• Keratosis pilaris

Rode bultjes op je huid: keratosis pilaris

Even geleden heb ik voor Beautyscene een stukje geschreven over keratosis pilaris. Een aandoening die zich kenmerkt door heel veel rode bultjes op bovenarmen, gezicht, benen of rug. Hoewel het een onschuldige huidaandoening is, kan het echt vervelend zijn. Die avondjurk staat toch een stuk minder mooi als er armen onder uit komen die er uit zien alsof je kippenvel hebt en die aanvoelen als schuurpapier! Gelukkig is er ook wel wat aan te doen…

 

Een soort kippenvel

Keratosis pilaris komt vaker voor dan je denkt. Ruim veertig procent van de mensen heeft er last van. Onder jongvolwassen zie je het zelfs bij zestig tot tachtig procent. Gek genoeg is de naam van de aandoening dan weer niet erg bekend. Maar als je het ziet, dan herken je het vast meteen. De bultjes worden wel goose bumps genoemd, en daar lijken ze eigenlijk ook wel op. De plek waar de meeste klachten voorkomen, is op de bovenarmen. Maar je ziet de bultjes ook wel op de bovenbenen, rug en  wangen.

 

Verstopte haarfollikels

De bultjes bij keratosis pilaris zijn kleine verstoppingen van de haarfollikels door keratine. Keratine is een normaal ‘bestanddeel’ van de huid, maar bij mensen die deze aandoening hebben wordt het in overmaat geproduceerd. Eigenlijk verloopt het rijpingsproces van de huidcellen (keratinocyten) bij hen niet goed. De kans is trouwens groot dat als jij klachten hebt, deze ook in de familie voorkomen. Keratosis pilaris heeft een genetische component. Bovendien zie je het vaker bij mensen die last hebben van allergie en eczeem.

Wat kun je (zelf) doen?

Hoewel je keratosis pilaris niet echt kan genezen, krijg je er in de loop van het leven meestal wel minder last van. Je kunt zelf ook een aantal dingen doen om klachten te verbeteren.

 • De kleine verstoppingen kan je voorkomen door regelmatig een exfoliant te gebruiken. De beste optie is salicylzuur. Voor het gezicht kan je 1 of 2% gebruiken, voor het lichaam 3-6%.
 • Ga bij voorkeur niet scrubben, hierdoor kan je huid uitdrogen en heb je kans dat klachten juist erger worden.
 • Hoe droger de huid is, hoe meer last je hebt. Om deze reden zie je dat de klachten in de winter meestal erger zijn dan in de zomer. Hou je huid dus goed vet. Gebruik zo veel mogelijk ongeparfumeerde producten en smeer je direct na het wassen in met een wat vettere crème. Een erg geschikt ingrediënt is niacinamide omdat dit de huidbarrière herstelt en ook licht exfoliërend werkt.
 • Kalmerende stoffen als zoethoutwortel of groene thee kunnen de huid met rode bultjes tot rust brengen.
 • Ook een crème met vitamine A-zuur kan helpen. Hiervoor heb je een recept van een dokter nodig.

Zijn bovengenoemde maatregelen niet zinvol, maak dan een keer een afspraak met een dermatoloog. Hij kan bekijken of behandelingen als een chemische peeling, laser of photodynamische therapie zinvol zijn.

Groetjes,

Jetske

Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Gerelateerde Berichten

38 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Anna november 30, 2015 (22:05)

  hoi ik heb daar erg last van scrubben moet je zeker juist wel doen de scrub helpt de bultjes te verminderen en je hebt minder last van jeuk ik heb het ook heel lang ik heb een creme al 2keer gebruikt maar die werkt niet ik weet niet echt wat ik moet doen maar eerst had ik het op mijn bovenarmen en nu begint het ook op mijn gezicht en mijn boven benen maar zou iemand mij willen helpen maar mijn tip is krab ze niet kapot

  • author-avatar
   Jetske januari 4, 2016 (15:00)

   Beste Anna,

   Ik adviseer je om de blog te lezen over scrubben. Het nadeel van scrubben is dat het de huid juist kan beschadigen en daarmee irriteren! Dus liever niet scrubben:
   https://www.dr-jetskeultee.nl/het-verwijderen-van-dode-huidcellen-een-exfoliant-of-scrub/obj7777427
   Hydrateer je huid goed met een milde crème: hierdoor kan keratosis pilaris al afnemen. Mocht het niet verminderen zou je eventueel een recept vitamine A zuur crème vragen bij de huisarts.

