Productadvies lippenbalsems 2022
Ik wil het eens wat uitgebreider hebben over lippenbalsems. Daarover krijg ik sowieso iedere herfst en winter veel mailtjes. Over wat ik nu eigenlijk zelf gebruik. En of ik nog goede DIY-tips heb. Maar de laatste tijd lees ik ook steeds vaker dat jullie een beetje ongerust zijn over de veiligheid van lipverzorging. En dat is niet zo gek. Want als je op internet zoekt op lippenbalsems, dan krijg je als eerste een heleboel nare verhalen te zien over allerlei gevaarlijke stoffen in deze producten. En is het niet zo dat je die dan ongemerkt kunt binnenkrijgen? Je smeert ze tenslotte wel op je mond …
Vanwaar de commotie over lippenbalsems?
Ik begin maar even met het laatste. De recente onrust over de veiligheid van lippenbalsems. Die onrust had te maken met een advies van de Belgische en Nederlandse consumentenorganisaties om voortaan lipproducten met minerale oliën te vermijden. Deze oliën zouden namelijk vervuild kunnen zijn met gevaarlijke stoffen. Het gaat daarbij om bepaalde koolwaterstofverbindingen (MOSH en MOAH). Wat we weten van deze stoffen, is dat ze in grote hoeveelheden kankerverwekkend kunnen zijn voor de mens. Om die reden wordt minerale olie, voorafgaand aan het gebruik in cosmetische producten, in hoge mate gezuiverd. Toch kunnen er dan soms sporen achterblijven van die koolwaterstoffen. Maar wat betekent dat nu? Is dat gevaarlijk? Daarnaar is heel veel onderzoek gedaan. En volgens de laatste wetenschappelijke inzichten zijn de hoeveelheden die tóch nog kunnen achterblijven veilig voor mensen.
Gebruik minerale oliën in cosmetica veilig
Trouwens, de Duitse Consumentenbond (Stiftung Warentest) heeft een aantal jaren geleden ook onderzoek gedaan naar minerale olie in cosmetica. Zij kwamen tot de conclusie dat gebruik van minerale olie in cosmetica (inclusief lippenbalsems) veilig is.
Wat ik eigenlijk altijd heel erg belangrijk vind in mijn advies over huidverzorging is dat informatie een wetenschappelijke basis heeft. Ik wil niet meegaan in de gekte van verhalen die je online soms ziet. Vanuit de wetenschap gezien is er dus geen reden om minerale olie níet te gebruiken in lippenbalsems. Maar uiteindelijk geldt natuurlijk wel dat jijzelf de keuze moet maken of je het prima vindt om minerale oliën te gebruiken of niet. Voelt het niet fijn voor je, dan zijn er genoeg alternatieven op de markt.
Zelf gebruik ik trouwens geen minerale olie in mijn verzorgingsproducten.
Welke ingrediënten zitten er in een goede lippenbalsem?
In de klassieke lipbalm zit vooral veel ‘vet’. En dat vet is dan bijvoorbeeld vaseline (petrolatum), minerale olie (parraffinium liquidum), een plantaardige olie (oils), een botertje (butters) of was (wax). Vaak maakt een combinatie daarvan al een fijne lipbalm.
Als je een stapje verder wilt gaan, dan kun je in de ingrediëntenlijst nog op zoek gaan naar actieve stoffen die de huidbarrière herstellen en versterken, zoals panthenol en ceramiden. Maar deze stoffen zul je, net als antioxidanten, niet zo snel terugvinden in lippenbalsems. Dat komt omdat deze ingrediënten wateroplosbaar zijn. En dat maakt het in een klassieke lipbalm, die vrijwel altijd helemaal uit vet bestaat, moeilijk om te formuleren.
Zijn er ingrediënten die je liever niet terugziet in een lipbalm? Zeker! Zelf vermijd ik liever geurstoffen, aroma’s en essentiële oliën in een lipbalm.
Vergeet je niet te letten op op de houdbaarheid van je lippenbalsem?
