Is reinigen met de Clarisonic goed voor je huid?

Regelmatig krijg ik vragen over de Clarisonic, de populaire reinigingsborstel waarover je nu veel leest. Is die methode eigenlijk wel goed voor je huid? Werkt het en is het veilig?

Je kunt je voorstellen dat het onderzoek naar het gebruik van deze zogenaamde sonische borstel door de fabrikant zelf opgezet is. En ja, dan zie je natuurlijk vooral mooie uitkomsten uitgelicht, zoals een zes keer betere reiniging, een stralender kleur, minder wijde poriën en zelfs minder huidplooien en rimpels. Klopt dat? Kan dat wel?

Hoogste tijd dus om zelf de proef op de som te nemen.

Bij een kleine groep mensen heb ik de borstel in verschillende situaties getest. Ook is daarbij gekeken naar het effect van het apparaatje op de huidbarrière. We hebben daarbij onderscheid gemaakt tussen een vette en een droge huid.

Test 1: bij zware make-up

Bij het dragen van zware make-up voor bijvoorbeeld fotoshoots, tv of toneel zou de Clarisonic van waarde kunnen zijn. Een goede grondige reiniging is daarbij immers heel belangrijk. Om dit te testen hebben we met een camouflagestick van de Hema (een product zonder water, dus echt waterproof) een dikke laag op het voorhoofd aangebracht. Geloof me, dit was geen alledaags make-upje (linker foto).

Huidanalyse
Bij het verwijderen van de make-up hebben we vervolgens de borstel vergeleken met een ‘normale’ reinigingsmethode (rechter foto).
Links op de foto (nummer 1) zie je het resultaat na reiniging gedurende een minuut met de Clarisonic. OP de andere helft van het gezicht (nummer 2) zie je het resultaat van het handmatig verwijderen van make-up met alleen een reinigingsproduct. Duidelijk te zien is (zwart) dat er nog veel van de camouflage is achtergebleven (de witte pluisjes op de foto zijn van de handdoek).

Het resultaat is overduidelijk: 1-0 voor de Clarisonic.

Borstel clarisonic

 

 

 

 

 

Kleine kanttekening: de borstel van de Clarisonic hebben we niet meer schoon gekregen na deze test…

Test 2: bij zonnebrandcrème

Niet iedereen zit dagelijks stevig in de make-up. Voor test 2 hebben we dan ook een meer realistische setting gekozen: namelijk het verwijderen van zonnebrandcrème. Filters in zonnebrandcrèmes zijn wat plakkerig en daardoor moeilijk weg te halen. Toch worden ze – als het goed is- veelvuldig gebruikt.
Wanneer je de huid waarop een zonnebrandcrème is aangebracht met uv-licht fotografeert, kleurt deze zwart op.

Huidanalyse
Ook in deze test werd de rechterhelft van het gezicht (dus links op de foto) schoongemaakt met de Clarisonic (1), en de linkerhelft manueel (2).

De foto’s zeggen genoeg: het is 1-1!

Test 3: wat gebeurt er met de huidbarrière

Met de TEWA-meter kun je meten hoe goed je huidbarrière werkt, of liever gezegd: hoeveel water je huid verliest. Door zowel vóór als na het reinigen de barrièrefunctie te meten, hebben we onderzocht in hoeverre de Clarisonic voor beschadiging zorgt. We hebben daarbij gekeken naar gebruik van de reinigingsborstel op een droge en een vette huid.
Het is lastig om conclusies te verbinden aan de resultaten van slechts één meting. Toch kwam ik iets opvallends tegen in de uitkomsten.
Wat duidelijk naar voren kwam, is dat een vettere huid minder huidbeschadiging oploopt dan een droge, gevoelige huid. Dat is eigenlijk ook wel logisch. Het laagje talg op de meer vette huid vormt een natuurlijke bescherming, iets wat een droge huid niet heeft.

Clarisonic effect huid

 

De grafiek laat goed zien dat het reinigen met de Clarisonic bij de proefpersoon met droge huid tot een veel hoger waterverlies van de huid leidt dan bij de persoon met vette huid. Manueel reinigen heeft nauwelijks invloed op het vochtverlies van de huid. De lichte stijging is gebruikelijk wanneer de huid in contact komt met water en een reiniger.

Eindoordeel

Heb je een vette(re) huid of draag je regelmatig zware make-up, dan kan reinigen met een Clarisonic extra waarde hebben. De valkuil ligt alleen in het overmatig gebruik van dit soort apparaten. Dagelijks gebruik zou ik persoonlijk afraden; ik adviseer de borstel in dat geval maximaal twee tot drie keer per week te gebruiken. Wees ook voorzichtig wanneer je ook huidverzorgingsproducten met actieve ingrediënten gebruikt. Deze kunnen een sterker effect hebben als je deze aanbrengt na het reinigen met de Clarisonic.

