Zo wordt vitamine C een no-go
Ik ben niet zo snel gek te krijgen maar een ding kan mij behoorlijk boos maken: cosmeticaproducenten die goed verkopende ingrediënten (omdat ze ook bewezen werkzaam zijn) in een hoge concentratie in een crème doen, maar op zo’n manier dat ze onwerkzaam of zelfs schadelijk voor de huid zijn.
Een goed voorbeeld zijn vitamine C-producten. Ik word er echt ellendig van als ik weer de zoveelste hooggedoseerde vitamine C-crème zie waar pure vitamine C aan toegevoegd is! En vaak ook nog eens door ‘doktersbrands’. Pure vitamine C of ascorbic acid is zo verschrikkelijk instabiel dat zelfs als je deze vitamine goed luchtdicht verpakt die in no time oxideert.
Bruine kleurstof
De vitamine C verliest hierdoor niet alleen deels zijn werkzaamheid, maar de stof is zeker in hoge concentraties echt niet goed voor je huid. Die oxidatie kun je trouwens aan het product zien: de crème kleurt dan bruin. Ik zie vaak dat merken aan dit soort producten daarom een bruine kleurstof toevoegen, zodat de klant de verkleuring niet opmerkt.
Veeleisend
Natuurlijk zijn er wel vormen van vitamine C die stabieler zijn. Maar die zijn wel gelijk een stuk duurder. En zelfs met deze varianten moet een goede vitamine C-crème alsnog in kleine batches geproduceerd worden, luchtdicht verpakt zijn en bij voorkeur tot gebruik koel bewaard worden. En dat is niet eenvoudig in een ‘winkelsetting’.
Better together
Ook belangrijk om te weten: vitamines werken het beste als ze met meer zijn. Net als in de natuur, heeft de een de ander nodig om zijn werk te kunnen doen. Met name een combinatie van vetoplosbare en niet-vetoplosbare vitamines is belangrijk. Maar dergelijke producten zijn lastiger om te maken en een stuk duurder.
Maar ook hiermee houden merken geen rekening. Die voegen gewoon alleen heel veel pure vitamine C toe. Zouden die cosmeticaproducenten eigenlijk wel geloven in de werking van cosmetica? Ik betwijfel het …
Hoe nu verder?
Hoe weet je nu of je een goed product in handen hebt? Dat is nog niet zo makkelijk … Je kijkt in eerste instantie naar de verpakking en de crème: welke vorm van vitamine C staat er op de ingrediëntenlijst? Wat voor verpakking wordt er gebruikt? Hoe ziet de crème of het serum eruit?
Maar dat zegt helaas nog niet alles: je kunt niet in iemand anders ‘keuken’ kijken. En daarmee bedoel ik: ik weet niet hoe vers het product is dat het merk verkoopt. Ook is het voor mij de vraag of de producent het product wel in de koeling bewaart voor het verkocht wordt. En dan zijn we er nog niet … Wat is precies de concentratie van de actieve vitamine C (soms worden er ook nog weleens oplossingen gebruikt)?
Dit maakt het lastig en soms zelfs onmogelijk om echt een conclusie te trekken over hoe goed een product is. Het is dus echt de moeite waard om je te verdiepen in het merk. Of neem even contact op om je vragen te stellen!
80 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Esther oktober 17, 2024 (13:05)
Hoi Jetske. Ik heb een serum van Revolution (sali hughes) aangeschaft. Hierin zitten de volgende ingrediënten:
AQUA (WATER, EAU), ASCORBYL GLUCOSIDE, C15-19 ALKANE, NIACINAMIDE, PROPANEDIOL, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, SODIUM HYDROXIDE, GLYCERYL STEARATE, TOCOPHEROL, GLYCERIN, CANDELILLA/JOJOBA/RICE BRAN POLYGLYCERYL-3 ESTERS, BENZYL ALCOHOL, CETEARYL ALCOHOL, SODIUM STEAROYL LACTYLATE, FERULIC ACID,SODIUM GLUCONATE, SODIUM HYALURONATE, XANTHAN GUM, SODIUM METABISULFITE, ETHYLHEXYLGLYCERIN, PARFUM (FRAGRANCE).
Er zou 15% vitamine c inzitten. Nu heb ik gisterenavond een druppel of 5 opgedaan, maar vanmorgen had ik een vrij rode huid. Is dit een gevalletje te veel / te heftig? Of kan ik het maar beter mijden? Bedankt alvast!
Groetjes, Esther
-
dr. Jetske Ultee oktober 21, 2024 (08:52)
Hoi Esther,
15% vitamine C is inderdaad aan de hoge kant en kan voor irritatie zorgen. Je zou kunnen informeren of het om een solution gaat? Helaas zit er Benzyl alcohol en parfum in dit product waardoor we het niet zou adviseren. Ook dit kan voor irritatie zorgen. Hopelijk is je huid snel weer rustig.
-
-
Annabelle juni 19, 2024 (09:51)
Beste Jetske,
Ik ben erg benieuwd naar uw mening over Caudalie Vinergetic C+ Vitamine C Energie Serum 30ml. Volgens mij is dit een luchtvrije verpakking.
Aqua/Water/Eau, Squalane, Butylene Glycol, Palmitoyl Grape Seed Extract, Glycerin, C14-22 Alcohols, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Ethylhexylglycerin, Polyacrylate Crosspolymer-6, Glyceryl Stearate Se, Phenylpropanol, C12-20 Alkyl Glucoside, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Propanediol, Tocopherol, Caprylyl Glycol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Acacia Senegal Gum, Xanthan Gum, Picea Abies Wood Extract, Sodium Phytate, Citric Acid.
Alvast bedankt!
-
Kim van Beusekom juni 10, 2024 (22:27)
Hoi Jetske,
Wat is je mening over het Drunk Elephant vitamine C serum?
Dit zijn de ingrediënten van het C-Firma™ Fresh Day Serum: Water/Aqua/Eau, Dimethyl Isosorbide, Ascorbic Acid, Laureth-23, Glycerin, Tocopherol, Lactobacillus/Pumpkin Ferment Extract, Sclerocarya Birrea Seed Oil, Dipotassium Glycyrrhizate, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Vitis Vinifera (Grape) Juice Extract, Ferulic Acid, Phyllanthus Emblica Fruit Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Lactobacillus/Punica Granatum Fruit Ferment Extract, Propanediol, Gluconolactone, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Sodium Hyaluronate, Oryza Sativa (Rice) Bran Extract, Glutamylamidoethyl Imidazole, Tetrahydrobisdemethoxydiferuloylmethane, Tetrahydrodemethoxydiferuloylmethane, Tetrahydrodiferuloylmethane, Pentylene Glycol, Caprylhydroxamic Acid, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Sorbic Acid, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Caprylyl Glycol, Chondrus Crispus (Carrageenan) Extract, Ethylhexylglycerin.
Groetjes,
Kim-
Kim van Beusekom juni 10, 2024 (22:38)
En ik was ook benieuwd naar je mening over het vitamine C serum van het Britse skincare merk Pai.
Dit zijn de ingrediënten: HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL* (sunflower oil), ASCORBYL TETRAISOPALMITATE, COCONUT ALKANES, OPUNTIA FICUS-INDICA SEED OIL (prickly pear seed oil), HEPTYL UNDECYLENATE, VACCINIUM MYRTILLUS SEED OIL (blueberry seed oil),TOCOPHEROL (vitamin e)
Groetjes,
Kim-
dr. Jetske Ultee juni 13, 2024 (13:03)
Hoi Kim, Ik kijk graag met je mee naar de ingredientenlijst van het Pai serum. Even een kleine disclaimer van te voren: we kunnen natuurlijk niet in de ‘keuken’ van een ander merk kijken. En je kunt ook niet álles zien aan een ingrediëntenlijst. Daarmee bedoel ik dat we de exacte percentages van grondstoffen vaak niet kunnen achterhalen (tenzij die specifiek worden vermeld). Ook is het lastig te beoordelen hoe vers een product is, en of het, indien nodig, wel in de koeling wordt bewaard voordat het product verkocht wordt. En hoewel er voor fabrikanten in Nederland en Europa strenge eisen gelden voor de veiligheid en hygiëne, is het voor producten buiten de EU lastig te zeggen of ze aan onze strenge normen voldoen. Dit alles maakt het wel lastig, soms zelfs onmogelijk, om echt conclusies te trekken. Maar ik kan je zeker helpen om te kijken of het product het proberen waard is.
