• Mooie huid

Cleanser is de eerste stap naar een mooie huid

Optimale verzorging van de huid begint met reinigen. En dat doe je met een milde cleanser. Hieronder staat uitgelegd wat een cleanser is, wat dit product doet en wat het vooral niet moet doen.

Het ideale stappenplan

Waarom een cleanser?

Gebruik van een cleanser is een van de belangrijkste onderdelen van het stappenplan.

Gedurende de dag en nacht stapelen talg, dode huidcellen en overig vuil zich op. Maak je dit niet schoon, dan zal je huid er dof en onregelmatig uit gaan zien. De poriën kunnen verstoppen en je loopt meer kans op het krijgen van puistjes. Ook de werkzame stoffen van een toner of moisturizer zullen beter doordringen in een gereinigde huid.

De ideale cleanser reinigt de huid goed, zonder de barrièrefunctie van de huid te verstoren. Deze barrièrefunctie is het harnas van je huid. Deze verstoor je makkelijk met een te agressieve cleanser. Dit gebeurt helaas bij een groot gedeelte van de verkrijgbare cleansers. Milde cleansers zonder irriterende stoffen zijn gek genoeg schaars.

Waarom is je gezicht wassen met enkel water niet voldoende? Water lost vet deeltjes niet goed genoeg op (denk aan afwassen met lauw water zonder afwasmiddel). Verstopping van de talgklieren kan dan toenemen. Ook kun je met alleen water make-up resten niet verwijderen. Daarbij kunnen de werkzame stoffen in een toner of moisturizer beter doordringen in een gereinigde huid. Gebruik van een cleanser is een van de belangrijkste onderdelen van je skincare regime.

Wat zit er niet in een goede cleanser?

Het is erg moeilijk een goede cleanser te vinden, maar wel erg belangrijk. Een cleanser die niet geschikt is voor jouw huid of die te agressief is, is een garantie voor problemen en dat heeft effect op alle volgende stappen in het stappenplan.

Aan een cleanser hoeven geen actieve stoffen zoals bijvoorbeeld antioxidanten toegevoegd te worden. Deze stoffen worden direct weer van de huid afgespoeld en kunnen bij het wassen van het gezicht de ogen irriteren. Zonde van het geld dus. Vermijd irriterende ingrediënten. Dit zijn onder andere parfums, kleurstoffen en andere irriterende ingrediënten als Sodium lauryl sulfaat en alcohol. Ook sommige plantaardige bestanddelen kunnen irriterend werken. Zelfs kort contact kan al voor problemen van de huid zorgen.

Gebruik altijd een wateroplosbare cleanser. Dit betekent je deze na het wassen ook weer afspoelt met water. Cleansers die je met een watje gebruikt laten resten achter en zorgen voor problemen.

Gebruik

Een cleanser gebruik je over het algemeen zowel ’s ochtends als ’s avonds. Heb je een enigszins droge en gevoelige huid dan kan je volstaan met alleen ’s avonds gebruik van een cleanser. Kies een cleanser die goed bij je huidtype past (bijvoorbeeld voor de droge of vette huid). Bij het reinigen heb je slechts een kleine hoeveelheid cleanser nodig. Gebruik vooral niet teveel: dit geeft mogelijk voor problemen en geeft geen beter resultaat. Gebruik altijd lauw water om je huid mee af te spoelen; dit is rustiger voor je huid dan koud of warm water. Voordat je je gezicht wast kan je ervoor kiezen eerst je oog make-up te verwijderen speciale make-up remover. Als je je haar gaat wassen, doe dit dan eerst en gebruik daarna de cleanser. In veel shampoos zitten stoffen die je huid kunnen irriteren en die wil je zo snel mogelijk van je huid af hebben.

Let op!

Na het wassen mag je huid niet droog aanvoelen. Iedereen kent het gevoel van een trekkerig/schraal gezicht na het reinigen, maar dit is dus niet de bedoeling. De cleanser droogt de huid teveel uit (overigens is dit voor veel cosmeticabedrijven wel handig omdat mensen op deze manier er toe aangezet worden om flink met crèmes te gaan smeren). Het uitdrogen van de huid is nooit goed. Als je een droge huid hebt, betekent dit dat deze nog vatbaarder is voor invloeden van buitenaf. Heb je een vette huid en je huid is droog na het wassen, dan betekent dit dat de cleanser teveel huidvet verwijdert. De tegenreactie is dat je huid juist actief talg gaat produceren.
Na het wassen mag je huid ook niet vet aanvoelen. In plaats van de huid schoon te maken blijft er dan vuil achter en stapelt het zich op. De poriën kunnen zo verstopt raken.
Kies voor een weinig of nauwelijks schuimend product. Deze zijn minder agressief voor de huid dan producten die schuimen.

Samenvattend is een goede cleanser:

  1. de basis van je stappenplan
  2. water oplosbaar (moet dus met water afgespoeld worden)
  3. vrij van irriterende stoffen als parfum, kleurstoffen, alcohol en desinfecterende stoffen
  4. mild (vrij van aggresieve schoonmaakmiddelen)
  5. een product zonder droog/trekkerig of juist vet gevoel na gebruik
  6. weinig van nodig

Op zoek naar een bij jouw huid passende en milde cleanser!

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Kijk voor productadvies op de blog “hulp bij de keuze van je cleanser“.
Lees ook de blogs “een gezonde huid“,
hypo-allergeen, dermatologisch getest of pH neutraal“,
moet de huid wennen aan een product?“en
de invloed van stress op je huid“.

Gerelateerde Berichten

61 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Derya mei 13, 2014 (23:30)

    Beste Jetske,

    Ik heb een droge huid met acne op me wangen en bij me kin. Ik was 24 toen ik roaccutane voorgeschreven kreeg, ik heb hem 4 maanden lang gebruikt omdat de acne niet echt heftig was. Maar later kreeg ik het weer terug, maar ik denk eerder dat het door mijn huidverzorging ook weer teruggekeerd is. Mijn leeftijd is 29 ik heb ongeveer 6 jaar lang het product shiseido gebruikt, het is echt een goede huidverzorging maar ik wilde er mee stoppen ten eerste omdat het best prijzig is en misschien dat het product toch te agressief voor me was. Ik heb chemische peelings gehad en het hielp ook niet echt goed. Ik heb daarna natuurlijke producten gebruikt van de tuinen maar dat was ook niet echt voldoende voor me huid. Daarna heb ik het product Image skincare vital c gebruikt, is ook een fijne verzorging alleen ik kreeg na paar maanden te gebruiken een droge en een eczeem achtige huid van. Daarna ben ik ermee gestopt en ben ik overgestapt naar Medik8 en dat vond ik ook niet fijn. Ik hebt echt veel geld besteed aan huidverzorgingsproducten. Omdat ik een droge huid heb, heb ik altijd mijn gezicht gereinigd met een reinigingsmelk, maar dat was dus geen goede keus. Nu gebruik ik sinds enkele dagen de reinigingsproduct van Meditopics op Basis van Melkzuur pH 3,5, deze is bestemd voor de behandeling van de gevoelige huid en het bestrijden van acne. De reiniger biedt een natuurlijke bescherming tegen het binnendringen van micro-organismen en droogt de huid niet uit, en ik moet eerlijk zeggen dat mijn huid niet trekkerig aanvoelt na het wassen. Maar ik vind het wel jammer dat er parfum inzit. Dit zijn de ingrediënten:

