Couperose, wat kan je daaraan doen

Van die gezellig blozende Hollandse wangen. Leuk, totdat je er zelf last van krijgt. Het begint met een klein gesprongen vaatje en voor je het weet zitten beide wangen vol. En als je pech hebt, krijg de daarbij ook een rode neus. Als je in de spiegel kijkt zie je ineens het beeld van je moeder, want ja die had er ook last van. Camoufleren wordt steeds moeilijker en die groene crèmes werken maar zeer matig. Couperose: hoe ontstaat dit en wat kan je er zelf aan doen?

Alle feiten op een rijtje

  • De kans op het ontwikkelen van couperose is groter als je ouders, opa, oma, broers en zussen hier ook last van hebben.
  • De rode vaatjes hebben geen enkel functie. Ze zijn eigenlijk alleen ontsierend.
  • Couperose ontstaat niet door drankgebruik! Wel belangrijk om te weten want mensen met een drankneus worden maar al te vaak onterecht bestempeld als alcoholist. Wel is het zo dat mensen bij mensen met couperose door de verhoogde bloeddoorstroming de vaatjes even tijdelijk wat zichtbaarder worden.

Wat werkt (niet)

  • Er bestaan geen doeltreffende crèmes tegen bestaande couperose (echt niet). Geef daar niet je geld aan uit. Hooguit kunnen kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten ervoor zorgen dat de roodheid wat minder opvalt. Een geïrriteerde huid is nog roder. Goede ingrediënten zijn niacinamide, glycyrrhiza glabra (Licorice Root), allantoïne en panthenol. Te vette crèmes kan je beter vermijden, kies voor wat lichtere producten.
  • Je kan het ontstaan van couperose wel beperken door dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème. Zonschade kan namelijk couperose verergeren.
  • Ook temperatuurwisselingen verergeren couperose. Als je erg veel last hebt, is de sauna voor jou dus wat minder geschikt. Ook moet je je huid beschermen tegen extreme koude. Denk maar eens aan die oude boertjes die hun hele leven op het land gewerkt hebben. Die hebben er door zon, wind en vrieskou bijna allemaal last van.
  • Mechanische beschadiging van de huid kan ook couperose veroorzaken of verergeren. Denk bijvoorbeeld aan een verwonding of operatie in je gezicht, maar ook heftige cosmetische behandeling. Zelfs agressieve cosmetische producten. Behandel je huid dus met beleid!
  • Scrubben is echt taboe als je last hebt van couperose, als je de dode huidcellen wilt verwijderen kies dan voor een product op basis van salicylzuur.
  • Van couperose kan je makkelijk afkomen. Met maar een of twee laserbehandelingen zijn al vaak meer dan 75 procent van de vaatjes verdwenen. Een goede laser hiervoor is de 1064 Yag laser, deze zal je huid niet beschadigen. Je hoeft dus ook niet dagen rond te lopen met korstjes op je gezicht. Bij heel veel dunne en fijne vaatjes kan IPL-behandeling goed werken.

Hiernaast zie een afbeelding van couperose. Ben je er niet zeker van dat de rode plekjes op je huidcouperose couperose zijn, druk dan eens een glas tegen je huid. Als de roodheid verdwijnt dan berust de roodheid op de aanwezigheid van vaatjes. Als je couperose hebt dan is de kans behoorlijk groot dat je eigenlijk last hebt van rosacea. Het is verstandig om de rosacea te behandelen om erger te voorkomen.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs
– Zo’n droge huid
– Brandende huid (over een overgevoelige huid)
– Onderzoek heeft aangetoond dat…
– Winter in Nederland, wat doet het met de huid

Gerelateerde Berichten

119 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!