• stress-en-de-huid

Stress en de huid… mind your skin!

Ik kan er de klok op gelijk zetten. Als ik me te druk maak, veel stress heb of slecht slaap, dan zie ik dat binnen no time aan mijn huid. Ik krijg puistjes en mijn huid wordt doffer en droger. Ik vermoed dat er heel veel mensen zijn die dit herkennen. Toch is de invloed van emoties op de huid lang afgedaan als onzin, zweverig of onwetenschappelijk. Nou, tegenwoordig is er echt niets onwetenschappelijks meer aan. Er is voldoende bewijs dat negatieve emoties ervoor zorgen dat je niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk niet goed in je vel komt te zitten!

Het is eigenlijk allemaal heel logisch als je je bedenkt dat je huid vol zit met zenuwuiteinden die niet alleen signalen van buiten (kou, warmte, pijn) kunnen signaleren, maar die ook reageren op stofjes die in ons lichaam circuleren en bijvoorbeeld bij angst of spanning vrijkomen. Daar komt nog eens bij dat onze huid een soort van hormonenfabriek is en stress, maar ook emoties als blijdschap en verliefdheid invloed hebben op onze hormoonproductie. We kunnen er niet meer omheen, skin en mind staan dicht bij elkaar!

Puistjes, slappe huid, rimpels en andere ellende

Hoewel er nog heel veel onderzoek gedaan moet worden, weten we inmiddels wel dat de grote boosdoener cortisol is. Als je stress hebt maak je cortisol aan, dit hormoon zorgt ervoor dat we kunnen dealen met de stress. Door cortisol krijgen we tijdelijk meer energie en kracht zodat we ons kunnen redden uit de vervelende situatie waarin we ons bevinden. Cortisol is dus een hele nuttige stof, tenzij het te lang in ons lichaam aanwezig blijft.

Dit gebeurt bijvoorbeeld als regelmatig je dag en nacht ritme verstoord wordt of als je last hebt van chronische stress. Door een langdurige verhoogde cortisolspiegel worden we dikker, gaan onze bloedvaten kapot, raken we vermoeid en somber en verouderen we sneller. Een langdurig verhoogde cortisol spiegel heeft ook heel wat negatieve effecten op onze huid. We krijgen puistjes doordat er stoffen in ons lijf aangemaakt worden die ontstekingen veroorzaken en doordat de talgproductie omhoog gaat. Maar er gebeurt meer; cortisol beschadigt de barrièrefunctie van je huid waardoor er meer vocht verdampt en je huid op den duur (ondanks de aanvankelijke verhoogde talgproductie) droog en dof wordt.

Daarbij kan de huid gaan irriteren, ontsteken of rood worden. Het is niet voor niets dat Britse onderzoekers aantoonden dat de kredietcrisis een flinke toename van eczeem, psoriasis en andere huidziekten veroorzaakt heeft. En alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, chronisch (langdurige) stress veroorzaakt ook nog eens huidveroudering. Simpelweg doordat je lichaam door de stijging van cortisol stofjes aanmaakt die het collageen in je huid kapot maken.

Verliefde muizen en operatie ‘Who moved my cheese’

Hamsters
Het zal je na dit alles niet verbazen dat wonden een stuk slechter helen als je last hebt van stress. Onderzoekers kwamen er bijvoorbeeld achter dat wondjes bij monogame en verliefde muizenstelletjes aanzienlijk slechter genazen op het moment dat ze uit elkaar werden gehaald. Konden ze elkaar nog ruiken of zien dan ging de wondgenezing weer een stukje sneller. Hoewel ik het een beetje een zielig experiment vind, is het wel een romantisch gegeven…

Bij mensen werkt het net zo. Uit onderzoek bleek namelijk dat wonden (tijdens ziekenhuisopname) slechter genazen bij mensen die een slechte relatie hadden en meer moeite hadden om met elkaar te communiceren.

Mij verbaast het niets, in mijn eigen promotieonderzoek heb ik jaren geleden al heel duidelijk aan kunnen tonen dat zenuwletsels veel slechter herstellen bij mensen die meer last van stress hebben in de periode kort na het ongeval. Buiten het vertragen van de wondgenezing lijkt stress ook de kans op het krijgen van huidkanker te kunnen vergroten.

