• Oogcrème

Waarom een aparte oogcrème onnodig is

Eigenlijk is een aparte oogcrème nergens voor nodig. Het enige wat specifiek is voor een oogcrème, is dat het in een klein potje zit en dat het product mild genoeg is voor de huid onder je ogen. De huid is hier namelijk dunner en dus gevoeliger dan de rest van je gezicht.

Ooit sprak ik iemand die op zoek was naar een milde gezichtscrème, maar uiteindelijk naar buiten liep met een oogcrème. Als deze mild genoeg was voor de huid onder de ogen, zou deze vast ook niet irriteren op de rest van haar gezicht. Ze had helemaal gelijk.

Wat hier gebeurde, zou eigenlijk andersom moeten zijn: een crème voor het gezicht moet zo mild zijn dat deze zonder problemen ook voor de huid rondom de ogen gebruikt kan worden. De lijst met irriterende stoffen die ik in het interview met het AD heb genoemd, zijn dezelfde ingrediënten die niet thuishoren in een oogcrème.

Op zoek dus naar een milde crème. Voor het gehele gezicht.

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees hier meer over ” een nachtcrème alleen voor “s nachts?,
“is er een oplossing voor wallen?’
“anti-rimpel crèmes“,
tegen rommel op de cosmeticamarkt“,
het recept voor een mooie huid” en
de zoektocht naar jouw wondercrème“.

Gerelateerde Berichten

32 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Van donkere kringen tot wallen: welke oogcrème heb ik nodig? november 16, 2023 (12:25)

  […] oogcrème is in principe niet nodig om te gebruiken, aldus huidexpert Dr. Jetske Ultee. “Het enige wat specifiek is voor een oogcrème, is dat het in een klein potje zit en dat het […]

 • Annelies december 2, 2015 (12:03)

  hey jetske. Ook ik heb intussen mijn beaty ritueel aangepast aan jouw producten. Nu vroeg ik me af of ik de face wash van neutral ook mag gebruiken om mijn oog make up te verwijderen? Groetjes

  • author-avatar
   Jetske januari 8, 2016 (13:30)

   Beste Annelies,

   Dit zou je kunnen proberen. Mocht je make-up er niet goed mee verwijderd worden, zou ik je adviseren een aparte make-up reiniger te gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • joke november 25, 2015 (11:07)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik al een hele tijd je producten maar niet consequent.. ik ben een type die makkelijk vergeet haar huid te verzorgen en dan ineens weer serieus aan de slag gaat. ik wil nu weer serieus aan de slag en heb nog vele producten in huis, is het nog goed? houdbaar? ik weet niet meer wanneer ik heb precies heb geopend maar dat kan zeker 2 jaar geleden zijn (schaam schaam)

  daarnaast heb ik nog een vraag, ik verwijder mijn oog make up met baby olie van zwitsal? is dat een afrader?

  • author-avatar
   Jetske januari 6, 2016 (14:45)

   Beste Joke,

   Het is nooit te laat om de huid op een goede manier te gaan verzorgen! Als je de producten twee jaar geleden geopend hebt kan je deze het beste niet meer gebruiken. De cleanser, toner, exfoliant en suncare zijn na openen 12 maanden houdbaar. De houdbaarheidsdatum van de moisturizer vind je onderop de flacon. Voor meer informatie over de producten kan je ook altijd contact opnemen met de klantenservice van Uncover Skincare: uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl.
   Je kunt prima make-up verwijderen met een plantaardige olie: https://www.dr-jetskeultee.nl/olien-in-je-huidverzorging/obj10572292. Zorg er wel voor dat het een pure olie is zonder toevoegingen (m.u.v. antioxidanten).

   Groetjes Jetske

 • Joyce Koster augustus 25, 2015 (14:55)

  Hallo Jetske,

  Hoe staat u tegenover het merk Dermolin..en is facewash afdoende om je gezicht te reinigen. Bijvoorbaat dank .

  • author-avatar
   Jetske oktober 9, 2015 (15:45)

   Beste Joyce,

   Er zijn goede producten van Dermolin, zie link hieronder:
   https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-lichaamsverzorging/obj7777542
   Binnen een merk kunnen producten wel verschillen en daarom is het belangrijk altijd de ingrediëntenlijst te bekijken. Indien er wat meer make-up is aangebracht is het goed om eerst een make-up reiniger te gebruiken. Daarna kan je een cleanser gebruiken en eventueel een toner.

