Wat doet vitamine C allemaal voor de huid?

Dat vitamine C belangrijk is in onze voeding is geen verrassing meer. Vandaar ook dat in vroegere tijden zeelui die lang geen vers fruit en groenten te eten kregen, door vitamine C-tekort scheurbuik ontwikkelden. Maar ook in cosmetische producten is het een topper. Vitamine C is een van de best bestudeerde cosmetische ingrediënten, die de huid écht verbetert. Recent werd dit in ‘het zoveelste’ review-artikel onderschreven. Wat doet de stof allemaal precies?

 

Aanmaak collageen, en nog veel meer

Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen (bindweefsel). Dit is nodig om de huid te verstevigen. Toegevoegd aan een reageerbuisje met fibroblasten zorgt vitamine C voor een drastische aanmaak ervan. Ook op de menselijke huid stimuleert de vitamine de vorming van collageen (abstract). Verder kan het ingrediënt acne en pigmentvlekken verminderen, en werkt het bij rosacea. In klinisch onderzoek is gebleken dat de huid van proefpersonen na langdurig gebruik van het ingrediënt egaler en steviger werd. Daar komt nog eens bij dat vitamine C een antioxidant is en uv-schade kan beperken. Al met al is de vitamine dus bijna een ‘verplicht nummer’ in je cosmeticaproduct. Dat onderstreept ook een onlangs verschenen review-artikel waarin alle effecten nog eens onder elkaar gezet zijn. Meer onderzoeken vind je hier: abstract/abstract/abstract

Maar let op!

Er zijn enkele voorwaarden aan het gebruik van vitamine C in huidverzorging:

 • Vitamine C werkt alleen in hoge concentraties (minstens 4% nodig). Om erachter te komen of er inderdaad voldoende in een product aanwezig is, kun je naar de ingrediëntenlijst kijken: de stof moet bovenaan vermeld staan, of in ieder geval terug te vinden zijn in het eerste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst.
 • Vitamine C werkt het beste in combinatie met andere antioxidanten. Vitamine C en vitamine E vormen een gouden duo.
 • Vitamine C is zeer instabiel en kan heel slecht tegen vocht, licht en zuurstof. Geoxideerd vitamine C ( gereageerd met zuurstof in de lucht) verliest niet alleen zijn werkzaamheid, maar kan zelfs voor de vorming van zuurstofradicalen zorgen (het tegenovergestelde effect dus). Dit maakt een product met het ingrediënt in een pot of glazen flesje is in ieder geval niet zinvol.

Alternatieven: vitamine C-derivaten

Het gebruik van vitamine C-derivaten is een goed alternatief. Dit zijn stoffen waaraan een ‘deeltje’  is geplakt voor de stabiliteit. Deze ‘varianten’ zijn minder irriterend, maar penetreren de huid ook wat moeilijker. Helaas blijven zelfs de stabiele vormen van de vitamine moeite houden met de blootstelling aan zuurstof. Kies dus ook bij het gebruik van cosmetica met een hoge concentratie aan deze ingrediënten voor pompjes. Voorbeelden van derivaten zijn:
– Sodium Ascorbyl phosphate
– Ascorbyl Tetraisopalmitate
– Magnesium Ascorbyl phosphate
– Ascorbyl palmitate

Persoonlijk…

Persoonlijk zou ik nooit huidverzorging met ascorbic acid adviseren; het ingrediënt is wateroplosbaar en de kans dat je product nog actief is als je het wilt gaan gebruiken, is vrijwel nihil. In hoge concentraties kunnen er dan ook nog vrije radicalen gevormd zijn. Het gebeurt nog weleens dat ascorbic acid aan een olie wordt toegevoegd met de bewering dat het ingrediënt hierdoor beter houdbaar is. Maar de stof lost niet op in olie. Het ingrediënt blijft zo misschien wel ‘stabiel’, maar het product is dan uiteindelijk niet werkzaam. En dan heb je ook nog sommige fabrikanten die hun product bewust bruin maken zodat je de verkleuring na oxidatie niet ziet…
Als je echt per se ascorbic acid wilt kiezen, adviseer ik je dat zelf ‘vers’ te maken en direct te gebruiken. Ook producten met derivaten zijn beperkt houdbaar. En ik vrees dat er niet veel bedrijven zijn die de producten binnen een jaar na productie verkopen, gekoeld bewaren en airless verpakken. Dat is wel echt een must bij deze stoffen.

Als nutricosmetic?

Vitamine C heeft trouwens ook nog een positieve werking op de huid bij inname. Je krijgt alleen niet de concentraties stoffen in de huid die nodig zijn om genoemde effecten te behalen.

Helpt het om een hogere dosis te nemen? Nee, helaas. Er wordt zelfs een omslagpunt  bereikt als er extreem hoge hoeveelheden worden geslikt of als het lichaam ziek is. In het laatste geval kan een pro-oxidantwerking juist nuttig zijn.
Volgens een onderzoek van Leicester University is het verstandig om niet meer dan 500 mg vitamine C per dag binnen te krijgen. Met voeding kan je daar eigenlijk niet boven komen en daarom adviseer ik ook altijd om je vitamine vooral te halen uit een goede en gevarieerde voeding met veel groente en fruit.

Veel is niet altijd veel beter

Ook qua huidverzorging geldt trouwens dat ‘veel’ niet altijd ‘veel beter’ is. Extreem hoge concentraties van vitamine C vind ik ook niet verstandig omdat er dan juist een disbalans ontstaat tussen vitamine C (en andere antioxidanten) en pro-oxidanten. Bovendien kan er huidirritatie ontstaan, wat ook weer de vorming van vrije radicalen stimuleert.

 

Groetjes, Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

 

Gerelateerde Berichten

158 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Dit zijn de voordelen van vitamine C voor je huid mei 31, 2023 (13:40)

  […] Dr. Jetske Ultee, Libelle.be, Paula’s ChoiceFoto: Getty […]

 • Maureen december 29, 2015 (16:30)

  Hallo Jetske,

  Ik lees goede recensies over Organic Vitamin C Serum +A +E, maar er zit 20% vitamine C in (Ingrediënten: Energetically Enhanced Distilled Water, Organic Hand-Filleted Aloe Vera, Bio-Extracted Whole Food Vitamin C (L ascorbic acid) Complex 20%, vegan hyaluronic acid-water retaining molecules extracted from organic fruit pulp and vegetables, Organic White Oak distillate, Full spectrum oil and water soluble Vitamin E-bio-extracted from sweet potatoes, Ceylon-C (Food Sourced Polyphenol Anti-Oxidants), (plant sourced skin-tightening peptide complexes), Gotu Kola, Horsetail, MSM, Vegetable Glycerin, jojoba oil,, organic grapefruit extract, fermented horseradish, organic phospholipids). Is dit teveel?

  Is het Flavo C forte serum met 15% vitamine C misschien een betere keuze (Ingrediënten: AQUA, GLYCERIN, ASCORBIC ACID, ALCOHOL, ETHOXYDIGLYCOL, GINKGO BILOBA ROOT EXTRACT, ISOPROPYL ALCOHOL, FERULIC ACID, CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, VITIS VINIFERA SEED EXTRACT)?

  Groetjes, Maureen

 • Caroline december 3, 2015 (12:38)

  Beste Jetske,

  Graag zou ik willen weten of het klopt dat een vitamine c serum door de toevoeging van ferulic acid geel kan kleuren? Ik las ergens dat Ferulic acid van zichzelf geel is, klopt dit? Nu heb ik namelijk een serum gevonden met vit c, e en ferulic acid, maar de kleur is geel. Ik ben bang dat de vitamine c al geoxideerd is, maar het bedrijf zegt dat dit door de ferulic acid komt.

  Alvast bedankt,

  Mvg,

  Caroline

  • author-avatar
   Jetske februari 19, 2016 (11:15)

   Beste Caroline,

   Door de toevoeging van pure ferulic acid zal het serum niet geel kleuren. Dit ingredient is namelijk wit of off white en zit er naar verwachting maximaal met 2% in (en dat is echt heel erg veel). De kans bestaat inderdaad dat de werkzame stoffen geoxideerd zijn en dat daardoor het product geel/bruinig is. Soms voegen ze aan dergelijk serums kleurstof toe om te maskeren dat een product verkleurt, dat zou dan wel op de INCI lijst vermeld moeten worden.

   Groetjes Jetske               

 • W november 26, 2015 (20:02)

  Beste jetske, vandaag was ik bij een schoonheidsspecialiste en zag van dermalogica een Retinol night Cream en ik vertelde haar dat ik vanuit Spanje wat ik sinds 2 weken gebruik retirides (vit a zuur) 0,025 van de apotheker daar gebruik. en ze vertelde mij ,dat dat mijn huid zo dun gaat maken (ben nu 30) dat over 10 jaar mijn huid er niet beter op gaat worden( ben nu wel een beetje aan het vervellen maar dat schijnt erbij te horen) en vertelde mij over een vrouw die al jaren smeerde en dat ze haar lijntjes bovenlip op wilde spuiten met fillers en dat haar huid zo dun was geworden dat de fillers gewoon niet pakte.. Kan dat daar door komen? En vertelde mij over het product van dermalogica dat daar ook vit a zuur in zit 0,5 met hele goede vitamines gecombineerd de eerste weken moet je hem combineren met de bijbehorende buffercream en dat dat echt super spul is en dat ik dat beter kan gebruiken nu heb ik een mini gekocht om te gaan proberen de bestanddelen ervan zijn:

  Aqua, squalane, glycerin, C14-22 alcohols, caprylic/capric triglycerides, xylitylglucoside, Retinol, dipotassium, glycyrrhizate, sodium ascorbyl phosphate, ceramide 3, xylitol, palmitoyl, tripeptide/5, copper lysinate/ prolinate, glucose, cetyl palmitate, pelargonium graveolens flower Oil, methylglucoside phospate, tetradecyl, aminobutyroylvalylaminobutyric urea trfluoroacetate, lavandula hybrida Oil, anhydroxylitol, magnesium chloride, c12-20, alkyl glycoside, polysorbate 20, acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, sodium hydroxide, aminomethyl propanol, ethylhexylglycerin, linalool, citronellol, geraniol, phenoxyethanol.

  In de buffer Cream zitten ook nog bestandsdelen maar die gebruik je maar 3 weken.

  En daarna alleen de Retinol.

  Nu de bestanddelen van de Spaanse retirides 0,025 crema, wel in het Spaans,

  Oleato de decilo, miristato de isopropilo, monoestearato de glicerilo, alcohol de lanolina acetilada, cetearet-30, alcohol cetilico, prolina, monoestearato de polietilenglicol 400, urea, colageno, metilparaben, propilparaben, acido lactico, citrato sódico, hidróxido sódico, vitamina E, perfume y aqua purificada

  Is het echt zo dat dermalogica betere vit a zuur is dan die ik heb vanuit Spanje?

  Ik dacht vraag het aan jetske die weet het vast:)

  Die vit a zuur vanuit Spanje is natuurlijk 10 maal goedkoper! Welke vind jij beter?

  En is het überhaupt wel een vit a zuur ik kom er namelijk niet uit!

  Alvast super bedankt!

  Groetjes W

  • author-avatar
   Jetske januari 4, 2016 (14:00)

   Beste W.,

   Je vraag is per e-mail beantwoord.

   Groetjes Jetske

 • Mariska van der Vet november 6, 2015 (17:04)

  Hoi Jetske,

  Ja dit is de complete ingrediëntenlijst..en een druppelflacon> dus is niks!

  Ik wist dat het niet helemaal compleet was..en dat er wat ingrediënten onbraken..

  Ik ben op zoek op internet naar een vit c serum,maar kom toch in Amerika uit..

  Heb er nog 1 > Renew Essentials vit c serum 20%

  Ingrediënten:Purified Water (Aqua), Ethoxydiglycol, L-ascorbic acid, Butylene Glycol, Glycerin, Laureth-23, Tocopherol, Ferulic Acid, Panthenol, TEA, Hyaluronic Acid, Sodium PCA, Niacinimide, Phenoxyethanol.

  Hoop dat deze beter is..groetjes Mariska

 • Mariska van der Vet oktober 13, 2015 (22:02)

  Hallo Jetske,

  Ik heb een vit c serum gevonden en ben erg benieuwd wat je van de ingrediënten lijst vind..Het product is te koop in Amerika en is van PipingRock:

  Vit c12% serum>Plantaardige glycerine (non-GMO), gedemineraliseerd water, ascorbinezuur, Polysorbaat 20

  Vriendelijke groet Mariska

  • author-avatar
   Jetske november 6, 2015 (13:30)

   Beste Mariska,

   Is dit de complete ingrediëntenlijst? Om de werkzaamheid van vitamine C te behouden, moet dit product wel luchtdicht verpakt zijn. Ook werkt vitamine C het beste in combinatie met vitamine E.

