Wat kost nu een goede crème?

Een paar weken geleden werd ik benaderd door het programma De Rekenkamer. De redactie wilde een item maken over dagcrèmes. Waarvoor gebruiken we die nu eigenlijk? Wat moet er in zitten, wat mag een crème kosten en hebben dure producten meerwaarde? Veel van mijn collega’s bleken liever geen kijkje in hun keuken te willen geven. Ik vond het eigenlijk juist wel leuk om hier wat meer duidelijkheid over te scheppen.

blog_jetske_de_rekenkamer
Bekijk hier het item over crèmes van De Rekenkamer

Waarom gebruiken we crèmes

Een crème moet ervoor zorgen dat de barrièrefunctie van de huid goed blijft werken. Hierdoor raakt de huid minder snel vocht kwijt en het brengt stoffen in de huid die vocht vasthouden. Is dat nodig? Ja, ik denk dat de huid van veel mensen dit nodig heeft. Het beschermingsmechanisme staat namelijk flink bloot aan schadelijke invloeden van buitenaf, zoals uv-straling en luchtvervuiling, maar bijvoorbeeld ook temperatuurwisselingen, airco en sigarettenrook. Hierdoor kan de huid droog worden, en geïrriteerd raken. Naarmate we ouder worden vermindert bovendien het vermogen van de huid om goed te herstellen na beschadiging. De voorraad antioxidanten neemt af, en de celvernieuwing gaat steeds minder soepel. Goede crèmes kunnen die tekortkomingen aanvullen.

Hydrateren kost een paar euro

Als hydratatie je enige doel is bij de aanschaf van een crème, dan hoef je niet diep in de buidel te tasten. Samen met de redactie van het programma De Rekenkamer heb ik globaal berekend wat de bodemprijs zou moeten zijn van een simpele hydraterende crème. De basis voor zo’n crème bestaat uit water + vet + emulgator + bewaarmiddelen + verdikkingsmiddelen + eventueel geur- en kleurstoffen. De ingrediënten die ik aanschafte, kostten mij zo’n 1.33 euro voor 50ml. Natuurlijk komen daar dan normaal gesproken nog de kosten voor de verpakking, het transport, de marketing, de ontwikkeling, veiligheids- en stabiliteitstesten en dossiers, en het eventueel ontwikkelen van patenten en research bij. Maar in principe zou je voor vijf euro wel klaar kunnen zijn. Dat geldt zeker voor grote bedrijven die flinke hoeveelheden verpakkingen en grondstoffen aan kunnen schaffen.

Waarom zijn crèmes meestal duurder?

De meeste crèmes bevatten een stuk meer ingrediënten dan de lijst in mijn voorbeeldproduct. Een crème moet namelijk goed aanvoelen, de juiste textuur en kleur hebben. Dat is heel belangrijk. En dergelijke smaakmakers maken een product weer wat duurder.
Moisturizers die bovendien gebruikmaken van extra actieve stoffen, zijn nog weer wat kostbaarder.
Wil je graag mooie stoffen met een bewezen werking als zoethoutwortel in je crème? Dan zal je product in prijs stijgen. Cosmeticatoppers als resveratrol en gestabiliseerd vitamine C behoren daarbij tot de duurste actieve ingrediënten die je in je crème kunt doen. Maar ook bepaalde plantaardige oliën zijn kostbaar, zoals arganolie en abyssinianolie. Een rekenvoorbeeldje. Wil je alleen al 5% gestabiliseerd vitamine C aan je crème van 50 ml toevoegen (omdat dit toch wel de optimale concentratie is als je wilt dat het echt iets doet voor je huid) dan kan de kostprijs van je product zo maar met zo’n vier tot vijf euro toenemen.

En nog meer kosten

De ingrediënten vormen overigens slechts een deel van het verhaal. Veel mensen realiseren het zich niet maar verpakkingen hebben een grote invloed op de prijs; tubes zijn het allergoedkoopst, daarna komen de potjes en het duurst zijn de airless dispensers. Verder is de bedrukking van belang; etiketten zijn stukken goedkoper dan een echte print. En dan speelt vervolgens de oplage nog mee. Maak je als bedrijf in een keer een grote batch waar je een flinke tijd mee vooruit kunt, dan ben je natuurlijk veel voordeliger uit dan wanneer je kleine hoeveelheden produceert. Cosmeticaproducenten die hun actieve ingrediënten werkzaam willen houden, zullen echter kiezen voor het vaker produceren van kleinere hoeveelheden, en dat is dus duurder.
Ook de wijze van bewaren (gekoeld of niet gekoeld) heeft invloed op de prijs. Tel daar tenslotte nog eens bij op dat producenten die via winkels verkopen, circa de helft van de winstmarge kwijt zijn aan de tussenpersoon. Dan weet je kortom dat het niet goed mogelijk is, om een state-of-the-art-moisturizer te maken onder de prijs van vijftien euro.
Reken maar mee. Bij een product van rond de tien euro kom je na aftrek van kosten aan onderzoek, verpakking, marketing en overhead uit op minder dan € 0,50 voor de inhoud. Vijftig cent… Dit lukt alleen als je product voornamelijk uit water en olie is opgebouwd, met een minimum aan actieve ingrediënten.

