• Nachtcrème

Een aparte nachtcrème is overbodig

Een crème die overdag goed is voor je huid is, is dit ‘s nachts ook. Een aparte nachtcrème is eigenlijk helemaal niet nodig. Wat betreft de formule van de crèmes bestaat er namelijk weinig onderscheid. Het enige verschil tussen een dag- en nachtcrème is dat er een zonnefactor toegevoegd is aan de dagcrème, iets wat voor de nachtcrème niet nodig is.

De schone slaapster:
”There is a myth that skin repair happens during sleep and, therefore, lack of sleep makes the skin unable to properly renew and repair itself. Occasionally, this myth is used in promos for night creams that supposedly stimulate skin repair.

In reality, the skin repair and renewal is an ongoing process unrelated to sleep. However, it is true that chronic lack of sleep might have some negative effects on your appearance. Excess of stress hormones caused by the lack of sleep might slow the collagen production in the skin. Also, lack of sleep may alter the regulation of blood vessel tone and thus contribute to puffiness or bags under the eyes.” http://www.smartskincare.com/smartchoices/myths/myth_sleep_skin_repair.html

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

lees hier over
“de ideale oogcrème’,
de moisturizer’,
een masker en wat dit (niet) kan doen voor je huid,
en “verslaafd aan lippenbalsem“.

Gerelateerde Berichten

14 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • LL juni 8, 2015 (01:23)

  Hallo DR.Jetske

  Ik ben 20 jaar en ik heb een vette huid. Mijn porieren zijn dan ook rond mijn neus erg groot en ik kan maar geen goede dag en nacht creme vinden dat mij eigenlijk helpt… Ik had heel erg last van acne nu niet meer maar heb nog wel veel mee-eters. Weet u misschien een goed middel?

  Groetjes

  Lin

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:15)

   Beste L.L.,

   Als je last hebt van mee-eters kan je een exfoliant met salicylzuur gebruiken. Salicylzuur houdt de poriën schoon en verwijdert dode huidcellen. Verder is het ook belangrijk de huid schoon te maken met een milde reiniger zodat talg en vuil zich niet kunnen opstapelen.
   Verder kan een crème bij een vette huid teveel zijn. De huid kan meer gaan glimmen en de kans op onzuiverheden wordt groter. Een toner is dan voldoende.

   Groetjes Jetske

 • annieke posthuma mei 13, 2015 (20:22)

  wat is een patchtest?

  • author-avatar
   Jetske september 2, 2015 (14:42)

   Beste Annieke,

   Met deze test kan een allergie voor een bepaald ingrediënt worden vastgesteld. De ingrediënten worden over kleine kamertjes verdeeld en door middels van grote pleisters op de rug geplakt.

   Groetjes Jetske

 • Maaike juni 19, 2014 (18:30)

  Beste Jeltske,

  Ik (43jr) heb al langere tijd problemen met intolerantie van mijn huid, en nu ook met mijn ogen die gaan branden en tranen bij de producten, zelfs als ik het niet bij de ogen gebruik, wat ik wel graag wil ivm rimpeltjes (bescherming).

  Mijn huid is droog met ietsje vettere Tzone, ik heb wat couperose met regelmatig rode bultjes (rosascea) op mijn wangen naast mijn neus, rond mond en kin vaak ontstekingen.

  Laatste producten waren van hauschka/weleda/la roche posay toleraine, zelfs bij deze laatste reageerden mijn ogen met branden en tranen…

  Waar kan dit door komen en wat kan ik in hemelsnaam gebruiken??

  Ik hoop echt op je reactie, weet het even niet meer, en ik wil zo graag iets gebruiken omdat ik vaak buiten ben en mijn huid trekt en veel te droog is…

  Hartelijke groet en dank alvast,

  Maaike

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:28)

   Beste Maaike,

   Ik weet helaas niet welke producten je gebruikt hebt en of ze geen irriterende ingrediënten bevatten (zoals parfum en gedenatureerde alcohol). Heb je al een product geprobeerd van het productadvies op de blog?: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314.

   Mocht je problemen houden dan kan je een patchtest doen, het wordt dan duidelijk op welk ingrediënt je reageert en je kunt dan gericht producten zoeken.

   Groetjes Jetske

 • Parel april 10, 2013 (18:22)

  Wilde weten als je dan ook omgekeerd je nachtcreme mag gebruiken als dagcreme en daar bovenop dan je zonnebrandprod.

  Ik woon zelf in Suriname (veel zon) dus gebr ik zonnebrandprod met spf 40. is dat te veel????