Ik heb het producten bekeken op de aanwezigheid van bekende allergenen maar die kom ik niet tegen, dat is positief. Er wordt gebruik gemaakt van een mooie vorm vitamine C namelijk ascorbyl tetraisopalmitate. Deze vorm van vitamine C zit ook in mijn Moisturizer. Mocht je die gebruiken is aanvulling met een serum niet nodig. Ik ben wel benieuwd naar de werkzaamheid van vitamine C in deze olie formule omdat vitamine C wateroplosbaar is. Hier zou je eens naar kunnen informeren bij de fabrikant.
-
-
dr. Jetske Ultee juni 13, 2024 (12:43)
Hoi Kim,
Helaas is pure vitamine C (of ascorbic acid) waar gebruik van gemaakt wordt in het Drunk Elephant vitamine C serum erg instabiel dat zelfs als je dit thuis pas klaar maakt het heel snel oxideert. Geoxideerd vitamine C (gereageerd met zuurstof in de lucht) verliest niet alleen zijn werkzaamheid, maar kan zelfs voor de vorming van zuurstofradicalen zorgen (het tegenovergestelde effect dus). Ons advies is voor een ander soort vitamine C te kiezen. In deze blog staan een paar alternatieven: https://www.dr-jetskeultee.nl/vitamine-c/
-
-
A mei 27, 2024 (15:30)
Beste dr Jetske Ultee,
Ik gebruik al meer dan 6 jaar het 5 stappenplan, het vitamine A serum, repair cream en body cream.
Hoewel ik in Suriname woon laat ik alles speciaal invliegen.
Ik vind het elke dag nog een feestje om te gebruiken en ben er nog steeds erg blij mee.
Door uw berichten over tranexaminezuur ben ik erg enthousiast met name om pigmentvlekjes tegen te gaan of te verminderen.
Ik ben ook begonnen met de exfoliant extra strong voor normaal tot droge huid.Mijn vraag is of u het volgend serum een goede aanvulling vindt zowel voor het gezicht en hals als rug handen?
Uw collega heeft vriendelijk laten weten dat er geen parfum of stoffen in zit die kunnen irriteren.Het zit in een flacon met een pompje (luchtdicht).
Het is een nacht serum (of het gekoeld wordt bewaard; ben ik nog niet achter…)De formule bevat 2% tranexaminezuur, 2% acaibesextract en 2% vitamine C.
Ingrediënten: Aqua (Water/ Eau), Butylene Glycol, Glycerin, Ascorbyl Glucoside, Tranexamic Acid, Euterpe Oleracea Fruit Extract, 1-Methylhydanto- in-2-Imide, Sodium Acrylates Copolymer, Phenoxyethanol, Carbomer, Sodium Hydroxide, Cetearyl Olivate, Benzyl Alcohol, Sorbitan Olivate, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Lecithin, Squalane, Ethylhexylglycerin, Sodium Gluconate, Polysorbate 60, Dehydroacetic Acid, Lactobacillus Ferment, Sorbitan Isostearate.
Alvast bedankt voor uw reactie en service!
Hartelijke groet,
-
Esmee mei 12, 2024 (07:31)
Hi Jetske,
Wat is je mening over de Asorbyl Glucoside solution 12% van The Ordinary?Aqua (Water), Ascorbyl Glucoside, Propanediol, Aminomethyl Propanol, Triethanolamine, Isoceteth-20, Xanthan Gum, Dimethyl Isosorbide, Ethoxydiglycol, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol.
-
dr. Jetske Ultee mei 16, 2024 (12:55)
Hoi Esmee,
Bij een solution wordt er gebruik gemaakt van oplossingen in de genoemde concentratie, maar niet van het werkelijke ingrediënt. Hoeveel er uiteindelijk in je product zit, blijft gissen.
-
-
Sanne april 15, 2024 (19:38)
Hoi Jetske,
Twee vragen:
01 Klopt het dat jij geen hoog geconcentreerd vitamine C product in jouw eigen lijn hebt? Raad je een alternatief aan tegen roodheid, pigmentvlekken en huidveroudering?
02 Een huidtherapeute raadde mij de Dermaceutic Tri Vita c30 aan. Maar die heeft deze ingredientenlijst (Ascorbic Acid staat hoog en is een no go begreep ik uit jouw andere blog?) Wat is jouw mening over dit product?
Propylene Glycol, Water (Aqua), Ascorbic Acid, Ascorbyl Methylsilanol Pectinate, Alcohol, Cyclopentasiloxane, Methylpropanediol, Pvp, Dimethicone, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Tocopheryl Acetate, Ethyl Ferulate, Tocopherol, Ferulic Acid, Ascorbyl Palmitate, Sphingolipids, Phospholipids, Sodium Pca, Magnesium Pca, Zinc Pca, Manganese Pca, Dimethicone, Crosspolymer, Xanthan Gum, Aminomethyl Propanol, Camphor, T-Butyl Alcohol, Potassium, Sorbate, Sodium Citrate, Lecithin, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Ethylhexylglycerin, Pentylene Glycol, Denatonium Benzoate, Phenoxyethanol, Disodium Edta.
-
dr. Jetske Ultee april 22, 2024 (12:40)
Hoi Sanne,
In de moisturizer zit 5% vitamine C (Ascorbyl Tetraisopalmitate), dit is voldoende om goed werkzaam te zijn. Extreem hoge concentraties van vitamine C vind ik ook niet verstandig omdat er dan juist een disbalans ontstaat tussen vitamine C (en andere antioxidanten) en pro-oxidanten. Bovendien kan er huidirritatie ontstaan, wat ook weer de vorming van vrije radicalen stimuleert. In de Dermaceutic Tri Vita C30 is het percentage vitamine C aan de hoge kant net als het percentage alcohol denat wat voor uitdroging en van de huid kan zorgen.
-
-
Amelie januari 31, 2024 (13:54)
Beste Jetske,
Ik vroeg me af wat uw mening is over de dagcrème van Medik8 met vitamine c en spf.
De ingrediënten zijn:
Aqua (Water), Tetrahexyldecyl Ascorbate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Dibutyl Adipate, Dimethicone, Ethylhexyl Triazone, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, C12-15 Alkyl Benzoate, Dicaprylyl Carbonate, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Coco-Glucoside, Phenoxyethanol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Cetearyl Glucoside, Tocopheryl Acetate, Hydroxyacetophenone, Disodium EDTA, Benzoic Acid, Xanthan Gum, Citrus Grandis (Grapefruit) Peel Oil, Sodium Hydroxide, Dehydroacetic Acid, Sodium Hyaluronate, Citrus Limon (Lemon) Peel Oil, Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Oil, Pelargonium Graveolens (Geranium) Flower Oil, Ethylhexylglycerin, Limonene, Citronellol, Linalool, Geraniol, Citral.Dank u wel,
Amelie.
-
dr. Jetske Ultee februari 8, 2024 (13:45)
Goedemiddag Amelie,
In dit product zitten veilige en mooie zonfilters en met de vitamine C derivaat die is gekozen is ook niets mis. Helaas zitten er ook ingrediënten in die je huid kunnen irriteren en in combinatie met de zon pigmentvlekken kunnen veroorzaken, we noemen dit een fototoxische reactie. In dit product kom ik zowel citrus als bergamot tegen die dit kunnen veroorzaken. Onderaan in de lijst ook een aantal geurstoffen die je beter kunt vermijden (Limonene, Citronellol, Linalool, Geraniol en Citral).