In een onderzoek met de naam ‘Who moved my cheese’ bleken muizen met veel stress sneller huidkanker te ontwikkelen als ze blootgesteld werden aan uv-licht dan relaxte muizen. Even rustig ademhalen dus als de volgende keer op weg naar het strand (na drie uur in de file en met jengelende kleuters op de achterbank) dat allerlaatste parkeerplekje net voor je neus door iemand uit de verkeerde rijrichting wordt weggekaapt!

Zen…

Ik ben pas echt maatregelen gaan nemen toen ik van dermatologe Dr. Patricia Wexl begreep dat je buiten de bovengenoemde ellende ook nog een snor en haar (op plekken waar je het echt niet wilt) kunt krijgen door langdurige stress. Ik heb mij direct opgegeven voor een Yoga-workshop, het weekendje uit is gepland, de spirituele boeken zijn gedownload en de hangmat is aangeschaft. Nu alleen nog even bedenken waar ik de tijd vandaan haal!

Geniet van een fijn, rustig en vooral ontspannen weekend…

Groetjes, Jetske

Lees ook de blogs:
Wat gebeurt er in de huid als we ouder worden,
Hoe houd je de huid gezond
Invloed van stress op de huid

Gerelateerde Berichten

24 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • -- mei 12, 2013 (14:15)

  Tot het lezen van dit artikel was ik een trouwe lezer van je blog. Maar nu hou ik ermee op. Je stelt dat je maatregelen getroffen hebt om een snor en haargroei op andere plekken te voorkomen. Er zijn genoeg vrouwen met snor. Dit taboe zou eens doorbroken moeten worden. Mensen moeten geaccepteerd worden voor de mens die ze zijn. Maar belangrijker is nog dat je jezelf accepteert. Het lezen van deze blogs helpt hier niet aan mee. Breng je binnekort nog een ontharingscreme op de markt?

 • author-avatar
  Jetske januari 7, 2013 (15:41)

  Beste Marjolet,

  Ik verwijs je graag naar mijn volgende blog: http://jetskeultee.nl/2010/10/22/geef-littekens-geen-kans/. Succes!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske oktober 2, 2012 (15:00)

  Hi Luca,

  Je zou een exfoliant op basis van salicylzuur kunnen gebruiken. Deze dringt diep in de porien en houdt ze schoon. Verder gaat het de verhoorning van de huid tegen. Voor de exfolianten die ik aanraad zou je eens een kijkje kunnen nemen bij het productadvies: http://www.jetskeultee.nl/productadvies.
  Je kan prima merken door elkaar gebruiken. Het gaat namelijk niet om het merk maar om de ingredienten van een product.

  Groeten Jetske

 • Nadine september 25, 2012 (12:33)

  Ik lees regelmatig jouw website en jouw adviezen over huidproducten. Ik ben zelf 28 jaar en heb een gemengde huid (T-zone zeer vet met lichte vorm van acne) en op de kaaklijn droog met lichte vorm van rosacea. Daarnaast heb ik een lichte huid met redelijk wat pigmentvlekken / moedervlekken. Ik heb al zeer veel verschillende huidproducten uitgeprobeerd maar reageer op alles zeer heftig en gevoelig (meer puisten, meer talg, roodheid). Ik heb de huidtest gedaan en als conclusie komt als huidtype normaal tot vette huid, terwijl ik een gemengde huid heb. Ik zie dat je ook alleen maar huidproducten aanbiedt voor de normale tot vette huid en voor de droge huid. Kan ik met mijn lichte vorm van acne en rosacea gebruik maken van jouw producten Uncover Skincare voor de normale tot vette huid of raad je me, gezien mijn huidtype (gemengd), andere huidproducten aan?

  Alvast bedankt!

