• zonnebrand__en_nanotechnologie

Gebruik van nanotechnologie in zonnebrandcrèmes

Nanotechnologie is een nog relatief jonge term. Ik denk dat lang niet iedereen weet wat dit inhoudt. Toch wordt deze technologie toegepast bij heel veel producten die we gebruiken, met name in een groot deel van de zonnebrandproducten.

Bij nanotechnologie worden deeltjes van de filters zinkoxide en titaniumdioxide (deze zijn verantwoordelijk voor reflectie van zonnestralen) zo klein gemaakt, dat ze geen witte waas meer op de huid achter laten.

Veiligheid nanotechnologie

Er bestaat veel discussie over de veiligheid van nanodeeltjes. Afgelopen maart heb ik op een groot dermatologisch congres in San Francisco (georganiseerd door de American Society of Dermatology) een lezing over dit onderwerp bezocht. Hierdoor ben ik in ieder geval niet gerustgesteld. Het advies van de American Society of Dermatology is consumenten op de hoogte te brengen van de mogelijke risico’s zodat ze zelf weloverwogen kunnen beslissen of ze deze producten wel of niet willen gebruiken. Maar hoe kan je als consument zelf beslissen als de cosmeticaproducent niet op de verpakking hoeft zetten of er gebruik gemaakt is van nanotechnologie. Overigens gaat dit in de toekomst wel veranderen, maar het duurt nog 3 jaar voordat het in Nederland echt op de verpakking moet komen te staan!

TROS Radar heeft 18 mei aandacht besteed aan nanotechnologie (bekijk hier de uitzending). De uitzending geeft een globaal beeld van de verschillende aspecten van nanotechnologie. Ik zal zelf binnenkort specifiek ingaan op de toepassing van nanotechnologie in zonnebrandcrème.

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer over irriterende stoffen in de blog
Welke natuurlijke ingredienten,
Te mijden ingrediënten,
Hoe zit het nu precies met parabenen? en
Luxe ingrediënten voor je huid.

Gerelateerde Berichten

7 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Mark april 1, 2014 (18:20)

  Ik wil even melden dat de link naar de Radar (niet Kassa) uitzending niet meer werkt.

 • willem mei 4, 2013 (07:14)

  Zomaar even een opmerking. Kom graag op deze site voor info ivm met een moeilijke huid, maar wat ik echt even kwijt moet is het volgende: schrijven op een forum in HOOFDLETTERS komt nogal schreeuwerig over.

  Groet, Willem.

 • Marja Willebrand februari 15, 2013 (10:18)

  HALLO JETSKE,SINDS EEN MAAND OF 4 GEBRUIK IK UNCOVER
  EN BEN ZEER TEVREDEN!!
  WIL GRAAG WAT TIPS VOOR EEN GOED HYDRATEREND MASKER EN BODYLOTION,

  ALVAST BEDANKT,
  PRETTIGE DAG,
  VRIENDELIJKE GROET,
  MARJA WILLEBRAND

 • Willy december 28, 2012 (22:21)

  Beste Jetske,

  vroeger gebruikte ik altijd creme s van La Prairie, Dior etc. oftewel veel verschillende merken bij de bekende parfumerie winkels.
  Nu heb ik me de laatste jaren verdiept in nanotechnologie en ben er absoluut tegen.
  Zelfs sommige natuurlijke producten gebruiken het volgens mij. Ook in make-up zit het soms verwerkt. Ik had pas geleden een bronzer van Guerlain gekregen maar volgens mij zit het daar ook in (nanodeeltjes) helaas (al kan je misschien niet alles uit de weg gaan maar toch).
  Ik baal er echt van waarom moet het allemaal nog mooier en gladder en waarom was hetzelfde product van tien jaar geleden niet goed genoeg, waarom zgn nog beter maar dan met behulp van nanotechnologie.
  Kan jij mij misschen helpen met een goede dag- en nachtcreme, bronzer en foundation(zonder nanotechnologie), dolgraag want ik weet het echt niet meer.
  Zarqa en Louis Widmer twijfel ik ook over. Alvast bedankt en ook bedankt voor alle goede informatie op je site.

 • Fimke mei 29, 2012 (14:36)

  Beste Jetske,

  Nanotechnologie is mij geheel onbekend, na het lezen van dit stukje is het me eigenlijk niet heel veel duidelijker geworden. Ik lees dat je een stukje erover zult schrijven, maar voor zover ik dt kan zien, ben je hier nog niet aan toe gekomen.
  Toch vraag ik me af wat de gevaren ervan zijn en wat jouw persoonlijke mening ervan is, met name in zonnebrandproducten.
  Indien iemand anders op dit blog een antwoord kan geven, word ik ook heel blij 🙂

  Groetjes Fimke

 • author-avatar
  Jetske juli 30, 2010 (17:27)

  Hallo Monique,
  Over nanotechnologie bestaat veel onduidelijkheid en het is niet goed bekend wat het effect ervan op lange termijn is. Ondanks dit wordt het al in veel producten gebruikt.
  Meerdere onderzoeken laten zien dat het niet gemakkelijk via de gezonde huid in je lichaam terecht komt. Zelf ben ik niet erg fan van een zonnebrandcreme in sprayvorm, omdat je hiermee een zonnebrandproduct niet voldoende dik aanbrengt. Als er nanotechnologie ineen spray zit raad ik het helemaal af: via inhaleren bijvoorbeeld is de kans groot dat je dit binnenkrijgt. Hier vind je er een abstract over.
  Dit is een belangrijk, maar zeker ook complex onderwerp. Om duidelijk uit te kunnen leggen hoe dit precies in elkaar zit en of je het nu wel of niet moet gebruiken, zal ik een stuk op mijn blog plaatsen. De aflevering van Kassa waar ik naar verwijs geeft ook zeker al wat meer informatie.
  Groeten Jetske

 • Monique juli 28, 2010 (05:23)

  Mijn schoonheidssalon heeft een nieuwe produktlijn op basis van nanotechnologie en ik wordt ongerust t.a.v. hoe veilig dit voo je is. Wat is nu jouw mening hierover?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!