Hoe zit het nu precies met parabenen?

Op mijn weblog kreeg ik de vraag waarom parabenen ontbreken in de lijst met stoffen die je beter kunt mijden. Hier ga ik graag wat verder op in. Het antwoord is niet zo eenduidig. Wat weten we van parabenen? Ik vind het belangrijk je hierover wat meer te vertellen, zodat je een eigen keuze kunt maken of je producten met of zonder deze stoffen wilt gebruiken.

Effectieve bewaarstoffen

Parabenen zijn bewaarstoffen. Deze vormen een essentieel onderdeel van cosmetische producten. Een product zonder of met slechte bewaarstoffen is zeer vatbaar voor contaminatie (besmetting). Veel wetenschappers vinden dat je een veel hoger risico loopt op het krijgen van huidproblemen bij gebruik van een mogelijk besmet product dan bij gebruik van een product waar bewaarstoffen in zitten (Leslie Baumann: “Without preservatives, our beauty products would quickly be colonized by all sorts of nasty bacteria, mold and fungi”)

Dat neemt niet weg dat er in veel cosmetica een grotere hoeveelheid zit dan noodzakelijk. Een voorbeeld zijn producten in een pot. Door continu met je vinger/spatel een crème hieruit te halen en blootstelling aan lucht zijn er meer bewaarstoffen nodig dan in bijvoorbeeld een luchtdichte verpakking. Wat betreft bewaarstoffen bestaan er grote verschillen in effectiviteit, toxiciteit en het risico op allergie of irritatie van de huid.

Laag risico op allergieën

Er bestaan grote verschillen tussen de verschillende bewaarstoffen als je kijkt naar het risico op het ontwikkelen van allergieën of huidirritatie. Parabenen zijn de meest gebruikte bewaarstoffen (zitten in circa 90% van de producten) en zijn zeer effectief. Er is maar een lage concentratie van nodig om een product goed houdbaar te houden. In vergelijking met andere bewaarstoffen loop je met parabenen een laag risico op het krijgen van huidirritatie of cosmetische allergie (Allergic contact dermatitis caused by parabens: 2 case reports and a review – American Journal of Contact Dermatitis – 2000).

Parabenen blijken wat betreft allergische reacties veiliger te zijn dan veel nieuwere alternatieven (Claims in cosmetica. Hypo-allergische en dermatologisch geteste producten – Prof. An Goossens). Het is net zo waarschijnlijk dat personen reageren op ‘natuurlijke’ bewaarstoffen zoals rozemarijnextract of tea tree oil als op parabenen in cosmetica (Contact dermatitis to cosmetics, fragrances and botanicals – Dermatologic Therapy – 2004). In verband met een relatief hoge kans op huidproblemen is het in ieder geval verstandig om geen producten te kiezen waar de bewaarstoffen methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone en quartenium-15 in gebruikt worden.

Waarom zoveel consternatie rond parabenen?

Parabenen kunnen bij toepassing in cosmetica in zeker mate door de huid dringen en er is aangetoond dat ze in het weefsel van de mens kunnen voorkomen. Bij onderzoek op dieren is een zwakke oestrogene werking van parabenen gevonden, waardoor de stoffen gerelateerd worden aan borstkanker. Een directe link tussen parabenen en borstkanker is nooit bewezen. Er bestaan vele parabenen en is er een groot verschil in veiligheid. Helaas is er ondanks langdurig gebruik nog steeds betrekkelijk weinig onderzoek gedaan naar mogelijke negatieve effecten.

Of je nu wel of niet producten wil gebruiken met parabenen kun je zelf beslissen. Of ze aanwezig zijn in een product is goed terug te vinden op de ingrediëntenlijst (methylparaben, propylparaben, butylparaben of benzylparaben).

Ik wil de komende tijd verder ingaan op dit onderwerp.

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook:
Natuurlijke cosmetica, veilig of niet?
Antioxidanten in cosmeticaproducten
 

Wat doen antirimpelcrèmes nu echt
Een goede zonnebrandcrème
Puistjes, moet je wel of niet naar de dokter?

Gerelateerde Berichten

100 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • MONIQUE juni 15, 2015 (16:40)

  ZITTEN ER IN ZWITSAL SHAMPOO OOK STOFFEN DIE EEN ALLERGISCHE REACTIE KUNNEN VEROORZAKEN? iKHEB SINDS RUIM EEN WEEK OVERAL JEUKENDE BULTJES/BLAASJES, VOORAL OP ARMEN/HANDEN/SCHOUDERS, WEET NIET WAAR HET VAN KOMT MAAR GEBRUIK WEL SINDS KORT ZWITSAL SHAMPOO.

  MVRGR. MONIQUE

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:30)

   Beste Monique,

   In de meeste shampoos van Zwitsal zit parfum en alcohol. Mogelijk reageer je hier op. Op mijn blog adviseer ik Zwitsal shampoo 2 in 1 voor gevoelig huidje. Mogelijk reageer je ondanks de afwezigheid van irriterende ingrediënten, toch nog op andere ingrediënten die in het product zitten, dus met bultjes en blaasjes. Ik zou je adviseren te stoppen met de shampoo om te zien of de bultjes verminderen. Mocht dit niet het geval zijn adviseer ik je contract op te nemen met je huisarts.

   Groetjes Jetske

 • amina juni 12, 2015 (10:13)

  Beste jetske,

  Wat een mooie site heeft u! ik heb hier heel veel aan net zoals alle anderen.

  Bedankt dat u deze info. met ons wilt delen.

  Mijn vraag is welke dag en nacht crème kan ik het beste gebruiken? Ik heb een normale tot gemengde huid. op de t-zone is het wat vetter.

  en is het ook echt noodzakelijk om dag en nacht crème te gebruiken?

  Tijdje heb ik de crème van L Oréal gebruikt: de triplex activeren dagcreme voor de droge huid. deze creme werkte voor mij heel goed. Mijn huid zag er heel mooi en gezond uit. de rede dat ik hier gestopt mee ben is vanwege het feit dat ik een normale tot gemende huid heb. Ik dacht dan kan ik beter deze crème niet meer gebruiken, omdat het voor een droge huid is. En wat ook belangrijk voor mij was dat er geen parabenen in zaten, er zat uv filter in tegen huidveroudering.

  Nu ben ik overgestapt naar garnier hydra adapter apaisant, maar ik merk dat deze crème minder goed werkt voor me huid dan die van de L Oréal.

  me huid straalt minder dan voorheen. En me gezicht is echt alles voor me omdat ik ook nooit fondation gebruik, zorg ik goed voor me gezicht.

  Maar hoe kan het dat deze crème minder werkt voor mij want er staat: hydrateren 24u +het egaliseerd en geen parabenen.

  Nu wil ik dus weer stoppen met die crème van garnier, en heb ik dus de crème van olaz gekocht: olaz essentiële complete normale/droge huid. Hier zit spf lsf 15 in, maar ook parabenen. Nu weet ik echt niet meer of ik wel moet beginnen aan deze crème. . Kunt u mij alstublieft helpen..

  er zijn zoveel crèmes dat ik niet weet wat wel goed is voor me huid. Ik wil juist crème dat me gezocht beschermd tegen huidveroudering.

  Alvast heel erg bedankt.

  Mvg

  Amina

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:15)

   Beste Amina,

   Het is niet noodzakelijk een dag- en nachtcrème te gebruiken. Als je een milde crème met de juiste ingrediënten gevonden hebt, kan je deze zowel in de ochtend als avond gebruiken. Vergeet overdag je zonnebrandcrème niet.
   Ik weet helaas niet welke ingrediënten het product van Garnier bevat, zonder ingrediëntenlijst kan ik er niets over zeggen. Misschien kan je eens de volgende blog raadplegen voor een geschikt product: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314.

   Groetjes Jetske

 • Jacqueline maart 28, 2015 (07:57)

  Veel nuttige informatie.

  Ik heb een colofonium allergie en ben op zoek naar wat ik allemaal kan gebruiken. Welke mascara s shampoo s en dagcreme s zijn geschikt.

  Je belandt bij het lezen van ingrediënten in een oerwoud van lastige benamingen en ben mijn eczeem en jeuk zo zat.

