• Shampoo claims

Weg met die onzinnige shampoo claims!

Tros Radar vroeg mij naar de zin en onzin van speciale shampoos. Onder de douche kun je heel wat stofjes op je hoofd smeren: cafeïne tegen haaruitval, keratine voor een vollere dos en vitamines voor gezond haar. Maar werkt het ook echt?

Een paar weken geleden stond ik bij de drogisterij te wachten op een verkoopster. Zij was druk bezig een lief grijs vrouwtje een te dure shampoo aan te smeren tegen dunner wordend haar… Ik moest op mijn tong bijten om me er niet mee te bemoeien, maar achteraf had ik eigenlijk spijt dat ik niets gezegd had. Want die mevrouw ging een stuk armer naar huis met een slechte shampoo in haar tas. Over een paar weken zou ze ook een illusie armer zijn! Gelukkig kan ik vanavond alsnog mijn verhaal kwijt bij Tros Radar; nu maar hopen dat de verkoopster ook even mee kijkt… Hieronder vast een paar claims op een rijtje:

#1 Zijn shampoos van de kapper beter dan van de drogist?

De kwaliteit van een shampoo wordt vooral bepaald door de keuze van de reinigende- en conditionerende ingrediënten. Omdat deze niet erg kostbaar zijn, is het echt niet nodig om een fortuin aan een shampoo uit te geven. Kappersproducten zijn vaak duurder dan de producten in de winkel terwijl ze dezelfde ingrediënten bevatten! Sommige kappers- en drogisterijproducten komen ook van dezelfde fabrieken en zijn vrijwel identiek’. L’Oréal heeft bijvoorbeeld het merk rastase dit wordt veel bij kappers verkocht en Garnier Fructis en L’Oréal Elvive die gewoon in de winkel staan.

#2 Maken vitamines, mineralen en antioxidanten je haar gezonder?

Dat kan helaas niet, want je haar is dood materiaal (proteïnen en dan met name keratine). Als je je haar kapot hebt gemaakt, kan het beschadigde haar dus ook niet meer herstellen. Je kunt je haar wel beschermen en laten glanzen door een klein laagje om het haar aan te brengen. Hierdoor wordt het ook gemakkelijker door te kammen. Vergelijk het maar met het invetten en poetsen van leer. Maar, net als bij schoenpoetsen is dit laagje tijdelijk. Stoffen als vitaminen kunnen dus ook niets voor het (dode) haar zelf doen. Ook op de cellen die het haar produceren hebben ze weinig effect. Als ze al zouden werken spoel je ze uit voordat ze in de haarfollikel kunnen komen en daar iets kunnen doen.

#3 Kunnen cafeïne shampoos de haargroei stimuleren?

Cafeïne moet echt in de haarfollikel komen om daar het werk te kunnen doen, haar is immers dood.  Maar shampoo is te kort in contact met de hoofdhuid voor de cafeïne om daar te komen. Er zijn een paar laboratoriumonderzoeken waaruit blijkt dat haar wel langer in de groeifase blijft onder invloed van cafeïne maar dat is alleen in een reageerbuisje aangetoond en nog nooit bij het gebruik van een shampoo. Als het al zou werken zou je het effect pas na ongeveer 2 jaar echt zien en dan zou je het vervolgens altijd moeten blijven gebruiken. Wel weten we dat cafeïne een uitstekend stofje is om je huid preventief tegen de zon te beschermen maar dat is in een shampoo minder relevant.

#4 Vollere en sterke haardos door keratine?

Haar kan breken ten gevolgen van overmatig kammen en borstelen. Heel veel mensen die klagen over haaruitval, hebben eigenlijk last van haarbreuk. Haarbreuk is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Dit voorkom je door zo min mogelijk het haar te kammen en te stylen (föhnen), een goede conditioner/shampoo te gebruiken en andere chemische behandelingen zoals kleuren te vermijden.
Even terug naar de claim; door het gebruik van keratine wordt de kans op afbreken van het haar door borstelen, kammen of föhnen gereduceerd. Waardoor je uiteindelijk (mogelijk) een vollere en dikkere haarbos kan krijgen.

#5 Shampoo tegen grijs wordend haar?

Deze shampoos zijn eigenlijk gewoon ‘zilverspoelingen’; zilvernitraat werd begin 1800 al gebruikt om grijs haar bruiner te kleuren! Zilvernitraat is overigens behoorlijk omstreden… Het zorgt er dus helemaal niet voor dat je haar weer melanine gaat produceren, maar het kleurt gewoon je haar. Stop je met het gebruik, dan krijg je gewoon weer grijze uitgroei.

