• Couperose

Couperose, wat kan je daaraan doen

Van die gezellig blozende Hollandse wangen. Leuk, totdat je er zelf last van krijgt. Het begint met een klein gesprongen vaatje en voor je het weet zitten beide wangen vol. En als je pech hebt, krijg de daarbij ook een rode neus. Als je in de spiegel kijkt zie je ineens het beeld van je moeder, want ja die had er ook last van. Camoufleren wordt steeds moeilijker en die groene crèmes werken maar zeer matig. Couperose: hoe ontstaat dit en wat kan je er zelf aan doen?

Alle feiten op een rijtje

 • De kans op het ontwikkelen van couperose is groter als je ouders, opa, oma, broers en zussen hier ook last van hebben.
 • De rode vaatjes hebben geen enkel functie. Ze zijn eigenlijk alleen ontsierend.
 • Couperose ontstaat niet door drankgebruik! Wel belangrijk om te weten want mensen met een drankneus worden maar al te vaak onterecht bestempeld als alcoholist. Wel is het zo dat mensen bij mensen met couperose door de verhoogde bloeddoorstroming de vaatjes even tijdelijk wat zichtbaarder worden.

Wat werkt (niet)

 • Er bestaan geen doeltreffende crèmes tegen bestaande couperose (echt niet). Geef daar niet je geld aan uit. Hooguit kunnen kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten ervoor zorgen dat de roodheid wat minder opvalt. Een geïrriteerde huid is nog roder. Goede ingrediënten zijn niacinamide, glycyrrhiza glabra (Licorice Root), allantoïne en panthenol. Te vette crèmes kan je beter vermijden, kies voor wat lichtere producten.
 • Je kan het ontstaan van couperose wel beperken door dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème. Zonschade kan namelijk couperose verergeren.
 • Ook temperatuurwisselingen verergeren couperose. Als je erg veel last hebt, is de sauna voor jou dus wat minder geschikt. Ook moet je je huid beschermen tegen extreme koude. Denk maar eens aan die oude boertjes die hun hele leven op het land gewerkt hebben. Die hebben er door zon, wind en vrieskou bijna allemaal last van.
 • Mechanische beschadiging van de huid kan ook couperose veroorzaken of verergeren. Denk bijvoorbeeld aan een verwonding of operatie in je gezicht, maar ook heftige cosmetische behandeling. Zelfs agressieve cosmetische producten. Behandel je huid dus met beleid!
 • Scrubben is echt taboe als je last hebt van couperose, als je de dode huidcellen wilt verwijderen kies dan voor een product op basis van salicylzuur.
 • Van couperose kan je makkelijk afkomen. Met maar een of twee laserbehandelingen zijn al vaak meer dan 75 procent van de vaatjes verdwenen. Een goede laser hiervoor is de 1064 Yag laser, deze zal je huid niet beschadigen. Je hoeft dus ook niet dagen rond te lopen met korstjes op je gezicht. Bij heel veel dunne en fijne vaatjes kan IPL-behandeling goed werken.

Hiernaast zie een afbeelding van couperose. Ben je er niet zeker van dat de rode plekjes op je huidcouperose couperose zijn, druk dan eens een glas tegen je huid. Als de roodheid verdwijnt dan berust de roodheid op de aanwezigheid van vaatjes. Als je couperose hebt dan is de kans behoorlijk groot dat je eigenlijk last hebt van rosacea. Het is verstandig om de rosacea te behandelen om erger te voorkomen.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs
– Zo’n droge huid
– Brandende huid (over een overgevoelige huid)
– Onderzoek heeft aangetoond dat…
– Winter in Nederland, wat doet het met de huid

Gerelateerde Berichten

119 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • tessa november 9, 2010 (14:00)

  Beste Jetske,

  Weer een vraag van mij.
  Sinds een paar dagen is mijn huid weer helemaal onrustig.
  Ik voel allemaal kleine verhardingen op mijn wangen (voelt als korstjes),
  maar ziet er alleen maar rood en droog uit. Voelt ook heel strak branderig aan.
  Ik denk dat het misschien wel door de olijfolie komt die ik weleens op mijn huid gebruik. Ik voel namelijk een tintelige prikkeling wanneer ik dat gebruik. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat ik een allergische reactie op olijfolie zou kunnen krijgen. Komt dit wel vaker voor?
  En is het beter om geraffineerde natuurlijke olieen te gebruiken ipv de onbewerkte (waar dan wel weer meer “goeie”stoffen inzitten)? Want zoiets las ik op een site over eczeem.
  Ik hoop in iedergeval dat het snel weer opknapt. Wat kan ik in zo n geval het beste op mijn huid smeren?

  HEel erg bedankt voor het steeds beantwoorden van de vragen!

  Groetjes Tessa

 • author-avatar
  Jetske november 16, 2010 (16:15)

  Hallo Tessa, geen probleem hoor! Help je graag verder.

  Allereerst zou ik graag willen weten welke producten je nu allemaal gebruikt.
  Het zou maar zo eens kunnen dat het niet door de olijf olie komt, maar door andere producten – bijvoorbeeld hydrochinone – kan je huid erg gevoelig worden waardoor je ook heftiger op andere stoffen reageert. De ene olijfolie zal ook weer niet de andere zijn, er kunnen bijvoorbeeld bepaalde bewaarstoffen aan een product toegevoegd zijn waar jij weer op reageert.

  Maar verhardingen, rood- en droogheid zijn natuurlijk niet de bedoeling. Het lijkt me goed om even overal mee te stoppen en alleen een milde creme te gebruiken als je huid erg droog aanvoelt en eventueel s avonds een klein beetje hele milde reiniger te gebruiken.
  Als je me laat weten wat je nu allemaal gebruikt kun je het gebruik van producten daarna weer rustig opbouwen. Wat vaak gebeurt is dat mensen veel producten gaan gebruiken en de huidproblemen ook juist erger worden.

  Tussen natuurlijke olien zit nogal wat verschil; er zijn er namelijk honderden… Je kunt mijn blog natuurlijke cosmetica. Veilig of niet? hierover lezen.

  Groeten Jetske

 • sanne november 30, 2010 (20:34)

  Hallo,
  Ik heb ook een vraagje, met welke producten kun je een huid verzorgen die snel rood wordt. Mijn huid wordt altijd heel snel rood (b.v. bij warmte en kou ). Het voelt dan ook tintelend aan. Ik heb al veel gebruikt maar heb nog niet het juiste product gevonden. Ik weet dat je coupercose niet kunt weghalen met reinigingsproducten, maar zou we een milde verzorging willen voor mijn huid, Ik gebruik nu hypo allergeen van dr van der Hoog. Is dit een goed product? Wat kunt me mij verder aanraden?
  Het liefste wil ik iets natuurlijks maar daar zit ook alcohol in, en ik heb begrepen dat dit ook niet goed is…

  alvast bedankt voor reactie

 • author-avatar
  Jetske december 9, 2010 (20:30)

  Beste Sanne,

  In de categorie productkeuze op mijn blog kun je een aantal voorbeelden van producten vinden. Daar zit vast wel een geschikt product voor je tussen. En heb je het stukje over rosacea gelezen? Het zou heel goed kunnen dat je daar last van hebt. De creme van dr. van der Hoog is mild en kan je als je er goed op reageert gerust blijven smeren.

  Groeten Jetske

 • Paulien februari 7, 2011 (19:18)

  Hallo Jetske,

  Ik heb ook behoorlijk wat couperose op de wangen, voelt altijd heet aan, vooral na bijv. een wijntje. Nu heb ik 1,5 week geleden met een YAG-laser bij een gerenommeerde kliniek de adertjes laten weglaseren. Een paar dagen last van een gezwollen gezicht en de 1e dag vurige plekken, daar waar het gelaserd was.
  Nu is het geval dat mijn huid telkens erg opvlamd op die plekken waar gelaserd is als ik het bijv. warm krijg of iets heets drink etc. De adertjes zelf zie ik ook nog best. Volgens de dermatoloog heeft het tijd nodig om te herstellen. Kan het zijn dat mijn huid overdreven reageert op de laser door snel rood te worden daar waar gelaserd is, of ben ik te ongeduldig en heeft het inderdaad meer tijd nodig te herstellen? Het is net of mijn huid sneller en eerder rood is dan voor het laseren.

  Hoop op een antwoord van jouw kant.
  Bedankt.

 • author-avatar
  Jetske februari 14, 2011 (09:55)

  Beste Paulien,

  Het klopt inderdaad dat er vlak na een behandeling soms “flushing” kan optreden en dat je nog wat vaatjes kan zien. Zijn ze nog zichtbaar als je een glas tegen je huid aandrukt? Zo ja, dan trekken ze zeer waarschijnlijk nog weg. Over circa 3 weken zou je echt goed het resultaat moeten kunnen zien.

  groeten Jetske

 • Paulien februari 22, 2011 (13:48)

  Hallo Jetske,
  Ik heb op 7 febr. jl. geschreven dat na een behandeling met de YAG-laser (tegen couperose) mijn gezicht na een week zo rood opvlamt. Je zei dat ik na 3 weken echt goed het resultaat zou moeten kunnen zien. Nu is het donderdag a.s. een maand verder en mijn gezicht is nog steeds erg snel rood op de gelaserde plekken en de couperose zelf vind ik nauwelijks verbeterd. Ik vind het algehele resultaat slechter dan voorheen. Ook zie ik hier en daar vlekken en lichte kringels op de huid. Als ik er een glas tegen aan druk en ik druk heel hard, dan wordt het daaronder wel wit, maar niet overal. Ik vind ook dat na de behandeling mijn gezicht sneller geirriteerd is en echt heel snel rood wordt. Druk ik met beide handpalmen op mijn gezicht en laat los, dan is het vuurrood daarna, het trekt wel weer weg na een paar minuten. Nu zou ik a.s. donderdag terug moeten voor de 2e behandeling, maar ik heb ernstig twijfel hierover. Zij hebben ook een IPL-laser. Zou ik mijn 2e behandeling nog even moeten uitstellen? Komt het vaker voor dat een huid zo vreemd reageert op laser?
  Ik zou het zeer op prijs stellen als ik voor donderdag a.s. een reactie zou mogen krijgen.