  Zijn er overigens ergens lijsten met geschikte produkten?

 • heidi november 15, 2014 (14:40)

  Hallo,ik wrijf mijn gezicht in met nivea de ouderwetse blauwe potten maar er is zwelling in mijn gezicht kan dit van de nivea zijn,alvast bedankt

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:30)

   Beste Heidi,

   Het zou kunnen. Je kunt even stoppen met het gebruik van de Nivea crème om te kijken of de zwelling afneemt.

   Groetjes Jetske      

 • alie maart 14, 2014 (19:46)

  Is medit opics een geschikte creme voor een couperosehuid?

  Er zitten veel parabenen in volgens mij.

 • sambrink februari 16, 2014 (17:19)

  Hallo Jetske,

  Ik lees met veel plezier je blog.

  Nu had ik een vraag. Hoe denk jij over de stof phenoxyethanol?

  Ik vond een dagcreme zonder parabenen maar met deze stof. Na googelen leek dit mij toch niet zo een goed alternatief. Hoe denk jij daarover?

  • author-avatar
   Jetske februari 28, 2014 (15:25)

   Beste Sambrink,

   Phenoxyethanol is een alcoholsoort. Als het helemaal onderaan de ingrediëntenlijst staat zou ik me er niet heel veel zorgen om maken.

   Groetjes Jetske

 • Marga januari 18, 2014 (15:51)

  Op onderstaande site staan allerlei merken maar ook de stoffen apart benoemd met daarbij welk gevaar ze voor je gezondheid opleveren.

  http://www.ewg.org/skindeep/

 • Anne januari 5, 2014 (19:57)

  eerlijk gezegd vind ik deze blog verdacht overkomen.. Ik denk dat Jetske werkt voor een van de grote cosmetica fabrikanten.. Ik heb vorige week het programma van Zembla gezien en ben erg geschrokken. Als ik dan de antwoorden op sommige vragen van deze blog lees dan vind ik ze erg omzeilend. Dus ik ben voorzichtig. Je weet maar nooit. De wetenschappers waarschuwen en hebben met 89 tegelijk een rapport ondertekend omdat ze vinden dat er voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden. Maar de minister onderneemt geen actie. Volgens mij heeft alles te maken met angst dat de industrie te zwaar wordt belast als ze de producten moeten aanpassen met ongevaarlijke alternatieven. Mensen: lees! Er is genoeg informatie te vinden. Ook over goede producten zonder verdacht schadelijke stoffen en over het zelf maken van verzorgingsproducten. Anne

  • author-avatar
   Jetske januari 8, 2014 (14:12)

   Beste Anne,

   Het is inderdaad belangrijk om kritisch te zijn en veel te lezen over wat je smeert. Het is ook mijn mening dat niet alles wat we smeren even veilig is (denk aan phtalaten en oxybenzone), maar er staat wel verschrikkelijk veel misleidende en foutieve informatie op het internet. Je moet echt wel verstand van zaken hebben om waarheden van mythes te kunnen onderscheiden. De meest betrouwbare bron is pubmed. Daar zijn alle wetenschappelijke peer reviewed wetenschappelijke publicaties te vinden. Als je niet in de wetenschap werkzaam bent kun je over het algemeen alleen de abstracts bekijken en niet de gehele artikelen, maar het is een begin! Je moet dan overigens nog steeds kritisch blijven kijken naar de resultaten; je moet bijvoorbeeld kunnen inschatten of voldoende mensen aan een onderzoek meegedaan hebben om een betrouwbare uitspraak te kunnen doen. De dubbel blind placebo gecontroleerde onderzoeken zijn natuurlijk het meest betrouwbaar, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Nog even over je opmerking dat ik zou werken voor een groot cosmetische bedrijf; dat is echt grote onzin! Zou ik ook nooit doen want ik wil onafhankelijk blijven….

   Groetjes Jetske

 • Do december 4, 2013 (19:44)

  welk wasprodukt kan ik gebruiken waar er geen methylisothiazolinone in zit

  mvg Do

 • Es november 25, 2013 (16:10)

  Hallo Jetske,

  Ik heb nog een vraagje over de concentraties parabenen in producten. De maximale concentratie is 0,8% volgens de cosmeticawet in de Europese Unie als er een mix van verschillende parabenen (of andere esters) gebruikt wordt. Als er één bepaalde soort parabenen wordt gebruikt is de maximale concentratie 0,4% .

  Staan deze 0,8% en 0,4% voor massa-percentages of volume-percentages?

  Alvast bedankt!

  • Peter november 26, 2013 (19:42)

   @Es

   Dat is op basis van gewicht.

   • author-avatar
    Jetske december 5, 2013 (14:49)

    hedankt Peter!

 • Peter september 12, 2013 (17:04)

  @Chris

  Als het je lukt is het goed om alles bij langs te gaan wat mogelijk de jeuk kan veroorzaken. Heb je misschien niet het idee dat je jeuk krijgt na het eten van bepaalde voeding? Om uit te sluiten dat het door cosmetica komt zou je moeten proberen niet van alles door elkaar te gebruiken, dus 1 product een langere tijd proberen, dan kun je na een tijd een ander product proberen om te kijken hoe je daar op reageert (shampoo kun je ook prima voor je lichaam gebruiken). Eventueel kun je het eens op de binnenkant van je arm smeren en daar een tijdje laten zitten om te kijken of het rood wordt (normaal wordt dan niet gedaan met producten die je afspoelt, maar als je er echt niet tegen kunt zou je na een paar uur al roodheid kunnen zien). Het kan ook zijn dat je door te warm douchen een droge huid krijgt, wat vervolgens jeuk veroorzaakt, dus proberen koud-lauwwarm water te gebruiken. Probeer ook milde ph-huidneutrale reinigers te kiezen, zie http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325. Hopelijk heb je hier iets aan, misschien heeft Jetske ook nog wel tips voor je.

  • author-avatar
   Jetske oktober 23, 2013 (15:42)

   Beste Chris,

   Heb je iets gehad aan de tips van Peter? Bij een overgevoeligheidsreactie op een huidverzorgingsproduct krijg je vaak jeuk, een brandend gevoel en vaak met vocht gevulde blaasjes. Wat jij beschrijft zou een reactie kunnen zijn op bijvoorbeeld voedsel of misschien een douche- of badgel. Maar het is natuurlijk lastig om te zeggen op afstand. Je kunt natuurlijk altijd een afspraak maken met een dermatoloog. Succes!

   Groetjes Jetske

 • chris september 12, 2013 (13:58)

  Jeukende hoofdhuid en jeukend lichaam; dit heb ik niet altijd, maar soms komt het spontaan opzetten. Kan het een gevolg zijn van bepaalde zee- en/of shampoosoorten of zou de oorzaak mogelijk ook ergens anders gezocht moeten worden? Bezoek aan dermatologg? Alvast bedankt voor uw antwoord.

 • Peter augustus 16, 2013 (18:58)

  @Hanneke

  Genoeg shampoos zonder Kathon CG, dus ik zou methylisothiazolinone en methylchloroisothiazolinone gewoon helemaal vermijden inderdaad. Ook al spoel je een shampoo uit, het komt toch in contact met je huid en er blijft altijd wel iets achter. Je haar ruikt immers ook naar parfum als er parfum in je shampoo zit, dat blijft dus ook achter op je hoofd.

 • Hanneke augustus 16, 2013 (16:58)

  Beste Jetske, Ik heb een allergie voor kathon CG, is dit hetzelfde als methylisothiazolinone en methylchloroisothiazolinone? En is dit ook schadelijk als het in shampoo zit, want dat spoel je af, of is het beter om met allergie geen enkel product te gebruiken waar dat in zit? Alvast bedankt voor je reactie.

 • Eva juni 20, 2013 (21:22)

  Beste,

  Ik gebruik nu al een tijdje slakkengel van Wibra. En daar zitten toch wel een hele rits parabenen in methyl, ethyl, butyl,propylparaben. Ik vind het heel verwarrend allemaal is deze gel nu schadelijk om dagelijks te gebruiken of kan ik deze met een gerust hart verdersmeren.

