• Vitamine A

Vitamine A-zuur en retinol

Retinoïden is de verzamelnaam voor de verschillende varianten van vitamine A. De twee bekendste vormen zijn tretinoïne (vitamine A-zuur) en retinol. Wat doen deze ingrediënten?

Vitamine A: tretinoïne en retinol

Dat vitamine A-zuur de verouderde huid kan verjongen, werd bij toeval ontdekt in de jaren 80 toen de dermatoloog Kligman een onderzoek deed naar de werking van deze stof bij acne. Mensen hadden niet alleen minder last van acne, maar hun huid ging er ook een stuk jonger uit zien. Sindsdien is er veel onderzoek naar de werking gedaan. Vitamine A-zuur is eigenlijk het enige ingrediënt waarvan onomstotelijk vast staat dat het huidverjongend kan werken. Voordat iedereen massaal naar de parfumerie rent; producten met de stof zijn alleen te verkrijgen op recept.

Cosmetica met retinol zijn zonder recept te verkrijgen. Dit is een populair ingrediënt in antirimpelcrèmes, maar helaas aanzienlijk minder effectief dan tretinoïne. Retinol is erg instabiel (kan slecht tegen licht en zuurstof) en daar komt bij dat het ook irriterend kan werken. Veel commerciële bedrijven zullen er dus voor kiezen een laag percentage te gebruiken om zo te voorkomen dat mensen gaan klagen over irritatie. Dit zal niet of nauwelijks werken. Andere vormen van vitamine A werken niet zo goed als retinol en zeker niet zo goed als tretinoïne.

Tretinoïne (vitamine A-zuur) op recept

In Amerika gaan mensen naar een dermatoloog zoals men hier een bezoekje aan de schoonheidsspecialist brengt. Het gebruik van vitamine A-zuur is daar dan ook veel gewoner. Het middel moet door een arts voorgeschreven worden omdat het de huidstructuur echt beïnvloed. Hierdoor wordt het gezien als een medicijn. Begeleiding is belangrijk want zeker in het begin kan het irriterend werken. En daar wordt je huid niet mooier op!

RimpelsDoor het gebruik van vitamine A-zuur verbetert de huidstructuur; rimpels als gevolg van zonbeschadiging nemen af in diepte en in aantal (zie de afbeelding; let op, dit is wel een ideaalsituatie!). De stof stimuleert namelijk een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Daarbij worden MMP’s (enzymen die collageen en elastine afbreken) geremd. Zeer waarschijnlijk verlengt vitamine A-zuur ook de levensduur van fibroblasten. Alsof dat nog niet genoeg is kunnen vervelende pigmentvlekken minder zichtbaar worden.

Als je tretinoïne langere tijd gebruikt dan krijgt de huid een gladder en egaler aspect. De verbeterde productie van collageen geeft de huid een stevigere structuur. Bij het gebruik van tretinoïne is voorzichtigheid wel geboden. Op de ‘regels’ van het gebruik zal ik volgende keer ingaan.

Groeten en fijn weekend, Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

lees ook de blogs: Het gebruik van vitamine A zuur
Zo’n droge huid,
Antioxidanten in een crème,
Huidveroudering door verjongingsproducten?,
Antirimpelcrèmes,
Invloed van stress op de huid en
Een verouderde huid door pigment.

Gerelateerde Berichten

302 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!