    (Aqua, cocamidopropyl betaine, lactic acid, PEG-3 distearate, PEG-8 stearate, sodium lactate, hydroxyethylcellulose, methylparaben, parfum). Hoe vindt u de ingrediënten? Sinds ik deze huidreiniger gebruik is mijn huid ook wat rustiger geworden.

    Ik hoor het graag van je, groetjes..

    • author-avatar
      Jetske mei 22, 2014 (15:35)

      Beste Derya,

      Wat vervelend dat je last het van acne. Acne wordt veroorzaakt door een abnormale verhoorning van de bovenste huidcellen, een verhoogde talgproductie en een ontsteking van de huid door de aanwezigheid van de bacteriën. De behandeling van acne heeft alleen zin wanneer al deze bovenstaande punten tegelijk worden aanpakt. En dat is dan meteen ook de reden waarom de meeste acne-behandelingen niet werken. Roaccutane is zogezegd echt een paardenmiddel en wordt eigenlijk pas ingezet als geen enkele andere behandeling aanslaat. Ik zou je willen adviseren de volgende blog te lezen:

      http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770

      Parfum is nummer een allergeen en adviseer ik te vermijden. De producten die ik adviseer vind je op de volgende blog: http://www.jetskeultee.nl/productadvies.

      Groetjes Jetske

  • Barbara oktober 31, 2013 (14:56)

    Beste Jetske,

    Ik heb je website recent ontdenkt en ben erg blij met je info. Heb meteen wat producten aangeschaft die je aanbeveelt (want die lange ingredientenlijsten, gooi maar in mn pet). Ik heb nu alleen nog een aangebroken fles dermalogica special cleansing gel en vroeg me af of deze het wel waard is op te maken. Ik heb geen gevoelige huid, hij is normaal/gemengd/vettig. Ik heb tot nog toe geen merkbare reacties gehad op dit product (maar door alle info ben ik wel nieuwsgierig geworden of het een goed product is in jouw optiek).

    De ingredienten:

    Water/Aqua/Eau, Sodium Laureth Sulfate, Disodium Lauroamphodiacetate, Sodium Trideceth Sulfate, Hexylene Glycol, Hydroxyethylcellulose, Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract, Melissa Officinalis Leaf Extract, Quillaja Saponaria Bark Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, PPG-5-Ceteth-20, Citric Acid, Sodium Chloride, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben.

    Ik hoor het graag van je.

    Alvast bedankt!

  • Daphne september 23, 2013 (20:23)

    @ Peter

    Super, bovenstaande aanvulling/verbetering! Dank je wel!

    Heb je ook nog tijd om het ingrediëntenlijstje door te nemen dat ik dit weekend postte over een (Duitse) shampoo? Zie http://jetskeultee.nl/met-huid-en-haar/obj7777512#comment-41554 Alvast hartelijk bedankt!

  • Peter september 23, 2013 (20:12)

    @Maria en Daphne

    Inderdaad draait het uiteindelijk om de ingredientenlijst, toch kan de naam van een product wel degelijk iets over het product zeggen. Zo heeft een anti-rimpel of anti-verouderingscreme over het algemeen een complexere samenstelling en iemand met een heel gevoelige huid kan daarom vaak beter iets kiezen waar dat niet op staat (absoluut geen gouden regel, maar voor een leek kan het wat helpen bij de keuze). Babyverzorging is vaak iets vetter en reinigers iets minder uitdrogend. Ook zijn vaak binnen een lijn van een merk de producten voor de gevoelige huid de betere keuze. Om een voorbeeld te noemen, op veel mannen producten staat “met verkoelend effect” of “artic freeze”, dan weet je eigenlijk al bijna zeker dat er veel alcohol en menthol is gebruikt, en dat is voor een gevoelige huid niet erg geschikt. Allemaal zeker niet waterdicht, maar de naam zegt zeker wel iets, uiteindelijk moet je wel de ingredienten bekijken natuurlijk, want in het grootste gedeelte van de producten zit parfum (wat niet op de voorkant staat) en dat kun je als je bewust cosmetica wilt gebruiken beter vermijden. Als je heel precies wilt zijn is parfum en alcohol natuurlijk maar het topje van de ijsberg, want van bijna alle stoffen zijn betere en minder goede alternatieven. Meestal zijn er altijd wel een paar minder goede stoffen of als je ook actieve stofjes in je huidverzorging wil, weer lagere concentraties, dus vaak is het wat een afweging maken.

    Een moisturizer met spf is zeker beter dan helemaal geen spf. Jetske adviseert een aparte zonnebrand en aparte moisturizer, wat inderdaad beter is. Ook smeer je een moisturizer vaak wat te dun om de juiste bescherming te krijgen. De Olaz Total Effects Dagcreme Gevoelige Huid SPF15, bevat titanium dioxide en zinc oxide, maar ze hebben lijkt mij niet echt als functie bescherming te bieden tegen UV straling in dit specifieke product, daarvoor staan ze te laag op de ingredientlijst. Er zitten als filters Octisalate (ethylhexyl salicylate), Avobenzone (butyl methoxydibenzoylmethane), Octocrylene en Enzulisole (Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid) in. Propylene glycol en triethanolamine (vaak geen probleem, maar in hoge concentraties wat minder) staan wel hoog op de lijst.

    Je kunt beter een heel simpel product zonder irriterende en zonder actieve stofjes gebruiken dan een product waarop staat anti-veroudering met irriterende stoffen. De juiste actieve stofjes (kalmerende, antioxidanten, barriereherstellende), kun je eigenlijk op elke leeftijd gebruiken. Het is afhankelijk van je huid (droog/vet of gevoelig bv), welke actieve stofjes het beste bij jouw huid passen. Niacinamide is absoluut niet leeftijdsgebonden in ieder geval.