   Groetjes Jetske

 • Dorien december 8, 2014 (09:33)

  Hallo Jetske ik ben radeloos ik heb een super gevoelige huid en dan vooral rond de ogen. Ik heb werkelijk alles geprobeerd maar na het smeren gaat het branden en dan vooral onder mijn ogen. Wat was ik vorig jaar blij dat nivea met een Sensitive lijn kwam maar helaas ook daar reageer ik niet goed op. Na het smeren staat mijn bril al gebrandmerkt op mijn neus. En nu zker in de wintermaanden moet ik mijn huid vet houden want anders krijg ik weer jeukerige rode plekken op mijn gezicht. Ik weet het nu echt niet meer, ik zie er ook weer 10 jaar ouder uit, omdat de huid onder mijn ogen echt heel erg gerimpeld is door droogte je voelt als het ware een een dun laagje korstjes zitten. Zou je mj kunnen helpen met een oplossing van een creme waar werkelijk helemaal niet in zit.

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (16:00)

   Beste Dorien,

   Wat vervelend dat de huid rondom de ogen zo gevoelig reageert. Heb je al eens vaseline geprobeerd? Dit is een echte basiscrème en houdt het vocht goed vast in de huid. Als je dat te vet vindt kan je ook jojoba olie gebruiken, je kunt daar ook mee je ogen reinigen. Als je dat met een watje doet blijft er altijd wat vet achter rondom je ogen en dat kan voor jouw huid net genoeg zijn.

   Groetjes Jetske

  • Suus november 18, 2015 (18:08)

   Weet niet of je inmiddels al een goede creme hebt gevonden, maar je zou de Witte Malva gezichtscreme van Weleda kunnen proberen. Die is parfumvrij. Heb hem vorig jaar gesmeerd in de wintermaanden omdat mijn hele wangen onder de rode vlekken zaten. En die creme hydrateert een droge huid ontzettend goed. Het is alleen eigenlijk wel een gezichtcreme voor baby s. Ik heb zelf ook een hele gevoelige huid. Verdraag geen enkele oogcreme. Krijg allemaal van die rare rode bultjes/ vlekjes als ik oogcreme smeer. Wellicht heb je daar iets aan. 🙂

 • karin mei 9, 2014 (09:53)

  Hallo Jetske,

  Ik ben echt het einde zoek. Ik ben 34 jaar en begin last te krijgen van lijntjes onder de ogen en kraaienpootjes. Nu is het zo dat nijn huid rondom mijn ogen erg droog is, net zoals mijn wangen (bij jukbeenderen) en op mijn jukbeenderen snel last van gestekorreltjes. De kin, neus en mijn voorhoofd (t-zone) zijn wat vettiger, en zitten soms kleine puistjes. Nu reageer ik snel op producten waar parfum, alcohol, minerale olien etc inzitten, maar wil mijn huid goed verzorgen. Heb inmiddels verschillende producten geprobeerd. Om de ogen heb ik vichy idealia geprobeert en van de tuinen aloe vera ooggel. Op de laatste reageerde ik niet goed. Nu is mijn huid nog droger om mijn ogen en zijn rimpels nog beter zichtbaar. Ik wil graag een product zonder alcohol, parfum, minerale olien, parabenen. De vichy durf ik niet te pakken omdat ik bang ben dat ik hier ook niet goed op reageer. Welke dagcreme en oogcreme moet ik gaan gebruiken? Moet ik uberhaupt wel een oogcreme gebruiken? Wil heel graag je advies over welke producten ik eens moet gaan pakken. Door het lezen van alle ingredientenlijsten zie ik door de bomen het bos niet meer.

  Groetjes karin

  • D.Aksoy-Kilic september 23, 2014 (21:42)

   Ik lees mee, dit zou ik ook graag willen weten. Inmiddels 32 en ook bij mij de lijntjes helaas zichtbaar…

   • author-avatar
    Jetske oktober 24, 2014 (15:45)

    Beste D. Aksoy-Kilic,

    Ongeveer 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon. Het is daarom belangrijk dagelijks de huid te beschermen met een zonnebrandcrème. De producten die ik adviseer vind je op de volgende blog: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314.