 • author-avatar
  Jetske februari 22, 2011 (17:26)

  Beste Paulien,

  Dat klinkt niet goed inderdaad. Het is wel vaker zo dat de huid van iemand met rosacea vlak na een laserbehandeling wat gevoeliger is voor prikkels door externe factoren, maar dat zou met circa drie weken toch wel tot rust moeten zijn gekomen. Ik vind het lastig hier op afstand advies over te geven. Ik weet namelijk niet met welke golflengte YAG je behandeld bent en wat de exacte instellingen zijn geweest. Of IPL voor jou zinvol is, is ook weer afhankelijk van de apparatuur die gebruikt wordt en de techniek van de behandelaar. Als je er geen goed gevoel over hebt zou ik niet doorgaan met de behandeling; dat is de belangrijkste tip die ik je kan geven. In dat geval is het wellicht verstandig om bij iemand anders om een second opinion te vragen.

  groeten Jetske (en hou me op de hoogte!)

 • Paulien februari 23, 2011 (12:56)

  Jetske, bedankt voor de reactie, morgen moet ik er heen en ga overleggen. Ik heb er inderdaad geen goed gevoel over en denk dat ik liever elders nog eens er naar laat kijken. Ik zal je laten weten hoe het gaat.
  Bedankt voor de raad

 • Paulien maart 7, 2011 (11:49)

  Ben 24 febr. weer geweest, de arts kan de roodheid niet verklaren, ze gaat overleggen. Wel is er een klein stukje proef gedaan met de IPL, dat is nu zo n 2 weken geleden. Zie nog geen verschil met de rest. Ik denk dat ik misschien maar beter niet verder kan gaan met de behandelingen om erger te voorkomen.
  In je vorige antwoord heb je het over rosacea, maar dat gaat toch altijd gepaard met ontstekingen, rode verdikte rode neus en irritaties aan de oogleden? Dat alles heb ik niet. Mijn huid is gewoon gaaf, maar wel altijd snel rood. Je ziet adertjes en daar onder een waas van roodheid. Deze roodheid vlamt heel snel op na warmte, eten van gekruid voedsel, een wijntje etc. Het voelt dan intens heet aan. Is wat ik heb dan couperose of rosacea?

 • author-avatar
  Jetske maart 25, 2011 (13:41)

  Beste Paulien,

  Couperose zijn gesprongen adertjes. Dit komt vaak voor bij mensen die rosacea hebben. Het is dus niet hetzelfde, maar komt wel vaak tegelijkertijd voor. Zoals je je huid omschrijft zou het echt heel goed kunnen dat je inderdaad rosacea hebt. Je kunt hier meer over lezen op de blog heb jij misschien rosacea . Over hoe je hiermee omgaat kun je meer lezen op de blog het behandelen van rosacea .

  Ik adviseer mensen met rosacea altijd Metronidazol of Rosex te gebruiken (dit is een antibiotische creme) eventueel gecombineerd met kortdurende laaggedoseerd antibiotica in tabletvorm. De “flushing” en vaatjes kan je dan goed behandelen met behulp van een combinatie van IPL met laser. Wat bij jou het beste zal helpen kan ik zo niet zeggen. Als je het niet helemaal zeker weet kun je altijd eens langs gaan bij Annelijn van Ierland. Zij werkt bij de Velthuis Kliniek en is gespecialiseerd in rosacea.

  Groeten Jetske

 • mandy maart 28, 2011 (20:56)

  Hoi Jetske,

  Ik denk ook dat ik last heb van couperose op mijn neus (en licht op mijn wangen). Het komt alleen voor met kou en warmte. In de winter is mijn neus buiten dan ook altijd vuurrood. Ook als het binnen erg warm is wordt hij rood. Vind dit erg lelijk en las over de laser behandeling. Aan de ene kant zou ik het graag willen proberen maar ik vraag me af of er risico s aan vastzitten. Zoals hierboven lees ik dat het niet altijd werkt, of soms wordt het nog erger.

  Wat zou jij adviseren?

  Groetjes Mandy

 • author-avatar
  Jetske maart 30, 2011 (14:33)

  Beste Mandy,

  Het is niet mijn ervaring dat couperose erger kan worden na laserbehandeling. Sommige mensen hebben tijdelijk vlak na de behandeling wat meer last van flushing (blozen), maar mijn ervaring is dat dat eigenlijk altijd heel snel over gaat. Ik heb een keer een onderzoek gedaan en ik zag dat bij 75% van de mensen er meer dan 80% verbetering was en bij de overige 20% meer dan 50% verbetering.

  groeten Jetske

 • Layla april 7, 2011 (15:34)

  Beste Jetske,

  Ik leest vaak hele negatieve verhalen over laseren van couperose tot tegenstelling met het laseren van overbeharing. Is IPL hetzelfde als laseren en welke is geschikt voor het verwijderen van couperouse op de neus, dunne vaatjes, die toch er voor zorgen dat de neus vuurrood wordt. Voer jij zelf ook behandelingen uit??

  Groeten Layla

 • Mirel april 19, 2011 (08:06)

  Heb gisteren pigmentvlekken laten verwijderen en tegelijk couperose, met lichtflitsen. Erg pijnlijk, dat zou normaal zijn -ik vraag het me af. Hierna is mijn gezicht steeds meer opgezwollen, kan mijn ogen nauwelijks openen. De horrorfoto als ik in de spiegel kijkt van de platische chirugie. Had ik dat geweten… nooit meer. Hoop dat het maar wegtrekt, je weet t immers maar nooit. Dit kan toch niet de bedoeling zijn, ik ga iig mijn geld terugvragen. Op de vraag gisteren of k de volgende ochtend gewoon een presentatie zou kunnn houden antwoordden de daems: maar ja natuurlijk. Ziehier het resutaat. Ik heb de presentatie moeten afzeggen, ik zie eruit as een monster. Kortom: bezint eer ge begint.

 • author-avatar
  Jetske april 20, 2011 (21:40)

  Beste Layla,

  Ik heb eigenlijk hele goede ervaringen met laseren van couperose. Ik heb ook wel eens onderzoek gedaan naar de effectiviteit (zie mijn antwoord aan Mandy) en die was zeer goed. Ik heb veel mensen behandeld en eigenlijk nooit negatieve ervaringen gehad. Ik heb een behoorlijk aantal lasers getest en het werd mij wel duidelijk dat de soort laser (zelfs het merk…) sterk bepalend is voor het succes. Sommige lasers geven ook veel meer bijverschijnselen (blauwe plekken, zwelling en korstjes). Het laseren van couperose is geen eenvoudige behandeling en je moet echt kennis van zaken hebben. Ik geef onderwijs aan huidtherapeuten en merk dat het ondanks hun achtergrond echt wel even duurt voordat ze het volledig onder de knie hebben. Tot die tijd worden dus ook alleen “proefpersonen” behandeld. Je kunt ook IPL gebruiken, maar dat heeft weer een aantal nadelen. Het risico op complicaties is wat hoger en het is vooral geschikt voor een wat meer egalere roodheid. In de Velthuiskliniek gebruik we beide methoden en soms combineren we ze.

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 20, 2011 (21:41)

  Hi Merel,

  Wat rot om te horen! Mag ik vragen waar je behandeld bent?

  groeten Jetske

 • Layla mei 16, 2011 (21:18)

  Hoi Jetske,

  Dank je wel voor je antwoord. Dat is dan een geruststelling om de stap te nemen. Ik zal na de zomer een poging wagen. Kan ik bij jou op consult komen? Ik ben nog benieuwd of je parfum behalve in cremes ook in shampoos en wasmiddel (m.n handdoeken en beddengoed) moet vermijden, omdat je daarmee ook in contact komt met je gezicht.Of gaat dat tever. Groeten Layla

 • author-avatar
  Jetske mei 27, 2011 (12:07)

  Beste Layla,

  Het is inderdaad verstandig (zeker als je er gevoelig voor bent) om ook de parfums in shampoo en wasmiddelen te vermijden. Met name wasverzachter is berucht! En wist je dat sommige mensen zelfs door het ruiken van parfum een allergische reactie kunnen krijgen…

  groeten Jetske

 • Alies mei 27, 2011 (21:22)

  Mag je op een huid met couperose microdermobrasie toepassen?