   Groetjes Jetske

 • Annemieke oktober 8, 2015 (19:51)

  Hoi, ik maak mijn eigen dagcreme en wil er vitamine C en E aan toevoegen. Kun je mij vertellen wat ik dan het beste kan kopen?

  • author-avatar
   Jetske november 6, 2015 (11:45)

   Beste Annemieke,

   Aan het maken van een goede werkzame crème zitten een aantal voorwaarden. Ingrediënten moeten bij een bepaalde temperatuur toegevoegd worden om goed op te lossen. Ook is de pH van het product belangrijk voor de werkzaamheid. Verder moet het luchtdicht verpakt en afgevuld zijn; hier heb je echt speciale machines voor nodig. Dit is de reden dat ik het zelf maken van een crème met bijvoorbeeld vitamine C niet direct adviseer.

   Groetjes Jetske

 • Hanneke oktober 6, 2015 (21:55)

  Hoi, ik heb vandaag Camu Camu poeder gehaald, kunt u mij vertellen welke verhouding ik aan moet houden ( poeder water en glycerine) aangezien ik het elke dag een beetje wil maken ivm het niet kunnen bewaren van het serum?

  • author-avatar
   Jetske november 6, 2015 (11:30)

   Beste Hanneke,

   Aan het maken van een crème zitten een aantal voorwaarden vast. Ingrediënten moeten bij een bepaalde temperatuur toegevoegd worden om goed op te lossen. Ook is de pH van het product belangrijk voor de werkzaamheid. Verder moet het luchtdicht verpakt en afgevuld zijn; hier heb je echt speciale machines voor nodig. Dit is de reden dat ik het zelf maken van een crème met bijvoorbeeld vitamine C niet direct adviseer.

   Groetjes Jetske

 • Nouelle Bos september 5, 2015 (16:53)

  Ja mer dat ik geen reactie krijg op mijn vragen heb ook al via de mail een reactie gestuurd met mijn vragen maar helaas daar ook nig niks op vernomen zo jammer.

  Mvg,

  Nouelle Bos

  • author-avatar
   Jetske oktober 26, 2015 (11:15)

   Beste Nouelle,

   Jouw vragen zijn inmiddels per e-mail beantwoord.

   Groetjes Jetske

 • Nouelle Bos augustus 27, 2015 (05:41)

  Beste Jetske,

  Naast mijn nagel en beauty activiteiten wil ik me na me er goed in verdiept te hebben zelf een serum en creme maken gebaseerd op vitamine C poeder en hyalyzuur poeder met o.a rozenwater voor serum en aloeaveragel bijenwas cocosolie etc voor creme. Gericht op rimpels, acne, pigmentvlekken en collageen. Nou lees ik in verschillende comments dat je dit niet in een glazen potje moet doen omdat de creme dan niet goed blijft of bruin wordt? De bedoeling is dat dit geen creme wordt met maanden houdbaar maar het recept wat ik wil gebruiken is in de koelkast 2 maanden houdbaar daarbuiten 4 weken dus wil het gaan aanbieden als herhaal producten cq behandelingen zowel voor gezicht als handen. Mijn vraag aan u is in welke verpakking kan ik dit het beste verpakken voor de klant want wil natuurlijk niet dat de creme of serum bruin uitslaat of de werking verliest?

  Dank u wel voor uw advies.

  Met vriendelijke groet,

  Nouelle Bos

  P.s later lijkt het me leuk om meerdere dingen te gaan maken zelf en eventueel meer educatie hiervoor volgen het heeft mijn interesse enorm gewekt.

  • author-avatar
   Jetske oktober 9, 2015 (16:00)

   Beste Nouelle,

   Aan het maken van een crème zitten een aantal voorwaarden vast. Ingrediënten moeten bij een bepaalde temperatuur toegevoegd worden om goed op te lossen. Ook is de pH van het product belangrijk voor de werkzaamheid. Pure vitamine C (met lage pH) combineren met niacinamide is bijvoorbeeld niet verstandig omdat het niacinamide dan kan gaan hydrolyseren. Verder moet het luchtdicht verpakt en afgevuld zijn; hier heb je echt speciale machines voor nodig. Dit is de reden dat ik het zelf maken van een crème met bijvoorbeeld vitamine C en/of niacinamide niet direct adviseer.

   Groetjes Jetske

 • Mariska van der Vet juli 26, 2015 (17:30)

  Hoi Jetske,

  Ik ben benieuwd wat je van dit Vit c serum 25% vind met de ingrediënten>

  Water, Methylsilanol ascorbate & butylene glycole, isononyl isononanoate, C-12-C15 akryl benzonate, Cetearyl alcohol, PEG-40 sterate, Moreus Alba, Retinyl palmitate, Vitis vinifera, Tocopheryl acetate, Glycerin, Propylene glycole, Ceteth-20 phosphate, Panthernol, Tocopherol, Phytic acid, Niacinamide, Sclerotium gum, Lactic acid, Dicetyl phosphate, Sodium hydroxide, Isohexadecane, Sodium acrylate/sodium acryloydimethyltarurate copolomer, Alcohol denat, PEG-40 hydrogenated castrooil, Polysorbate 80, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Camelia oleifera, Methylparaben, propylparaben, parfum, limonene .

  Maar ik zie dat er parfum ,parabenen en limonene inzit..

  Ik lees je reactie snel hoop ik..dank je wel,

  Groetjes Mariska

  • author-avatar
   Jetske september 29, 2015 (14:45)

   Beste Mariska,

   25% Vitamine C is erg hoog. Houd er rekening mee dat vitamine C in hogere concentraties meer kans geeft op irritatie en het kan daarbij makkelijk oxideren. Verder is het bij dergelijke producten belangrijk dat het product luchtdicht verpakt is. Het product bevat parfum: dit is nummer één allergeen en adviseer ik te vermijden. Limonene is een geurstof. Panthenol, tocopherol en niacinamide zijn wel goede ingrediënten.

   Groetjes Jetske               

 • Katja juli 11, 2015 (08:32)

  Hallo Jetske

  Ik heb de vitamine C spot treatment gekocht en de MAP15 generator van Dermalogica.

  Ik heb dit gekocht, omdat het de huid steviger zou maken, het ook tegen rimpels zou werken en ik daarmee mijn (acne) littekentjes zou willen verbeteren (ik vergelijk rimpels met acne littekentjes).

  Ik heb het idee, dat deze concentraties vitamine C veel te hoog is, mijn littekentjes zijn nu opeens veel dieper geworden!! Klopt het dat deze hoge concentraties vitamine C veel te heftig voor mij is en daardoor de littekentjes erger / dieper zijn geworden? Kan ik het nog terugdraaien door met het gebruik van deze produkten te stoppen? Of heb ik het nu zelf verprutst en blijven de littekentjes erger dan dat ze waren? Of kan het onmogelijk aan de hoge concentratie vitamine C liggen en ligt het ergens anders aan?

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:00)

   Hoi Katja,

   Helaas kan ik zonder ingrediëntenlijst niets zeggen over een product. Als je de ingrediëntenlijst doorstuurt dan kan ik het even bekijken voor je. Vitamine C kan in hogere concentraties meer kans geven op irritatie. Ik weet helaas niet hoeveel vitamine C in het product zit. Verder is het belangrijk dat het product luchtdicht verpakt is anders zal vitamine C zijn werkzaamheid verliezen.

   Heb je de blog gelezen over vitamine C?

   https://www.dr-jetskeultee.nl/vitamine-c/obj7777404

   Of de littekens dieper zijn geworden door de producten weet ik niet.

   Je kan natuurlijk gewoon stoppen met het smeren van de crème. Gebruik je ook een zonnebrandcrème?

   Groetjes Jetske

 • Linda juni 24, 2015 (01:43)

  Hoi Jetske,

  Mijn vraag is of je huid er nou veel meer baat bij heeft om een vitamine c 15% te gebruiken en e 1% of dat je huid het net zo goed doet op 5% c en 1% e?

  Mag ik je ook nog vragen wat je van dit product vind?

  Hydra-Pure Vitamin C Brightening Serum

  Ingredients

  Cyclopentasiloxane, Cyclomethicone, Ascorbic Acid, Dimethicone Crosspolymer, PEG/PPG-18/18 Dimethicone, Squalane, Sodium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Palmitate, Quercetin Caprylate, Tocopheryl Acetate, Linoleic Acid, Sodium Chondroitin Sulfate, Sodium Hyaluronate, Salicylic Acid, Lactic Acid, Palmitoyl Oligopeptide, Pueraria Lobata Root Extract, Salix Nigra (Willow) Bark Extract, Acrylates/Carbamate Copolymer, Butylene Glycol, Panthenol, Pentasodium Pentetate, Phytic Acid, Potassium Citrate, Potassium Gluconate, Tetrasodium EDTA, Purified Water, Phenoxyethanol

  Alvast bedankt!

  Groetjes

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:30)

   Hoi Linda,

   Het antwoord op je eerste vraag luid als volgt:
   Hoe hoger de concentratie van vitamine C en vitamine E des te meer kans op irritatie van de huid. Als je een product gebruikt met 15% vitamine C is de kans groter dat je huid reageert op het product.

   Het serum ziet er prima uit. De combinatie vitamine C en vitamine E wordt gebruikt en dat is een mooie combinatie. Ascorbic acid moet luchtdicht verpakt worden, dus een pompverpakking. Verder zie ik ook dat er gebruikt wordt gemaakt van salicylzuur en melkzuur. De pH waarde van het product moet tussen de 3 en 5 zitten, anders is het niet werkzaam.

   Groetjes Jetske

 • Laura juni 16, 2015 (12:43)

  Beste Jetske,

  Is het zinvol om met vitamine A crème te smeren als je al last hebt van dunnere huid rondom je ogen? zie jouw onderstaande quote:

  “Vitamine A zuur maakt je opperhuid wat dunner, maar de huid daaronder juist weer wat steviger” .

  En is het in combinatie met jouw moisturizer goed te gebruiken?

  Zelf gebruik ik sinds kort capsules van Heliocare Ultra-D tegen melasma (hier zit een hoge concentratie vitamine C en E in). Ik lees hier nog niet veel over in jouw blog. Is dit product nog niet bekend of juist minder effectief?(werken capsules net zo goed als bijvoorbeeld crèmes met concentraties vit. C?)

  Ik ben erg benieuwd naar jouw mening!

  Alvast bedankt voor je hulp:)

  Groeten Laura

  • Mariska van der Vet juni 23, 2015 (15:46)

   Hoi Laura,

   Ik gebruik zelf ook vit a zuur creme samen met de moisturizer van Uncover Skincare> dus dat is goed!

   Wat betreft de capsules met vit C&E weet ik niet en denk dat Jetske de ingrediënten lijst wil zien, want dan kan ze er pas iets over zeggen..groetjes Mariska

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:30)

   Beste Laura,

   Dit kan zeker zinvol zijn. Doordat de dermis dikker wordt kan de huid iets strakker worden. Het is raadzaam vitamine A zuur altijd te gebruiken in combinatie met kalmerende en barrièreherstellende ingrediënten. Mijn moisturizer is zeker een goede optie.
   De werkzaamheid van het aanbrengen op de huid van een ingrediënt of in een capsulevorm kan verschillen. Het ligt er natuurlijk aan wat voor soort vitamine C er is gebruikt. Zijn de capsules om in te nemen? Een cosmetic grade ingrediënt kan namelijk verschillen in “zuiverheid” van het food grade ingrediënt.

   Groetjes Jetske               

 • Mariska van der Vet juni 2, 2015 (12:20)

  Hallo Jetske,

  Ik heb op de site waar ik mijn peelings bestel 2 vit c cremes/ serums gevonden,maar natuurlijk wil ik eerst weten wat jij van de ingrediënten vind:Incorporating a new stable version of Vitamin C – Ascorbic Glucoside that outperforms traditional Ascorbic Acid. The active ingredient is carried in a silky smooth water based serum composed of hyaluronic acid and lecithins to boost delivery of the active ingredients and provide long lasting moisturisation. The serum also features Lemon Myrtle Extract and Kakadu Plum extract that deliver anti-oxidants to protect the skin from photo-ageing.