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:

Shampoo
Productadvies shampoo
Met huid en haar
Tips voor mooi & gezond haar
Sodium lauryl sulphate en sodium laureth sulphate

Gerelateerde Berichten

42 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Sharon december 7, 2015 (12:12)

    Beste Jetske,

    Zou Olaplex kunnen helpen om beschadigd/breekbaar haar weer op te knappen? Dit zou de gebroken zwavelbruggen van het haar moet herstellen.

    • author-avatar
      Jetske januari 8, 2016 (13:30)

      Beste Sharon,

      Welke ingrediënten bevat het product van Olaplex?

      Groetjes Jetske

  • Veerle november 18, 2015 (20:44)

    Hoi Jetske,

    Deze blog is echt erg leerzaam! Ik vroeg mij af: zijn er dingen die je wel kunt doen tegen het (snel) krijgen van grijze haren? Zijn er bv. shampoo s die je eerder grijze haren geven? Of iets anders? Of is het gewoon genetisch bepaald?

    Groetjes Veerle

    • author-avatar
      Jetske januari 6, 2016 (14:15)

      Beste Veerle,

      Leuk dat je de blog leerzaam vindt. Grijze haren zijn inderdaad genetisch bepaald. Een shampoo zal je geen grijze haren geven.

      Groetjes Jetske

  • i.z oktober 25, 2015 (16:31)

    het beste is om een shampoo zonder sodium laureth/ lauryl sulfaten te gebruiken dit zijn agressieve was stoffen die de natuurlijke haar olien strippen en het haar droog maken waardoor het kwetsbaarder wordt en sneller gaat pluizen en breken.

    de shampoo en conditioner van de YES TO lijn vind ik zelf erg prettig en bevatten alleen maar goede ingrediënten. alleen als je een super gevoelige hoofdhuid hebt kan je misschien reageren op de parfum maar die is nihil.kwa prijs vallen ze ook reuzen mee ! circa 8 euro voor 500 ML , als je bedenkt dat in een normale vles maar zo n 250ml zit ben je omgerekend echt niet veel meer kwijt .

  • Melinda oktober 21, 2015 (12:04)

    Wat ik jammer vond, is dat het alleen maar over shampoo ging. Had graag meer willen horen over de haarverzorgingsproducten. Dat een shampoo “vluchtig” is, omdat je het er weer in korte tijd uitwast, begrijp ik. Maar hoe zit het dan met de maskers, crèmespoelingen, lotions e.d.?

    • author-avatar
      Jetske december 2, 2015 (13:30)

      Beste Melinda,

      In een tv-programma is helaas maar beperkt tijd. Ik ga zeker nog een keer een blog schrijven over crèmespoeling/conditioners.

      Groetjes Jetske

  • Mariska van der Vet oktober 13, 2015 (21:52)

    Hoi Jetske,

    Tja,met de shampoo s zal het precies hetzelfde verhaal zijn als met de huidverzorgings producten.

    Maar nu moet ik wel zeggen dat ik ook een merk shampoo en conditioner gebruik van het merk CHI en ik vind het heerlijke haarverzorgingsproducten..

    Nou ben ik heel benieuwd naar de shampoo s die jij aanraad 😉

    En ach er zijn altijd mensen die op hun pik getrapt zijn als er iemand onderzoek doet >haters gonna hate toch Henk Blom?..you go Jetske!!

  • Ger oktober 13, 2015 (09:20)

    Ik ga zeker de uitzending nog proberen te kijken.

    Verder is het zo dat als je zoals Jetske aan de cosmetica boom schud er mensen op de tenen getrapt worden. Als iedereen wakker wordt dan zijn bepaalde fabrikanten/drogisterijen failliet denk ik. Gaat wel verspilling tegen. Zelf krijg ik van veel shampoos jeuk op mijn hoofd. Van de kapper of niet. Kan dus aan een bepaald stofje liggen, maar ik weet nog niet welke.