 • Corrie mei 16, 2012 (13:16)

  Hallo Jetske,
  Ik gebruik ongeveer al 4 jaar het merk Kanebo Sensai. Ik begon met monstertjes en daarna steeds 1 product gekocht. Mijn huids is aanzienlijk verbeterd en het ziet er gezond uit en voelt ook lekker aan. Maar het is nogal een dure aangelegenheid, maar het voordeel is wel dat ik de creme voor zowel overdag als s-nachts gebruik en over zo n pot ongeveer 5 maanden doe. Is er een vergelijkbaar product met ongeveer dezelfde ingredienten?
  groeten,
  Corrie

 • author-avatar
  Jetske april 13, 2012 (16:48)

  Klopt! Als je echt een creme met veel werkzame ingredienten hebt kan je nog beter over de creme een laagje vaseline aanbrengen. Dan kunnen de werkzame ingredienten als vitamine C goed in de huid trekken…

  groeten Jetske

 • Agnes april 12, 2012 (22:03)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik af en toe een masker voor mijn gezicht, nu lees ik dat vaseline best goed is voor de huid. Ik dacht dat dit juist niet goed was, kan ik vaseline ook mengen met de skincare normaal/drogehuid voor de nacht.
  Groeten, Agnes

 • author-avatar
  Jetske augustus 31, 2011 (11:06)

  Beste Janet,

  Het is inderdaad beter om s nachts een creme zonder SPF te gebruiken. Dat is ook de reden dat ik geen zonnefilter aan mijn eigen creme heb toegevoegd en adviseer om er overdag een zonnebrandproduct los bij te gebruiken. Veel vrouwen hebben bovendien ook al een SPF in hun foundation. Daar komt bij dat zonnebrandfilters dikwijls toch effect hebben op zowel de consistentie als de werkzaamheid van de creme. Wat betreft je keuze voor de cremes, ik adviseer je de huidanalyse te doen op http://www.uncover-skincare.nl/huidanalyse. Daar krijg je met de informatie die je zelf over je huid hebt verzameld hebt (lees anders ook nog even http://jetskeultee.nl/2011/05/09/het-recept-voor-een-mooie-huid-deel-ii/) een persoonlijk behandelplan. Met behulp van de uitslag van deze huidanalyse weet je beter wat voor soort producten je nodig hebt voor je huid.

  groeten en succes,

  Jetske

 • Janet augustus 13, 2011 (16:24)

  Beste Jetske,
  Is het voor de huid dan niet nadelig om s nachts een creme op te hebben waar SPF in zit?
  Ik overweeg een creme van Paula Begoun te kopen. Zijn haar cremes voedend genoeg? Heb een dunne huid, op neus wel olie-achtig. Vraag me af wat voor soort creme ik dan moet gebruiken. Want rond mijn ogen heb ik geen vettige huid. Verder heb ik soms bij mijn neus ook een gevoelige huid. Enige tips? Groet, Janet

 • author-avatar
  Jetske oktober 18, 2010 (17:33)

  Beste Janneke,
  Het hangt zeker van je huidtype af wat het beste is voor je huid! Bij een droge huid adviseer ik wel een creme te gebruiken. Bij jou is dat wellicht niet zo nodig. Reinig je gezicht wel s avonds; vuil stapelt zich op op je huid gedurende de dag (bedenk je bijvoorbeeld maar eens wat er gebeurt als je achter een bus fietst!). Werkzame stoffen – zoals kalmerende, ontstekingsremmende, hydraterende stoffen of antioxidanten – kun je ook door middel van een toner aanbrengen op je huid. En bescherm natuurlijk tegen de zon, dan voorkom je heeel veel problemen…
  Groeten Jetske

 • Janneke oktober 10, 2010 (16:07)

  Hoi Jetske,

  Ik heb inderdaad al vaker gelezen dat een er niet zoiets bestaat als een speciale creme voor s nachts. Interessant om in bovenstaande ook te lezen dat de huid zich ook niet zozeer s nachts meer of sneller herstelt o.i.d. dan overdag. Zelf gebruik ik s nachts eigenlijk vrijwel nooit een creme, omdat ik het idee heb dat het voor de huid goed is om een aantal uur per dag helemaal niets “opgesmeerd te hebben”. Maar misschien is dat onzin, en ben jij van mening dat smeren (ook s nachts) altijd beter is dan niet-smeren? Ik heb overigens geen erg droge huid, eerder een normale/gemengde huid. Wel wil ik natuurlijk zo lang mogelijk zo rimpelloos mogelijk blijven 🙂

  Ik hoor het graag van je!

  groet,

  Janneke

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!