   Groetjes Jetske

 • Anna november 30, 2015 (22:02)

  hoi ik heb daar erg last van scrubben moet je zeker juist wel doen de scrub helpt de bultjes te verminderen en je hebt minder last van jeuk ik heb het ook heel lang ik heb een creme al 2keer gebruikt maar die werkt niet ik weet niet echt wat ik moet doen maar eerst had ik het op mijn bovenarmen en nu begint het ook op mijn gezicht en mijn boven benen maar zou iemand mij willen helpen maar mijn tip is krab ze niet kapot

 • Femke december 13, 2014 (09:44)

  Hallo Jetske,

  Mijn zoontje van bijna 3 heeft kp wat kan ik voor hem gebruiken voor zijn gezicht, bovenarmen en benen? Ik zie van allerlei cremes en zalven voorbij komen maar ik weet niet goed wat mag en niet mag bij een kind.

  groetjes Femke

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (16:15)

   Beste Femke,

   Het is belangrijk de huid goed in te smeren met een basiscrème, ook is het verstandig om wat neutrale olie in het badwater doen. Je hebt kans dat de bultjes bij een goed gehydrateerde huid wat zullen verminderen. Ze zullen dan ook wat minder opvallen. Verder zou ik er voorlopig niet heel veel aan doen! Je zou ook even langs kunnen gaan bij een dermatoloog met hem.

   Groetjes Jetske

 • Amy mei 20, 2014 (21:06)

  Ik ben er sinds kort achter dat die vervelende bultjes een naam hebben, eindelijk een term om op te zoeken en dus kwam ik hier uit. Ik las bij een artikel van jou over glycolzuur vs. salicylzuur dat je veel mensen een overzicht met producten toestuurde. Welke producten kan ik proberen om de kp te verminderen? (Ik las goede verhalen over Paula s choice bodylotion en Niveau pure & natural bodylotion?) Ik heb het over mijn hele armen en benen en daarbij een droge huid. Gelukkig zeg jij: niet scrubben. Anderen zeggen steeds gewoon scrubben en insmeren met bodylotion, maar scrubben doet echt pijn en het helpt ook nog eens niets. Insmeren met een bodylotion voor de droge huid werkt wel een beetje (de witte schilfertjes verdwijnen grotendeels) maar de rode bultjes blijven overduidelijk zichtbaar.

  • author-avatar
   Jetske juni 4, 2014 (14:29)

   Beste Amy,

   Je kunt een exfoliant met salicylzuur gebruiken. Voor het lichaam kan je een hogere concentratie (3-6%) gebruiken. Je kunt aan je huisarts vragen of hij of zij een recept voor je uitschrijft. Succes!

   Groetjes Jetske

 • Lynn mei 17, 2014 (16:43)

  Hoi!

  Bedankt voor dit arikel! Ik heb denk ik de ergste versie van kp. Op mijn benen zijn het niet eens bultjes maar gewoon stipjes. Knalrood. Op mn armen zijn het deels stipjes maar ook bultjes. Ik vind bultjea helemaal niet erg maar de stipjes zijn erg zichtbaar en ik draag nooit korte broeken. Ik heb er zo erg last van. Heb je iets tegen die roodheid i.p.v tegen de bultjes zelf? Ik hoop echt dat ik een reactie krijg! Alvast bedankt!

  • author-avatar
   Jetske juni 4, 2014 (14:20)

   Beste Lynn,

   Niacinamide is een ingrediënt wat roodheid kan verminderen. Het is wat lastiger om een product voor het lichaam met een hoge concentratie niacinamide te vinden. Je zou uiteraard ook een product kunnen gebruiken dat voor het gezicht bedoeld is, maar dit is wellicht te kostbaar.

   Groetjes Jetske

 • Janine mei 7, 2014 (22:22)

  Hallo Jetske,

  Op mijn bovenbenen en bovenarmen heb ik keratosis pilaris, dat heeft mijn dermatoloog vast gestelt. Ik gebruik nu een bodylotion van eucerin, maar helpt niet. Zou jij een concreet middel kunnen noemen die ik kan bestellen of kopen in de winkel die mogelijk wel effectief is? Ik kom er zelf niet uit als ik op internet ga zoeken…

  Groetjes,

  Janine

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2014 (15:05)

   Beste Janine,

   Je kunt een exfoliant op basis van salicylzuur gebruiken (3-6%). Je kunt aan je huisarts vragen of hij of zij een recept voor je uitschrijft.