Voor alle andere huidtypes geldt wat mij betreft: liever niet. Mijn bescheiden onderzoekje liet al na een eerste toepassing van de Clarisonic een verhoogde beschadiging van de huidbarrière zien bij een droge huid. En dat terwijl ik voor de zogeheten ‘delicate’ borstelkop koos die het zachtst zou moeten zijn.

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

LEES OOK:

Meer over de barrirefunctie van je huid

Wat moet je doen bij een droge huid

Wat moet je doen bij een vette huid

Gebruik een plantaardige olie om je make-up te verwijderen

Gerelateerde Berichten

27 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Dewi Meijers maart 10, 2016 (18:20)

  Hee jetske!

  Ik gebruik de clarisonic al jaren in combinatie met je producteb.

  Heb nooit ergens last van gehad. Maak de borstel elke dag goed schoon met desinfectiespray.

  Ik moet zeggen dat er sinds kort een nieuwe borstel uit is. Van cashmere. Deze is echt extreme zacht voor de huid!

  • author-avatar
   Jetske maart 17, 2016 (16:30)

   Beste Dewi,

   Fijn dat de Clarisonic goed gaat in combinatie met de producten van Uncover Skincare. Maar pas op dat je huid niet geïrriteerd raakt! Dagelijks gebruik raad ik persoonlijk eigenlijk af.

   Groetjes Jetske

 • Henriet februari 14, 2016 (09:05)

  Heel fijn, deze onderbouwde test. Ik twijfelde of ik dit apparaat wel of niet zou kopen maar met een droge huid en een matig make-up gebruik kan ik hier beter

  van afzien. Dank je wel! Verder ben ik prima tevreden over je producten.

  • author-avatar
   Jetske februari 19, 2016 (13:15)

   Beste Henriet,

   Als je een droge huid hebt met niet zoveel make-up kan je inderdaad dit apparaat beter achterwege laten.
   Leuk om te lezen dat je tevreden bent over de producten!

   Groetjes Jetske

 • Marieke februari 12, 2016 (12:54)

  Dat een clarisonic (of iets vergelijkbaars) beter is in make-up verwijderen dan alleen je handen, is natuurlijk niet zo gek. Ik ben wel benieuwd of clarisonic beter reinigt dan een doodgewoon washandje! En of het milder/beter is dan zachtjes met een washandje reinigen.

  • author-avatar
   Jetske februari 19, 2016 (12:30)

   Beste Marieke,

   Het is inderdaad niet gek, maar ik denk dat veel mensen niet wisten dat er een verhoogde beschadiging van de huidbarrière optreedt na het gebruik van de Clarisonic!

   Groetjes Jetske

 • Margot februari 8, 2016 (12:08)

  Hallo Jetske! Leuk dat je de Clarisonic hebt getest. Alleen is de Clarisonic volgens mij niet bedoeld om make-up en zonnebrand van je gezicht te verwijderen. Maar juist om je gezicht te reinigen nádat de make-up verwijderd is. Anders wrijf je de make-up nog meer in de huid, en dat is niet goed voor je huid. En inderdaad, het borsteltje krijg je dan ook niet meer schoon.

  • author-avatar
   Jetske februari 10, 2016 (14:15)

   Beste Margot,

   Het doel van mijn (bescheiden) onderzoek was niet om te kijken waarmee je het beste make-up kan verwijderen, maar wat voor invloed het gebruik van de Clarisonic heeft op de huid. Werkt het en is het veilig? Het blijkt uiteindelijk wel dat de Clarisonic beter heftige make-up kan verwijderen.
   Overigens kan je make-up niet in de huid wrijven.

   Groetjes Jetske               

 • Zoelaj februari 5, 2016 (16:35)

  Hallo Jetske!

  Wat vindt u van gebruik van Clinique Sonic System Purifying Cleansing Brush voor de droge huid?

  • author-avatar
   Jetske februari 10, 2016 (14:00)

   Beste Zoelaj,

   Ik ben niet bekend met dit product. Maar het product lijkt wel veel weg te hebben van de Clarisonic.

   Groetjes Jetske

 • Linda februari 2, 2016 (10:18)

  ikzelf heb een foreo Luna. Ook deze heb je in verschillende uitvoeringen. Ik ben wel benieuwd wat deze doet!

  • author-avatar
   Jetske februari 4, 2016 (15:30)

   Beste Linda,

   Ik ben niet bekend met dit apparaat maar mijn vermoeden is dat dit hetzelfde doet als de Clarisonic. Door frictie van de huid kan het de huidbarrière beschadigen. Gebruik het niet iedere dag en als je een gevoelige huid hebt, liever helemaal niet.

   Groetjes Jetske

 • carolien februari 1, 2016 (10:51)

  Ik schrijf 1 jaar maar het is alweer 2 jaar geleden!:-) tijd vliegt ….

  Ik wil dat apparaat trouwens niet afdoen als, niet goed. Maar wees er aub super voorzichtig mee. En daarnaast: het is een hele uitgave ook!