  Groetjes Alies

 • author-avatar
  Jetske juni 7, 2011 (18:11)

  Beste Alies,

  Dit is zo erg moeilijk te zeggen zonder je huid gezien te hebben. Het hangt namelijk erg af van de huid. Als je last hebt van een hele gevoelige huid/ rosacea, dan zou ik het niet snel aanraden. Maar ook als je bij voorbeeld last hebt van melasma heel voorzichtig zijn met cosmetische behandelingen zoals bijvoorbeeld dermobrasie.
  Als je het zeker wilt weten zou ik je willen adviseren naar een goede dermatoloog of een huidtherapeut die werkt onder begeleiding van een dermatoloog te gaan. Je bent van harte welkom bij de Velthuis Kliniek. De huidtherapeuten hier werken onder begeleiding van Dr. Peter Velthuis en mij.

  Groeten Jetske

 • Helena juni 10, 2011 (13:13)

  Hoi Jetske,

  Ondanks dat ik al meer dan een uur op je site aan het lezen ben, wil ik je toch graag mijn verhaal even voorleggen. Ik ben 24 jaar en heb eigenlijk nooit last gehad van een probleemhuid. Sinds anderhalf jaar heb ik last van courperose en een wisselende huid, in die zin dat het wisselt tussen droog/vet/gevoelig enz. Ik heb zelf het idee dat dit komt door stress (nu veel minder) gecombineerd met het gebruik van teveel verschillende producten. Ik heb nl. altijd producten gebruikt van Clarins. Twee jaar geleden was deze op, en dacht ik (dom!) laat ik al mijn testers (Chanel, Dior, Kanebo enz) eens even opmaken en proberen. Ook te weinig zonbescherming. Nu anderhalf jaar later, zie ik door de bomen het bos niet meer qua huidverzorging, na veel proberen (waardoor het eigenlijk erger werd) ben ik nu aan het smeren met de producten van Avene op basis van bronwater. Ik merk dat mijn huid wel iets minder gevoelig is, maar dat was het dan ook. Ik heb het idee dat mijn huis letterlijk niets meer kan verdragen. Afgelopen dinsdag heb ik mijn couperose laten laseren in de Velthuiskliniek in Ehv, bijna alle adretjes zijn weg (gelukkig) maar de roodheid blijft. Ik wil hier echt vanaf, maar weet niet wat ik nou het beste kan kopen. En wat ik wel of niet moet gebruiken. Overal lees ik weer iets anders, en nu had ik net na het lezen van de website besloten om NIA24 te bestellen ivm het ingredient, blijken deze niet in NL verkrijgbaar te zijn. Kan ik dan het beste overstappen naar jouw producten? En wat doe ik met zonbescherming, ik gebruik nu een subblock factor 40, maar deze is nog van Clarins, dus waarschijnlijk ongeschikt qua ingredienten.

  Een hele hoop vragen, maar ik ben er klaar mee om constant veel geld uit te geven zonder resultaat. Ik wil eigenlijk gewoon eeen goed product vinden, dat mijn huid weer herstelt, wat ik de komende tijd blijvend kan gebruiken!

  Alvast bedankt & complimenten met je website, waar echt een wereld van kennis voor me open gaat.

  Helena

 • Helena juni 10, 2011 (13:15)

  p.s voor het bestrijden van droogheid en dunne lijntjes heb ik pure biologische arganolie besteld een tijd geleden. Ik merk dat mijn huid deze goed verdraagt, maar dat het ook te vet kan maken. Hoe vaak (of helmaal niet) kan ik het beste deze olie gebruiken.

  Gr. Helena

 • author-avatar
  Jetske juli 4, 2011 (10:14)

  Beste Helena,

  Wat vervelend dat je zo met je huid aan het tobben bent. Stress is zeker van invloed op de huid! (zie hier). Het maakt haar bijvoorbeeld vatbaarder voor bacterien en irritaties, dus het zou best zo kunnen zijn dat dit de reden is dat je heftiger reageert (of reageerde) op producten die eerder goed gingen. Van bepaalde stoffen is bekend dat ze de huid kunnen irriteren – zo is parfum bijvoorbeeld de nummer een allergeen.

  Wat ook zou kunnen is dat je last hebt van rosacea. Couperose, een gevoelige huid en roodheid zijn hier kenmerken van. Je zou hier eens meer over kunnen lezen op de blog heb jij misschien rosacea .

  Voor nu zou ik je willen adviseren om even helemaal terug te gaan naar af en je huid wat rust te geven. Je kunt een milde reiniger gebruiken en als je huid wat droger is wat lanette creme smeren. Dit is een echte basiscreme en is te verkrijgen bij de apotheek. Voor een reiniger zou je zeker ook eens kunnen kijken naar de reiniger voor de normale tot droge huid van Uncover Skincare – deze is heel erg mild en geschikt voor de droge en gevoelige huid.

  Als je huid weer wat rustiger is geworden kun je dan vervolgens stap voor stap producten gaan toevoegen, zoals een goede toner, de lanette creme vervangen voor een moisturizer, een zonnebrandcreme en als laatste een exfoliant. Graag wil ik je nog verwijzen naar de huidanalyse die ik heb gemaakt. Hier vind je een uitgebreid persoonlijk advies over wat goed is voor jouw huid maar ook wat je beter kunt laten. Bij de uitkomst onder het behandelplan vind je hoe je de producten kunt opbouwen en hoe je ze kunt gebruiken. De huidanalyse kun je vinden deze link. Als je huid rustiger is maar de roodheid is er nog steeds, dan zou je eens een dagboekje bij kunnen houden waardoor het getriggered wordt. (zie ook de comments bij de blog over rosacea). Ook zijn er behandelingen die je hier wat bij kunnen helpen.

  Succes en als je nog vragen hebt stel ze gerust.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juli 4, 2011 (10:15)

  Hi Helena,
  Het is niet de bedoeling dat je huid te vet wordt. Breng dan alleen de arganolie aan op de drogere gedeeltes. Op mijn blog argan olie, het nieuwe wondermiddel? kun je meer over dit ingredient lezen.

  Groeten Jetske

 • Ronald juli 11, 2011 (22:29)

  Hoi Jetske,

  Ik ben een man van 51 jaar en eigenlijk altijd al wat huidproblemen in het gezicht gehad,
  Met name het dagelijks onderhoud, scheren, wassen etc geeft bij mij al behoorlijk wat problemen. Mijn gezicht wordt (vooral bij wangen) is
  erg gevoelig en wordt snel rood, ook al gebruik ik alleen water voor het wassen. Het voelt altijd trekkerig en ongezond aan.

  Met met behulp van schoonheids specialisten heb ik in de loop der jaren
  van alles en nog wat geprobeerd, en heb een tijdlang Azulen supreme/ Azulen milcheiweiss gebruikt wat redelijk ging. Totdat vaak in
  de winter of in de zomer met meer zon, het erger werd. Inderdaad heb ik ook de ervaring dat met zo min mogelijk smeren/wassen
  mijn huid wat meer tot rust komt. Maar ja, je merkt dat als je ouder wordt de huid droger wordt dus steeds meer aandacht vraagt.

  Een tijdje geleden werd het wat erger dus weer op zoek naar smeermogelijkheden. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer, zeker als niets blijkt te helpen. Zelfs alternatieve dingen geprobeerd zoals olijfolie of kokosolie. Maar dat bleek met name bij mijn wangen meer roodheid te geven.

  Nu ben ik sinds kort geleden toch maar naar de huisarts geweest die dacht aan seborroisch exceem en kreeg hiervoor Hydrocortison/miconazolnitraat.
  Na een week smeren kreeg ik het idee dat het alleen vlekkeriger werd. Om de boel vet te houden en moest ik ook Vaseline Cetomacrogolcreme
  te houden. Daarna een bezoek afgelegd bij een dermatoloog en die denkt weer aan lichte vorm van rosacea, alhoewel ze meer af moest gaan op mijn omschrijving dan wat ze zag. Van de dermatoloog moet ik Rosiced creme smeren.

  Zelf weet ik het eigenlijk niet meer. Ik heb het idee dat het van allebei een lichte vorm kan zijn en wil niet teveel medische creme s/zalfen smeren.
  Bij de vaseline Cetomacrogolcreme bijvoorbeeld heb ik het gevoel dat het een redelijke ondersteuning aan mijn huid geeft, echter na een aantal uren geeft het toch weer een branderig gevoel bij mijn wangen, en het dekt de boel toch een beetje af.

  Kort samengevat, ik heb het gevoel dat inderdaad alles teveel is aan mijn huid, en hierdoor niet zo goed meer weet hoe ik een basis onderhoud moet doen. Bijvoorbeeld een
  basis Milky cleanser van phyris voelt na gebruik al wat trekkerig aan.

  Misschien heb jij wat tips?

  Ps: Je kan trots zijn op je site. Is erg informatief, en ziet er tevens strak uit.

 • author-avatar
  Jetske juli 21, 2011 (11:36)

  Beste Ronald,

  Dank je voor je complimenten en wat vervelend dat je zo n last hebt van je huid. Het gebruik van verkeerde en/of agressieve producten kan er voor zorgen dat je huid juist onrustiger wordt in plaats van dat ze je huid helpen.

