Nieuw Zeeland ook met soortgelijke vliegjes te maken gehad.

 • Katrien augustus 10, 2018 (22:45)

  Hoi Jetske,

  In een tijdschirft las ik laastst iets opmerkelijks: er zou een molecule tegen grijs haar ontdekt zijn (RE30-peptide).
  Een verzorgingsproduct dat deze molecule bevat (het bevat geen kleurpigmenten), zou grijs haar na drie maanden gebruik terug kleur geven.
  Heb jij hier al van gehoord?
  En denk je dat het huid- en haarvriendelijker is dan kleuren?
  Het lijkt me wel een interessant concept.

  Groetjes,
  Katrien

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2018 (10:42)

   Hoi Katrien,

   Interessant! Nog niet van gehoord. Zal er eens induiken. Als ik wat leuke onderzoeken kan vinden, zal ik ze op Skinwiser zetten!

   • Katrien augustus 18, 2018 (12:06)

    Dankjewel! 🙂

 • Fleur augustus 7, 2018 (23:06)

  Hey Jetske
  Nog een vraagje van mij: ik had ergens gelezen dat de producten die je gebruikt ( als in cleanser; toner, exfoliant en moistuizer) best van hetzelfde merk zijn. Is dit waar? Of is het een fabel?

  Groetjes Fleur

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2018 (10:41)

   Dat is niet waar hoor Fleur! Je kan prima merken combineren.

 • Mirjam augustus 7, 2018 (10:06)

  Ik weet inderdaad dat DEET superslecht is maar ik word altijd zo vaak geprikt met enorme allergische reacties als gevolg dat ik een grootgebruiker ben. Wel douche ik altijd voordat ik naar bed ga zodat het eraf is voordat ik in bed stap onder een klamboe. Ik gebruik het dus voornamelijk overdag, in combinatie met zonnebrand. Zonnebrand laat ik altijd 3kwartier intrekken voordat ik DEET aanbreng en ik herhaal de zonnebrand gewoon iedere twee uur zonder nogmaals DEET aan te brengen. Ik merk dat dat voldoende is en ik had daar zelf vragen over of je dan ook DEET opnieuw moet smeren/spuiten.
  Ik ben deze zomer maar 20 keer gestoken, en dat was altijd op momenten voordat ik DEET opbracht of als ik een plek was vergeten. Dus het helpt echt! ?
  Er schijnen trouwens ook armbanden te zijn die muggen afschrikken, ken je dat Jetske en wat is jouw mening daarover? Sommige mensen krijgen daardoor namelijk hevige hallucinaties.
  Bedankt! Mirjam

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2018 (10:40)

   Hoi Mirjam,
   Dat los je dan toch heel goed op zo!
   Van die hallucinaties had ik nog niet eerder gehoord. Wel dat het echt kan werken, alleen dat er niet volledig op vertrouwd moet worden als je echt naar verre vakantieoorden gaat..

 • Leah augustus 7, 2018 (10:00)

  Hey Jetske,
  Ik ben een zestienjarig meisje met huidproblemen, namelijk (hormonale) acne. Ik heb al een aantal producten geprobeerd, maar naar mijn idee heb ik nu de perfecte routine gevonden.
  Als cleanser gebruik ik namelijk de Decubal Reiningsmelk, als toner gebruik ik de Decubal Face Tonic en als moisturizer de Aloe Pura Aloe Vera Gel 99.9%.
  Ik gebruik de producten nu ongeveer twee weken en zie verbetering, maar ik kan nergens op uw blog iets vinden over Aloë Vera Gel. Wat is uw mening van dit product? En een andere vraag: na hoeveel weken moet ik de producten van m’n routine wijzigen?
  Liefs, Leah

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 7, 2018 (12:16)

   Hoi Leah, wat fijn voor je dat je weet hoe je jouw huid het beste kan verzorgen. Dat is een belangrijke stap in het verbeteren van je acne. Zo lang jij merkt dat je huid goed functioneert hoef je niet te veel te wijzigen in je routine. Van Aloë vera is bekend dat het een ontstekingsremmende werking heeft; ik heb er eerder een blog over geschreven https://www.dr-jetskeultee.nl/aloe-vera-in-je-huidverzorging/

 • Sanne augustus 7, 2018 (09:56)

  Deze blog komt voor mij precies op het juiste moment 😉 Ik vertrek binnenkort naar Curaçao en vroeg me af of jij mij adviseert om DEET of cordiosiol (equalyptus?) op mijn gezicht te smeren.