   Groetjes Jetske

 • @ april 25, 2014 (14:39)

  hallo

  ik ben een meisje van 12 en heb sins kort

  kleine rode pultjes die een beetje op piustjes

  lijke, een vriendinnetje van mij heeft ze ook sinds kort

  en 3 dagen voor dat ik ze kreeg en 2dagen voor zei ze

  kreeg heben we samen gezwommen weet u wat

  het is?

  groetjes

  • author-avatar
   Jetske mei 2, 2014 (15:41)

   Beste,

   Het is lastig om advies te geven zonder je huid gezien te hebben. Zijn de bultjes nog steeds aanwezig of al weggetrokken? Heb je ook last van een jeukende of brandende huid? Waar zitten de puistjes? Heel soms kan het ook komen door besmetting van zwemwater, dat is niet ernstig maar je krijgt er wel vervelende puistjes van….

   Groetjes Jetske

 • Gokhan maart 29, 2014 (08:48)

  Beste Jetske,

  Ook ik heb last van KP. In mijn eigen zoektocht ben ik wel eens tegen gekomen dat mensen die chemische peelings hebben gehad of hun haar definitief middels een laserbehandeling hebben laten verwijderen, ook van hun KP af zijn. Of dat zo is zal bij iedereen denk ik verschillen afhankelijk van hoe je huid reageert.

  Omdat ik in jouw stuk over KP nu lees dat je langs de dermatoloog kan gaan voor het bekijken van de opties van chemische peeling, laser of photodynamische therapie.

  Ik ben voornamelijk nieuwsgierig naar wat een laserbehandeling bij KP inhoudt en doet en welke laser er gebruikt wordt? Ook ben ik benieuwd wat photodynamische therapie is en doet voor KP.

  Alvast dank voor je antwoord en complimenten voor deze informatieve en nuttige blog.

  Groet Gokhan.

 • Gonda mei 29, 2013 (16:33)

  Bedankt Peter voor je reactie!

  Ik zal mijn huid goed vet houden, en mijn creme blijven smeren!

  Groeten Gonda

 • Peter mei 29, 2013 (14:57)

  @Gonda

  Een creme met ureum is een van de manieren om keratosis pilaris aan te pakken, naast salicylzuur, glycolzuur of lactic acid. Ook retoinoiden zoals vitamine a zuur werkt. Keratosis pilaris ontstaat door een verharding van de hoornlaag, omdat je lichaam te veel keratine aan maakt, hierdoor krijg je ingegroeide haartjes. Uream maakt dit keratine zacht en breekt het teveel aan verhoornde cellen af. De creme die je hebt bevat 10% urea en lactic acid, dus jouw creme kan wel degelijk helpen.

  Zorg er goed voor dat je huid niet uitdroogt, door ontvettende zepen of lang douchen! Dat is erg belangrijk (let ook op met parfum en schurende kleding). Wanneer deze creme echt niet werkt voor jou zou je eventueel een andere behandel methode kunnen kiezen.

 • Gonda mei 29, 2013 (14:29)

  Hoi Jetske,

  Ik heb duidelijk (last van) keratosis pilaris op mijn armen, benen en licht op mijn wangen. Ik ben daarvoor naar de huisarts gegaan en heb de creme Calurid Creme gekregen. Nu zit daar volgens mij geen salicylzuur in en vraag mij af of het wel gaat werken (ik gebruik het nu een kleine week en zie nog geen verschil). Op de verpakking staat:

  Het werkzame bestanddeel is ureum. Elke gram crème bevat 100 mg ureum.

  – De andere bestanddelen zijn: melkzuur (E270), glycerolmonostearaat (E471), betaïnemonohydraat, diethanolamine-cetylfosfaat, hard vet, cholesterol, natriumchloride en gezuiverd water.

  Moet ik een andere creme gaan gebruiken of zal dit ook helpen?

  Alvast bedankt!

  Gonda

 • Haros mei 18, 2013 (00:45)

  Kp is bij mij volkomen weg, net als astmatische klachten maar u weet ik niet waardoor! In ieder geval niet door een cosmetisch product. Ik heb weleens ge scrubd, ( het zatop mijn bovenarmen) maar dat mag geen naam hebben. Kan het komen door mijn voeding? Ik eet vrijwel zuivel en glutenvrij. Ben er iig erg blij mee, ik schaamde me vroeger rot voor mijn pukkelarmen!

