• titanium_dioxide

Zonnefilter titaniumdioxide

Titaniumdioxide zit niet alleen in zonnebrandcrèmes, maar ook in make-up, tandpasta en zelfs in voedsel. Via producten als kauwgom, ijsjes en marshmallows krijgen we dagelijks een flinke hoeveelheid titanium dioxide binnen.. Is dat eigenlijk wel veilig?

Titaniumdioxide is zeer goed in staat om licht te weerkaatsen, dit maakt het een prachtige witte kleurstof. Dat is natuurlijk handig als je een stralend witte tandpasta wilt maken. En ook het witte suikerrandje van de M&M heeft wat hulp gehad van titaniumdioxide. Doordat titanium dioxide zo goed licht weerkaatst is het effectief als zonnefilter. Maar is titaniumdioxide nou wel zo veilig in je producten?

Titaniumdioxide is een van de meest gebruikte zonnefilters van het moment en veroorzaakt zelden een allergische reactie. Het beschermt tegen uv-B-, en deels ook tegen uv-A-stralen. Een goede filter dus, maar omdat titaniumdioxide een spierwit materiaal is, gaat je gezicht er als een geisha uitzien als je het op je huid aanbrengt. Daar hebben de fabrikanten wat op gevonden. Door de werkzame stoffen in microscopisch kleine deeltjes te knippen, wordt de crème transparanter. Deze techniek wordt nanotechnologie genoemd en is nogal omstreden. Die kleine deeltjes titaniumdioxide lijken namelijk erg op asbest en zijn als ze eenmaal door je lichaam opgenomen worden lastig kwijt te raken. Ze zouden in theorie cel beschadiging kunnen veroorzaken. Gelukkig lijkt opname bij een gezonde huid minimaal te zijn.

Australische dakdekkers

Titaniumdioxide in nanovorm heeft nog een groot nadeel; het kan een chemische reactie aangaan met zonlicht. Dat is natuurlijk helemaal niet fijn in een zonnebrandproduct! Australische dakdekkers weten het allang: wanneer zij met hun handen -ingesmeerd met zonnebrandcrème met titaniumdioxide in nanovorm- een metalen, geverfd dak aanraken, dan ontstaan er binnen enkele weken corrosieplekken daar waar het dak door de handen is aangeraakt. De combinatie van zonlicht, water en titaniumdioxide in nanovorm zorgt voor hydroxylradicalen en die tasten de coating van het dak aan. Er ontstaat een razendsnelle veroudering van daken die tientallen jaren mee hadden moeten gaan!

Collega’s Phil Barker en Amos Branch schreven er een wetenschappelijk artikel over. Uit hun onderzoek bleek alleen nano-titaniumdioxide voor problemen te zorgen en gewoon titaniumdioxide niet! Uit hetzelfde onderzoek bleek dat titaniumdioxide afkomstig uit rutiel minder schadelijk was dan titanium afkomstig uit anatiel, net als gecoat titaniumdioxide. Maar ja, hoe weet je nu wat er gebruikt is als je een product aanschaft?

Een laatste puntje van zorg is dat uit onderzoek gebleken is dat zonnebrandcrème met nano-titaniumdioxide in oppervlaktewater, zelfs gecoat en van rutiel afkomstig, schadelijk is voor het milieu. En dat terwijl we weten dat er via onze huidjes per jaar naar schatting 36-56 ton van deze deeltjes aam het water in koraalgebieden afgegeven wordt!

Voor mij is het duidelijk: titaniumdioxide is een veilige zonnefilter, maar dan wel zonder nanotechnologie! Dan maar lekker bleek, dat is nog mode ook…

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees hier meer over zonnefilters en zonnebrandcrème:
Een goede zonnebrandcrème?
Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème
Zonnebrandcrème; slechts 25% van de SPF?

Oxybenzone

Gerelateerde Berichten

49 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Eva april 18, 2015 (08:47)

    Hoi Jetske,

    Ik heb een vraagje over de suncover. Ik gebruik dit dagelijks voor mijn gezicht dus er komt vaak zuurstof bij het produkt. Mijn vraag is of de houdbaarheid niet sneller terug loopt dan een jaar omdat de verpakking niet luchtdicht is (zoals wel het geval is bij de moisturizer)? bedankt voor je antwoord!

    • author-avatar
      Jetske juni 29, 2015 (12:15)

      Beste Eva,

      Omdat de moisturizer hoge concentraties werkzame ingrediënten bevat (zoals vitamine) is gekozen voor een airless verpakking. Suncover bevat dergelijke hoge concentraties niet en een airless verpakking is niet nodig. Je kunt er ook vanuit gaan dat het product in ieder geval 12 maanden na openen houdbaar is.