  Wat voor elke huid geldt, maar vooral bij een huid met (lichte) rosacea is dat het belangrijk is milde producten te gebruiken die de huid niet irriteren. Bij een droge huid is vaseline of een basiscreme als lanettecreme prima (zie ook mijn blogs een must , zo n droge huid en een vochtarme huid (en hydraterende stoffen ). Barriere herstellende, kalmerende en hydraterende stoffen zullen je ook helpen je huid wat rustiger te maken. Bij een gevoelige huid raad ik altijd aan om even helemaal terug te gaan naar af. Gebruik een hele milde reiniger en als je huid droog is eventueel een echte basiscreme, zoals hierboven genoemd. Vanaf hier kun je dan je huidverzorgingsregime weer gaan opbouwen. Stapje voor stapje.

  Heel graag wil ik je verwijzen naar de huidanalyse die ik ontwikkeld heb. Deze kun je vinden via deze link. Hierin vind je een product advies, maar ook meer informatie over wat wel en niet werkt voor jouw huid. Wellicht dat dit je alweer een stuk verder helpt! Als je vermoed dat je rosacea hebt zou je ook een keer langs kunnen gaan bij Annelijn van Ierland bij de Velthuis Kliniek. Zij is huidtherapeute en werkt onder supervisie van mij en Dr. Peter Velthuis en is gespecialiseerd in rosacea en kan je huid een keer goed bekijken.

  Succes en als je nog vragen hebt stel ze gerust.

  Groeten Jetske

 • Suske juli 28, 2011 (17:39)

  Hallo Jetske veel nuttige informatie op deze site!! Ik heb echter een vraag ook mbt couperose maar niet in het gezicht maar op mijn benen.ik heb honderden mini adertjes zoals je op je neus hebt. Meeste zijn rood en sommige iets donkerder. Heb ooit wel eens sclero injecties gehad maar de adertjes zijn te klein. Heb ook meerdere soorten laser behadelingen gehad yag oa in velthuis ,diode laser en zelfs coagulatie met naaldje. De ene laser is te licht en werkt bv alleen bij rood zeggen ze de andere laser zou te zwaar zijn en werkte weer alleen bij de blauwe en grotere. Nu heb ik meer adertjes op en vooral rond de plekjes die een behandeling hebben gehad mede door de sterke pulsen onstaan er weer piepkleine fijne adertjes rondom. Het is dus onbegonnen werk. Ben begin 30 en door al die kleine adertjes bij elkaar lijken mijn benen heel onrustig, durf dan ook nooit mn benen te laten zien. Mijn vraag is nu dan ook zijn het aklemaal mooie verhalen of is er een behadeling geen sclero injecties want ze zijn te klein, die wel bij die rode couperose adertjes op de benen werkt? Laser of lichttherapie? Welk merk of type? Zou advies erg op prijs stellen ondanks dat het niet over probleem in het gezocht gaat. Maar het beperkt me en door alle mooie praatjes van vele dermatologen is het nu erger en heb ik zelfs littekens!!(heb tevens geen onder liggende vaatproblemen) Dus alvast bedankt voor de tijd!!! Met vriendelijke groet Suske

 • Jo november 11, 2011 (09:17)

  Goedemorgen, Ik ben woensdag bij een huidarts geweest om ook mijn lichtelijke couperose te laten verwijderen met een laser. Het zat op mijn neus en lichtjes op de wangen. De behandeling deed totoaal geen pijn en eenmaal klaar zag het wel wat rood maar er werd mij verteld dat dit de volgende dag zo goed als weg zou zijn. Het is nu vrijdag en moet zeggen dat ik er niet beter uit ben gaan zien. Op mijn neus zit echt nog een “rode” sliert en deze zou weg gehaald zijn…op mijn wangen lijkt het ook nog te zitten, al zitten er piepkleine korstjes op.
  Ik vraag mij af of dit nog weg trekt, want op welke site ik ook kijk ze zeggen allemaal dat het de volgende dag zo goed als weg zou moeten zijn. Ik ben in staat op terug te gaan of moet ik toch nog geduld hebben en wachten tot het wel weg trekt als dat uberhaupt al gaat gebeuren. Mag er toch niet lelijker op worden dan voorheen.
  Heeft 135 euro voor 15 minuten gekost en dat zou eeuwig zonde zijn en al heleaal als het niet weg is en zelfs erger is.
  Wat moet ik nu doen?

 • author-avatar
  Jetske november 29, 2011 (12:09)

  Beste Jo,

  Zijn de rode vaatjes inmiddels weggetrokken? Het kan soms echt wel even duren voordat de “”resten” van het vaatje afgebroken zijn door het lichaam. Het is dan net alsof de vaatjes er nog zitten. Je kunt zelf goed controleren of ze echt goed behandeld zijn door een glas tegen de huid te drukken. Trekken de vlekjes weg dan zitten de vaatjes er nog steeds; gebeurt dit niet meer dan zullen de vaatjes vanzelf verdwijnen.

  groeten Jetske

 • Annemieke januari 10, 2012 (20:36)

  Beste Jetske,

  Ik heb een zeer gevoelige huid, lichte couperose en altijd rode wangen.
  Ik gebruik annayake, ultratime?
  Hoe denk jij over dit merk?

  Met vriendelijke groet,
  Annemieke

 • Johan januari 17, 2012 (21:03)

  Ik ben een man en 58 en al 15 jaar rosacea. Gebruik metronidazol maar er zijn periodes van heftige ontstekingen (met pus) die de huid ontsieren
  Is Efracea ook als onderhoudsmedicatie langdurig te slikken en is daarmee dan de rosacea (met name de onstekingen) terug te dringen

 • Yvonne februari 8, 2012 (15:25)

  Beste Jetske,

  Ik heb sinds een jaartje rosacea, in een lichte vorm. Nou heb ik dit gekregen nadat ik met de nuvaring ben begonnen. Op het moment gebruik ik geen anticonceptie, maar wil er wel weer mee beginnen.
  Welke vorm van anticonceptie is goed voor mij? Dit om te voorkomen dat mijn rosacea weer erger wordt. Ik zat zelf te denken aan een koperspiraaltje, aangezien deze geen hormonen bevat.
  Nou weet ik niet of met deze vraag bij je terecht kan en ben natuurlijk van plan om naar de huisarts te gaan, maar wilde even jouw mening weten.
  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groeten Yvonne.

 • author-avatar
  Jetske februari 15, 2012 (10:29)

  Hallo Annemieke,

  Om over een merk wat te zeggen is niet zo gemakkelijk; vaak verschillende de producten binnen een merk en zelfs binnen een lijn enorm. Een reiniger van merk A kan dus prima zijn, terwijl een toner vol met stoffen zit die je liever niet op je huid aanbrengt. Waar ik altijd zelf erg op let is of er in ieder geval geen parfum in een product zit. Dit is de nummer een allergeen en kan je huid zichtbaar en onzichtbaar beschadigen. Verder kun je de ingredienten van een product vergelijken met mijn lijstje te mijden ingredienten . Kom je er niet uit, dan kun je de INCI lijst naar me mailen.

  Succes! Groeten Jetske

 • Chelle februari 22, 2012 (22:02)

  Hallo,
  In november zijn er bij mij in een “kliniek”2 vaatjes gecoaguleerd (electro) onder mijn neus (lip gootje). Dit is helemaal mislukt en heeft een rode vlek onder mijn neus achter gelaten. Mijn eigen dermatoloog heeft het proberen te herstellen met diode lite laser. Dit heeft echter niet geholpen, omdat het volgens hem te diep zit voor de diode. Nu wil ik advies in gaan winnen bij een andere kliniek waar ze de nd yag laser gebruiken, maar zie van Paulien nou niet bepaald een opbeurend verhaal over het mogelijke resultaat van deze laser 🙁 Ik ben echt ten einde raad. De plek onder mijn neus is diffus rood en een stukje is echt goed te zien. Het wordt ook veel roder bij warm eten, inspanning e.d. Ik ben er echt heel verdrietig door en het verpest al maanden mijn dagen. Ik heb er al best heel vaak om gehuild. Wat is nou het beste om te doen? Straks maak ik het misschien alleen maar erger door er iets aan te laten doen……

 • Hanneke februari 25, 2012 (00:24)

  Goedenavond Jetske,

  Jarenlang heb ik zo n beetje alles geprobeerd wat schoonheidsspecialisten en drogisten te bieden hebben en ik was nergens echt tevreden over Ik gebruik sinds kort jouw lijn Uncover en mijn huid knapt er zichtbaar van op. Ik ben erg blij dat ik deze fijne producten ontdekt heb en niet meer constant aan het tobben ben wat ik er nu weer op moet smeren om mijn huid mooi te krijgen. Daarnaast vind ik deze weblog trouwens ook een geweldige informatiebron. Meestal krijg ik d.m.v. zoekfunctie antwoord op mijn vele vragen.

  Maar ik heb toch nog twee dingen die ik graag wil weten. Ik heb last van couperose op mijn wangen en een beetje op mijn neus. Sowieso heb ik een hele dunne huid waar aderen snel doorheen schijnen. Ik gebruik nu drie of vier keer per week vitamine a zuur (behalve op mijn wangen). Mijn huid verdraagt dit goed. Alleen mijn wangen worden wel zichtbaar roder al smeer ik er geen vitamine a zuur creme op. Is dit erg? Kan ik beter helemaal stoppen met vitamine a zuur? Ik wil het natuurlijk niet erger maken. Ik gebruik trouwens Differingel. Ik weet niet of dat verschil maakt.

