Al in 2013, aan het begin van mijn zoncampagne Smeer je in!, schreef ik een open brief aan het Ministerie van Financiën met het verzoek het btw-tarief voor zonnebrandcrèmes te verlagen. Blij verrast was ik dan ook toen ik gisteren op het nieuws zag dat dit ook eindelijk een feit is.

Zonnebrandcrème als geneesmiddel
Zonnebrandcrèmes voorkomen verbranding van de huid. Besloten is dat ze daarom toch onder de geneesmiddelen mogen worden geschaard. En daar hoort dan een tarief van 6 procent btw bij, in plaats van 21 procent. Een voorwaarde is overigens wel dat het product zonnefilters bevat die zowel tegen uv-B- als uv-A-straling beschermen. Dat kan ik alleen maar toejuichen.

Het betekent in ieder geval dat zonnebrandcrèmes een stuk goedkoper kunnen worden. Mijn eigen lijn Suncare heb ik inmiddels in prijs verlaagd. Zelfs Suncover, het non-profit product dat ik ontwikkelde voor de campagne Smeer je in!, kan nu nog een beetje goedkoper worden.


Groetjes, Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

 

Lees ook:

-Kunnen zonnebrandcrèmes de hele dag beschermen?

-Hoe het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème je huid jonger maakt

-De meestgestelde vragen en misverstanden over de zon (digitaal zonboekje)

-Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème

7 Reacties

 1. zegt :

  Zoals in USA dan "onder het geneesmiddelen mogen worden geschaard". Allemaal dankzij CETA. Dit is trouwens CETA. En niet het o zo positieve zoals de media altijd zegt! https://www.youtube.com/watch?v=JAilHup8DMQ&t=121s

  reageren
 2. zegt :

  Beste Jetske,

  Goed nieuws dat de zonnebrandcrème nu als geneesmiddel wordt gezien. Sinds een aantal jaren lees ik je interessante blog en ben ik die fantastische betaalbare zonnebrandcrème van Suncover gaan gebruiken. Inmiddels heb ik het Huidboek gelezen en veel geleerd over hoe we als consument misleid worden en hoe het nu echt zit met de huidverzorging. Hartelijk dank hiervoor.

  Ben nu nog op zoek naar een blog dat een eerlijk verhaal vertelt over hoe het nu echt zit met de vitaminepreparaten.

  reageren

  1. Bedankt voor je leuke reactie Tineke! Wie weet verschijnt er in de toekomst een blog over vitaminepreparaten.

   Groetjes Jetske

   25 november 2016 om 15:30
  2. zegt :

   Dit is een interessant boek over hoe het nu zit met voedingssupplementen. Hier heb je echt wat aan! https://www.bol.com/nl/p/supplementen-onder-de-loep/1001004007590040/?country=BE

   en op deze site kan je meer lezen over voeding en vitaminen enz https://www.wanttoknow.nl/?s=vitaminen

   reageren
   1. zegt :

    Marielle, bedankt!

    reageren
   2. zegt :

    Hoi Jetske,

    Wat betekent deze wijziging nog meer? Betekent dit ook dat er nieuwe regels zijn voor het toelaten van nieuwe zonfilters? Worden er ook restricties gelegd op de claims op de verpakking ? En wordt de spf test methode nu ook aangescherpt, zoals de methode in de verenigde staten?

    Is er ergens een officieel document waarin dit is vastgelegd?

    reageren

    1. Beste Peter,

     Deze beslissing heeft geen invloed op de toelating van filters. Dat soort vraagstukken gaan via een andere weg. De eis die wordt gesteld aan een zonnebrandcrème is dus dat deze tegen uv-A- én uv-B-straling beschermt, zoals ik ook in het stukje hierboven vertel.

     Groetjes Jetske                

     29 november 2016 om 12:15

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Laat hier je reactie achter