      Groetjes Jetske

  • Lydia oktober 5, 2014 (19:00)

    Wil nog een keer zeggen hoe fijn ik de Suncover vind (met of zonder vanillegeur).

    Sinds kort breng ik hem ook op mijn oogleden aan. Wanneer ik hem een half uurtje heb laten intrekken kan ik er zelfs prima mijn oogschaduw overheen doen; zonder vlekken!

    • author-avatar
      Jetske oktober 24, 2014 (16:15)

      Heel fijn Lydia!

  • Iris augustus 21, 2014 (22:28)

    Ik ben het met Sylke eens over de geur van de zonnebrandcrème. Ik vind deze heel vervelend ruiken en de geur blijft in mijn optiek ook lang hangen.

    De andere spf s werken bij mij goed. Soms vervang ik mijn Uncover moisturiser hiermee, maar helaas vind ik de geur hiervan ook echt niet fijn. Best zurig.

    Ik heb hierover contact gehad met de klantenservice en zij gaven aan dat dit niet ging veranderen. Ik vind dat super jammer want het liefst zou ik Uncover willen gebruiken, maar ben dus op zoek naar iets anders. Misschien komt er alsnog een geurloze(re) variant in de toekomst.

    • Jetske september 11, 2014 (15:21)

      Beste Iris,

      De geur van Suncover zal worden aangepast. Je zal nog steeds de basisgeur van de filters ruiken en aangezien ik geen parfum wil gebruiken in de producten is hier weinig aan te doen. Als je een keer een sample wilt ontvangen kan je even een e-mail sturen naar de klantenservice: uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl.

      Groetjes Jetske

  • Crystal augustus 5, 2014 (10:55)

    Hoe combineer je zonnebrandcreme (het advies is om elke 2 uur opnieuw in te smeren) met make up, en dan met name foundation, blush, highlighter etc? Is het gezicht fijn opgemaakt, dan smeer je je make up uit met zonnebrandcreme. Wat te doen? Gebruikerstips gewenst!

  • Nancy augustus 4, 2014 (16:33)

    Hoi Jetske,

    Ik gebruik zelf voor “alledaagse (werk)dagen” factor 30 van Louis Widmer, de versie All Day. ( geen Titanium dioxide overigens) Dit werkt op basis van liposomen.

    Is dit liposomenverhaal vergelijkbaar met nano-technologie?

    In de zin van dat het niet goed is dat het in de huid wordt opgenomen of werkt het heel anders? m.vr.gr. Nancy

    • Jetske september 11, 2014 (15:02)

      Beste Nancy,

      Liposomen kunnen heel klein gemaakt worden, dan heten ze nanosomen. Of dat een probleem is voor de huid hangt helemaal af van de inhoud. Ik zou het even checken bij het bedrijf zelf. Ik zou je ook willen adviseren mijn volgende blog te lezen: http://jetskeultee.nl/liposomen/obj7777499.

      Groetjes Jetske

  • sunny augustus 3, 2014 (15:00)

    Vraagje: als je over zonnebrandcreme een DEET-bevattend product moet smeren (vanwege verblijf in een malariagebied), is er dan een schadelijke reactie? En zo ja is dat dan extra schadelijk als de zonnebrandcreme ook nanodeeltjes bevat?

    • Jetske augustus 11, 2014 (10:59)

      Beste Sunny,

      Uit onderzoek blijkt dat een ingrediënt als DEET een ‘permeation inhancer’ is (het zorgt ervoor dat ingrediënten dieper de huid in kunnen komen). Als DEET gecombineerd wordt met een zonnebrandcrème kan dit ervoor zorgen dat de zonnebrandcrème sneller wordt opgenomen. In het volgende onderzoek is DEET gecombineerd met de zonnefilters oxybenzone, avobenzone en octocrylene: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15258101. Verder blijkt het dat de werkzaamheid van de zonnefilters afneemt wanneer het gecombineerd wordt met DEET: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=The+effect+of+sunscreen+on+the+efficacy+of+insect+repellent%3A+a+clinical+trial.

      Mocht je een zonnebrandcrème en DEET combineren, houd er dan rekening mee dat je de zonnebrandcrème vaker aanbrengt dan normaal (vaker dan om de twee uur opnieuw).