  Mijn couperose is nog niet zo erg dat ik me er aan stoor, maar ik de toekomst wil ik wel een laserbehandeling ondergaan als het net zo erg wordt als bij mijn moeder. Is het verstandig om dit preventief al bij beginnende couperose te doen of kan ik er ook nog mee wachten?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Vriendelijke groeten,

  Hanneke

 • Chelle februari 27, 2012 (13:43)

  Afgelopen donderdag heb ik van de dermatoloog een hormoonzalf (met fucidine) gekregen om op de gecoaguleerde en gelaserde plek te smeren. Hij denkt dat het plekje dan sneller herstelt. ik moest het om de dag 1 x aanbrengen. Dus ik heb donderdag gesmeerd en zaterdag. Vanochten zag ik dat het echt roder aan het worden is. Ik gooi de hormoonzalf dus maar aan de kant. Ik vraag me nog steeds af of dit nog goed komt. Ik ben ondertussen echt ten einde raad : (

 • Fiona maart 6, 2012 (22:00)

  Fiona zegt:
  5 maart 2012 op 13:56Hallo Jetske,

  Ik had je gezien bij koffietijd en ik vond het erg interessant. Zelf heb ik sinds kort rosacea. Ik denk dat ik dit heb gekregen door het gebruiken van medicijnen, maar volgens de arts kan dit niet zo zijn. Ik heb nu van de huisarts zelf een creme gekregen die ik op mijn gezicht moet smeren, 2 keer per dag. Maar mijn vraag is hoe je dit nu het beste kan laten behandelen. Ik wil graag een biopeeling bij de schoonheidsspecialiste laten doen, is dat verstandig? Of kan ik beter naar een dermatoloog gaan? Ik wil hiervoor geen antibiotica nemen omdat ik al te veel medicijnen gebruik. Graag zou ik willen weten welke verzorgingsproducten ik het beste kan gebruiken? Zoals, cleansing, toner, dag- nachtcreme? Van welk merk? Ik heb ook een gevoelige huid en kan niet overal tegen. Ik ben 32 jaar. Ik hoor het heel graag van u. Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, F. Manders

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (10:58)

  Hallo Yvonne,
  Wat de trigger is bij rosacea verschilt per persoon. Bekende voorbeelden zijn pittig eten of alcohol. Als voor jouw de relatie duidelijk te vinden is bij de nuvaring zou ik zeker een andere vorm van anticonceptie zoeken. Het hoeft niet per se aan de hormonen te liggen maar het kan ook een van de andere bestanddelen zijn die deze reactie bij jouw huid veroorzaakt.

  Succes en je kunt natuurlijk altijd even laten weten als je wat hebt gevonden wat wel goed werkt bij jou! Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (17:22)

  Beste Chelle,

  Niet wanhopen hoor! Ik denk echt dat deze plek heel goed te behandelen is met de ND Yag laser. Ik ben groot fan van deze laser en zie eigenlijk nooit complicaties bij goed gebruik. Kun je de rode plek wegdrukken met je vinger of een glas? Dan weet ik bijna zeker dat de plek gewoon weggelaserd kan worden. Ik zou je adviseren een afspraak te maken met Annelijn van Ierland. Zij werkt in Hilversum in de Velthuiskliniek en heeft heel veel ervaring met de YAG laser. Ik kan me inderdaad voorstellen dat een creme met corticosteroiden niet werkt….

  vriendelijke groeten,

  Jetske

 • Chelle maart 30, 2012 (20:51)

  Hoi Jetske,

  Ik ben vorige week inderdaad bij mevrouw van Ierland geweest. Ze zei in eerste instantie dat het te diep zit en waarschijnlijk niet te behandelen is. Ik heb gevraagd naar de mogelijkheden met IPL. Dat kan inderdaad geprobeerd worden, maar ze denkt dat het niet echt zal helpen. Ze zag meer diffuse roodheid dan vaatjes, dus yag laser heeft niet veel nut om te gebruiken.
  Er is een foto gemaakt. In elk geval wachten met behandelen tot november. Dan heeft het een jaar de tijd gehad om te herstellen van de electro-coagulatie.
  Ik weet het eerlijk gezegd echt niet meer wat ik moet doen 🙁

 • author-avatar
  Jetske april 6, 2012 (11:23)

  Hallo Hanneke, wat een heerlijke reactie om te lezen. You made my day :-).

  Exfolierende stoffen verwijderen het bovenste laagje dode huidcellen, waardoor de couperose inderdaad iets zichtbaarder kan worden. De exfoliant kan hiervoor zorgen, maar ook bijvoorbeeld niacinamide exfolieert licht. Couperose kan gelukkig erg goed en blijvend weg gelaserd worden. Vind je het storend, dan hoef je zeker niet te wachten totdat het erger wordt. Je kunt altijd eens langsgaan bij de Velthuis Kliniek, daar ben je van harte welkom en kun je een keer advies inwinnen.

  Succes en groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 7, 2012 (23:50)

  beste Fiona,

  Leuk om te horen dat je “mijn optreden” bij koffietijd interessant vond. Ik zou een beetje voorzichtig zijn met peelings; die kunnen je rosacea verergeren. Gebruik van een antibiotica zalf (of orale antibiotica) kunnen inderdaad helpen tegen rosacea. Eventueel kan je ook de vaatjes weg laten laseren. Als je me je adres mailt kan ik je wat samples sturen van mijn eigen verzorgingsproducten; hier zitten ingredienten in die goed kunnen werken tegen rosacea.

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 11, 2012 (09:39)

  Beste Chelle, goed dat je bij Annelijn bent langs geweest. Zij weet er erg veel vanaf en heeft je huid ook gezien… Helaas niet de reactie die je hoopte maar je kunt altijd in november natuurlijk nog eens naar Annelijn gaan. Ze weet echt goed wat ze doet.
  Groeten Jetske

 • babs kooistra april 23, 2012 (13:34)

  Hallo Jetske,

  Ik heb de laatste jaren wel wat last gehad van couperose, maar niet storend, hoewel ik wel van plan was het te laseren.

  Totdat mijn wang beschadigt werd door een pincet, het bloedde heftig en lang ( ik slik ook bloed verdunners), maar sinds dien zijn mijn wangen veel roder en meer zichtbare adertjes. Het plotseling allemaal veel erger.
  Kan het zijn dat het komt door die beschadiging en wat kan ik er aan doen?

  Ik loop nu ook van alles er op te smeren en mijn voeding erop aan te passen. Ik hoop dat het in de loop van de tijd weer allemaal wegtrekt.

  Kunt u een advies geven, alvast hartelijk dank

 • babs kooistra april 23, 2012 (14:37)

  Hallo Jetske,

  Ik was er nog vergeten bij te zeggen dat ik van mijn arts een tube Azelainezuur 20%, heb gekregen, maar dit brandt nogal, moet ik daar mee door gaan?

 • Paulien april 26, 2012 (10:06)

  Beste Jetske,

  Begin 2010 heb ik mijn wangen laten laseren bij de Velthuiskliniek met een YAG-laser tegen couperose. Tijdens de intake is niets gezegd over rosacea. Ik heb je toen al geschreven dat het na de behandeling steeds erg opvlamde. Ben 2 maal terug geweest naar de behandelend arts die het niet kon verklaren. Ik kreeg een recept mee tegen rosacea die ik wel heb gebruikt, maar die niet hielp. Ik ben voordat ik de creme gebruikte naar de dermatoloog geweest in het Velper ziekenhuis waar ik al jaren loop en zij zei dat ik helemaal geen rosacea heb. Daarom werkte de creme ook niet. Mijn wangen zijn een jaar later nog steeds roder dan voor de behandeling en worden snel rood bij aanraking of bij prikkelende situaties (wijn, heet drinken etc.). Ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik ooit mijn wangen heb laten laseren, van de regen in de drup. Mijn dermatoloog zegt dat ik echt geen rosacea heb, ik heb ook nooit een probleemhuid gehad, alleen snel rood, doordat de huid dun is en gevoelig. Kan deze YAG-laser mijn huid zo hebben beinvloed/geirritered dat het bloed onder de huid nu nog sneller naar de oppervlakte trekt dan voorheen? Ook heb ik na de behandeling lichte kringen op de wang gekregen die ik voorheen ook niet had.
  Is er nog iets aan te doen?? Ik baal echt vreselijk van het feit dat ik nu zeer snel rood wordt en ik niet meer zonder enige camouflage de deur uit durf te gaan.

  • Gertjan maart 31, 2015 (22:14)

   Paulien,

   Wat ik me afvraag na het lezen van al je berichten, hoe het nu met je gaat? Heb je een oplossing kunnen vinden?

 • Lo mei 6, 2012 (16:58)

  Beste Jetske,

  Ik weet op dit moment echt niet meer wat ik kan doen.