Weet jij hoe lang die lippenbalsem al in je tas, jaszak of toilettasje zit? Bedenk dat deze producten niet voor eeuwig houdbaar zijn. In een product dat volledig uit vet bestaat, wat vaak het geval is met lippenbalsems, zal niet snel bacteriegroei plaatsvinden. Daarvoor is water nodig. Maar het vuil en de bacteriën die via je vinger in dat potje terechtkomen, blijven daar wel ‘leven’. Ik vind dat persoonlijk geen lekker idee. En nog iets. Ook al zijn er waarschijnlijk geen antioxidanten gebruikt die kunnen oxideren zodra je het potje hebt geopend, in producten voor de lippen worden soms wel plantaardige oliën verwerkt, en die kunnen óók snel instabiel worden door blootstelling aan lucht en licht. Zorg dus dat je zeker elk jaar gewoon weer even een nieuwe lipbalm aanschaft en de oude weggooit.
Zelf maken? En nog meer tips
Ik snap het als je geen zin hebt om eindeloos ingrediënten te checken in de winkel. Ik heb dan ook alvast wat speurwerk voor je verricht. Hieronder vind je wat productopties die ik kan adviseren. Met en zonder minerale oliën😉. Maar ik heb ook een DIY-receptje voor je, want zelf maken is leuk.
En o ja, voordat ik het vergeet … Wat gebruik ik nu eigenlijk zelf het allerliefst? Vooralsnog is dat een combinatie van mijn eigen Repair Cream én een beetje vaseline. Want stiekem denk ik er zelf ook aan om een product te ontwikkelen. Maar zover is het nog niet hoor. Ik houd jullie uiteraard op de hoogte!
DIY-lipbalm
Wat heb je daarvoor nodig?
– 30 g shea butter
– 10 g kokosolie
– 10 g bijenwas
-
- Doe alle ingrediënten in een schaaltje en verwarm het geheel au bain-marie. Roer goed door met een lepel, zodat de warmte overal gelijk is. Verwarm het geheel en wacht tot alles gesmolten is.
- Daarna haal je de pan van de warmtebron en blijf je roeren tot het geheel afgekoeld is. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de lippenbalm niet mooi uithardt en je korreltjes in je balsem krijgt. Dat smeert natuurlijk minder lekker.
- Zodra het een mooi geheel is geworden kun je het product afvullen in bakjes. Wacht niet te lang, dan is het lastiger afvullen.
- Nu lekker smeren!
Productadvies
Dr. Jetske Ultee – Repair Cream
✓ Parfumvrij
✓ Extra volle, rijke crème
✓ Met havermoutextract, panthenol en shea butter
✓ Vegan
Waar de meeste lippenbalsems echt bijna volledig uit ‘vet’ bestaan, zit in dit product overwegend water. Dat vind ik zelf juist fijn. Deze crème maakt mijn lippen superzacht, zonder dat ze plakkerig aanvoelen. De Repair Cream bevat een unieke combinatie stoffen die van nature voorkomen in het vettige beschermlaagje van de huid zoals ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. Havermoutextract, panthenol en squalaan helpen de lippen verder verzachten.
Niet alleen ik vind de Repair Cream fijn om te gebruiken als lipverzorging, ik hoor dit ook veel terug van klanten. Inge bijvoorbeeld: “Ik vind dit een hele fijne creme om altijd bij de hand te hebben, daarom zit deze standaard in mijn tas! Ik gebruik hem voor handen, voeten, ellebogen en droge lippen in de winter. Soms ook als extra laagje over de moisturizer heen, als mijn huid wel wat extra’s kan gebruiken 🙂 Kortom: top product waar je eigenlijk niet zonder kunt!”
Dr. Sam’s – Flawless Lip
✓ Parfum- en aromavrij
Dit product bevat maar twee ingrediënten: lanoline en ceramide. Zowel lanoline als ceramide werken goed tegen een droge huid. Ook fijn dat het product in een tube zit, dat heeft toch altijd mijn voorkeur. Let op: deze lippenbalsem is door de toegevoegde lanoline niet vegan.
HURRAW – Unscented Lippenbalsem
✓ Parfumv- en aromavrij
✓ Vegan
Dit product bevat geen actieve stoffen als panthenol of ceramiden, maar wel heel veel fijne oliën en vetten als safflowerolie en cacaoboter.