 • Inge mei 2, 2013 (06:33)

  Hoi,

  Mijn 4jarige dochter herft het vooral op achterzijde armen en benen okk soms aan haar kin . Het nadeel is dat ze die op haar gezichtje openkrapt.

  Nu gebruik ik een gewone gezichtscreme van galenco baby. Welke creme raad je me aan ?

 • lisa augustus 8, 2012 (21:40)

  ik heb het zelf ook en het doet helemaal geen pijn maar het is wel heel erg ierietant maar je kan er niks aan doen als je het hebt dat was mijn vraag groetjes lisa ik ben 10 jaar

 • Margot januari 27, 2012 (16:45)

  Beste Jetske,

  Ik heb sinds mijn puberteit een vrij onzuivere huid gekregen (ben nu 21). Ik heb last van een erg vette huid, met ontstekingen. Daarnaast heb ik ook veel last van comedonen, zowel open, maar voornamelijk gesloten opeenhopingen van comedonen op mijn wangen. Ik ben al meer dan een jaar onder behandeling bij een huidtherapeut. Hier doen ze een dieptereiniging en daarna de onzuiverheden verwijderen. Alsnog moet ik zeker om de twee weken terug omdat het alsmaar terug blijft komen en voornamelijk beginnen dan de gesloten comedonen op mijn wangen weer op te hopen, die dan later kunnen leiden tot ontstekingen. Ik heb ook 8 behandelingen microdermabrasie gehad, maar heb het idee dat mijn porien nog groffer zijn geworden en mijn huid over het algemeen gevoeliger en roder.

  Maar waar ik meer last van heb dan de acne, is van rode vlekken op mijn gezicht. Meestal blijven deze over na een ontsteking, en mijn huidtherapeut zegt dat deze binnen drie weken dienen te verdwijnen. Maar dit gebeurt niet, ik blijf rode vlekken voornamelijk op mijn wangen houden. Zij weet zelf ook niet wat hieraan te doen en/of waar het aan ligt. Het is geen couperose, omdat er geen sprake is van gesprongen bloedvaatjes. Het is ook geen algehele roodheid, zoals een blos, maar echt meer vlek-achtig, met geen duidelijke structuur. Ik weet niet of het een overblijfsel kan zijn van de lange tijd dat er zoveel gesloten comedonen hebben gezeten, maar het is al bijna anderhalf jaar dat ik last heb van deze roodheid. Ik heb echt geen flauw idee meer wat ik er mee aanmoet, zeker nu dat mijn huidtherapeut niet eens weet waar het aan ligt of wat er aan te doen is. Als kanttekening; ik gebruik de producten van Louis Widmer op aanraden van de huidtherapeut.

  Heeft u hier enig advies over?

  (ik heb dit bericht ook bij een ander artikel geplaatst, maar ik denk dat dat de verkeerde plaats was, en mijn vraag bij de huidproblemen moet staan, excuses).

  Groetjes Margot

 • author-avatar
  Jetske oktober 31, 2011 (17:54)

  Hi Rachel, heel fijn dat je een product hebt gevonden dat je erg heeft geholpen bij acne. Aangezien je vier keer exact hetzelfde stuk hebt geplaatst bij mijn blogs over acne, lijkt dit een beetje op reclame en heb ik je link dan ook maar even weggehaald 😉
  Groeten Jetske

 • Anoniem oktober 24, 2011 (10:49)

  Mensen,

  Ik heb ook erg last gehad van acne. Wat bij mij enorm heeft geholpen ( nog steeds) is Vitamine B5.
  Vitamine B5 zorgde er ook voor dat ik niet meer zo een vette huid had

  sterkte met de acne iedereen
  Rachel

 • author-avatar
  Jetske september 26, 2011 (17:49)

  Beste Jet,

  IPL kan de bacterie doden die verantwoordelijk is voor het puistje en dus ook tijdelijk acne verminderen. Toch gebruiken we in de kliniek liever laser om acne te behandelen, omdat je daarmee niet alleen de bacterie aanpakt maar ook de werking van de talgkliertjes beinvloed. Overigens zien wij de beste resultaten als we de behandeling combineren met salicyl- en glycolzuur peelings (om de dode huidschilfers weg te halen).

  groeten jetske

 • Jet september 8, 2011 (16:30)

  Hoi Jetske,

  Ik las laatst over het CLARO RX IPL Skin Clarifying System, wat d.m.v. straling acne zou laten verdwijnen. Denkt u dat dit product werkt?

