• huid-goed-te-leren-kennen

Het is de kunst je huid goed te leren kennen

Er bestaat niet zoiets als dé beste huidverzorging. Voor iedereen is er een weer een andere ideale huidroutine. Alweer even geleden heb ik hierover gesproken in een interview  met Santé. Bekijk het stuk hier: het-is-de-kunst-je-huid-goed-te-leren-kennen (december 2007).

Verschillende onderwerpen kwamen hierin aan bod. Bijvoorbeeld wat nu een goede cosmetische crème is en wat er bekend is over beautyfood. Ook geef ik uitleg over de juiste beautyroutine en mijn favoriete producten.

Heel kort samengevat adviseer ik goede producten te zoeken zonder ingrediënten die je huid absoluut niet nodig heeft en eerder schadelijk kunnen werken. Goede voeding is essentieel voor een goede huid. Wederom noem ik de zonnebrandcrème mijn favoriete product, samen met de exfoliant. De laatste is minder bekend in Nederland. De kenmerken en werking van dit product leg ik deze week uit op mijn blog als onderdeel van het stappenplan. Dit plan bestaat uit het gebruik van de volgende producten: cleanser, toner, exfoliant, moisturizer en zonnebrandcrème.

Voor iedereen is er weer een andere ideale routine voor een gezonde huid. Groeten Jetske.

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Gerelateerde Berichten

2 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Peter juni 20, 2013 (18:52)

  @Neisha

  Ik wil je wel een paar adviezen geven. Vanaf hier kan ik niet goed inschatten natuurlijk hoe erg je last hebt van acne (lichte vorm of oorlogsveld zoals je zelf zegt). Aangezien je al bij de dermatoloog bent geweest denk ik dat het niet in een heel ernstig stadium is, maar sommige dermatologen vinden acne vreemd genoeg niet echt een groot probleem en wuiven het een beetje weg. Wanneer je wel echt grote aangedane gebieden hebt, zou ik benzoylperioxide aanraden (dit kun je in de avond smeren op deze gebieden en is bij de apotheek te koop), dit middel dood de bacterie, maar kan je huid wel iets irriteren. Eventueel kan bij heftige acne, erytromycine of vitamine a zuur een optie zijn, ook deze middelen kunnen irriteren of uitdrogen. Voor de laatste twee middelen moet je een afspraak met je huisarts of dermatoloog maken.

  Heb je echter slechts in beperkte mate last van acne (hier en daar een plekje), dan kunnen de voorgaande behandelingen wat te rigoureus zijn. Het is erg belangrijk een milde gezichtreiniger te gebruiken, die je huid absoluut niet uitdroogt. Mijn ervaring is dat de reiniger van Louis Widmer erg uitdrogend is en bovendien bevat deze redelijk veel propylene glycol wat ook kan irriteren. Kies sowieso voor parfumvrije producten. De reinigers van Uncover zijn goed, maar ook die van Decubal of als je echt goedkoop wil Zwitsal Gevoelig Huidje Wasgel. De AHA van Louis Widmer vind ik ook iets minder geschikt. Je kunt beter opzoek gaan, gezien je jonge leeftijd, gemengde en gevoelige huid, naar een BHA met 1% salicylzuur. Alhoewel 5% glycolzuur niet extreem hoog is, is het meer irriterend dan salicylzuur en is het ook meer geschikt voor een droge, zonbeschadigde huid. Zulke exfolianten zou ik niet in combinatie gebruiken met de eerste drie behandelmethoden hierboven, alhoewel het wel mogelijk is. Uit het verhaal maak ik op dat je huid gevoelig en onrustig is door de behandelingen, zoek dus een goede kalmerende parfumvrije creme. Producten met niacinamide werkt goed, maar wanneer je een hele simpele creme zonder irriterende stoffen vindt kan dat ook prima.

  De puistjes zelf kun je echt het beste met rust laten. Zonnebanken is niet verstandig. Er zijn wel behandelmethodes waar blauw licht gebruikt wordt omdat dit de bacterie dood, maar het is geen optie die langdurig werkt, en daarnaast beschadigen UV lampen je huid. Het uitprikken met een naaldje is idd de beste manier als je er wel wat aan wilt doen, maar doe dit echt alleen bij de plekjes waar je goed ziet dat je het talg er makkelijk uitkrijgt. Moet je gaan drukken dan moet je er afblijven. Het is lastig, maar je huid heelt sneller en veel mooier als je er niet aanzit. Bio olie en tea tree zijn echt uit den boze, dat moet je absoluut niet kiezen. Het gebruik van exfolianten kan de rode vlekjes verminderen, maar goede kalmerende stofjes als niacinamide en panthenol helpt ook goed.

