• Blauw licht

Word je (nu ook al) sneller oud van blauw licht?

Als je de bladen mag geloven is er weer iets nieuws waarvoor we bang moeten zijn. En dat is blauw licht. Zo zou je er na het beantwoorden van je mail, het bekijken van je favoriete Netflix-serie en je dagelijkse dosis whatsappjes heel wat rimpels bijgekregen hebben. De cosmetica-industrie zou de cosmetica-industrie niet zijn als die geen oplossing gevonden zouden hebben; speciale blue light-crèmes en -serums die ons kunnen beschermen tegen de zogeheten screenface.  Hoe zit dit precies?

Wat is eigenlijk blauw licht – waar zit dat in?

Blauw licht wordt weleens verward met ultraviolet licht. Maar dit is niet hetzelfde. Blauw licht is nog onderdeel van het zichtbare licht. Het zit wel vlak naast het onzichtbare ultraviolette deel. Blauw licht heeft een korte golflengte en (dus) een hoge energie.
Wie zelf wat rondspeurt over informatie naar blauw licht, is waarschijnlijk de Engelse term HEV tegengekomen. Dit staat voor High Energy Visible light ofwel licht met een hoge dosis energie. HEV zit niet alleen in daglicht maar bijvoorbeeld ook in ledlicht. Ofwel de schermpjes van je telefoon, laptop, tablet en televisie stralen allemaal HEV-licht uit. En HEV kan diep doordringen in de huid. En de vraag is dan natuurlijk: hoe  schadelijk is dit?

Is blauw licht schadelijk?  

Toen ik voor het eerst las dat blauw licht slecht zou zijn voor de huid raakte ik een beetje in verwarring. Want al tientallen jaren worden er speciale lampen met blauw licht gebruikt om huidaandoeningen als acne te behandelen. Tijd dus om het eens uit te zoeken en mijn bevindingen met jullie te delen!

Vorming van vrije radicalen

Om met het slechte nieuws te beginnen: er zijn inderdaad onderzoeken die laten zien dat blootstelling aan een hoge dosis blauw licht vrije radicalen kan genereren. En net als de vrije radicalen die ontstaan door blootstelling aan uv-straling en vervuiling, kan dat uiteindelijk rimpels en pigmentvlekken geven. Tot dusver genoeg reden om de verontrustende verhalen in de media te geloven.

Maar toen ik wat beter ging kijken naar de onderzoeken waarin een relatie werd gelegd tussen blauw licht en radicaalvorming, viel me een belangrijk ding op. In deze onderzoeken werd gebruikgemaakt van speciale lampen die een heel hoge dosis blauw licht uitstralen. En die dosis is eigenlijk niet te vergelijken met de hoeveelheid die je krijgt in het gewone dagelijkse leven. Overigens is de hoeveelheid blauw licht die we via beeldschermen op onze huid krijgen, ook weer minder dan de dosis in daglicht.

Er is bovendien nog een ander belangrijk punt. In de onderzoeken is geen relatie gevonden tussen blootstelling aan blauw licht en huidkanker. De DNA-schade die optreedt bij uv-A- en uv-B-straling zie je niet terug bij blootstelling aan blauw licht. En de pigmentvlekken die veroorzaakt werden door het blauwe licht, verdwenen vanzelf weer. Een interessant weetje nog dan: wist je dat ‘gewone’ warmte ook vrije radicalen en pigmentvlekken kan veroorzaken?

De positieve effecten van blauw licht

Zoals ik hierboven al aangaf, vond ik ook goed nieuws. Heel veel studies beschrijven juist de positieve eigenschappen van blauw licht. Zo kan dit deel van het zonnespectrum – net zoals uv-licht  – ons humeur verbeteren en vitamine D aanmaken. Blauw licht versterkt ook het immuunsysteem, maakt ons alert en kan zelfs antibacterieel werken. Om deze laatste reden worden lampen met blauw licht dus al heel lang ingezet bij de behandeling tegen acne. Een recent onderzoek laat zelfs zien dat blootstelling aan dit deel van het lichtspectrum een gunstig effect heeft op de bloedvaten en de bloeddruk kan verlagen.

Geen filters voor crèmes die blauw licht tegenhouden  

Dit alles leidt voor mij tot de logische conclusie dat het niet verstandig is om blauw licht helemaal te willen blokkeren. Zou je dat wel doen, dan weet je eigenlijk niet goed wat daarvan weer de negatieve effecten zijn. Er zijn trouwens ook geen filters die dat kunnen; speciale blue light filters  voor in crèmes bestaan helemaal niet.

