• gezonde-huid

Hoe houd je de huid gezond

Indrukwekkend was het voor mij te lezen dat meerdere vooraanstaande dermatologen (Goldberg, Kligman etc.) wijzen op het feit dat cosmetica met parfums en andere irriterende bestanddelen niet alleen de barrièrefunctie van de huid verstoren, maar dat zij zelfs huidveroudering kunnen versnellen. Eigenlijk goed te begrijpen als je meer weet van de fysiologie van de huid. Het principe ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat zeker niet altijd op.

Je harnas

Je huid is als het ware je harnas of je schild. Is het in slechte conditie dan is het kwetsbaar voor ‘aanvallen van buitenaf’. Externe invloeden als weer, hormonale schommelingen, straling van de zon, bacteriën en eczeem kunnen huidproblemen veroorzaken als dit harnas niet sterk genoeg is. Bijna iedereen heeft hier hulp bij nodig, zelfs baby’s en kleine kinderen, in de vorm van goede huidverzorgingsproducten. Overmaat of het gebruik van agressieve producten vermindert de beschermfunctie van de huid juist. De vraag is dus: hoe doe je het nu wél goed? Is dagelijks reinigen met gewoon water genoeg? Moet je wel per se een moisturizer gebruiken? En wanneer moet je nu eigenlijk een zonnebrandcrème aanbrengen?

Goede basisproducten

Met goede basisproducten kun je de huid gezond houden en de barrièrefunctie van de huid optimaliseren. Veel huidproblemen kunnen voorkomen en zelfs verholpen worden door goed te zorgen voor je huid. Een gezonde huid voelt niet droog, hooguit een beetje vet aan en is niet of minder vatbaar voor zaken als bijvoorbeeld eczeem en puistjes. Ook is deze beter weerbaar tegen de schadelijke effecten van de zon en is de kans op het ontstaan van rimpels en pigmentplekken minder groot.

In het artikel in het AD “met meer kennis je rimpels te lijf” heb ik het over een ideaal stappenplan met producten zonder irriterende stoffen. Hierover heb ik veel vragen gekregen. Vandaar dat ik de komende dagen dieper in ga op de stappen voor de ideale verzorging van de huid.

Belangrijk is om er rekening mee te houden dat de huid van persoon tot persoon verschilt (een droge, vette of gevoelige huid) en dat je je huid moet leren lezen. De vijf producten uit het stappenplan zijn een cleanser, toner, moisturizer, exfoliant en zonnebrandcrème. Ik ga aandacht besteden aan wat deze producten voor je huid doen en hoe je ze het beste kan gebruiken.

Het gezond houden van de huid is hard werken, maar levert dan ook een goed resultaat!

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

lees hier meer over: anti-rimpel crèmes of de impact van roken op de huid.

Gerelateerde Berichten

9 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • truusgroeneweg maart 23, 2014 (16:29)

  Ik wilde graag weten of Hyalon gebruikt kan worden in combinatie van plastabletten en in welk dagdeel van de dag is he beste voor ze in te nemen/

  • author-avatar
   Jetske april 7, 2014 (16:23)

   Beste Truus,

   Binnenkort zal er een blog verschijnen over voeding en de huid. Over nutricosmetics vind je op de volgende blog meer informatie: http://jetskeultee.nl/nutricosmetics/obj7777403.

   Verder zou ik je willen adviseren contact op te nemen met Hyalon met betrekking tot het gebruik.

   Groetjes Jetske

 • elian van driel november 23, 2010 (22:11)

  ook ik zou gekeken hebben op hun site van hyalon en ook ik heb
  een pakketje pillen voor 6,80 ontvangen. echter twijfel ik zwaar want, ik kan nergens terug vinden of herinneren dat ik op die site geweest.

  ik denk ook niet dat het voor mij geschikt is mijn huid kent geen
  diepe rimpels of iets dergelijks. hoogstends een paar contour lijnen in mijn gezicht maar ja mag het met 48 jaar.

  ik ga het dan ook niet gebruiken zonde van de 6,80.

  met vriendelijke groet,

  elian van driel

 • author-avatar
  Jetske juni 25, 2010 (15:52)