  Groeten, Nadine

 • Ilona september 17, 2012 (12:11)

  Beste Lien,

  Je vraagt naar de samenstelling van de BB-cream van La Roche Posay,
  er zijn inmiddels een hoop volgers van Jetske die ingredienten kunnen lezen , en ik wil je daarmee helpen.
  Ik ken je huidtype niet, maar ik vind dat alcohol denat erg hoog in de ingredientenlijst staat, dit is een irriterend bestanddeel, net als fragrance / parfum . Ik heb zelf een een gevoelige huid hebt, dus ik zou dit product vanwege deze bestanddelen niet gebruiken (al zitten er over het algemeen goede producten in de La Roche Posay-lijn) ! Als je een gezonde huid hebt, is dit geen probleem.
  De BB-cremes is op dit moment een hype en bijna elk merk springt hier op in met zijn eigen variant ! Laat je dus niet gek maken en zoek op je gemak uit wat goed is voor jouw eigen huid.

  Ik kijk voor ingredienten altijd op de volgende website: http://www.beautypedia.com, dit is wel een Engelse website. Hier kun je een hoop bijleren over ingredienten in verzorgingsproducten.
  Succes, ik hoop dat je iets met mijn reactie kan, Jetske heeft het immers hartstikke druk.

  Vriendelijke groet,
  Ilona

 • Marjolet september 16, 2012 (12:44)

  Voor Toby,

  Bedankt voor het meedenken, maar wat Jetse aangeeft voor littekens in het gezicht,( Vit. A .) Lijkt mij toch niet hetzelfde als voor een operatiewond.

  Mvg
  Marjolet

 • Toby september 14, 2012 (18:53)

  Marjolet, voor littekens kun je het best vitamine A zuur gebruiken of vitamine C, daar heeft Jetske al veel blogjes over geschreven.
  Ook eentje over littekens trouwens, en daar raad ze vitamine A zuur aan!

  Marielle, Argan Olie bevat veel vitamine E… Velen beweren dat dit helpt tegen littekens, het is echter nooit bewezen en kan het zelfs soms wat erger maken.

  Frank, etherische olie of zo natuurlijk mogelijk is niet perse goed.

  Dit is jetskes antwoord op een andere vraag over natuurlijke producten en etherische olieen.

  “Zelf ben ik er van overtuigd dat je niet moet kijken of producten wel of niet natuurlijk zijn, maar of de ingredienten wel of niet werken. Veel belangrijker als het om je huid gaat! Er zijn inderdaad veel natuurlijke stoffen die irriterend werken op de huid. Wat betreft de etherische olien: hier zijn er honderden van! Het zijn olien die worden gewonnen uit planten. Bepaalde olien zou ik liever niet aanraden (bv. eucalyptus, lavendel, rozemarijn). Anderen irriterende de huid juist niet maar hydrateren haar (bv. olijf, teunisbloem, jojoba, aloe vera, zonnebloem) en/of kunnen ook nog andere goede eigenschappen hebben voor de huid.

  Het is inderdaad erg moeilijk om goede producten te vinden. Belangrijk is om te kijken of er geen irriterende ingredienten inzitten. Een lijst hiervan kun je terugvinden op mijn blog”

 • Marielle september 14, 2012 (17:29)

  Aan RiAnne,

  bedankt voor je steun en je goede raad! Ik hoop dat er in Belgie ook zo n arts is. Momenteel gaat het goed met mij.

  Voor jou ook een goed weekend!
  Groetjes, Marielle

 • Marielle september 14, 2012 (17:28)

  Aan Marjolet

  Wat heel goed hept tegen littekens is argan olie. Ik had zelf enkele acne littekens en ze zijn allemaal verdwenen. Ik heb de argan olie wel echt lang gebruikt een jaar of zo en dagelijks. Ook had ik een redelijk groot litteken op mijn knie van te vallen en deze is ook mooi aan het vervagen, je ziet het nog wel maar het is al een groot verschil.

  Groetjes, Marielle

 • Marjolet september 14, 2012 (15:38)

  Goedemiddag,

  Ik ben geopereerd aan mijn schildklier, wond van 10cm.
  Wat kan ik er op smeren om het litteken te verminderen.
  Ik gebruik nu lanette creme.
  Ik gebruik ook uncover skincare.