  Aqua, Orange Floral Water, Ascorbyl Glucoside, Methylpropanediol, Caprylyl Glycol, Phenylpropanol, Glycerin, Terminalia Ferdinandiana (Kakadu Plum) Fruit Extract, Backhousia Citriodora (Lemon Myrtle) Extract, Sodium Hyaluronate Cross Polymer, Sodium Hyaluronate, Phenethyl Alcohol, Lysolecithin (and) Sclerotium Gum (and) Xanthan Gum (and) Pullulan, Sodium Cross Polymer Acrylates and Lecithin, Phenethyl Alcohol. Groetjes Mariska

  • Mariska van der Vet juni 2, 2015 (12:22)

   Dit is een vit c serum 10% met ingrediënten:

   Ingredients: L-ascorbic Acid, Vitamin E Acetate, Ferulic Acid, Hyaluronic Acid, Water, Glycerine, Apricot Kernel Oil, Cetearyl Alcohol and Polysorbate 60, Safflower Oil, C12-15 Alkyl Benzoate, Evening Primrose Oil, Ethylhexyl Palmitate, Cetyl Esters, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Glyceryl Caprylate, Hydroxyethyl Cellulose, Orange Oil (Citral, Linalool, Limonene)

   • Mariska van der Vet juni 2, 2015 (15:40)

    Hallo Jetske,

    Ik zie hierboven dat je al hebt gereageerd op de vraag over dit product van Active Solutions Vit c 10% serum!

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:00)

   Beste Mariska,

   Als ik kijk naar de ingrediëntenlijst kijk zie ik dat er Vitamine C in verwerkt is. Ik weet niet in wat voor verpakking dit product zit. Vitamine C dient luchtdicht verpakt te worden. Er zitten wat ingrediënten in die de huid wat kunnen irriteren en die een reactie kunnen geven in combinatie met zonlicht (lemon myrtle extract) .

   Groetjes Jetske

 • Mariska van der Vet juni 1, 2015 (19:22)

  Hallo Jetske,

  Ik kwam dit merk tegen op internet> Dermaceutic.

  Het is ook een Vit c creme.. ik kan niet achterhalen wat er verder voor een ingrediënten er in zitten.. maar ben benieuwd wat je van de vit c vind.. ik ken deze variant niet..groetjes Mariska

  Dermaceutic Serum C25

  SerumC25 verbetert verminderde elasticiteit en kleur van de huid en stimuleert de collageen synthese.

  Serum C25 Het bevat een revolutionaire antioxidant formulering. Hiermee worden vrije radicalen effectief gecontroleerd en aangepakt. De huid wordt daardoor beter beschermd tegen de schadelijke effecten van UV-stralen en luchtvervuiling. De vorming van rimpels en pigmentvlekken worden daardoor geremd. Bevat methylsilanol ascorbaat 25%, vitamine A,vitamine B+B5, vitamine E en polyphenolen. Bevat geen parabenen.

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:15)

   Beste Mariska,

   Vervelend dat je de ingrediëntenlijst niet kunt vinden. Je wilt natuurlijk ook weten of het product vrij is van irriterende ingrediënten! Vooral als er goede ingrediënten zoals vitamine C gebruikt worden.
   Methylsilanol ascorbate is een derivaat van vitamine C. Er bestaan een aantal goede derivaten, zoals ascorbyl tetraisopalmitate, die ook echt werkzaam zijn op de huid. Over methylsilanol ascorbate is minder bekend, over de werkzaamheid durf ik daarom geen uitspraken te doen..

   Groetjes Jetske

 • Rooske april 29, 2015 (16:11)

  Beste Jetske,

  hoor graag je reactie op het vitamine c esther 15 van dr perricone.

  Met de volgende ingredienten: Water/Aqua, Ascorbyl Palmitate, Isopropyl Palmitate, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Ceteareth-20, Dimethicone, Phenoxyethanol, Cyclopentasiloxane, Caprylyl Glycol, Cyclohexasiloxane, Fragrance/Parfum, Zinc Sulfate, Disodium EDTA, Limonene, Elaeis Guineensis (Palm) Oil, Tocotrienols, Sorbic Acid, Tocopherol, Sodium Hyaluronate, Linalool, Citral

  Ik hoor wisselende berichten over dr perricone omdat hij nanodeeltjes zou gebruiken wat minder goed zou zijn voor de gezondheid. Daarnaast zie ik ook parfum op de ingredientenlijst.

  De creme is verpakt in 4 verschillende ondoorzichtige tubes.

  Daarnaast ben ik benbieuwd naar de verschillende combinaties:

  – als ik de exfoliant van uncover gebruik sávonds kan ik daarna dit product van dr perricone gebruiken of is dat te irriterend?

  – combi met vitamine C nachtcreme van de bodyshop

  – zijn er ook combi s met vitamine B3? daarover zie ik nl ook verschillende geode berichten op deze website.

  Daarnaast ga ik natuurlijk direct de moisturizer van uncover kopen met 5% vitamine C!

  Bij voorbaat dank voor je reactie!

  Groet Rooske

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (11:30)

   Beste Rooske,

   Vitamine C is een antioxidant en dient luchtdicht (en liefst ook lichtdicht) verpakt te zijn. Anders gaat de werkzaamheid snel achteruit. Omdat je schrijft dat het gaat om een tube lijkt het me niet luchtdicht.
   Parfum is nummer één allergeen en adviseer ik te vermijden. Ik zie ook nog een aantal geurstoffen zoals limonene, linalool en citral. Deze ingrediënten kunnen ook voor irritatie zorgen.
   Vitamine B3 (niacinamide) is ook een erg goed ingrediënt. Dit is ook de reden dat dit ingrediënt in mijn eigen producten zit, zoals de moisturizer.
   Over de nachtcrème kan ik helaas niets zeggen zonder ingrediëntenlijst.

   Groetjes Jetske

 • Lydia maart 12, 2015 (20:13)

  Dan toch maar goed dat ik het, door de stoffen die je afkeurde, niet kocht.

  Bedankt!

 • M. Arslan maart 6, 2015 (19:51)

  Beste Jeske,

  Ik vraag mij af of het percentage wat in een product moet zitten nog verschillend is per soort vitamine C, of ten alle tijde pas actief vanaf 5%?

  M.a.w. is MAP al werkzaam vanaf 1,5% – 3% en ascorbinezuur pas vanaf 4%-5% of maakt dit verder niet uit?

  Omdat het MAP ingredient stabieler is, dacht ik dat het ook krachtiger zou zijn.

  En wat gebeur er als je MAP combineert met Ceratonia Silqua gum (een Phyto hyaluronzuur)? Werk het ingrediënt dan minder irriterend doordat je deze lichte buffer eraan toevoegt?

  Alvast bedankt voor de info.

  Groetjes

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:45)

   Beste M. Arslan,

   Uit onderzoek blijkt dat 5% magnesium ascorbyl phosphate (MAP) melasma kan verminderen. Bij huidproblemen zoals melasma heb je doorgaans dus wel een hoge concentratie nodig wil het een huidprobleem verminderen.
   Het is altijd belangrijk om een product met hoge concentraties werkzame ingrediënten rustig uit te proberen en op te bouwen. Het ingrediënt zal niet minder irriteren als een dergelijk ingrediënt aan een product wordt toegevoerd.

   Groetjes Jetske

 • Fobe Kathy maart 1, 2015 (16:24)

  Graag wat info betreft het nut van een dermaroller aub

  Dank bij voorbaat

  Kathy

 • Fobe Kathy maart 1, 2015 (12:27)

  Graag wat info betreft het nut van een dermaroller aub

  Dank bij voorbaat

  Kathy

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:45)

   Beste Kathy,

   Eerder heb ik mijn reactie gegeven over dit product:

   “In alle eerlijkheid: ik vind het lastig hier een uitspraak over te doen. Hoewel ik van sommige mensen positieve verhalen hoor, is er wetenschappelijk gezien eigenlijk niets bewezen. Het gunstige effect van dit product wordt waarschijnlijk vooral veroorzaakt door de zwelling (ontstekingsreactie) die je krijgt door de huidbeschadiging. Dit is dus tijdelijk.

   Ik ben van mening dat we veel goede alternatieven hebben om de huid te verfraaien, maar die kosten zoals je zelf ook al zegt vaak wel wat meer geld. Voordeel hiervan is overigens wel dat we met veel van deze technieken wel al lange ervaring hebben. Bovendien is ook uit onderzoeken bekend wat de lange termijn resultaten van deze behandelingen zijn. Ik sluit niet uit dat je door de chronische irritatie van je huid ten gevolge van langdurig gebruik van de dermaroller uiteindelijk juist de veroudering van de huid versnelt. Bovendien vermindert het de barrièrefunctie van de huid. Persoonlijk zou ik het dus niet snel gaan gebruiken.”

   Groetjes Jetske

 • Ingrid februari 28, 2015 (17:49)

  Ik had gelezen dat er bij product advies iets moet staan, maar ik kan niets vinden wat over product advies serums vit c gaat.

 • Ingrid februari 28, 2015 (17:19)

  Hallo Jetske,

  Dank voor de heldere uitleg over al deze producten/ingrediënten. Het leest heerlijk weg 😉

  Ik zou je willen vragen wat jij voor merk zou gebruiken als je een vitamine c serum zou kopen. Ik begrijp dat het aan je huid ligt, maar ik ben erg benieuwd wat op zich een goed merk is volgens jou. Ik raak zelf door de bomen het bos een beetje kwijt namelijk.

  Groetjes,

  Ingrid

 • vera januari 15, 2015 (21:58)

  ik doorloop iedere ochtend en avond alle stappen voor gezichtsverzorging. Ik gebruik de dagcreme van oil of olaz parfumvrij. Is het dan ook nog nodig om er vitamine c aan toe te voegen via een serum? Anders zou deze toch ook bij de stappen staan?

  Groetjes Vera

 • Lydia januari 7, 2015 (23:53)

  Beste Jetske, het product dat Freek omschrijft op 16 augustus keur je hierboven goed. Op mijn vraag van 24 augustus over de stoffen linalool, citral, limonene, geef je aan dat je deze beter kunt vermijden. Maar deze zitten wel in het product van Freek dat je goedkeurt. Hoe bedoel je het precies dan? alvast bedankt.

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:45)

   Beste Lydia,

   Het klopt dat dit product geurstoffen bevat, dit geef ik ook aan in mijn antwoord. Het beste is deze ingrediënten zoveel mogelijk te vermijden. Misschien ben ik wat onduidelijk geweest in mijn antwoord omdat ik refereerde naar de kleur van het product. Mijn excuses!

   Groetjes Jetske               

 • ellen december 4, 2014 (15:26)

  Beste Jetske

  Als ik pure Ascorbic Acid poeder in een goed afgesloten bruin potje houd kan ik dan elke dag een mespunt toevoegen aan een serum of crème? Ik hoorde laatst dat je Vit C moet verhitten alvorens het toe te voegen aan een product.

  Kan ik niacinamide poeder ook toevoegen aan een crème zonder het eerst op te lossen in olie of water?

  Vast dank voor de moeite

  Vriendelijke groet Ellen

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (15:45)

   Beste Ellen,

   Ingrediënten moeten inderdaad bij een bepaalde temperatuur toegevoegd worden om goed op te lossen. Ook is de pH van het product belangrijk voor de werkzaamheid. Pure vitamine C (met lage pH) combineren met Niacinamide is niet verstandig omdat het Niacinamide dan kan gaan hydrolyseren. Dit is de reden dat ik het maken van een crème met bijvoorbeeld vitamine C of niacinamide niet direct adviseer.

   Groetjes Jetske

 • angela november 24, 2014 (10:46)

  Jetske, je ziet veel glazen flesjes (gekleurd glas) met vitamine c wat middels een pipetje uit het flesje gehaald moet worden. Ik begrijp uit jouw interessante site dat vitamine C niet in contact mag komen met lucht ivm oxidatie. Waarom komen er dan zoveel merken op de markt met flesjes en een heel hoog percentage vitamine C (zie nu net weer een nieuw product voorbij komen met 79% vitamine C) ? Dat vervliegt toch bij het opbrengen? Waarom niet in airless verpakking? Thanks voor jouw nuttige info.

  • author-avatar
   Jetske januari 7, 2015 (14:15)

   Beste Angela,

   Er zijn veel verschillende soorten vitamine C en ik ben ook erg benieuwd welke soort vitamine C er gebruikt wordt. Het ingrediënt kan inderdaad erg slecht tegen zuurstof! Misschien is dit de reden dat de concentratie vitamine C zo enorm hoog is. Vitamine C kan ik hoge concentratie ook de huid irriteren.

   Groetjes Jetske

 • irene oktober 5, 2014 (22:11)

  Beste jetske,

  Ik kwam verschillende DIY filmpjes tegen voor vitamine c-serums. Het leek me leuk om zoiets te maken om mijn huid af een toe betaalbaar een extra boost te kunnen geven. Maar is dit ook zinnig? Ik begreep dat ester-c beter door de huid zou worden openomen dan gewone ascorbine zuur. Voor een 5% oplossing zou je dan 5 gram Ester C met 5 gram water en 5 gram glycerine mengen in een donker flesje. Een Ester C die ik gevonden heb is bijvoorbeeld Springfield Ester C (ingredienten: 500 mg Ester-C calciumascorbaat; 48 mg calcium en 395 mg vitamine C, 50 mg Ester-C magnesiumascorbaat; 3 mg magnesium en 41 mg vitamine C en50 mg bioflavonoïden)

  Is zoiets zinvol om op je huid te smeren? En hoe lang zou je het kunnen bewaren?