  Beste Rian,

  Als het gaat om huidverzorging is het voor mij zonder de ingredientenlijst echt haast onmogelijk om wat over een product te zeggen. Q10 en hyaluronzuur zijn prima ingredienten, maar als er maar een paar promillage van inzit doen ze helemaal niets voor je huid… (zie mijn blog over angel dusting ). En daarnaast kunnen er veel irriterende stoffen in een product zitten. Ook liever niet.
  Beide zijn wel prima stoffen: hyaluronzuur houdt vocht vast in de huid en Q10 is een antioxidant. Q10 werkt vooral goed in combinatie met andere antioxidanten (zoals vitamine C en E)

  Huidverzorgingsproducten die zeggen dat ze van binnen uit werken. Dit zou ik meer zien als een marketingtechnische term dan een belofte! Voedingssupplementen kunnen wat doen voor de huid, zeker als je een te kort hebt aan vitamines. Maar het is geen vervanging voor goede cosmetische producten.

  Groeten Jetske

 • rian juni 21, 2010 (18:00)

  Hoi Jetske

  Ik heb weer een vraag.. (sorry alweer)
  Werd net gebeld door iemand van t bedrijf beyond beauty
  (www.beyond-beauty.eu) ik heb blijkbaar een proefpakketje
  gewonnen met hun producten genaamd hyalon.
  (heb dit gewonnen naar aanleiding van mijn deelname aan een schoonheidsenquete).
  Ken je dit product?
  Kan op de site niks vinden wat betreft de ingredienten
  behalve dat er Q10 en hyaluronzuur inzit.
  t Product werkt van binnenuit, is dus een voedingssupplement.
  Denk je dat t iets is?

  Bedankt weer!
  Groetjes Rian Appeldoorn

 • author-avatar
  Jetske oktober 2, 2009 (13:56)

  Hartstikke goed! Mail gerust als je verder nog problemen tegenkomt. Groeten Jetske

 • Gerti september 22, 2009 (20:27)

  Hallo Jetske,
  Dank je wel voor je uitgebreide antwoord! Ik ken Paula s choice. Ik zou bijna zeggen wie kent Paula Begoun niet :). Ik heb begrepen dat haar exfoliants relatief mild zijn in tegenstelling tot veel exfolierende producten die men in de US gebruikt. Degene met glycolzuur lijkt me het meeste voor mij geschikt (40+). Ik gebruik elke dag al een creme met spf en zal dat zeker blijven doen.

  Groeten, Gerti

 • author-avatar
  Jetske september 21, 2009 (16:36)

  Beste Gerti, een goede exfoliant kun je vinden bij het merk Paula s Choice. Zij heeft de keuze tussen een exfoliant met salicylzuur of glycolzuur. Salicylzuur is wat geschikter voor een gevoelige en/of vettere huid met af en toe puistjes. Glycolzuur is een betere keuze voor de wat drogere huid met kenmerken van huidveroudering.
  Het aantal keer opbrengen van een exfoliant is sterk afhankelijk van het product en de gevoeligheid van je huid. Omdat je huid eerst moet wennen aan dit product, adviseer ik in het begin de exfoliant om de dag op te brengen. Als dit goed gaat kun je overgaan naar een keer per dag en vervolgens naar s ochtends en s avonds. Het is belangrijk dat je na het opbrengen van een exfoliant ongeveer een kwartier wacht met het aanbrengen van andere producten. Een exfoliant werkt alleen onder een hoge zuurgraat en als je direct een andere creme erbovenop aanbrengt wordt de exfoliant geneutraliseerd. Het werkt dan dus niet of nauwelijks meer.
  Zorg er verder voor dat je huid goed beschermd is tegen zonlicht door middel van een SPF filter. Het beste is om elke dag een factor 15 te gebruiken.
  Mail gerust als je verder nog vragen hebt. Groeten Jetske.

 • Gerti september 13, 2009 (21:14)

  Hoi Jetske,

  Een van de stappen in je stappenplan is exfolieren. Heb je suggesties voor goede exfolierende lotions?
  Dermatologen spreken elkaar tegen als het over exfolieren gaat. De een zegt elke dag of zelfs tweemaal per dag, exfolieren. De ander zegt met mate, 2-3 keer per week. Wat raad jij aan?

  Bedankt! Gerti

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!