

In de Mama: ‘Here comes the sun’
Terwijl de ijspegels nog aan de daken hingen en het haardvuur binnen knapperde, heb ik samen met een journaliste van het tijdschrift Mama alle feiten over de zon nog eens op een rijtje gezet.
Nu het zonnetje zich toch steeds vaker laat zien misschien toch leuk om even door te kijken. Veel leesplezier!
P.S Voordat je naar de winkel rent om de producten te kopen die bij het verhaal vermeld staan; deze zijn niet door mij uitgekozen…. lees hiervoor de blog ‘Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème‘.
Om de pagina’s 1 tot en met 4 te lezen: Als je op de pagina klikt, verschijnt deze in een nieuw venster. Klik er vervolgens nog eens op om de tekst te vergroten.
(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)
Lees ook meer over “antirimpelcrèmes“, de invloed van “stress’ op de huid en de impact van roken.
10 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Jetske juli 5, 2010 (17:00)
Beste Tessa,
Fijn te horen dat je zo positief bent over mijn blog. En ik heb nog genoeg onderwerpen om over te schrijven voor de komende 100 jaar!
Het klopt inderdaad dat het heel erg lastig is zonnebrand producten te vinden met goede filters en zonder irriterende stoffen. Toch moet je je bij het gebruik van zonnebrandcremes realiseren dat de risico s nog veel groter zijn als je niet smeert dan wanneer je smeert met een product dat niet aan alle criteria voldoet. Alcohol zit inderdaad in heel veel producten, maar het is niet altijd een probleem. Er zijn goede (zoals cetearyl alcohol) en minder goede vormen (zoals SD alcohol) en ook is de concentratie van belang. Staat het in het onderste 1/3 deel van de ingredientenlijst dan zou ik me er geen zorgen over maken.
Voor jou is goed smeren extra belangrijk gezien je pigmentatie; blootstelling aan de zon zal de vlekken zeker weer verergeren. Als je dit wilt voorkomen is het verstandig buiten gebruik van zonnebrandcreme een hoedje of een pet te dragen.
Als je echt wat aan je pigment wilt doen verwijs ik je graag naar mijn blogs over het ontstaan en de behandeling van pigmentatie ( verschillende soorten pigment hydroquinone , en hydroquinone vs vitamine C ). Met Salicylzuur 2% en Mandelic acid 10% zal je het niet redden. Ook glycolzuur kan je pigment verminderen, maar het effect hiervan is beperkt. Wil je je pigment echt aanpakken, dan heb je hier echt hoge concentraties nodig. Dan denk ik aan peelings 50-70%.Om wat te kunnen zeggen over de producten waar je naar verwijst, kun je me de ingredientenlijst mailen zoals ze op de verpakking staan (met alle ingredienten en op volgorde).
Groeten Jetske
-
Jetske juli 2, 2010 (15:23)
Beste Henriette, bedankt voor je complimenten over mijn blog en je felicitaties!
Vandaag heb ik een stuk geplaatst over zonnefilters dat je vraag gedeeltelijk beantwoord (zie hier), en de eerste volgende blog zal over oxybenzone gaan. Je bent me dus iets voor met je (goede en kritsiche!) vraag. Wordt dus vervolgd op de blog…
Groeten Jetske.
-
Henriette Bon juni 30, 2010 (15:21)
Beste Jetske,
Ten eerste; geweldige site ben schoonheidsspecialiste en bekijk regelmatig je site. Gisteren kwam in het nieuws over geschadelijke effecten van oxybenzone, ik gebruik al een paar jaar het merk Vision, 1 x smeren hele dag beschermd, werkt heel goed. Tot mijn schrik staat op de verpakking bevat Oxybenzon. In mijn familie en ook bij mij zelf zijn wat plekjes weggehaald met basaalcelcarsinoom, dus je begrijpt ik schrok. Mijn vraag is nu hoe erg is het nu echt, heb ook al een mail naar Nycomed leverancier Vision gestuurd, ben dus benieuwd of ik daar een reaktie op krijg. Kun jij misschien aangeven welke merken wel goed voor de huid zijn? Nog gefeliciteerd met je promotie.
Groeten Henriette
-
Jetske juni 25, 2010 (16:04)
Dankje en graag gedaan!
-
Jetske juni 25, 2010 (16:03)
Beste Marie,
Avobenzone is een zonnefilter die erg veel gebruikt wordt. Het beschermt je tegen UVA en UVB straling. Het nadeel van avobenzone is dat deze filter niet erg stabiel is. Vaak wordt avobenzone dus gecombineerd met andere chemische filters die ik niet zou aanraden.
Mijn advies is om te zoeken naar een zonnebrandcremes met titanium dioxide, zinkoxide, tinosorb of mexoryl; deze filters zijn de meest veilige en geven de minste kans op een reactie. Zelf ben ik bezig een lijst te maken met producten zonder irriterende ingredienten (en het liefst natuurlijk ook nog met actieve stoffen) maar deze is nog niet gereed. Tzt zal ik deze ook op mijn blog plaatsen.
