• zeewater-en-acne

Helpt zeewater bij acne?

Op mijn blog kreeg ik de vraag of zeewater een positief effect heeft op acne. Hier ga ik graag wat verder op in.

Ondanks dat over dit onderwerp toch wel wat verhalen de ronde doen, heb ik geen enkel onderzoek kunnen vinden waarin aangetoond wordt dat zeewater acne verbetert. Wel verstoort zeewater bij langdurige blootstelling de barrièrefunctie van de huid, waardoor deze uitdroogt. Uitdroging zal ten gevolge van een verhoogde talgproductie uiteindelijk de acne juist verergeren.

Wat ik wel heb kunnen vinden is dat zout water op bepaalde huidaandoeningen een positieve werking heeft (zoals psoriasis). Zout kan de waterhoudende capaciteit van de huid verhogen; het zoute water zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag (stratum corneum) niet teveel water verliest. Dit klinkt goed, maar er zijn wel een paar kanttekeningen.

Bij psoriasis blijkt een dagelijkse behandeling van 20 minuten al te lang en treedt er een tegenovergesteld effect op (Yoshizawa et al / Marzulli and Maibach’s dermatotoxicology p.416). Verder is het helaas niet zo dat een positieve werking van zout water op bepaalde huidaandoeningen automatisch betekent dat het acne kan verbeteren. Ook zon werkt goed bij bepaalde huidaandoeningen, maar juist absoluut niet bij een gezonde huid of bij acne! Daarbij geldt dat als je naar het strand gaat, je niet alleen met zeewater te maken hebt. Je wordt ook blootgesteld aan zon en wind. Deze kunnen beide de barrièrefunctie van de huid verminderen, waardoor acne juist weer kan verergeren.

Wat ik me wel kan voorstellen is dat het zout in het zeewater in enige mate bacteriedodend werkt. Overigens hangt het wel weer af van waar je in zee gaat. Veel zeewater is natuurlijk erg verontreinigd.

Hoe behandel je acne dan wel?

Al met al zou mijn advies zijn om bij acneklachten gewoon lekker in zee te gaan zwemmen. Als je erg veel last van acne op je lichaam hebt, beperk dan de tijd dat je in het water ligt tot circa tien en maximaal twintig minuten. Aangezien je gezicht niet continu onder water is, maakt het voor mensen met acne op het gelaat minder uit. Wil je wat aan je acne doen ga dan liever niet experimenteren met zeewater, voor het doden van de bacteriën die een rol spelen bij het ontstaan van acne zijn er veel betere alternatieven!

Bovendien is ontsmetten maar een onderdeel van de behandeling; doe je niets aan de verdikte hoornlaag en de talgproductie dan zal het probleem blijven bestaan. Ga liever aan de slag met milde reinigingsproducten, smeer alleen een lichte crème op de drogere gebieden van de huid, gebruik salicylzuur en benzoylperoxide. Als dit niet voldoende is, kan je een keer naar een dermatoloog gaan voor een vitamine A- zuur-product als Differin of locale en eventueel orale antibiotica. Ook kan het zinnig zijn af en toe een oppervlakkige peeling of laserbehandeling door een huidtherapeut of dermatoloog te laten doen.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook:

‘de (cosmetische) behandeling bij acn…’
puistjes. Moet ik wel of niet naar de dokter?
acne vermindert door de zon? een mythe!
de impact van roken voor je huid (te zien bij een tweeling)’
Een beschermingsfactor in je cosmetica. Is het zinvol?

Gerelateerde Berichten

25 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Yasin september 5, 2015 (14:43)

  Nou als ik naar Turkije ga dan heb ik geen last van puisten of acne, de zeewater daar samen met zonlicht is uitstekend en werkt zeer effectief, waar geen enkel creme na kan botsen

  • author-avatar
   Jetske oktober 26, 2015 (11:15)

   Beste Yasin,

   Het zou inderdaad kunnen dat je acne beter wordt door het bacterie dodend effect van zout water. Verder ben je natuurlijk op vakantie lekker ontspannen en heb je (als het goed is) geen last van stress. Stress kan namelijk acne verergeren. Let er wel op dat je je goed beschermt tegen de zon: 90% van de huidveroudering ontstaat namelijk door de zon.

   Groetjes Jetske

 • leonora januari 23, 2015 (12:51)

  ik vind het super fijn werken alleen kun je alle soorten zout gebruiken want ik gebruik altijd jozo keuken zout

 • Patrick december 4, 2014 (16:54)

  graag wil ik iedereen laten weten dat himalaya zout erg goed werkt tegen puistjes!

