• roken acne

Wat roken doet met de huid en acne

Acne wordt al snel geassocieerd met de puberteit. Toch hoef je alleen maar naar de reacties op mijn blog te kijken om te weten dat acne juist ook heel vaak voorkomt na de puberteit. Behoorlijk frustrerend, denk je dat je er eindelijk van af bent…

Aantal sigaretten per dag vs. acne

Ik las deze week een interessant artikel, deze maand net gepubliceerd in de Journal of American Academy of Dermatology (abstract). Hierin wordt aangetoond dat er een behoorlijk sterke relatie bestaat tussen roken en acne. Bovendien blijkt ook het aantal gerookte sigaretten per dag gecorreleerd te zijn met de ernst van de acne. Het gaat hierbij om acne met relatief weinig ontstekingen en vooral veel bultjes en mee-eters. Dit is ook de soort acne die het meeste voorkomt bij volwassenen; circa 85% van de vrouwen met acne heeft hier last van.

Is het al weer een tijdje geleden dat je in de schoolbanken zat, maar lijkt je huid daar anders over te denken en steek je regelmatig een sigaretje op? Dan heb je nu een extra reden om daarmee te stoppen. En als ik jou was zou ik niet wachten tot 1 januari!

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Foto’s van wat roken met de huid doet: Het effect van roken op de huid bij een tweeling

Lees ook:
– De invloed van stress op de huid
– Wat gebeurt er in de huid bij het ouder worden
– Puistjes. Moet ik wel of niet naar de dokter
– Toch relatie tussen voeding en acne?
– Zout water en acne

Gerelateerde Berichten

11 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • melissa april 5, 2013 (11:47)

  ik heb een hele gevoelige huid en het maakt nie uit wat ik doe het blijft terug komen ben onlangs gestopt met roken ik vraag me af hou het kan dat mij huid zo erg reageert op verschilden produchten ik ben nu zestien maar ik snap gewoon niet hoe roken de huid na precies be invloed worden ik vind het toch een apart verhaal ik heb geen laats van gehad voor heen ben nu twee maanden gestopt maar ik kan niet van sigarten of blijven

 • author-avatar
  Jetske januari 4, 2011 (20:28)

  Hi Leyla,

  Allantoine is een prima ingredient. Het werkt kalmerend en ontstekingsremmend, en lanette creme is een degelijke basiscreme. Een prima combinatie dus. Deze creme zou je ook rondom je ogen moeten kunnen gebruiken. Dit is misschien wel geschikter voor jou dan de creme van clinique. Het zou heel goed kunnen dat je huid toch een beetje reageert op een van de ingredienten van de creme. De huid rondom je ogen is erg gevoelig, dus hier merk je dit ook snel.

  Ook clinique heeft, zoals vele merken, producten van verschillende kwaliteit in hun lijn. Het is iig erg goed dat er geen parfum inzit, maar je zult toch echt de ingredienten lijsten moeten lezen om te weten of het geschikte producten zijn…

  Groeten Jetske

 • Leyla december 23, 2010 (19:17)

  Hoi Jetske,

  Het was dus al helemaal over toen ik naar de dermatoloog ging 😉 maar zij zei ook dat het kwam door het droge weer, dat je huid extreem gaat uitdrogen en daardoor acneproblemen verergeren etc. Maar ze zei wel dat vaseline een boosdoener was, misschien dacht zij aan de ouderwetse vaseline. Ik heb van haar 2% allantoinecreme in lannette 1 vorm gekregen, deze gebruik ik nu bijna 2 weken en moet zeggen dat mijn huid er heel rustig van is geworden en geen pukkels bijgekregen! Ze zei dat het in de winter goed beschermt tegen het koude en droge weer.
  Ik gebruik nu die creme van clinique (antioxidant creme) voor onder mijn ogen, hij is fijn maar ik krijg wanneer ik het heb gesmeerd (geklopt) onder mijn ogen, even 3 seconden of zo toch een warm gevoel, niet branderig maar gewoon warm. Dit lijkt me toch ook niet goed? Eigenlijk ook zo raar, van clinique lees ik grotendeels slechte reviews, dat de huid brandt/meer pukkels etc. Alleen de city block sheer is goed bevallen!

  Fijne feestdagen!

  Groetjes Leyla

 • author-avatar
  Jetske december 22, 2010 (11:02)

  Beste Leyla,

  Gelukkig is het dan waarschijnlijk geen allergische reactie. Laat me even weten wat de dermatoloog je heeft verteld. Het zouden ook nog vochtbultjes kunnen zijn (die ontstaan doordat het zweet niet goed weg kan). Deze bultjes kunnen juist weer verergeren door vette en vaseline-achtige producten. Complex he!