      Groetjes Jetske

  • Ron Fonteine juli 30, 2014 (12:41)

    ik waarschuw al jaren voor nanodeeltjes via mijn site leefbewust.com en mijn nieuwsbrief. Studies etc kunnen je bij de thema pagina vinden.

  • bartje juli 29, 2014 (20:55)

    Sabrine, misschien voor jou interessant, want ik zie steeds meer mensen jouw stukje wat je aanhaalt kopieren van het internet en het is een misleidende tekst, omdat:

    DE GECOATE NANODEELTJES VERSUS DE GEWONE NANODEELTJES:

    Zo natuurlijk zijn Lovea en Lavera niet in elk geval, en al helemaal niet 100%! Dankzij de GECOATE nanodeeltjes die zij toepassen. Het bedrijf Heelnatuurlijk draait er geen doekjes om en wijst de consument op de gevaren van de biologische cosmeticamerken zoals Lovea en Lavera die werken met (gecoate) nanodeeltjes en die ons belazeren waar jij en ik bijstaan.

    Wetenschappelijke onderzoeken tonen via het DNA van ratten aan dat de nanotechnologie op zijn minst omstreden is, zélfs de gecoate versie! Of je het nu hebt over zinkoxide, titaniumdioxide of de zilvervorm! Hier meer info: https://www.heelnatuurlijk.nl/news/Nanodeeltjes/

    Zelfs het RIVM wijst ons al op de gevaren van de nanodeeltjes….!! Tonnen per dag verdwijnen er aan nanodeeltjes in ons (drink)water. En t gros doet daar gewoon aan mee door dergelijke produkten te kopen als consumenten! Met alle risico s van dien voor mens, dier en milieu.

    We worden misleid wanneer fabrikanten zeggen dat nanodeeltjes van nature in de natuur voorkomen. Ja dat is zo, MÁÁR de nanodeeltjes die ze in labs maken zijn van een héél andere structuur dan die in de natuur voorkomen! Lavera en lovea zijn beide cosmeticamerken die dergelijke argumenten aanvoeren.

    Lovea geeft nog als extra argument dat ze per definitie nooit willen werken met chemische filters. En dat ze dáárom kiezen voor 100% natuurlijk en dus óók voor nanodeeltjes waarvan de ingredienten van de nanodeeltjes geheel natuurlijk zijn. Ja dat klopt, hun nanodeeltjes zullen 100% natuurlijk zijn qua ingredienten en ook zelfs de coating is inderdaad 100% natuurlijk, máár mensen, hoe je het ook wend of keert, de kern van het gecoate nanodeeltjes blijft een nanodeeltje waarmee is geklooid in een lab!

    De stoffen die zij gebruiken zijn in een laboratorium in elkaar geknutseld, waardoor atomen veranderen en daardoor ineens kan een natuurlijk produkt tóch toxisch worden….dus blijft kritisch en laat je niet snel misleiden.

    http://www.rivm.nl/Onderwerpen/N/Nanotechnologie

    http://www.nanowijzer.nl/index.php?id=22

    Doe ermee wat u zelf wilt. Tot nu toe laat Lavera zich niet beinvloeden door dergelijke mails van consumenten, laat staan Lovea. Ze schuilen zich achter de EU veiligheidsnormen. maar ja, die verbied ook de manipulatie van gentech voedsel niet, dus hoe onafhankelijk is die EU eigenlijk?

    Laat je ook niks wijs maken dat nanodeeltjes énkel in stuifvorm slecht zijn. en in vaste vorm per definitie nóóit.

    volgens vele onderzoeken is het inderdaad zo dat het in vaste vorm gewoonweg minder snel slecht zal zijn, maar óók daarbij is nog veel te weinig onderzoek naar gedaan zegt ook de wetenschappelijke literatuur als het rivm. (zo ie zo ontbreekt nog elke vorm van langere termijn riscio analyse! Blijf dat aldoor goed beseffen met alles wat met nanodeeltjes te maken heeft, of deze nu wel of niet gecoat zijn)

    bovendien, ookal zou het op directe wijze enkel slecht zijn in stuifvorm (sprays), dan nog, als de stof in vaste vorm zit, komt deze UITEINDELIJK wél in het milieu terecht. Want alles wat je op je huid smeert, en via het douchewater afspoelt komt in het water terecht! Dus de hamvraag: Hoe stabiel zijn die coatings? Ook daar blijkt uit onderzoek veel discussie over. Bij externe invloeden kan de coating mogelijk kapot gaan….(denk aan chloorwater etc.) Is die dan niet altijd direct schadelijk voor de mens (wat zeker kan!), dan schaadt deze wel mogelijk de dieren en de planten en het waterleven (kikkers, wormen etc.).

    en wat dan?

    verdiep je eens in de stof koolstof in nanovorm. koolstof als opzichzelfstaande vorm is niet toxisch, echter in nanovorm wordt hij toxisch, aldus bepaalde onderzoeken. sommige wetenschappers noemen het al het nieuwe asbest … Verdiep je in de stof titaniumdioxide, zinkoxide in gecoate nanovorm..etc..etc…en waarvan evenmin de risico’s op de langere termijn nog goed in kaart zijn gebracht.