Malin+Goetz – Lip Moisturizer
✓ Parfumvrij- en aromavrij
✓ Vegan
Een zachte lipbalm uit een tube! Dat zie ik het liefst. Bisabolol kan ook helpen de huid te kalmeren.
Paula’s Choice – Lip & Body Balsem
✓ Parfumvrij- en aromavrij
Een fijne lippenbalsem met de kalmerende stof bisabolol. Dit product bevat verder de hydraterende ingrediënten shea butter en castorolie. Samen met petrolatum zorgen deze stoffen ervoor dat vocht niet uit de lippen kan ontsnappen. Let op: het product bevat wat bijenwas en lanoline en is dus niet vegan.
Dermolin – Lippenbalsem
✓ Parfumvrij- en aromavrij
Een lippenbalsem met mooie oliën en vetten als castorolie en shea butter. Het product is niet vegan, want in deze lipbalm zit bijenwas.
Vaseline – Petroleum Jelly
✓ Parfumvrij- en aromavrij
✓ Vegan
Mijn favoriete combinatie: de Repair Cream met een laagje vaseline eroverheen. De actieven uit de Repair Cream blijven door de vaseline goed op de lippen zitten en je sluit daarmee het vocht in. Je kunt natuurlijk ook alleen vaseline gebruiken.
PS
Heb je vaak last van gescheurde mondhoeken? Die maar lastig genezen? Het kan zijn dat dit te maken heeft met een schimmelinfectie … Raadpleeg je huisarts. Hiervoor bestaan goede middelen.
33 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Deult april 16, 2023 (02:46)
Persoonlijk vind ik zeer vette/dekkende lipbalms het fijnst (niet afspoelbaar met water).
Voor een DIY: castorolie (vetste plakkerigste olie die ik ken + geeft glans, beste lipolie), sheabutter (hydraterend) en bijenwas (beschermlaag). Geeft direct een natuurlijke SPF.
Vaseline is ook erg dekkend/fijn.
-
Danielle Starreveld maart 14, 2023 (13:13)
Hoi Jetske,
Wat vind je van de ingrediënten van de lip olie van de Hema?
RICINUS COMMUNIS SEED OIL, DIMER DILINOLEYL DIMER DILINOLEATE, HYDROGENATED CASTOR OIL/SEBACIC ACID COPOLYMER, PERSEA GRATISSIMA OIL, TRIDECYL TRIMELLITATE, GLYCINE SOJA SEED EXTRACT, POLYHYDROXYSTEARIC ACID, LYCIUM BARBARUM SEED OIL, DIETHYLHEXYL SYRINGYLIDENEMALONATE, SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL, BENZYL ALCOHOL, CAPRYLYL GLYCOL, SILICA, BENZOIC ACID, GLYCYRRHIZA GLABRA LEAF EXTRACT, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDES, PHOSPHOLIPIDS, TOCOPHEROL, AROMA, GLYCINE SOJA OIL
-
dr. Jetske Ultee maart 20, 2023 (12:58)
Hoi Danielle,
Ik kom de geurstof benzyl alcohol tegen en aroma, zelf vermijd ik deze ingrediënten liever.
-
-
Nancy maart 23, 2022 (11:34)
Hoi Jetske,
Is de Lip Active van Eucerin spf 15 ook nog steeds goed pm te gebruiken?
Deze stond in je product advies van 2020.Alvast bedankt
Groetjes Nancy-
dr. Jetske Ultee maart 24, 2022 (11:06)
Hoi Nancy,
Indien de ingrediëntenlijst niet is veranderd kun je die gerust gebruiken. Mocht je twijfelen stuur de ingrediëntenlijst dan gerust door.
-
-
Anne maart 19, 2022 (12:20)
Hoi Jetske, welke lipbalsem met SPF zou jij dan wel aanraden?
dank alvast,
Anna-
dr. Jetske Ultee maart 24, 2022 (11:10)
Hoi Anne,
Zelf gebruik ik vaak een beetje Suncare met vaseline.
-
-
Chris februari 1, 2022 (07:44)
Beste Jetske, veel van de producten die je aanbeveelt bevatten bijenwas. Ik moet dit volgens de dermatoloog vermijden omdat ik allergisch ben voor propolis. Bevat bijenwas altijd propolis dat je weet? Dank alvast!