 • Peter juni 11, 2013 (17:00)

  @Joyce

  Volgens mij heeft Jetske die alcohol over het hoofd gezien, het zou niet mijn eerste keus zijn. Er zijn echt vele opties qua bodylotion, je kunt eens kijken naar de Lipikar Baume AP van LaRochePosay, de Decubal bodylotion of gewoon bij Neutral en Dermolin.

 • Joyce juni 11, 2013 (14:46)

  Beste Jetske,

  Hartelijk dank voor je geweldige site. Veel van opgestoken. Een vraag: ik ben op zoek naar een goede bodylotion. Nu denk ik aan Urtekram baby no perfume bodylotion, omdat je die adviseert voor baby s en dan zal het voor mij ook wel goed zijn. Ik zag dat er alcohol in zit. Kan dat dan wel?

  Groet, Joyce

  Of heb je een beter, liefst betaalbaar, alternatief?

 • Peter mei 30, 2013 (21:54)

  @Stefanie

  Geen zorgen, Kathon bevat twee isothiazolinones, methylisothiazolinone en methylchloroisothiazolinone. Dit is niet hetzelfde als parabenen, parabenen geven veel minder vaak huidreacties. Lees de volgende site voor wat extra info: http://www.huidarts.com/hdnew/cosmetica/cosmetica-H1B.html#B1

 • Stefanie mei 30, 2013 (20:39)

  Beste Jetske,

  Ik ben allergisch voor Kathon, maar lees ook over parabenen. Is dat hetzelfde, of zijn dat net weer andere stoffen? Hoor het graag zodat ik me hier wat verder in kan verdiepen. Groeten, Stefanie

 • Peter april 26, 2013 (10:26)

  @ Tessa

  Lees Jetske haar blog http://jetskeultee.nl/bescherm-je-tegen-de-zon-smeer-beter/obj7777527 eens door. Hier staat goed uitgelegd waar je op moet letten.

  In het kort, het hele jaar door met minimaal SPF15 smeren. Het gebruik van een aparte zonnebrandcreme is beter dan een creme met beschermingsfactor, omdat je deze vaak te dun aanbrengt en een aparte zonnebrand kun je vaker op de dag nogmaals aanbrengen.

 • Tessa april 26, 2013 (08:57)

  Beste Jetske,

  in een tijdschrift las ik dat je aanraadt vooral cremes te gebruiken met een UV en UVB filter. Moet ik dan aan een zonnecreme denken? En dus ook in de winter gebruiken?

  Bedankt alvast, met vriendelijke groet,

  Tessa

 • Fiona maart 28, 2013 (15:20)

  Hallo Jetske, ik heb een hele gevoelige droge huid en kan maar tegen weinig producten. Nu heb ik een product gevonden van zarqa creme voor couperose. Zit daar nog een schadelijke stof in voor de rosaceahuid? En de makeup van rituals is dat ook te gebruiken voor deze huid? Dat is allemaal 100% alcohol en parfumvrij en er zitten geen parabenen in als het goed is. Ik hoor het graag van u. Alvast vriendelijk bedankt!

 • author-avatar
  Jetske september 13, 2012 (09:47)

  Beste Karin,

  Met een allergie voor een bepaald ingredient is het belangrijk de ingredientenlijst te checken voordat je een product gebruikt. Kathon is een conserveermiddel wat veel voorkomt en desondanks dat er allergy tested op een product staat, kan het zijn dat je toch allergisch reageert. Iedere huid is weer anders. Vermijd dus sowieso het ingredient waar je allergisch op reageert. Verder is het belangrijk een product te gebruiken zonder irriterende ingredienten zoals alcohol of parfum. Ik heb al eerder op mijn blog geschreven over producten die ik aanraad: http://www.jetskeultee.nl/productadvies. Wellicht vind je hier een creme tussen geschikt voor jouw huid. Succes ermee!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 12, 2012 (16:24)

  Beste Es,

  Ik zou je willen adviseren de vitamine A zuur niet direct rondom de ogen te gebruiken. De huid is hier namelijk wat dunner en gevoeliger. Je kan het wel gebruiken op het gebied waar je nog bot voelt.

  Groeten Jetske

 • Annette augustus 26, 2012 (10:47)

  Hallo Jetske,

  Mijn vraag is of je je al eens hebt verdiept in actief zuurstof producten en hun werking. Kan je mij informeren over actief zuurstof producten, zowel voor de huid als oraal te gebruiken. Bluem en Implaclean zijn de eerst genoemde groene producten in te zetten bij chronische ontstekingsvormen of ter voorkoming daarvan. Hoe kan je het aandeel actief zuurstof of de concentratie omschrijven en in hoeverre verschillen deze twee producten?
  Is het SLS bestand een Laureth of Lauryl. Ik wil graag meer weten om tijdens en na chemo het verzwakte mondslijmvlies te verzachten en versneld weer te laten genezen. Ik begrijp dat er al successen zijn geboekt bij implantaten en parodontitis en wondspoeling.
  Graag jouw visie of aanvullende tips.

  Groetjes, Annette

 • esger duintjer juni 8, 2012 (12:01)

  Ik ben allergisch voor methyl (chloro) isothiazolinone.
  Nu gebruik ik al jaren een deodorant (roller) van Nivea, zonder problemen.
  Maar onlangs kreeg ik een heftige reactie van een Nivea deodorant variant DRY COMFORT, 0% alcohol.
  Op de ingredientenlijst komt onder andere voor: Alpha-Isomethyl-Ionone
  Dit product komt niet voor in de andere deodoranten van Nivea die ik gebruikte.
  Kan het zijn dat Alpha-Isomethyl-Ionone identiek is aan of erg vergelijkbaar is met Methyl-Isothiazolinone, de stof waarvoor ik een allergie ontwikkelde?
  – vriendelijke groet –
  – esger –

 • Priscilla mei 18, 2012 (14:45)

  Beste Jetske,

  Ik ben allergisch voor Methyl(chloro)isothiazolinone. Geldt dat dan ook voor Methylparaben? Kan ik dat als hetzelfde beschouwen? Of is de Methylparaben niet schadelijk?

  Vriendelijke groet,

  Priscilla Lenards

 • Es april 29, 2012 (21:54)

  Beste Jetske,

  Mag je vitamine A-zuur ook gebruiken voor de huid rond je ogen? Ik heb met name rond mijn ogen last van beginnende rimpels.

  Dank en groeten,
  Es

 • Fimke april 25, 2012 (11:24)

  Wat is er mis met titanium dioxide, Chelle?

 • Chelle april 25, 2012 (10:30)

  Ik word altijd helemaal duizelig van ingredientenlijsten. Wat is dat onhandig lezen zeg. Heb ik eindelijk een zonnebrandcreme voor mijn gezicht gevonden waar ik niet op reageer en die ook mooi mat is en blijft, zit er dat titanium dioxide in :S Nou, ik gebruik het toch maar wel hoor tijdens mijn vakantie. Ik weet echt van gekkigheid niet meer in welk merk ik het moet zoeken :S

 • karin laddrak april 22, 2012 (15:04)

  ik ben alergies voor Kathon en krijg dan een vreselijk dik opgezwollen gezicht, na een prednison kuur is alles weer rustig geworden. Nu heb ik eergisteren een creme van clinique gebruikt waar op stond dat het 100% fragrance free en alergy tested was. na 16 uur had ik een heel dik gezicht met vocht en rode zwellingen. nu weer prednison en dat helpt gelukkig.
  Weet u een creme die ik wel kan gebruiken?

  met vriendelijke groet,
  Karin Laddrak

 • author-avatar
  Jetske april 8, 2012 (00:39)

  Beste Linda,

  Ik kan op de site van Nutricosmetics geen ingredienten vinden en kan er dus niet zo veel zinnigs over zeggen. Er moeten bewaarstoffen zitten in de producten, maar welke dat zijn weet ik niet…

  groeten Jetske

 • Linda maart 8, 2012 (23:35)

  Beste Jitske,

  Gisteravond was ik op een thuis party bij een vriendin van Nutrimetics.
  Van de nachtcreme zegt de consulente van nutrimeticsmdat je die bij keelpijn ook in de mond mag aanbrengen en zelfs mag doorslikken. Er zitten wel parabenen in om de creme te consereveren. Mag ik aan jou vragen of dat dan kwaad kan, ik weet wel dat er ook parabenen in voeding kunnen voorkomen, maar is de concentratie dan vergelijkbaar, als in die van cremes?