Zink is een ingredient dat gebruikt wordt bij acne, het hoeft dus niet direct te verstoppen. Ik zou je willen adviseren om een niet al te hoge factor te gebruiken. Een hogere factor is namelijk vaak ook vetter. Factor 15 of 30 is voldoende. Factor 15 beschermt namelijk al voor 93% tegen UV straling, factor 30 voor 97%.In Amerika heeft de environmental working group 1400 producten met zonnefilters getest op veiligheid en bescherming tegen zowel UVA als UVB stralen. Er zijn wel enkel merken die op de Amerikaanse markt voorkomen bekeken maar hier kun je zeker inspiratie opdoen! Hier kun je het overzicht vinden.
Voor je onzuiverheden zou ik er zeker ook op letten je huid goed te reinigen en zo veel mogelijk irriterende ingredienten te mijden. Succes, en als je nog vragen hebt laat maar weten!
Groeten Jetske.
p.s. Leuk te lezen dat je al veel nuttige informatie hebt gevonden op mijn blog. Daar doe ik het voor!
-
tessa juni 25, 2010 (11:57)
Hallo Jetske,
Wat een goeie blog is dit zeg! Eindelijk wat goeie en eerlijke informatie over huidverzorging. Het is nu heel erg zonnig weer en ik gebruik nu elke dag deze zonnebrandcreme: http://www.lavera.com/products/Anti_Aging_Facial_Sunscreen_SPF15_UVA-842-1000014.html
Als je op ingredienten klikt, kun je de ingredienten zien. Ik maak me een beetje zorgen over de alcohol die er in zit, maar het lijkt wel of in elke zonnebrand creme alcohol zit.
Daarnaast heb ik nog een vraag over mijn pigmentvlekken.
Ik ben 26 jaar en heb vorig jaar plotseling allemaal onregelmatige pigmentvlekken op mijn voorhoofd gekregen. In het begin waren ze echt heel donker, maar deze winter zijn ze lichter geworden.
Nu smeer ik elke vond dit serum erop: http://www.gardenofwisdom.com/catalog/item/7399779/7724350.htm
En exfolieer ik 1 tot 2 keer in de week met dit spul:
http://www.gardenofwisdom.com/catalog/item/4013927/4420080.htmDe 10% mandelic acid was wat te sterk, en ik heb ook wel een salicylzuur oplossing van 2% geprobeerd, maar daar kreeg ik hele gevoelige rode wangen van met kleine bultjes.
Zijn er nog andere dingen die ik kan doen?
En hoe goed werkt een laserbehandeling?Graag advies,
Groetjes Tessa
-
Anoniem juni 24, 2010 (13:25)
Bedankt voor je reactie op mijn vraag van 16 juni! En ook nog gefeliciteerd met je promotie!!
Groetjes, Carin
-
marie juni 22, 2010 (17:13)
Beste Jetske,
Allereerst mijn comlpimenten voor je site. Ook ik kwam bij toeval op je site terecht en heb al veel nuttige informatie gelezen en in mijn huidverzorgingsritueel opgenomen. Zo probeer ik producten met parfum en andere irriterende stoffen te vermijden.
Wat betreft zonnefilters zie ik door de bomen het bos niet meer.
Ik ben al een tijd op zoek naar een goed zonnebrandproduct voor mijn gezicht en was in de veronderstelling dat avobenzone (butyl methoxydibenzoylmethane) een veilige zonnefilter zou zijn. Ik lees nu dat er een grote kans is op huidirritatie.
Veel producten met zonnefilters heb ik al geprobeerd maar ze veroorzaken of irritatie of acne in mijn gezicht. In heel veel zonneproducten wordt avobenzone gebruikt.
Mijn huid is gevoelig maar ik heb ook last van puistjes en meesters.
Ook heb ik het idee dat producten met zinkoxide en titaniumoxide mijn porien verstoppen met als gevolg puistjes.
Graag advies.
Bedankt, groeten Marie -
Jetske juni 22, 2010 (15:10)
Beste Carin,
Er staat inderdaad al behoorlijk wat op de blog, maar er is nog zo ontzettend veel meer te vertellen!
Het advies van bijvoorbeeld het american-academy-of-dermatology is om minimaal een SPF 15 te gebruiken. Deze factor houdt zo n 93% van de UVB stralen tegen. Een SPF 30 houdt 97% van de stralen tegen. Je bent dus niet twee keer zo goed beschermt! Hoe hoger je SPF factor is, hoe beter hij beschermt. Het verschil tussen een factor 15, 30 en 50 is dus niet heel erg groot en vaak is een SPF 15 voldoende. Belangrijk is om te weten dat geen een filter je voor 100% beschermt tegen de zonnestralen.
Het nadeel van een hogere factor is dat deze vaak wat vetter en duurder zijn. Over veel zonnefilters is nogal wat discussie en het is inderdaad dus de vraag of je hier wel veel van op je huid wilt smeren. Avobenzone en oxybenzone zijn bijvoorbeeld zonnefilters waarbij een grote kans bestaat op het krijgen van huidirritatie. Ook kunnen ze opgenomen worden in de circulatie. Liever niet meer dan nodig hiervan dus.
Groeten Jetske -
Anoniem juni 16, 2010 (09:28)
Hoi Jetske!
Per toeval kom ik op je site terecht; zocht iets over parabenen en kwam hier uit! Veel info! Ik had een vraagje over zonnemelk/lotion; ik las laatst ergens dat je genoeg hebt aan spf 20 of 30, omdat in spf 40 of 50 meer toevoegingen zitten en dus meer kans op allergieen, terwijl spf 20/30 net zoveel bescherming geeft! Zou dat kloppen?Alvast bedankt en groetjes van Carin