  En complimenten over je site trouwens, superveel informatie en het ziet er mooi uit!

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (16:15)

   Beste Irene,

   Voor het maken van een crème zijn allerlei pure grondstoffen nodig waar met de nodige voorzichtigheid en voorzorgsmaatregelen omgegaan moet worden. Veel actieve stoffen zoals vitamine C zijn zeer instabiel en kunnen reageren met andere ingrediënten. Ingrediënten moeten op strikte volgorde en bij de juiste temperaturen toegevoegd worden om een zo functioneel mogelijk product te krijgen. Iemand kan een crème met vitamine C bijvoorbeeld op de totaal verkeerde manier maken waardoor de vitamine C niet werkzaam is of zelfs geoxideerd is. Ook kunnen niet-stabiele formuleringen leiden tot irritaties.

   Groetjes Jetske

 • Lydia augustus 24, 2014 (21:46)

  Beste Jetske,

  Orange Oil (Citral, Linalool, Limonene) viel toch ook onder te vermijden ingrediënten? Kan het ook kwaad wanneer het op het einde van de lijst staat? (denk eigenlijk wel..).

  • Jetske september 11, 2014 (15:37)

   Beste Lydia,

   Citral, linalool en limonene zijn geurstoffen en kan je inderdaad het beste zoveel mogelijk vermijden. Deze geurstoffen worden apart genoemd omdat ze een grotere kans op irritatie/allergie geven: http://jetskeultee.nl/26-geurstoffen/obj7777447.

   Groetjes Jetske

 • Lydia augustus 24, 2014 (21:31)

  DagJetske,

  Wanneer je pure ascorbic acid s avonds op je armen en benen smeert, moet je dit dan s ochtends er weer van af wassen (wanneer je niet s morgens doucht) om oxidatie te voorkomen en daarmee een averechts effect? Of is de vitamine C s nachts al ingetrokken en kan het niet meer oxideren?

  vriendelijke groeten

  • Jetske oktober 2, 2014 (13:23)

   Beste Lydia,

   Dat is een interessante vraag, pure ascorbic acid is zo instabiel dat het inderdaad al op de huid kan oxideren. Een combinatie met andere antioxidanten voorkomt de snelheid van oxidatie. Als je een dun laagje gebruikt verwacht ik echter dat het volledig ingetrokken is voordat het kan gaan oxideren.

   Groetjes Jetske

 • Freek augustus 16, 2014 (21:44)

  Beste Jetske,

  Is dit vitamine c (10%) serum een goed product om te gebruiken bij een acne huid?

  Ingredients: L-ascorbic Acid, Vitamin E Acetate, Ferulic Acid, Hyaluronic Acid, Water, Glycerine, Apricot Kernel Oil, Cetearyl Alcohol and Polysorbate 60, Safflower Oil, C12-15 Alkyl Benzoate, Evening Primrose Oil, Ethylhexyl Palmitate, Cetyl Esters, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Glyceryl Caprylate, Hydroxyethyl Cellulose, Orange Oil (Citral, Linalool, Limonene)

  Gr Freek

  • Jetske september 11, 2014 (15:11)

   Beste Freek,

   Je kunt het zeker proberen. Het product bevat wel wat geurstoffen (citral, linalool, limonene). Een probleem is wel dat het product (zelfs in een luchtdichte verpakking heel snel zal oxideren en dan werkt het niet meer goed. Welke kleur heeft het product? Verder zou ik je willen adviseren mijn volgende blog te lezen: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770.

   Groetjes Jetske

  • Freek september 20, 2014 (22:10)

   bedankt voor het antwoord! Het product heeft een witte kleur..

   • author-avatar
    Jetske oktober 2, 2014 (17:59)

    Beste Freek,

    Dat lijkt mij dan helemaal prima.

    Groetjes Jetske

 • Mara april 18, 2014 (15:49)

  Beste Jetske,

  Veel complimenten voor je geweldige site en de vriendelijke en geduldige manier waarop je vragen beantwoordt!

  Ik heb er dan ook een (een vraag): ik gebruik sinds ruim 3 maanden – inmiddels om de dag – s avonds tretinoïnecrème 0,05. Dat gaat goed, geen irritatie en ik zie al wat verbetering. Met vitamine C en E hoop ik mijn huid nog wat te kunnen verstevigen, daarom wil ik jouw moisturizer gaan gebruiken. Ook heb ik nog een flesje met 10% glycolzuur van Paula s Choice staan. Mijn vraag nu: hoe kan ik deze producten het beste combineren? Kan de moisturizer onder de tretinoïne gebruikt worden? Of beter s ochtends onder een goede SPF? En kan ik dan s avonds de tretinoïne afwisselen met het glycolzuur, of wordt dat teveel van het goede?

  Alvast vriendelijk bedankt,

  Mara

  • author-avatar
   Jetske mei 2, 2014 (14:43)

   Beste Mara,

   Bedankt voor je compliment !

   Fijn om te lezen dat het gebruik van vitamine A zuur goed gaat. Het is belangrijk dat je huid gewend is aan vitamine A zuur voordat je met een exfoliant gaat beginnen. Je kunt de exfoliant het beste overdag gebruiken of op een avond dat je geen vitamine A zuur gebruikt. Wat goed werkt verschilt per huidtype, dus houd je huid goed in de gaten. Doe altijd een stapje terug als je merkt dat het teveel is (bijv. als je huid rood wordt). De moisturizer kan je voor de vitamine A zuur aanbrengen (als je een gevoelige huid hebt) of erna. En bescherm je huid uiteraard goed met een zonnebrandcrème!

   Groetjes Jetske

 • hanan april 9, 2014 (09:30)

  Beste Jetske,

  Wat vind je van het vitamine c serum van U little beauty.Niet zo bekend in Nederland geloof ik maar als ik het zelf zo lees ziet het er goed uit en ook nog eens betaalbaar. Het is een Australisch merk geloof ik .

  • author-avatar
   Jetske april 14, 2014 (14:51)

   Beste Hanan,

   Volgens mij wordt dit product hierboven al genoemd ;-).

   Groetjes Jetske

  • Lydia juni 15, 2014 (09:42)

   Is inmiddels bekend of het product van u little beauty goedgekeurd is? De ingrediënten zijn in elk geval bekend; zie hierboven bij Marissa. Vitamine C staat bovenaan. Alleen vrees ik dat het niet in een luchtdichte verpakking zit. Betekent dit dat alle merken die vitamine C in hun serum/creme verwerken in elk geval aan die voorwaarde moeten voldoen (airless dispenser) anders zijn ze bij voorbaat niet ok?

   Alvast bedankt

 • marissa van gils maart 30, 2014 (00:45)

  Ik ben benieuwd wat je van dit vitemine c serum vind want wil deze graag gaan bestellen, het is van het merk u little beauty en dit zit er in: Aqua, Glycerin (plant derived), Sodium Ascorbyl Phosphate (stabiele vorm van vitamine C), Aloe barbadensis Leaf Juice*, Chamomile (Chamomilla recutita matricaria) Flower Extract*, Xanthan Gum, Sodium Hydroxymethylglycinate, Licorice (Glycyrrhiza glabra) Extract, Kakadu (Terminalia ferdinandiana) Plum Extract, Decyl Glucoside (plant derived), Geranium maculatum Oil, Calendula officinalis Flower Extract, hopenlijk krijg ik een antwoord, groetjes marissa

 • Lydia maart 22, 2014 (17:23)

  Hallo Jetske,

  Over vitamine C overdag aanbrengen (om als antioxidant aan je spf toe te voegen) had ik mijn twijfels. Ik dacht dat Niacinamide beter zou zijn vanwege de stabiliteit. Op een blog las ik hoe iemand mijn vraag goed omschreef: ……Also, it s supposed to enhance sunscreens, but when you think about it, don t citrus fruits cause the skin to be photosensitive? My melasma has worsened recently. I m not sure if there s a link.

  Vriendelijke groet

  • author-avatar
   Jetske april 7, 2014 (16:20)

   Beste Lydia, er is inderdaad een link tussen citrus extracten en het ontstaan van pigmentvlekken (bij zonblootstelling). Dergelijke stoffen veroorzaken namelijk fotosensitiviteit/fototoxiciteit. Dat is echter niet het geval bij vitamine C, wel kan je pure vitamine C (ascorbic acid) inderdaad beter niet overdag gebruiken ivm de stabiliteit en dus de werkzaamheid. De derivaten kun je echter wel gebruiken, ze helpen zelfs tegen het ontstaan van oppervlakkige pigmentvlekken en kunnen zonschade voorkomen.

   Groetjes Jetske

   • Lydia april 7, 2014 (22:55)

    Alweer goed om te weten/leren. Ik heb namelijk van Philosphy het vit. c. poeder gekocht omdat dit goedkoper is dan al die dure serums . Dit is ook puur ascorbinezuur. Ik wilde het al overdag gaan smeren en mengen door bijv. de Suncover. Dat doe ik dan toch maar niet; dan gebruik ik het poeder s nachts maar. Iets heel anders: onze dochter is sinds enkele weken bij het LKH in Oosterbeek. Wij wonen bij Maastricht. Mijn man moet altijd lachen wanneer we ons kind ophalen omdat ik soms hoop jou ergens te spotten . Geen zorgen, ik zal op afstand kijken mocht ik je een keer zien 🙂

    • Lydia april 10, 2014 (07:31)

     Toch staat op de gebruiksaanwijzing van de vitamine C van Philosophy dat overdag smeren aanbevolen wordt; juist als bescherming, antioxidant. Kan dit, ondanks dat het ascorbic acid betreft, omdat het poeder elke dag vers aan een product kan worden toegevoegd en dan toch stabiel is?

     • author-avatar
      Jetske april 22, 2014 (09:20)

      Beste Lydia,

      Zoals ik aangeef is pure vitamine C (ascorbic acid) een antioxidant en verschrikkelijk instabiel (kan niet tegen licht en zuurstof). Gezien de werkzaamheid zou mijn voorkeur uitgaan naar het aanbrengen in de avond. De derivaten zijn stabieler en zou je ook overdag kunnen gebruiken.

      Groetjes Jetske

 • Lydia maart 16, 2014 (14:40)

  Dag Jetske, daar ben ik weer. Zoek nog steeds naar info over het Opulence serum ;-). Als antwoord op de vraag van een kritische lezer, waarom het product in een lichtdoorlatend flesje zit, wordt geantwoord: Opulence serum bevat een stabiele en daarmee unieke vorm van vitamine C, wat inhoudt dat ook licht geen oxidatieve werking op het product zal hebben. Omdat het serum met een pipet wordt opgezogen kun je juist door de transparantie zien hoe het product wordt opgezogen wat het gebruiksgemak ten goede komt .

  Kan dat; dat deze vorm van vitamine C zo uniek en stabiel is, ook bij licht?

  Groetjes

  • author-avatar
   Jetske maart 26, 2014 (13:42)

   Beste Lydia,

   Tijdens het proces van ontwikkeling van de producten van Uncover Skincare kwam ik erachter hoe lastig het is om een product te maken met werkzame ingrediënten én de juiste concentratie. Zelfs de derivaten kunnen niet goed tegen licht en zuurstof, maar je kunt eens navragen welke vorm zij gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • lydia maart 16, 2014 (13:07)

  Dag Jetske, de laatste vraag in mijn reactie is al beantwoord; ik heb jouw stukken nog eens doorgelezen. Je geeft aan dat vit. C kan irriteren in een hoog percentage. Is het niet zo dat je het gebruik dan, net als bij vitamine A zuur, kunt opbouwen? Het zal toch, wanneer het goed verdagen wordt, in een hoger percentage (5 procent en zeker nog hoger), goed doen voor je huid?

  Ook geef je aan dat het niet stabiel kan blijven en vraag je nog naar de kleur van de vloeistof. Zou je daar iets meer over kunnen schrijven?

  Bedankt!

  • author-avatar
   Jetske maart 26, 2014 (13:40)

   Beste Lydia,

   Het is een beetje een technisch verhaal maar uit onderzoek is gebleken dat de aanvankelijke irritatie bij het starten van het gebruik van vitamine C en vitamine A histologisch gezien van elkaar verschillen, daarom “wen” je normaal gesproken ook aan vitamine A zuur. Toch geldt voor beide dat een te hoge concentratie een tegenovergesteld effect kan geven, dat is ook voor vitamine A zuur aangetoond. Bovendien kan een te hoge concentratie vitamine C gaan werken als reductant ipv oxidant. Dat is overigens ook bij orale inname aangetoond. Dit in combinatie met het feit dat vitamine C zo verschrikkelijk instabiel is doet mij adviseren liever niet een al te hoog percentage te gaan gebruiken.

