• ouder_worden

Wat gebeurt er in de huid als we ouder worden?

Als je ouder wordt, krijg je rimpels; dat is geen nieuws. Maar voordat die eerste rimpels zichtbaar worden, heb je al heel wat moeten inleveren. Het vermogen van de huid om compleet te herstellen na beschadiging (door bijvoorbeeld agressieve cosmetica, zon of airconditioning) vermindert met het ouder worden van de huid.

De huid van een jong volwassene heeft tussen de een tot drie dagen nodig om zich te herstellen, de huid van iemand rond de vijftig zo’n drie tot zes dagen (Cosmeceuticals, Zoe Draelos). Het is dus niet zo gek dat je vroeger goed tegen cosmeticaproducten kon, die nu je huid irriteren.

Talgproductie en celvernieuwing

Al vanaf je twintigste neemt de talgproductie elk tien jaar af met 23%. Hoewel het aanvankelijk na de puberteit prettig kan zijn die vette huid kwijt te raken, zullen veel mensen die ouder worden uiteindelijk last krijgen van een te droge huid. Om het nog erger te maken gaat vanaf je dertigste ook de celvernieuwing een stuk minder soepel. Je huid heeft veel meer moeite om dode huidcellen kwijt te raken en kan er hierdoor doffer en grauwer uit gaan zien.

Antioxidanten

Tussen de dertig en vijtig jaar vermindert het aantal antioxidanten in je huid met ongeveer 35% (The new science of Perfect Skin, Daniel Yarosh). Juist op het moment dat je ze zo hard kunt gebruiken! Antioxidanten zijn nodig om vrije radicalen die onder andere zijn ontstaan door schade van buitenaf, zoals roken en blootstelling aan zon, tegen te gaan. Zonder antioxidanten beschadigen deze vrije radicalen zeer geleidelijk de cellen in de huid. Je krijgt rimpels, er ontstaan pigmentvlekken, je huid verslapt en de kans op het krijgen van huidkanker neemt toe.

Gelukkig hebben we hulp, daarover vertel ik later meer.

 

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer over
antioxidanten in cosmeticaproducten
de invloed van de zon bij een tweeling“,
Vitamine A
anti-rimpel crèmes” en
een verouderde huid door pigment

Gerelateerde Berichten

11 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • hellen april 18, 2015 (17:26)

  ik heb derma wand een paar jaar geleden aangekocht en een paar mnd gebruikt ik heb bij mezelf echt geen verschil gezien en ben ermee gestopt

 • Donna januari 30, 2015 (20:34)

  wil ik graag wil weten moet je hele leven derma wand gebruiken

  • author-avatar
   Jetske april 3, 2015 (11:15)

   Beste Donna,

   De Dermawand zou ervoor zorgen dat o.a. rimpels verminderen en de huid steviger wordt. Er wordt gebruik gemaakt van radiofrequency. Ik heb ervaring met zeer krachtige radiofrequentieapparatuur maar zelfs daar krijg je bestaande rimpels niet goed mee weg. Ik kan me dus al helemaal niet voorstellen dat de straling van dit apparaat sterk genoeg is voor een dergelijk resultaat…

   Groetjes Jetske

 • Lydia september 24, 2014 (13:06)

  ben ook erg benieuwd naar het antwoord op de vraag over de Derma Wand.

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (15:45)

   Beste Lydia,

   Ik ben even op zoek gegaan en vond informatie over dat de DermaWand gebruik maakt van radiofrequentie. Ik kan helaas niet vinden welke frequentie er gebruikt wordt. Of het daadwerkelijk iets voor je huid doet kan ik daarom ook niet zeggen. Ik lees wel veel reviews van mensen die hun gezicht verbrand hebben… Erg oppassen dus of zo n dergelijke behandeling altijd laten uitvoeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts of een arts zelf.

   Groetjes Jetske

 • Marieke maart 26, 2014 (11:33)

  De vraag van Angie en Petra wordt niet beantwoord. De vraag is wat kan zo n Derma Wand apparaat voor je doen of maakt dit apparaat meer kapot dan je lief is? Ik ben er benieuwd naar en heb verschillende verhalen gehoord over de Derma Wand.

