Word je (nu ook al) sneller oud van blauw licht?

Als je de bladen mag geloven is er weer iets nieuws waarvoor we bang moeten zijn. En dat is blauw licht. Zo zou je er na het beantwoorden van je mail, het bekijken van je favoriete Netflix-serie en je dagelijkse dosis whatsappjes heel wat rimpels bijgekregen hebben. De cosmetica-industrie zou de cosmetica-industrie niet zijn als die geen oplossing gevonden zouden hebben; speciale blue light-crèmes en -serums die ons kunnen beschermen tegen de zogeheten screenface.  Hoe zit dit precies?

Wat is eigenlijk blauw licht – waar zit dat in?

Blauw licht wordt weleens verward met ultraviolet licht. Maar dit is niet hetzelfde. Blauw licht is nog onderdeel van het zichtbare licht. Het zit wel vlak naast het onzichtbare ultraviolette deel. Blauw licht heeft een korte golflengte en (dus) een hoge energie.
Wie zelf wat rondspeurt over informatie naar blauw licht, is waarschijnlijk de Engelse term HEV tegengekomen. Dit staat voor High Energy Visible light ofwel licht met een hoge dosis energie. HEV zit niet alleen in daglicht maar bijvoorbeeld ook in ledlicht. Ofwel de schermpjes van je telefoon, laptop, tablet en televisie stralen allemaal HEV-licht uit. En HEV kan diep doordringen in de huid. En de vraag is dan natuurlijk: hoe  schadelijk is dit?

Is blauw licht schadelijk?  

Toen ik voor het eerst las dat blauw licht slecht zou zijn voor de huid raakte ik een beetje in verwarring. Want al tientallen jaren worden er speciale lampen met blauw licht gebruikt om huidaandoeningen als acne te behandelen. Tijd dus om het eens uit te zoeken en mijn bevindingen met jullie te delen!

Vorming van vrije radicalen

Om met het slechte nieuws te beginnen: er zijn inderdaad onderzoeken die laten zien dat blootstelling aan een hoge dosis blauw licht vrije radicalen kan genereren. En net als de vrije radicalen die ontstaan door blootstelling aan uv-straling en vervuiling, kan dat uiteindelijk rimpels en pigmentvlekken geven. Tot dusver genoeg reden om de verontrustende verhalen in de media te geloven.

Maar toen ik wat beter ging kijken naar de onderzoeken waarin een relatie werd gelegd tussen blauw licht en radicaalvorming, viel me een belangrijk ding op. In deze onderzoeken werd gebruikgemaakt van speciale lampen die een heel hoge dosis blauw licht uitstralen. En die dosis is eigenlijk niet te vergelijken met de hoeveelheid die je krijgt in het gewone dagelijkse leven. Overigens is de hoeveelheid blauw licht die we via beeldschermen op onze huid krijgen, ook weer minder dan de dosis in daglicht.

Er is bovendien nog een ander belangrijk punt. In de onderzoeken is geen relatie gevonden tussen blootstelling aan blauw licht en huidkanker. De DNA-schade die optreedt bij uv-A- en uv-B-straling zie je niet terug bij blootstelling aan blauw licht. En de pigmentvlekken die veroorzaakt werden door het blauwe licht, verdwenen vanzelf weer. Een interessant weetje nog dan: wist je dat ‘gewone’ warmte ook vrije radicalen en pigmentvlekken kan veroorzaken?

De positieve effecten van blauw licht

Zoals ik hierboven al aangaf, vond ik ook goed nieuws. Heel veel studies beschrijven juist de positieve eigenschappen van blauw licht. Zo kan dit deel van het zonnespectrum – net zoals uv-licht  – ons humeur verbeteren en vitamine D aanmaken. Blauw licht versterkt ook het immuunsysteem, maakt ons alert en kan zelfs antibacterieel werken. Om deze laatste reden worden lampen met blauw licht dus al heel lang ingezet bij de behandeling tegen acne. Een recent onderzoek laat zelfs zien dat blootstelling aan dit deel van het lichtspectrum een gunstig effect heeft op de bloedvaten en de bloeddruk kan verlagen.

Geen filters voor crèmes die blauw licht tegenhouden  

Dit alles leidt voor mij tot de logische conclusie dat het niet verstandig is om blauw licht helemaal te willen blokkeren. Zou je dat wel doen, dan weet je eigenlijk niet goed wat daarvan weer de negatieve effecten zijn. Er zijn trouwens ook geen filters die dat kunnen; speciale blue light filters  voor in crèmes bestaan helemaal niet.