   Groetjes Jetske

   • Lydia april 1, 2014 (17:40)

    Dag Jetske, weer heel erg bedankt voor de informatie. Vooral het feit dat een te hoog percentage averechts kan werken vind ik fijn om te weten. Dan is het dus ook niet aan te raden om vit. C poeder door je creme te mengen zoals hierboven door veel mensen beschreven wordt? Overigens slik ik al jaren 1000 mg. vit. C supplement per dag. Is dit ook al (te) hoog denk je?

    Vriendelijke groeten

   • Lydia april 1, 2014 (17:46)

    Overigens Jetske, bedoel je hierboven niet antioxidant (i.p.v. oxidant)? Of begrijp ik het verkeerd?

    Vriendelijke groet

 • Lydia maart 14, 2014 (19:11)

  Dag Jetske,

  De vloeistof lijkt doorzichtig. Reviews die ik erover lees (op verschillende blogs, sites) laten je vooral weten dat de huid er zo gezond en blozend uitziet; dusdanig dat je zelfs zonder foundation zou kunnen. Ik koop nooit dure cremes sinds ik jouw blogs (al jaren) lees. Ik verkondig bij vriendinnen dan ook altijd dat een dure creme niet hoeft. Maar bij deze, moet ik bekennen, twijfel ik; ook omdat ik weet dat vitamine C eenmaal duur is. Is trouwens onomstotelijk bewezen dat vitamine C huidveroudering terug kan draaien of is dat enkel bij vitamine A het geval?

  Dank je alweer !

  • author-avatar
   Jetske maart 26, 2014 (13:28)

   Beste Lydia,

   Bestaande rimpels kunnen niet weggesmeerd worden, dit kan alleen vitamine A zuur en dan nog maar een klein beetje. Pigmentatie is ook een vorm van huidveroudering, en vitamine C kan pigmentvlekken verminderen. Het blijkt ook dat het in de menselijke huid de aanmaak van collageen kan stimuleren; na langdurig gebruik kan het de huid wat steviger maken.

   Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 14, 2014 (13:57)

  Beste Lydia,

  20% Vitamine C is een erg hoge concentratie. Het zou dan ook de huid kunnen irriteren. Het kan daarbij ook niet langdurig stabiel zijn. Welke kleur heeft de vloeistof?

  Groetjes Jetske

 • Lydia maart 10, 2014 (17:07)

  Dag Jetske,

  Wat vind jij van het Hannah Opulence Serum? Het bevat 20 procent vitamine C. Ingredienten :Hydrogenated Polydecane, Ascorbyl Tertaisopalmitate, Caprylic/Capric Triglyceride, Tocopheryl Acetate, Humulus Lupulus Strobile, Dunaliella Salina Extract. Men geeft aan: …het serum bevat daarnaast maar liefts 20% in olie oplosbare, en daarom een unieke, stabiele vorm van vitamine C . Volgens mij zit het in een lichtdoorlatend flesje (met pipetje). Kan het dan toch stabiel zijn?

  Vriendelijke groet, Lydia

 • Wilma februari 16, 2014 (14:34)

  Hallo,

  Ik gebruik een Vitamine c serum 10% van Forever young AS(active solutions) Er staat op dat je het in de koelkast moet bewaren en zit in een ondoorzichtig plastic pompflacon zij de ingredienten oke?

  L-ascorbic Acid, Vitamin E Acetate, Ferulic Acid, Hyaluronic Acid, MSM, Water, Glycerine, Rosewater, Almond Oil, Apricot Kernel Oil, Cherry Kernel Oil, Isodecyl Neopentanoate, C12-15 Alkyl Benzoate, Evening Primrose Oil, Emulsifying Wax, Cetyl Esters, Benzyl Alcohol & Salicylic Acid & Glycerin & Sorbic Acid, Xanthan,

 • ada januari 7, 2014 (12:18)

  Hallo, gebruik nu een tijdje producten van Uncover nl. de moisterizer en exfoliant voor de droge huid. Ook gebruik ik de zonnecreme. Hier ben ik heel tevreden over. Maar nu zou ik af en toe toch wat extras willen doen . Mijn vraag is of een vit.c serum wat is. Ik lees er veel over maar wat zou een goede kunnen zijn ik zie wel verschillende namen voorbij gaan, maar zijn b.v. die van Kiehls of de bodyshop ook goed er zijn er toch best veel en omdat ze niet echt goedkoop zijn wil ik toch graag waar voor mijn geld.

  groetjes Ada

  • author-avatar
   Jetske januari 10, 2014 (13:20)

   Beste Ada,

   Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor extra’s je voor je huid zou willen doen. De moisturizer van Uncover Skincare bevat bijvoorbeeld al een hoge concentratie vitamine C. Mocht je bestaande rimpels willen verminderen kan dat alleen met vitamine A zuur: http://jetskeultee.nl/vitamine-a-retinoiden/obj7777395.

   Groetjes Jetske

 • Tini november 15, 2013 (11:51)

  Hi Jetske,

  Misschien heb je het al vaker ergens geschreven.. Maar weet jij een goede betaalbare vit C serum? (oa tegen acne) Ik gebruik nu die van Obagi, op zich goed, maar me eigenlijk iets te duur… dank je!

  • author-avatar
   Jetske december 5, 2013 (14:18)

   Beste Tini,

   Op mijn blog vind je producten die ik adviseer: http://www.jetskeultee.nl/productadvies. Helaas weet ik niet in welke concentratie vitamine C aan de producten is toegevoegd (behalve van Uncover Skincare namelijk 5%) maar je kunt uiteraard contact opnemen met het desbetreffende bedrijf met deze vraag, succes! Een product met ascorbic acid (dus de pure vorm) is gezien de instabiliteit zinloos.

   Groetjes Jetske

 • Christel september 15, 2013 (20:54)

  EmerginC heeft een serum dat heet Vitamin C serum 20% ook zit hierin vitamine E. Bovenaan de INCI lijst staat: Water, Butylene Glycol, Sodium Ascorbyl Phosphate (Vitamin C), Magnesium Ascorbyl Phosphate (Vitamin C), Glycerin, Sodium Tocopheryl Phosphate (Vitamin E)

 • Peter augustus 27, 2013 (13:49)

  @Joke

  Ascorbic acid is niet heel stabiel in water en bij een hogere pH. Je moet het in ieder geval gekoeld bewaren en zo vaak mogelijk vernieuwen.

 • Joke augustus 26, 2013 (22:56)

  Dag Jetske,

  Je zegt ergens dat je het beste pure vitamine C poeder kan oplossen in water en dan je huid ermee deppen. Oxideert de vitamine C dan niet?

  Vriendelijke groet,

  Joke

 • Sandra Deloof juli 1, 2013 (16:28)

  Dag Peter,

  Dit zijn de ingredienten van het Flavo-C serum:

  Water, propylene glycol, Ginkgo biloba extract, ascorbic acid, polysorbate 20, polysorbate 80, imidazolidinyl urea.

  Ikzelf heb Flavo-C forte, en dit bevat volgende ingrediënten:

  Aqua, L-ascorbic acid, glycerin, alcohol, ethoxydiglycol, Ginkgo biloba extract, Vitis vinifera extract, Tea sinensis extract.

  De verpakking is zeker niet luchtdicht, een donker glazen flesje met een pipette om het serum te doseren.

  Groetjes

  Sanra

 • Peter juni 25, 2013 (13:56)

  @Sandra

  Flavo-C gebruikt Ascorbic Acid, dat is redelijk instabiel, dus een luchtdichte verpakking is dan wel aan te bevelen inderdaad. Heb je de verdere ingredienten ook? Volgens mij bevat Flavo-C namelijk veel alcohol en propylene glycol.

 • Sandra juni 24, 2013 (16:14)

  Dag Jetske,

  Ken jij het product Flavo-C dat te koop is bij de apotheek? Mijn dermatoloog schreef het voor mij voor en zei dat dit een heel goed serum is met vitamine C. Het zit wel in een glazen flesje en het is niet luchtdicht. Na het lezen van bovenstaande tekst, heb ik ineens toch mijn twijfels over dit product… Wat denk jij ervan?

 • Ginger juni 3, 2013 (15:26)

  Beste Jetske,

  Is Vitamine C poeder een stabiele vorm en blijft het stabiel zolang je er geen vocht aan toevoegt?

  Of verliest ook poeder zijn stabiliteit als het met zuurstof in aanraking komt?

  Kan ik Vitamine C poeder mengen met bijvoorbeeld sheabutter?

  Vest dank voor je reactie

  Met vr gr Ginger

 • Ellen mei 23, 2013 (14:08)

  Beste Jetske,

  Kan ik ook zelf viatmine C toevoegen aan mijn eigen dagcreme of masker? Wat zou ik hiervoor het beste kunnen gebruiken L-ascorbinezuur of een vitamine C derivaat. En waar zou ik een Vitamine C derivaat kunnen kopen?

  Groetjes,

  Ellen

 • melis mei 5, 2013 (00:34)

  hoi Jetske

  ik heb ooit eens een TCA peeling gehad (meer dan 3 jaar geleden)

  en daardoor heb ik een pigmentmasker gekregen.. op mijn voorhoofd, mijn wangen en ik heb een pigmentsnor 🙁 ik was 27 toen ik het kreeg..

  heb vele behandelingen gehad daarna (E-matrix, acupunctuur, IPL, hydrochinon, tretitoine) maar de laatste 2 vind ik erg eng om te gebruiken, mijn huid reageerde vooral op de hydrochinon heel heftig! mijn huidje is erg gevoelig.

  Nu ben ik dus al jaren op zoek naar iets wat ik kan doen tegen mijn pigment..heb zo een spijt van die TCA peeling..ik was model en nu voel ik mij een monster..

  in de zomer komt het op, in de wintermaanden heb ik nergens last van, ik smeer mijzelf dan ook in, maar in de zomer, ondanks dat ik me goed insmeer met een sunblock en bescherm met een hoedje of op vakantie onder de parasol zit, helpt niets.. nu vraag ik mij af, zal mijn pigmentatie ooit nog minderen? omdat de huid ook zichzelf vernieuwd..? ik ben nu 30 jaar en heb een zoontje waar ik erg trots op ben, maar naar het strand met hem gaan,durf ik gewoon niet..ik wil graag onbezorgt met hem zandkasteeltjes maken en geen makeup dragen met het hete weer..ik durf niemand aan te kijken en verstop me achter de koeltas..accepteren heb ik geprobeerd, maar vind ik moeilijk en ben van mening dat er toch iets aan te doen moet zijn?

  vitamine C innemen is dat misschien een idee?

  hoe denkt u over het vernieuwen van de huid?

  Ik denk dat mijn huid toen ontstoken is geraakt door de TCA peeling, en ik maakte toen een erg stressvolle periode mee, dus hormonen kunnen ook mede een gevolg zijn. Mijn huisarts neemt mij niet serieus, schoonheidsspecialistes en clinieken zien alleen maar eurotekens als ik binnenkom, en bij SNIP heb ik ook navraag gedaan,maar heb het idee dat ze mij ook weer met zo een trechitoine creme gaan wegsturen..

  wat denkt u over celvernieuwing van de huid? en van de ondersteuning hiervan? zal ik er ooit nog van af komen? komen mensen uberhaubt ooit nog wel van hun pigment af?

  ik hoop van u te mogen horen..

  ben best wel desperate..

 • Karin april 18, 2013 (15:20)

  Hoi Jetske,

  Ben je misschien bekend met het merk Obagi? Zij hebben professional -C Serems. Hoe denk jij erover?

 • Gazelle maart 29, 2013 (20:16)

  Hello Beste Jetske,

  Ben erg blij dat ik je blog gezien en gelezen heb, Ik heb alleen nog een vraagje, Is er een verschil tussen Vitamine C powder en Ascorbid Acid power? en Zoja, welke kun je beter met water of dagcreme mengen om je eigen Vitamine C serum te maken?? En weet je misschien ook welke merk Vitamine C powder beter/ het beste is?

  Alvast bedankt Xxxx

 • Anne maart 27, 2013 (23:55)

  Hallo Jetske,

  Raad je vitamine C op de huid ook aan voor jongeren of alleen voor de wat oudere dames/heren?