-
dr. Jetske Ultee februari 10, 2022 (08:26)
Hoi,
Ik kan niet met zekerheid zeggen of bijenwas altijd propolis bevat. Ik kan mij wel voorstellen dat het in sporen voor kan komen en dat het daarom afgeraden wordt. Je kunt het beste het advies van de dermatoloog hierin opvolgen. Het product van Paula’s Choice en Eucerin kun je dan beter niet uitproberen.
-
-
Jos december 22, 2021 (12:59)
Beste Jetske,
Ik gebruik al jaren Weleda Everon lippenbalm en die bevalt mij goed. Nu las ik echter op de website van de Consumentenbond dat uit een Zwitsers onderzoek zou blijken dat deze toch is af te raden. Graag zou ik vanuit jouw expertise horen wat jij van deze lippenbalsem van Weleda vindt. Onderstaand tref je ingrediënten.
Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Beeswax (Cera Alba), Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax, Fragrance (Parfum), Limonene, Linalool, Citronellol, Benzyl Alcohol, Geraniol, Citral, Eugenol, Farnesol.
-
dr. Jetske Ultee december 24, 2021 (09:47)
Hoi Jos,
In dit product zit helaas parfum en vrij veel geurstoffen (limonene, linalool, citronellol, benzyl alcohol, geraniol, citral, eugenol, farnesol) die voor irritatie kunnen zorgen. Mijn voorkeur zou daarom toch uitgaan naar een milder product.
-
-
Beatrix februari 11, 2021 (12:38)
Hoi Jetske,
Dank je wel voor de tips! Zou je suggesties willen geven voor een goede lippenbalsem met SPF zonder Oxybenzone, Homosalate, Octinoxate en Octocrylene? 🙂
Groetjes,
Beatrix-
dr. Jetske Ultee februari 16, 2021 (11:53)
Hoi Beatrix,
Mocht ik die tegenkomen zal ik het je laten weten. Voor nu kan ik je adviseren eerst een beetje Suncare aan te brengen en hierna lippenbalsem.
-
Anne februari 20, 2021 (07:22)
Misschien de lippenbalsem met SPF 25 van drs Leenarts?
INCI:
C12-15 alkyl benzoate (moisturizer), Petrolatum (vaseline, huidbeschermer), Paraffin (stabilisator, huidverzachter), Ozokerite (natuurlijke wax), Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate (UVA filter), Ethylhexyl Salicylate (UVB filter), Paraffinum liquidum (huidbeschermer), Macadamia termifolia seed oil (macadamia olie, huidverzachter) Bis-Ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine (UVA/UVB filter), Tocopherol acetate (vitamine E, antioxidant), Ethylhexyl triazone (UVA/UVB filter), Dimethicone (huidbeschermer)-
dr. Jetske Ultee maart 1, 2021 (15:19)
Hoi Anne,
Deze formule ziet er prima uit en kun je gerust eens uitproberen.
-
-
-
Melanie november 27, 2020 (09:22)
Hi Jetske, misschien is deze lipbalsem van Annemarie Börlind met SPF 20 ook nog een toevoeging voor de lijst? Dit zijn de ingrediënten:
Ricinus Communis Seed Oil, [Castor] ,Simmondsia Chinensis Seed Oil [Jojoba], Caprylic/Capric Triglyceride, Dicaprylyl Carbonate, Cera Alba [Beeswax], Euphorbia Cerifera Cera [Candelilla] , Butyrospermum Parkii Butter [Shea] , Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Ethylhexyl Triazone, Copernicia Cerifera Cera [Carnauba], Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Tocopheryl Acetate, Hippophae Rhamnoides Fruit Extract, [Seabuckthorn]Sea Buckthorn, Vanillin, Panthenyl Ethyl Ether, Bisabolol, Glycine Soja Oil, [Soybean], Ascorbyl Palmitate, Lecithin, Vanilla Planifolia Fruit Extract, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract
-
dr. Jetske Ultee december 1, 2020 (14:17)
Hoi Melanie,
De ingredientenlijst van dit product ziet er prima uit, wel erg jammer dat ik op het eind rozemarijn tegenkom. Rozemarijn kan helaas voor irritatie zorgen.