Duur is dus toch beter?

Nee. Een hoge prijs biedt helaas geen enkele garantie voor de uiteindelijke werkzaamheid. Meer dan honderd euro afrekenen voor een mooie pot crème? Bedenk dat geen enkele combinatie van ingrediënten zo’n prijs verantwoordt. Zelfs niet als het product hoge concentraties actieve stoffen bevat (en dit is helaas zelden het geval). Het is tegelijkertijd wel zo dat bijvoorbeeld goed onderzoek naar je product of ingrediënten gewoon geld kost. En daarnaast bestaat er natuurlijk nog zoiets als merkbeleving. Ook dat bepaalt uiteindelijk de prijs. Ik las ooit zelfs in een onderzoek dat het effect van de aankoop van een luxe product meetbaar is in de hersenen. Ons brein vertelt ons letterlijk dat het dure product beter is en we ervaren een goed gevoel.

Verwacht geen wonderen, ook niet van dure producten

Goed ontwikkelde crèmes werken zeker – maar je moet geen wonderen verwachten. Geen enkel product helpt je binnen een week van je droge plekjes of fijne lijntjes af.
Als we het hebben over hydrateren, dan kun je er gerust vanuit gaan dat alle crèmes – van goedkoop tot duur – dit ook wel zullen doen. Het nadeel blijft echter dat er toch ook een hoop troep in producten belandt, waardoor je de huid niet alleen hydrateert, maar ook irriteert. En daar krijg je op den duur juist rimpels van.

Check de ingrediëntenlijst

Om te bepalen of een product zijn prijs waard is en goed in elkaar zit, kan je een blik werpen op de ingrediëntenlijst. Toch schuilt ook daar nog een addertje onder het gras. Een mooie stofnaam op de verpakking zegt nog niet meteen wat over de gebruikte concentratie. Wat helaas vaak voorkomt in de cosmeticawereld is het zogenaamde angel dusting. Dit houdt in dat er een minimale hoeveelheid van een actieve stof wordt toegevoegd aan een product; te weinig om werkzaam te zijn. Het actieve ingrediënt mag dan echter wel op de ingrediëntenlijst komen te staan.

Groetjes, Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Lees ook:

-Hulp bij de keuze van je moisturizer

-Smeren met stamcellen

-De ideale gezichtscrème

Gerelateerde Berichten

32 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Gonny januari 2, 2017 (17:59)

    Hallo Jetske, wat lees ik nu weer over een wondermiddel argireline,
    is het jou bekend? Dank voor je antwoord

  • Maris december 29, 2016 (13:06)

    Wat als je huid steeds maar weer reageert met roodheid, jeuk en soms pijn op allerlei producten ? Mijn huid op mijn hals is kennelijk super gevoelig. Inmiddels Uncover, Olaz , la Roche Posay, Alpha H, Rio Rosa en Squalan ( olie product) geprobeerd, maar het gaat niet. Uncover gaat wel, maar de rode huid verdwijnt er niet mee. Als ik alleen een tonic van decubal gebruik ( milk ervan gaat ook niet) en dan niets smeer, dan verdwijnt de roodheid. Maar ik zou zo graag een moisurizer gebruiken voor mijn gezicht en hals ! Iemand een tip ? Of zou het nieuwe serum van Jetske misschien de oplossing kunnen zijn ?

  • Peter december 9, 2016 (19:40)

    Hoi Jetske, Dus tretinoine kan je met alles tegelijkertijd gebruiken behalve Glycolzuur (Salicylzuur kan dus wel)? En kan je alle vormen van vitamine C tegelijk met andere ingrediënten gebruiken? Ik had begrepen dat Ascorbinezuur een complex vormt met Niacinamide, en dat je dat niet samen kan gebruiken.