 • author-avatar
  Jetske augustus 4, 2011 (10:34)

  Een wat verlaat antwoord van mij, maar wat leuk om te lezen dat jullie elkaar ook een stuk verder kunnen helpen! Hieronder nog wat antwoorden van mij.

  @ Suzanne, gefeliciteerd met je zwangerschap! Als je zwanger bent wordt er geadviseerd vitamine A zuur te vermijden; overigens geldt voornamelijk voor het slikken van vitamine A zuur dat dit gevaarlijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Verder kan je huid wat gevoeliger worden. Om deze reden is het belangrijk goed te kijken hoe je huid reageert op een exfoliant. Erg belangrijk is om je huid goed te beschermen tegen de zon en zo het ontstaan van een zwangerschapsmasker te vertragen/voorkomen. Niacinamide kun je gewoon gebruiken.

  @ Rachel, wat een geweldig compliment zeg, dat je huid zo n mooie gezonde gloed heeft! Salicylzuur is vooral geschikt voor een gevoelige huid en/of een huid met acne of mee-eters omdat het vet oplosbaar is en in de porien door kan dringen. Zowel salicylzuur als glycolzuur verwijderen het bovenste laagje dode huidcellen waardoor je huid een stralender en frisser aspect krijgt. Glycolzuur kan helpen bij oppervlakkige pigmentatie en de donkere vlekjes wat verminderen. Het is wel wat heftiger voor een gevoelige huid. Je kunt het dus prima proberen als je salicylzuur goed verdraagt maar bouw het dan rustig op.
  @ Tanja, een overzicht van de producten van Uncover Skincare waar rachel het over heeft vind je hier LINK. Als je wilt weten welke producten geschikt zijn voor jouw huid en hoe je deze gebruikt dan kun je de huidanalyse doen via http://www.uncover-skincare.nl/huidanalyse. Bij de uitkomst vind je ook een uitgebreid advies wat wel en niet werkt voor je huid en waarom.
  @ Linda, je kunt bij de apotheek eens vragen welke percentages salicylzuur ze hebben. Glycolzuur is inderdaad een AHA, salicyzluur is een BHA, zoals Suzanne later ook al schreef. Over exfolierende stoffen vind je meer op de blog het geheim van exfolieren; salicylzuur of glycolzuur . Als je een gevoelige huid hebt is het zeker goed om met een lager percentage te beginnen. Als je huid hier goed op reageert kun je altijd overstappen op een wat hoger percentage.
  Of je een product voor je gezicht of lichaam gebruikt maakt niet zo heel veel uit. Vaak is je gezichtshuid wel wat gevoeliger. Producten voor je lichaam zou ik minder snel adviseren voor het gezicht, andersom kan niet zoveel kwaad. Vooral het percentage is belangrijk, samen met de pH waarde van het product; is deze te laag dan irriteert het, bij een te hoge pH neutraliseert het en doet het niet zoveel meer. Het resultaat ga je waarschijnlijk na enkele weken zien.
  @ Fred en Suzanne, je kunt altijd een dagboekje bijhouden om erachter te komen of bepaalde voeding KP triggert. Ook schurende kleding kan het verergeren of de conditie van je huid en is je huid in de winter vaak droger dan in de zomer waardoor je er (wellicht samen met meer zomerse en losse kleding) in deze periode wat minder last van kan hebben. Door het een periode in de gaten te houden kun je voor jezelf uitvinden waardoor het erger wordt en wanneer het juist vermindert.
  @ tessa, botox is een stof die de mimische spieren verslapt. Er doen inderdaad meerdere verhalen hierover de ronde op internet, dus ik ben eens even op pubmed gaan kijken. Hier vond ik een artikel van 1 jongen waarbij het hielp tegen “bruxism” (abstract) en nog een artikel waarin vermeld staat dat dit bij 2 van de 3 mensen helpt (abstract). Je zou eens rond kunnen bellen naar wat klinieken of tandartsen bij je in de buurt. Botox is overigens tijdelijk en na een maand of 6 uitgewerkt.

  Hopelijk weer een stukje verder op weg naar een mooie huid!

  Groeten Jetske

 • Suzanne augustus 2, 2011 (21:39)

  Oh Linda, volgens mij heb je wel de goeie besteld, maar dat is dus wel BHA, geen AHA! Werkt het al?