  Mvg
  Marjolet

 • Anoniem september 14, 2012 (11:22)

  Aan Jetske,

  Het is echt niet mijn bedoeling om hier een ” doktertjes-toestand” van te maken, hoor.( zie a.u.b.mijn bericht aan Marielle)
  Maar ik voelde dat ik toch echt even Marielle op deze manier tot steun moest zijn in de hoop dat ze er wat aan heeft.
  En vanaf nu: The skin, the skin and nothing but the skin!!
  Wens je een mooi weekend en groetjes,
  RiAnne.

 • Anoniem september 14, 2012 (11:10)

  Aan Marielle en Frank: heel hartelijk dank voor jullie ” meedenken” !

  Aan Marielle,
  Ik blijf maar denken om, in jouw geval, toch eens naar een orthomoleculair arts te gaan. Deze kan je in je totaal aanpakken, dus je lichamelijke en je psychische klachten. Alles hangt met alles samen! Door de voorgeschreven vitamines en mineralen kun je dan echt bekomen, op alle fronten.
  Je bent veel te jong om zomaar te gaan zitten wachten op verbetering van je klachten( en al was je 87, dan nog, he?)
  Mij is St.J.-kruid ook bekend, maar ik heb het gevoel dat je een grondiger aanpak nodig hebt; dus om te beginnen kan ik je (uit eigen ervaring) zo n orth.mol.arts van harte aanbevelen.
  Wat de gluten betreft: daar kun je je tegenwoordig heel gemakkelijk op laten testen d.m.v. een eenvoudige bloedtest. Ook door de overgevoeligheid voor gluten kunnen depressies en overal ontstekingen ontstaan, zo wordt de laatste tijd steeds meer bekend.
  Denk ook eens aan allerlei allergieen….wie weet. Ook dat is makkelijk vast te stellen middels eenvoudige onderzoekjes.
  En ook je huid zal ervan bekomen, want dan begin je echt bij de basis, waardoor ook je huidproducten veel beter hun werk zullen kunnen doen.
  Ga niet zelf ” aan de vitaminen” etc., maar laat ze door de orth. arts nauwkeurig op jou afstemmen.Zo weet je dat je precies de goeie spullen in de juiste hoeveelheden krijgt.
  Als je mijn dochter was, dan ” pakte ik je gewoon op” (…;-))….) en ging met jou om te beginnen naar de Orth.arts….Ik denk dat je niet moet blijven hangen in het reguliere cirquit; daar zitten ongetwijfeld erg goede artsen bij en ik ben de laatste die dat zal ontkennen. Maar in het leven moet je gewoon wat verder kijken dan je neus lang is, snap je? Dus wie weet draait het uit op een gecombineerde behandeling; prima, als jij er maar vanaf komt! Je hoeft je bij een leven met zulke ongemakken niet zonder meer neer te leggen.
  Voor nu een goed weekend en groetjes,
  RiAnne.

 • Frank september 13, 2012 (14:54)

  Rianne Lavera en DR Hauschka maken gebruik van eterische olie dat is de parfum maar wel natuurlijk ga voor zo zuiver mogelijk ook weleda is heel goed hebben ook officieel keurmerk, chemisch maakt op den duur je huidbarriere kapot.

  groetjes Frank.

 • wieke september 13, 2012 (13:13)

  Goede blog,
  dat is balen als je een neiging tot acne huid hebt en een angststoornis :-(((

 • Marielle september 12, 2012 (22:06)

