

Cosmeceuticals en dermapharmaceuticals
Cosmeceuticals en dermapharmaceuticals: het lijken wel door elkaar gehutselde woorden zonder veel betekenis. Toch zijn het begrippen die door deskundigen dagelijks gehanteerd worden. Waar staan deze ingewikkelde termen eigenlijk voor?
Wat doen de producten
Bovenstaande producten zijn net als cosmetica bedoeld om op de huid aan te brengen. Ondanks dat de verschillen niet altijd even groot zijn, zijn ze er wel degelijk.
- Cosmetica: hebben als doel de huid te reinigen, verfraaien, beschermen of in goede conditie te houden. Ook helpen ze bij het ontdoen van een lichaamsgeur of je juist lekker laten ruiken.
- Cosmeceuticals: beïnvloeden en verbeteren de huid. Dit gebeurt door de structuur of functie van de huid in positieve zin te beïnvloeden. Ze gaan dus een stapje verder dan cosmetica.
- Dermapharmaceuticals: ook wel geneesmiddelen. Er wordt geprobeerd de structuur of functie van de huid in positieve zin blijvend te veranderen.
Het verschil tussen bovenstaande definities
Maar wat houdt dit precies in voor de werkzaamheid van een crème? Als je dit goed op je laat inwerken, zie je weinig verschil tussen deze definities. Je kunt je afvragen of het in goede conditie brengen van de huid (cosmetica) iets anders is dan de functie van de huid in positieve zin te beïnvloeden (cosmeceuticals). En ook is er een smalle grens tussen veranderen (dermapharmaceuticals) en beïnvloeden (cosmeceuticals).
Vaak overlappen de termen elkaar. In cosmeceuticals zitten actieve ingrediënten die echt wat doen met de huid (bijvoorbeeld een hogere concentratie glycolzuur). Cosmetica bevat dergelijke ingrediënten vaak niet of slechts een minimale hoeveelheid. Aan de andere kant wordt er bewust niet voor een geneesmiddelen gekozen. Het opbouwen van een deugdelijk geneesmiddelen dossier is namelijk bijzonder kostbaar en duurt vele jaren.
Wie bepaalt de definitie van het product?
In de praktijk is het vooral de fabrikant die bepaalt in welke klasse een nieuw product gerangschikt wordt. Bij het indienen van een nieuw product of een nieuwe samenstelling van producten wordt de bedoelde toepassing (intended use) opgegeven. Als hulpstof daarbij kan soms een echt geneesmiddel gebruikt worden, mits het maar een ondersteunende werking heeft en niet het hoofdingrediënt is.
Groeten Peter
Peter Velthuis is medisch directeur en dermatoloog bij de Velthuis Kliniek. Hij schrijft als mijn gast-blogger.
Lees ook Peter’s blog over antioxidanten in cosmeticaproductenen meer over vitamine A.