• Dr. Jetske Ultee

Huidverzorgingsproducten; less is more!

less-is-moreEen bezoekje aan de parfumerie en je komt thuis met een fortuin aan oogcrèmes, dag- nachtcrèmes, serums, moisturizers en nog wat specialty products tegen vlekken, puistjes, poriën en rimpels. En als je de verkoopster mag geloven allemaal even noodzakelijk!

Ik heb al eerder op mijn blog beschreven dat over het algemeen geldt: less is more. Hoe meer huidverzorgingsproducten je gebruikt, hoe groter de kans wordt op huidirritatie en allergie. Bovendien is er wat betreft ‘unieke bestanddelen’ eigenlijk geen verschil tussen een dag-, nacht-, oog- of decoletécrème. Ook een serum is niet nodig als de werkzame stoffen in goede concentraties in je gewone moisturizer zitten. Daarbij zijn de meeste ingrediënten multitaskers; met andere woorden ze werken tegen pigmentvlekken en puistjes, beschermen tegen de schade van de zon, hydrateren en kalmeren.

Werkzame ingrediënten in de toner

Dat een cleanser een apart product is, hoeft geen toelichting. Maar ook een toner is weer een product met een heel eigen functie. Een toner verwijdert de laatste restjes vuil en mineralen in hard water (die zorgen voor uitdroging en irritatie) en aan een goede toner zijn antioxidanten toegevoegd en stoffen die de huid kalmeren en hydrateren. Vanwege het feit dat een toner een product op waterbasis is, is bij mensen met een vette huid gebruik van een toner met actieve bestanddelen genoeg. Een crème maakt de huid dan alleen maar vetter en een te vette crème kan zelfs de poriën verstoppen. Helaas kan je er van uitgaan dat de meeste toners niet veel meer zijn dan water met een geurtje en een kleurtje. Gelukkig zijn er met een beetje zoekwerk ook genoeg goede toners te vinden.

Werkzame ingrediënten in de exfoliant

Buiten een crème bomvol werkzame ingrediënten zijn er nog andere producten die de moeite waard zijn om aan te schaffen. Bijvoorbeeld een exfoliant. Dit is een product met een ingredi‘nt als glycolzuur of salicylzuur waardoor de dode huidschilfers weg gehaald worden. Je huid wordt hierdoor weer frisser, stralender en egaler. Dergelijke ingrediënt kunnen niet aan je gewone crème toegevoegd worden. De wat hogere zuurgraad van een gewone crème zal de exfoliërende ingrediënten direct ineffectief maken. Wil je glycolzuur of salicylzuur aan je skincare regime toevoegen dan zal je hier dus echt een apart product voor moeten kopen.

Dagelijkse bescherming met een zonnefilter

Een zonnefilter mag wat mij betreft ook als apart product aan het skincare regime toegevoegd worden. Zonnefilters breng je op een andere wijze aan dan je moisturizer; je smeert dikker en vaker. Zeker als je een dagje doorbrengt in de zon! Zitten er hoge concentraties werkzame stoffen in je product, dan zou je deze ook vaker en in een dikke laag op je gezicht aanbrengen. Dat kan de huid zelfs wat gaan irriteren. ’s Nachts heb je natuurlijk geen zonfilter nodig. Bij relatief veel mensen veroorzaken zonnefilters overgevoeligheidsreacties. Als je een zonnefilter in een apart product gebruikt, is dit makkelijker te herkennen en te vervangen. Een laatste reden voor een apart zonneproduct is het feit dat bepaalde zonnefilters er voor kunnen zorgen dat werkzame ingrediënten wat minder goed de huid in kunnen dringen. Overigens vind ik voor de dagelijkse bescherming een foundation met SPF een hele goede optie. Hou er wel rekening mee dat de bescherming vaak lager is dan op het product vermeld staat. Foundation smeer je immers niet zo dik!

Bij een hele droge huid

Als je een hele droge huid hebt, is je huid gebaat bij een ingrediënt als petrolatum (vaseline) dat voorkomt dat er veel vocht uit de huid verdampt. Dergelijke stoffen hydrateren geweldig maar hebben ook weer een nadeel. Het product wordt plakkerig en bepaalde werkzame stoffen kunnen minder goed in je huid kunnen dringen. Liever ’s nachts een dun laagje aanbrengen bovenop je crème met actieve stoffen dus.

Welk product eerst?

De volgorde waarin je huidverzorgingsproducten aanbrengt is heel belangrijk wil je maximaal resultaat behalen! Ook het tijdstip is van belang. Een crème met vitamine A-zuur (of met derivaten van vitamine A-zuur als retinyl palmitate) werkt bijvoorbeeld niet goed in de zon (en moet je dus ’s avonds aanbrengen). Daar ga ik volgende keer meer over vertellen.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs: “het recept voor een mooie huid“,
de impact van de zon; een tweeling“,
een exfoliant: de gebruiksaanwijzing“,
een te schone huid“,
hypo-allergeen of dermatologisch getest?“,
is er een oplossing voor wallen?’ en
is een dure moisturizer beter?“.

Gerelateerde Berichten

25 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!