  • elselina oktober 12, 2015 (13:43)

    Punt 2: Nee daar geloof ik ook niks van! Voor Vitamines, mineralen en antioxidanten, dat haal je uit je voeding, zoals vis, noten en bv sinaasappels. Ik gebruik al jaren shampoo met arganolie, gewoon omdat weet dat arganolie werkt en wat doet en het ruikt lekker. Voor de rest geloof ik al die claims ook niet, zoals een dure shampoo van de kapper. Vind het kwa prijsklasse belachelijk, omdat ik ook een veel goedkoper zusje kan vinden in een drogist. 🙂

  • femke oktober 12, 2015 (12:26)

    dus keratine in shampoo (in dit geval van CHI) doet helemaal niets? de kapper vond mijn haar veel voller en vroeg wat ik gedaan had. Dat was dus keratine shampoo en conditioner. Dat zou dus onzin zijn?

    • author-avatar
      Jetske januari 25, 2016 (15:30)

      Beste Femke,

      Keratine doet zeker wat, het legt namelijk een laagje om het haar waardoor het steviger en voller aanvoelt. Dit laagje is wel tijdelijk dus je moet producten blijven gebruiken met keratine.

      Groetjes Jetske               

  • D oktober 9, 2015 (23:28)

    @Ester: Je kunt ook maizena gebruiken als droogshampoo

  • Ester oktober 8, 2015 (15:02)

    Hoe zit het met droogshampoo, is dit schadelijk voor je haar/hoofdhuid? En is er onderscheid tussen verschillende droogshampoo s?

    Ik gebruik het 2 a 3 keer per week, om de wasbeurten uit te stellen.

    Ik lees ook dat sommigen zelf hun droogshampoo maken met de volgende ingredienten:

    – 2 volle eetlepels maiszetmeel

    – snufje cacoapoeder (voor kleur, weglaten wanneer je geen bruin haar hebt)

    – alcohol denat. (70% oplossing)

    Bevat dit de benodigde werkzame stoffen om je haar/hoofdhuid te ontvetten?

    • author-avatar
      Jetske januari 8, 2016 (13:30)

      Beste Ester,

      Droogshampoos bevatten doorgaans een hoge concentratie alcohol denat. Dit kan goed vet en talg oplossen. Het kan echter wel de huid irriteren. Mocht je een droogshampoo gebruiken (of zelf maken met de ingrediënten die je noemt), doe dit dan met mate.

      Groetjes Jetske

  • Tineke oktober 7, 2015 (15:33)

    dank je wel A. Helemaal mee eens.

  • A. oktober 7, 2015 (13:31)

    De uitzending gezien, blog gelezen èn de reacties eronder.

    Blog en uitzending komen (natuurlijk) helemaal overeen. Ik heb het vermoeden dat Henk en Michael of maar met een half oor hebben geluisterd of slecht hebben gelezen…….Jetske claimt niets, zet kappers NIET weg als oplichters maar geeft alleen aan dat de claims die door fabrikanten worden gebruikt in reclame of op flesjes, potjes en pannetjes met een korreltje zout genomen moeten worden. Net zoals véél reclames uiteraard. Met andere woorden; je moet zèlf kritisch worden naar dergelijke slogans en claims en het is fijn dat iemand je daarbij op weg helpt, iets wat Radar tenslotte iedere week ook doet.

    Je mag best kritisch zijn hoor, Henk en Michael maar jullie zijn niet zozeer kritisch, maar geven eerder blijk van onvoldoende gelezen/geluisterd te hebben op blog/naar uitzending. Bovendien vind ik t nogal treurig dat een leek zinnen gebruikt als…: u als onderzoeker zou toch beter moeten weten en u vertelt klakkeloos.. en dat tegen iemand die – overduidelijk – iets (of veel) meer kaas heeft gegeten van en op dit gebied. Nogmaals; je hoeft echt niet alles aan te nemen maar jullie reactie geeft blijk van een totaal niet-begrijpen.

    En daarbij; juist jullie reactie barst van spelfouten en kromme zinnen. Ik moet moeite doen om te begrijpen wat jullie typen, de boodschap ontbreekt helemaal!

    Het is een beetje zoals tegen iemand zeggen: wat een prachtig weer vandaag, ik heb het warm , waarop de ander dan woedend wordt en schreeuwt: zeg je nu dat je de zon zo lelijk vindt?

    M.i. kan Jetske met een dergelijke reactie HELEMAAL NIETS. Het is zeker niet constructief en ook vrij gemakkelijk om – via een site – iemand zo weg te zetten. Daarvoor heeft Jetske haar blog ongetwijfeld NIET opgericht.

    Dat moest mij even van het hart.

    • Suzan oktober 9, 2015 (10:30)

      uitstekend weergegeven je verhaal en helemaal mee eens!