-
-
Lies januari 27, 2024 (01:14)
Hoi!
Ik ben benieuwd wat je van de volgende twee serums vindt:
Hydroskin vitamine C
Ingrediënten: Organic Deionized Herbal Infusion, Polyglycerol-6, Trehalose (mycose), Silk Amino Acids (sericin), Ascorbic Acid Magnesium Phosphate (Vitamine C), Niacinamide, Organic Sodium Hyaluronate (hylaronic acid), Retinol, Organic Hamamelis Virginia Extract (witch hazel), Organic Portulaca oleracea extract (purslane), Organic Camellia Japonica Leaf Extract (tsubaki), Creatine, Tocopherol (Vitamin E), Ethyl Hexyl Glycerol.
Skincare Ferulic Acid serum
Ingrediënten: Water, propylene Glycol, Ferulic Acid, Xanthan Gum, Sodium Hyaluronate, Vitamin c, Glycerin, Phenoxyethanol, Lauryl – 9, Vitamin e, Essence.
Alvast bedankt!
-
Lies januari 27, 2024 (01:27)
PS Ik zie dus dat in het eerste serum Ascorbic Acid Magnesium Phosphate zit. Is dit net zo ‘slecht’ als Ascorbic Acid en dus eigenlijk hetzelfde?
-
Peter januari 28, 2024 (14:30)
Het lijken mij erg dubieuze producten. Ze volgen niet de INCI regels, en Polyglyerin-6 en Trehalose, lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat daar meer dan 10% van in zit. Bovendien als er 20% vitamin c in zou zitten, zou er dus van alle ingredienten ervoor ook 20% gebruikt moeten zijn, dan zit je al op 100%, met de 5% hyaluronzuur, 3.5% niacinamide en 2.5% retinol zit je dan al op 111%. Kortom de percentages op de verpakking kloppen niet. Ook zeer onwaarschijnlijk dat er minder dan 60% water in het product zit bovendien. Ascorbic Acid Magnesium Phosphate (Vitamine C), ken ik ook niet, waarschijnlijk bedoelen ze Magnesium Ascorbyl Phosphate. Daarnaast kan je vraagtekens zetten bij de 2.5% Retinol, dat refereert zou ik zeggen naar een complex, niet naar pure Retinol. Dat trucje gebruiken meer merken. En als er wel 2.5% Retinol in zit, dan moet je je afvragen waarom dat zo extreem hoog moet zijn, en hoe stabiel het überhaupt is. Bij het tweede product, Xanthan Gum wordt vrijwel nooit gebruikt boven de 0.2-0.4% dus er zit minder dan dat aan vitamin c in, bovendien wordt niet benoemd welke vorm van vitamin c of vitamine e wordt gebruikt. Ook is het onduidelijk wat Essence, voor ingredient is. Ik zou deze producten lekker laten staan.
-
-
dr. Jetske Ultee maart 14, 2024 (14:37)
Hoi Lies, Peter,
Ik kan je goed volgen Peter. Het lijkt er sterk op dat het om oplossingen gaat en niet om de exacte percentages. Maar misschien is dat ook wel niet zo erg, want 20% vitamine C is ook zeker niet altijd het beste voor je huid zo hoog hoor … Evt kun je nog eens checken bij de merken hoeveel procent er nu echt in zit.
Het is wel ook goed om te weten dat het eerste serum ook witch hazel gebruikt, dit kan de huid best wel irriteren of zelfs reactie geven in combinatie met zonlicht.
Het tweede serum bevat wel ook ferulic acid wat een mooi ingredient is! Ben wel benieuwd hoeveel vitamine C hier nu precies in zit.Je zou evt ook eens mijn Moisturizer met vitamine C kunnen proberen? Wat wil je precies bereiken? Misschien kan ik je nog verder helpen met het zoeken van de juiste producten 😊
-
-
Rachida januari 22, 2024 (23:10)
Hoi
Mag ik uw mening over de biodermal skin booster? Dit is een serum met vitamine c
Ingrediënten: Aqua, 1,2-Hexanediol, Propanediol, Glycerin, Ascorbyl Glucoside, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Papain, Acacia Senegal Gum, Xanthan Gum, Carbomer, Algin, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Citric Acid, Sodium Citrate, Sodium Hydroxide, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, N-Hydroxysuccinimide, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Parfum
-
dr. Jetske Ultee februari 8, 2024 (15:04)
Hoi Rachida,
De Biodermal skin booster bevat helaas parfum. Parfum is nummer 1 allergeen en kan in combinatie met de zon vervelende pigmentvlekken veroorzaken.
-
-
Ellie januari 3, 2024 (10:13)
Hoi Jetske, wat vind je van Phlorentin CF van SkinCeuticals?
740069 11 – AQUA / WATER, DIPROPYLENE GLYCOL, ALCOHOL DENAT., ASCORBIC ACID, BUTYLENE GLYCOL, TRIETHYL CITRATE, PHLORETIN, FERULIC ACID (F.I.L. D30021/1).-
dr. Jetske Ultee januari 11, 2024 (14:46)
Hoi,
Persoonlijk zou ik niet kiezen voor een product met ascorbic acid, dit is de minst stabiele vorm van vitamine C. Daarnaast zit het ook niet in een luchtdichte verpakking.
-
-
-
dr. Jetske Ultee december 15, 2023 (10:46)
Hoi Lucia, Heb je een ingredientenlijst van dit product? Dan kan ik met je meekijken. In wat voor soort verpakking zit het?
-
-
Simone november 15, 2023 (14:56)
Wat is je mening over 25% Vitamin C + Glutathione Clinical Serum van Paula’s Choice?
Aqua (Solvent), Tetrahexyldecyl Ascorbate (Antioxidant), Dimethicone (Skin conditioning agent), Glycerin (Humectant), C9-12 Alkane (Emollient), Ascorbyl Glucoside (Skin brightening agent, Silica (Opacifying agent), Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract (Skin conditioning agent), Hydrogenated Lecithin (Skin conditioning agent), Polyglyceryl-6 polyricinoleate (Emollient), Mannitol (Skin conditioning agent), Sodium Hydroxide (Solvent), Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer (Viscosity controlling agent), Xanthan Gum (Emulsion stabilizer), Glutathione (Antioxidant), Ergothioneine (Antioxidant), Oryza Sativa (Rice) Bran Extract (Skin conditioning agent), Hydroethyl Acrylate/Sodium Acryloylmethyl Taurate Copolymer (Dispersing agent), Cetyl Alcohol (Emulsion stabilizer), Caprylyl Glycol (Skin conditioning agent), Lysine Carboxymethyl Cysteinate (Skin conditioning agent), Coco-Caprylate/Caprate (Skin conditioning agent), Tocopherol (Skin conditioning agent), Sodium Citrate (pH adjuster), Sodium Phytate (Chelating agent), Hexylene Glycol (Emulsifier), Ethylhexylglycerin (Skin conditioning agent), Helianthus Annuus (Sunflower) Extract (Emollient), Urea (Humectant), Caprylic/Capric Triglyceride (Skin conditioning agent), Sodium PCA (Skin conditioning agent), Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract (Skin conditioning agent), Polysorbate 60 (Surfactant), Sorbitan Isostearate (Surfactant), Trehalose (Humectant), Ascorbic Acid (Skin conditioning agent), Glucose (Solvent), Vanilla Planifolia Fruit Extract (Skin conditioning agent), Polyquaternium-51 (Humectant), Triacetin (Solvent), Sodium Hyaluronate (Skin conditioning agent), Phenoxyethanol (Preservative). [IL360v3]
-
dr. Jetske Ultee november 17, 2023 (11:33)
Hoi Simone, Ik kijk graag met je mee. Ik zie dat er gebruik is gemaakt van 2 soorten Vitamine C derivaten, namelijk Tetrahexyldecyl Ascorbateand en Ascorbyl Glucoside wat een prima keuze is. 25% Vitamine C is alleen wel erg hoog. Houd er rekening mee dat Vitamine C in hogere concentraties meer kans geeft op irritatie. Verder kom ik een mooie combinatie aan andere antioxidanten tegen zoals Glutathione, Ergothioneine, en Vitamine E. Deze ingrediënten kunnen elkaars werking versterken.