  Aan RiAnne,

  Ja die poeder is misschien wel wat! Ik heb zelf ook een gevoelige huid en vroeger gebruikte ik de Mineral compact powder van Catrice deze had geen parfum en ik was hier heeeeeeel tevreden over maar nu hebben ze hem vervangen, hij is uit het assortiment wat ik zeer jammer vind. Nu gebruik ik de minerale losse poeder van The Body Shop met spf20 en hier kan mijn gevoelige huid ook goed tegen hij heeft geen parfum en voor mijn vette/ onzuivere huid vind ik hem ook geweldig ik heb het gevoel dat mijn huid er zelfs zuiverder van word en mijn huid blijft veel langer mat dan van een andere poeder. Ik heb verder ook al te poeder van Bourjois gehad van de Bio lijn (Bio detox ofzo denk ik dat ie heet en het is een witte redelijke grote doos met een draai spiegel er in) deze vond ik minder omdat mijn uid er wel snel terug van ging glimmen, maar verder kon mijn huid er wel goed tegen. Als je huid wat droger is kan ik je deze zeker aanraden! Ik weet wel niet of Bourjois een zonnepoeder heeft. Verder weet ik dat Bourjois ook een zustermerk heeft namelijk de Bio lijn “Une” waar ze zowel gezichtsverzorgingsproducten als make-up van hebben.

  Groetjes, Marielle

 • Marielle september 12, 2012 (21:58)

  Aan RiAnne
  ik weet niet of ik daar gevoelig voor ben voor gluten, nooit bij stil gestaan eigenlijk.
  Ik moet mijn stress inderdaad wat proberen onder controle te krijgen. Ik pak al een vitamine B suplement omdat deze ook goed zou zijn bij stress. Als het wat kouder word vanaf okrober ongeveer neem ik Sint Janskruid op aanraden van een psygoloog. Doe dit nu al een 3 tal jaar en vanaf dan heb ik geen last meer gehad van depressie.

 • Anoniem september 12, 2012 (20:02)

  Marielle, nog even dit: zou jij niet eens naar een hele goede Orthomoleculaire arts gaan?
  Die kan wonderen doen om je weerstand op te krikken.
  Ik weet wie de number one van Nederland is….
  En ben jij niet( net als ik) gevoelig voor Gluten?
  groetjes,
  RiAnne.

 • Anoniem september 12, 2012 (19:57)

  Beste Marielle,
  Dank voor je antwoord! Ik ben meteen gaan kijken.
  Helaas zit er bij Haushka parfum in en bij Lavera een stoot ingredienten( ziet er nogal chemisch uit) waar ik me eerst eens doorheen moet worstelen.
  Al zoekend kwam ik terecht bij BM; de Beauty Naked Foundation heeft volgens hun maar 4 ingredienten, t.w.Mica, Iron Ox.,Zinc Ox. en Titanium Ox.
  Vanavond tussen de verkiezingsuitslagen maar eens in Jetske s boek gluren
  of die kunnen.
  Nogmaals dank, Marielle en vriendelijke groet,
  RiAnne.

 • Marielle september 12, 2012 (14:44)

  Aan RiAnna van der Velden,

  Als je twijfeld of jouw zonnepoeder goede of slechte ingredienten heeft kan je ook eens kijken op de site van HeelNatuurlijk.nl
  Verder zou je ook een natuurlijk merk kunnen kopen dan ben je zeker dat je niks slecht op je huid gebruikt zoals merken als Dr Haushka of Lavera. Deze merken zijn streng gecontroleerd op chemische ingredienten die die huid zouden kunnen sneller doen verouderen,…

 • Anoniem september 12, 2012 (13:25)

  Goedemiddag Jetske,
  Even mijn huid voorstellen: als moeder/oma van bijna 64 heb ik nog altijd een redelijk goede huid. Wel reageert die inderdaad op stress etc., maar ik heb laatst je boek via internet aangeschaft en ben al enkele weken aan de slag met je adviezen, waarvoor hartelijke dank! jeukende plekken op mijn voorhoofd zijn aan het verdwijnen en voor de wijde porien en de rimpels schaf ik binnenkort Vit.A-creme aan. MAAR…: overdag zie ik wel erg bleek; daarvoor gebruik ik nu van Lavertu de Terre de Soleil, een zonnepoeder(+ kwast. ik kan er maar niet achter komen of dat een goede keuze is….. Kun je zo n zonnepoeder gerust gebruiken?
  Hartelijk dank alvast voor je moeite, wanneer je me antwoord.
  Met vriendelijke groet,
  RiAnne.