 • Melissa september 25, 2014 (14:52)

  Hallo,

  Ik gebruik nu 2,5 week differin gel tegen pukkels op mijn kin.

  Ik had nooit last van veel pukkels af en toe 1 maar nu ik 19 ben heb ik ineens heel veel rondom mijn kin. Wat kan de oorzaak zijn? Ik ben niet veranderd van pil en ook niet qua levensstijl. De differin gel lijkt ook nog niet echt te helpen maar kun je wel gewoon in de zon zitten? Krijg je daar geen vlekken van?

  Groetjes Melis

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (15:45)

   Beste Melissa,

   Ik zou je willen adviseren de volgende blog te lezen: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770. Omdat je Differin gebruikt is het ook belangrijk je huid te beschermen met een zonnebrandcrème. Dit is eigenlijk altijd belangrijk. 90% van de huidveroudering ontstaat namelijk door de zon.      

   Groetjes Jetske

 • anoniempje augustus 10, 2014 (21:25)

  Beste dr jetske

  is zout water ? Of zeewater goed voor witte mee eters ?

 • Essie juni 28, 2014 (02:04)

  Ik ga binnenkort op vakantie naar Marokko (voornamelijk de kust) voor 6 weken, een lange tijd dus. Ik heb ook erg last van puistjes op mijn gezicht, de dokter kon niet echt zeggen of t acne was of gewoon puistjes. Ze heeft me dus Differin gel aangeboden. Ik heb het nu 3 weken gebruikt en heb vandaag van de dokter weer 3 tubetjes meegekregen naar huis, aangezien het andere tubetje alweer op was. Nu moet ik het dus weer 3 weken gebruiken en dan weer 6 weken mee op vakantie. Ik hoop echt dat het goed zal gaan.

  Ik verbrand amper en ik wordt snel bruin, maar toch vrees ik voor het ergste.. De dokter heeft me wel verteld dat ik met Differin wel gewoon in de zon kan. Ze raadde me aan om eerst het zalfje op te smeren (even laten intrekken) en daarna een zonnebrandcreme op te doen. Ik vervel alleen best heftig door de Differin gel, vandaar dat ik erg bang ben dat ik straks grote vlekken in mijn gezicht ga krijgen (aangezien ik toch bruiner wordt op vakantie) en ik smeer Differin alleen op mijn wangen. Heb jij nog enige tips om mijn gezicht te voorzien van een egale bruine huid, zonder dat Differin ervoor zorgt dat ik straks (witte) vlekken krijg (op mijn wangen)?

  Liefs,

  • author-avatar
   Jetske juli 9, 2014 (16:48)

   Beste Essie,

   Ik zou je willen adviseren om het gebruik wat te gaan verminderen aangezien je zo aan het vervellen bent. Dit is duidelijk een teken dat het de huid teveel aan het irriteren is. Begin met 1x aanbrengen in drie dagen en bouw dit langzaam op. Ik begrijp ook dat je het twee keer per dag aanbrengt nu? Breng dit sowieso terug naar 1x per dag (’s avonds). Als je dan overdag voldoende smeert (vaak en genoeg) dan hoef je je geen zorgen te maken.

   Groetjes, Jetske

 • amber juni 4, 2014 (22:52)

  ik heb littekentjes van acne en bultjes op me kin,die heb ik sinds me ik ben 54 wat helpt er het beste voor mij?mijn huid specialsite zegt dat ik een derma roller mag gebruiken hoe langer de naalden hoe beter,heb daar toch me vraagtekens bij……….

 • amber juni 4, 2014 (22:51)

  ik heb littekentjes van acne en bultjes op me kin,die heb ik sinds me ik ben 54 wat helpt er het beste voor mij?mijn huid specialsite zegt dat ik een derma roller mag gebruiken hoe langer de naalden hoe beter,heb daar toch me vraagtekens bij……….

 • Anoniem93 november 9, 2013 (19:01)

  hij mij helpt de zon wel degelijk tegen jeugdpuistjes. Sinds kort heb ik een uv-lamp aangeschaft waar ik elke avond 5-10 minuutjes voor zit. De puistjes zijn binnen een week minder en de huid is stukken rustiger.

 • Jeffrey augustus 9, 2013 (20:52)

  ik was 1 maand op vakantie geweest in Malaysia op bezoek bij familie. Wij gingen ook paar dagen naar het strand en uiteraard ging ik ook zwemmen in de zee. Ik had ook puistjes op mijn gezicht en de volgende dag was het weg. Dus het zeewater helpt echt en ik was niet de enige! Misschien een tip voor in Nederland: Vul emmer met water en strooi veel zout erin xd.