Mijn advies is om na te vragen bij de fabrikant of dit product in kleine batches gemaakt wordt en of ze het gekoeld bewaren. Ook voor thuis is het belangrijk dit product koel te bewaren en erop te letten dat het niet bruin kleurt.-
Nathalie februari 26, 2024 (15:30)
Beste mevrouw Ulstee,
In de ingrediëntenlijst van dit serum zie ik ascorbic acid staan. Klopt het dat dit niet goed is vanwege de instabiliteit? Is dit dan nog wel een goed serum?
Alvast bedankt voor uw reactie.
-
dr. Jetske Ultee maart 14, 2024 (14:45)
Hoi Nathalie,
In dit product hoef je je hier geen zorgen over te maken, het bevat een laag percentage. Het is hier met een ander doel toegevoegd aan de formule. Dit kan bijvoorbeeld zijn om het product stabiel te houden of als onderdeel van een complex.
-
-
-
-
Diane oktober 30, 2023 (20:06)
Beste Jetske,
Ik gebruik het 5 stappenplan en het vitamine A serum en dat bevalt uitstekend!
In de herfst-en wintermaanden gebruik ik overdag vaak een serum en crème van Pier Auge en een suncare.
Naar aanleiding van uw blog twijfel ik over het gebruik van het serum. Wilt u de ingrediëntenlijst eens scannen? Wellicht kan ik beter overgaan tot enkel het gebruik van uw producten.
Eclat Vitamine serum revelateur de lumiere light reveilingAqua/water/eau butyleenglycol urea propanediol glycerine ascorbyl glucoside natriumpolyaspartaat hydroxyethylcellulose peg-40 gehydrogeneerde ricinusolie diglycerin parfum/geur 1-hexanediol caprylyl glycol natriumhydroxide evodia rutaecarpa vrucht extract natriumcitraat o-cymen-5-ol aqua aqua citrisch zuur tropolone
-
dr. Jetske Ultee november 9, 2023 (13:23)
Hoi Diane,
Ik kom helaas parfum tegen, parfum is nummer 1 allergeen en adviseer ik te vermijden. Daarnaast zit er in de Moisturizer al voldoende vitamine C en is een vitamine C Serum eigenlijk niet nodig. Laat het gerust weten als je nog vragen hebt.
-
-
Blogpress4u oktober 10, 2023 (08:27)
Hoi Jetske,
Can you tell me that it is helpful to remove my pimples and black heads from face ? -
Mirte augustus 31, 2023 (06:28)
Hoi Jetske,
Ik lees veel goede verhalen over de TrueSkin vitamine C serum. Vind het aks leek alleen lastig te beoordelen. Wil je met mij meekijken of dit oké is om te gebruiken? Alvast heel erg bedankt!
Ingredienten:
Organic Deionized Herbal Infusion, Organic Aloe Barbadensis Leaf (Aloe Vera), Sodium Ascorbyl Phosphate (Vitamin C), MSM (methylsulfonylmethane), Botanical HYALURONIC ACID (Cassia Angustifolia Seed Polysaccharide), Witch Hazel (Hamamelis Virginiana), Vitamin E (d-alpha Tocopheryl Acetate), Kosher Vegetable Glycerol, Carbomer, Organic Gotu Kola, Wildcrafted Dandelion, Wildcrafted Organic Geranium, Organic Jojoba Oil (Organic Simmondsia Chinensis), Phenoxyethanol, Ethyl Hexyl Glycerol.
-
dr. Jetske Ultee september 14, 2023 (10:12)
Hoi Mirte,
Ik kijk graag met je mee. De ingrediëntenlijst begint met een herbal infusion, eigenlijk een onbekende kruidenmix. Verderop kom ik witch hazel tegen en geranium, beide bekende allergenen die je beter kunt vermijden. Mocht je dit product proberen adviseer ik je huid goed in de gaten te houden.
-
-
Astrid augustus 26, 2023 (15:09)
Hi Jetske,
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar je mening over Drunk Elephant’s C-Firma™ Fresh Day Serum. Het is poeder (vit. C) en vloeistof dat je thuis door elkaar mixt (je giet de vloeistof bij de poeder in en schudt ong. 1-2 minuten) om de versheid meer te garanderen (aldus DE).
Het is luchtdicht verpakt en de container is niet transparant oid.
Water/Aqua/Eau, Dimethyl Isosorbide, Ascorbic Acid, Laureth-23, Glycerin, Tocopherol, Lactobacillus/Pumpkin Ferment Extract, Sclerocarya Birrea Seed Oil, Dipotassium Glycyrrhizate, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Vitis Vinifera (Grape) Juice Extract, Ferulic Acid, Phyllanthus Emblica Fruit Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Lactobacillus/Punica Granatum Fruit Ferment Extract, Propanediol, Gluconolactone, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Sodium Hyaluronate, Oryza Sativa (Rice) Bran Extract, Glutamylamidoethyl Imidazole, Tetrahydrobisdemethoxydiferuloylmethane, Tetrahydrodemethoxydiferuloylmethane, Tetrahydrodiferuloylmethane, Pentylene Glycol, Caprylhydroxamic Acid, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Sorbic Acid, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Caprylyl Glycol, Chondrus Crispus (Carrageenan) Extract, Ethylhexylglycerin
Veel mensen zweren erbij maar het poeder is wel pure vit. C (al mix je het dus later).
-
sophie augustus 9, 2023 (06:21)
Beste Jetske,
Fijn dit artikel! Ik gebruik de laatste tijd af en toe de C+C vitamin splash van Natura Bissé. Dit wordt verkocht in Nederland bij Babassu, een schoonheidssalon waar ze voornamelijk verantwoorde merken gebruiken.
Ingrediëntenlijst;
Water (Aqua), Alcohol Denat, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Ethoxydiglycol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Citrus Aurantium Amara (Bitter Orange) Peel Extract, Butylene Glycol, Xylitylglucoside, Anhydroxylitol, Disodium EDTA, Xylitol, Arginine, Glucose, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Fragrance (Parfum), Limonene, Linalool, Amyl Cinnamal, Geraniol, Citral
Dank voor je reactie!
-
Sarah augustus 9, 2023 (11:00)
Hoi Sophie,
Ik volg Jetske al vele jaren en mij vallen meteen de alcohol denat, parfum en geurstoffen op… Helaas te mijden ingrediënten! -
dr. Jetske Ultee augustus 14, 2023 (10:47)
Hoi Sophie,
Dankjewel en ik kijk graag met je mee naar de ingrediënten. De lijst begint met alcohol denat, deze alcohol soort kan je huid erg uitdrogen. Verderop in de lijst een citrus soort (Citrus Aurantium Amara Bitter Orange Peel). Citrus kan voor irritatie zorgen en in combinatie met de zon vervelende vlekken veroorzaken in de huid. Onderaan kom ik nog een aantal bekende allergenen tegen die je beter kunt mijden zoals parfum en de geurstoffen Limonene, Linalool, Amyl Cinnamal, Geraniol en Citral.
-
-
Frederique augustus 3, 2023 (17:40)
Hi, ik ben benieuwd hoe jullie het serum van The Inky List beoordelen. Het is luchtdicht verpakt (pompje). De lijst is als volgt:
Aqua (Water), Ascorbyl Glucoside, Sodium Hydroxide, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Phenoxyethanol, Benzyl Alcohol, Butylene Glycol, Xanthan Gum, Ethylhexylglycerin, Sodium Metabisulfite, Dehydroacetic Acid, Phytic Acid, Oligopeptide-1.