  • Walter Postma oktober 6, 2015 (13:38)

    wat erg…mijn reactie is verwijderd….kwam het te dicht bij de waarheid ??

  • Jetske oktober 6, 2015 (11:27)

    Nog even een kleine toelichting want bij een uitzending op televisie wordt helaas altijd maar een klein deel uit een lang gesprek weergegeven…. Ik ben van mening dat er goede en minder goede kappersproducten bestaan; hetzelfde geldt ook voor de producten bij de drogisterij/parfumerie. Het is wel een feit dat er heel veel body doubles bestaan; dwz producten die zowel bij de drogisterij als bij de kapsalon verkocht worden met eigenlijk exact dezelfde samenstelling maar een andere verpakking. Niet zo gek, want ze komen vaak uit dezelfde fabriek. Ook bestaan er geen ingrediënten die wel in “kapper-shampoos” zitten en niet worden toegevoegd aan shampoos die verkrijgbaar zijn in de winkel (of vice versa). Het grote verschil is dat een deskundig kapper verstand van zaken heeft en zelf dus al een goede selectie gemaakt heeft. Bovendien kan hij/zij advies geven over de geschikte producten bij een bepaald haartype. Dat is in de winkel niet het geval. Ik ben zeker van mening dat een goed haarproduct veel voor het haar kan doen, ik verwijs graag naar mijn blogs over dit onderwerp.

  • Janny oktober 6, 2015 (09:26)

    Dat de shampoos weinig of niets doen ben ik van overtuigd, maar waar ik meer interesse in heb is wat er gedaan kan worden om de haarproblemen aan te pakken.

  • Ray oktober 5, 2015 (23:59)

    Hou jij het maar lekker bij huidproblemen want dit is niet wat, handel kapot maken voor kappers, en slecht, heel slecht onderbouwd in de aandacht willen staan. Ten eerste zou er grotendeels hetzelfde in kunnen zitten maar in veel mindere mate geconcentreerd. Dit wil zeggen dat goedkopere shampoos opgevuld zijn met zeep producten (schuimt beter want dat vind de consument fijn, maar droogt ook verschrikkelijk uit).

    Ten tweede zou je ook echt even moeten melden dat er in de shampoos van de drogist synthetische siliconen zitten en dus niet in water oplosbaar zijn.

    Kappers shampoo daar in tegen bevat geen of in water oplosbare siliconen.

    En ten derde ( en dan vind ik wel dat ik genoeg heb aangetoond dat je de letters Dr. Wel voor je naam weg mag halen ) : doe meteen even navraag naar de PH-Waarde van de shampoos van de drogist en die van de kapper.

    Dus waar zit dat prijsverschil nou in? Nou niet in de verpakking mevrouwtje en al zeer zeker niet in het oplichten van onze klanten. Dus hou het maar lekker bij huidverzorging want dit is misselijkmakend voor elke zelfwaarderende kapper.

    • author-avatar
      Jetske november 6, 2015 (11:30)

      Beste Ray,

      Zoals ik heb aangegeven, het is nooit mijn bedoeling geweest om kappers te schaden. Er zijn wetenschappelijke studies gedaan binnen dit onderwerp, ik kan ze naar je doorsturen mocht je er interesse in hebben. Ik sta altijd open voor discussie, maar graag wel met onderbouwing. Stuur de wetenschappelijke studies die jouw reactie onderbouwen vooral naar me door: info@dr-jetskeultee.nl.

      Groetjes Jetske

  • Walter oktober 5, 2015 (23:41)

    Ach…wanneer er kritiek komt verwijst U naar een onderzoek van iemand anders? Nee…u staat echt sterk in uw schoenen. Mensen met verstand van zaken kunnen u heel veel feiren vertellen,maar u heeft uw bron gevonden…blijf dan vooral onwetend…of dom…het is maar hoe u dat bekijkt….maar gelukkig merken mensen met een probleem aan haar of hoofdhuid het verschil tussen professionele en retailproducten wel. Weet u waarom er zoveel reclame gemaakt wordt voor de goedkope retailproducten?omdat het nodig is!!! Goede producten verkopen zichzelf door bewezen kwaliteit,we hebben het hier niet over een placebo !!

    Maar blijf vooral uw eigen producten promoten; veel onbetrouwbaarder zal het niet meer worden….