Filters die een klein gedeelte van het blauw licht kunnen tegenhouden zijn zinkoxide, titaniumdioxide en Tinosorb M; alle andere zonnefilters doen eigenlijk helemaal niets tegen blauw licht. En misschien aardig om te weten is dat ook ijzeroxide dat in foundations en poeders wordt gebruikt, een gedeelte van het blauw licht kan tegenhouden. Het is trouwens wel nuttig om de vrijeradicaalschade die door het licht optreedt, te verminderen. Maar hiervoor bestaan geen speciale antioxidanten; eigenlijk zijn alle ’gewone’ antioxidanten zoals vitamine C, B3 (niacinamide) en E – en er zijn er nog veel meer – heel geschikt.

Minder tijd achter beeldscherm wél een goed idee

Mijn advies? Zorg dat je via je huidverzorgingsproducten en je voeding (veel groente en fruit dus) voldoende antioxidanten in je huid krijgt, maar spendeer geen fortuin aan speciale antiblauwlichtcrèmes.

Aangezien wél bewezen is dat te veel blauw licht niet al te goed is voor ons slaappatroon, denk ik dat we gewoon ook eens wat minder tijd moeten doorbrengen achter beeldscherm of telefoon – zeker in de avonduren. Dat is op een andere manier ook weer heel goed, want een goede nachtrust, voldoende ontspanning en weinig stress doen je huid namelijk wonderen. Dat blijft nog altijd een van de beste recepten voor een gezonde, frisse uitstraling.

Groetjes,

Jetske

Onderzoekarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

29 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Mieke december 29, 2019 (09:08)

    Hoi Jetske, ja dat bedoel ik: of het aan te raden is om mijn ogen/gezicht in te smeren met een zonnebrand met tinosorb, zink- of thitaniumdioxide?
    Om rimpels te voorkomen.
    Ik gebruik de bril 20 minuten in de ochtend met een sterkte van 1,500 lux.
    Wat zou u zelf doen?

    Alvast bedankt voor het antwoord!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee januari 21, 2020 (14:37)

      Hoi Mieke,
      Met de huidige kennis adviseer ik je een product te gebruiken met voldoende antioxidanten. Mijn Suncare bevat Tinosorb M dit is een filter die een klein gedeelte van het blauwe licht kan tegenhouden.

  • Mieke december 6, 2019 (12:16)

    Hoi ja ik heb hetzelfde als vlak hierboven werd gepost. Nu een lichttherapie bril aangeschaft, die schijnt dus alleen blauw ligt richting je ogen.
    Dien ik mijn ogen vooraf in te smeren met een zonnebrand crème ter bescherming van rimpels rond mijn ogen??

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee december 20, 2019 (11:50)

      Hoi Mieke,

      Het ligt eraan wat er allemaal precies in je zonnebrandcrème zit… Zie ook de alinea ‘Geen filters voor crèmes die blauw licht tegenhouden’.

  • Anne augustus 14, 2019 (15:59)

    Hoi Jetske. Wat een geweldig blog! I heb heel m’n huid routine veranders wegens jouw advies en zie nu naar acht dagen al verbetering. Dankje 🙂

    Wat vind je van blauw licht therapie? M’n huisarts had het aangeraden voor in de winter omdat het positieve effecten heeft op het humeur. Maar nu ben ik bang that het verouderend kan werden op de huid. -Anne

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee augustus 22, 2019 (14:57)

      Hoi Anne,
      Super fijn om te lezen dat je verbetering ziet 😊
      Blauw licht kan inderdaad voor meer vrije radicalen zorgen maar een goede gemoedstoestand heeft ook effect op je huid.

  • ayse demirdag maart 28, 2019 (13:20)

    Heel goed artikel en wat fijn dat we nu niet bang hoeven te zijn. Recentelijk in een vlog van Delia, Delia Skin Clinic prees zij een product van Mesoestetic pigmet control met UVA/UVB/HEV/IR aan, omdat met name de laatste twee voor rimpels en pigmetvlekken zou zorgen veroorzaakt door blauw licht. Dit wordt dus al onderuit gehaald door dit artikel. Ik wilde dit artikel als link onder de vlog plaatsen, maar het plaatsen van reacties onder de vlog was uitgeschakeld. Waarschijnlijk om dit soort redenen..Dank Jetske

  • An Beckers februari 26, 2019 (15:52)