    Nanodeeltjes zitten écht bijna overal al in inmiddels….het is zo ie zo niet tegen te gaan die ontwikkeling, maar dat neemt niet weg dat we kritisch moeten kunnen blijven. De Eu gaat nanodeeltjes al verplicht stellen in tal van produkten, denk aan tuinstoelen, vloeistoffen die ze spuiten op meubels en gordijnen zodat het brandgevaar (verplicht) meer gedekt wordt. Fabrikanten kunnen vervolgens dan niets meer inbrengen….Wánt de Eu heeft een wetboek waar de fabrikanten zich dan aan moeten houden…….En ja, steeds meer fabrikanten, ook reguliere fabrikanten zullen dalijk onder druk van de massa de nanodeeltjes gaan coaten, wánt mensen, de fabrikanten kunnen zo de wet ontlopen! Want de fabrikanten zijn énkel verplicht sinds april 2014 om er Nano op te zetten als het niet gaat om een gecoate vorm. Met andere woorden: Gaat het om een gecoate nanovorm, dan is er geen verplichting dit te hoeven vermelden op de verpakking!!! Veel fabrikanten gebruiken dan prachtige woorden om in verdekte termen dan net te doen lijken alsof er geen sprake is van het coaten van nanodeeltjes. Daarentegen mogen fabrikanten die hun nanodeeltjes coaten niet claimen dat ze nanovrij zijn. Maar verplichte etikettering blijft dus uit.

    Dus hoezo kunnen al die fabrikanten, kan de EU, kunnen al die website 100% zekerheid voor 100% veiligheid bieden? Er is ligt bij geen van de hoge pieven een langere termijn risico analyse op tafel.

    Hun ingredienten mogen dan 100% natuurlijk zijn, maar de wérkelijke inhoud is allesbehalve natuurlijk te noemen! Dankzij het fabrieksproces en geklooi met celkernen.

    Zeker de nanovorm in een sprayvorm zoals Lovea doet is helemaal uit den boze! zie waarschuwing RIVM

    • author-avatar
      Jetske augustus 11, 2014 (10:37)

      Beste Bartje,

      Je kunt mijn reacties omtrent nanotechnologie eens teruglezen (gericht aan MrX.). Ik zal binnenkort ook een blog schrijven over dit onderwerp.

      Groetjes Jetske

  • Sylke juli 27, 2014 (21:59)

    In mijn zoektocht naar een goede/veilige zonnebrand bij Suncover uitgekomen. Na het lezen van ervaringen had ik goede hoop op een fijn product. Helaas ben ik teleurgesteld in de geur ervan, heel weeïg en erg vervelend. In mijn omgeving kan ik de zonnebrand creme ook niet slijten vanwege de vervelende geur. Jammer, hopelijk wordt daar nog wat op gevonden.

    • Renee augustus 1, 2014 (20:47)

      zo zie je maar weer smaken vetschillen. Ik vind de geur juist heerlijk.

    • author-avatar
      Jetske augustus 11, 2014 (11:20)

      Beste Sylke,

      Wat enorm vervelend om te lezen. Ik zou je willen adviseren contact op te nemen met mijn collega’s via uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl.

      Groetjes Jetske

  • Marit juli 27, 2014 (17:11)

    Ojee ik dacht er net aan om een minerale foundation van bare minerals te kopen (ingrediënten: Bismuth Oxychloride (CI 77163), Zinc Oxide (CI 77947), Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77491, 77492, 77499), Mica (CI 77019).) Maar nu lees ik dit..! Ik heb een erg vette huid en heb bb creams uitgeprobeerd uit de lijst van productadviezen (o.a. catrice en essence) maar daar zit olie in en merk dat mijn huid daar echt te vet voor is. Deze minerale foundation probeerde ik vandaag bij sephora en was prachtig!