  • Daphne september 23, 2013 (12:27)

    @ Maria

    Beste Maria,

    Graag gedaan!

    Vreemd dat de site met het verhaal over de toner niet opent. Ik probeer het nogmaals: http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-toner/obj7777455

    Bedoel je de Total Effects beschermende dagcreme, Maria? Die zou de volgende ingrediënten hebben en volgens de website inderdaad spf 15: Aqua, Glycerin, Ethylhexyl Salicylate, Panthenol, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Niacinamide, Dimethicone, Triethanolamine, Propylene Glycol, Octocrylene, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Sodium Ascorbyl Phosphate, Camellia Sinensis Leaf Extract, Hippophae Rhamnoides Fruit Juice, Theobroma Cacao Seed Butter, Allantoin, Ethylhexyl Stearate, Ethylhexyl Palmitate, Squalane, Caprylic/Capric Triglyceride, Dimethiconol, Titanium Dioxide, Bisabolol, Isohexadecane, Sodium Acrylates Copolymer, Polyethylene, PEG-100 Stearate, PEG-4 Laurate, Trideceth-9, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Nylon-12, Citric Acid, Cetearyl Glucoside, Arachidyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Zinc Oxide, Carbomer, Ammonium Polyacrylate, Disodium EDTA, BHT, Iodopropynyl Butylcarbamate, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben

    Voor zo ver ik kan zien wordt de spf bereikt via de fysische filters zinc oxide en en titaniumdioxide. Als een creme met deze zonnefilter geen witte waas achterlaat op je huid, dan is er gebruik gemaakt van nano-technologie en nano-technologie zit toch wel in het verdachtenbankje omdat het ervoor zorgt dat het spul door je huid in je bloed terecht komt. Het is nog onduidelijk of dit echt schadelijk is en zo ja, in hoeverre. Daarom ben ik er toch wat huiverig voor, hoewel ik eerder dacht dat bijvoorbeeld de Clinique city block sheer spf 25 met een bruin kleurtje en die fysische filters de ideale oplossing voor me zou zijn.

    Er is nog veel onduidelijk over zonnebrandfilters en met mij is er een aantal actieve bloglezers die graag een overzichtje van veilige filters zou zien verschijnen van Jetske. In elk geval zegt zij elders op deze blog dat de fysische filters en Tinosorb veilig zijn. Waarbij dan dus aangetekend dat de fysische filters met nano-technologie toch zouden kunnen blijken niet veilig te zijn.

    Let er wel op dat Jetske ervoor waarschuwt dat mensen vaak te weinig zonnebrand smeren en dat dit zeker snel geldt voor een zonnebrand die is verwerkt in een moisturiser. Zelf zou ik daarom niet snel kiezen voor een moisturiser met spf maar een aparte zonnebrandcreme smeren.

    Ik smeer nu de non-profit zonnebrandcreme van Jetske. Die is betaalbaar en blijkbaar veilig. Er zijn ook enthousiaste reacties over de Derma Sonnenlotion. Die zou ook de meest veilige filters hebben en goed uitsmeren en geen vettig laagje achterlaten (dat vettige laagje heb ik helaas wel van de Suncover). Wel alleen via internet in Duitsland te bestellen en de verzendkosten van 9,90 euro maken het dan weer van een voordelige een wat duurdere keuze (maar altijd nog stukken goedkoper dan de Uncover van Jetske).

    Wat een toner betreft: zelf heb ik een tijdje de toner gebruikt van The Body Shop. Die is lekker voordelig -zeker omdat TBS regelmatig aanbiedingen heeft. Maar er zitten weinig werkzame stoffen in. Ik heb daarom onlangs ook die van Paula s Choice gekocht. Eigenlijk merk ik geen verschil voor mijn huid maar ja, ik weet natuurlijk niet wat de vooralsnog onzichtbare effecten (dus op langere termijn) zijn.

    Succes!

  • Maria september 23, 2013 (12:03)

    Hallo Daphne,

    Heel erg bedankt voor je reactie!! Ik zie idd dat er parfum in zit dua die ga ik zoiezo niet nemen.de site over de toner kan ik helaas niet openen hij is niet beschikbaar.

    Maar als ik er gewoon een neem zonder parfum en alcohol dan zit ik wel goed denk ik? Anders neem ik gewoon die uit het lijstje van jetske, die toleriane van la roche posay of aloe vera van de body shop dat weet ik zeker dat ik goed zit.

    In de parfumloze total effects is er ook een variant met spf 15. Dan hoef ik niet apart een zonnebrandcreme te gebruiken neem ik aan?

    Nou ik ga maar eens kijken in de winkels.. Nogmaals dankjewel voor je uitgebreide reactie. Groetjes maria

  • Daphne september 23, 2013 (09:38)

    @ Maria

    Het maakt niets uit of een producent zijn producten de titel anti-veroudering of babyverzorging meegeeft. Dat zijn maar termen die producenten geven om hun producten te verkopen. Het enige wat van belang is voor goede huidverzorging is of het product dat je gebruikt geen irriterende, schadelijke ingrediënten bevat en liefst wel ingrediënten die bewezen wat voor je huid doen.

    Jetske schreef eerder over te mijden ingrediënten, zie http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325.

    De Total Effects dagcreme parfum van Oil of Olaz is een goede budgetcreme die past in het programma zoals Jetske dat voorschrijft. Let dus wel op dat je de parfumvrije variant koopt! Voor meer hulp bij de keuze van een moisturizer zie http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-moisturizer/obj7777444.

    Jetske schreef eerder ook een artikel over toners (tonic), zie http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-toner/obj7777455. Je vindt daar ook producten die Jetske-proof zijn.

    Voor een goede beoordeling of een product geschikt is, hebben Jetske en anderen die hier vragen beantwoorden de volledige ingrediëntenlijst van een product nodig. Ik heb even opgezocht wat de Total Effects Antiverouderingstonic bevat:

    Aqua, Niacinamide, Glycerin, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Hamamelis Virginiana, Chamomilla Recutita, Potassium Phosphate, PPG-1-PEG-9 Lauryl Glycol Ether, Butylene Glycol, Propylene Glycol, Isoceteth-20, Salicylic Acid, Phenoxyethanol, Tetrasodium EDTA, Sodium Hydroxide, Pentylene Glycol, Benzophenone-4, Sodium Propylparaben, Sodium Methylparaben, Isobutylparaben, Butylparaben, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Parfum, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Alpha-Isomethyl Ionone, CI 14700, CI 19140.