    Beste Jetske, sinds enkele jaren werd bij mij gemengd melasma vastgesteld. In 2016-2017 heb ik 2 TCA peelings gehad 18 en 25% en de voorbije maanden 3 laserbehandelingen met de PDL maar het resultaat is niet echt bevredigend. Mijn dermatoloog raadt me nu een kuur van tranexaminezuur aan (oraal gebruik). Welk resultaat mag ik verwachten? De studies tonen spectaculaire resultaten aan maar ik blijf voorzichtig optimistisch, ik durf na al die jaren en na alle behandelingen die ik onderging (oa ook Hydrochinon) immers niet veel hoop meer te koesteren…

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (09:51)

      Hoi An,
      Wat vervelend dat je al zoveel hebt geprobeerd zonder het gewenste effect… Zelf geen ervaring met dit middel, wat zegt je dermatoloog erover? Veel succes gehad ermee? Ik ben ook erg benieuwd of het gaat helpen bij je. Houd je mij op de hoogte?

  • Lotte december 4, 2018 (12:34)

    Beste jetske wat een fijn artikel. Het gaf antwoord op veel vragen. Nu had ik toevallig net een bluelight face mist gekocht waar geen van jouw genoemde stoffen inzitten. Kan ik er dan dus al vanuit gaan dat het niks doet? Ik vond al dat er erg veel alcohol in zat.
    Dit zijn de ingrediënten:
    aqua, alcohol denat, glycerin, butylene glycol, marrubium vulgare extract, theobroma cacao deed extract, caprylyl/capryl glucoside, citric acid, parfum, hexyl cinnemal, benzyl alcohol, linalool

    Heel erg bedankt!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee december 7, 2018 (09:55)

      Hoi Lotte,
      Dat is fijn om te lezen. Het product bevat een hoog percentage alcohol denat dit kan de huid uitdrogen. Bovendien bevat het ook parfum en geurstoffen.

  • Veerle november 13, 2018 (19:39)

    Hoi Jetske,

    Al jaren heb ik helaas last van eczeem, ook nu zijn er over mijn lichaam verschillende grote eczeemplekken. Het is echt een heel vervelend huidprobleem, zeker met alle jeuk en dergelijke. Ik heb je advies over deze huidaandoening grondig gelezen en probeer mij hieraan te houden, helaas blijft het eczeem (terugkomen).
    Nu hoor je de laatste tijd nogal wat over probiotica en dat het mogelijk gunstig zou zijn voor dit soort huidproblemen. Ik slik al jaren probiotica, maar nu vroeg ik mij af of het de moeite waard zou zijn om zelf een soort papje te maken met probiotica en het uit te proberen op het eczeem. Ik weet dat er nog veel onzekerheid over bestaat, maar als het niet schadelijk is, is het de moeite van het proberen waard lijkt mij?
    Hoe sta jij hiertegenover?
    Kan ik het proberen of lijkt het je geen slim idee?

    Groetjes,
    Veerle

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee november 16, 2018 (10:19)

      Hoi Veerle, Wat vervelend dat je last hebt van eczeem. Ik wil je adviseren om eens een kijkje te nemen op de site van het Microbiome Center. Hier kunnen ze persoonlijke probioticum voor je ontwikkelen. Mocht je er nog iets meer over willen weten kun je ook contact opnemen met de klantenservice: uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl

  • Tess november 2, 2018 (17:08)

    Hoi Jetske,

    Ik zou heeel graag weer jouw advies hebben! 🙂

    Nu het herfst is vind ik het weer tijd voor een peeling worden.

    Deze peeling doe ik vooral voor mijn (lichte) melasma vlekken.

    Inmiddels zijn er er meerdere soorten op de markt gekomen maar meestal deed ik eigenlijk de glycolzuur peeling.

    Ik zie dat je tegenwoordig ook een peeling hebt met kojinezuur maar ook met amandelzuur.. Vooral over de amandel en kojine wordt gezegd dat het erg werkzaam zou zijn tegen pigmentatie.

    Ik ben eigenlijk heel erg benieuwd naar jouw mening hierover!
    Zou amandelzuur of kojinezuur beter kunnen helpen tegen pigmentatie dan glycolzuur of blijft glycolzuur nog steeds nummer één.
    Hoe denk jij hierover?

    Dit zijn de combinaties van de peeling;

    Lactic Acid, Mandelic Acid, Phytic Acid, Madonna Lily Plant Stem Cel

    Mango Fruit Pulp, Phytic Acid, Orange Stem Cells, Lactic Acid

    Hoor het graag.