  • Monique december 3, 2016 (16:40)

    Erg interessant filmpje en artikel. Ik kan mij nog op een oude artikel van jou herinneren dat een goede dagcreme niet boven de €60 hoeft te kosten.

    Na wat research te doen over mijn huidprobleem kom ik er nog steeds uit en waarschijnlijk zou jij daar iets over weten.

    Nooit in mijn leven tot paar maanden terug heb ik last van rood en opgezwollen gezicht wat daarna tot jeuk komt. Dit gebeurt wanneer ik wakker word. Naar mate de dag trekt het weg.

    Na het gebruik van een goede skincare line routine (Neutral cleanser, tonic, Japanse hyaluronzuur, serum, neutral gezichtscreme) bouwde ik langzaam alles af. En het schijnt dat het niet door het skincare komt. Want bij het wakker worden begint mijn huid al licht tinteling gevoel te krijgen waarna ik gelijk rood en opgezwollen gezicht krijgt en daarna jeuk. Echter gebeurt dit nog voor het wassen van mijn gezicht en het gebruiken van mijn cremes (dus blote gezicht zonder creme en cleansers). Ik gebruik momenteel gewoon een vette creme van de dokter maar dit helpt natuurlijk ook niet.

    Volgens het research zou het door tekort aan vocht komen en het weerwisseling naar het winter. Maar zoals ik in het begin al vertelde, ik heb hier nooit last van gehad.

    Ik probeer wel op te letten om meer te gaan drinken voor het vocht. ik vervang elke week mijn bedovertrek etc. dus ik zou het niet weten hoe dat zou komen.

    Hopelijk weet jij raad.

    • Marrie december 4, 2016 (08:40)

      Heb je je matras gecheckt op bedwantsen en/of huismijt? En misschien wel iets in je voeding?

      • Monique december 4, 2016 (14:40)

        Niks veranderd aan kussens of matras. Altijd al hetzelfde gebleven. Qua voeding moet ik even erop letten.

  • Claudia november 30, 2016 (12:40)

    Hoi Jetske

    Super leuke blog, ik heb er al veel van geleerd! Ook vind ik de producten van Uncover geweldig. Ik heb een vraag over een crème van Eucerin die ik op dit moment gebruik, de hyaluron filler lijn, wat vind jij hiervan?

    Dit zijn de ingrediënten van de crème voor de droge huid:

    Aqua, Glycerine, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Salicylate, Octocrylene, Butylene Glycol, Glyceryl Stearate Citrate, Hydrogenated Coco-Glycerides, Butyrospermum Parkii Butter, Dimethicone, Methylpropanediol, Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Glycine soja germ extract, Sodium Hyaluronate, Mica, Silica, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Carbomer, Trisodium EDTA, 1,2-Hexanediol, Phenoxyethanol, Parfum, BHT, CI 77891

    En de oogcrème (ik weet dat een aparte oogcrème niet nodig is, maar hier zit geen parfum in dus dat leek me beter voor de huid rondom de ogen):

    Aqua, Glycerine, Butylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Methylpropanediol, Synthetic Beeswax, Behenyl Alcohol, Ethylhexyl Triazone, Hydrogenated Coco-Glycerides, Octyldodecanol, Stearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Glyceryl Stearate Citrate, Glycine soja germ extract, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Dimethicone, Sodium Hyaluronate, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Trisodium EDTA, Carbomer, Ethylhexylglycerin, 1,2-Hexanediol, Phenoxyethanol

    Alvast bedankt

    Gr Claudia

    • author-avatar
      Dr. Jetske december 9, 2016 (15:15)

      Beste Claudia,

      Het eerste product bevat parfum. Ook al is het niet voor het gebied rondom je ogen, de rest van je huid heeft ook gewoon milde verzorging nodig. Het tweede product ziet er beter uit. Dit product kan je ook gewoon voor de rest van je gezicht gebruiken hoor. Productadvies vind je in de volgende blog: https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314

      Groetjes Jetske

  • Lydia november 27, 2016 (17:40)

    Waardevolle info weer! Ik ga de stukken lezen maar de conclusie zal zijn dat het niet aangetoond is dus. Had me trouwens vergist: je stelde niet dat Niacinamide niet samen kan met Tretinoïne. Ik ga er maar van uit dat die combinatie geen probleem is. Tip: de blog Hot and Flashy, Weliswaar niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd maar ze geeft dan ook aan wanneer ze niet van de hoed en de rand weet, Waar ze dat wel weet verwijst ze ook naar de artikelen. Ze is ervaringsdeskundige door gebruik van e.e.a. (tretinoïne, vitamine C e.d.) maar ook door laserbehandelingen enz. Veel voor en na fotos bij jarenlang gebruik van werkzame stoffen. Natuurlijk ook niet met alle wetenschappelijke randvoorwaarden voor een waterdichte conclusie maar toch zo goed als het kan.