    • author-avatar
      Jetske november 6, 2015 (11:30)

      Beste Walter,

      Het is gebruikelijk om informatie te onderbouwen met wetenschappelijke studies, ook al zijn deze gedaan door andere onderzoekers. Dit maakt het niet minder betrouwbaar. Deze studies zie ik overigens niet terug in jouw reactie. Over welke placebo heb je het precies? Zoals ik eerder aangaf, ik sta open voor wetenschappelijke studies met betrekking tot dit onderwerp. Stuur ze vooral naar me door: info@dr-jetskeultee.nl. Ik kan uiteraard ook onderzoeken doorsturen mocht je hiervoor open staan.

      Groetjes Jetske

  • Sabrina oktober 5, 2015 (23:37)

    Jarenlang heb ik kerastase gebruikt, want tja: duur en een echt kappersproduct, dat moest toch goed zijn?? Ik kocht echt van alles: shampoos, conditioners, maskers, serums… Maar ik had vaak jeuk en een geïrriteerde hoofdhuid en geen enkel product hielp. Na heel wat onderzoek bleek dat ik sterk reageer op sles/sls maar ook op cocamidopropyl betaine (overigens bleken ook bepaalde klachten op de rest van m n lichaam hierdoor veroorzaakt te worden). Deze stoffen zitten in bijna alle shampoos. Sterker nog, die kerastase producten stikken ervan. Ik ben me toen gaan verdiepen in natuurlijke shampoos, de no poo methode, haarzeep etc. En tijdens die ontdekkingsreis kwam ik nog meer dingen tegen: parabenen (ook veel in kerastase). De vervanger van de parabenen die tegenwoordig wordt gebruikt in shampoos is niet veel beter: methylisothiazolinon

    Ook heb ik tijdens dit proces de etiketten van kerastase vergeleken met bijv. Loreal producten bij de drogist, er zit niet zoveel verschil in. Dit was voor mij een echte eye opener. De uitzending van radar heb ik nog niet gezien. Maar ik gebruik inmiddels natuurlijke shampoo (op basis van suikertensiden) en andere natuurlijke huidverzorging en heb geen klachten meer. M n haren glanzen en voelen gezond aan en het belangrijkste: geen jeuk en irritatie meer!

    • Daphne oktober 7, 2015 (13:07)

      @Sabrina

      Wil je misschien een naam noemen van de haarverzorgingsproducten die jij nu gebruikt? Ik ben ook nog altijd op zoek naar iets wat zacht is voor mijn huid maar toch mijn haren er schoon en glanzend uit laat zien. Alvast hartelijk dank!

  • author-avatar
    Jetske Ultee oktober 5, 2015 (23:33)

    Nog even een kleine toelichting want bij een uitzending op televisie wordt helaas altijd maar een klein deel uit een lang gesprek weergegeven…. Ik ben van mening dat er goede en minder goede kappersproducten bestaan; hetzelfde geldt ook voor de producten bij de drogisterij/parfumerie. Het is wel een feit dat er heel veel body doubles bestaan; dwz producten die zowel bij de drogisterij als bij de kapsalon verkocht worden met eigenlijk exact dezelfde samenstelling maar een andere verpakking. Niet zo gek, want ze komen vaak uit dezelfde fabriek. Ook bestaan er geen ingrediënten die wel in “kapper-shampoos” zitten en niet worden toegevoegd aan shampoos die verkrijgbaar zijn in de winkel (of vice versa). Het grote verschil is dat een deskundig kapper verstand van zaken heeft en zelf dus al een goede selectie gemaakt heeft. Bovendien kan hij/zij advies geven over de geschikte producten bij een bepaald haartype. Dat is in de winkel niet het geval. Ik ben zeker van mening dat een goed haarproduct veel voor het haar kan doen, ik verwijs graag naar mijn blogs over dit onderwerp.

  • Michael oktober 5, 2015 (23:10)

    U spreekt Uzelf tegen wat U in Uw blog schrijft en wat U bij Tros Radar zegt.

    denk hierbij aan keratine, Lees daarbij Uw Blog en kijk wat U zegt bij Radar.

    En dan is het bedenkzaam wat U over een aantal ingrediënten zegt terwijl die wel in Uw eigen ontworpen Privat Label producten zitten.

    • author-avatar
      Jetske november 6, 2015 (11:30)

      Beste Michael,

      Graag zie ik wetenschappelijke studies tegemoet met betrekking tot keratine en de werkzaamheid in een shampoo. Je kunt ze sturen naar info@dr-jetskeultee.nl. Uiteraard kan ik je ook wetenschappelijke studies toesturen met betrekking tot de ingrediënten die ik in mijn producten gebruik. Of neem zelf eens een kijkje in de wetenschappelijke database op http://www.pubmed.com.