    Groetjes Jetske

 • Samia maart 11, 2014 (18:42)

  Even een vraag, ik heb vandaag de moisterizer van oil of olaz parfum vrij aangeschaft (stond ook op jou lijstje met aan te raden moisterizers) Nu kon ik niet goed op jou blog vinden of deze creme ook geschikt is voor rond de ogen? Ik twijfel omdat in de ingriedentenlijst in staat benzoyl alcohol op 1/3 van onder. Groejes Samia

  • author-avatar
   Jetske maart 26, 2014 (13:22)

   Beste Samia,

   Dit product kan je ook voor het gebied rondom de ogen gebruiken. Houd de huid rondom de ogen altijd wat beter in de gaten omdat het dunner en gevoeliger is.

   Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 11, 2013 (09:18)

  @ Nathalie

  Beste Nathalie,

  Daphne legt het al erg goed uit. De huid rondom de ogen is ook gevoeliger dan de rest van je gezicht. Parfum is nummer een allergeen en daarom een ingrediënt om te vermijden. In combinatie met de zon kan parfum ook vervelende vlekken op de huid veroorzaken.

  Een oogcrème is eigenlijk een milde moisturizer. Neem eens een kijkje bij productadvies: http://www.jetskeultee.nl/productadvies, hier vind je o.a. moisturizers die ik adviseer. Succes!

  Groetjes Jetske

 • Peter september 4, 2013 (21:04)

  @Nathalie

  Jetske heeft al een blog geschreven over donkere kringen: http://jetskeultee.nl/is-er-een-oplossing-voor-een-donkere-verkleuring-onder-de-ogen/obj7777371. Op een website thedermblog heb ik eens gelezen dat minder zout en meer kalium eten helpt (sinaasappels, avocado, banaan), en groenetheezakjes door de caffeine wat er in zit, erg discutabel of die dingen werken, maar ik wou het je niet onthouden.

 • Daphne september 4, 2013 (20:49)

  @ Nathalie

  Jetske schreef eerder: “Het maakt overigens ook weer uit of er veel of weinig van een irriterende stof in een product zit: een laag percentage van bijvoorbeeld alchohol of propylene glycol is natuurlijk een stuk minder erg dan een hoog percentage. Uitzondering hierop is parfum: dit raad ik eigenlijk altijd af.” Zie eventueel http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/obj7777433, de reactie van 30 juli 2010.

  Elders schrijft Jetske: ” Ondanks dat parfum lekker ruikt, smeer ik het liever niet op mijn gezicht. Het is de nummer een allergeen – veel mensen reageren er dus op. Ook al is je huid niet zichtbaar geirriteerd, het verstoort je barrierefunctie van de huid en dit wil je juist liever niet. Ook kan parfum (en dan met name de furocoumarines in parfum) fototoxiciteit geven. De kans is hierop is het grootst bij parfum op basis van plantaardige geurstoffen. Ook kan een huidreactie ontstaan wanneer deze stof reageert op zonlicht…” (zie eventueel Jetskes reactie van 3 juni 2011 bij http://jetskeultee.nl/het-recept-voor-een-mooie-huid-deel-ii/obj7777474).

  Elders: “De belangrijkste veroorzakers van lichtovergevoeligheid zijn:

  geurstoffen/parfum

  kleurstoffen

  plantextracten/oliën als citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, st johns wort, tea tree en ginger

  zonnebrandfilters (gek he!) als oxybenzone

  Deze stoffen kunnen niet alleen een vervelende huidreactie veroorzaken. Ze kunnen bij langdurig gebruik in combinatie met zon ook de huid verouderen en pigmentvlekken veroorzaken. Is het je ooit opgevallen dat heel veel mannen pigmentvlekken hebben op de kaaklijn? Juist, dat komt inderdaad door het gebruik van die sterk geparfumeerde aftershave!” (zie http://jetskeultee.nl/de-zon-en-cosmetica-niet-altijd-een-goede-combinatie/obj7777472).

  Genoeg overtuigd over het feit dat je beter geen producten met parfum kunt gebruiken volgens Jetske? 😉

  Op je overige vragen heb ik helaas geen antwoord; wellicht iemand anders?

 • Nathalie september 4, 2013 (20:21)

  Hoi Jetske,

  Ik gebruik al ander half jaar de oogcreme van la prairie. Nou zitten daar best veel ingredienten in waaronder parfum maar die staat bijna onderaan in de lijst. Kan dit kwaad? aangezien ik heel gevoelige ogen heb en donkere kringen onder mijn ogen. Merk niet echt irritatie. Wat kan ik wel het beste onder mijn ogen gebruiken als je donkere kringen hebt? heb trouwens de proefjes van uncover skincare gebruikt voor de droge tot gevoelige huid maar ik vond de moisturizer toch wel wat vet. Heb ik dan toch de verkeerde en moet ik die voor vette huid hebben?