 • Lien september 11, 2012 (18:18)

  Dag Jetske,

  Wou even jouw mening vragen over deze BB cream van La Roche Posay

  Ingredients
  AQUA / WATER
  C12-15 ALKYL BENZOATE
  GLYCERIN
  ISOHEXADECANE
  OCTOCRYLENE
  ISODECYL NEOPENTANOATE
  ALCOHOL DENAT.
  BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE
  BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER / SHEA BUTTER
  ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE
  TEREPHTHALYLIDENE DICAMPHOR SULFONIC ACID
  DROMETRIZOLE TRISILOXANE
  POTASSIUM CETYL PHOSPHATE
  PEG-100 STEARATE
  GLYCERYL STEARATE
  TRIETHANOLAMINE
  ZEA MAYS OIL / CORN OIL
  PRUNUS ARMENIACA KERNEL OIL / APRICOT KERNEL OIL
  PASSIFLORA EDULIS OIL / PASSIFLORA EDULIS SEED OIL
  TOCOPHERYL ACETATE
  SODIUM HYDROXIDE
  SODIUM HYALURONATE
  PHENOXYETHANOL
  STEARIC ACID
  ARGILLA / MAGNESIUM ALUMINUM SILICATE
  PALMITIC ACID
  SILICA
  BENZYL BENZOATE
  CAPRYLYL GLYCOL
  PARFUM / FRAGRANCE
  ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER
  ACRYLATES COPOLYMER
  DISODIUM EDTA
  CETYL ALCOHOL
  BHT
  ORYZA SATIVA BRAN OIL / RICE BRAN OIL
  CI 77891 / TITANIUM DIOXIDE
  CI 7749
  CI 77499 / IRON OXIDES
  CI 77491
  CI 77491, CI 77492, CI 77499 / IRON OXIDES
  MICA
  Last update : 11/2011
  Composition – Code FIL : B34712/8

  Groetjes Lien

 • Marielle september 11, 2012 (18:01)

  Ik ben bijna 21 jaar en heb in mijn leven al heel veel stress gekend. Als ik ziek word is het zelden door een verkoudheid of griep maar ALTIJD door stress, heb al een 5 tal maagontstekingen achter de rug. Nog niet zo lang geleden deze zomer een maagzweer. Ook al enkele X-en last gehad van darmontsteking soms zelfs zo erg dat ik maag en darmontsteking door elkaar had. Schommellende bloeddruk, rusteloze blaas, slaapproblemen,…
  Aan mijn gezondheid merk ik het zeker!

  Wat ik nu ook merk is wanneer ik vaak last heb van stress krijg ik puistjes, onderhuidse ontstekingen.
  Ik weet niet of dit normaal is maar ik heb ook al last van verslapping van mijn armen en ook andere lichaamsdelen. Zou dit ook met stress te maken kunnen hebben?

 • Rowena september 9, 2012 (21:10)

  Hoi Jetske,

  Ik zou graag je mening willen over een oogmake-up remover die ik al een tijdje gebruik. Na een tijdje zoeken heb ik eindelijk een goede oog make-up remover gevonden die mijn oogmake-up goed en snel er af haalt zonder dat het irriteert of droog word. Het product is van het merk Bioderma en heet Sensibio H2O.

  Ingredienten zijn:
  WATER (AQUA), PEG-6 CAPRYLIC/CAPRIC GLYCERIDES, PROPYLENE GLYCOL, CUCUMIS SATIVUS (CUCUMBER) FRUIT EXTRACT, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, DISODIUM EDTA, CETRIMONIUM BROMIDE.

  Ik gebruik het elke dag, zijn dit goede ingredienten?

  Groeten,
  Rowena

 • Luca september 9, 2012 (17:09)

  Beste Jetske,

  Ik ben 15 jaar en nog zoekende naar fijne producten. Ik heb een vette huid met dikke onderhuidse ontstekingen, wat kan ik hiertegen doen?
  Ook vroeg ik me af, kun je verschillende producten van verschillende merken door elkaar gebruiken of is het verstandiger om alle producten van hetzelfde merk en dezelfde lijn te gebruiken?

  Luca

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!