  Alvast bedankt voor het antwoord.
  Fijne dag!

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2018 (10:37)

   Hoi Sanne,
   Lastig! Misschien afwisselen? Ook even goed in de gaten houden hoe je huid erop reageert… Goede reis alvast!

 • Fleur augustus 5, 2018 (23:56)

  Hey Jetske

  Voor ik mijn vraag stel wil ik even twee dingetjes zeggen:
  1) Mijn vraag heeft niets met muggen te maken, ik dacht gewoon dat als ik het bij een recenter artikel zet, je het zeker ging zien .
  2) Je blog is echt geweldig! Het heeft mij al heel erg geholpen en ik heb al veel nuttige info eruit kunnen halen.

  Ik ben een veertienjarig meisje, ik heb een vette/onzuivere huid (soms denk ik gecombineerde huid maar aangezien hij glimt in de T-zone en mijn wangen meestal ook vettig aanvoelen, neig ik naar vet) en ik heb last van acne. Een paar weken geleden was ik het beu om telkens naar de spiegel te staren en naar mijn glimmende huid met puistjes te kijken dus besloot ik te zoeken naar verzorgende producten voor je gezicht. De zoektocht bleek veeeel langer en uitgebreider dan verwacht en op den duur eindeloos.

  Enkele dagen geleden was ik op stap met een vriendin en zij raadde me het volgende aan:

  Pep Start™ 2-in-1 Exfoliating Cleanser (Clinique), met als ingediënten:
  Water\Aqua\Eau , Glycerin , Sodium Laureth Sulfate , Silica , Acrylates Copolymer , Lauramidopropyl Betaine , Butylene Glycol , Sucrose , Cocamidopropyl Hydroxysultaine , Carica Papaya (Papaya) Fruit Extract , Bambusa Arundinacea (Bamboo) Stem Extract , Laminaria Saccharina Extract , Salicylic Acid , Palmitoyl Tetrapeptide-7 , Palmitoyl Tripeptide-1 , Caffeine , Sodium Hyaluronate , Acetyl Glucosamine , Sodium Coco Pg-Dimonium Chloride Phosphate , Polysorbate 20 , Disodium Cocoyl Glutamate , Citric Acid , Sodium Cocoyl Glutamate , Laureth-2 , Sodium Chloride , Sodium Hydroxide , Sodium Sulfate , Carbomer , Monosodium Citrate , Disodium Edta , Edta , Bht , Phenoxyethanol , Orange 4 (Ci 15510) , Yellow 5 (Ci 19140) , Red 4 (Ci 14700)

  met een daaropvolgende crème: Clinique Pep-Start™ HydroBlur Moisturizer, en de ingrediënten:Water\Aqua\Eau , Glycerin , Sodium Polyacrylate Crosspolymer-1 , Acetylated Glycol Stearate , Myristyl Myristate , Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer , Dimethicone , Butyrospermum Parkii (Shea Butter) , Mangifera Indica (Mango) Seed Butter , Hypnea Musciformis (Algae) Extract , Vinyl Dimethicone/Methicone Silsesquioxane Crosspolymer , Gellidiela Acerosa (Algae) Extract , Sigesbeckia Orientalis (St. Paul’S Wort) Extract , Alcaligenes Polysaccharides , Algae Extract , Laminaria Saccharina Extract , Squalane , Ceramide Np , Beeswax\Cera Alba\Cire D’Abeille , Acetyl Hexapeptide-8 , Caffeine , Sodium Hyaluronate , Tocopheryl Acetate , Trehalose , Sodium Stearoyl Glutamate , Butylene Glycol , Caprylyl Glycol , Dimethicone Crosspolymer , Hydrogenated Polyisobutene , Hydrogenated Lecithin , Sodium Polyacrylate Starch , Pentylene Glycol , Laureth-9 , Laureth-23 , Silica , Silica Silylate , Disodium Edta , Phenoxyethanol , Sodium Benzoate , Red 4 (Ci 14700) , Yellow 5 (Ci 19140)