 • Carolien februari 1, 2016 (10:44)

  Hoi Jetske,

  Wat goed dat je zo n onderzoek hebt gedaan. Voor een jaar terug heb ik een clarisonic gekocht. Ik heb een gecombineerde huid met lichte couperose. Dit zou HET middel zijn om een fantastische huid te krijgen, volgens verkoopster. Helaas, niets was minder waar. Ik had een medium borstel dat wel, maar na 2 a 3 keer werd mijn huid droog, rode irritatie plekken op de wangen. Pukkels. Daarnaast had ik toen nog een creme met parfum, alcohol ect. Echt, ik kon wel janken. Maar toen vond ik jou site. Ben ik even gestopt met alles, ook make up. Ik probeerde wel na een week jouw samples uit en : alle irritaties weg, en meteen een mooie zachte huid! Tot op de dag van vandaag ben ik je nog steeds enorm dankbaar! En als mensen mijn tips willen horen, dan geef ik jouw blog op 🙂 en ik meld ze altijd dat zonnecreme de meest effectieve creme is tegen rimpels! En natuurlijk niet teveel in de zon. IK merk wel dat veel mensen moeite hebben met de prijs van produkten. eerlijk is eerlijk, ik kan het me ook niet altijd veroorloven. Maar veel mensen weten niet dat je beter niets op je huid kunt smeren, dan zo n vieze creme met parfum, alcohol en tig andere schadelijke stoffen. En ook zo met make up.

  liefs

  Carolien

  • author-avatar
   Jetske februari 4, 2016 (14:45)

   Beste Carolien,

   Wat enorm fijn om te lezen dat mijn tips jouw huid hebben geholpen :-)! Super!

   En je ziet inderdaad maar dat de Clarisonic niet altijd een goed idee is…

   Groetjes Jetske

 • kate januari 31, 2016 (00:22)

  Top dat je hier over geschreven hebt! Zou je in de toekomst meer gezicht borstels willen reviewen ?, daarmee bedoel ik natuurlijk zo n mooi artikel als deze maken. Zoals de visapure van philips? en als hierboven genoemd de foreo, ik ben echt benieuwd of er grote verschillen tussen al die duurdere gezichts borstels zitten. En of de een een betere keus is voor een bepaald huidtype etc.

  • heleen februari 2, 2016 (11:30)

   kruidvat beauty essentials heeft een prima borsteltje te koop, Was nu in de aanbieding voor nog geen E 8,-. Een prima aanschaf om te kijken of het bevalt.

   Mij bevalt het uitstekend. Ik gebruik het samen met neutral, dus een zeer milde reiniging maar wel grondig.

  • author-avatar
   Jetske februari 4, 2016 (14:45)

   Beste Kate,

   Bedankt voor je enthousiaste reactie!
   Of ik meer gezichtsborstels ga reviewen weet ik niet, misschien wel een ander product/apparaat :-).

   Groetjes Jetske               

 • Joyce Rietveld januari 30, 2016 (09:55)

  ik heb de Foreo ultra sensitive een maand gebruikt. Mijn huid voelde wel schoner aan maar mijn huid is duidelijk roder geworden. Op mijn neus zelfs gesprongen adertjes 🙁 Ik ben er mee gestopt!

 • Willeke januari 29, 2016 (21:43)

  Bedankt voor het onderzoek! Ik ben al langer aan het twijfelen over de aanschaf van dit product. Want in combinatie met de exfoliant, wordt de huid dan te veel geexfolieerd?

  • author-avatar
   Jetske februari 10, 2016 (14:15)

   Beste Willeke,

   Het is belangrijk voorzichtig te zijn als je na een gezichtsborstel huidverzorgingsproducten met actieve ingrediënten gebruikt (zoals salicylzuur of glycolzuur). Deze kunnen namelijk een sterker effect hebben. Persoonlijk zou ik het niet gebruiken in combinatie met een exfoliant.

   Groetjes Jetske               

 • Jolanda januari 29, 2016 (21:41)

  Heb sinds dec.de clarisonic,en mijn huid ziet er echt veel beter uit.

 • b januari 29, 2016 (19:49)

  Leuk zo een onderzoek!

  Ik ben nu best benieuwd of je de Foreo kunt vergelijken met de clarisonic?

  ( https://www.foreo.com )

  • Manwai januari 29, 2016 (20:46)

   ik ben ook benieuwd naar de Foreo zelf.

  • Hanny de Vent februari 4, 2016 (13:55)

   Hallo Jetske,

   Ook ik gebruik al bijna een half jaar de Foreo in combinatie met de oil reiniger van Environ. Ik ben er met mijn nogal gevoelige 60+ huid zeer tevreden over. Toch zou ik een test graag tegemoet zien.

   Groet

   • author-avatar
    Jetske februari 12, 2016 (15:30)

    Beste Hanny,

    Wie weet in de toekomst!

    Groetjes Jetske               

  • author-avatar
   Jetske februari 4, 2016 (16:45)

   Beste B.,

   Ik verwijs je graag naar mijn antwoord aan Linda :-).

   Groetjes Jetske               

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!