• Nutricosmetics

Wat doen nutricosmetics voor de huid

Peter-VelthuisAlweer zo’n ingewikkelde term: nutricosmetics. Dit is de verzamelnaam voor voedingsstoffen die een positieve werking hebben op de huid. Kort gezegd: door deze stoffen in te nemen, wordt je huid mooier. Daarbij wordt met name op antioxidanten zoals vitamine C en E gewezen. Alleen voor deze stoffen is op dit moment bewijs voor enige werkzaamheid in nutricosmetics. Maar er is een grote groep andere stoffen in onderzoek, die mogelijk van betekenis kunnen zijn.

Wel of niet werkzaam?

Onder artsen is al heel lang bekend dat een tekort aan voedingsstoffen huidproblemen kan geven. Zo kennen we pellegra bij vitamine B3-tekort en scheurbuik bij vitamine C-gebrek. Maar er is omgekeerd geen standaard van hoeveel je hier maximaal van binnen mag krijgen. Wel is duidelijk dat het innemen van een overmaat aan vitamine A op zichzelf ook weer tot huidproblemen leidt (scheurtjes en droogheid). Door onvoldoende onderzoek en mogelijk negatieve effecten lopen de meeste dermatologen daarom nog niet zo warm voor nutricosmetics.

Groeten Peter

Peter Velthuis is medisch directeur en dermatoloog bij de Velthuis Kliniek. Hij schrijft als mijn gast-blogger.

Lees ook over “de werkzaamheid van antioxidanten in een crème’.

Gerelateerde Berichten

12 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • pieter juli 9, 2014 (17:57)

  Ik gebruik nu ook laviesage,en het werkt super,ik kocht al veel voeding supplementen,maar dit werkt ,het is de kombinatie van de juiste ingrediënten die effect geven,het is niet goedkoop geef ik toe! maar je kan beter geld uitgeven aan dit ,dan aan peperdure creme,

 • Arlette april 29, 2014 (15:14)

  Ik ben een klant (dus geen schoonheidsspecialiste) en gebruik sinds eind 2012 de producten van Laviesage. In de conditie van mijn huid zie ik een enorm verschil, zowel op korte als op lange termijn. Ik was altijd al een voorstander van voedingssupplementen, maar twijfelde ook over deze producten, met name vanwege de prijs. Maar ik ben helemaal overtuigd. Reclamepraatjes zijn mooi, maar alleen als je echt effect ziet op je huid, blijf je de producten kopen. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik het dus iedereen aanraden!

 • Samantha februari 28, 2014 (12:25)

  Mijn schoonheidsspecialiste raad voor mij ook producten van Laviesage aan. Maar als ik dit zo lees, begin ik aardig te twijfelen. Weet niet of er ondertussen al meer bekend is over nutricosmetics?

  Heb de 40 jaar bereikt, en zorg altijd goed voor mijn huid; vanaf de buitenkant. Wil graag, om de ouderdom zo lang mogelijk op zich te laten wachten, wat extra s doen. Zij raadde mij SkinBase aan van Laviesage. Het is behoorlijk prijzig, ik wil graag zeker weten of dit product (of een ander ) mij hiermee gaat helpen. Dankjewel!

 • Samantha februari 28, 2014 (12:24)

  Mijn schoonheidsspecialiste raad voor mij ook producten van Laviesage aan. Maar als ik dit zo lees, begin ik aardig te twijfelen. Weet niet of er ondertussen al meer bekend is over nutricosmetics?

  Heb de 40 jaar bereikt, en zorg altijd goed voor mijn huid; vanaf de buitenkant. Wil graag, om de ouderdom zo lang mogelijk op zich te laten wachten, wat extra s doen. Zij raadde mij SkinBase aan van Laviesage. Het is behoorlijk prijzig, ik wil graag zeker weten of dit product (of een ander ) mij hiermee gaat helpen. Dankjewel!