    • Peter november 27, 2016 (18:40)

      Tja ik weet het inderdaad niet zeker, je kunt in ieder geval niet een product maken met ascorbine zuur en niacinamide, aangezien ascorbinezuur alleen werkt en stabiel blijft bij een pH lager dan 3.5. Niacinamide blijft alleen stabiel rond een pH van 5-7. Maar of het op de huid veel uitmaakt voor Niacinamide, Tretinoine, Glycolzuur, Salicylzuur, Vitamine C en (amino)Peptides, geen idee.

      Ja, de blog van “Hot and Flashy” volg ik ook, maar goed ik volg ook zoveel blogs. Ze heeft ook leuke filmpjes waar ze zonnebrandcremes vergelijkt.

  • Suus november 26, 2016 (13:40)

    Hoi Jetske,

    Allereerst complimenten over je eigen lijn. De cleanser voor de normale/droge huid is echt de eerste wateroplosbare cleanser waarmee ik zowel in de ochtend als avond kan reinigen zonder problemen. Normaal kreeg ik altijd last van rode vlekken en een extreem droge huid. En ik heb eigenlijk alle cleansers geprobeerd die je aanraadde. Dit is de enige waar mijn huid goed op reageert. Ik heb ook de toner en de dagcreme. Maar ik merk bij het gebruik van de dagcreme dat ik van het ene op het andere moment een jeukende rode vlek krijg bij mijn mond in de buurt meestal. Doordat er toch een puistje ontstaat. Ben een paar keer gewisseld naar die van Decubal en dan heb ik hier helemaal geen last meer van. Heb jij een idee hoe dit kan? Ik laat hem nu maar links liggen. Voor de rest ben ik heel tevreden over de lijn. Ik heb ook de dagcreme voor de normale/vette huid en bij die heb ik er geen last van. Maar die vind ik met dit koude weer iets te licht.

    Gr. Susanne

    • author-avatar
      Dr. Jetske december 9, 2016 (15:15)

      Beste Suus,

      Bedankt voor je complimenten! Dat is een goede vraag. Ik zou je willen adviseren contact op te nemen met de klantenservice: uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl. Als je ook een foto stuurt van je huid dan kunnen ze je een nog passender advies geven!

      Groetjes Jetske

  • Roanne november 25, 2016 (15:40)

    Beste Dr Jetske Ultee, Ik ben erg blij met alle informatie die je deelt op je website maar als je er geen studie van wil maken en alleen wil weten wat het beste is dan is het wel wat veel. Zou je niet eens in het half jaar (omdat er steeds nieuwere kennis en producten te verkrijgen zijn) een top 5 met de beste of jou favoriete Dagcremes Nachtcremes Serums en gezicht en lichaamsreiniging body milk/lotion/butters kunnen delen? En dan misschien kort er bij waarom het goed is en voor welk huidtype/probleem? Ik zou je heel erg dankbaar zijn.

    Met vriendelijke groet, Roanne

    • author-avatar
      Dr. Jetske december 9, 2016 (15:15)

      Beste Roanne,

      Wat fijn dat je zo blij bent met mijn blog! Het is zeker een idee, wie weet ga ik er iets mee doen 🙂

      Groetjes Jetske

  • Peter november 25, 2016 (00:40)

    Hoi Jetske,

    Kan je Niacinamide, Tretinoine, Glycolzuur, Salicylzuur, Vitamine C en (amino)Peptides tegelijkertijd gebruiken? Of klopt het dat bepaalde ingredienten niet samen gaan?

    • author-avatar
      Dr. Jetske december 6, 2016 (15:15)

      Beste Peter,

      Vitamine C, glycolzuur, salicylzuur en niacinamide kan je redelijk veilig met elkaar/ na elkaar gebruiken, wel altijd even tijd tussenlaten. Deze stoffen zijn namelijk bij ongeveer dezelfde pH werkzaam. Tretinoïne daarentegen niet, die zou je nooit direct moeten aanbrengen na glycolzuur. Als je een half uur/uur wacht kan het weer wel. Het klopt dus dat bepaalde stoffen niet samen gaan.