    • Marielle juli 31, 2014 (20:24)

      Waarom poeder je je huid niet af met Catrice prime and fine loose powder? Ik heb een huid die erg snel vet word, en alle producten zijn te vet voor mij huid, heb grote porien en zweet in mijn gezicht als een paard maar als ik deze poeder gebruik blijft mijn huid heel lang matt en zweet ik niet meer in mijn gezicht alleen soms nog boven mijn bovenlip een beetje. Je moet als het heel warm is best veel van de poeder aanbrengen en niet wrijven maar de poeder deppen met een poederkwast.

  • Frankelien van Zutven juli 26, 2014 (14:26)

    Ik ben zojuist terug gekomen van een vakantie op Tenerife. Omdat ik al enige tijd de ontzettend interessante blog van Jetske volg en als gevolg daarvan op zoek ben gegaan naar producten zonder parfum en met betere ingrediënten heb ik de Suncover SPF 30 voor lichaam en gezicht meegenomen. Helaas werkt de zonnefilter bij mij (en trouwens ook mijn dochter) niet zo goed. We werden beiden behoorlijk rood in het gezicht, dit terwijl ik het grootste deel van de tijd met pet op onder de parasol doorbreng en tussen 12.00 en 15.00 uur hoofdzakelijk binnen ben. Ik ben na twee dagen maar weer overgestapt op de zonnebrandcreme van La Roche Posay SPF 50 (waar je wel behoorlijk wit van wordt). Jammer want de creme smeerde prima uit en mijn dochter vond de vanillegeur lekker ruiken.

    • Jetske augustus 11, 2014 (11:18)

      Beste Frankelien,

      Dit is vervelend om te lezen. De zonnefilters in Suncover zijn veilig en bieden een goede bescherming. Het is wel belangrijk om genoeg van het product aan te brengen; reken een halve dessertlepel voor je gezicht, en per arm (en been) een eetlepel. Als je een zonnebrandcrème te dun aanbrengt zal je niet de bescherming krijgen die op de verpakking vermeld staat. Ik zou je ook willen adviseren even contact op te nemen met mijn collega’s via uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl.

      Groetjes Jetske

  • Marielle juli 24, 2014 (22:33)

    En hoe zit het dan eigenlijk met de foundation van Paula s Choice, All bases covered? Ik heb hem eigenlijk aangeschaft op basis van het productadvies op deze site maar ik zie op de ingredientenlijst van deze foundation als 4e ingrediënt titanium dioxide (nano) staan en ook nog een keer ergens onderaan de lijst titanium dioxide (Cl 77891)(nano)

    Kan dit kwaad voor mijn huid? Ik heb de boel net, voor het eerst sinds lange tijd, een beetje onder controle dankzij de producten van Uncover…

    • Jetske augustus 26, 2014 (14:14)

      Beste Marielle,

      In mijn reactie aan MRX kan je meer informatie lezen m.b.t. nanodeeltjes. Ik ben ook van plan een blog te schrijven over nanotechnologie om (hopelijk) wat dingen te verhelderen! Dergelijke stoffen worden wel veel gebruikt in foundations (als witte kleurstof). Misschien kan je Paula’s choice vragen of de deeltjes gecoat zijn…

      Groetjes Jetske

    • Daniëlle september 24, 2014 (09:13)

      ik heb contact gehad met Paula s Choice en heb dit antwoord gehad:

      “De Titaniumdioxide die wij gebruiken is synthetisch geproduceerd en bevat een zo laag mogelijk gehalte anataas en een zo hoog mogelijk gehalte rutiel ( dit mengsel noemt Jetske Ultee “anatile”). Daarnaast zijn al onze Titaniumdioxide deeltjes gecoat. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Ten eerste wordt Titaniumdioxide meestal gemengd met een inerte drager zoals aluminium oxide/hydroxide wat een coating vormt rondom de titaniumoxide deeltjes. Vervolgens worden de deeltjes extra gecoat, doorgaans met stearinezuur, een sillicone of met silica.

      Nogmaals willen we benadrukken dat de nanodeeltjes grootte die binnen PC gebruikt wordt voldoet aan alle Europese richtlijnen en veilig is verklaard.”

  • Lydia juli 23, 2014 (12:23)

    Jolanda, sluit ik me helemaal bij aan. Bovendien, eenmaal goed ingetrokken, ziet de Suncover mooi uit op de huid en plakt hij niet of nauwelijks (ligt aan de mate van hitte).