 • Suzanne augustus 2, 2011 (21:37)

  Linda, ik had een foutje gemaakt; Ik bedoelde wel de BHA, maar dan 2%. Ik denk dat jij de lotion voor je gezicht hebt gekocht, maar AHA werkt helaas niet op KP, maar je krijgt er wel een hele mooie gezichtshuid van. Dus niet voor niets gekocht! Je moet even onder het kopje lichaamsverzorging kijken, NIET bij gezichtsverzorging. Onder lichaamsverzorging staat een groen tube “Weightless Body Treatment with 2% Beta Hydroxy Acid” en die moet je hebben. Succes!

 • Linda juli 31, 2011 (19:04)

  Suzanne, bedankt voor je reactie. Ik heb gekeken op de site van Paula s Choice en kon de 8% BHA niet vinden, wel de 8% AHA, dus misschien bedoelde je die? Ik heb nu de 2% voor het lichaam besteld, misschien ook beter om eerst een lager percentage te gebruiken aangezien mijn huid nogal gevoelig is.

 • Suzanne juli 29, 2011 (23:46)

  Fred, ik ben er sinds kort achter dat het best te maken kan hebben met een allergie voor een bepaalde stof, dus in jouw geval kan dat alcohol zijn. Via een alternatieve arts ben ik erachter dat ik allergisch ben voor pinda s, koffie en champignons, en als ik deze etenswaren achterwege laat verdwijnt de KP bijna helemaal. Helaas niet compleet..

 • Tessa juli 29, 2011 (15:38)

  Hoi Jetske,

  Ik heb een vraag over een behandeling.
  Ik ben een ontzettende tandenknarsen en heb hierdoor
  vreselijk pijn in mijn kaken.
  Ik had op internet gelezen dat botox tijdelijk verlichting kan geven.
  Weet jij misschien bij welke klinieken in Nederland ze dat doen?
  Het liefst een beetje in de buurt van Groningen…

  Alvast bedankt! Groet Tessa

 • Fred juli 29, 2011 (13:41)

  Klopt het dat die bultjes ook om de zoveel tijd ineens op komen zetten? Of moet het er constant zijn? Ik heb altijd het idee dat het iets met alcohol-inname te maken heeft, maar bij mij ziet het er wel precies hetzelfde uit als op het plaatje.

 • Suzanne juli 28, 2011 (20:41)

  Linda, ik heb de BHA 8% lotion van Paula s choice gebruikt, die werkt perfect. (BHA=salicylzuur)

  Groetjes, Suzanne

 • Linda juli 28, 2011 (13:25)

  Beste Jetske,

  Allereerst mijn complimenten voor deze mooie blog en goede adviezen!
  Ik heb de laatste tijd ook erg last van KP en wil graag salicylzuur hiervoor gaan gebruiken, maar waar kan ik dit kopen? Ik heb gekeken naar jouw uncover skincare producten, maar daar staat alleen de 1% voor het gezicht. Weet jij waar ik 3-6% salicylzuur producten kan kopen?

  Groetjes
  Linda

 • Tanja juli 26, 2011 (21:49)

  Hoi Rachel,

  ik ben benieuwd wat je gebruikt?

 • Rachel juli 26, 2011 (14:28)

  Hoi Jetske,

  Wil je heel graag een compliment maken over je producten!
  Ik gebruik het nu ongeveer 2 maanden en mijn huid is mooi geworden. (Laatst zei mijn moeder dat mijn huid zo n gezonde gloed heeft, yeah)! Ik heb altijd last van puistjes gecombineerd met hele droge, schilferige plekjes, maar de puistjes zijn nu zo goed als verdwenen en ik zie ook geen droge plekjes meer. Wel heb ik nog wat donkere vlekjes en ik gebruik 1% salicylzuur, kan ik beter glycolzuur daarvoor gebruiken of is dat niet verstandig?

 • Suzanne juli 25, 2011 (17:57)

  Hoi Jetske,

  ik heb ook de laatste twee jaar last van KP, alleen op mijn bovenarmen. Ik heb gemerkt dat BHA producten oftewel salicylzuur heel goed helpen. Ik ben op dit moment zwanger en dus gestopt met deze producten want het zou schadelijk zijn. Ook niacinamide en vitamine A. Klopt dit? Ook als je het alleen op je bovenarmen smeert? Zo ja, zijn er dan nog andere producten die ik wel mag gebruiken behalve moisturizers?
  Alvast bedankt!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!