  Groeten Jetske

 • Leyla december 10, 2010 (20:54)

  Dank voor je advies.
  De huisarts zei dat m n huid te droog is waardoor die bultjes kwamen, dat is vaak te zien bij eczeem zei ze… heeft te maken met het weer zei ze. Ik heb een vette creme meegekregen, die FNA vaseline nog wat, smeer het al een paar dagen op en het is bijna weg! Wanneer ik s ochtends opsta is het helemaal weg en wanneer ik veel buiten ben geweest of trein/bus in/uit begint het weer een beetje op te komen. Ik heb maandag een afspraak bij de dermatoloog, ben ook benieuwd wat die zal vertellen.

  Groetjes Leyla

 • author-avatar
  Jetske december 9, 2010 (20:49)

  Beste Leyla,

  Je moet inderdaad direct stoppen met het gebruik van deze creme. Ik schreef net al in mijn andere reactie dat je waarschijnlijk allergisch bent voor een van de ingredienten. Ik zou je adviseren dit een keer te laten testen. Dat scheelt veel gedoe!

  Als je erg veel last hebt van huiduitslag, dan kan een creme met corticosteroiden helpen. Dit moet je maar kort gebruiken. Je huisarts kan je dit voorschrijven. Hoop overigens dat de klachten inmiddels weer verdwenen zijn…

  Groeten Jetske

  groeten jetske

 • author-avatar
  Jetske december 9, 2010 (20:48)

  Hi Leyla,
  Het is inderdaad bekend dat wrijving met kleding ook puistjes kan verergeren.
  En je hebt helemaal gelijk als je zegt dat je als je je huid goed wilt verzorgen je ook op je foundation moet letten. Ook deze moet ongeparfumeerd zijn en zoveel mogelijk vrij van irriterende stoffen. Ik zal daar binnenkort eens een stukje op mijn blog over schrijven. Misschien met wat voorbeeld producten.
  Overigens zullen bepaalde parfums bij jou geen problemen veroorzaken en andere misschien wel. Verder kun je ook op ongeparfumeerde cremes reageren: puistjes kunnen bijvoorbeeld ook verergeren doordat de porien verstopt worden. Ik las in je laatste mail dat je dat zelf hebt ondervonden.
  Als je bij het gebruik van een mild product toch uitslag/puistjes krijgt is het verstandig om een keer een allergie test uit te laten voeren door een dermatoloog. Dan weet je tenminste waar je op moet letten!
  groeten Jetske

 • Leyla december 6, 2010 (21:22)

  Ja ik weet het zeker, het is huiduitslag!!!! Het is ook rood op sommige plekken. Het jeukt echter niet. Morgen gelijk maar de huisarts bellen.

 • Leyla december 6, 2010 (21:10)

  Hoi Jetske,

  Ik ben sinds 1 week begonnen met de clinique antioxidant rescue creme maar sinds zondag heb ik opeens overal op m n gezicht soort mee-eters (huidkleurige bultjes ter grootte van kleine mee-eters), maar het zijn geen echte mee-eters, ze zaten er opeens zondag!! Na het douchen voelde m n huid ook superdroog en trekkerig aan. Ik denk dat ik ook een te agressieve reiniger gebruik. Ik baal er ontzettend van! Ik dacht dat het eerst kwam door de droogte v/d verwarming binnen. Maar ik denk nu dat het die creme is. Zou dit kunnen? Ik ga het sowieso de komende paar dagen niet opsmeren en kijken wat het effect is. Wat is jouw advies? Kan het verergeren of moet ik direct contact opnemen met m n dermatoloog/huisarts?

  Groetjes Leyla

 • Irene december 6, 2010 (17:54)

  Nooit geweten dat je van roken ook puistjes kon krijgen!
  Ik heb in de winter ook vaker last van puistjes op mijn wangen. Heb zelf het idee dat dit door mijn sjaal komt…
  Groetjes Irene

 • Leyla december 4, 2010 (16:27)

  Hoi Jetske,

  Dat zei m n dermatoloog ook!! Ik denk trouwens dat wrijving, door muts of sjaal ook invloed erop heeft. Ik heb nu opeens een grote puist gekregen op m n hals, terwijl ik daar nooit iets heb en net voor m n oren (bij oorlellen zeg maar), denk dat het te maken heeft met het dragen van een sjaal en muts.

  Ik vroeg me af wat je vind van een foundation met parfum (staat aan het eind v/d ingredientenlijst) voor een acnegevoelige huid? Mijn cremes enzo zijn allemaal zonder parfum en zoveel mogelijk zonder irriterende ingredienten, maar dan zul je maar een foundation met parfum hebben!!. Ik heb eerder een creme met parfum gebruikt, waar ik geen puistjes van kreeg, waardoor ik denk dat mijn huid er wel tegen kan. Ik wil iig de foundation opmaken en daarna over op een andere. Maar zou het een bestaande acne kunnen verergeren?

  Groetjes Leyla

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!