      Groetjes Jetske

  • Suzan oktober 5, 2015 (23:02)

    Beste Jetske,

    Heerlijk dat er nog eerlijke mensen bestaan…! Maar ja, er bestaan ook gewoon nog mensen die heel graag voorgelogen willen worden, daar kun je eenmaal niets aan doen. Voor wat betreft al die boze kappers (ook op face book), jammer dat jullie allemaal zo reageren, ze (Jetske Ultee) doet toch niets af aan jullie beroep? Ik wil niet graag voorgelogen m.b.t. ingredi”enten in producten, maar ga GRAAG iedere week naar de kapper om mijn haar te laten doen, omdat niemand dat beter kan dan mijn kapster! Jetske, keep up the work!!

    • author-avatar
      Jetske Ultee oktober 5, 2015 (23:31)

      Nog even een kleine toelichting want bij een uitzending op televisie wordt helaas altijd maar een klein deel uit een lang gesprek weergegeven…. Ik ben van mening dat er goede en minder goede kappersproducten bestaan; hetzelfde geldt ook voor de producten bij de drogisterij/parfumerie. Het is wel een feit dat er heel veel body doubles bestaan; dwz producten die zowel bij de drogisterij als bij de kapsalon verkocht worden met eigenlijk exact dezelfde samenstelling maar een andere verpakking. Niet zo gek, want ze komen vaak uit dezelfde fabriek. Ook bestaan er geen ingrediënten die wel in “kapper-shampoos” zitten en niet worden toegevoegd aan shampoos die verkrijgbaar zijn in de winkel (of vice versa). Het grote verschil is dat een deskundig kapper verstand van zaken heeft en zelf dus al een goede selectie gemaakt heeft. Bovendien kan hij/zij advies geven over de geschikte producten bij een bepaald haartype. Dat is in de winkel niet het geval. Ik ben zeker van mening dat een goed haarproduct veel voor het haar kan doen, ik verwijs graag naar mijn blogs over dit onderwerp.

    • author-avatar
      Jetske november 6, 2015 (11:30)

      Dank je wel Suzan. Mijn doel is ook om kennis te delen op basis van wetenschappelijke studies. Uiteraard is het nooit mijn bedoeling geweest de kappers/bedrijven te schaden. Voor al mijn antwoorden kan je overigens terecht op Facebook :-).

  • Henk Blom oktober 5, 2015 (22:12)

    beetje jammer dat er veel onwaardeheden worden verteld in Kassa door u als deskundige, u heeft het over Keratinebehandelingen, weet u wat zo n behandeling doet en wat en met het haar gebeurt bij zo n behandeling. Of doet het voorkomen als een beetje keratine in het haar smeren en klaar is Kees. Jammer dat u zo weinig onderzoek heeft gedaan naar deze behandeling. Dan verteld u klakkeloos dat goedkope shampoo of dure shampoo geen verschil maakt, als onderzoeker moet u toch beter weten als u echt een studie heeft gevolgd. Want hoe zit het met het verschil in shampoo s ten aanzien van siliconen SLS/SLES , Petrololatum, en bijvoorbeeld Parabenen , het lijkt er op dat u echt niet weet datgene stoffen schadelijk zijn voor het dode haar en in alle goedkope shampoo s zitten. Het zou u sieren als u hier toch wel op reageerde en niet op een goedkope manier de kapper als oplichter weg zet omdat zij wel het juiste verhaal aan hun klanten geven.

    • Janneke oktober 6, 2015 (09:16)

      Hoi henk,

      Zou je je statement inhoudelijk kunnen onderbouwen? Want op dit moment begrijp ik enkel uit je reactie dat je twijfels hebt bij jetske haar deskundigheid.

      Groetjes janneke

    • author-avatar
      Jetske november 6, 2015 (11:30)

      Beste Henk,

      Uw reacties heb ik ook voorbij zien komen op Facebook. Voor mijn antwoorden verwijs ik hier graag naar.

      Groetjes Jetske

  • Suus oktober 5, 2015 (22:06)

    ik ben benieuwd naar je haar&#128513

  • Iris oktober 5, 2015 (21:47)

    Oke, dus veel van wat wordt beloofd is niet waar. Maar wat voor shampoo is dan een goede shampoo? En waarom?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!