  Heel erg bedankt alvast!
  Linda

 • author-avatar
  Jetske september 19, 2011 (17:03)

  Beste Mieke,

  Dat geldt voor de behandeling van acne wel, maar over het effect van adapaleen op huidverjonging is veel minder bekend. Daarom adviseer ik liever tretinoine. Overigens zijn als je het rustig opbouwt en combineert met goede huidverzorgingsproducen ook bij tretinoine de bijverschijnselen minimaal.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske augustus 31, 2011 (11:38)

  Beste Mirjam,

  Parabenen-allergie kenmerkt zich door een rode, geirriteerde vaak wat jeukerige huid. Soms zijn er kleine blaasjes of pukkeltjes te zien. De huid kan ook wat gezwollen zijn. In sommige gevallen doen de ogen mee, en zijn die wat rood, gezwollen en/of jeukerig. Je hoeft dus niet altijd alle symptomen te hebben. Als er slechts lichte allergieverschijnselen optreden is het voor mensen (en zelfs huisartsen…) vaak moeilijk te diagnostiseren. Overigens hoor je vaak over “parabenen-allergie”, maar de kans op een allergie voor andere klassieke bewaarstoffen is eigenlijk veel groter.

  groeten Jetske

 • Mieke augustus 30, 2011 (09:31)

  Hallo Jetske,

  Ik las ergens dat adapaleen gel hetzelfde effect heeft als tretenoide creme,
  maar dan met minder bijwerkingen. Welke is beter?
  Dank voor al je adviezen, ik heb er al veel toegepast en mijn huid blijft opknappen.

  groetjes, Mieke

 • Mirjam augustus 15, 2011 (10:57)

  Beste Jetske,

  Complimenten voor je site en voor al het uitzoekwerk dat je doet door de studies over dit onderwerp door te spitten. Ik weet hoe tijdrovend dat is.

  Wat zijn eigenlijk de symptomen van een werkelijke parabenen-allergie?

  Groeten,
  Mirjam

 • author-avatar
  Jetske augustus 4, 2011 (08:58)

  Beste Do,

  Wat betreft ingredienten verschillen de billen- en de monddoekjes inderdaad niet veel van elkaar. In de billendoekjes zit wat zink (dit zit ook in luiercreme) en dit heeft een kalmerende werking. Het kan geen kwaad dit op het gezicht te gebruiken. Overigens geef ik ook de voorkeur aan water en een washandje; de doekjes zijn geparfumeerd en bevatten toch wat irriterende stoffen. Op den duur kan dat toch wat huidprobleempjes veroorzaken.
  groeten Jetske

 • Do juli 12, 2011 (10:22)

  Beste Jetske,
  Ik pas op mijn kleinkind en mijn dochter geeft doekjes van het kruitvat om haar mondje en zo af te geven. Ze heeft ook aparte doekjes om het bibsje af te vegen.

  Maar ik vraag me af of het allemaal wel goed is. Ik hou meer van washandjes en water.

  Mijn vraag is in die monddoekjes van kruitvat zit:Aqua,propylene glycol, phenoxyethanol.methylparaben,ethyparaben, peg-40hydrogenater castor oil, parfum, citric acid, potassium sorbate, panthenol.

  In de bibsdoekjes van zwitsal zit:Propylene,PEC-40Hydrogenated, castor oil,Bisabolol,Chamomilla Recuita Extract, Parfum, zinksulfaat,
  Citric Acid, ButyleneGlycol, Glucose, SodiumHydroxide, Phenoxyethanel,Sodium Benzoate, Methylparaben en Ethylparaben.

  Mijn dochter zei ook nog dat de bibsdoekjes beslist niet voor de mond gebruikt mogen worden. Maar ik krijg de indruk met wat er allemaal inzit dat het weinig of geen verschil maakt. Maar misschien heb ik t fout?

  Zijn deze doekjes wel uberhaupt geschikt om te gebruiken voor een baby vraag ik me af?

  Kun u mij daar antwoord op geven?

  vriendelijke groeten Do

 • author-avatar
  Jetske mei 25, 2011 (17:03)

  Nee, hoor dit zijn echt andere stoffen. Kathon CG is inderdaad de “merknaam” van methylisothiazolinone en geeft nogal eens huidproblemen. De kans op een allergische reactie bij gebruik van producten met parabenen is veel kleiner.

  groeten Jetske

 • Milena mei 18, 2011 (20:28)

  Beste Jetske,

  Ik heb een flinke allergie voor kathon CG ik heb gelezen dat dit te vergelijken is met methylisothiazolinone. Nu is mijn vraag of menthylparbenen iets te maken heeft met menthylisothiazolinone; oftewel zal mijn huid hier ook op reageren?

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Gr. Milena

 • author-avatar
  Jetske april 27, 2011 (14:42)

  Beste Marenka,

  Zoals voor veel productlijnen geldt, zijn sommige producten uit een lijn goed en andere weer minder goed. Dat geldt ook voor Zarqa. Zarqa heeft bijvoorbeeld een aantal fijne babyproducten, maar ook een aantal waarvan ik minder blij word als ik naar de ingredientenlijst kijk. Hoewel aangetoond is dat dode zee-zouten goed kunnen werken bij psoriasis (vertraging celdelig), is er naar mijn weten niet aangetoond dat ze van nut zijn bij de normale huid. Bovendien zijn de concentraties van deze zouten in producten behoorlijk laag in vergelijking met de concentraties waarmee onderzoek wordt gedaan. Wat je schrijft over brandende ogen zou inderdaad heel erg goed een allergie verschijnsel kunnen zijn. De kans op allergie is bij “natuurlijke” producten zelfs wat groter dan bij “synthetische” producten. Ik heb hier op mijn blog ook een stukje over geschreven.

  groeten Jetske

 • marenka april 19, 2011 (14:31)

  beste jetske,

  Allereerst mijn complimenten voor je interesante website.
  Nu heb ik een vraagje ik gebruikt al een hele tijd de producten van zarqa. deze producten zijn op basis van dode zeezout, zijn deze producten goed voor je huid? en nu gebruik ik een potje van nivea pure&naturel ze zeggen dat dit op natuurbasis is maar als ik het opsmeer krijg ik na een tijdje ontzettende brandende ogen, zou dat een allergische reactie zijn? ik heb namelijk ook las van zonneallergie.

  alvast bedankt

  groetjes marenka

 • author-avatar
  Jetske maart 25, 2011 (18:41)

  Beste Chantal.

  Het is over het algemeen niet zo dat je huid moet wennen aan een facewash. Ook was je dit product er weer helemaal af, dus is de kans dat het reageert met de lotion of creme met de andere producten is eigenlijk nihil. Ik vermoed dat je huid niet goed reageert op de facewash en je deze beter niet meer kunt gebruiken.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 25, 2011 (18:38)

  Hi Emmy,

  Producten moeten een bacteriologische test ondergaan voordat ze op de markt worden gebracht. Dit zijn versnelde testen waarmee gegarandeerd wordt dat producten drie jaar nadat ze gemaakt zijn nog steeds onder een bepaalde waarde zitten qua bacterien en schimmels. En alle producten hebben bewaarstoffen nodig Het woordje parabenen-vrij is puur marketing wat mij betreft aangezien er altijd bewaarstoffen nodig zijn om een product goed te houden. Een aantal alternatieven voor parabenen zijn mogelijk slechter dan parabenen. Denk dan bijvoorbeeld aan quaternium 15.

  Ook de verpakking is van belang. Als het bijvoorbeeld in een potje zit, komt er veel meer licht, lucht en vuil bij dan wanneer het in een pompje zit. Hier heb ik eerder een blog over geschreven: potjes zijn voor in de glasbak .