 • julie juni 12, 2013 (18:30)

  weetje wat het is, puistjes hebben vooral te maken met hormonen en mensen met veel hormonen hebben er nou eenmaal meer last van, maar gelukkig wordt dat met de jaren mee veel minder. veel mensen denken: veel cremetjes, tonic, maskers en stomen helpt goed tegen de puistjes.. terwijl het alleen maar uidroogt met het effect dat de puistjes nog erger worden. ook moet je ervoor zorgen dat je je gezicht niet teveel wast met water, want ook dan haal je de gezonde vet laag van je huid en droogt het uit. mijn tip: 2x per dag de huid met lauw water wassen en daarna een goeie hydraterende creme op doen. niet aan krabben, wrijven of uitknijpen en geef het vooral de tijd, rome was ook niet in 1 dag gebouwd. en als je er echt genoeg van hebt, ga dan een of twee keer per maand naar een schoonheidsspecialist, die je kan vertellen wat voor huidtype je hebt en hoe je het dan het best kunt verzorgen, want iedere huidtype is anders. xx

 • frank april 11, 2013 (09:52)

  Ik heb anders altijd als ik op vakantie ga 2 weken naar bijv turkije of griekenland en dus 2 weken lang zon op me gezicht heb. Een stuk minder puistjes, mee eters en rooie vlekjes. Me huid is er gewoon veel mooier door.. dus ik heb wel het idee dat de zon hierbij helpt.. en heb vaker van mensen gelezen/gehoord dat zei dezelfde ervaring hebben als mij

 • michael april 7, 2013 (16:42)

  Beste Jetske

  Ik heb eigenlijk drie belangrijke vraagjes.

  ik ben 23 en rookte al een hele tijd, ik heb nu gestopt .

  Ik wil nu gaan zwemmen maar heb zeer dun en geiriteerde huid en je kan men talgklieren zien doorheen men huid onder de ogen.

  Hoe verbeter ik men huid en maak ik het dikker en gezonder?

  Wat eet je best vaak?

  Hbe je tips voor het zwemmen? is het inderdaad zo schadenlijk?

  In elk geval dank bij voorbaat

  Michael

 • author-avatar
  Jetske mei 27, 2011 (12:22)

  Beste Petra,

  Ik zou in jouw geval kiezen voor een minerale zonfilter. Deze geven de minste kans op huidallergie/irritatie. Kijk bijvoorbeeld eens naar de producten van Lavera. Deze zijn bij natuurwinkels/reformzaken te koop. Ook is het verstandig om een goede moisturizer te gaan gebruiken. Alleen vaseline is niet voldoende. Met name Niacinamide is gezien de barriereherstellende werking en het effect op acne een goed ingredient. Ook vitamine C werkt tegen acne. Kalmerende stoffen als green tea en zoethoutwortel (glycyrrhiza glabra) zijn voor jouw huid ook erg geschikt.

  Veel succes,

  Jetske

  groeten Jetske

 • Petra mei 16, 2011 (16:56)

  Beste Jetske,

  Mijn acne werd wel altijd een stuk minder tijdens (en tot minstens een maand na) strandvakanties. Helaas is het bij mij uiteindelijk toch doorgeslagen naar (3-4cm grote) onderhuidse abcessen die ondanks diverse producten en smeersels en pillen van de dermatoloog altijd weer terugkwamen, waardoor ik nu al een half jaar aan de isotretinoine zit… Geen leuk middel maar heb wel voor het eerst in 10 jaar een ontsteking-vrije huid.
  Ik vind het vooral vervelend dat mijn huid en slijmvliezen volledig uitgedroogd zijn (en ik dus ook bij het leven vaseline op lippen en neusslijmvlies smeer) en hierdoor nogal snel verbrand… Met factor 50 en zeer spaarzaam zonnecontact gaat het tot noch toe goed, ik merk alleen wel dat de huid van mijn gezicht heel overgevoelig is geworden voor alles wat ik er op smeer, vooral als ik gezweet heb (het zweten zelf valt eigenlijk wel mee). Nu heb ik al zonnebrandcreme voor de gevoelige huid gekocht, en ik vond op de ingredientenlijst niets wat op het foute lijstje staat, maar ik blijf het zelfde probleem houden…. Heb ook wel de F50 van La Roche Pasai gebruikt, maar die brandde ook en smeerde daarbij ook nog eens niet goed uit (vond ik tenminste). Enig advies wat ik nog zou kunnen proberen? Of zit ik hier gewoon aan vast tot ik met de medicatie mag stoppen?