-
dr. Jetske Ultee augustus 7, 2023 (11:50)
Hoi Frederique,
Een vrij hoog percentage vitamine C kan eerder voor irritatie zorgen, dit zou ik goed in de gaten houden. Op benzyl alcohol (geurstof) na zit de formule er mild uit.
-
-
Kristel juli 19, 2023 (05:39)
Hallo Jetske,
Bedankt voor het snelle antwoord.
Mag ik het onderstaande serum ook nog even aan u voorleggen?
Het betreft het vit c serum van U little beauty:
Aqua; Glycerin (plant derived); Sodium Ascorbyl Phosphate; Aloe Barbadensis Leaf Juice*,;Chamomile (Chamomilla Recutita Matricaria) Flower Extract*;Xanthan Gum; Phenoxyethanol; Licorice (Glycyrrhiza Glabra) Extract; Kakadu (Terminalia Ferdinandiana) Plum Extract; Decyl Glucoside (plant derived); Geranium Maculatum Oil; Calendula Officinalis Flower Extract*.
-
dr. Jetske Ultee juli 24, 2023 (12:32)
Hoi Kristel,
Ik heb voor je naar de ingrediëntenlijst gekeken en die ziet er mild uit. Geranium valt alleen wel onder de geurstoffen. Verder is het belangrijk dat het luchtdicht verpakt is.
-
-
Kristel juli 10, 2023 (17:19)
Beste Jetske,
Wat is uw mening over het onderstaande serums? Of heeft u tips voor andere goede vit c serum (uw moisterizer gebruik ik al jarenmet veel plezier, maar zoek nog iets sterker op het vlak van vit c)
1 van Sunday riley (vit c serum)
WATER/EAU/AQUA, TETRAHEXYLDECYL ASCORBATE, SQUALANE, POLYGLYCERYL-6 DISTEARATE, PEG-8 BEESWAX, LIMONENE, CITRUS SINESIS (SWEET ORANGE) OIL, CITRUS TANGERINA PEEL OIL, GLYCINE SOJA STEROLS, PPG-12/SMDI COPOLYMER, SODIUM PHYTATE, TOCOPHEROL, PHENOXYETHANOL, ACETAMIDOETHOXYETHANOL, HYDROXYETHYL ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER, SODIUM ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER, JOJOBA ESTERS, GLYCOLIC ACID, CAPRYLYL GLYCOL, CETYL ALCOHOL, POLYGLYCERYL-3 BEESWAX, CHLORPHENESIN GLYCERIN, POLYSORBATE 60, SORBITAN ISOSTEARATE, SACCHARIDE ISOMERATE, LINALOOL.2 dr loretta anti aging serum:
Aqua (Water/Eau), Glycerin, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Caprylic/Capric Triglyceride, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Caprylyl Glycol, Dimethicone, Hydrogenated Lecithin, Cyclopentasiloxane, Maltodextrin, Phenoxyethanol, Hexylene Glycol, Citrus Limon (Lemon) Peel Oil, Bisabolol, Tocopheryl Acetate, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil, Microcrystalline Cellulose, Sodium Acrylated Copolymer, Alaria Esculenta Extract, Syringa Vulgaris (Lilac) Leaf Cell Culture Extract, Hydrogenated Polydecene, Sorbitan Isostearate, Polysorbate 60, Undaria Pinnatifida Extract, Phospholipids, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Polyglyceryl-10 Stearate, Cellulose Gum, Sodium Hyaluronate, Tocopherol, Limonene, Linalool.Bedankt!
-
dr. Jetske Ultee juli 14, 2023 (10:39)
Hoi Kristel,
Fijn dat je de Moisturizer met veel plezier gebruikt! In beide serums kom ik citrus en geurstoffen tegen. Zelf zou ik deze ingrediënten vermijden. Ze kunnen zorgen voor irritatie en in combinatie met de zon vlekken in je huid veroorzaken. Met hoge percentages vitamine C heb je meer kans op een huidreactie, dat is wel iets om in de gaten te houden. Ik heb helaas geen kant en klaar lijstje met goede vitamine C serums.
-
-
Sanne juni 17, 2023 (21:24)
Hoe denk je over Tebiskin:
Aqua (Water), Caprylic/ Capric Triglyceride, Isononyl Isononanoate, C15-19 Alkane, Octyldodecanol, Glycerin, Pentaerythrityl Tetraethylhexanoate, Polysilicone-11, Pentaerythrityl Distearate, Pentaerythrityl Tetraisostearate, 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Acetyl Glucosamine, Urea, Octyldodecyl Xyloside, Cera Alba (Beeswax), Retinol, Sodium Hyaluronate, Apricot Kernel Oil Peg-6 Esters, Peg-30 Dipolyhydroxystearate, Polymethyl Methacrylate, Magnesium Sulfate, Caprylyl Glycol, Hexylene Glycol, Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate, Magnesium Stearate, Laureth-12, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Bht
-
dr. Jetske Ultee juli 3, 2023 (11:48)
Hoi Sanne,
Naast vitamine C zit er in dit product retinol wat kans geeft op irritatie. Mocht je dit product gebruiken adviseer ik dit goed in de gaten te houden. De formule wordt afgesloten met de bewaarstof BHT, een oude bewaarstof waar betere alternatieven voor zijn.
-
-
Light juni 15, 2023 (15:07)
Beste Jetske,
Graag verneem ik je mening over de werkzaamheid, effectiviteit en veiligheid van C-serum van holland&barrett.
Alvast dank voor je reactie.
Ingrediënten
Aqua, Citrus Limon Peel Water, Propanediol, Sodium Hyaluronate, Sodium Ascorbyl Phosphate, Citric Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Zea Mays Starch, Tocopherol, CI 40800
Dit collageenserum is verrijkt met omega-oliën uit kiwizaadolie, duindoornolie en zoete-sinaasappelolie, die je huid hydrateren en een gezonde, jeugdige uitstraling geven.
VitaSkin Vitamin C Collagen Boosting Serum is 99% natuurlijk en 100% vegan.
-
dr. Jetske Ultee juni 19, 2023 (09:10)
Beste Light,
Als ik kijk naar de ingrediëntenlijst kijk zie ik dat er Vitamine C in verwerkt is. Ik weet niet in wat voor verpakking dit product zit. Vitamine C dient luchtdicht verpakt te worden. Tocopherol is ook toegevoegd, wat een mooie combinatie is met de vitamine C. Er zit een ingrediënt in die de huid wat kan irriteren (citrus limon peel water).
Heb je een specifieke vraag over het collageenserum?Groetjes Jetske
-
-
Irma juni 14, 2023 (22:29)
Hallo
ik lees dat Ascorbic Acid een onstabiele vorm van vitamine c is en dat dit ingredient niet werkzaam kan zijn. Is 3-O-Ethyl Ascorbic Acid hetzelfde? Of is dit wel een stabiele vorm van vitamine c?
Ik hoor het graag, groet Irma.
-
dr. Jetske Ultee juni 26, 2023 (08:55)
Beste Irma,
3-O-Ethyl Ascorbic Acid is een derivaat van ascorbic acid.
En ook een stuk stabieler weer dan ascorbic acid. Probeer het wel altijd rustig uit en rustig opbouwen. En natuurlijk zorgen dat het goed verpakt is en je het goed bewaard etc 😊
-
-
Marly juni 12, 2023 (09:28)
Beste Jetske,
Ik ben zeer tevreden met de Moisturizer .Alleen toen ik de ingrediënten met mijn
BTMB APP scande ,gaf deze aan dat er micro plastics in zaten .Ik gebruik deze app om te controleren op micro plastics .Het zit in alle producten ook in Biodermal .Daarom was ik zo blij met jullie producten .