  Groeten Jetske

 • Chantal maart 12, 2011 (23:05)

  Hoi Jetske,

  Sinds kort gebruik ik een facewash die paraben free is. Na het beginnen met de wash heb ik veel meer last van puistjes/pukkeltjes dan normaal. Ik gebruik de wash i.c.m. een creme en tonic van een ander merk, waarin wel parabenen zitten. Zou deze combinatie voor deze reactie van mijn huid de oorzaak kunnen zijn? Of zou je huid moeten wennen aan een nieuwe facewash?

  Alvast bedankt.

  Groetjes chantal

 • Emmy maart 10, 2011 (19:52)

  Ik heb een vraag over parabenen. Zelf ben ik niet zo overtuigd van de internethype betreffende parabenen zijn slecht , echter veel mensen geloven dit wel. Aangezien de cosmeticabedrijven geld willen verdienen aan (deze) mensen, zijn er steeds meer producten parabenenvrij. Zodra ik het woord parabenenvrij zie staan, denk ik gelijk aan een wildgroei van bacterien en schimmels in de cremes, deo etc. Deze producten laat ik dus ook staan. Het komt echter steeds meer voor.

  Mijn vraag is of er ook andere producten zijn die in plaats van parabenen worden gebruikt en ook de bacteriegroei etc. remmen en hoe deze dan heten (zodat ik weet waar ik naar moet kijken op de inci lijst). Want het enkele woordje parabenenvrij doet mij denken aan snel bedervende cosmetica. (Het product dat ik bij deze vraag in hoofd heb is een deo in een roller – komt dus in contact met de huid en juist op een plek waar je veel zweet en bacterien hebt – die parabenenvrij is).

  Als er geen parabenen inzitten, naar welke andere chemische naam moet ik dan kijken?

 • Hilly Lucassen februari 28, 2011 (16:42)

  Tot nu toe heeft niemand dit verband kunnen ontkrachten maar ook zeker niet kunnen aantonen. Het blijft eigenlijk gewoon een beetje op de achtergrond rondsluimeren.
  waarom word dit naar de achtergrond gedrukt misschien wel vanwege de schadeclaims die men dan kan verwachten het is raar dat men een kankertumoren Paraben vind en men dan nog zegt dat niet de oorzaak kan zijn ?????? wie wil wie nou een oor aannaaien.

  Parabenen in je lijf

  De meest recente en grootste storm tot nu toe over parabenen brak los in 2004 toen ene dr Phillipa Darbe van de Universiteit van Reading in de Journal of Applied Toxicology zei dat haar onderzoekersgroep 20 verschillende menselijke borsttumoren had onderzocht en dat in al die tumoren parabenen voorkwamen. Geen idee hoe die stoffen erin waren gekomen, vertelde ze ook nog. Ze hadden ook niet onderzocht of in gezond weefsel wellicht ook parabenen voorkwamen. Maar de link naar kanker was snel gelegd. Tot nu toe heeft niemand dit verband kunnen ontkrachten maar ook zeker niet kunnen aantonen. Het blijft eigenlijk gewoon een beetje op de achtergrond rondsluimeren.

  Feit is wel dat parabenen in het lichaam terechtkomen. Feit is ook dat parabenen ook in voedingsmiddelen voorkomen. Er kan dus niet alleen met een verwijtende vinger naar cosmetica gewezen worden. Maar, hoe zeer cosmetici dan wel hun marketeers beweren dat cosmetica niet door de huid heen gaan – ze gaan het zeker wel! In mijn artikel dat ik publiceerde in NRC.Next over de opkomst van plantaardige cosmetica als nieuwe trend, vertelde hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders dat parabenen een licht oestrogene werking hebben en dat ze uitgeplast worden. Speculeer dus zelf maar door:-) – dit zijn mijn woorden weer….

 • Hilly Lucassen februari 28, 2011 (16:37)

  Parabenen zouden kankerverwekkend zijn! Dat is de voornaamste reden.

  De grootste afkeer is afkomstig van een onderzoek dat aantoonde dat bij een onderzoek naar borstkanker bij de onderzoeksgroep Parabenen is gevonden in het borstweefsel waar ook tumoren zijn gevonden.
  Men heeft echter in dit onderzoek ook gezegd dat men niet wist hoe deze Parabenen daar terecht zijn gekomen. En men heeft ook niet onderzocht of in het gezonde weefsel niet ook Parabenen zaten. Eigenlijk een zeer onnauwkeurig en incompleet onderzoek dus. Maar sindsdien zijn Parabenen gelinkt aan kanker.

  Feitelijk gezien is er dus geen wetenschappelijk bewijs wat aantoont dat Parabenen kankerverwekkend zouden zijn. maar is ook niet bewezen dat het ook niet zo is.

 • author-avatar
  Jetske februari 28, 2011 (12:20)

  Beste Angela,

  Dat is heel lastig om te zeggen aangezien fabrikanten niet aan hoeven te geven welke ingredienten er gebruikt worden in een parfum mix. De kans is bovendien ook groot dat als je een overgevoeligheid hebt voor lyral je voor meer stoffen allergisch bent. Bij een dermatologische test wordt namelijk niet alles uitgeprobeerd. Ik zou dus altijd voor parfumvrij gaan (dat is hoe dan ook beter voor je huid). Kijk bovendien uit met wasmiddelen en wasverzachters. Die veroorzaken ook nog al eens problemen. Je kunt als je allergisch bent zelfs reageren op het parfum van je partner….. Ik zou je adviseren je handen niet al te vaak te wassen en als je ze wast een milde ongeparfumeerde zeep te kiezen en je handen na het wassen direct in te smeren met een wat vettere creme.

  groeten en succes,

  Jetske

 • Angela februari 25, 2011 (13:27)

  Hallo Jetske,
  Ik heb nu zoAn 2 jaar een parfumallergie waarin ik vooral moet uitkijken voor lyral,kunt U mij zeggen in welke producten deze aanwezig zijn.Gebruik nu zelf Boujois die is parabeenvrij voor onder de douche,en de deodorant die is alcoholvrij en ook parabeenvrij waar ik totaal geen irritatie van heb gelukkig.Heb heel af en toe nog last van eczeem aan mijn handen,de rest van mijn lichaam niet.

  Met vriendelijke groet
  Angela

 • Monique februari 21, 2011 (18:08)

  Hallo Jetske,

  Het is mij duidelijk dat een cosmetica product bewaarstoffen moet bevatten omdat je anders iets na een paar maanden al kan weggooien, maar wat ik niet snap is het feit dat er altijd zoveel parabenen in een product moeten zitten. Vaak lees ik de INCI-lijst van een product en zie ik 5(!) verschillende soorten parabenen staan. Waarom moeten er zoveel parabenen in een creme zitten, waarom is een parabeensoort niet genoeg?

  Tevens vraag ik mij af wat nu precies de verschillen zijn tussen ethyl-, methyl-, propyl-, butyl- en isobutylparaben?

  Ik hoop dat u hieromtrent wat opheldering kan geven,

  MvG,
  Monique

 • author-avatar
  Jetske februari 2, 2011 (11:29)

  Hallo Anja,

  Ik zou graag dit artikel wel willen lezen. Ik ben benieuwd… Kun je het sturen naar jetske@dr-jetskeultee.nl ?
  Naar mijn weten zijn parabenen niet cytotoxisch (ze doden huidcellen niet) in de hoeveelheid die toegestaan is in de producten.

  Groeten Jetske

 • Anja januari 22, 2011 (13:37)

  hallo Jetske, mijn leverancier zegt dat parabenen huidverouderend werken.
  Parabenen doden eencelligen zoals bacterien en aangezien de huidcellen ook eencellig zouden zijn heb je bij een product met parabenen meer afbraak van je huidcellen dus sneller huidveroudering.
  Zou bij een wetenschappelijk onderzoek uit augustus 2005 in Kyoto bewezen zijn.
  Misschien ben je hier mee bekend of anders kan ik het naar je toesturen.

  Hoe denk jij over deze uitspraak ?

  groetjes
  Anja

 • author-avatar
  Jetske december 24, 2010 (13:19)

  Beste Toon,

  Allereerst bedankt voor je compliment over mijn blog. Het wordt ons inderdaad niet erg gemakkelijk gemaakt; welke producten zijn nu wel en niet geschikt? En waarom dan?

