• aantrekkelijke-huidskleur

Een gezonde, aantrekkelijke huidskleur

Sommige mensen gaan in de winter onder de zonnebank om er ‘gezonder’ uit te zien. Ik ben van mening dat niet het bruine kleurtje je een gezonde uitstraling geeft, maar de conditie van de huid. Als je je huid goed verzorgt (en niet teveel stress hebt) dan kan je huid er altijd goed uitzien, ongeacht het jaargetijde.

Een tijdje terug kwam ik op nu.nl een bericht tegen waarin werd gesteld dat gele en roze huidtinten een gezicht aantrekkelijker maken. Na een beetje research heb ik het gehele artikel terug kunnen vinden. Bij het onderzoek gaven deelnemers aan hoe ‘gezond’ ze iemand er uit vonden zien door te kijken naar de kleur van de huid (de waargenomen gezondheid).

De zongebruinde huid als ideaalbeeld?

Hoe beoordelen mensen eigenlijk een zongetinte huid? Is een donkere gebruinde huid inderdaad een teken van goede gezondheid? Het tegenovergestelde bleek waar: de deelnemers associeerden juist een lichtere huidskleur met gezondheid. En zowel de lichte huid met een rozige als met een gelige ondertoon bleken aantrekkelijk te zijn.

Een rozige teint wordt voornamelijk veroorzaakt door een goede doorbloeding van de huid. Heb je veel dode huidcellen (bijv. door blootstelling aan de zon) dan zal de rode kleur moeilijk door je oppervlakkige huid heen kunnen schemeren. Je huid gaat er vaal en dof uitzien en licht wordt niet meer goed gereflecteerd.

Tijd om te gaan exfoliëren dus; doe dit bij voorkeur met glycolzuur of salicylzuur. Ook lichaamsbeweging stimuleert de doorbloeding. Overigens raad ik je niet aan dat roze teintje te verkrijgen door te verbranden. Volgens het onderzoek wordt een gele huidteint vooral veroorzaakt door de hoeveelheid carotenoïden in de huid. Dit zijn antioxidanten en zitten bijvoorbeeld in worteltjes.

Goede voornemens

Als je de resultaten van dit artikel mag geloven, is de manier om er in 2010 stralend uit te zien dus uit de zon blijven, regelmatig exfoliëren en elke avond worteltjes op het menu!

Groeten Jetske.

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

Lees meer over “een gezonde huid“. Wil je toch een bruin kleurtje, kies dan voor een zelfbruinende crème.

Gerelateerde Berichten

3 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Marrit juni 19, 2015 (18:26)

  Ik heb zo n huid met een gele ondertoon. Leuk om te lezen dat dit aantrekkelijk wordt gevonden, maar ik zie vaak lijkbleek Ik vind het alles behalve aantrekkelijk.

 • Sabrina de Ruiter mei 14, 2012 (19:42)

  Een licht tintje bruiner, verkregen door de echte zon(dus niet door de zonnebank) vind ik er wel mooi uitzien.
  Maar ik verband redelijk snel in de zon, dus blijf er toch zoveel mogelijk uit, en goed smeren met een factortje 15..!!
  Groetjes Sabrina

 • Irene februari 1, 2010 (12:48)

  Interessant! Zelf vind ik mensen die een onnatuurlijk bruine huid hebben er ook eerder ongezond dan gezond uitzien. Helemaal sinds ik je blog volg en weet wat de invloed van zon is.
  En gelukkig vind ik worteltjes erg lekker, al weet ik niet of ik ze nu iedere avond op het menu ga zetten…
  Groetjes Irene

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!