  Ik heb een roodvlekje op mijn wang presies op het appelgedeelte, ik geloof dat dit een spider heet? soort moedervlek maar dan rood en zichtbaar storend omdat het verdikt is. Ik heb het nu een aantal keren laten coaguleren, maar het heeft geen baat, sterker nog het verergert, hiedoor ben ik zeer verdrietig. camoufleren lukt enigzins maar verdikking blijft en daardoor lijkt het op een pukkel. Ik heb nu griep en door het snuiten en niezen enz… word het steeds dikker en rooder. Wat nu te doen, ben over mijn andere rode aders totaal niet storend, alleen dat ene rotvlekje, als ik slaap dan duwd mijn rechterzijde omhoog, waardoor er telkens druk op komt. Ik zit nu zelf aan laser of ipl te denken, maar ben bang dat dat mischien ook de boel eger maakt, iig de T-away-diatermine-coagulatie heeft het verpest, terwijl ik nog heel hard vroeg of het niet erger werd? welnee ik kan het echt verbeteren, had ik mijn vertrouwen maar niet in haar gelegd! Heb je advies? Alvast bedankt, Lo.

 • Else mei 10, 2012 (11:17)

  Ha Jetske,

  Ik overweeg vit A creme te gaan gebruiken, maar heb rosacea en las dat dat geen goede combinatie is? Ik gebruik al jaren Rozexgel, 2 keer per dag, maar merk dat de rosacea de laatste tijd erger wordt, vooal om de neusvleherls veel jeuk/ irritatie en meer rode vlekjes (gesprongen adertjes). Verder gebruik ik factor 30 zonnebrandcreme “anti-ageing” van Louis Widmer en snachts vaak een creme of olie van weleda. Oja! En qua reiniger gebruik ik amandel verzachtende reinigingsmelk van weleda.

  Wat is aan te raden om te gebruiken? En wat helpt het beste tegen Rosacea? vast mijn hartelijke dank!

 • author-avatar
  Jetske september 4, 2012 (16:20)

  Beste Else,

  Een huid met rosacea is een gevoelige huid. Het is dus belangrijk milde producten te gebruiken. Vitamine A zuur adviseer ik niet omdat dit te heftig kan zijn voor je huid. Ingredienten zoals vitamine C en niacinamide zijn wel erg geschikt. Meer informatie over rosacea kan je vinden in de blog die ik eerder heb geschreven over rosacea:
  http://jetskeultee.nl/2009/05/20/behandeling-van-rosacea/

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 13, 2012 (10:11)

  Hallo Babs,

  Van Azalainezuur is inderdaad bekend dat het de huid kan irriteren. Blijft het bij een branderig gevoel? Of is het intussen al minder geworden? Als de irritatie aanhoudt, kun je je huisarts het beste vragen om een ander product.
  Op mijn blog vind je verschillende andere ingredienten die werkzaam kunnen zijn, zoals glycolzuur, zoethoutwortelextract, vitamine A zuur, Vitamine C en niacinamide.
  Nummer 1 blijft natuurlijk een goede zonnebrandcreme, anders is het dweilen met de kraan open.

  Groeten, Jetske

 • Sannie oktober 1, 2012 (13:28)

  Een simpele vraag: bepaalde voedingsmiddelen zoals wijn, kruiden etc kunnen roodheid veroorzaken, maar zorgt het voor tijdelijke roodheid of veroorzaakt het ook nieuwe vaatjes? Dat is mij niet helemaal duidelijk. Maw is voeding/wijn een tijdelijke of blijvende roodmaker?

 • Sannie oktober 23, 2012 (19:09)

  Nog een vraag: heb je ervaring met een skinsmoothing apparaat? Ik zoek naar betaalbare methoden om van mijn couperose af te komen, en ik ontdekte dit. Ik hoop dat je deze, en bovenstaande, vraag kunt beantwoorden.

 • margreet december 1, 2012 (15:56)

  Twee jaar geleden heb ik 2 behandelingen met lichtflitsjes gehad ivm couperose. Best pijnlijk. Het resultaat zag er toen netjes uit, maar nu is de roodheid volledig terug. Die behandeling zal ik dus niet meer doen.
  Bescherming tegen de zon is belangrijk, maar eigenlijk lig ik nooit echt te zonnen. En om nou bij elke zonnestraal en bij elk wandelingetje te smeren is ook weer zo wat. Ik heb me er gewoon maar bij neergelegd van die roodpaarse wangen.

 • author-avatar
  Jetske december 19, 2012 (16:42)

  Hi Else,

  Rood licht kan vrije radicalen veroorzaken. Dit is een reden waarom ik rood licht niet zou willen adviseren. Je kan couperose m.b.v. een laser verminderen. Ik weet niet zo goed wat je bedoelt met elektrisch verwijderen?

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske december 19, 2012 (16:44)

  Beste Lo,

  Wat vervelend om te lezen. Ik zou je willen adviseren om contact op te nemen met een dermatoloog. Voor mij is het erg moeilijk om zo te bepalen wat er precies aan de hand is. Een dermatoloog kan even naar je huid kijken en een passend advies geven. Veel succes!

  Groeten Jetske

 • Brenda januari 5, 2013 (16:18)

  Dag Jetske,

  Mijn arts heeft mij vitamine A creme voorgeschreven. Ik heb echter last van couperose. Mag ik dit wel gebruiken?

 • Karin januari 6, 2013 (15:37)

  Hoi Jetske,

  Ik heb sinds kort ook Rosacea, het is niet zo heel erg maar het ontsiert wel mijn gezicht. Ik heb het vooral in de plooien om mijn mond naar mijn neusvleugels toe, en heb er vooral in de winter last van. Af en toe komen er bultjes en papels op die een beetje pijnlijk zijn. Als het erger wordt overweeg ik me te laten laseren. Hier heb ik een vraag over: Als de behandeling zou helpen ( hoor en lees dat het niet altijd helpt,maar soms ook wel averechts helpt), blijven die bultjes en papels dan ook weg?
  En kan ik ergens een indicatie vinden wat het kost?

  Met Vriendelijke groet,

  Karin.

 • Bauke januari 14, 2013 (13:29)

  Hallo Jetske,

  Graag zou ik aan je willen vragen of je ervaring hebt met de IPL van Medcos om couperose mee te verwijderen?

  Alvast hartelijk dank!
  Vriendelijke groet, Bauke

 • Larissa januari 20, 2013 (20:39)

  Hoi Jetske,

  Ik weet niet zo goed wat ik van mijn rode wangen moet vinden.
  Ben 19 jaar trouwens en loop hier zo goed als mijn hele leven al mee rond, heeft mijn puberteit ook behoorlijk beinvloed en is naar mijn idee toen ook erger geworden.
  Mensen noemen het wel een gezond blosje op mijn wangen. Maar het lijkt meer alsof ik de hele dag door bloos, dit loopt dan vanaf mijn jukbeenderen tot aan mijn kaaklijn. zo n 7 cm over beide wangen.
  Tijdens sporten word het roder, maar ook wanneer ik me bloot stel aan temperatuur wisselingen word dit erger.
  Ik ben er nooit mee naar een dokter gegaan omdat ik niet graag heb dat mensen mijn rode wangen zien. Maar weet dus ook niet of het uberhaupt wel couperose of iets in die richting is.
  Zou er zelf graag wat aan willen doen, want ik ben er door de jaren heen vrij onzeker door geworden en ben voor mezelf genoodzaakt om elke dag weer met groene creme en concealer aan de gang te gaan omdat ik het gewoon echt lelijk vind.

  Kun jij hier iets over zeggen?
  Groetjes

 • Anoniem maart 11, 2013 (17:49)

  Hallo Jetske

  Op het ogenblik heb ik veel last van mijn huid. Rosacea en stekende plekken.
  Kun je ook zeggen wat het beste is om te doen. Ik kan pas 18 maart langskomen bij de dermatoloog en ondertussen heb ik koelzalf voor de branderige huid. Is dit goed? Het wordt er wel wat rustiger door. groetjes Alie

 • Joyce april 12, 2013 (18:53)

  Beste Jetske,

  Wat is je blog een eyeopener, mijn complimenten. Vorig jaar heb ik via een goed aangeschreven salon een kuur gevolgd om mijn couperose weg te laten laseren. Zij gebruikten Adena Intense Pulsed Light. Helaas hebben de 8 behandelingen weinig tot geen resultaat gebracht. Zijn er andere methoden mogelijk en wat zou je aanraden? Bieden jullie deze ook aan? Of bestaat er altijd een marge bij wie dit niet aanslaat?

  Groet Joyce

 • Anna juli 21, 2013 (11:56)

  Dag Jetske.

  Ik heb sinds 8 jaar rosacea (ernstig) en heb denk ik al zeker 80 ipl behandelingen achter de rug. Dit zijn telkens stevige behandelingen met de Quantum sr en werken goed voor mij. Ik hou het zo goed onder controle. Nu heb ik een drietal vragen.

  Ik heb gisteren weer een behandeling gekregen. Deze voelde stevig aan en ik verwachte vanmorgen een stevige zwelling (normaal gesproken is mijn gezicht zo n dag of drie flink opgezwollen na een behandeling) maar dat is dus helemaal niet zo.

  Ik heb de afglopen twee maanden Coladeen extra sterke dosis van Lamberts geslikt omdat dit aangeraden werd door mijn arts. Het zou zorgen voor stevigere vaatwanden.

  Kan het zo zijn dat hierdoor mijn zwelling niet zo erg is odt mijn vaten sterker zijn georden? Of kan het zijn dat mijn huid (ondanks het altijd dragen van een zonnepet) wat gebruind was (dit moet dan minimaal zijn want ik kan dat niet zien) en dat daardoor de meeste intensiteit van de behandeling in die opperhuid is gaan zitten?