  Op veel vragen is zeker een antwoord te vinden in de onafhankelijke, wetenschappelijke literatuur, maar dit is vaak een hele klus en niet voor iedereen goed toegankelijk… Wat dat betreft is het dus makkelijk om consumenten om de tuin te leiden.

  In zonnebrandcremes worden filters gebruikt om je te beschermen tegen UV stralen.
  Op de blog een goede zonnebrandcreme? kun je meer lezen over de filters die gebruikt worden om je te beschadigen tegen UV stralen.
  Een filter die vaak gebruikt wordt maar waar nogal wat discussie over bestaat, is oxybenzone. Hierover heb ik een blog geschreven (zie hier) die je helpt zelf te beslissen of je deze stof wel of niet op je huid wilt smeren.

  Onder productkeuze vind je verschillende blogs met producten die ik kan aanraden. Hier vind je ook hulp bij de keuze van je moisturizer waar cremes staan. Een aparte dag en nachtcreme is trouwens niet nodig. Het enige verschil hiertussen is dat er bij de dagcreme vaak een zonne-beschermingsfactor is toegevoegd en de nachtcreme wat vetter is…

  Succes!
  Groeten Jetske

 • Toon december 16, 2010 (21:20)

  Beste Jetske

  Bedankt allereerst voor uw geweldig werk.
  Mijn vraag: ik raak een beetje de weg kwijt in de cosmetica wereld.
  Wij wonen in Frankrijk en een documentaire over zonnebrandcreme gaf aan dat nagenoeg alle cremes gevaarlijk zijn. De grote cosmeticabedrijven wilden geen commentaar leveren!
  Is de gewone oude vertrouwde blauwe pot nivea onschadelijk?
  Zo ja, kunt u een veilige dag en nacht creme aanbevelen?
  Hartelijk dank en vriendelijke groeten.
  Toon

 • author-avatar
  Jetske augustus 13, 2010 (16:25)

  Beste Karin,

  Wat vervelend zeg. Hier is helaas niet zoveel tegen te doen. Allereerst zou ik je graag willen vragen of je zeker weet dat het een allergie voor parabenen is en of hij dit heeft laten testen. Het kan zeker zijn dat je hier allergisch voor bent, maar in vergelijking met andere bewaarstoffen loop je met parabenen een laag risico op het krijgen van huidirritatie of cosmetische allergie. Op mijn blog hoe zit het nu precies met parabenen ga ik hier op in. En is je man ook nog getest voor andere cosmetische ingredienten?

  En wat voor zalf gebruikt je man? Als ik dit weet kan ik kijken of ik geschikte alternatieve producten voor je man kan vinden. Heel belangrijk is het de handen zo min mogelijk te wassen, en als je wast dit doen met een hele milde zeep en lauw water. Na het wassen de handen weer goed invetten.

  Groeten Jetske

 • Karin augustus 12, 2010 (13:28)

  Hallo Jetske

  Weet jij of er inmiddels al iets tegen de parabenen allergie te doen is. Mijn man heeft het aan zijn handen en komt door producten en stress bij hem. Het is gekomen door zijn werk met olie en vetten. Nu zit hij op kantoor. Nu we sonds 3 maanden een kindje hebben is het vreselijk lastig ivm verschonen etc (alleen pampers sensitive werkt).
  Er moet toch iets tegen te doen zijn behalve die zalf die de huisarts voorschrijft???

  Hoor het graag.

  Mvg Karin

 • author-avatar
  Jetske juli 27, 2010 (17:23)

  Beste Rose,
  Van lavendel is inderdaad aangetoond dat het een ontspannende werking heeft als je het ruikt. Voor je huid is het minder goed. Ik heb een blog over lavendel geschreven: zie hier.
  Van een zuiverende werking is mijns inziens geen bewijs. Ik zou ook niet weten hoe dat dan zou kunnen werken. Misschien een alternatief voor de ontspannende geur: een lavendelkaarsje of lavendelolie branden. Dan heb je het beste van twee werelden!

  Groeten Jetske

 • Rose juli 14, 2010 (14:23)

  Beste Dr.Jetske Ultee

  Hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vraag !!
  Maar nu heb ik nog een vraag, want in uw lijstje van te mijden ingredienten staat lavendel. En lavendel staat bekent om zijn ontspannende werking, maar hoe kan het dan dat dit ingredient de huid kan irriteren ? Want ik heb tot nu toe, nergens in tijschriften gelezen dat dit ingredient schadelijk is.
  Als voorbeeld is lavendel in een productenlijn voor voeten verwerkt en dit staat in het tijdschrift van Yves Rocher :
  ” Lavande Essentielle- lavendel voor ontspannen voeten.
  Vanwege haar ontspannende en zuiverende eigenschappen, verbouwt Yves Rocher lavendel- afkomstig van biologische teelt- in de Drome (frankrijk): de lavendula angustifolia.”

  Mijn vraag aan uw is dus nu, weet u of deze lijn echt te vertrouwen is en dus geen (onzichtbare) irriterende werking op de huid heeft ??

  Bij voorbaat mijn dank,
  m.v.g.
  Rose

 • author-avatar
  Jetske juli 9, 2010 (17:05)

  Beste Valentine,

  Ik ben geen mascara expert, maar je zou je mascara even kunnen checken op de database van skin deep (zie hier < http://www.cosmeticsdatabase.com/wordsearch_free.php?query=max factor mascara&&start=0>). Hoe lager de score hoe beter. Je kunt hier ook mascara s van andere merken vinden.
  Succes! Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juli 9, 2010 (11:19)

  Beste Rose,

  Bedankt voor je compliment over mijn blog en goed om te lezen dat je kritisch nadenkt over de producten die je gebruikt!

  Op het moment is het gebruik van natuurlijke ingredienten een trend waar veel merken op inspelen. Naar mijn mening is gebruik van botanicals (natuurlijke ingredienten) in cosmetica niet perse goed of fout. Keuze van ingredienten zou je moeten baseren op het feit of deze werken en veilig zijn, niet of ze natuurlijk of synthetisch zijn. In sommige gevallen zal een natuurlijk ingredient beter werk verrichten, maar in sommige gevallen ook niet.
  Stoffen waarvan bewezen is of dat ze werken (dubbel blind onderzoek bij mensen) zijn bijvoorbeeld soy, green thee, licorice root, oat en coffeeberry. Plantaardige ingredienten die je beter kan vermijden in je producten zijn lavendel, geraniol, sandelwood, muntachtige stoffen (als bv eucalyptus, mint), tea tea oil, which hazel, oil, ylang ylang en citrus achtige stoffen.
  Niet alleen de keuze van een ingredient is van belang, ook de manier waarop het verwerkt wordt; welk gedeelte van de plant wordt gebruikt, hoe was de conditie van de plant, hoe zijn de planten geoogst en bewaard, hoe is het extract gemaakt en bevat het uiteindelijke extract voldoende van de werkzame stof?

  Over natuurlijke cosmetica heb ik even geleden een uitgebreid stuk in de estheticienne geschreven. Op mijn blog natuurlijke cosmetica veilig of niet veilig kun je het hele verhaal lezen. Daar kun je ook lezen hoe ik over goede natuur zuivere producten denk. Er zijn prima natuurlijke ingredienten, maar ook zeer irriterende! Daarnaast is de term natuurlijk ook niet wettelijk vastgelegd.

  Het is essentieel om producten te gebruiken zonder irriterende stoffen. Op mijn blog te mijden ingredienten heb ik hier een lijst van staan. Ook bij een huid die niet gevoelig is, is het erg belangrijk om milde producten te gebruiken en zo huid veroudering te voorkomen.

  Succes! Groeten Jetske.

 • Valentine juli 7, 2010 (15:44)

  Wat kunt u zeggen over de mascara van Max Factor?