De Moisturizer daaraan tegen van Loveli was wel goed en zonder micro plastics .-
dr. Jetske Ultee juni 29, 2023 (13:53)
Beste Marly,
Bedankt voor je bericht. Wat fijn dat je je met deze vraag tot me richt. Ik begrijp dat het niet het antwoord is waar je naar op zoek bent, maar het antwoord op de vraag of onze producten microplastics bevatten is naar mijn idee niet een simpel ja of nee. Het ligt er aan welke bron je raadpleegt; sommige (milieu)organisaties beoordelen bepaalde ingrediënten in de producten van Dr. Jetske Ultee als microplastics.De term microplastics heeft inmiddels een enorme lading gekregen. Maar over het effect van verschillende microplastics op het milieu en ons lichaam is nog veel onduidelijkheid. Het is goed dat er op dit moment onderzoek wordt gedaan naar wat precies de effecten zijn. En dat is niet bijzonder: het is nu eenmaal zo dat elk ingrediënt, of je het nu binnenkrijgt via je voeding, of smeert op je huid, onderwerp is van onderzoek. En soms leiden die resultaten tot nieuwe inzichten.
Denk bijvoorbeeld maar aan de zonnefilter zinkoxide, waar eerder (en nog steeds) over wordt gedacht dat de stof geen interactie aangaat met zijn omgeving. Maar dit klopt niet: er zijn meerdere onderzoeken gedaan waarbij het negatieve effect op het milieu (denk aan het koraal) is aangetoond. Hoewel dit eerder dus gezien werd als een goede filter, heeft onderzoek ertoe geleid dat je nu weet dat je beter voor een andere filter kunt kiezen.
We kunnen dus ook nog vele onderzoeken verwachten naar microplastics. En dat is hard nodig. Want er is nog veel onduidelijkheid en dat begint al bij de definitie van microplastics, waardoor stoffen soms wel en soms niet als microplastic worden aangemerkt. Nu verschilt dat per (milieu)groepering. Ook kunnen (milieu)groeperingen een andere definitie hanteren dan de EU. Ook wordt er gesuggereerd dat de meeste stoffen die begint met ‘poly’ een microplastic zijn en schade kunnen toebrengen aan het milieu. ‘Poly’ betekent letterlijk ‘veel’ en geeft aan dat een stof uit meerdere dezelfde deeltjes bestaat. Dit kunnen ook oplosbare, onschadelijke deeltjes zijn.
Het verhaal is dus nog niet zo zwart-wit.
Als je de microplastics uit je product haalt (en die zitten daarin omdat ze een bepaalde functie hebben) zal je ze moeten vervangen door andere stoffen. Het alternatief kan een stuk slechter zijn voor bijvoorbeeld het milieu of je gezondheid. We hebben dat gezien bij bepaalde bewaarstoffen die omstreden raakten, waarop vervolgens producenten ‘bewaarstofvrij’ op de verpakking gingen zetten en veel slechtere alternatieven aan de producten gingen toevoegen. Gelukkig is er inmiddels weer nieuwe wetgeving voor het gebruik van conserveringsmiddelen.
Ook kan ik als voorbeeld mijn zonnebrandcrème geven. Om sommige goede zonnefilters in zonnebrandcrèmes te kunnen gebruiken, heb ik bepaalde hulpstoffen nodig. Nu zou ik door berichten in de media over ‘microplastics’ bijna gedwongen worden om andere zonnefilters te kiezen waarvan de risico’s voor de gezondheid groter zijn. Bijvoorbeeld doordat deze filters door het lichaam opgenomen worden of vrije radicalen genereren. Dat is dus voor mij echt een no-go!
Toch is het lastig om me niet door de ‘ophef’ van de media te laten leiden. Ik weet dat consumenten die op sites komen waar ongenuanceerde en daarmee ook onbetrouwbare informatie staat daarvan schrikken en misschien wel mijn producten niet meer zullen kopen. Maar ik wil trouw blijven aan mijn eigen geweten en de voor mij beste en veiligste producten produceren. Die afweging maak ik altijd bij de keuze van stoffen en ik durf echt te zeggen dat er niet veel cosmeticaproducenten zijn die zo boven op de veiligheid, kwaliteit en effectiviteit van producten zitten. Daarnaast vind ik het belangrijk om te zeggen dat alle ingrediënten in mijn producten niet alleen voldoen aan mijn hoge eisen, maar ook aan de strenge wetgeving van de EU.
Maar, dit betekent natuurlijk niet dat we niet verder kijken en ontwikkelen. We zitten er echt bovenop. In de vernieuwing van mijn productlijn nemen we álles mee en proberen we in de keuze van ingrediënten een afweging te maken die zo goed mogelijk is voor onze planeet én onze gezondheid.
Maar je begrijpt waarschijnlijk wel dat dit soort onderzoeken veel tijd kosten. Door te snel conclusies te trekken en bepaalde stoffen in één groep te plaatsen, waarin ze chemisch gezien niet thuishoren, word ik onnodig beperkt in het ontwikkelen van kwalitatief hoge cosmetica. Het is tenslotte voor mij ook echt belangrijk dat de effectiviteit van de producten overeind blijft.
Mocht je trouwens meer willen lezen over mijn andere duurzaamheidsdoelen, die vind je hier: https://www.dr-jetskeultee.com/the-new-plastics-economy-global-commitment.
Ik heb trouwens nog wel een document met wat meer uitleg over microplastics. Zou je die willen krijgen? Daarin lees je wat meer over wat voor stoffen dit nu precies zijn en wat op dit moment de regels zijn.
Neem gerust contact met op als je meer vragen hebt.
-
-
D mei 8, 2023 (18:54)
Laatst heb ik twee huidverzorgingsproducten van iemand gekregen. Normaal gebruik ik eigenlijk alleen producten uit jouw lijn, dus ben benieuwd wat je van deze producten vindt.
1. 12% Vitamin-C Serum van Revitaltrax:
Aqua, Butylene Glycol, Trehalose, Silk Amino Acids, Beta-glucan, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Morus Alba Root Extract, Codium Tomentosum Extract, Portulaca Oleracea Extract, Arnica Montana Flower Extract, Hydrogenated Lecithin, Niacinamide, Sodium Hyaluronate, Tocopherol, Xanthan Gum, Allantoin, Disodium Edta, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin.2. Clinical 0,3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment:
Aqua, Dimethicone (hydration/skin-softening), Pentaerythrityl Tetraisostearate (texture enhancer/stabilizer), Isononyl Isononanoate (emollient), Butylene Glycol (slip agent/hydration), Bakuchiol (skin-restoring/antioxidant), Arachidyl Alcohol (texture enhancer/stabilizer), Glyceryl Polymethacrylate (film-forming agent), Dimethicone Crosspolymer (texture enhancer), Behenyl Alcohol (texture enhancer), Glycerin (skin-replenishing), PEG-75 Shea Butter Glycerides (emollient), Glyceryl Stearate (texture enhancer), C12-15 Alkyl Benzoate (emollient), Polysorbate 20 (emulsifier), Tetrahexyldecyl Ascorbate (vitamin C/antioxidant), Retinol (vitamin A/skin-restoring), Ceramide NG (skin-replenishing), Palmitoyl Tetrapeptide-7 (skin-restoring), Palmitoyl Hexapeptide-12 (skin-restoring), muidoS etanorulayH (skin-replenishing), Dipotassium Glycyrrhizate (skin-soothing), Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract (skin-soothing/antioxidant), Avena Sativa (Oat) Kernel Extract (skin-soothing/antioxidant), Arctium Lappa (Burdock) Root Extract (skin-soothing/antioxidant), xilaS Alba (Willow) Bark Extract (skin-soothing/antioxidant), Glycine Soja (Soybean) Sterols (skin-replenishing), Lecithin (skin-restoring), Allantoin (skin-soothing), Tocopheryl Acetate (vitamin E/antioxidant), Hydrolyzed Soy Protein (skin-softening), Palmitoyl Tripeptide-1 (skin-restoring), Sodium Hydroxide (pH adjuster), Tribehenin (emollient), Caprylyl Glycol (skin-softening), Dipeptide-2 (skin-restoring), Polygonum Cuspidatum Root Extract (antioxidant), PEG-10 Phytosterol (fatty acid-based emollient), PEG-8 (texture enhancer), Magnesium Aluminum Silicate (texture enhancer), Arachidyl Glucoside (texture enhancer), Chrysin (skin-softening), Pentylene Glycol (slip agent), Sodium Acrylates Copolymer (film-forming agent), Steareth-20 (emulsifier), Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer (texture enhancer), Cetearyl Alcohol (emollient), Coco-Glucoside (surfactant), Hesperidin Methyl Chalcone (antioxidant), N-Hydroxysuccinimide (skin-softening), Disodium EDTA (chelating agent), Phenoxyethanol (preservative), Benzoic Acid (preservative), Ethylhexylglycerin (preservative). [il228v1]-
dr. Jetske Ultee mei 26, 2023 (10:33)
Hoi Destanny,
Het 12% Vitamin-C Serum van Revitaltrax ziet er prima uit, ik zou het wel eerst op een klein plekje uitproberen om te kijken hoe het gaat. Dit vanwege het hoge percentage vitamine C. De Clinical 0,3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment bevat erg veel ingrediënten. Mocht je snel reageren op een product kun je hier rekening mee houden. Tevens kan retinol voor irritatie zorgen. Ook dit product adviseer ik eerst even uit te testen op een klein plekje en als je merkt dat je huid er prima tegen kunt kun je het gerust opmaken.