  Ik gebruik deze producten in de morgen en de avond maar ik zie voorlopig geen verbetering of toch niet het resultaat dat ik voor ogen had. Toen ik de producten daarnet opdeed, deed het eerlijk gezegd pijn aan mijn wangen. Ik vermoed dat de zon er ook voor iets tussen zit aangezien ik al rood zag. Is het normaal dat het dan pijn doet of moet ik oppassen?

  Ook had ik tijdens mijn zoektocht gezien dat mensen een vaste routine hebben bv.: cleanser, toner, exfoliant en moisturizer. Is dit noodzakelijk voor mij? Zo niet, welke routine dan wel en met welke producten?

  Mijn ultieme doel een niet-glimmende, laat ons zeggen glanzende (in hoeverre dat mogelijk is) huid met zo min mogelijk imperfecties. Ik weet het… de droom van elk meisje. Maar met de juiste producten denk ik dat het misschien wel haalbaar is.

  Alvast mijn excuses voor de enorm lange vraag maar ik ben zo ongeveer ten einde raad.

  Wanhopige groeten
  Fleur

  • Leah augustus 7, 2018 (09:45)

   In de ingrediëntenlijst van de exfoliant zie ik al op de derde plaats SLES staan… Dit middel zal je moeten vermijden, omdat het huidirritatie kan veroorzaken. Verder zitten er ingrediënten in waarvan ik geen idee heb wat ze zijn. Probeer producten te kopen met zo min mogelijk ingrediënten en met natuurlijke ingrediënten. Vermijd producten met SLS, SLES, minerale olie, parabenen, alcohol, parfum… Zo voorkom je huidirritatie en op den duur hopelijk je acne en andere huidproblemen. In jouw geval zal ik je routine houden bij een cleanser, toner en moisturizer en wellicht salicylzuur als exfoliant (mits je het gebruik hiervan opbouwt). Succes!

   • Fleur augustus 7, 2018 (22:44)

    Dankjewel!

   • Peter augustus 14, 2018 (14:50)

    De exfoliant is bedoeld als face wash en zolang er terugvettende ingredienten inzitten is SLES prima. Het is wel meer geschikt voor de vettere huid inderdaad, er zijn wel mildere wasstoffen zoals Laureth-23, Sodium Cocoyl Isethionate of amphoacetaten.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2018 (10:37)

   Hoi Fleur!

   Bedankt voor je lieve woorden! Sorry voor de wat late reactie, ben net terug van vakantie. Het is zeker haalbaar met de juiste producten. Begrijp ik het wel goed dat je deze twee producten nu nog maar enkele dagen hebt gebruikt? En echt alleen deze? Dus een reiniger en moisturizer?

   Misschien is het handiger om even mailtje te sturen met foto’s van je huid naar info@dr-jetskeultee.nl

 • Veerle augustus 2, 2018 (17:28)

  Hey Jetske,

  Dit gaat niet specifiek over muggen, ik had nog een vraag i.v.m. iets dat in je (heel leuke 🙂 ) magazine staat. Je hebt het over jojoba-olie als een geschikte plantaardige olie voor gebruik op de huid. Is het goed als aan die jojoba-olie extra vitamine E is toegevoegd of is het beter zonder enige toevoegingen?