  Dit zit er in:

  “Aqua, Glyceryl Stearate, Ammonium Acrylates Copolymer, Acrylates Copolymer, Quaternium-18 Hectorite, Propylene Glycol, Copernicia Cerifera, Triethanolamine, Synthetic Wax, Palmitic Acid, Stearic Acid, Propylene Carbonate, Lecithin, Oleic Acid, Alcohol, Glycerin, Polyvinyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Panthenol, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Sodium Laureth Sulfate, Propylparaben, Trisodium EDTA, Xanthan Gum, Simethicone, Myristic Acid, Potassium Sorbate, EDTA, Methylcellulose, Benzoic Acid, Sorbic Acid”

  Verder vraag ik mij af of u wellicht informatie heeft over natuurlijke zonnebrandcremes? Ik wil niet meer elke dag 4, 5, 6 keer die chemische troep op mijn lijf voor 30 euro per artikel (ik gebruikte overigens Ambre Soleil van Garnier)….

  Graag uw reactie, want al dat verontrustende nieuws maakt me erg argwanend over veel producten die ik gebruik.

  Hartelijk dank alvast!

 • Rose juli 2, 2010 (12:40)

  Alvast bedankt.

  M.v.g.
  Rose

 • Rose juli 2, 2010 (12:38)

  Geachte Dr.Jetske Ultee

  Deze site is naar mijn mening een erg handige site en ik wil u dan ook bedanken voor al deze waardevolle informatie en adviezen.
  Maar laatst zat ik er dus over na te denken of natuurlijke cosmetica producten, zoals de lijnen van Yves Rocher,de Tuinen, Lavera etc.
  daarwerkelijk beter zijn voor de huid dan producten met kunstmatige bewaarstoffen waaronder de duurdere merken, zoals Garnier, L oreal Paris etc. ?
  Hoewel in sommige van deze duurdere lijnen zoals in die van Garnier en Olaz wel wat natuurlijke stoffen ziiten.
  Maar welke zijn dan het beste als je een huid hebt die nergens allergisch voor is ? want ik zou wel graag die zekerheid willen

 • author-avatar
  Jetske april 28, 2010 (08:47)

  Beste Gea,
  Gelukkig is het echt heel uitzonderlijk wat jij meegemaakt hebt. Helaas maakt dit het voor jou overigens niet minder vervelend. Ik heb zo n extreem verhaal nog nooit gehoord, maar ik weet wel dat het voor kan komen. Helaas maakt dit het voor jou overigens niet minder vervelend. Het is duidelijk dat je ergens zeer sterk op reageert en om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen adviseer ik je door een dermatoloog die gespecialiseerd is op het gebied van (cosmetische) allergieen uit te laten zoeken waar dit door veroorzaakt is. Er is een goede kans dat hij/zij dit d.m.v allergie testen vast kan stellen. Voor mij blijft het gissen. Ben je bekend met overgevoeligheid voor cosmetische producten (of andere producten) of heb je hier nooit eerder last van gehad?
  Groeten Jetske

 • gea april 23, 2010 (10:46)

  hallo jetske
  ik vond je site omdat ik op zoek ben naar een verklaring.namelijk nadat ik een masker van dr van der hoog voor een gevoelige huid met meloen had gebruikt,de volgende dag erg ziek werd,mijn handen en mijn gezicht waren zo enorm opgezwollen,dat ik met spoed naar de arts moest die mij prednisolon voor schreef en nog een anti allergie kuur.
  nu begrijp ik een reaktie van rood worden wel op mijn huid,maar dat ik er zo ziek van kon zijn?
  mijn gezicht brandt nu na een week nog steeds,de enorme vochtbulten zijn weg,maar nog steeds opgezet en voelt erg schraal aan.
  nu is mijn vraag aan u of u enig idee heeft waar ik zo heftig op heb gereageerd?of u er bekend mee bent dat handen en gezicht zo enorm op gaan zetten met vocht,pijn en daarna rood met bultjes die gaan knappen.
  ik vind t nog steeds doodeng en hoop dat u mij verder kunt helpen

  groeten gea

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2010 (11:26)

  Beste Mevrouw Scheffer,
  Helaas heb ik geen kant-en-klare tip voor je wat betreft je vraag over mascara s. Voor dit product geldt in het algemeen dat je de mascara s die beloven je wimpers te verlengen of te verdikken beter kunt vermijden. Veel hiervan bevatten vezels die in je ogen terecht kunnen komen en kunnen gaan irriteren. Hetzelfde geldt voor bewaarstoffen die gebruikt worden; een bewaarstof die je beter kunt vermijden is thimerosal . Verder zijn er mascara s op zowel olie- als water- basis. Kies voor een mascara op waterbasis; olien kunnen de ogen irriteren. Op internet heb ik geen goede site gevonden met ingredienten van mascara s. De ingredientenlijsten van producten moeten wel vermeld zijn op producten, dus in de winkels zult u deze zeker vinden. Een andere mogelijkheid is om wimpers te laten verven. Dit zorgt niet voor extra volume of lengte, maar maakt de wimpers wel donkerder.

  Wanneer een creme in een potje zit, komt er veel lucht en licht bij het product. Ook haal je het product er vaak met je vingers uit waardoor er bacterien bij het product komen. Om deze redenen vind ik een potje geen goede verpakking voor huidverzorgingsproducten, helemaal aangezien er prima alternatieven zijn (een tube, pompje, of nog idealer een luchtdichte verpakking met pompje).

  Veel succes met het vinden van een mascara. Als u een geschikte gevonden heeft, dan hoor ik het graag.
  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 1, 2010 (09:24)

  Beste Anne Marieke. Erg fijn om te lezen dat je er wat aan hebt en succes met het zoeken naar producten. groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 26, 2010 (16:03)

  Beste Olivia,
  Peru balsam komt in cosmetica voor en is een ingredient waar zeker vaker allergisch op wordt gereageerd. Het komt inderdaad ook voor in eten en drinken (als een aroma). In cosmetica wordt het soms vermeld op het etiket als Peru balsam of Myroxylon pereirae , maar het heeft meer namen. Het kan echter ook zo zijn dat het in een parfum mix zit. In dit geval hoeft het niet apart vermeld te worden. Ik adviseer eigenlijk altijd om producten zonder parfum te gebruiken, maar in jouw geval gaat dit advies dus helemaal op! Hier is een linkmet meer uitleg over allergie voor balsam of peru.

  Een lijst met producten waar dit ingredient (niet) in zit heb ik niet voor je, maar kies dus in ieder geval voor parfum vrije producten. Ik heb wel een shampoo gevonden die je zou kunnen proberen: Dermolin shampoo (INCI: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Disodium Lauroamphodiacetate, Betaine, C12-15 Alkyl Lactate, Caprylyl Glycol, Magnesium Chloride, Piroctone Olamine, Polyquaternium-39 en Lactic Acid).

  Groeten Jetske

 • Anne Marieke maart 24, 2010 (22:44)

  Hallo Jetske, super bedankt voor je reactie en tip over de Amerikaanse site met ingredienten. Ik zat inmiddels een beetje met m n handen in m n haar. Maar nu ben ik opgelucht! Hartelijke groeten, Anne Marieke

 • Olivia maart 21, 2010 (18:50)

  Beste drs. Jetske,

  Ik ben allergisch op bronopol, parfums en perubalsem. Helaas heeft mijn dermatoloog mij niet verteld waar perubalsem in zit (namelijk eten) waardoor mijn allergie veel erger is geworden. Ik heb nu een lijstje gekregen met ingredienten die Perubalsem bevatten maar toch heb ik nog elk dag verassingen .
  Verder gebruik ik sinds mijn allergie Neutral als champoo maar helaas is deze ook niet meer goed voor mij. Is het mogelijk om ook van U een lijstje te krijgen waar Perubalsem overal in zit? Blijkbaar is citric en sorbic acid voor mij slecht, maar ik weet niet wat voor andere ingredienten ik beter ook kan vermijden. Daarbij, hoe zit het met aromas in voedsel? Als ik een banane soja-melk neem, is aroma dan voor mij slecht of maakt het niet uit?

  Alvast bedankt voor Uw hulp!