    Helaas blijkt hieruit dat er parfum aan toegevoegd is en dat maakt het product sowieso ongeschikt voor de juiste huidverzorging want Jetske raadt producten met parfum altijd af.

    Ook de reinigingsmelk uit die lijn van Oil of Olaz bevat parfum: Aqua, Isohexadecane, Glycerin, Sucrose Polycottonseedate, Cyclopentasiloxane, Niacinamide, Diisopropyl Sebacate, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Dimethiconol, PEG-12 Dimethicone, PEG/PPG-18/18 Dimethicone, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Steareth-21, Steareth-2, Decyl Glucoside, Palmitic Acid, Stearic Acid, Myristic Acid, Lauric Acid, Carbomer, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sodium Hydroxide, Parfum, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben, BHA, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Alpha-Isomethyl Ionone, CI 19140, CI 14700.

    Overigens, aan een cleanser hoeven geen actieve stoffen zoals bijvoorbeeld antioxidanten toegevoegd te worden. Deze stoffen worden direct weer van de huid afgespoeld en kunnen bij het wassen van het gezicht de ogen irriteren. Zonde van het geld dus, zoals Jetske stelt.

    Wist je verder dat de belangrijkste antirimpelcreme is om ELKE DAG, dus ook in de winter en bij bewolkt weer, een zonnebrandcreme te gebruiken? Jetske schrijft elders: “Naar schatting 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon. De echte wondercrème tegen rimpels is dus een zonnebrandcrème! Zelfs in de winter…” Zie eventueel onder meer http://jetskeultee.nl/bescherm-je-tegen-de-zon-smeer-beter/obj7777527

    Succes!

  • Maria september 22, 2013 (21:35)

    Hoi Jestke,

    Wat een leuke interessante website is dit. Ik gebruik al jaren verkeerde producten en heb het idee dat mijn huid slecht word van al die producten. Nu las ik dus hele goede verhalen over de Olaz Total Effects met spf 15,waar niacinamide inzit. Ik ben pas 24 is dat niet te jong om aan een anti verouderingscreme te beginnen?

    Ik lees dus helemaal niks over de reinigingsmelk en tonic van de total effects waar ook niacinamide in zit. Zijn deze reinigingsproducten dan ook zo goed als de creme?

    Alvast bedankt voor je reactie,

    Groetjes MAria

    • author-avatar
      Jetske oktober 3, 2013 (11:31)

      Beste Maria, ik zie dat je vraag inmiddels beantwoord is door Daphne, dankjewel 🙂

      Groetjes Jetske

  • Peter augustus 29, 2013 (16:21)

    @Mara

    Die antibacteriele zeep is niet echt nodig wat mij betreft. Maar inderdaad doe je het dan goed. De reiniger van Decubal kun je sowieso wel met je handen inmasseren en dan afspoelen met lauwwarm water. Daarna kun je met een toner (op een watje) de laatste restjes gezichtreiniger en vuil eventueel nog weghalen

  • Mara augustus 29, 2013 (15:49)

    Dus even voor de duidelijkheid, Als ik een cleanser op waterbasis met de hand ( mijn handen was ik dan voordat ik aan mijn gezicht kom met antibacteriele handzeep) of met een wattenschijfje ( bijv als ik die dag make up op heb gehad) aanbrengen op de huid, inmaseer en daarna afspoel met lauwwarm water. En als laatste droogdep met een schoon washandje doe ik het dan goed?

  • author-avatar
    Jetske augustus 29, 2013 (10:02)

    @ Mara

    Beste Mara,

    Een cleanser op waterbasis zou je aan kunnen brengen op de huid en rustig inmasseren. Hierna spoel je de huid met lauwwarm water. Voor elke cleanser zou dit ook kunnen verschillen, maar een cleanser met een watje afhalen kan in ieder geval voor problemen zorgen.

    Groetjes Jetske

  • Daphne augustus 28, 2013 (09:05)

    @ Mara

    Er staan helaas wat typfoutjes in bovenstaande.

    Het moet bijvoorbeeld zijn “Spoel daarna het gezicht af met water.”

    Maar goed, dat had je zelf ongetwijfeld ook al wel begrepen 😉

  • Daphne augustus 28, 2013 (09:02)

    @ Mara

    Op mijn flesje Decubal gezichtsreiniger staat:

    “Gebruik Maak het gezicht vochtig met lauw water. Pomp een beetje gezichtsreiniger op je hand en masseer de foammet draaiende bewegingen in de huid, zodat vuile en onzuiverheden worden verwijderd. Spel daarna het gezicht af met water.”

    Succes!

  • Mara augustus 27, 2013 (21:23)

    Ik vroeg me af: Hoe moet je een cleanser aanbrengen op je gezicht?

    Wat is het beste, met een washandje ( wat volgendsmij teveel schuurt/ irriteert), met een wattenschijfje, of gewoon met je vingers?

  • Sanne mei 22, 2013 (14:44)

    Hallooo ^^

    Ik ben een meisje van 20 jaar en begin pas net me echt bezig te houden met een grondige, uitgebreide verzorging van de huid. Op dit moment was ik simpelweg mijn gezicht smorgens met lauw water en gebruik ik de dagcreme Aquasource van Biotherm voor een gevoelige huid. Ik heb na het wassen van men gezicht altijd een drogere huid, maar dit wordt opgelost met men dagcreme. Nu is men vraag, zou jij mij een cleanser aanraden, of iets anders belangrijks? Zoja, heb je suggesties? ^^

  • Celèsta mei 3, 2013 (10:45)

    Hoi Jetske,

    Ben ik weer even. Vanmorgen had ik het er toevallig met mijn moeder over en zij vertelde mij, dat de cleanser eigenlijk de milk is, ik dacht dat het de facewash zou zijn. Mijn vorige berichtje met vraag klopt dus niet helemaal, wat ik graag wil weten is wat ik zou kunnen gebruiken tussen de cleanser en toner, dus een facewash die ik kan gebruiken in combinatie met water, onder de douche. Is er een facewash die je mij zou kunnen aanbevelen? Of zou jij adviseren: na de cleanser, gezicht wassen met lauw water zonder extra product en daarna de toner?

    Ik hoor het heel graag!

    Groetjes, Celèsta

  • Celèsta mei 2, 2013 (14:13)

    Hoi Jetske,

    Mijn moeder wees mij op jouw website, sinds zij de door jou aangeraden producten is gaan verbeteren is haar, toch al mooie, huid, enorm verbeterd. Ik ben dus om en ben me na het lezen van jouw blog gaan beseffen hoe raar het eigenlijk is: we zoeken eindeloos naar de beste voedingsmiddelen, maar vergeten dat wat we op onze huid smeren, óók in je lichaam recht komt. Een echte eye-opener dus voor mij, waarvoor mijn dank!