-
-
D mei 2, 2023 (19:14)
Dag Jetske, graag zou ik willen weten of de ingrediënten van Biodermal spf 50 met hyaluronzuur “veilig” zijn.
Aqua,Diisopropyl Sebacate, Dibutyl Adipate, Diethylamino Hydroxy-benzoyl Triazine(nano) Ethylhexyl Salicylate Propanediol , Silica, Ethylhexyl Triazone Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl
Triazine, 1,2- Hexanediol, Tocopheryl Acetate, Potassium Cetyl Phosphate, Cetyl Alcohol, Bis-Ethylhexyl, Hydroxy-dimethoxy, Benzylmalonate Sarcosine, , Sodium Hyaluronate, Decyl Glucoside, VP/ Eicosene Copolymer, Butylene Glycol, Pentylene Glycol, Xanthan Gum, Carbomen, Citric Acid , Disodium Phosphate, Sodium Benzoate.Dank alvast voor de moeite.
Vr.gr. Dian
-
dr. Jetske Ultee mei 15, 2023 (10:41)
Hoi Dian,
De formule ziet er prima uit, ik kom veilige zonfilters tegen en geen bekende allergenen.
-
-
Laura april 15, 2023 (11:49)
Beste Jetske,
Wat vindt jij van het serum Eclat van Sand and sky? Ik ben fan van hun kleimasker, maar weet niet zo goed wat ik van dit serum vind. Dit zijn de ingrediënten:
Aqua/Water/Eau, Coco-Caprylate, C13-15 Alkane, Dicaprylyl Carbonate, Propanediol, Almond/Borage/ Linseed/Olive Acids/Glycerides, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Kunzea Pomifera Fruit Extract, Syzygium Luehmannii Fruit Extract, Tasmannia Lanceolata Fruit Extract, Terminalia Ferdinandiana Fruit Extract, Achillea Millefolium Extract, Hyaluronic Acid, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Sodium Hyaluronate, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Hydrolyzed Glycosaminoglycans, Helianthus Annuus Seed Oil/Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Tocopherol, Parfum (Citrus Paradisi Peel Oil/Citrus Paradisi (Grapefruit) Peel Oil, Citrus Sinensis Peel Oil Expressed/Citrus Sinensis (Orange) Peel Extract, Hibiscus Sabdaria Flower, Michelia Alba Flower Oil, Pelargonium Graveolens Leaf Oil, Rosmarinus Ocinalis Leaf Oil/ Rosmarinus Ocinalis (Rosemary) Leaf Oil, Santalum Spicata Wood Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil/Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil), Xanthan Gum, Citric Acid, Limonene, Citronellol, Geraniol, Linalool, Pentylene Glycol, Butylene Glycol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, CI 60730/Ext. D&C Violet No. 2.
-
dr. Jetske Ultee april 24, 2023 (13:13)
Hoi Laura,
Er zitten aardig wat bekende allergenen in dit product. Ik kom parfum tegen, citrus, rozemarijn en meerdere geurstoffen.
-
-
Marie-Louise maart 25, 2023 (14:04)
Hoi Jetske,
Wat vind jij van de C15 Super Booster van Paula’s Choice?
Aqua, Ascorbic Acid (vitamin C/antioxidant), Butylene Glycol (hydration), Ethoxydiglycol (hydration), Glycerin (hydration/skin replenishing), PPG-26-Buteth-26 (texture-enhancing), PEG-40 Hydrogenated Castor Oil (texture-enhancing), Pentylene Glycol (skin replenishing), Tocopherol (vitamin E/antioxidant), etanorulayH muidoS (hydration/skin replenishing), Hexanoyl Dipeptide-3 Norleucine Acetate (skin-restoring), Lecithin (skin replenishing), Ferulic Acid (antioxidant), Panthenol (skin replenishing), Bisabolol (skin-soothing), Oryza Sativa (Rice) Bran Extract (skin-softening), Propyl Gallate (antioxidant), Sodium Gluconate (stabilizer), Sodium Hydroxide (pH adjuster), Phenoxyethanol (preservative), Ethylhexylglycerin (preservative).
-
dr. Jetske Ultee april 3, 2023 (08:58)
Hoi Louiise,
Persoonlijk zou ik nooit huidverzorging met ascorbic acid adviseren; het ingrediënt is wateroplosbaar en de kans dat je product nog actief is als je het wilt gaan gebruiken, is vrijwel nihil. De overige ingrediënten zien er prima en mild uit.
-
-
An maart 24, 2023 (13:55)
Hoi Jetske,
Het is me opgevallen dat ook jouw moisturizers voor de droge huid na een tijdje een lichte gele verkleuring krijgen. Ook als de creme minder dan 12 maanden gebruikt is en nog niet over datum. Betekent dit dat ook deze creme is gaan oxideren en ik hem beter kan vervangen?
Daarnaast vroeg ik mij af of ik ook de exfoliant en zonnebrand na gebruik in de koelkast kan bewaren. In de zomer wordt het namelijk erg heet in huis.
Vriendelijke groeten
-
dr. Jetske Ultee maart 31, 2023 (12:08)
Hoi An,
Vervelend dat de Moisturizer verkleurd is. Dit heeft er mee te maken dat de Moisturizer een hoge concentratie actieve stoffen bevat die effectief is op de huid, maar er ook voor zorgt dat het product na verloop van tijd wat kan verkleuren. Een klein beetje verkleuring is niet erg, maar het advies is wel het product tot het gebruik gekoeld te bewaren en in zo’n 3 maanden op te maken. Dan blijft de crème wit en maximaal werkzaam. Om de crème zo lang mogelijk wit te houden, neem ik allerlei voorzorgsmaatregelen: de crème zit in een luchtdichte verpakking, we produceren in kleine batches zodat het product niet te lang op voorraad staat, en wij bewaren de Moisturizers in de koeling voor verkoop.
Neem gerust contact op met de klantenservice als je twijfelt aan de kleur. De exfoliant en zonnebrandcrème hoef je niet gekoeld te bewaren.