  Verder heb ik nog steeds gen zonnebrandcreme gevonden waar ik tegen kan. Ik heb er al zo enorm veel geprobeerd en altijd loop ik na een aantal uur met een enorme flush rond.

  Heb jij soms nog suggesties?

  Groet

  Anna

 • Jan Willem september 11, 2013 (20:01)

  Hallo Jetske,

  Allereerst mijn complimenten voor deze site: erg informatief!

  Vier weken geleden zijn bij mij door een dermatoloog, bij wijze van een proefbehandeling, enkele vaatjes behandeld d.m.v. elektrocoagulatie. De aangepakte vaatjes zijn inmiddels grotendeels verdwenen. Wel waren de behandelde plekken de eerste weken erg rood (zonder korstjes). In jouw blog geef je aan dat bij gebruik van de 1064 Yag laser geen korstjes optreden. Treedt er dan ook geen roodheid op? Mijn dermatoloog gaf aan dat elektrocoagulatie een mildere methode is dan laseren.

  Verder vroeg ik me af of er – voor een man – goede manieren zijn om couperose (enigszins) te camoufleren. In het verleden heb ik wel eens het groene couperosepoeder van Dr. Van der Hoog gebruikt, maar dit is helaas uit de handel gehaald. Zijn er goede alternatieven?

  Groeten, Jan Willem

 • Claudia oktober 4, 2013 (23:25)

  Beste Jetske,

  Met veel bewondering je site doorgelezen! Ben 25 jaar en ben al jaren bezig met het uitproberen van allemaal producten, funest voor mijn huid zo blijkt! Door jouw site en adviezen heb ik de La Roche Posay Toleriane lijn de volgende dag aangeschaft en een proefset van jouw producten bestelt! Ook ben ik langs de Velthuis kliniek geweest voor mijn roodheid! Eindelijk uitzicht op een gezonde rustige huid, mijn complimenten!!!

 • Thijs december 12, 2013 (21:02)

  Hallo Jetske,

  Misschien kun jij mij raad geven over de volgende vragen waar ik mee ben komen te zitten in de afgelopen jaren. Sinds een jaar of 2 lijk ik in zekere mate een vorm van bloosangst te hebben ontwikkeld, normaal gesproken ligt de oorsprong van zo n fobie bij (onzekerheid?). Toch ben ik absoluut niet onzeker aangelegd en vroeger was ik al helemaal niet zo. Toch maken die rode koontjes mij onzeker omdat die bij de minst of geringste trigger opvlammen, dit kan zijn in een gesprek, maar ook als ik last heb van stress. Eerst was ik hier nooit mee bezig maar desondanks ben ik toch iets te vaak gewezen op mijn kleur waardoor ik hier mij bezig ben gaan houden.

  Om dit op te lossen ben ik eerst naar de huisarts gegaan en die heeft mij doorverwezen naar een dermatoloog, echter kon de dermatoloog niets vinden en heeft mij enkel een brochure meegegeven naar zo n kliniek waar ze laserbehandelingen aanbieden. Zo gezegd zo gedaan. Eerst heb ik bij een ziekenhuis (1 jaar geleden) zo n IPL behandeling ondergaan (met die flitsen), dat heeft wel resultaat opgeleverd maar niet veel. Een jaar later ben ik verder gaan zoeken op internet en kwam ik uit bij de bergman kliniek, afin, 3 weken geleden heb ik een behandeling gehad met zo YAG-laser maar tot op heden is er geen zichtbaar resultaat.

  Resumerend: ik ben een man van 21 jaar met een lichte egale rustige huid, maar vaak na een uur dat ik wakker ben komen de gezonde hollandse blossen al. (diffuse roodheid).

  Mvgr

 • Peter januari 10, 2014 (18:48)

  Beste Jetske,

  In december is door mijn huisarts rosacea gediagnosticeerd, waarbij werd aangegeven dit bij het ouder worden hoort. Doordat het aantal nieuwe plekken in mijn gezicht toeneemt heb ik de dermatoloog bezocht waarbij de diagnose bevestigd. Ik heb een crème voorgeschreven gekregen (rosiced) en het advies gekregen om het eventueel te laten laseren. Mijn vraag is : welke stappen kan ik ondernemen om nieuwe rosacea plekken te voorkomen, heeft de crème dit ook als werking en dient deze in het gehele gezicht aangebracht te worden, of alleen op de zichtbare plekken?

  Alvast bedankt,

  Groet,

  Peter

 • Loes januari 28, 2014 (00:07)

  Beste Jetske,

  Ik heb drie dagen terug een spinnenkopje op mijn wang weg laten laseren (onder mijn oog). Dit was eigenlijk het enige adertje dat voor het blote oog zichtbaar was en mij stoorde. Na het laseren (een keer schieten) kwam het adertje na een uur weer terug, dus ben ik terug gegaan en heeft de specialist nog 2 keer met de laser geschoten. Na enkele uren verscheen er weer een adertje. Nu extra donker (paars) en als ik het met een doorschijnende spatel indruk is het nog steeds zichtbaar. Daarnaast zijn er wat stukjes daaromheen grijs verkleurd. Is dit normaal en gaan de paarse en grijze deeltjes nog weg of moet ik nog een keer terug?

  Alvast heel veel dank voor je antwoord!

 • Rob januari 29, 2014 (20:15)

  Hallo.

  Ik ben een jongen van 21 jaar en ben zeer benieuwd wat ik heb want ik schaam me kapot als iedereen vraagt wat heb je in je gezicht gedaan. ( ben er nog niet mee naar een huisarts geweest ) Ik smeer smorgens een dagcreme op ( creme de jour Aloe vera ) en savonds een crme van Hydro nachtcreme.

  Alleen telkens als ik na het werken thuis kom en ga eten dan krijg ik een enorme rode wangen en lijkt het net of ik onder de zonnebank ben geweest want onder mijn oog leden blijft het wel super wit. Verder mijn neus ofzo is niks mee aan de hand. Het voelt echt droog en branderig aan.

  Ik drink veel water en sport 4x in de week. Waar kan dit aan liggen of wat is het is er een oplossing voor???

  Ik heb dit ineens na de zomdervakantie gekregen normaal nooit last van gehad of iets.

  En ook na het douche heb ik het.

  Wie o wie kan mijn helpen.

  Mvg Rob.

 • author-avatar
  Jetske februari 10, 2014 (09:44)

  Beste Rob,

  Het zou kunnen gaan om rosacea, maar dit weet ik uiteraard niet zeker. Het is lastig voor mij om er, zonder je gezien te hebben, een goede uitspraak over te doen. Op mijn blog vind je meer informatie over rosacea en wellicht kan je je erin vinden:

  http://jetskeultee.nl/heb-jij-misschien-rosacea/obj7777341

  http://jetskeultee.nl/het-behandelen-van-rosacea/obj7777342

  Ik zou je willen adviseren om contact op te nemen met je huisarts of dermatoloog. Hij of zij kan naar je huid kijken en je een passend advies geven. Succes!

  Groetjes Jetske

 • Danielle april 4, 2014 (18:46)

  Beste Jetske,

  Helaas heb ik last van lichte couperose en lichte acne. Hiervoor heb ik in het verleden vitamine a zuur creme gebruikt 0,05 % en dit ging erg goed. Alleen deze behandeling heb ik even geleden gestaakt en ipl behandelingen ondergaan in een kliniek ivm de couperose. Ook dit deed mijn huid erg goed, de couperose is nog niet weg, maar voor de acne deed het wonderen. Nu heb ik de Silk n Reju gekocht voor thuisgebruik, voor huidverbetering en antiveroudering door IPL. De eerste 4 weken is 3 keer per week behandelen de bedoeling (15-20 minuten per behandeling, 5-7 minuten per zone) en daarna 1 keer per week bijhouden. Kan ik dit combineren met de vitamine a zuur creme? Mijn huid kan de creme goed verduren, alleen moest inderdaad even wennen in het begin. Ik zal dan opnieuw het gebruik langzaam opbouwen.

  Heel veel dank voor je antwoord! Ik wil je ook graag vergoeden voor je advies aangezien ik zelf geen patiënt van je ben.

  Groet,

  Danielle

 • Danielle april 4, 2014 (22:37)

  Beste Jetske,

  Na lang speuren heb ik het antwoord al gevonden op je site. Iemand had al een soort gelijke vraag gesteld. Bedankt voor de alle informatie op je site en de mogelijkheid tot het stellen van vragen!

  Groet,

  Danielle

  • author-avatar
   Jetske april 14, 2014 (13:29)

   Beste Danielle,

   Fijn dat je het antwoord al gevonden hebt!

   Groetjes Jetske

 • Rick april 23, 2014 (11:23)

  Beste Jetske,

  Ik en 21 jaar en heb nadat ik acne heb gehad een rode gevoelige huid overgehouden. Inmiddels ben ik bij meerdere dermatologen geweest die mij ontzettend veel verschillende crèmes en medicijnen hebben geven.

  Het vreemde is dat de huid in mijn gezicht niet altijd rood is. Vaak als het lekker weer is en ik een lange tijd buiten ben kleurt deze terug naar de kleur zoals het hoort te zijn. Toch sluiten verdere kenmerken van Coulperose allemaal aan bij mijn klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan temperatuurwisseling. Ik twijfel dus een beetje of ik echt te maken heb met Coulporose, zeker omdat al de doctoren nooit dit woord hebben laten vallen in de afgelopen 1,5 jaar (wellicht om geld te verdienen?)