    Het enige wat ik mi s in het 5 stappen reinigingsplan, is een verantwoorde reinigingsmelk. Ik gebruik elke dag make-up, met alleen de cleaner krijg ik dat er niet allemaal vanaf, zeker mijn oogmake-up niet. Kun je aangeven of en zo ja welke reiningsmilks je kunt gebruiken? Ik ben 31 jaar en heb een droge en gevoelige huid.

    Ik hoor het heel graag, alvast bedankt voor de moeite!

    Groetjes, Celèsta

  • Lydia mei 18, 2012 (17:48)

    Dank je! Fijn om te weten weer.

    Groet, Lydia

  • Brigit mei 5, 2012 (11:29)

    Hoi Jetske,

    Ik ben erg benieuwd wat je vind van de oil cleansing method. http://www.theoilcleansingmethod.com/

    Er zijn heel wat mensen die erg enthousiast zijn hierover. Maar wat denk jij hiervan?

    Dank je voor je reactie!

    Groeten,
    Brigit

  • Janine mei 1, 2012 (17:49)

    Beste Jetske,

    Elders op deze site vroeg ik naar jouw mening over de producten van Environ. Ik gebruik dit merk al enkele jaren. Mijn huid reageert er goed op (hoewel niet al mijn huidproblemen (onzuivere huid) weg zijn) , maar omdat het best een prijzig merk is, wil ik natuurlijk wel weten of het echt werkt.

    Dit zijn de ingredienten van de cleanser. Ik ben benieuwd naar wat jij er van vindt.

    Aqua, Lautyl Betaine, Sodium Laureth Sulfate, Cocoamide DEA, Glycerin, PEG-7, Glyceryl Cocoate, Disodium EDTA, Citric Acid, Sodium Chloride.

    Bedankt voor je reactie!

    Groet Janine

  • author-avatar
    Jetske april 29, 2012 (23:32)

    Beste Lydia,

    Dit is niet hetzelfde. Dipropylene glycol hoef je dus niet te vermijden…

    groeten Jetske

  • Lydia april 15, 2012 (22:16)

    Hallo Jetske,

    Zie mijn vraag van 27 november 2011. Kan hem natuurlijk wel korter stellen: is dypropylene glycol hetzelfde als propylene glycol? Zo niet, kun je dypropylene glycol dan ook beter vermijden?

    Alvast bedankt weer.

  • author-avatar
    Jetske april 11, 2012 (09:35)

    Hi Janneke,

    Geloof dat je er ondertussen al uit bent met de hulp van Fimke :-).
    Een reiniger hoef je niet op je huid te laten zitten – maak je huid vochtig, masseer de reiniger in, en spoel vervolgens goed af.

    Groeten Jetske

  • author-avatar
    Jetske april 11, 2012 (09:34)

    Hi Katarina, dat is maar net hoe een fabrikant het wil noemen Katarina… Een cleanser, facewash, reinigingsgel – zolang je het met water afspoelt is het hetzelfde type product.

    Groeten Jetske

  • author-avatar
    Jetske april 4, 2012 (11:31)

    Beste Janneke,

    Je kunt me even je email adres sturen dan zorg ik dat je wat samples thuis krijgt. Heb je ook al bij product advies gekeken? Ik reinig mijn gezicht overigens ook vaak alleen met de toner.

    groeten jetske

  • Katarina maart 20, 2012 (22:17)

    Beste Jetske,

    Wat is nou het verschil tussen een facewash en een cleanser?

    MVG

  • Janneke maart 1, 2012 (20:08)

    Fimke, bedankt voor jouw reactie! 🙂
    Ik heb inderdaad voor die van Neutral gekozen, leek me toch een iets betrouwbaarder merk. Tot nu toe bevalt hij me prima. Heb, zeker aan het einde van de dag, best een vette huid dus denk dat hij voor mij niet te uitdrogend is.
    Is het overigens de bedoeling dat je de cleanser even op je (natte) gezicht laat zitten voordat je het weer afspoelt, of doe je het erop en spoel je het er meteen weer af (zoals met handen wassen)?

    groetjes,

    Janneke

  • Fimke februari 28, 2012 (09:47)

    Overigens zit in die van het Kruidvat Benzyl alcohol, kan wel eens gaan irriteren…

  • Fimke februari 28, 2012 (09:45)

    Hallo Janneke,

    Een poos terug heb ik dezelfde vraag over Neutral gesteld. Jetske gaf aan dat het een prima product was, maar dat ze wel bang wat dat het enigszins uit zou drogen. Daar had ze gelijk in. Nu heb ik een iets droge, maar vooral gevoelige huid. Misschien is de Neutral wel erg geschikt voor jou.
    Gebruik nu zelf de reinigingsgel voor gevoelige huid van de HEMA, deze vind ik erg fijn.

    Hoop dat je er iets aan hebt 🙂

  • Janneke februari 27, 2012 (18:45)

    Oeps, per ongeluk 2 x dezelfde ingredienten geplakt!
    Hierbij alsnog de juiste ingredienten van de Neutral washgel:

    Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Sodium Cocoyl Glucomate, Citric Acid, Propylene Glycol, Sodium Benzoate, Sorbic Acid

  • Janneke februari 27, 2012 (18:38)

    Hoi Jetkste,

    In navolging op mijn vorige bericht:
    Ik heb zelf 2 producten gevonden die me wel geschikt lijken.