  Even kort:

  – Hele milde parfumvrije reiniger kiezen, die absoluut niet uitdroogt.

  – Bij acne kiezen tussen benzoylperoxide, vit a zuur, erytromycine of salicylzuur.

  – Een milde parfumvrije moisturizer kiezen (bv met hoge percentages niacinamide of panthenol)

  – Zo min mogelijk je huid belasten

  – Gevarieerd gezond eten. Pin me er niet op vast maar het lijkt in de literatuur toch dat er enigszins een verband lijkt te zijn tussen producten die je bloedsuikerspiegel sterk beinvloeden (snel verteerbare koolhydraten) en acne.

  Succes!

 • Neisha juni 20, 2013 (17:02)

  Hallo jetske,

  Allereerst wil ik je complimenteren met de hulp die je duizenden vrouwen aanbiedt door je advies tips en trick! Super. Elk vrouw heeft daar recht op!.

  Daarnaast wil ik graag u advies over mijn huid, want ik het gaat de laatste tijd niet zo mooi met mijn oh zo eerst babyhuidje.

  Het zit zo.

  Ik ben 23 en heb een gecombineerd huid. Tot mijn 22 had ik niet zo erg last van puisten, alleen her en daar paar tijdens stress en mijn vroueijke periode. Maar toen ik de 23 naderde begonnen er meer puisten te komen bij mijn wang, ene kant meer dan de andere, en hals.ik gebruikte een 2 maanden biodermal, acne.( ik dacht dat het acne was, wel een lichte vorm). Maar maakt al snel een afspraak met de dermatoloog in de ziekenhuis. Ik zei meteen maar ook dat ik van mijn gezichsthaar af wilde, had best last van haargroei op de kin en bovenlip, misschien hormonaal. De dermatoloog adviseerde laser, dat wilde ik ook heel graag. En mijn huidspecialist zag dat ik ook last had van beginnende acne, lichte vorm. Tjsah ik ten einde raad.

  Mijn mooie huidje, was nu een oorlogsveld. Dus ik begin met mijn lasersessies, pijnlijk dat ze waren in het begin. En ondertussen wilde ik mijn “acne” ook behandelen. Dus adviseerde mijn huidspecialist, een fruitzuurbehandeling. Nou ik volg nu om en om een laserbehandeling en een fruitzuur 1 keer in de maand. Mijn huid lijdt er wel onder, het lijkt alsof het met fruitzuur even beter word, maar dan meer komen. Ik snap het niet meer. Maar ik geloof ook dat ik de puisten aanwakker doordat ik mijn haar eraf moet scheren, dus misschien bennik hier niet goed bezig, tegelijkertijd. Maar dat leek kij de beste optie, aangezien ik binnekort over paar maanden mijn grote dag” heb wil ik niet zo uitzien. Een verbetering is geaag welkom.

  Oh en met die fruitzuur behandeling gebruik ik de spullen van luois eidmer, de cleanser en aha creme 5 % ph 3, 5. Deze smeer ik inde avinden op, en wanneer ik makeup op heb reinig ik met cleanser.

  Daarnaast gebruik ik niks meer, dus geen biodermal of andere cremes. Ik gebruik dagelijks als ik buitenhuis ben, makeup, matt voor een camouflerend effect op mijn puisten, want ik durf het niet aan om zonder ergens te gaan, helaas, want ik vind niks lekkerder dan de frisse wind in je gezicht voelen, zonder dat er een leger van make up opzit. Dus het liefst ben ik zonder foundation.

  Ja ik heb best wel een gevoelige huid zo gecreerd. Ik ben van plan om binnekort voor mijn bruine vlekjes door de puistjes, bio olie te geb ruimte gebruiken of tea tree, wat kan ik het beste en wat is het effectievste denkt u voor deze vlekjes . Ik heb gehoord dat zonnebank ook goed helpt, maar dat kan ik niet ivm mijn lasersessies( ik zit trouwens nooit aan mijn puisten, ik prik met een naald wel eens die witte hoofdjes leeg, waarna ze nog roder worden. Is dat wel goed, dat ik die leegprik? Of moet ik ze gewoon laten totdat ze donker worden en…??

  Ik hoop dat ik u genoeg gegeven heb om een advies te vormen. Ik hoop dat het niet te veel gevraagd is.

  Dus zou u mij alstublieft willen adviseren, wat ik het beste kan doen, gebruiken (cremes en andere rituelen.??).

  Alvast hartelijk bedankt,

  Groetjes

  Neisha

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!