Filters die een klein gedeelte van het blauw licht kunnen tegenhouden zijn zinkoxide, titaniumdioxide en Tinosorb M; alle andere zonnefilters doen eigenlijk helemaal niets tegen blauw licht. En misschien aardig om te weten is dat ook ijzeroxide dat in foundations en poeders wordt gebruikt, een gedeelte van het blauw licht kan tegenhouden. Het is trouwens wel nuttig om de vrijeradicaalschade die door het licht optreedt, te verminderen. Maar hiervoor bestaan geen speciale antioxidanten; eigenlijk zijn alle ’gewone’ antioxidanten zoals vitamine C, B3 (niacinamide) en E – en er zijn er nog veel meer – heel geschikt.

Minder tijd achter beeldscherm wél een goed idee

Mijn advies? Zorg dat je via je huidverzorgingsproducten en je voeding (veel groente en fruit dus) voldoende antioxidanten in je huid krijgt, maar spendeer geen fortuin aan speciale antiblauwlichtcrèmes.

Aangezien wél bewezen is dat te veel blauw licht niet al te goed is voor ons slaappatroon, denk ik dat we gewoon ook eens wat minder tijd moeten doorbrengen achter beeldscherm of telefoon – zeker in de avonduren. Dat is op een andere manier ook weer heel goed, want een goede nachtrust, voldoende ontspanning en weinig stress doen je huid namelijk wonderen. Dat blijft nog altijd een van de beste recepten voor een gezonde, frisse uitstraling.

Groetjes,

Jetske

Onderzoekarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

10 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • nadine oktober 9, 2018 (11:48)

  Hoi Jetske,

  Ik zou graag willen weten welke deodorant jij gebruikt en welke oogschaduw.

  Alvast bedankt.

  • comment-avatar
   Dr. Jetske Ultee oktober 11, 2018 (11:50)

   Hoi Nadine,

   Ik gebruik eigenlijk nooit oogschaduw… En ook deo gebruik ik niet zo vaak meer maar soms de roll-on deo van urtekram.

   • Nadine oktober 12, 2018 (07:36)

    Hoi Jetske,

    Dank je wel voor je reactie! Wat gebruik je dan ipv deodorant, verder niets? Mijn probleem is namelijk dat ik veel zweet en snel ruik ook als ik me al gedoucht hebt en de neutral showergel gebruikt. Is deze deodorant ook voor mij geschikt?

    Groetjes, Nadine

    • comment-avatar
     Dr. Jetske Ultee oktober 16, 2018 (07:33)

     Hoi Nadine,

     Ik gebruik dan inderdaad niets. Je kunt de deodorant van urtekram zeker eens uitproberen.

     • nadine oktober 16, 2018 (09:35)

      Dank je wel! Ik zie dat er verschillende geuren zijn van deze deodorant, welke zou je aanraden?

     • comment-avatar
      Dr. Jetske Ultee oktober 16, 2018 (10:14)

      Hoi Nadine,
      Kies dan de variant zonder parfum 🙂

     • Vivianne oktober 17, 2018 (20:21)

      Een klein zijsprongetje…
      Wat vind je -dermatologisch gezien- van de andere producten van Urtekram? Zoals bijv de shampoo/conditioner no perfume?

     • comment-avatar
      Dr. Jetske Ultee oktober 18, 2018 (12:22)

      Hoi Vivianne,
      Zonder inci lijst van de shampoo en conditioner van urtekram kan ik niet zoveel zeggen. Je mag de lijst sturen naar: info@dr-jetskeultee.nl

   • Katrien oktober 21, 2018 (13:49)

    Hoi Jetske,

    Weet je of de potassium alum in de deodorant van urtekram hetzelfde is als de aluminiumzouten die mogelijk in verband worden gebracht met borstkanker?

    Groetjes,
    Katrien

 • Veerle oktober 9, 2018 (17:22)

  Hoi Jetske,

  Dit was weer een erg interessant artikel om te lezen! En weer heb ik wat bijgeleerd.
  Het komt maar heel even aan bod in dit artikel, maar wat ik niet wist is dat je van ‘gewone’ warmte ook pigmentvlekken kunt krijgen.
  Ik heb wat last van pigmentvlekken maar nam altijd aan dat het kwam door vroeger onbeschermd te zonnen. Ik had er werkelijk geen idee van dat het ook door gewone warmte veroorzaakt kon worden.

  Weet je of pigmentatie die door warmte is veroorzaakt, net als pigmentatie die door blauw licht is veroorzaakt, na een tijd vanzelf weer weggaat?
  En nog belangrijker, is er een manier om huidschade door warmte te voorkomen?

  Groetjes,
  Veerle