    De ene is een hypoallergene wasgel van Kruidvat:

    Aqua, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, glycerin, sodium chloride, sodium lauroyl glutamate, panthenol, propylene glycol, benzyl alcohol, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, magnesium nitrate, magnesium chloride, triethylene glycol, sodium benzoate, citric acid

    De andere is de washgel van Neutral:

    Aqua, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, glycerin, sodium chloride, sodium lauroyl glutamate, panthenol, propylene glycol, benzyl alcohol, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, magnesium nitrate, magnesium chloride, triethylene glycol, sodium benzoate, citric acid

    Zijn dit goede cleansers en zo ja, welke heeft je voorkeur?
    Opnieuw vast bedankt voor je reactie 🙂

    groetjes,

    Janneke

  • Janneke februari 26, 2012 (21:52)

    Hoi Jetske,

    Tot voorkort gebruikte ik nooit een cleanser, maar sinds mijn huid door andere anticonceptie wat vetter geworden is en ik meer puistjes heb, wil ik het toch gaan proberen.
    Welke cleansers zou je aanraden voor een vette/gecombineerde huid?
    Waarmee je ook getinte dagcreme van je gezicht kan wassen?
    Vast bedankt voor je reactie!

    groetjes,

    Janneke

  • Lydia november 27, 2011 (21:38)

    Hallo Jetske,

    Sinds een half jaar lees ik veel van je stukken en is het zo n beetje mijn hobby geworden om cosmetica te ontleden . Ik heb zelfs een hele lijst samengesteld met producten die niet of juist wel ideaal zijn en waarom (althans wat ik denk te weten met mijn basiskennis) ;-).
    Maar nu mijn vraag: Diverse oogmake up reinigers heb ik al geprobeerd maar ze branden allemaal in meer of mindere mate op mijn oogleden. Zo heb ik ook al de oogreiniger zonder parfum gebruikt van Louis Widmer maar juist deze brandt het meest. Op dit moment gebruik ik de milde oogreiniger van Bourjois maar ook die brandt enigszins. Dit product koos ik juist vanwege de vele recensies waarbij men lovend was over het feit dat deze dit nieuw product van Bourjois niet zou branden of prikken. Er is nergens een ingredientenlijst van te vinden maar hij bevat in elk geval geen parfum en alcohol.
    Ik vraag me nu dan ook af of de irritatie met dipropylene glycol te maken heeft, dat ook in de oogreiniger van Louis Widmer zit. Ook in de gezichtsreiniger van La Roche Posay zit dipoprylene glycol , terwijl jij hem toch goedkeurt. Is dipropyelene glycol hetzelfde als propyleen glycol en dus net zo irriterend?

    Alvast bedankt voor je antwoord en vriendelijke groet, Lydia

  • author-avatar
    Jetske november 4, 2011 (17:42)

    Beste Saskia,

    Fijn dat je in ieder geval een prroduct hebt dat je goed bevalt! Groeten Jetske

  • author-avatar
    Jetske oktober 31, 2011 (18:02)

    Beste Iris,

    Dank voor je reactie en wat fijn dat je een goed product hebt gevonden voor jouw huid. Als stewardess lijkt me het zeker belangrijk goede producten te gebruiken. Wat een effect kan een vlucht op je huid hebben! Leuk te lezen dat je de producten van Uncover Skincare gaat uitproberen,

    Groeten Jetske

  • Saskia Heideveld oktober 14, 2011 (16:59)

    Beste Jetske,

    Bedankt voor je reactie. Goed om te weten dat deze parfumvrije reiniger van Kruidvat geen reinigingsingredient bevat, dan ga ik m niet kopen. Ik gebruik nu Toleraine van La Roche die me erg goed bevalt, behalve de prijs dan, dus ik dacht misschien is er een wat goedkoper alternatief.

    Groeten, Saskia

  • author-avatar
    Jetske oktober 11, 2011 (09:28)

    Beste Saskia,

    Het is zeker al prima dat er geen parfum in het product zit en ook tussen de andere ingredienten zie ik geen vreemde dingen. Ik zie alleen zo snel niet echt een ingredienten dat goed reinigt. Hoe gebruik je dit product? Breng je het aan en haal je het er dan weer af met een watje of laatje het gewoon zitten? In het laatste geval kan ik me voorstellen dat er geen reinigingsingredient inzit, omdat je deze liever niet op je huid laat zitten. Zelf ben ik meer voorstander van een cleanser op waterbasis, omdat je deze met water afspoelt; zo blijven er geen restjes van de reiniger of vuil achter op je huid.

    Groeten Jetske

  • Iris oktober 10, 2011 (19:47)

    Hai Jetske!

    Ik ben altijd op zoek naar goede verzorgingsproducten en ik ga binnenkort zeker jouw lijn uitproberen. Ik ben stewardess en dat heeft weerslag op mijn huid. Ik heb een heel erg vettige t-zone en de rest is vochtarm. Graag wilde ik daardoor nog een tip geven m.b.t een cleanser. Onlangs heb ik de purifying deep foam van Madara gekocht. Echt en aanrader! Helemaal ecologisch en voelt heerlijk zacht aan. Ik dacht eerst dat het te mild was om ook de oogmake -up mee te reinigen, maar zelfs dat deed het. En nog bedankt voor alle goede informatie op je website!

  • author-avatar
    Jetske oktober 3, 2011 (10:33)

    Beste AG,

    Je huid verandert eigenlijk contiue en er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de conditie van je huid. Kijk maar eens naar het verschil tussen de winter en zomer, en als je langere tijd in een vliegtuig hebt gezeten. Ook hormonen hebben invloed op je huid.

    Wat de oorzaak ook is, je huid is een stuk onrustiger geworden. Door je huid goed te verzorgen, zal je huid waarschijnlijk weer wat rustiger worden. Je kunt dagelijks een milde reiniger gebruiken om je huid schoon te houden. Dit zal helpen ervoor te zorgen dat je porien minder snel verstopt raken en je huid zal minder snel geirriteerd raken.
    Heb je een wat vettere huid, dan kun je aanvullend een toner kiezen met kalmerende en barriereherstellende stoffen. Is je huid wat droger, gebruik dan een moisturizer.
    Als het om acne gaat, dan zal een product op basis van salicylzuur je zeker helpen. Controleer eerst ook goed of het geen rosacea is waar je last van hebt: de puisten zijn dan geen echte acne maar juist blaasjes waar vocht inzit. Hier kun je meer over lezen op de blog heb jij misschien rosacea? .

    Op de pagina productadvies heb ik enkele producten staan waar je eens naar kunt kijken. Ook heb ik zelf producten ontwikkeld waar je eens naar kunt kijken op de site van Uncover Skincare.

    Succes en als ik je nog kan helpen, let me know. Groeten Jetske

  • author-avatar
    Jetske september 29, 2011 (09:24)

    Beste AG,

    Je huid verandert eigenlijk continue en er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de conditie van je huid. Kijk maar eens naar het verschil tussen de winter en zomer, en als je langere tijd in een vliegtuig hebt gezeten. Ook hormonen hebben invloed op je huid.