  Groetjes Nathalie

 • Petra maart 4, 2013 (12:33)

  Hi Jetske,

  Ik heb bij jou de hele lijn gekocht. De creme kan toch ook gewoon als oogcreme gebruikt worden?

  gr Petra

 • Marielle september 13, 2012 (16:37)

  Aan Esther hij zou ook ipv argan olie zou hij olijf olie kunnen gebruiken deze olie voedt meer dan argan olie. Als je nog een goede oogcreme zoekt kan ik je die van de Hema aanraden uit de lijn 35+ deze heeft ook een uv filter. En ook heeft ie geen parfum.

  Groetjes, Marielle

 • Yvonne juli 12, 2012 (08:59)

  hoi Esther,

  Jetske kan niet meer iedereen beantwoorden en heeft gevraagd of wij onderling elkaar helpen. Deze creme van Olaz kun je prima rond de ogen gebruiken. Mijn vriend gebruikt hem ook. Ik had hem eerst ook in gebruik maar voor mij is hij wat aan de lichte kant. Je vriend kan een tijdje s nachts over deze creme lannette creme smeren voor extra vocht. Deze kun je bij de apotheek kopen; het is een basiscreme die goed hydrateert. Zie hiervoor haar blogs over droge huid.

  groetjes yvonne

 • Esther newland juli 11, 2012 (23:09)

  Hallo Jetske,

  Even een vraag, ik heb vandaag de moisterizer van oil of olaz parfum vrij aangeschaft (stond ook op jou lijstje met aan te raden moisterizers)
  Nu kon ik niet goed op jou blog vinden of deze creme ook geschikt is voor rond de ogen? Ik hoop het wel…
  Mijn man heeft een vocht arme huid, is deze creme ook geschikt voor hem om te gebruiken? Momenteel gebruikt hij pure argan olie, maar zelfs dan heeft hij wel eens last van een droge huid omdat het snel intrekt.
  Ik hoor het graag!

  Groetjes Esther

 • author-avatar
  Jetske april 11, 2012 (09:38)

  Hallo Annemarie, ik word er altijd blij van als ik lees dat de producten van Uncover Skincare zo goed bevallen!

  De moisturizer kun je zeker ook rondom je ogen aanbrengen. Een creme die mild genoeg is voor je huid, moet je ook gerust rondom je ogen kunnen gebruiken. En andersom. Hierover lees je meer op mijn blog LINK. Zelf gebruik ik dagelijks een zonnefilter. Al breng ik het op een dag in de winter met veel bewolking niet opnieuw aan. Overigens gaat de zon ook gewoon door bewolking heen en gaan UVA glazen door glas. Ik zou Uncover Skincare graag nog uitbreiden met lichaamsproducten. Momenteel ben ik erg druk bezig met het optimaliseren van de zonnebrandcreme. Maar bedankt voor je suggestie, ik neem hem zeker mee!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (11:36)

  Beste Eline,

  In principe kan je op zulke dagen ook een dagcreme of een foundation met een SPF factor gebruiken. Op zich ben ik niet een enorme voorstander van een dagcreme met een SPF factor omdat zonfilters vaak weer de werking van de actieve bestanddelen in een creme beinvloeden. Natuurlijk is het wel beter dan helemaal geen zonbescherming…

  groeten Jetske

 • Eline maart 18, 2012 (23:30)

  Hoi Jetke, ik ben ook wel erg benieuwd naar ht antwoord op de vraag:
  Op een dag als vandaag (grijs en nul uren zon), is het dan goed om een zonnebrandcreme aan de brengen of kun je beter alleen een dagcreme gebruiken?

 • Annemarie februari 27, 2012 (15:51)

  haha, zie dat het eerste deel van mijn eerste vraag al is beantwoord 😉

 • Annemarie februari 27, 2012 (15:50)

  Hallo Jetkse,

  Sinds een week gebruik ik alle producten van Uncover voor de normaal tor droge huid. Ze bevallen me uitstekend!! Ik ben heel vriendelijk geadviseerd in de kliniek in Enschede en ben blij dat ik eindelijk eerlijke producten heb gevonden die mijn huid niet irriteren.

  Ik heb enkele vragen:

  1. Kan ik de dagcreme ook rondom mijn ogen aanbrengen? En kan de zonnebrandcreme ook rondom de ogen aangebracht worden? En zo niet, wat is een goede oogcreme?