  Hartelijke groeten, Anne

 • Serap maart 12, 2013 (23:36)

  Hallo Jetske,

  Ik heb sindskort vitamine c poeder gekocht omdat het kleine kristalletjes zijn heb ik het met een kleine blender fijngemalen tot fijne poeder. Zijn de werkzame stoffen van vitamine C nog wel goed zo? Ik heb er helemaal niet bij stilgestaan maar vond het makkelijke en wilde het proberen.

  Ik heb alles met alcohol gesteriliseerd dus bacterien konden er zo niet bij komen bij het fijnmalen.

  Ik heb het een paar keer gebruikt als scrub met hele fijne microdermabrasi korrels beetje plantaardige glycerine en klein beetje water.

  Ik heb het ook in de avond gebtruikt in mijn emu oil klein mespuntje mixen en aanbrengen.

  Doe ik het zo wel goed want achteraf brand mijn gezicht wel en word ik een beetje rood.

  Groetjes
  Serap

 • Petra februari 18, 2013 (17:21)

  Ik heb al een aantal vitamine c geprobeerd.
  De fijnste vond ik de Ce tetra van medik8 en zag ook echt een verbetering van mijn huid, daarna ben ik over gestapt op de professinoal C serum 20% van obagi. deze vond ik niet fijn smeren maar zag wel echt verschil.
  ik ben nu weer bezig met een nieuw serum van medik8, ce thione dit is 15% l ascorbinezuur, een doosje met 2 flesjes en 1 pipetje, de specialiste, meisje met veel kennis trouwens 🙂 vertelde dat het afgevuld is met stikstof. om de werking te bewaren tijdens opslag etc. kan dit jetske?
  Ik moet wel zeggen dat deze veel fijner smeert dan de obagi en ik nu al helemaal om ben. pigmentvlekken vervagen en mijn huid voelde direct beter aan.

 • Hanny februari 15, 2013 (13:45)

  Hallo Jetske,

  Ik zou graag je advies hebben over onderstaand vitamine C product van Khiel s, met de volgende ingredienten:
  Propylene Glycol, Cyclopentasiloxane, ascorbic acid, Glycerin, Cetyl Peg/PPG-10/ 1 Dimethicone, Dimethicone Crosspolymer, Lauroyl Lysine,
  Acrylates Copolymer, Adenosine.

  Er wordt geclaimd dat het hier om 10,5 % vit C gaat.
  Mocht je dit product inderdaad adviseren, hoe kan ik dit het beste gebruiken?
  Ik gebruik nu in de ochtend jouw moisturizer en soms de glycolgel 8% en in de avond moisturizer en vit a 0,02%.
  En heeft de vit C uberhaupt nog een meerwaarde?
  Alvast bedankt voor je advies!

  Groeten, Hanny

 • Olga januari 23, 2013 (22:02)

  Beste Jetske,

  Na uw artikelen gelezen te hebben over vitamine C, had ik een vitamine C kuurtje van TBS gekocht. Daar zat 5% vitamine C in en was voor 10 dagen werkzaam. Ik ben erg te spreken over het resultaat! Ik heb een normale tot droge huid, maar heb toch last van puistjes en dan met name op mijn wangen (Niets op mijn T of U-zone). Omdat ik al een aantal jaar last van puistjes heb (rond mijn 16e gekregen en ik ben nu bijna 19), heb ik ook een hoop vlekjes. Na gebruik van de serum, waren de ontstekingen van mijn puisten verminderd, voelde mijn huid gladder en wad de roodheid wat verminderd.
  Helaas is de serum nu op, maar ik heb thuis een gloednieuwe serum liggen van One Love Organics Love Springs Eternal Youth Preservation Serum . Hier zit geen vitamine C in, maar ik vroeg me af of het serum geschikt zou zijn om vitamine C aan toe te voegen. Ik heb namelijk vitamine C poeder gekocht.

  INGREDIENTENLIJST:

  citrullus vulgaris (watermelon) seed oil, caprylic/capric triglyceride (and) phoenix dactylifera (date) seed extract, organic rosa damascena (rose) oil, citrus aurantium (neroli) oil, organic boswellia carteri (frankincense) oil, organic cymbopogon martini (palmarosa ) oil, tocopherol (natural vitamin E)

  Zou dit medium geschikt zijn om er vitamine C aan toe te voegen?
  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Olga

 • babs januari 20, 2013 (23:08)

  hoi Marielle ! thinks voor de tip !!ik zal het eens proberen ,,
  want mijn huid ziet momenteel nog steeds vuur rood ,als ik buiten kom bekijken de mensen mij ,en het is nu al 20 dagen geleden ,,,
  nog maals bedankt xxx

 • Marielle januari 14, 2013 (23:45)

  Als je huid verbrand of je krijgt een redelijk ernstige allergische reactie kan je er ook argan olie op smeren. Ik heb dit voorgehad met een gezichtstonic van yves rocher. Na de argan olie trok het snel weg!

 • babs januari 1, 2013 (23:00)

  heb nu vit c (ascorbic acid.) gebruikt -mijn huid brande als de hel en heb nu een huid vuur rode huid met bobbels met water ,
  ik ga dit dus stoppen

  toch een oppassen omdat het een zuur is je kan je dus verbranden ,,,als dit gebeurd spoelen met koud water ,,

  groetjes

 • babs december 23, 2012 (18:53)

  ik denk dat ik een vergissing heb gedaan ,,ik vond al dat mijn huid trok en plakte ,,er zat dus suiker bij ,,daarmee trok het zo ,,,-heb me vergist ,,ik had niet de zuivere vit c maar een in neem pil gebruikt -(vergissing)
  ze foppen de mensen soms met producten ,,waarbij andere substanties zijn bijgevoegd ,,,

  ik blijf erbij zelf je huidzalf te maken dan weet je wat er in zit ,,tis een beetje oefenen ,,,

 • babs december 21, 2012 (14:33)

  sorry spellingfoutje (mijn huis voelt kalkachtig aan ,is natuurlijk mijn huid bedoeld
  oeps sorry !!groetjes aaniedereen !!!xxxx

 • babs december 21, 2012 (14:32)

  Hoi Jetske ,,,ja wat is jou mening daarover -ik zit met ongeveer dezelfde vraag van puk ,

  ook vraag aan Puk ,hoi ik ben nu ook pas begonnen en heb
  mijn vit c van acerola fijn gemalen en bij mijn dagcreme vermengt ,(dus vit C wat ik normaal in neem )zie jij een verschil van je huid ondertussen ?
  Of het zin of onzin is geworden ????mijn huis voelt wat kalkachtig aan ?
  maar mijn rimpels aan mijn ogen lijken ietsjes zachter al na 1 x gebruik-

  ik heb nochtans een moeilijke huid !ik kan nergens tegen ,,ik moet die producten met kleurstoffen parfum chemicalien mijden -want ik krijg daardoor juist veroudering van mijn huid (zwellingen acne rood rimpe )
  en probeer zo zuiver mogelijk iets te vinden ,,,want we krijgen ook die stoffen binnen en zijn ook kankerverwekkend voor ons lichaam-

  succses allemaal xxx

 • Puk november 4, 2012 (15:48)

  Hoi Jetske.
  Super dit, een site met echte know how.
  Ik zelf gebruik Camu Camu poeder.
  Hoogste gehalte vitamine C
  Een beetje poeder op de hand en dat vermengen met een intensieve goede dagcreme.
  Bv Ceramide Time complex Moisture Cream.
  Wat is jou mening hierover?
  Zin of onzin.

  • Agnes augustus 5, 2014 (22:49)

   Hoi puk,

   Even een vraag hoe bevalt het de camu camu poeder ik was even benieuwd of het werkt.

 • author-avatar
  Jetske september 3, 2012 (16:15)

  Beste Marjan,

  Ik krijg vaker vragen over dit product. Zie hieronder mijn reactie:

  “In alle eerlijkheid: ik vind het lastig hier een uitspraak over te doen. Hoewel ik van sommige mensen positieve verhalen hoor, is er wetenschappelijk gezien eigenlijk niets bewezen. Het gunstige effect van dit product wordt waarschijnlijk vooral veroorzaakt door de zwelling (ontstekingsreactie) die je krijgt door de huidbeschadiging. Dit is dus tijdelijk.
  Ik ben van mening dat we veel goede alternatieven hebben om de huid te verfraaien, maar die kosten zoals je zelf ook al zegt vaak wel wat meer geld. Voordeel hiervan is overigens wel dat we met veel van deze technieken wel al lange ervaring hebben. Bovendien is ook uit onderzoeken bekend wat de lange termijn resultaten van deze behandelingen zijn. Ik sluit niet uit dat je door de chronische irritatie van je huid ten gevolge van langdurig gebruik van de dermaroller uiteindelijk juist de veroudering van de huid versnelt. Bovendien vermindert het de barrierefunctie van de huid. Persoonlijk zou ik het dus niet snel gaan gebruiken.”

  Groeten Jetske

 • marieke augustus 18, 2012 (10:02)

  Hallo,

  ik gebruik sinds een paar maanden obagi, ook daar wordt gebruik gemaakt van een vit c serum 15 %, ik vind de producten nogal prijzig, een potje van 30 ml kost 83 euro, nu ben ik op zoek naar vergeljkbaar producten om obagi eventueel te kunnen vervangen. Kan wel zeggen dat mijn huid er veel beter uitziet. Weet iemand een vit c serum te koop.

 • Marielle augustus 6, 2012 (16:44)

  Ik denk dat de vitamine C die in dit product zit te weinig is om effectief te zijn. hij moet in de eerste 1/3 van lijst staan en hier zit de vitamine c maar egens in de helft. Verder zitten en erg hoog in de ingredientenlijst een paar irriterende stoffen die je beter kan vermijden zoals parfum (nr 1 allergeen) en propylene glycol. Deze creme heeft ook geen uv filter dus moet je er nog een creme met spf er in bovenop gebruiken. Je zou het product ook s avonds als nachtcreme kunnen gebruiken.

 • Anoniem augustus 1, 2012 (13:15)

  Hallo Jetske,

  Marbert is sinds kort met een nieuwe lijn op de markt, de “I love Vitamins” lijn waarin vooral veel vitamine C zou zitten. Dit is de INCI lijst van de creme voor de normale huid:

  water (aqua), glycerin, dicaprylyl carbonate, prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil, zea mays (corn) germ oil, cetearyl alcohol, glyceryl stearate, tocopheryl acetate, propylene glycol, potassium cetyl phosphate, phenoxyethanol, panthenol, hydrogenated palm glycerides, carbomer, dimethicone, fragrance (parfum), sodium hydroxide, sodium lactate, sodium pca, xanthan gum, sodium acrylate/sodium acryloyldimethyl taurate, copolymer, magnesium ascorbyl phosphate, polyisobutene, ethylhexylglycerin, pyrus malus (apple) juice, citrus aurantifolia (lime) juice, alcohol, sodium benzoate, caprylic/capric triglyceride, sorbitan oleate, caprylyl/capryl glucoside, butylphenyl methylpropional, potassium sorbate, linalool, pantolactone, fructose, glycine, ascorbyl palmitate, inositol, lactic acid, niacinamide, urea, geraniol, limonene, citric acid, ascorbic acid, benzyl salicylate, eugenol, benzyl benzoate, yellow 5 (ci 19140)

  Kan jij mij laten weten wat in eerste instantie jouw oordeel is, gezien de inhoud van deze INCI lijst?

  Bedankt & groeten, Simone

 • Fatma juli 5, 2012 (11:39)

  Beste Jetske,

  Wat vind je van het volgende Serum met vitamine C Ester voor onder de ogen? Het is van een Amerikaanse dermatoloog die zegt dat de Ester vorm van vitamine C het best opneembare vitamine C is.

  Ingredienten: Cyclotetrasiloxane, Cyclopentasiloxane, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Squalane, Tocopheryl Acetate, Bisabolol, Elaeis Guineensis (Palm) Oil, Tocotrienols, Parfum (Fragrance), Ethoxydiglycol, Tocopherol ,Ascorbyl Palmitate, Dimethyl MEA (DMAE).

  Het serum was best prijzig en nu ik zag dat er Parfum inzit ben ik bang het gebruiken, maar vind het toch een beetje zonde van mijn geld. Daarom wil ik graag jouw advies voordat ik weer begin met gebruiken.

  Heel graag hoor ik van je.

  Alvast bedankt!

  Groeten,
  Fatma

 • marjan de groot mei 24, 2012 (16:32)

  Hai Jetske,
  Ik heb een tijdje de dermaroller gebruikt maar ik heb het idee dat ik er meer rimpels van heb gekregen. Ik gebruikte hem tussen mijn wenkbrauwen waar amper wat zat en nu heb ik dus diepere rimpels.
  De dermaroller is 1 mm.
  Dit zou toch niet moeten, het werkt zo averechts.
  Ik smeerde vitamine C van Medik 8 eronder want dat zou dan beter intrekken.
  Groetjes
  Marjan de Groot.