    Wat de oorzaak ook is, je huid is een stuk onrustiger geworden. Door je huid goed te verzorgen, zal je huid waarschijnlijk weer wat rustiger worden. Je kunt dagelijks een milde reiniger gebruiken om je huid schoon te houden. Dit zal helpen ervoor te zorgen dat je porien minder snel verstopt raken en je huid zal minder snel geirriteerd raken.
    Heb je een wat vettere huid, dan kun je aanvullend een toner kiezen met kalmerende en barriere herstellende stoffen. Is je huid wat droger, gebruik dan een moisturizer.
    Als het om acne gaat, dan zal een product op basis van salicylzuur je zeker helpen. Controleer eerst ook goed of het geen rosacea is waar je last van hebt: de puisten zijn dan geen echte acne maar juist blaasjes waar vocht inzit. Hier kun je meer over lezen op de blog heb jij misschien rosacea? .

    Op de pagina productadvies heb ik enkele producten staan waar je eens naar kunt kijken. Ook heb ik zelf producten ontwikkeld waar je eens naar kunt kijken op de site van Uncover Skincare.

    Succes en als ik je nog kan helpen, let me know. Groeten Jetske

  • Saskia september 20, 2011 (15:53)

    Beste Jetske,

    Wat vind je van deze reinigingsmelk van Kruidvat? Is dit inderdaad een milde cleanser voor de gevoelige huid? Verstopt ie de huid niet?

    Kruidvat ultra sensitive reinigingsmelk 2 in 1 – parfumvrij

    Aqua, ethylhexyl stearate, glycerin, polyglyceryl-3 methylglucose distearate, butyrospermum parkii butter, chamomilla recutita flower water, panthenol, butylene glycol, glyceryl stearate citrate, pentylene glycol, carbomer, allantoin, bisabolol, sodium hydroxide, phenoxyethanol, methylparaben, benzoic acid, dehydroacetic acid.

    • Suus augustus 17, 2014 (13:51)

      vreemd als er zo geen reinigingsbestanddeel inzit. Ik heb hem zelf ook en hij verwijdert bijvoorbeeld mascara heel erg goed. hij maakt de huid echt heel goed schoon. en ik spoel hem gewoon af met warm water.

  • Anoniem september 3, 2011 (01:38)

    Beste Jetske,

    Vorige jaar was mijn huid zo schoon en zuiver, ik gebruikte geen cleanser of is. Maar nu ziet mijn huid er echt niet uit allemaal puisten rode vlekjes, wat moet ik DOEN help?!

  • author-avatar
    Jetske februari 2, 2011 (12:12)

    Beste Marloes,

    Qua ingredienten ziet dit product er prima uit. Ik kan niets over de gebruiksaanwijzing vinden op internet, maar ik vermoed dat je dit product weer afspoelt. Als dit inderdaad zo is dan hebben de actieve stoffen (allantoin, niacinamide en bisabolol) in dit product niet zoveel nut.

    Groeten Jetske

  • author-avatar
    Jetske februari 2, 2011 (12:10)

    Beste David,

    Goed dat je zo kritisch naar de ingredienten kijkt! Een goede database waar je per ingredient (en vaak zelfs per product of merk) kan kijken of het schadelijk is of niet is de cosmetic safety database . Verwar je Sodium Laureth Sulfate niet met Sodium Lauryl Sulphate? Het laatste ingredient is echt behoorlijk irriterend. En hoewel Sodium Cocoyl Glutamate verwant is aan Sodium Lauryl Sulphate is het veel milder. Ik zou me er niet al te veel zorgen over te maken.

    Groeten Jetske

  • Marloes januari 27, 2011 (20:50)

    Hallo Jetske
    Wat ben ik blij dat ik deze blog heb gevonden. Ik heb al aardig wat uurtjes doorgebracht met alle artikelen doorspitten.
    Ik heb een zeer gevoelige huid, die snel trekkerig aanvoelt en zelf rode vlekken op mijn voorhoofd krijg (zeker na gebruik van mijn cleanser)Tevens met acne. Nu zoek ik dus goede producten voor mijn huid, ik heb al decubal vitaal gezichtcreme aangeschaft, maar zoek een goede cleanser. Ik twijfel nu tussen Intoleriane van La Roche Posay of Decubal gezichtsreiniger
    Wat vind je van de ingredienten van de cleanser van decubal?:
    Glycerin
    Aqua
    Sodium Cocoamphoacetate
    PEG-60 Hydrogenated Castor Oil
    Niacinamide
    Sucrose Cocoate
    Allantoin
    Caprylyl Glycol
    Bisabolol
    Sodium Gluconate
    Citric Acid

  • David januari 27, 2011 (20:04)

    Hallo Jetske,

    Een paar reacties hierboven lees ik dat u Aloe Gentle Facial Wash van de body shop aanbeveelt. Nu heb ik een tijdje geleden een artikel gelezen over het ingredient : Sodium Laureth Sulfate en de verwante Sodium Cocoyl Glutamate, en de gevaren hiervan. In hoeverre zijn deze producten gevaarlijk?

    Alvast bedankt voor de reactie,

    David

  • author-avatar
    Jetske januari 5, 2011 (21:46)

    Hallo Tessa,

    Voor het reinigen van je gezicht is een cleanser voldoende. Je kunt achtereenvolgens een toner gebruiken voor als er restjes vuil of reiniger op je huid achterblijven.

    Voor je oog make-up kun je ervoor kiezen een aparte oogmake-up reiniger te gebruiken. Een milde reiniger voor je gezicht krijgt oog make-up vaak niet goed genoeg weg.

    Groeten Jetske

  • tessa december 31, 2010 (17:21)

    Hallo Jetske,

    Ik vroeg me af of je voordat je de cleanser gebruikt eerst ook nog een apart product moet gebruiken om je make-up eraf te halen.
    Ik heb het dan niet over oogmake-up maar over foundation, blush etc.
    Of wordt je make-up al voldoende verwijderd met een cleanser?
    En is de uncover skincare cleanser ook geschikt voor make-up verwijdering?

    Groetjes Tessa

  • author-avatar
    Jetske november 22, 2010 (17:12)

    Beste Hasiba,

    Het kan nooit de bedoeling zijn dat je rode vlekken krijgt door huidverzorging. Er zijn slechts een paar ingredienten waar je huid aan moet wennen , zoals bijvoorbeeld glycolzuur en vitamine A zuur (zie ook deze blog). Als je er zo heftig op reageert, zou ik de producten niet gebruiken.

    Ik kan zo zonder ingredientenlijst niet beoordelen of de producten wel of niet goed zijn. Je kunt wel zelf kijken of er irriterende stoffen inzitten. Allereerst kun je letten op parfum – veel producten vallen dan vaak al af. Helemaal bij een huid met rosacea is dit een ingredienten dat je liever niet wilt gebruiken! De complete lijst met irriterende stoffen kun je vinden op de blog te mijden ingredienten .