-
-
Esther november 11, 2020 (09:30)
Hallo Jetske, sinds 2019 ben ik overgestapt op de Hema lipbalsem omdat die volgens onderzoek (o.a. consumentenbond) veilig zou zijn. Mijn kinderen vinden hem ook heel fijn. Toch zie ik wat voor mij vage dingen bij de ingredientenlijst staan. Kan jij zien of hier rare dingen tussen zitten? (van parfum hebben wij allemaal nog nooit last gehad):
ingrediënten: RICINUS COMMUNIS SEED OIL, C12-15 ALKYL BENZOATE, ETHYLHEXYL STEARATE, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, HELIANTHUS ANNUUS SEED CERA, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, HYDROGENATED CASTOR OIL, ORYZA SATIVE CERA, DIETHYLAMINO HYDROXYBENZOYL HEXYL BENZOATE, PARFUM, CI 77891, TOCOPHEROL, CI 77491, CI 77492, CI 77499.-
dr. Jetske Ultee november 19, 2020 (10:40)
Hoi Esther,
Als ik de ingredientenlijst bekijk kom ik verschillende milde olie soorten tegen. Helaas zit er ook een zonfilter in met minder prettige eigenschappen. Ethylhexyl methoxycinnamate wordt zeer makkelijk door het lichaam opgenomen en heeft een oestrogene werking. Bovendien treedt er volgens onderzoek vorming van vrije radicalen op bij zonblootstelling en is de filter schadelijk voor het milieu. Daarbij kan ethylhexyl methoxycinnamate onder invloed van licht inactiever worden. Zelf vermijd ik ook liever parfum. Laat het gerust weten als je nog vragen hebt.
-
-
Anne november 10, 2020 (05:50)
Dankjewel Jetske (en wat fijn dat je altijd weer de moeite neemt om deze vragen te beantwoorden!)
-
Anne november 6, 2020 (09:06)
Dag Jetske,
Is de lippenbalsem van Urtekram ook een verantwoorde keuze?
(INCI): Olea europaea fruit oil*, copernicia cerifera cera*, ricinus communis seed oil*, butyrospermum parkii butter*, theobroma cacao seed butter*, simmondsia chinensis seed oil*, cetyl alcohol, sodium hyaluronate, hexapeptide-11, sesamum indicum seed oil*, vanilla planifolia fruit*, Tocopherol, beta-sitosterol, squalene.
Hartelijke groet,
Anne
-
Anne november 6, 2020 (15:19)
…en de lippenbalsem van dr. Leenarts?
INCI:Petrolatum (vaseline, huidbeschermer), Paraffinum liquidum (huidbeschermer), Paraffin (stabilisator, huidverzachter), Ozokerite (natuurlijke wax), Ethylhexyl stearate (huidbeschermer), Macadamia ternifolia seed oil (macadamia olie, huidverzachter), Tocopheryl acetate (vitamine E, antioxidant), Dimethicone (huidbeschermer)
-
dr. Jetske Ultee november 9, 2020 (13:28)
Hoi Anne,
Ze hebben beide een milde formule 🙂
-
-
Emma november 5, 2020 (10:11)
Hallo Jetske en anderen,
Dit lijkt me de plek om iets toe te voegen aan comments die ik een paar jaar geleden onder andere blogs over lippen geplaatst heb. Ik gaf daar al vaker aan dat ik worstelde met extreem droge lippen. Niets hielp echt, ook de adviezen niet die ik hier las en die ik trouw opvolgde.
Inmiddels weet ik – doordat er een biopt is genomen een aantal jaren geleden – dat ik actinistische cheilitis heb, een door zonschade veroorzaakte mutatie van de huidcellen in mijn lippen. Dat gaat natuurlijk veel verder dan de ‘normale’ lipklachten waarvoor Jetske hier heel goede tips geeft, maar ik wil toch graag waarschuwen. Mijn behandelplan van de laatste jaren is afschuwelijk geweest, en het gaat nog steeds niet goed. Mijn aangezicht is erdoor geschaad en het blijft een gevoelig probleem.
Blijf dus ook altijd zonnebrandcreme op je lippen smeren mensen. Het zou mij veel verdriet, pijn en cosmetische problemen hebben gescheeld als ik dat zelf ook altijd gedaan had.