  Groetjes
  Petra

 • author-avatar
  Jetske april 29, 2011 (09:31)

  Beste Maria,

  Het zonnetje helemaal vermijden zou inderdaad zonde zijn…

  Over het algemeen zou een factor 15 of 30 voldoende moeten zijn, ook als je differin gebruikt. Een hele blanke huid (type I) zal wel sneller verbranden. Met een factor 50 zou je over het algemeen toch niet snel mogen verbranden. Belangrijk is dat je het dik genoeg aanbrengt op de huid. Ga hierbij uit van ongeveer een halve theelepel voor je gezicht. De SPF die op de verpakking staat wordt in ieder geval gegarandeerd voor twee uur. Om er zeker van te zijn dat je goed beschermd bent zou je hem dus na twee uur opnieuw moeten aanbrengen.

  Een andere reden dat je toch verbrand bent is dat de zonnebrandcreme die je gebruikt over datum is. De werking kan dan afnemen. Op de verpakking is dit terug te vinden – of de datum staat vermeld, of je vindt het open pot symbool met daarin het aantal maanden dat het houdbaar is na openen.

  Als je net bent begonnen met differin kan het wel zo zijn dat de bijwerkingen wat heftiger zijn als je je huid blootstelt aan zonlicht, maar aangezien je al een jaar differin gebruikt zal dit niet het geval zijn geweest bij jou.

  Het kunnen ook andere cosmeticaproducten zijn of medicijnen zijn die lichtovergevoeligheid hebben veroorzaakt. Denk aan huidverzorgingsproducten met citrus of bepaalde antibiotica. Ben je ook andere producten gaan gebruiken? Deze kunnen ook invloed hebben gehad bij het verbranden…

  Groeten Jetske

 • Maria april 17, 2011 (21:32)

  Beste Jetske,

  ik gebruik sinds een jaar differin gel wat heel goed helpt. Vorig jaar heb ik daarom helemaal niet in de zon gezeten. Dit voorjaar heb ik vooral s ochtends en op het einde van de middag toch een beetje in de zon gezeten met zonnebrandcreme factor 50 op. Nu ben ik toch verbrand. Heb ik nu kans dat ik pigmentvlekken krijg? Kan ik iets doen om het risico kleiner te maken? Als ik stop met differin komt de acne langzaam terug, maar nog een jaar zonder zon is toch wel jammer.

  groetjes

 • author-avatar
  Jetske februari 22, 2011 (18:23)

  Heb jij ff geluk!!! Als het zo blijft hoor je bij de 10% die er nooit mee te maken krijgt 🙂

  groeten Jetske

 • roosje februari 20, 2011 (15:05)

  ik heb lekker geen puistjes:p:P;P

  • Didii oktober 22, 2015 (23:41)

   ik hoop dat je binnenkort onder de puisten en Abcessen zit.

 • author-avatar
  Jetske december 24, 2010 (13:28)

  Beste Nina,

  Het zou inderdaad kunnen dat je acne beter wordt door het bacterie dodend effect van zout water. Benzoylperoxide werkt ook bacterie dodend.
  Overigens is benzoylperoxide geen antibioticum en ontwikkel je geen resistentie. Hoe dan ook, zeker is dat er een heleboel factoren van invloed zijn op het ontwikkelen van acne. Is het kleding, het eten in zuidelijke landen (minder slechte koolhydraten en meet verzadigde vetten i.p.v onverzadigde), zon, stress? Naar deze onderwerpen zal echt nog mee onderzoek gedaan moeten worden. Voor acne inversa geldt zeker dat er een relatie is met wrijving van kleding.
  Ben je hiermee naar een dermatoloog geweest?

  groeten en veel succes,

  Jetske

 • Nina december 18, 2010 (23:09)

  Ik geloof dit niet zo. Zodra ik voet op het strand zet en de zee inga, verdwijnt mijn acne als sneeuw voor de zon. Ik geloof dat de zee 100x beter is dan die benzolperoxide-troep, waar je na een tijdje ook immuum voor wordt en dat is toch chemisch allemaal. Ik heb ooit een een half jaar in zonnig Spanje gewoond, veel aan het strand en in zee vertoefd, en ik had geen enkele last van acne meer (ik heb vooral last op mijn rug).
  Het kan ook zijn dat het de buitenlucht etc. is, in NL zit je huid al heel snel onder een laag kleding waardoor de huid verstikt. Ik heb sinds kort ook last van acne inversa, dat is helemaal vreselijk. Ik overweeg zelfs om hiervoor naar de kust te verhuizen, want ik denk dat zeewater wel degelijk de klachten vermindert…

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!