 • Erna oktober 29, 2013 (19:10)

  heeft iemand ervaring met de scan die bepaalt of je de producten van LavieSage nodig hebt? Het is een scan die wordt uitgevoerd op de huid aan de zijkant c.q. onderkant van je bovenarm.

 • Hilde juni 24, 2013 (19:28)

  Het is echt misselijkmakend hoe de producten van LavieSage je opgedrongen worden, alsof dat de enige goede zijn!

  Het kan niet anders of er ligt een geweldige training aan ten grondslag!!!

  De awards die de salons winnen”, zijn alleen maar het gevolg van de hoogste omzet!!! Dus wie het meest verkoopt en dat verklaart meteen alles!

  Zelfs als je aangeeft dat je, om een voorbeeld te noemen, geen vis en/of visproducten mag hebben op doktersvoorschrift (wat dus in collageen van LavieSage zit), wordt daar volledig overheen gewalst. Ik heb daar verschillende hele vervelende ervaringen mee.

  De laatste salon eigenaresse zei tegen me dat ik dan maar beter ergens anders heen kon gaan.

  Het beleid is inmiddels veranderd: Stond er eerst heel duidelijk LavieSage vermeld bij de salons die daar dus mee werken, nu moet je zoeken, of informeren naar LavieSage!

  Ook is het maar zeer de vraag of uberhaupt viscollageen via de maag wordt opgenomen in de huid!

  Mangaan bijvoorbeeld is wel degelijk van belang voor de vorming van collageen! En laat dat nu in volkorenproducten, noten en zaden zitten!

 • sabine mei 31, 2013 (14:44)

  Hoi Jetske,

  Ik heb ook een vraag die hier op aansluit: zou je extra zinktabletten aanbevelen bij het bestrijden van acne? Ik hoor gemengde berichten hierover (afhankelijk van de bron: supplementenverkoper of huidtherepeut).

  Heel erg bedankt voor je mening/ advies!

 • Anoniem juli 29, 2012 (14:04)

  Beste Erik- Alexander,

  jij praat wel makkelijk, LavieSage is jouw sponsor, dit is sluipreclame.

 • author-avatar
  Jetske juli 12, 2011 (11:19)

  Beste Erik- Alexander,

  Dankje voor je reactie. Gelukkig staat de wetenschap inderdaad niet stil. De meningen over dit onderwerp verschillen enorm. Naar het effect van de huid van nutricosmetics ben ik zelf nog niet heel erg overtuigd, maar wellicht dat er in de toekomst nog nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Met genoeg water drinken en gezond eten doe je je huid (en lichaam) in ieder geval geen schade aan en dit adviseer ik dan ook.
  Wat betreft de verzorging van je huid: er zijn veel onderzoeken naar stoffen waar de werking van bewezen is zoals vitamine C en niacinamide. Ook deze moeten ook voldoen aan verschillende voorwaarden om effect te hebben. Hier sta ik 100% achter en heb ik veel meer vertrouwen in dan in nutricosmetics. Maar ze zijn nog in ontwikkeling, wie weet…

  Groeten Jetske

 • Anoniem maart 28, 2011 (13:09)

  Inmiddels zijn er natuurlijk veel meer onderzoeken die de effecten van nutricosmetics bevestigen. De vraag is een beetje hoe je zoekt naar dergelijke effecten. Studies die dit aantonen is nog wat anders dan Toegelaten Claims door de EFSA. Als je er zo n duizend of meer kunt overleggen dan gaan ze er ongeveer over nadenken, kijk maar naar vitamine D3. Collageenproducten kunnen prima werken mits aan alle voorwaarden is voldaan. Vergeet je de co-factoren toe te voegen dan gebeurt er veel minder dan potentieel mogelijk. Maar bewijzen zijn overduidelijk dat het kan functioneren.

 • Ilse september 12, 2010 (21:18)

  Beste Peter en Jetske,

  Helpt drinkbaar collageen tegen rimpels (zie http://www.collalift.nl)?

  Groeten,

  Ilse

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!