    Voor make-up kun je eens kijken naar producten van bijvoorbeeld clinique. Het merk paula s choice heeft foundations, concealers en poeder. Kijk ook hier per product of er irriterende stoffen inzitten. Je kunt producten altijd eerst op de binnenkant van je elleboog uitproberen. Kijk na 48 uur of je een reactie ziet.

    Dr. Eckstein is gebaseerd op natuurlijke ingredienten. Graag wil ik je nog wijzen op mijn blog Natuurlijke cosmetica. Veilig of niet .

    Succes en groeten Jetske.

  • Hasiba november 16, 2010 (19:19)

    Beste Jetske,

    Met veel interesse lees ik vaak jouw stukken omdat ik zelf door rosacea een wat problematische huid heb. Ben recent op een huidverzorging en make up workshop geweest, waarbij we kennismaakten met Dr Eckstein reinigingsproducten (reinigingsmelk en azulen reinigingsolie) en een make up lijn. Ik was net als mijn ” medecursisten” onder de indruk van het reinigingseffect, maar omdat ik tijdens de workshop rode vlekjes op mijn gezicht heb gekregen twijfel ik of dit middel wel geschikt voor me is. Ik weet nu nl niet of de rode vlekken zijn ontstaan door dr Eckstein of door de foundation, blush etc. Heb jij heel toevallig ervaring met dit merk en ken je toevallig een make up lijn die geschikt is voor de rosacea huid (niet zozeer om me dagelijks in te poederen maar bv voor gelegenheden) zonder dat ik dezelfde of de volgende dag erbij loop als een aardbei?
    Met vriendelijke groet,
    Hasiba

  • author-avatar
    Jetske oktober 7, 2010 (16:15)

    Beste Thea,

    Enkele milde reinigers die ik je kan aanraden zijn La Roche Posay Toleriane Purifying Foaming cleanser , The body shop Aloe Gentle Facial Wash , Estee Lauder Verite Lightlotion Cleanser of Nivea Sensitive face wash (for men) .

    Een goede reiniger, cremeen zonnebrandcreme is een prima basisverzorging. Aan een echt goede toner zitten nogal wat voorwaarden. Hiervan kun je tzt zeker op mijn blog vinden, maar dit wil ik graag echt goed uitzoeken voordat ik deze aanraad. Helemaal omdat u ook een gevoelige huid heeft.
    U kunt zeker een creme met actieve ingredienten kiezen. Let hierbij bijvoorbeeld op stoffen als niacinamide, allantoine, licorice extract (glycyrrhizia glabra), bisabolol of aloe vera.

    Groeten Jetske

  • Thea van Nieuwkoop oktober 3, 2010 (18:35)

    Hallo Jetske,

    Graag verneem ik van jou welke cleanser + toner er geschikt zijn voor een vrouw van 46 jaar met een tamelijk gevoelige huid. Ik weet niet wat ik moet kopen. Ik zie door het bomen het bos niet meer.

    Ik wacht je reactie af.

    Met vriendelijke groet,
    Thea van Nieuwkoop

  • author-avatar
    Jetske september 14, 2010 (17:05)

    Hi Mel,

    Ook in de kliniek zie ik dat er eindeloos veel mensen zijn met huidproblemen door cosmetica. En je kan inderdaad 100X beter je gezicht afspoelen met lauw water en alleen een eenvoudige parfumvrije creme gebruiken op de droge plekken van je gezicht dan een slechte producten gebruiken.
    Toch is mijn ervaring ook dat je door middel van goede huidverzorgingsproducten de huid sterk kunt verbeteren. Dan denk ik niet direct aan het verminderen van rimpels, maar wel aan een gezonde stralende en egale huid. Toch is het voor heel veel mensen moeilijk te accepten dat al die producten die ze gebruiken alleen maar een tegenovergestelde werking hebben…

    Groeten Jetske

  • Mel september 8, 2010 (09:40)

    Sinds ik allemaal cremetjes en dingen gebruik voor mijn gezicht is mijn huid juist slechter geworden. Ik was mijn gezicht nu alleen nog 2x per dag af met lauw water (ik gebruik geen foundation) en ik merk dat mijn huid veel rustiger is dan voorheen! Ik geloof niet meer zo in het idee dat dagcremes, cleansers en toners je huid echt verzorgen. Veel vrouwen wordt verteld dat verzorging met deze producten heel erg belangrijk is, door schoonheidsspecialistes en reclames. Maar men vergeet vaak dat deze producten alleen bestaan omdat er geld mee verdiend kan worden. Vroeger hadden mensen dit ook allemaal niet, en zij zullen echt niet meer puistjes en onzuiverheden hebben gehad als de mensen van vandaag.

  • author-avatar
    Jetske juli 28, 2010 (10:16)

    Beste Natalia,
    Ik ben bezig met lijstjes die met geschikte producten die ik op mijn blog kan plaatsten, maar het valt niet mee om goede producten te vinden die aan al mijn eisen voldoen! Nog even geduld dus, ik zal je per mail vast wat voorbeelden van producten toesturen.
    Groeten Jetske

  • N. Alexandrova juli 21, 2010 (15:46)

    Beste Jetske,

    Dank je voor je snelle antwoord op mijn vorige vraag. Ik lees graag jouw blog, en ik ben inmiddels een bewuste consument geworden. Je schrijft over het belang van goede milde producten die schaars op de markt zijn. Zou je mij merken/namen van een juiste cleanser, toner en exfoliant kunnen sturen. Ik heb een normale/gemende (dikke) huid met wat pigmentvlekken en rimpeltjes. Wat vind je van producten van Dermologica?

    Met vriendelijke groet,
    Natalia

  • author-avatar
    Jetske mei 11, 2009 (14:16)

    Beste Audrey. Het bepalen van wat een goed product is, is erg afhankelijk van je huidtype. Een product wat geschikt is voor een droge huid is dit vaak niet voor een vette huid. Om te helpen met een keuze voor producten heb ik dus meer informatie over je huidtype nodig. Heb je een droge of vette huid? Heb je acne, pigment of rimpels? Als je dit mail naar jetske@dr-jetskeultee.nl dan zal ik ernaar kijken. Groeten Jetske

  • Audrey mei 6, 2009 (21:40)

    Beste Jetske,

    Met veel interesse lees ik je stukjes. Fijn dat je het allemaal zo helder uitlegt! Kun je geen lijst met producten publiceren die aardig zijn voor je huis (of een lijst met agressieve producten)? Dat zou erg helpen bij het maken van een keuze. In ieder geval bezoek ik je website met veel plezier!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!