      Als je veel verschillende werkzame stoffen tegelijk gaat gebruiken, is de kans wel groot dat je je huid gaat irriteren. Hoe goed deze stoffen op zichzelf ook zijn. Als het niet per se nodig is voor je huid, zou ik het dus ook niet adviseren.

      Groetjes Jetske

      • Peter november 26, 2016 (20:40)

        Het is bekend dat je Ascorbine zuur niet kan combineren met Niacinamide en Copper Peptides. Vitamin C derivaten zouden geen probleem zijn (aangezien ze minder instabiel zijn en meer pH-huidneutraal zijn), maar echt veel onderzoek kan ik niet vinden. Ik kan me voorstellen dat Tretinoine, Glycolzuur en Ascorbine zuur ook niet samen gaan, maar zou het ook graag willen weten van Jetske.

        • Lydia november 27, 2016 (15:40)

          Heb er wel eens iets over gelezen, dat vitamine a en c niet samen gaan vanwege de ph. Ik gebruik tretinoÏne en rondom de ogen 5 procent vit. c (oogcreme van LRP met ascorbine zuur). Ik wil, door de oogcrème rondom de ogen al smerend wat te mengen met de tretinoine op mijn gezicht, zo ook wat tretinoine verdund rondom mijn ogen terecht laten komen (ook bovenoogleden dus). Ingewikkeld verhaal ;-). Ik doe dat dus niet vanwege mijn onzekerheid daarover. Daarom gebruik ik, in plaats van de vit. C, een serum met Niacinamide, daarvoor. Maar dat kan dus ook niet volgens jou Peter.

          • Peter november 27, 2016 (16:40)

            Er wordt gezegd dat Ascorbine zuur samen met Niacinamide het complex Niacinamide Ascorbate vormt, dat onder UV-straling ook hydrogen peroxide vormt. Op internet wordt ontzettend veel gespeculeerd over welke ingredienten niet samen gaan, maar echt wetenschappelijke studies zijn er niet, behalve dat Niacinamide omgevormd wordt tot Nicotinic Acid in een zure omgeving, dat flushing kan geven. Maar veel cosmetica bedrijven raden zelf ook af om Ascorbine zuur, tretinoine en Copper Peptides tegelijk te gebruiken. Maar goed, echt goed onderzoek kan ik ook niet vinden.

            Volgens Paulas Choice is het niet bewezen echter.

            http://kindofstephen.com/can-you-use-niacinamide-and-vitamin-c-ascorbic/

            futurederm: should-niacinamide-and-l-ascorbic-acid-be-used-together/

          • author-avatar
            Dr. Jetske Ultee december 28, 2016 (12:41)

            Beste Peter,

            Het is een erg complex proces. Er is bijvoorbeeld meer nodig dan een zure omgeving wil niacinamide daadwerkelijk hydrolyseren. Warmte, tijd en viscositeit van een product hebben er ook invloed op. Je haalt zelf de blog van Stephen aan: hierin wordt het duidelijk uitgelegd. Niacinamide en ascorbic acid kunnen – wanneer juist geformuleerd – gecombineerd worden met elkaar. Uiteraard is het wel altijd belangrijk om je huid in de gaten te houden en te kijken hoe ze reageert.

            Groetjes Jetske

  • Esra november 23, 2016 (14:40)

    Hoi Jetske,

    Al enige tijd terug heeft paulas choice een nieuw serum op de markt gebracht met 10% niacinamide. Nu gebruik ik jou dagcreme met 4% niacinamide en het werkt echt super voor mijn huid. Nu ben ik benieuwd of het serum ook een goed product is om af en toe te gebruiken vanwege de hoge concentratie van niacinamide en aangezien het een best prijzig product is die ik niet zomaar wil aanschaffen! Hier de INCI:

    Aqua, Niacinamide (vitamin B3, barrier preservation/pore size reduction), Acetyl Glucosamine (skin conditioning agent), Ascorbyl Glucoside (vitamin C/antioxidant), Butylene Glycol (slip agent), Phospholipids (skin-identical ingredient), (skin-identical ingredient), Allantoin (soothing agent), Boerhavia Diffusa Root Extract (soothing agent), Glycerin (skin-identical ingredient), Dipotassium Glycyrrhizate (soothing agent/melanin inhibitor), Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract (soothing agent/melanin inhibitor), Ubiquinone (antioxidant), Epigallocatechin Gallate (antioxidant), Beta-Glucan (soothing agent/antioxidant), Panthenol (skin conditioning agent), Carnosine (antioxidant), Genistein (antioxidant), Citric Acid (stabilizer), Sodium Citrate (stabilizer), Sodium Hydroxide (pH adjuster), Xanthan Gum (thickener), Disodium EDTA (chelating agent), Ethylhexylglycerin (preservative), Phenoxyethanol (preservative).