  Groetjes,
  Veerle

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 6, 2018 (07:24)

   Leuk dat je het magazine hebt gelezen Veerle 🙂
   Jojoba olie is inderdaad een mooie toevoeging aan je huidverzorgingsroutine. Deze wordt bij voorkeur in een pure vorm gebruikt op de huid. Jojoba olie bevat zelf al een relatief hoge concentratie vitamine E. Het is dus niet nodig om dit los toe te voegen of specifiek op zoek te gaan naar een variant met ‘extra’ vitamine E.

 • Albertha Terpstra juli 30, 2018 (13:43)

  De zomer zou ik graag willen overslaan i.v.m. aantrekkelijk zijn voor muggen en dit al zeventig jaar! Wel of geen Deet middelen, dit jaar heb ik besloten mij met niets in te smeren, zien wat er gebeurt. Dit kent gevolgen met dagelijks 2 á 3 nieuwe prikken erbij, maar die ik vervolgens meerdere keren per dag insmeer met Calendeel gel van Heel. Hier zitten prachtige stoffen in die verkoelen en de bulten niet laten uitgroeien tot flinke grootte en tevens – mocht er toch iets opengaan – het mooi genezen door o.a. aloë vera en calendulem. Ook ben ik begonnen met dagelijks 1 caps. Vit.B 1 100 mg in te nemen. (Dus niet een Vit.B complex maar Vit.B 1 dat een effectieve stof schijnt te zijn waardoor het bloed dan minder aantrekkelijk is voor muggen). Ik begon te laat (maand mei) en zal dit volgend jaar op advies starten vanaf maart t/m eind september. Met Jetske en denk vele anderen, hoop ik dat er eens een effectief middel op de markt zal komen!

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2018 (10:41)

   Bedankt voor je reactie! Dat hoop ik inderdaad ook… Veilig én effectief!

 • Sanja juli 28, 2018 (23:36)

  Je schrijft dat je zelf voorzichtig bent .met plantaardige ingredienten op je huid… waarom? Wat doen deze dan precies?

  Wij hebben in Indonesië twee muggenolien gevonden op basis van volgens mij een aantal plantaardige olie en die wonderbaarlijk goed werken. Bokashi voor de volwassenen en Minyak Telon voor kinderen. Deze is milder en bevat denk ik geen eucalyptus olie. We hebben het onze afgelopen reizen in de tropen gebruikt en zijn in 4 weken tijd niet gebeten (We gebruiken uiteraard S nachts wel ook klamboes voor de kinderen etc) en dit al 3 jaar lang. Mijn gedachte is dat als het werkt, dat toch te verkiezen is boven Deet?
  Of zie ik een groot nadeel van plantaardige olie en over het hoofd?
  Nadeel is dat t niet in Nederland te krijgen is alleen.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 14, 2018 (06:55)

   Hoi Sonja, ik begrijp je verwarring. Plantaardige oliën hebben juist de voorkeur. In de blog doel ik meer op op natuurlijke ingrediënten uit etherische olie, zoals citroen en eucalyptus. Mocht je er meer over willen weten kan je de volgende blog lezen https://www.dr-jetskeultee.nl/olien-in-je-huidverzorging/

 • Willemijn juli 25, 2018 (14:00)

  Op Curacao word ik altijd lek gestoken, Deet of niet. Totdat ik daar VT! kocht, verkrijgbaar bij iedere mini market/supermarkt. Ik kocht de creme versie. Alle anti muggenmiddelen van VT! bevatten aloe vera. Ik weet niet wat de werkzame stof is want ik heb geen flesje meer maar dit is echt het enige dat helpt voor mij. Het is geschikt voor kinderen ook, smeert fijn uit, ruikt lekker fris. Ik zal de volgende keer de ingredientenlijst bekijken, eens zien of 1 van de door jou genoemde stoffen inzit.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 26, 2018 (11:03)

   Ik ben benieuwd naar de ingrediëntenlijst Willemijn 🙂

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!