  Groeten,

  Olivia

 • author-avatar
  Jetske maart 19, 2010 (20:57)

  Beste W. Scheffer,

  Ik ga voor u zoeken. Wordt vervolgd…

  Groeten Jetske

 • Anne Marieke maart 19, 2010 (12:09)

  Beste Jetske,
  Gisteren is er bij mij een allergie voor parabenen vastgesteld. Ik ben nu op internet aan t zoeken naar cosmetica en huidverzorgingsproducten waar parabenen al dan niet in zitten. Weet jij misschien een site of onderzoeksrapport met een overzicht van de ingredienten van allerlei merken en producten? Het valt me op dat op de sites van de meeste merken geen ingredienten-overzicht van de producten staat.
  Alvast hartelijk bedankt! Groet, Anne Marieke

 • Ineke maart 16, 2010 (18:30)

  Goede middag,

  Er is bij mij een sterke allergie geconstateerd op colofonium en misschien ook daaraan gerelateerde stoffen als perubalsem, eugenol, tall oil en dergelijke. Ik krijg grote rode irritatie plakkaten boven op mijn ogen en soms ook wangen. Ik zoek een veilige ongeparfumeerde mascara zonder deze stoffen, hetgeen niet gemakkelijk zal zijn. Bovendien moet ik ook vanille en kant en klare kruidenmixen mijden. Heel goed opletten uiteraard om het zo weinig mogelijk te triggeren. Gebruik nu de verzorgingsreeks van Dermolin, wat betreft zeep, shampoos en cremes. Helaas zit de creme in een potje en niet een tube waardoor voor mijn gevoel sneller vervuiling optreedt.
  Ik heb nog geen (hypoallergene) mascara gevonden. Heeft u suggesties. Met vriendelijke groet. W. Scheffer

 • author-avatar
  Jetske maart 12, 2010 (11:23)

  Beste Laura, het is soms inderdaad allemaal erg ingewikkeld!

  Ik help je graag verder, maar om een goede beoordeling te kunnen geven heb ik de ingredientenlijst van je product nodig. Deze kun je mailen naar jetske@dr-jetskeultee.nl , dan zal ik ernaar kijken en je een antwoord geven op je vraag.

  Groeten Jetske.

 • laura maart 7, 2010 (16:21)

  hallo..

  Ik gebruik sebamed creme voor mn gezicht,niet die voor de droge huid maar de normale..
  kan dit kwaad voor mijn huid of niet?
  Zie door de bomen t bos niet meer hoop dat je me kunt helpen…

  groetjes

  laura

 • Star februari 15, 2010 (22:09)

  Hey,
  Bedankt voor uw antwoord.
  Ik zou zo dalijk de ingredienten van de producten van Dr. van der Hoog die ik gebruik naar u sturen.

 • Joke Tazelaar februari 10, 2010 (17:09)

  dank je !!

  Ik ga kijken bij de parfurmerie !

  Joke

 • author-avatar
  Jetske februari 8, 2010 (17:26)

  Beste Joke. Revlon 3D Extreme Mascara is paraben vrij, je zou kunnen kijken of je hier tegen kan.
  Groeten Jetske.

  INCI: Aqua, paraffin, stearic acid, treimethylsiloxysilicate, cyclopentasiloxane, trisiloxane, cera carnauba ((copernicia cerifera) (carnauba) wax) cire de carnauba), acacia senegal gum, cera alba (beexwax), cire d abeille, glyceryl stearate, triethanolamine, silica, nylon-12, dimethicone, hydrogenated olive oil, stearyl esters, polyurethane-1, hydrogenated polyisobutene, dimethiconol, polyethene, simethicone, dimethicone crosspolymer-3, lecithin, sorbitan laurate, polysorbate 20, propylene glycol laurate, propylene glycol stearate, phenoxyethanol, caprylyl glycol, 1,2-hexanediol May contain iron oxides (CI 77491, 77492, 77499)

 • Joke Tazelaar februari 8, 2010 (16:05)

  Hallo,

  Waarschijnlijk ben ik dan iemand die niet tegen parabenen kan. Wat is een alternatief ?
  Krijg dikke ogen als ik mascara met parabenen gebruik. Waterproofmascara zonder parabenen heb ik (nog) niet gevonden.Kunt u mij helpen ?

  Met vriendelijke groet,
  Joke
  ,

 • author-avatar
  Jetske januari 21, 2010 (10:06)

  Beste Star.
  Sodium Laureth Sulfaat is een prima ingredient en zorgt ervoor dat de huid schoon wordt. Wat je beter niet kunt gebruiken is Sodium Lauryl sulfaat: dit ingredient heeft hetzelfde effect als Soldium Laureth Sulfaat maar irriteert de huid.

  Er zijn erg veel verschillende merken en vaak heeft elke lijn betere en minder goede producten. Als je wilt kun je me de ingredienten lijsten toesturen van de producten van Dr. Van der Hoog die je wilt gebruiken/gebruikt (naar jetske@dr-jetskeultee.nl ). Dan kan ik er wat meer over zeggen.

  Groeten Jetske

  p.s. er is een enorme hoeveelheid onafhankelijke wetenschappelijk literatuur beschikbaar. Ik vind het erg interessant deze door te spitten.

 • Starry januari 18, 2010 (14:59)

  Hoi Jetske,

  Ik wilde wat vragen. Is Sodium Laureth Sulfaat gevaarlijk? Het zit in shampoo, zeep, fash-wash en dergelijke.
  Heeft u misschien ervaring met het merk Dr. Van der Hoog? Ik zie nu dat er ook parabenen erin zitten. Methylparaben om precies te zijn.

  Ik vind uw site erg informatief, waar haalt u al die informatie s vandaan? 🙂

  M.V.G

  Star

 • author-avatar
  Jetske januari 12, 2010 (10:27)

  Beste Hilly,

  Parabenen zitten in bijna 90% van onze cosmetische producten. Net als in Nederland worden ze ook in Frankrijk aan cosmetica toegevoegd. L oreal (met het hoofdkantoor in Parijs) heeft bijvoorbeeld veel producten met parabenen. Overigens is het belangrijk te weten dat er verschillende soorten parabenen bestaan, een aantal zijn zowel in Nederland als Frankrijk verboden. De overige parabenen zijn veilig bevonden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het altijd goed is om kritisch te kijken naar cosmetische ingredienten. Om deze reden heb ik ook uitgebreid de medisch wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp bestudeerd, een samenvatting hiervan is terug te vinden op mijn blog.

  vriendelijke groeten, Jetske

 • Hilly Lucassen januari 12, 2010 (00:56)

  goedendag ik las uw site en daar geeft u aan dat Paraben niet gevaarlijk is
  hoe kan het dat ik van mensen(arts) in frankrijk hoor dat daar Paraben daar per direct verboden is in creme e.d. omdat men daar heeft onderzocht om mensen. en nu blijkt dat mensen er huidkanker van krijgen.
  ik zou dat maar eens beter uitzoeken voordat ik dit zo durfde neer te zetten wat u nu doet.
  groetjes Hilly

  • Edith januari 27, 2015 (09:57)

   Beste Jetske.

   Voor mijn werk ben ik momenteel aan het uitzoeken wat evt. Negatieve gevolgen van parabenen kunnen zijn . Er is wel degelijk onderzoek uitgevoerd.uit deze onderzoeken kwam ook duidelijk dat de vruchtbaarheid van mannen met 15% kan afnemen bij frequente blootstelling aan parabenen.parabenen zitten in veel producten, denk daarbij alleen al aan Zwitsal producten waarmee wij Nb onze baby s insmeren! In omliggende landen zoals Zweden en Denemarken wordt hier wel voor gewaarschuwd ! Maar in Nederland wil men afwachten tot er meer onderzoek is gedaan. Prima opzich maar een waarschuwing zou toch op zijn plaats zijn daar er genoeg andere producten beschikbaar zijn en mensen zo hun eigen keuze kunnen maken.

   Vriendelijke groet,Edith

   • Daphne januari 27, 2015 (17:08)

    Wat fijn dat jij deze informatie met ons blog-lezers deelt, Edith. Dank je wel!

   • author-avatar
    Jetske maart 30, 2015 (14:45)

    Beste Edith,

    Zou je aan mij kunnen doorgeven welke onderzoeken dit zijn? Ik zou ze graag willen lezen. Alvast bedankt!

    Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!