• Dr. Jetske Ultee

Alles-in-een producten?

In ons haastige bestaan lijken alles-in-een producten heel handig. Waarom zou je niet een moisturizer kopen die een uv-filter bevat? Of een reiniger en toner in een? Zelf ben ik een voorstander van verschillende producten. Zo kun je gemakkelijker afwisselen wanneer je daar behoefte aan hebt.

De behoefte van een droge of juist vettere huid

Voelt mijn huid droog of geïrriteerd aan, dan sla ik de exfoliant een dagje over. Ook zijn een cleanser en toner in een niet ideaal. Ik sla de cleanser wel eens over als mijn huid droog aanvoelt. Maar ik gebruik dan wel graag een toner; zo reinig ik mijn gezicht toch nog een beetje, maar belangrijker nog is dat ik werkzame ingrediënten op mijn huid aanbreng! Ook hebben actieve ingrediënten in een reiniger niet zoveel zin, omdat je ze er toch afspoelt.

Bij een vette huid kan een crème overbodig zijn. Ze kan dan veel baat hebben om wel een toner te gebruiken met actieve stoffen. Vaak is het ook geen probleem om de vette huid twee keer per dag te wassen met een (milde!) reiniger.

Liever een zonnebrandcrème apart

Als je veel buiten bent is het goed je zonnebrandcrème af en toe opnieuw aan te brengen. Maar dat betekent niet dat je huid de crème ook iedere keer nodig heeft. Op de vettere delen van je huid kun je prima de crème af en toe overslaan. Op de droge delen kun je deze juist weer wat vaker aanbrengen als je merkt dat je huid daar droog is. En ’s nachts wil ik wel een moisturizer op mijn gezicht, maar geen uv-filter.
Het voordeel van losse producten is bovendien dat je sneller in de gaten hebt wanneer een product je huid irriteert. Dat kun je dan minder vaak gebruiken, schrappen of vervangen. Kijk goed naar je huid en je huidconditie om te bepalen wat ze nodig heeft.

De basis in 5 stappen

Een basis om vanuit te gaan zijn de vijf producten die ik beschrijf in het persoonlijk stappenplan. Dit zijn

 1. Cleanser
 2. Toner
 3. Exfoliant
 4. Moisturizer (en zie hier het productadvies)
 5. Zonnebrandcrème (en zie hier het productadvies)

Het gebruik hiervan kun je vervolgens op jouw huid aanpassen.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
– Een masker op!(is een masker nodig?)
– Antirimpelcrèmes
– De ideale oogcrème?
– Zo’n droge huid
– Moet de huid wennen aan een product

Gerelateerde Berichten

3 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Jacqueline januari 18, 2013 (15:52)

  Hallo Jetske,
  Ik ben schoonheidsspecialiste in opleiding en heb een aantal vragen naar aanleiding van uw huidboek:
  Ik ben op zoek naar een goede productlijn om in de toekomst mee te werken. Zelf gebruik ik al een geruime tijd Uncover en mijn huid ziet er prachtig uit! Jammergenoeg hebben jullie geen lijn voor schoonheidsspecialistes. Weet jij een goed alternatief voor Uncover om mee te gaan werken?
  Ook wil ik graag een goede dagcreme/moisturizer voor de jonge huid weten ( vanaf 18) daar jonge mensen/studenten zich geen dure producten kunnen veroorloven. Ik ben benieuwd naar je antwoord.

  Groetjes, Jacqueline

 • author-avatar
  Jetske november 10, 2010 (16:56)

  Hallo Elly,
  Toch zou ik ook liever geen zeep eten 🙂 ! Over het algemeen zijn de echte ouderwetse zepen te ontvettend voor de huid. Maar dat merk je ook wel na het wassen, dan voelt je gezicht strak aan. Dit product ken ik niet, ik ga eens op onderzoek uit!
  Groeten Jetske

 • Elly Peters november 7, 2010 (23:51)

  Dag Jetske, heb je wel een gehoord van de middelen van Gamila, een zeep en olie gemaakt van olieen en kruiden dus helemaal op natuurlijke en plantaardige basis. Het motto van Gamila is, wat je niet kan eten, moet je ook niet op je huid smeren.. Ik heb het laatst gekocht voor een zeer droge en gauw geirriteerde huid en ik moet eerlijk zeggen, dat het lekker voedzaam is voor mijn huid, zeker nu het kouder wordt.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!