    Alvast bedankt.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee november 22, 2018 (13:17)

      Hoi Tess,
      Weet je wat het vooral is met glycolzuur, die blijft op dit moment nog het meest onderzocht in de wetenschap. Maar je gaat steeds meer onderzoeken zien met nieuwe zuren zoals amandelzuur. Deze gebruik ik ook in het Skincare Centre. Mijn ervaring tot nu toe is wel dat je uiteindelijk allemaal gelijkwaardige resultaten behaald 🙂

  • Veerle oktober 9, 2018 (17:22)

    Hoi Jetske,

    Dit was weer een erg interessant artikel om te lezen! En weer heb ik wat bijgeleerd.
    Het komt maar heel even aan bod in dit artikel, maar wat ik niet wist is dat je van ‘gewone’ warmte ook pigmentvlekken kunt krijgen.
    Ik heb wat last van pigmentvlekken maar nam altijd aan dat het kwam door vroeger onbeschermd te zonnen. Ik had er werkelijk geen idee van dat het ook door gewone warmte veroorzaakt kon worden.

    Weet je of pigmentatie die door warmte is veroorzaakt, net als pigmentatie die door blauw licht is veroorzaakt, na een tijd vanzelf weer weggaat?
    En nog belangrijker, is er een manier om huidschade door warmte te voorkomen?

    Groetjes,
    Veerle

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee november 5, 2018 (10:39)

      Hoi Veerle,

      Dankjewel 🙂
      Normaalgesproken trekt deze pigmentatie ook weer weg. Mocht je het interessant vinden, dit is een mooi artikeltje over het onderwerp en legt uit dat warmte de productie van melanine kan activeren: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14609133

  • nadine oktober 9, 2018 (11:48)

    Hoi Jetske,

    Ik zou graag willen weten welke deodorant jij gebruikt en welke oogschaduw.

    Alvast bedankt.

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee oktober 11, 2018 (11:50)

      Hoi Nadine,

      Ik gebruik eigenlijk nooit oogschaduw… En ook deo gebruik ik niet zo vaak meer maar soms de roll-on deo van urtekram.

      • Nadine oktober 12, 2018 (07:36)

        Hoi Jetske,

        Dank je wel voor je reactie! Wat gebruik je dan ipv deodorant, verder niets? Mijn probleem is namelijk dat ik veel zweet en snel ruik ook als ik me al gedoucht hebt en de neutral showergel gebruikt. Is deze deodorant ook voor mij geschikt?

        Groetjes, Nadine

        • author-avatar
          Dr. Jetske Ultee oktober 16, 2018 (07:33)

          Hoi Nadine,

          Ik gebruik dan inderdaad niets. Je kunt de deodorant van urtekram zeker eens uitproberen.

          • nadine oktober 16, 2018 (09:35)

            Dank je wel! Ik zie dat er verschillende geuren zijn van deze deodorant, welke zou je aanraden?

          • author-avatar
            Dr. Jetske Ultee oktober 16, 2018 (10:14)

            Hoi Nadine,
            Kies dan de variant zonder parfum 🙂

          • Vivianne oktober 17, 2018 (20:21)

            Een klein zijsprongetje…
            Wat vind je -dermatologisch gezien- van de andere producten van Urtekram? Zoals bijv de shampoo/conditioner no perfume?

          • author-avatar
            Dr. Jetske Ultee oktober 18, 2018 (12:22)

            Hoi Vivianne,
            Zonder inci lijst van de shampoo en conditioner van urtekram kan ik niet zoveel zeggen. Je mag de lijst sturen naar: info@dr-jetskeultee.nl

      • Katrien oktober 21, 2018 (13:49)

        Hoi Jetske,

        Weet je of de potassium alum in de deodorant van urtekram hetzelfde is als de aluminiumzouten die mogelijk in verband worden gebracht met borstkanker?

        Groetjes,
        Katrien

        • author-avatar
          Dr. Jetske Ultee oktober 31, 2018 (10:47)

          Hoi Katrien,
          In die onderzoeken gaat het om een andere vorm…

          • Katrien november 14, 2018 (14:02)

            Bedankt voor je antwoord Jetske. Betekend een andere vorm dan dat de vorm die gebruikt is in de urtekram deodorant als veilig beschouwd kan worden?

          • author-avatar
            dr. Jetske Ultee november 22, 2018 (12:38)

            Hoi Katrien,
            Dat betekent dat, wat we voor nu weten de vorm die in de urtekram deodorant gebruikt wordt veilig is.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!