  • Jolanda juli 23, 2014 (10:57)

    waarom gaan jullie niet gewoon de suncover zonnecrème voor lichaam en gezicht van Jetske gebruiken. Een heerlijk product tegen een geweldige prijs. Niet meer rondkijken zou ik zeggen 🙂

    • Carina juli 23, 2014 (13:40)

      Omdat een zonnebrand creme geen vervanger voor een dagcreme/nachtcreme is. En ook in dag en nachtcremes titanium dioxide al dan niet in nano-vorm verwerkt zit.

      Daarnaast is het fijn om alternatieven te hebben.

    • Tina juli 28, 2014 (14:57)

      er kunnen een heleboel redenen zijn waarom mensen de Suncover niet wensen te gebruiken. Elke huid reageert anders op een product. Sommige mensen verdragen bijv. geen chemische zonnefilters of geven sowieso de voorkeur aan fysische filters. Daarom is het zoals Carina schrijft nuttig om alternatieve producten te hebben.

  • Tina juli 22, 2014 (12:17)

    Ik hoop dat Jetske het productadvies voor de zonnebrandcrèmes gauw gaat aanpassen, aangezien enkele mensen reeds hebben aangegeven dat verschillende producten wel degelijk titanium dioxide met nano-technologie bevatten.

    • author-avatar
      Jetske augustus 4, 2014 (14:31)

      Beste Tina,

      Ik ben ermee bezig! Gezien er veel producten zijn (en de daarbij behorende ingrediëntenlijsten) is het helaas geen klusje die snel geklaard is!

      Groetjes Jetske

  • MRX juli 21, 2014 (22:42)

    Beste Jetke,

    Je blog geeft vooral veel nieuwe vragen, ook milieutechnisch wat dit doet met ons drinkwater en onze aarde baart mij zorgen. Laat ik me beperken tot jouw vakgebied de huid/gezondheid.

    Eerder heb ik over dit onderwerp (nano) wat vragen gesteld zie: http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-moisturizer/obj7777444 (reactie 10-07-14), ik hoop dat je daar later nog de tijd voor kan vinden.

    Een vraag is voor mij maar ik denk ook voor veel van jouw lezers van jouw blog belangrijk: “Hoe kijk jij aan tegen de “Oil of olaz total effects 7 in 1 antiverouderings dagcreme parfumvrij”. Deze crème beveel je aan op je pagina, echter in deze creme zit Zinc Oxide in nanovorm. Op de oude verpakking (voor 2013) stond gewoon Zinc Oxide maar Olaz heeft mij aangegeven dat dit altijd Zinc Oxide (nano) is geweest. Pas op moment dat bij wet verplicht werd er nano bij te zetten (2013) heeft Olaz dat gedaan.

    De vraag is eenvoudig, adviseer je nog steeds deze creme? Ik denk dan vooral aan de hydroxylradicalen zoals door jou hier omschreven en het mogelijk inademen al de crème opdroogt en de nanodeeltjes op je huid komen te liggen.

    INIC Oil of olaz total effects 7 in 1 antiverouderings dagcreme parfumvrij

    Aqua, Glycerine, Niacinamide, Isohexadecane, Dimethicone, Isopropyl Isostearate, Acrylamide/Sodium Acryloyldimethyltaurate Copolymer, Cetyl Alcohol, Sucrose Polysoyate, C13-14 Isoparaffin, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Stearyl Alcohol, Dimethiconol, Sodium Ascorbyl Phosphate, BHT, Zinc Oxide (nano), Camellia Sinensis Leaf Extract, Tocopherol, Hydrogenated Soybean Oil, Sorbitan Stearate, Laureth-7, PEG-100 Stearate, Disodium EDTA, Stearic Acid, Citric Acid, Triethoxycaprylylsilane, Ammonium Polyacrylate, Benzyl Alcohol, Ethylparaben, Propylparaben, Methylparaben, CI 7789, Caramel

    • Mel juli 30, 2014 (14:34)

      Ja, dat zou ik nu ook wel graag willen weten, of Jetske deze crème nu nog adviseert?

    • Jetske augustus 26, 2014 (14:09)

      Beste MrX,

      Ik hoop dat ik je in mijn eerdere antwoord al van voldoende informatie heb voorzien wat betreft je vragen over nanodeeltjes. Nano zinkoxide kan niet/nauwelijks door een gezonde huid heen. Daarnaast kan het coaten (en zelfs dubbel coaten) van de deeltjes er ook voor zorgen dat er geen vrije radicalen ontstaan. Ik weet niet of de deeltjes gecoat zijn, wellicht dat je dit kan vragen aan Olaz?

