Gebruik van nanotechnologie in zonnebrandcrèmes
Nanotechnologie is een nog relatief jonge term. Ik denk dat lang niet iedereen weet wat het inhoudt. Toch wordt deze technologie toegepast bij heel veel producten die we gebruiken, met name in een groot deel van de zonnebrandproducten.
Bij nanotechnologie worden deeltjes van zonnefilters (deze zijn verantwoordelijk voor de bescherming tegen zonnestralen) heel klein gemaakt. Dat zijn deeltjes die kleiner zijn dan 100 nanometer (een nanometer is een miljardste meter, dus een duizendste van een millimeter). Een groot voordeel daarvan is dat de deeltjes geen witte waas meer op de huid kunnen achterlaten. Ook blijven deze deeltjes goed op de huid zitten en kunnen ze veel effectiever beschermen tegen zonschade. Maar hoe veilig zijn ze?
Veiligheid nanotechnologie
Er bestaat veel discussie over de veiligheid van nanodeeltjes. Maar het belangrijkste om te weten is dat het ene nanodeeltje het andere niet is. De werking en veiligheid van nanodeeltjes hangt af van het vermogen tot samenklonteren, hoe de deeltjes reageren op zonlicht, de aard van het materiaal, de precieze grootte, de vorm en het gewicht, het effect op de cel en hoe goed het lichaam de deeltjes kan afbreken. Al deze factoren bepalen samen de uitwerking op het lichaam.
Een complex verhaal dus. Daardoor raad ik de ene zonnefilter met nanotechnologie wel aan en de andere juist niet. Twijfelachtige filters zijn bijvoorbeeld de nanoversies van titaniumdioxide of zinkoxide, tenzij ze gecoat zijn. Ik heb daar ook een aparte blog over geschreven als je er meer over wilt weten. Filters met nanotechnologie die ik wél aanbeveel zijn Tinosorb A2B en Tinosorb M. Beide filters zijn stabiel en heel veilig. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ze niet zo snel worden opgenomen door de huid. Ook beschermen ze heel effectief tegen zonschade. Tinosorb A2B en Tinosorb M zijn een van de weinige filters die ik vol vertrouwen aanbreng op mijn eigen huid en die van mijn kinderen.
Nu valt er nog veel meer te vertellen over de veiligheid van zonnefilters, want dat heeft met veel meer te maken dan alleen met nanotechnologie. Sommige filters kunnen de huid bijvoorbeeld flink irriteren of zelfs invloed hebben op je hormoonhuishouding. Om je te helpen met je keuze voor een goede zonnebrandcrème heb ik daarom een overzicht gemaakt met daarin goede en slechte zonnefilters. Ook heb ik een fijn lijstje samengesteld met zonnebrandcrèmes die ik al helemaal heb gescreend en kan aanraden.
Groeten Jetske
(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)
Lees meer over irriterende stoffen in de blog
Welke natuurlijke ingredienten,
Te mijden ingrediënten,
Hoe zit het nu precies met parabenen? en
Luxe ingrediënten voor je huid.
7 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Mark april 1, 2014 (18:20)
Ik wil even melden dat de link naar de Radar (niet Kassa) uitzending niet meer werkt.
-
willem mei 4, 2013 (07:14)
Zomaar even een opmerking. Kom graag op deze site voor info ivm met een moeilijke huid, maar wat ik echt even kwijt moet is het volgende: schrijven op een forum in HOOFDLETTERS komt nogal schreeuwerig over.
Groet, Willem.
-
Marja Willebrand februari 15, 2013 (10:18)
HALLO JETSKE,SINDS EEN MAAND OF 4 GEBRUIK IK UNCOVER
EN BEN ZEER TEVREDEN!!
WIL GRAAG WAT TIPS VOOR EEN GOED HYDRATEREND MASKER EN BODYLOTION,ALVAST BEDANKT,
PRETTIGE DAG,
VRIENDELIJKE GROET,
MARJA WILLEBRAND -
Willy december 28, 2012 (22:21)
Beste Jetske,
vroeger gebruikte ik altijd creme s van La Prairie, Dior etc. oftewel veel verschillende merken bij de bekende parfumerie winkels.
Nu heb ik me de laatste jaren verdiept in nanotechnologie en ben er absoluut tegen.
Zelfs sommige natuurlijke producten gebruiken het volgens mij. Ook in make-up zit het soms verwerkt. Ik had pas geleden een bronzer van Guerlain gekregen maar volgens mij zit het daar ook in (nanodeeltjes) helaas (al kan je misschien niet alles uit de weg gaan maar toch).
Ik baal er echt van waarom moet het allemaal nog mooier en gladder en waarom was hetzelfde product van tien jaar geleden niet goed genoeg, waarom zgn nog beter maar dan met behulp van nanotechnologie.
Kan jij mij misschen helpen met een goede dag- en nachtcreme, bronzer en foundation(zonder nanotechnologie), dolgraag want ik weet het echt niet meer.
Zarqa en Louis Widmer twijfel ik ook over. Alvast bedankt en ook bedankt voor alle goede informatie op je site. -
Fimke mei 29, 2012 (14:36)
Beste Jetske,
Nanotechnologie is mij geheel onbekend, na het lezen van dit stukje is het me eigenlijk niet heel veel duidelijker geworden. Ik lees dat je een stukje erover zult schrijven, maar voor zover ik dt kan zien, ben je hier nog niet aan toe gekomen.
Toch vraag ik me af wat de gevaren ervan zijn en wat jouw persoonlijke mening ervan is, met name in zonnebrandproducten.
Indien iemand anders op dit blog een antwoord kan geven, word ik ook heel blij 🙂Groetjes Fimke
-
Jetske juli 30, 2010 (17:27)
Hallo Monique,
Over nanotechnologie bestaat veel onduidelijkheid en het is niet goed bekend wat het effect ervan op lange termijn is. Ondanks dit wordt het al in veel producten gebruikt.
Meerdere onderzoeken laten zien dat het niet gemakkelijk via de gezonde huid in je lichaam terecht komt. Zelf ben ik niet erg fan van een zonnebrandcreme in sprayvorm, omdat je hiermee een zonnebrandproduct niet voldoende dik aanbrengt. Als er nanotechnologie ineen spray zit raad ik het helemaal af: via inhaleren bijvoorbeeld is de kans groot dat je dit binnenkrijgt. Hier vind je er een abstract over.
Dit is een belangrijk, maar zeker ook complex onderwerp. Om duidelijk uit te kunnen leggen hoe dit precies in elkaar zit en of je het nu wel of niet moet gebruiken, zal ik een stuk op mijn blog plaatsen. De aflevering van Kassa waar ik naar verwijs geeft ook zeker al wat meer informatie.
Groeten Jetske -
Monique juli 28, 2010 (05:23)
Mijn schoonheidssalon heeft een nieuwe produktlijn op basis van nanotechnologie en ik wordt ongerust t.a.v. hoe veilig dit voo je is. Wat is nu jouw mening hierover?