    Mvg

    Esra

    • author-avatar
      Dr. Jetske november 25, 2016 (16:15)

      Beste Esra,

      Wat leuk dat je mijn moisturizer gebruikt! Het serum ziet er in principe goed uit. Houd er wel rekening mee dat wanneer je het mengt (en dit staat vermeld bij het product) je geen 10% niacinamide overhoudt.

      Groetjes Jetske

    • Peter december 22, 2016 (00:05)

      Hoi Esra,
      Het product is ook relatief best duur als je nagaat dat het maar 20mL bevat, omgerekend ben je €117.25 kwijt voor 50mL. Afgezien van de 10% Niacinamide, gebruikt Paula’s Choice vaak vrij lage concentraties van de andere stofjes. Wellicht kan je ook eens kijken naar The Ordinary. Zij hebben ook een 10% Niacinamide serum voor €5.90, en nog wat Vitamine C serums.

  • Maris november 21, 2016 (18:40)

    Dit vroeg ik me dus ook af, maak je je huid niet gewoon lui door allerlei stoffen te gaan toevoegen zodat de huid zelf niets meer hoeft te doen ?

    Lydia, jij gebruikt dus enkel retinol crème voor je huid begrijp ik ? Ook in de zomer ?

    • Lydia november 21, 2016 (22:40)

      Vitamine a zuur savonds inderdaad. Overdag wel een moisturizer maar die gebruik ik omdat de huid, bij het opbouwen van vit. a zuur, toch droger is. Ik gebruik vit. a niet in de zomer maar volgens mij kan dat prima wel. s-Zomers gebruik ik nauwelijks iets om te hydrateren. Wel breng ik dan werkzame stoffen aan door bijvoorbeeld een toner met Niacinamide te gebruiken. Ik heb dan wel een aparte oogcreme (met bv. 5 procent vit. C) voor de zomer.

      • Maris november 22, 2016 (11:40)

        Vit a zuur lijkt de huid uit te drogen, maar dat is niet zo toch ? in de diepere huidlagen voegt vit a zuur juist vocht toe dacht ik ?? Maar maak je je huid dan ook niet lui met retinol ?

        • Peter november 23, 2016 (19:40)

          uiteindelijk zorgt vitamine a zuur/retinol er inderdaad voor dat je huid beter gehydrateerd is. In de gewenningsfase, de eerste tijd dat je vit. a zuur smeert, is de huid wel droger.

  • J november 20, 2016 (13:40)

    Hoi Jetske,

    Komt er ook een handverzorgingslijn en voetverzorgings en lichaamsverzorgings lijn van undercover dit zou wel fijn zijn.

    Mvg

    J

    • author-avatar
      Dr. Jetske november 25, 2016 (15:15)

      Beste J.,

      Wie weet in de toekomst!

      Groetjes Jetske

  • Lydia november 19, 2016 (09:40)

    Toch vind ik de theorie (van Obagi) dat je huid soort van lui wordt door voortdurend te hydrateren, aannemelijk. Wel wordt hydrateren geadviseerd bij de opstartfase van bijvoorbeeld vitamine A zuur. Voor het overige worden enkel ingrediënten voor huidverzorging geadviseerd die de huid leren zichzelf gehydrateerd te houden, zoals Retinol dus. In elk geval doe ik het al jaren zo. Ik was niet helemaal duidelijk lees ik terug. Er wordt dus onderscheid gemaakt tussen de huid van buitenaf hydrateren door crème aan te brengen (wat doorgaans afgeraden wordt bij deze theorie) en de huid leren zelf de goede balans te vinden, door werkzame stoffen zoals Retinol, Vitamine C, Niacinamide te smeren

    • Noa november 20, 2016 (00:40)

      Hoi

      Kan je alsjeblieft ook vertellen waar je de producten voor een basis crème kunt kopen. Leuk dat ik je vaker zie op tv ik ben fan.

      Misschien een gekke vraag maar, kan ik rosemarijn mengen met arganolie.

      • author-avatar
        Dr. Jetske november 25, 2016 (16:15)

        Beste Noa,

        Wat enorm leuk om te lezen dat je fan bent! Via de volgende site kan je aan stoffen komen voor een basiscrème: http://www.makingcosmetics.com/

        Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!