 • author-avatar
  Jetske april 7, 2012 (23:12)

  Beste Saskia,

  Op zich zijn de ingredienten (op het sinaasappel gebeuren na) goed, maar ik vind 20% vitamine A zuur persoonlijk eigenlijk veel te hoog. Ik ben een beetje bang voor irritatie en de negatieve gevolgen van oxidatie. Verder snap ik het glycolzuur niet; als ik naar de andere ingredienten kijk, dan zou de pH van dit product toch behoorlijk hoog moeten zijn en dan is het glycolzuur weer niet werkzaam. Maar misschien mis ik iets…. 🙂

  groeten Jetske

 • saskia maart 2, 2012 (15:52)

  http://www.skinnovators.com/winkel/serums/vitamin+c+serum+20%25

  Jetske, weet je toevallig ook wat over deze producten?
  Als ik alles lees lijkt het me wel wat de hele lijn. Gezien geen parfum, geen parabenen enz.

  Groeten Saskia

 • author-avatar
  Jetske februari 15, 2012 (12:23)

  Beste Evelyn,

  Vitamine A zuur maakt je opperhuid wat dunner, maar de huid daaronder juist weer wat steviger.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske januari 31, 2012 (16:19)

  Beste Kelly,

  Het enige wat voorgeschreven moet worden zijn producten die geregistreerd staan als “medicijn”. Dit kan een huisarts of dermatoloog doen en dit geldt bijvoorbeeld voor vitamine A zuur en hydroquinone. Vitamine C kun je gewoon kopen. Is de concentratie al te hoog dan zou ik het sowieso liever niet gebruiken omdat het dan de huid snel kan irriteren… Een creme kun je over een serum heen aanbrengen maar dit is niet altijd nodig. Je kunt overigens ook altijd eens kijken bij de moisturizers van Uncover Skincare. Deze heb ik zelf ontwikkeld en bevat 5% vitamine C.

  Graag verwijs ik je naar de blogs Wat is een serum en een vochtarme huid .
  Succes! Groeten Jetske

 • Evelyn januari 19, 2012 (12:00)

  Beste Jetske,

  Kan het gebruik van vitamine C absorbic acid op den duur je huid dunner maken, zoals vitamine A creme?

  Veel dank alvast,

  Evelyn.

 • Kelly januari 17, 2012 (22:18)

  Beste Jetske,

  Ik heb nog een vraag mbt de vitamine C cremes. Je noemt hier boven Cellex C advanced serum. Je kan het online gewoon bestellen maar lees dat eea officieel voorgeschreven moet zijn door een schoonheidsspecialist. Nou ben jij dat, dus aan jou de vraag. Kan ik dat zomaar gebruiken en hoe kan ik dat serum het beste gebruiken en moet ik nog opletten met de creme die ik er overheen smeer of maakt dat niks uit? Ik heb een normale wat vochtarme huid, verder geen bijzonderheden.

  Ik hoop dat je me kan helpen.
  Alvast bedankt!

  Kelly

 • author-avatar
  Jetske september 16, 2011 (18:08)

  Beste M.

  Ascorbic Acid is een prima vorm van vitamine C maar heel erg instabiel. Het is dus belangrijk een product waar dit inzit licht en luchtdicht te bewaren en zelfs dan zal de werkzaamheid snel achteruit gaan. Het staat als 3e ingredient genoemd dus er zal een hoger percentage van inzitten. Weet je ook hoe hoog dit is? Ik zou een mailtje sturen aan de producent! Ook is het gecombineerd met vitamine E, wat een prima combinatie is. Tussen de overige ingredienten staat stoffen als limonene, citrus varianten, linalool en rozemarijn waar ik zelf minder fan van ben.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 16, 2011 (17:51)

  Beste Diana,

  Je zou een digitale weegschaal kunnen aanschaffen en de hoeveelheden precies afmeten. Zorg er in ieder geval voor dat je huid niet gaat irriteren! Een hoog percentage vitamine C kan in het begin een kleine tinteling geven, maar liever niet meer dan dat. Het is belangrijk dat je je huid niet irriteert. Hydroquinone kun je het beste s avonds gebruiken. Bouw alles wel rustig op zodat je je huid niet irriteert. Ook hydroquinone kan heftig zijn voor de huid. Zelf heb ik een creme ontwikkeld met 1% vitamine E icm 5% vitamine C (zie hier). Wellicht ook interessant voor je om eens naar te kijken…

  Succes! Groeten Jetske

 • M augustus 24, 2011 (18:14)

  Beste Jetske,
  Ik heb het volgende product ontdekt bij the body shop: Daily Radiance Capsules Vitamin C
  ingredienten:
  Cyclopentasiloxane, Polysilicone-11, Ascorbic Acid (pure vitamine C), Methyl Methacrylate Crosspolymer, Bertholletia Excelsa Seed Oil (paranotenolie), Tocopheryl Acetate (vitamine-E-acetaat), Ribes Nigrum Seed Oil (zwarte-bessenolie), Limonene, Citrus Aurantium Dulcis Fruit Extract (zoete sinaasappelextract), Maltodextrin, Citrus Sinensis Oil (essentiele zoete sinaasappelolie), Citric Acid (citroenzuur), Disodium EDTA, Propyl Gallate, Sodium Metabisulfite, Linalool, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract (rozemarijnextract).

  In deze capsules zitten vitamine c en e in een hoog percentage als ik het goed heb.
  Vind jij dit een goed product om te gebruiken als je ook naar de andere ingredienten kijkt? En is deze vorm van vitamine c (Ascorbic Acid ) goed om te gebruiken in een product?

  met vriendelijke groet,
  M.

 • Diana augustus 22, 2011 (23:10)

  Hoi Jetske,

  Wat een fijne site is dit, ben blij dat ik hem heb ontdekt!
  Ik gebruik nu s avonds hydroquinone (nu nog om de dag, wordt straks elke dag). Overdag gebruik ik zonnebrand creme van La roche posay SPF50+.

  Ik graag een creme gaan gebruiken met min. 1% vitamine E en daardoor wil ik pure vitamine C poeder mengen. Ik heb gelezen dat dit kan, klopt dat?

  Welke verhoudingen moet ik aanhouden zodat ik niet een te sterke vitamine c dosering heb? Kun je het omschrijven in ml of aantal theelepels bijvoorbeeld?

  Wanneer kan ik het beste welk product opbrengen? Als ik s avonds hydroquinone gebruik en s ochtends eerst vit C & E creme en daaroverheen de zonnebrandcreme, is dat het beste?

  Alvast heel erg bedankt voor alle informatie op jouw site en voor het beantwoorden van mijn vragen!

  Groetjes,
  Diana

 • author-avatar
  Jetske juli 12, 2011 (09:05)

  Hi Janneke,

  Wat goed om te lezen dat je een huidverzorgingsregime hebt gevonden wat goed werkt voor jouw huid! Via de link kan ik geen ingredientenlijst vinden, maar fijn dat product je zo goed bevalt. De moisturizer van Uncover Skincare bevat ook nog eens stoffen als niacinamide, hyaluronzuur, betaglucan en ergothioneine. Zelf ben ik er erg blij mee, ik ben benieuwd hoe deze jou zal bevallen.

  Succes en groeten Jetske

 • Janneke juni 29, 2011 (11:49)

  Beste Jetske,

  Dank je voor je uitgebreide antwoord! Ik heb al veel vriendinnen en collega s op je website geattendeerd 🙂

  Ik was er inderdaad laatst zelf ook achtergekomen dat ik beter eerst de Tretinoinegel kon aanbrengen en vervolgens een mix van in water opgeloste Ascorbic acid en vitamine E-olie met wat gezichtscreme Vitaal van Decubal. Het prikt nu helemaal niet meer.

  Omdat de conditie van mijn huid nu veel beter is, gebruik ik s ochtends alleen de exfoliator van Garnier Pure Active met 2% salicylzuur en dit serum van Yves Rocher: http://www.yves-rocher.nl/control/gezichts-verzorging/herleven/anti-oxiderend-beschermend-serum-24-uur/?cmSrc=Category En dus geen dagcreme meer…

  Als ik door mijn voorraadje serum heen ben (heb nog zo n flesje in huis omdat ik het zulk lekker spul vind 😉 ) ga ik jouw moisturizer kopen, want dan heb ik ook overdag een stabiele vitamine C en E combi op mijn huid.

  Ik hoef nu ook niet meer naar de schoonheidsspecialiste, je bespaart me dus heel veel geld, dankjewel 😉

  Ik gebruik s avonds op jouw aanraden de Aloe facewash en toner van de Body Shop.

 • author-avatar
  Jetske juni 27, 2011 (12:58)

  Beste Janneke,

  Wat grappig om te lezen dat je je eigen cocktail maakt!
  Dat je huid wat rood wordt na het aanbrengen kan ik me wel voorstellen als de ascorbic acid die je gebruikt nog niet geoxideerd is. Vitamine C doet zeker wat voor de huid, en hoe hoger de concentratie hoe meer kans op irritatie en hoe meer je huid hieraan moet wennen . Het percentage kan ik niet helemaal goed inschatten, maar vanaf ongeveer 4% is het werkzaam en hier moet de huid al aan wennen. Mag ik vragen waarom je de tretinoine creme niet puur op de huid aanbrengt? Het percentage hiervan wordt juist weer een stuk lager in jouw cocktail en zal dus ook minder doen voor de huid.
  Ook kan ik niet goed inschatten wat jouw gewone creme is en wat daar allemaal inzit. Wellicht kun je eens kijken naar lanette creme? Dit is een echte basiscreme en verkrijgbaar bij de apotheek.

  Ik ben ook erg benieuwd of er hoge concentraties actieve stoffen in je serum zitten. Ik kan me best voorstellen dat je een creme met bijvoorbeeld kalmerende stoffen gebruikt in combinatie met zelf samengestelde creme met vitamine C + E, en ook de vitamine A zuur los gebruikt.

  Maar Ascorbic Acid is heel instabiel, dus als je het op deze manier op je huid kunt aanbrengen en zo vers kunt houden kan dat prima. De moisturizers van Uncover Skincare bevatten ook 5% vitamine C en 1% vitamine E en dit is een hele uitdaging geweest dit te ontwikkelen! Ook de verpakking moet luchtdicht zijn, anders verkleurt het binnen een paar dagen en wordt het helemaal bruin!

  Je kunt overigens ook eens kijken naar een toner met kalmerende stoffen die je gebruikt in combinatie met jouw cocktail!

  Succes en groeten Jetske

 • Janneke juni 8, 2011 (07:33)

  Beste Jetske,

  Eindelijk de waarheid over huidverzorging, dankjewel! 🙂

  Ik maak nu, obv jouw adviezen voor s avonds mijn eigen cocktail :

  kwart theelepel ascorbic acid
  opgelost in een hele theelepel warm water
  ongeveer een kwart theelepel tretinoine creme 0,025
  7 druppels pure vitamine E-olie
  kwart theelepel gewone creme (als emulgator, vaseline werkte niet)

  Mijn huid is ietwat rood na het aanbrengen, maar verder gaat het goed. Is dit dan goed?

  Overdag gebruik ik een gewoon serum en dagcreme.

  Ik ben 32 jaar en heb een gemengde huid. Ik ben benieuwd naar jouw visie, dankjewel alvast 🙂

 • Marcella maart 7, 2011 (00:56)

  Beste Jetske,

  Nog even een vraagje over het vitamine c serum, als ik het niet overdag mag gebruiken kan ik het dan s avonds in combinatie met mijn tretinoine creme gebruiken? Zo ja, welke van de 2 moet je dan eerst aanbrengen?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Marcella

 • Marcella maart 6, 2011 (16:33)

  Beste Jetske,

  De ingredienten van het product zijn:

  Propylene Glycol, Water, Propylene Carbonate, Ascorbic Acid, Fragrance.

  En het is een 15% serum geen 10%.

  Groetjes,

  Marcella

 • author-avatar
  Jetske maart 4, 2011 (15:12)

  Beste Marcella,

  Kan je me de ingredientenlijst mailen? Ik wil graag horen welke vorm van vitamine C er gebruikt is; want dat bepaalt hoe je het moet gebruiken. Ik vermoed als ik jouw verhaal zo hoor dat dat Ascorbic acid is. Dat is zeer gevoelig voor zonlicht en zeer instabiel. Ik denk dat je s avonds een geoxideerd product van je huid haalt en dat is natuurlijk niet de bedoeling….

  groeten Jetske

 • Marcella maart 2, 2011 (01:26)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik nu een tijde een vitamine c serum van 10% in de ochtend. Ik heb een beetje op internet informatie gezocht en zie bijna overal staan dat je vitamine c beter niet overdag op de huid moet smeren. Alleen op de gebruiksaanwijzing van de serum staat toch echt in de ochtend aanbrengen. Nou ben ik een beetje in de war. Misschien dat jij mij kunt helpen!?