-
Doumens april 14, 2023 (18:03)
Ik heb hetzelfde meegemaakt, moisturizer bleek na 1,5 maand gebruik verkleurd te zijn naar oranje/geel. Er staat dat het na 12 maand openen nog goed zou moeten zijn. Bij eerdere flacons niet meegemaakt?
Vreemd want zo hoog is de concentratie van Vit C nou ook niet, is slechts 5% terwijl veel studies vaak 8% aanraden. De vraag is ook in hoeverre deze vorm van vit C daadwerkelijk wordt omgezet in de huid?-
dr. Jetske Ultee april 24, 2023 (13:46)
Hoi Doumens,
Ik hoop dat je contact hebt gehad met de klantenservice? We bieden je graag een passende oplossing aan.
-
-
-
-
annika maart 5, 2023 (13:30)
Beste Jetske,
Wat vind je van de provitaminecrème van Meditopics? Doet de creme wat hij belooft en is de crème de prijs waard? Het is een pompflacon.Alvast bedankt!
Ingrediëntenlijst:
Aqua, glyceryl stearate citrate, glyceryl caprylate, ascorbyl tetraisopalmitate, niacinamide, myritol, glycerin, sodium levulinate, sodium anisate, grape seed oil, rapeseed oil, avocado oil, cereryl alcohol, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, tocopheryl acetate, sodium phytate, alcohol, xanthan gum.
Beschrijving:
Voor de normale tot droge huid is er deze Hoog Geconcentreerde Vitamine Crème; de Meditopics Provitamine Crème. De Hoog Geconcentreerde Vitamine Crème is een hydraterende, herstellende en voedende crème die vitamine C (5%), B3 (niacinamide, 4%) en E (0,2%) bevatten, wat probeert te voorkomen dat er nieuwe rimpels ontstaan en dat de huid zijn elasticiteit verliest. Daarnaast geeft de crème de huid een egale teint. De herstellende werking komt voort uit een unieke combinatie van beschermende, verstevigende, kalmerende en vochtbindende stoffen in hoge concentraties. De werking van vitamine C in de Meditopics Provitamine Crème stimuleert de aanmaak van collageen en verstevigt de huid. Daarnaast vermindert de vitamine C pigmentvlekken, acné en rosacea en beperkt het zonschade aan de huid. Vitamine E versterkt de werking van vitamine C en andersom. Kalmering van de huid en herstel van de barrièrefunctie komt door de stof Niacinamide (vitamine B3) en maakt deel uit van het vitamine B complex van 1%. De Hoog Geconcentreerde Vitamine Crème heeft een antioxidatieve werking, wat de tekenen van huidveroudering doet verminderen. Meditopics Provitamine Crème is ook te gebruiken als ondersteunende behandeling van huidproblemen omdat deze Hoog Geconcentreerde Vitamine Crème ongeparfumeerd en hypoallergeen is.
-
dr. Jetske Ultee maart 9, 2023 (12:55)
Hoi Annika,
Ik heb deze crème zelf nooit getest maar er zitten mooie ingrediënten in, in goede werkzame percentages. Je zou nog kunnen informeren of de voorraad gekoeld bewaard wordt.
-
-
Karin maart 2, 2023 (19:01)
Beste Jetske,
Op dit moment gebruik ik het vitamine C serum van de Inkey List. Het is een witte creme, zit in een tube en de ingrediënten zijn: Dimethicone, Ascorbic Acid, Polysilicone-11, Peg-10 Dimethicone. Het gaat om 30% Ascorbic Acid. Nu lees ik net deze blog en vraag me af of ik dit serum wel moet blijven gebruiken.
-
dr. Jetske Ultee maart 9, 2023 (10:45)
Hoi Karin,
Persoonlijk zou ik geen huidverzorging met ascorbic acid adviseren. De kans dat je product nog actief is als je het wilt gaan gebruiken, is vrijwel nihil. In hoge concentraties kunnen er dan ook nog vrije radicalen gevormd zijn.
-
-
Jildou Oostenbrug maart 2, 2023 (18:39)
Beste Jetske,
Is er een vitamine C product dat u kunt aanbevelen? Ik kreeg het advies van een huidtherapeut om deze te proberen voor herstel. Ik huppelde de zaak uit denkende dat u deze in uw assortiment had (ik gebruik al uw producten met plezier). Maar dit bleek niet zo te zijn. Hoop dat u een tip heeft.-
dr. Jetske Ultee maart 6, 2023 (12:59)
Hoi Jildou,
Wanneer je de Moisturizer gebruikt heb je eigenlijk geen ander product met vitamine C meer nodig. In mijn Moisturizer zit namelijk 5% Ascorbyl Tetraisopalmitate.
-
-
Deb februari 26, 2023 (13:05)
Ik ben benieuwd wat je van deze vind
Mad Hippie Vitamin C Serum 30ml. Bedankt voor je reactie alvast! -
Deb februari 26, 2023 (12:58)
Ik ben ook zeer benieuwd over CE ferulic, of is dit een hype?
-
dr. Jetske Ultee maart 2, 2023 (14:53)
Hoi Deb,
Stuur gerust de ingrediëntenlijst toe dan kijk ik met je mee.
-
Deb maart 14, 2023 (14:49)
15% L-ascorbinezuur (pure vitamine C): Neutraliseert schadelijke vrije radicalen en beschermt tegen oxidatieve stress
1% alpha-tocopherol (vitamine E): Neutraliseert vrije radicalen en vult de huidlipiden aan
0,5% ferulinezuur: Neutraliseert vrije radicalen en versterkt andere antioxidanten-
dr. Jetske Ultee maart 20, 2023 (14:12)
Dit zijn alleen de actieve werkzame ingrediënten. Heb je ook de volledige ingrediëntenlijst?
-
-
-
-
MiekeW februari 19, 2023 (23:35)
Beste, ik gebruik uw anti-aging Vit.A serum en ben hierover erg tevreden. Ik wil eventueel ook opstarten met de Zuid-Afrikaanse producten van Environ. Deze bevatten een hoge dosis vit.A. Via een step-up-system wordt er opgebouwd naar telkens een hogere dosis Vit.A. Ik zoek al een tijd -tevergeefs- naar objectieve, betrouwbare info over Environ. Ik waag hierbij mijn kans om het te vragen aan U, als expert. Alvast bedankt! 🙏🏾
-
dr. Jetske Ultee februari 23, 2023 (10:50)
Hoi Mieke,
Wat fijn om te lezen dat je tevreden bent met het Vitamine A Serum. Ik kan zeker met je meekijken naar de ingrediëntenlijst van het product wat je op het oog hebt. Maar ik kan geen kijkje nemen in de keuken van Environ.
-
Sofie maart 5, 2023 (12:34)
Beste Mieke, met een beetje speurwerk had je dit zelf in oudere blogs van Jetske kunnen vinden. Hierbij de blog: https://www.dr-jetskeultee.nl/vitamine-a-welke-smeer-jij/
Environ step up bevat vnl retinylpalmitaat, volgens de blog van Jetske minst efficiente vorm vit A. Vanaf moisturizer 4 is dit vervangen met retinylacetaat en bij moist. 5 is het een combinatie. Environ wordt vooral veel gepromoot door schoonheidsspecialisten, beetje overpriced en er zijn betere producten op de markt
-
-
Manon van Krimpen februari 19, 2023 (13:30)
Wat is je mening over CE Ferulic van skinceuticals? evt tips voor een ander merk?
-
dr. Jetske Ultee maart 2, 2023 (14:54)
Hoi Manon,
Stuur gerust de ingrediëntenlijst toe dan kijk ik met je mee.
-
Sofie maart 5, 2023 (12:41)
165 voor 30 ml? En dan nog niet eens luchtdicht verpakt!?
Wellicht dat d e hoge prijs helpt over te komen als exlusief en superieur maar er wordt gebruik gemaakt van pure l-ascorbinezuur want snel kan oxideren. Veel te gehyped merk zoals Deb zelf in de bovenstaande comments al aangaf.
-