 • petra januari 15, 2014 (10:06)

  vraagje word je er echt na een tijdje je huid jonger van en helpt het ook bij een beginende koortslip en rimpels en verzakte huid gr petra

  • author-avatar
   Jetske januari 15, 2014 (17:00)

   Beste Petra,

   Geen enkele crème (behalve vitamine A zuur) kan rimpels laten verdwijnen. De huid kan er wel gezond uit gaan zien zodat rimpels minder opvallen. Antioxidanten (bijv. vitamine C) kunnen wel veel andere dingen doen voor je huid: o.a. pigmentvlekken en acne verminderen, fijne lijntjes minder laten opvallen, roodheid verminderen en bescherming bieden tegen UV-schade. De huid kan ook verbeterd worden m.b.v. een laserbehandeling: http://jetskeultee.nl/laserbehandelingen/obj7784559

   Groetjes Jetske

 • angie mei 27, 2011 (11:12)

  Hoi Jetske,
  Ik lees nu dat de dermawand goed is voor rimpels en zelfs nog beter dan een creme werkt tegen veroudering.
  hierbij wat tekst uit een advertentie van dermawand
  “”Lijntjes en rimpels verdwijnen, uw huid ziet er jaren jonger uit!

  Door de huid iedere dag een paar minuten te behandelen met Derma wand wordt deze geprikkeld zich snel te herstellen en te verjongen. Lijntjes en rimpels verdwijnen en een verouderde huid wordt zichtbaar jaren jonger. “”

  Doordat de huid iedere dag wordt geprikkeld om zich te verjongen zal ook een beschadigde, gevlekte huid worden getransformeerd in een mooie, gezonde, gelijkmatige huid. De revolutionaire technologie van Derma Wand is bovendien uitermate geschikt gebleken om een beschadigde huid te herstellen van de gevolgen van acne. “””
  Klinkt te mooi om waar te zijn.
  Ben jij bekend met dit apparaat en helpt het natuurlijk naast een goede moisturizer en huidverzorging om de huid strakker te krijgen.
  Graag hoor ik van je.
  Vriendelijke groet,
  Angie

 • author-avatar
  Jetske mei 24, 2011 (17:07)

  Beste Claudia,

  Het is echt niet nodig om een apart serum te gebruiken. Het woord serum zegt erg weinig; oorspronkelijk is dit een product op waterbasis waar actieve stoffen aan toegevoegd zijn. Maar ook dat varieert tegenwoordig. Het lijkt net alsof serums altijd hoge concentraties werkzame stoffen bevatten; maar dat is helaas meestal niet het geval. Bovendien kunnen die werkzame stoffen net zo goed aan je moisturizer toegevoegd zijn. Sterker nog, dat lijkt me juist de bedoeling :-). Overigens werkt het ook vice versa; je kunt ook alleen een goed serum gebruiken en de “creme” achterwege laten. Is het serum inderdaad op waterbasis, dan is dat zeer geschikt voor de wat vettere huid. Heb je een wat droge huid, dan hangt het van de samenstelling van het serum af of dit product voor jouw huid geschikt is. Als je een product hebt gevonden met goede ingredienten in voldoende hoge concentraties dan kan je dit overdag en s nachts gebruiken. Een extra product toevoegen heeft dan geen zin; je hebt alleen maar kans dat je hiermee je huid irriteert.

  groeten Jetske

 • Claudia Runderkamp mei 10, 2011 (19:18)

  Hallo Jetske,

  ik heb net het artikel in het Parool gelezen en ben nu deze site aan het bestuderen. Ik kan echter niets vinden over het gebruik van serums. Ik gebruik zelf de hele lijn van Lancaster wrinkle lab en de 365 elixer. In de parfurmerie zeggen ze dat het gebruik van een serum echt noodzakelijk is. Maar nu ik lees dat het gebruik van een nachtcreme en oogcreme niet nodig is vraag ik mij af of dit ook echt zo is. Groet Claudia Runderkamp

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!