Hopelijk vind je het niet erg dat ik dit berichtje hier plaats Jetske. Maar het is iets dat mijn leven de laatste jaren (Ik ben nu 52) nogal heeft beïnvloed, en ik zou willen dat ik er zelf meer op gelet had toen ik jonger was.
Groetjes,
Emma-
dr. Jetske Ultee november 9, 2020 (11:47)
Hoi Emma,
Wat ontzettend naar dat je hiermee te maken hebt. Ik kan mij goed voorstellen dat je andere mensen hiervoor wilt waarschuwen, bedankt voor het delen van je verhaal.
Ik hoop dat er snel een betere periode voor je aanbreekt.-
Emma november 10, 2020 (11:18)
Dank je wel Jetske!
-
-
-
Annette oktober 21, 2020 (20:22)
Dit is de ingrediëntenlijst:
C12-15 ALKYL BENZOATE, LANOLIN OIL, PETROLATUM, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, CERESIN, RICINUS COMMUNIS SEED OIL, DIETHYLAMINO HYDROXYBENZOYL HEXYL BENZOATE, HELLIANTHUS ANNUUS SEED CERA, RHUS VERNICIFLUA PEEL CERA, SHOREA ROBUSTA RESIN, BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE, POLYGLYCERYL-2 DIPOLHYDROXYSTEARATE, COPERNICIA CERIFERA CERA, GLYCERYL STEARATE, AQUA, BUTYLENE GLYCOL, MENTHA PIPERITA OIL, DIMETHICONE, TOCOPHEROL, ASCORBYL PALMITATE, DURVILLEA ANTARCTICA EXTRACT, LECITHIN, GLYCERYL OLEATE, CITRIC ACID -
Annette oktober 21, 2020 (20:21)
Beste Jetske,
Ik vraag me af of een SPF belangrijk is in een lippenbalsem?
En wat is jouw mening over de volgende ingrediëntenlijst van de de Extreme Protection lippenbalm van Dr Swaab?
-
dr. Jetske Ultee oktober 27, 2020 (09:18)
Hoi Annette,
Wanneer de zonkracht sterk is kan dit zeker een goede toevoeging zijn. Mijn voorkeur zou niet uitgaan naar deze lippenbalm vanwege de filter ethylhexyl methoxycinnamate die erin zit. Ethylhexyl methoxycinnamate wordt zeer makkelijk door het lichaam opgenomen en heeft een oestrogene werking. Daarbij kan ethylhexyl methoxycinnamate onder invloed van licht inactiever worden. Verderop in de ingredientenlijst kom ik een ingredient met menthol tegen, dit kan helaas voor irritatie zorgen.
-
-
Barbara oktober 15, 2020 (10:45)
Beste Jetske,
Hoe zit het met la roche posay cicaplast lippen?
Er zitten een aantal goede ingrediënten in zoals boven beschreven, maar ben benieuwd wat je van de rest vindt.CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE • PPG-5 PENTAERYTHRITYL ETHER • PEG-5 PENTAERYTHRITYL ETHER • BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER / SHEA BUTTER • CERA ALBA / BEESWAX • PANTHENOL • HYDROGENATED VEGETABLE OIL • ETHYLHEXYL PALMITATE • SILICA SILYLATE • POLYBUTENE • GLYCINE SOJA / SOYBEAN STEROLS • AQUA / WATER • SODIUM SA CHARIN • MYRISTYL MALATE PHOSPHONIC ACID • PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE
-
dr. Jetske Ultee oktober 20, 2020 (09:27)
Hoi Barbara,
De ingredientenlijst ziet er mild uit, dit product kun je gerust eens uitproberen.
-
-
Maria oktober 10, 2020 (10:41)
Dankjewel voor deze blog. En hoe zit het met gewoon vaseline?
-
dr. Jetske Ultee oktober 12, 2020 (09:46)
Hoi Maria,
Vaseline kun je ook gerust gebruiken. Mocht je het leuk vinden kun je via deze link meer over vaseline lezen: https://www.dr-jetskeultee-skincare.nl/product-advies/vaseline-goed-fout/
-