  2. Op een dag als vandaag (grijs en nul uren zon), is het dan goed om een zonnebrandcreme aan de brengen of kun je beter alleen een dagcreme gebruiken?

  3. Breid je je lijn nog uit met een bodylotion?

  Hartelijke groeten van een Uncover fan!

  Annemarie

 • author-avatar
  Jetske september 29, 2011 (09:58)

  Hallo Corine, jazeker,de moisturizer (beide) van Uncover Skincare kun je gewoon rondom je ogen gebruiken! Groeten Jetske

 • corine september 7, 2011 (21:39)

  hallo Jetske, is de moisterizer van jouw Uncover-lijn geschikt als oogcreme?

  Groet
  Corine

 • author-avatar
  Jetske augustus 4, 2010 (09:41)

  Beste Lara,

  Ik snap goed dat het allemaal behoorlijk verwarrend is. Ik ken het gevoel!!!!
  Net zoals voor synthetische producten geldt voor natuurlijke producten dat deze niet perse goed of slecht zijn. Ook zijn natuurzuivere producten lang niet altijd even natuurzuiver; voordat het in een creme, poeder of lotion terecht komt zijn er vaak nogal wat bewerkingen aan vooraf gegaan… In het stuk dat ik in de estheticienne heb geschreven kun je dit uitgebreid lezen (zie hier). Er zijn prima natuurlijke ingredienten, maar ook zeer irriterende! Ditzelfde geldt voor olien.

  Er zijn meerdere varianten van lavendel, en hier kunnen nog veel meer verschillende olien van worden gemaakt. De verschillende delen van de plant waar de olie uit gewonnen wordt (bijvoorbeeld stam, bladeren of bloemen) leveren verschillende samenstellingen van de olie. Hiernaast zijn er nog vele andere factoren van invloed, zoals wanneer en waar deze geplant worden, maar ook de verwerking hiervan. Zelf raad aan geen olien van lavendel aan te brengen op de huid (zie mijn blog over lavendel). Maar niet naar alle varianten van lavendel is onderzoek gedaan, dus durf ik ook niet te zeggen dat alle varianten slecht zijn. Ik zou gezien het fototoxisch en het phytooestrogene effect liever het zekere voor het onzekere nemen.

  Ik raad eigenlijk altijd aan om producten te gebruiken zonder irriterende stoffen. Een lijst hiervan kun je vinden op mijn blog (zie hier). Om elke ingredientenlijst langs te gaan is nogal wat werk, maar een eerste goed criterium om te beoordelen of producten wel of niet geschikt zijn is door te kijken of ze parfum vrij zijn. Hierna kun je kijken of er ook actieve ingredienten inzitten, zoals vitamine C en/of E, niacinamide, fruitzuren, groene thee, ergothioneine, Q10, Idebenone, bisabolol, evodia, …. Op mijn blog heb ik enkele van deze ingredienten uitgewerkt.
  De enige manier om echt te kunnen bepalen welke producten je wilt gebruiken is dus het lezen van een ingredientenlijst.

  Succes, en als je nog vragen hebt stel ze gerust. Groeten Jetske

 • Lara juli 30, 2010 (09:22)

  Hallo Jetske,

  Ik ben schoonheidsspecialist en stel me nu kwetsbaar op.
  Ik zou veel van de huid en huid verzorging af moeten weten maar,
  zo langzamerhand begin ik over alles te twijvelen. Ben een beetje ingredienten aan het uitzoeken e.d
  Nu ik lees dat ook natuurzuivere producten niet perse veiliger zijn (werk daar dus mee)
  en dat een product met syntetische stoffen lang niet zo onveilig is.
  Ik ben nu net als de consument heel erg de weg kwijt.
  Op het moment werk ik met zoveel mogelijk pure biologische producten.
  denk aan klei, aromatische olie en planten olie.
  Ik las een stukje over lavendel en reacties op de huid. nergens zie ik terug over welke lavendel het gaat ( er zijn er zo 7 meen ik) van sommige kan ik me voorstellen dat het niet goed is voor de huid. bv de lavendel spijk.

  Maar goed. hoe kan ik nu mijn klanten echt goed bedienen. welke merken zijn oke? echt ben behoorlijk door de war.
  Ik hoop dat je een beetje duidelijkheid kan geven

  groetjes en vast bedankt

  Lara

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!