  Groetjes,

  Marcella

  P.S: als ik het het serum in de ochtend aanbreng dan is het doorzichtig dus geen oxidatie, maar mijn huid ziet er na het opbrengen wel een beetje licht oranje/getint uit. En als ik in de avond mijn gezicht met een watje en lotion reinig is het watje na afloop een beetje licht oranje/bruinig. Dit kan natuurlijk ook vuil zijn. Maar misschien dat jij een verklaring hebt!?

 • author-avatar
  Jetske maart 1, 2011 (14:34)

  Beste Sophie,

  Dan zou ik af en toe bij smeren met een neutrale basiscreme bv op basis van petrolatum, glycerine of siliconenachtige stoffen. Als er nog kalmerende stoffen als bijvoorbeeld groene thee, allantoine, zoethoutwortel (licorice extract of glycyrrhiza glabra) of panthenol aan toegevoegd zijn dan is het helemaal goed. Ook niacinamide is een goed ingredient om de barrierefunctie van de huid te herstellen. Je kunt s nachts ook een dun laagje vaseline over je tretinoine aanbrengen. Daardoor wordt het vocht ook goed vastgehouden on je huid. Je krijgt er geen acne van.

  groeten Jetske

 • Sophie februari 22, 2011 (20:40)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor je reactie. Ja, mijn huid kan er best tegen, ik heb 1x gehad dat het wat rood werd en wat irriteerde toen heb ik een dag overgeslagen. Ik heb begrepen o.a. van jouw blog dat vitamine c en vitamine e een gouden duo zijn, doordat ik geen goede dagcreme kan vinden besloot ik deze vitamines te gebruiken als dagcreme.

  Ik vraag mij alleen af of dit wel voldoende vochtinbrengend is, doordat de tretinoine mijn huid een beetje uidroogt. Als het niet genoeg vochtinbrengend is wat zou ik er dan aan toe kunnen voegen?

  Groetjes,

  Sophie

 • author-avatar
  Jetske februari 21, 2011 (18:08)

  Hi Sophie,

  Ik zou er nog een SPF aan toe voegen maar verder is het echt helemaal in orde. Kan je huid er goed tegen? Want het is wel heftig…

  groetjes Jetske

 • Sophie februari 21, 2011 (01:33)

  Hallo Jetske,

  Ik gebruik al een tijdje s avond tretinoine 0.05% en s ochtends een vitamine c serum 15% met daaroverheen een beetje pure vitamine e creme (tocopherol) van de apotheek. Is dit genoeg om als dagcreme te gebruiken?

  Groetjes Sophie

 • Farah februari 14, 2011 (18:04)

  Beste Jetske,

  Ik had er een link erbij gezet waarop het potje en productinformatie te zien is. Misschien dat je er even naar kan kijken? Ik weet namelijk niet of het luchtdicht is. Als het op cosmeticaproducten aankomt ben ik helaas echt een leek. De producten van Obagi leken me wel betrouwbaar.

  Graag hoor ik nog van je!

  Groetjes,

  Farah

 • author-avatar
  Jetske februari 14, 2011 (10:01)

  Beste Farah,

  Donkerblauw glas filtert het licht natuurlijk wel, maar het lijkt mij niet ideaal. het belangrijkste is dat het product luchtdicht is afgesloten. Is dat het geval?
  Hou er rekening mee dat een dergelijk percentage als het echt nog werkzaam is de huid vermoedelijk wat zal gaan irriteren.

  Groeten Jetske

 • Farah februari 10, 2011 (16:35)

  Beste Jetske,

  Ten eerste wil ik even kwijt dat ik erg blij ben met jouw artikelen, adviezen, tips etc. Het is allemaal heel nuttig! Bedankt hiervoor!

  Ten tweede heb ik 2 vragen: Ik gebruik in de avond tretinoinecreme 0.05 %. Mag ik dan in de ochtend een vitamine C serum gebruiken of is dit teveel? Ik wil de Professional-C Serum 10% – van Obagi gaan kopen, alleen ik zie dat het in een glazen flesje van donkerblauw glas zit is dit oke?

  Als je op onderstaande link klikt kun je het flesje zien:
  http://www.obagi.com/consumer/products/pro-cserums.aspx

  Graag hoor ik van je!

  Groetjes,

  Farah

 • author-avatar
  Jetske oktober 27, 2010 (12:10)

  Beste Tessa,

  Het kan inderdaad zo zijn dat je huid even moet wennen aan een hogere concentratie vitamine C. Je huid kan dan een beetje tintelend aanvoelen na het aanbrengen. Dat kan optreden bij producten boven de 4%. Dit komt voornamelijk door de lagere ph van dergelijke producten.
  Je kan zien op de ingredientenlijst of er een hoog percentage vitamine C is gebruikt; dan staat het eigenlijk altijd in het bovenste 1/3 deel van de ingredienten.

  Dergelijke producten kunnen eigenlijk niet in een potje zitten, want de creme zal dan zeer snel bruin verkleuren door oxidatie van vitamine C. Zelfs als er een stabiele(re) vorm van vitamine C zit. Voelt je huid dus een beetje prikkelig aan na gebruik van een dergelijke creme, bouw het gebruik dan rustig op. Ziet je huid er echt geirriteerd uit of gaat het na verloop van tijd niet beter, stop er dan mee. Dan is vitamine C niet geschikt voor je huid of ben je overgevoelig voor een van de andere ingredienten in het product.

  groeten Jetske

 • tessa oktober 21, 2010 (17:43)

  Hallo Jetske,

  Is het zo dat bij hogere concentraties vitamine c (hoger dan 5%)
  je huid eerst moet wennen aan de vitamine c?
  Dat je eerst bijv. een branderig gevoel krijgt, maar dat je huid
  na een tijdje went aan de vitamine c?

  Groeten Tessa

 • author-avatar
  Jetske oktober 20, 2010 (09:12)

  Hallo Nikki,
  Zeker geen naieve gedachte, maar ik zou het je toch niet aanraden. In een limoen (net als in een sinaasappel en citroen) zitten ook een heleboel zuren en stoffen die je huid sterk irriteren. Bovendien komt er op deze manier toch maar relatief weinig vitamine C op je huid. Het zou verstandiger zijn pure vitamine c poeder op te lossen in water en daarmee je huid te deppen. Ook wel weer lastig want je moet een niet al te hoge concentratie krijgen, want dat irriteert je huid ook weer. De meeste mensen reageren goed op 5% maar veel hoger dan 10% geeft weer prikkeling van de huid. Lastig he!
  Groeten Jetske

 • Nikki oktober 16, 2010 (23:21)

  Beste Jetske,

  Je geeft aan dat zuivere vitamine C te onstabiel is om in een creme te verwerken.

  Kun je niet gewoon in plaats daarvan verse limoenen op je huid smeren? Of is dat een naieve gedachte?

  Groeten, Nikki

 • author-avatar
  Jetske september 6, 2010 (15:01)

  Beste Sacha, deze producten zijn helaas niet al te makkelijk te vinden.

  Skinceuticals heeft in ieder geval een product met vitamine C, E en ferulic acid (zie hier)
  Cellex C heeft producten met een hoog percentage vitamine C (zie hier)
  Ook skinmedica heeft een vitamine C + E complex (zie hier)
  The body shop heeft een vitamine C intensive night treatment (zie hier)

  Let erop dat de vitamine C in het bovenste gedeelte van de ingredientenlijst staat. Als dit niet zo is, dan zit er waarschijnlijk een laag percentage in en zal het niet erg effectief zijn. Het liefst wil je ongeveer 1% vitamine E in je product. Dit zal dus niet helemaal bovenaan staan, maar ook zo hoog mogelijk. Het liefst in het bovenste 2/3 deel van de INCI lijst.

  Controleer verder ook altijd wat voor andere stoffen er in een product zitten, ook van de bovengenoemde. Als je de ingredientenlijst niet kan vinden kun bijvoorbeeld kijken op http://www.cosmetic-ingredients.net/ of een mailtje naar de fabrikant sturen. Dit laatste kun je uiteraard ook doen om de percentages van bepaalde ingredienten na te vragen!

  Als ik nog producten tegenkom, laat ik het je zeker weten!

  Groeten Jetske

 • sacha koot augustus 31, 2010 (12:25)

  Hallo Jetske,

  Ik las het stukje over het gouden duo, vitamine C en E en de test die gedaan was met 15% vitamine C en 1% vitamine E. Maar welk product bevat deze hoge percentages vitamines, tezamen in 1 product?

  Groeten,
  Sacha

 • author-avatar
  Jetske augustus 4, 2010 (09:33)

  Beste Miranda,

  Wanneer in een creme vitamine C gebruikt wordt en je dit wilt gebruiken tegen pigment moet er inderdaad een hoge concentratie van inzitten. Het gaat hier om een percentage van minimaal 5%. In het artikel die ik hier noem kun je meer wetenschappelijke informatie over vitamine C vinden

  Producten met een hoog percentage vitamine C zijn niet heel makkelijk te vinden. Je kunt eens kijken naar het Cellex-C Advanced C Serum . Ook in de high potency en fade away serums van dit merk zit vitamine C.

  Groeten Jetske

 • miranda juli 29, 2010 (15:50)

  hallo jetske,

  ik gebruik sinds 3 weken een creme met Hydroquinone, moet zeggen dat ik al heel wat resultaat hebt bereikt daarmee, maar ik zou graag daarnaast (gebruik die hydroquinone alleen s`avonds) een creme met vitamine c gebruiken dus voor overdag, welke creme zou goed zijn? ik las dat er een hoge concentratie in moet zitten anders werkt het niet best moeilijk soms.

  groetjes miranda

 • author-avatar
  Jetske juni 22, 2010 (14:49)

  Beste Brenda, dank je voor je motiverende woorden! Dit is precies de bedoeling van mijn blog!

  Je hebt een beetje gelijk en een beetje niet… Het zit ook heel lastig in elkaar.
  Zuiver vitamine C werkt beter dan de derivaten. De huid moet altijd het product “ontkoppelen” om het werkzame vitamine C te krijgen en deze “stap” maakt het wat inactiever. Het pure vitamine C is zeer instabiel, dat betekent dat tegen de tijd dat je je potje uit de doos haalt er al bijna geen werkzaam vitamine C meer in zal zitten. In dit geval is het dus veel nuttiger om voor producten te kiezen waarin derivaten gebruikt zijn. Ook geldt hier dan dus dat 10% vit C minder werkzaam is dan 3% derivaat.
  In de onderzoeken naar de werkzaamheid is er bijna altijd gebruikt gemaakt van “vers” vitamine C en heeft oxidatie dus geen invloed gehad. Je kunt er dus ook van uitgaan dat je wil je een werkzaamheid van derivaten verwachten er in ieder geval hogere concentraties (boven 3%) moeten worden gebruikt. Naar deze concentraties ( 3%) is onderzoek gedaan.
  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juni 22, 2010 (14:45)

  Beste Brenda,

  Dat mag je zeker! Vitamine C laat goede resultaten zien vanaf 5%. Bij vitamine E is dit 1%. Het gouden duo is getest met 15% vitamine C en 1% vitamine E (The Truth About Over-the-Counter Topical Anti-Aging Products: A Comprehensive Review. Dit artikel kun je hier vinden).

  Zeer hoge percentages dus, die je niet zomaar in elk product tegen zal komen!

  Groeten Jetske

 • Brenda juni 13, 2010 (20:58)

  Sorry, ik ben een vraag vergeten:
  Als je gaat zoeken naar een produkt waarin een vitamine c derivaat zit, klopt het dan dat er minder van nodig is dan wanneer er l-ascorbic acid in zit (bijv. 3% magnesium ascorbyl phospate zou gelijk zijn aan 10% l-ascorbic acid)? Hartelijk bedankt alvast!
  PS: het is echt zo leerzaam om jouw blogs te lezen. Mijn motto is: je moet preventief bezig zijn in plaats van curatief. Door jouw AonderwijsA leren mensen hoe ze met hun huid moeten omgaan en kunnen ze wijzere keuzes maken met betrekking tot welke produkten ze wel of niet zouden moeten gebruiken. Wat kan daarmee een hoop narigheid worden voorkomen. Dank je wel!

 • Brenda juni 13, 2010 (18:21)

  Hallo Jetske,

  Mag ik vragen hoeveel % vitamine E zou er minstens in een dergelijk “gouden duo”- produkt zou moeten zitten om effektief te kunnen werken?

  Groeten, Brenda

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!