      Groetjes Jetske

  • Sabrine juli 21, 2014 (21:35)

    de verscherpte regelgeving was vast ook de aanleiding voor dit artikel.. 🙂

  • Sabrine juli 21, 2014 (21:19)

    Ik heb gelijk even rond gekeken op internet. Betreffende de Lovea spray sloeg de nano toch op de titanium dioxide! Volgens mij heb ik de komma s niet goed gelezen. In ieder geval stond er online dat de regelgeving is veranderd en niet zozeer de spray.

    “In mei 2014 is de regelgeving omtrent nanodeeltjes veranderd. Tot die datum werd gekeken naar de totale omvang van het gecoate deeltje titanium dioxide en dit was groter dan 100nm en daarmee geen nanodeeltje. Nu wordt gekeken naar het interne element van het gecoate deeltje en dit interne element titanium dioxide is wel kleiner dan 100nm en daarmee valt dit nu onder nanodeeltjes.”

    Op een andere website stond dat dit waarschijnlijk betekent dat er nog maar weinig zonnebrandcrèmes zich non nano mogen noemen.. Zo wordt het niet makkelijker onderscheid te maken..

    • Nora Verschoor augustus 2, 2014 (10:48)

      Kijk eens naar Ringana zonnecreme, zinc- en titatiumoxide zijn niet bewerkt met nano maar wit laagje verdwijnt wel als sneeuw voor de zon!

    • author-avatar
      Jetske augustus 4, 2014 (14:28)

      Beste Sabrine,

      Het wordt ons inderdaad niet makkelijk gemaakt. Ik zou je eerst willen adviseren om na twee uur je zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen, na twee uur neemt de werkzaamheid van de zonnefilters namelijk af. Verder ben ik van plan op mijn blog wat meer uitleg te gaan geven over nanotechnologie. Er zijn namelijk genoeg vragen over!

      Groetjes Jetske

  • Sabrine juli 21, 2014 (20:45)

    Ontzettend bedankt voor de informatie Jetske! Ik ben ook zo blij dat ik Oybenzone al weet te vermijden.

    Ik ben ook benieuwd naar zinc oxide (nano) en caprylic/capric triglyceride (nano).. Nu is de laatste geen zonnebrandfilter, maar ik lees sowieso geen goede dingen over nano technologie.Te veel is onduidelijk of is dat toch iets overdreven?

    Beiden zitten tegenwoordig in aangeraden producten. In de 7 in 1 crème van Oil of Olaz staat tegenwoordig zinc oxide (nano) op de INCI…

    Ik heb laatst in twee weken twee flesjes Lovea (kids) SPF 50 gekocht. Het werkte geweldig, 5 uur in een bootje met mijn wit doorschijnende huid en ik was slechts rozig op mijn borstbeen. Echter, in de INCI van het later gekochte flesje staat nu bij de caprylic/capric triglyceride ineens ook (nano).

    Heel jammer of valt het nog mee?

    Ik denk dat ik binnenkort maar de uncover sunscreen ga aanschaffen! Voelt veiliger en zelfs goedkoper voor mijn studentenbudget!

    • Judith juli 23, 2014 (14:00)

      Niet alles wat de nanotechnologie ontwikkeld is slecht en gevaarlijk. Maar het is zoals met alle nieuwe takken van sport: jong en onbezonnen. En ja, dan blijkt uiteindelijk uit onderzoek het toch niet zo veilig te zijn. Vroeger werd er ook loodoxide gebruikt in gezichtspoeders, nu weten we ook wel beter!

  • Marleen juli 21, 2014 (17:43)

    Zucht…ik had dus voor onze vakantie een aantal tubes Louis Widmer Kids Skin Protection Cream 25 aangeschaft en ben daar dus al maanden onze baby (en onszelf) mee aan het insmeren 🙁 Ik was in de veronderstelling dat deze veilig was, maar de titaniumdioxide hierin is ook nano. Wellicht dat u deze dan ook beter kunt verwijderen uit het lijstje van aanbevolen zonnebrandcremes.

    • author-avatar
      Jetske augustus 4, 2014 (14:27)

      Beste Marleen,

      Op dit moment ben ik het productadvies aan het herzien. Ik zal bij het zoeken naar nieuwe producten hier zeker rekening mee houden!

      Groetjes Jetske

  • Carina juli 21, 2014 (17:09)

    Handig om te weten maar ik mis eigenlijk wel informatie over de veiligheid van titanium dioxide met betrekking tot orale opname. Want je geeft zelf aan dat we het in vrij grote mate binnenkrijgen, kan dat dan geen kwaad?

    • Jetske september 11, 2014 (15:00)

      Beste Carina,

      Het is lastig om daar antwoord op te geven want er is nog te weinig “lange termijn” onderzoek gedaan. Het lijkt bij normaal gebruik niet schadelijk te zijn, hoewel bij proefdieren wel gevonden is dat het in hoge dosering wel wat schade kan aanrichten aan de cellen van het maag-darm stelsel. Overigens zit het ook in kauwgum en tandpasta!

      Groetjes Jetske

  • donna juli 21, 2014 (13:29)

    Hi jetske,

    De ingredienten van de moisturizer zijn veranderd. Zitten er nu minder concentraties actieve stoffen in? Bepaalde actieve stoffen staan lager op de lijst. En wat is ethyl ascorbic acid? De aanpassing in ingrediënten is nog niet veranderd op de uncover skincare site.

    • author-avatar
      Jetske juli 22, 2014 (16:40)

      Beste Donna,

      Bij Uncover Skincare zijn we altijd bezig met het doorontwikkelen van onze bestaande producten en het ontwikkelen van nieuwe producten. Zo lanceerden we bijvoorbeeld in juni 2012 de nieuwe formule van de suncare SPF15 en SPF30.

      Uit verschillende tests is gebleken dat bij lange blootstelling aan zeer hoge temperaturen, 5% niacinamide kan leiden tot verkleuring van de moisturizer. Om de stabiliteit van het product ook bij hogere temperaturen te kunnen waarborgen is de concentratie niacinamide met 1% verlaagd (van 5% naar 4%). Tests laten zien dat bij 4% niacinamide de moisturizer stabieler is en de kans op verkleuring klein is. Niacinamide is o.a. effectief bij pigmentvlekken (melasma): http://jetskeultee.nl/niacinamide/obj7777374.

      Er is ook een meer stabielere variant vitamine C aan toegevoegd: Ethyl Ascorbic Acid (5%). Uit onderzoek is gebleken dat deze variant van vitamine C nog effectiever is in o.a. collageen aanmaak en het verminderen van pigmentvlekken.

      De moisturizer voor de normale tot vette huid bevat 5% vitamine C (Ethyl Ascorbic Acid) en 4% niacinamide. De concentratie niacinamide is nu in beide moisturizers gelijk (allebei 4%). De concentratie van de overige ingrediënten is in de moisturizer voor de normale tot vette huid hetzelfde gebleven. De formule van de moisturizer normaal tot droog is niet aangepast.

      Mochten jullie verder nog vragen hebben m.b.t. de producten kunnen jullie contact opnemen via info@uncover-skincare.nl!

      Groetjes Jetske

    • Daan augustus 13, 2014 (13:28)

      Hoi Jetske,

      ik las je reactie op Donna, jammer om te horen dat er dat er nu minder Niacinamine in de moisturizer zit, want ik begrijp nog niet waarom het erg is dat deze verkleurt? Ik denk dat de gebruikers liever meer betere ingredienten hebben dan dat we het erg vinden dat de creme wat verandert van kleur.

      Ik heb last van pigmentvlekken en vind 5% nicinamide daarom veel zinvoller dan 4%!

      Groetjes Daan

      • Es augustus 23, 2014 (10:17)

        Als je crème verkleurd is, zijn er bepaalde ingrediënten geoxideerd – in dit geval de niacinamide – en zal de werking van die ingrediënten dus ook minimaal (of misschien wel niets) zijn. Daarbij ziet een verkleurde crème er natuurlijk niet zo lekker meer uit om op je gezicht te smeren;)

        Daarbij denk ik dat een percentage van 4% ook nog heel veel zal doen voor je huid, zeker in combinatie met de andere antioxidanten die aan de crème zijn toegevoegd.

        Als ik iets fout heb gezegd hoor ik het graag.

        • Jetske september 11, 2014 (15:34)

          Beste Es,

          Je hebt helemaal gelijk :-)!

          Groetjes Jetske

      • Jetske september 11, 2014 (15:10)

        Beste Daan,

        Het bleek dat niacinamide ervoor zorgde dat de moisturizer een wat grotere kans had te verkleuren. Hierdoor vermindert ook de werkzaamheid wat. Door de nieuwe vorm van vitamine C en verlaging van 5 naar 4% is de moisturizer veel stabieler. En wees gerust, 4% niacinamide kan nog steeds veel voor je huid doen! http://jetskeultee.nl/niacinamide-bij-de-behandeling-van-melasma/obj7777495

        Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!