  Wat denk je als je zo mijn situatie hoort, en wat raad je precies aan?

 • Anna mei 1, 2014 (14:06)

  Ik heb een vraagje over deT-away behandeling. Ik heb al erg lang last van couperose rondom mijn neus en beetje op mijn wangen. Afgelopen november heb ik besloten om ze te laten weghalen met de T-away. Mijn huid is erg maar ook erg dun en gevoelig dus heb ik besloten om alleen 2 adertjes op mijn wang te behandelen. Wat ben ik blij dat ik alleen die 2 liet doen! Na 4 maanden liep ik nog steeds met enorme rooie plek dat was ook pijnlijk. Toen ik aan de’’ behandelaar’’ heb gevraagd wat moet ik nu doen kreeg ik de nacht collageen om de roodheid te verminderen. Dit heeft natuurlijk niet geholpen. Met veel verdriet ging ik naar de 2 consult om te vragen of zij kan iets voor mij betekenen. Toen heb ik gehoord…tuurlijk, doen we 2 de keer en dan komt goed. Na 6 weken loop ik nog steeds met nog ergere, enorme rode plek op mijn wang dat allen maar groter wordt. Toen ik vroeg wat nu heb ik gehoord dat ik moet me nog 2 keer laten behandelen voor €350!!

  Ik ben op dit moment erg verdrietig en gebruik ik meer corrector dan voor. Ik ben pas 33 en nu al moet ik zo veel make- up op doen om beetje normaal rond te lopen.

  Na mijn 3 de consult ergens anders heb ik gehoord dat mijn adertje is ontstoken en er kwam ook wat pigment erbij en zij kan helaas niks meer voor mij doen!!

  Is dit idd afgelopen voor mij. Ik voel me op dit moment verlaten en ben erg boos dat niemand heeft mijn huid goed bekeken voor de behandeling. Ik zit zelf te denken om juridische stappen te nemen want ik heb een rode litteken of hoe je dat ook noemt tot eind van mijn leven!

  Is er ergens anders andere methode dat zou eventueel kunnen werken/helpen??

  • author-avatar
   Jetske mei 12, 2014 (15:55)

   Beste Anna,

   Wat enorm vervelend om te lezen. Ik denk dat het voor nu belangrijk is je huid rust te gunnen. Als je huid niet meer ontstoken is kan je een crème gebruiken met vitamine C, niacinamide en zoetoutwortelextract. Niacinamide zorgt er bijvoorbeeld voor dat de barrièrefunctie van de huid gezond en sterk wordt en blijft. Verder kan het, net als vitamine C, pigmentvlekken verminderen. Zoethoutwortelextract kalmeert de huid. Gebruik daarnaast een zonnebrandcrème; door de zon verergeren pigmentvlekken namelijk. Ik hoop dat het snel weer beter gaat! Als de verkleuring niet wegtrekt zou ik zeker te raden gaan bij iemand die deskundig is op dit gebied en mogelijk de vervelende plek met goede apparatuur/laser kan weghalen. Je zou eventueel terecht kunnen bij Annelijn van Ierland, zij is huidtherapeut en werkt bij de Velthuiskliniek in Hilversum.

   Groetjes Jetske

 • kad juli 10, 2014 (19:07)

  Beste Jetske,

  Ik heb altijd last van acne ik heb alles geprobeerd maar blijft nog, laatse tijd heeft dermatoloog azelainezuur 20% en eryacne gegven , mijn vraag is dit cremes veilig voor zwangerschap ?

  • Jetske augustus 26, 2014 (14:11)

   Beste Kad,

   Over het gebruik van azelaïnezuur en zwangerschap is nog weinig bekend. Je kunt meer lezen op http://www.drugs.com/pregnancy/azelaic-acid-topical.html. Geef het in ieder geval aan bij de behandelend arts. Eryacne kan je wel gebruiken tijdens de zwangerschap.

   Groetjes Jetske

 • frieda van de kamp augustus 20, 2014 (01:30)

  Beste Jetske

  Ik heb al eerder contact met je opgenomen over mijn couperose ( onlangs nog en eveneens gister )waar sinds kort tot 2 keer rosacea bij is gekomen Deze verdwijnt na een kuur van 3/4 weken met 4 capcules tetracycline per dag ( 2maal daags 2) Ik heb n afspraak lopen bij de Velthuiskliniek in Rotterdam maar na al de verhalen die ik nu gelezen heb over vurige roodheid en verdikkingen na de behandelingen ( advies aldaar 3 maal laser ) a € 175. per keer denk ik ik dat ik de afspraak van 2 september maar afzeg Ik wil ook een s lift laten doen Dat heb ik ook laten doen toen ik 50 jaar was geworden Nu ruim 20 jaar geleden en ik zie er nog steeds zeker 10 jaar jonger uit Hoera krijg ik er weer 10 jaar bij of af ,net hoe je t wilt zeggen Ik heb nog nauwelijks rimpels ,wel af en toe hylaronzuur injectables maar wil nu ietsje strakker en minder injectables tegen hamsterwangetjes bijvb Doe ik verstandig om de laser behandelijng van 2 september af te zeggen en dan maar 1 of 2 keer per jaar tetracycline te gebruiken Ik heb geen last van roodheid trouwens bij de rosacea

  • Jetske september 11, 2014 (15:18)

   Beste Frieda,

   Ik ben benieuwd of je nog bij de Velthuis Kliniek bent geweest? Ik doe mijn best alle vragen op de blog zo snel mogelijk te beantwoorden, maar dit lukt niet altijd…

   Groetjes Jetske

 • Lieke oktober 5, 2014 (16:23)

  Ik ben 50 jaar oud. Ik heb volgens de cosmetisch arts volumeverlies onder de ogen en bij de kaak. Maar heeft het nu zin om vitamine a zuur/retinol te blijven gebruiken? Ik heb begrepen dat als je geen vet meer onder de huid hebt, minder collageen, het ook geen zin meer heeft om vit. A zuur te gebruiken, want de huid maakt geen collageen meer aan. En het heeft ook geen zin om onder de laser te gaan. Maar klopt dat wel? Ik heb o.m. Velthuis Kliniek gebeld. Maar wat kun je dan wel doen? Is er een natuurlijke manier om weer wat verloren collageen/vet terug te krijgen??Of zit je dan aan filers vast?

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (16:15)

   Beste Lieke,

   Iedereen zal collageen in zijn huid blijven houden, anders zak je als een soort pudding in elkaar. Uiteraard neemt het wel af naarmate je ouder wordt. Vitamine A zuur stimuleert de aanmaak van collageen en zal de huid ook iets steviger maken. Ook kunnen rimpels iets verminderen. Er zijn ook zeker goede resultaten te behalen met laserbehandelingen. Het nadeel is wel dat het een langdurig en kostbaar proces is.      

   Groetjes Jetske

 • susanne oktober 9, 2014 (19:22)

  ik heb ook altijd last van rode wangen met couprose

  heb al verschillende behandelingen laten doen weg prikken en ipl flits behandelingen maar omdat de vaatjes zo klein zijn en de roodheid de overhand heeft kunnen ze er heel weinig aan doen

  ik ben nu bezig met L300 Lymphobiony een behandeling met koud laser

  weet jij of ik hier baat bij kan hebben of is dit ook weggegooit geld

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:15)

   Beste Susanne,

   Bij heel veel dunne en fijne vaatjes kan IPL behandeling goed werken. Als je merkt dat dit niet veel heeft gedaan dan zal de laatst genoemde behandeling waarschijnlijk ook niet meer doen. Couperose verergert door zonschade en daarom is het belangrijk de huid altijd te beschermen met een zonnebrandcrème!

   Groetjes Jetske

 • Denise december 15, 2014 (09:19)

  Ik heb gehoord dat couperose creme ook werkt tegen blozen, klopt dit?

  Groetjes,

  Denise

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (16:45)

   Beste Denise,

   Couperose kan helaas niet weggesmeerd worden en het zal dus ook niets doen aan blozen. Laserbehandelingen kunnen wel helpen, maar daar hangt natuurlijk wel weer een prijskaartje aan.

   Groetjes Jetske

 • Tina december 30, 2014 (10:03)

  Dag Jetske,

  Is het zo dat couperose in de hand wordt gewerkt door sporten? Ik heb de indruk dat de bloedvaatjes in mijn gezicht pas echt zichtbaar zijn geworden na een periode van hardlopen. Ik kom ook altijd wel terug met een rood hoofd…

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:30)

   Beste Tina,

   Door temperatuurswisselingen (bijv. de kou buiten) kan couperose verergeren. Verder valt couperose meer op na een periode van inspanning.

   Groetjes Jetske

 • Maike december 30, 2014 (21:28)

  Ik heb vandaag mijn couperose door middel van een t-away behandeling laten verwijderen, maar waar ik op mijn ooghuid behandeld ben zie ik allemaal inhammetjes en lijntjes. Is er een kans dat dit nog weg gaat?

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:30)

   Beste Maike,

   Ik vind het moeilijk om advies te geven zonder je huid gezien te hebben. Ik zou je willen adviseren contact op te nemen met de behandeld arts.

   Groetjes Jetske

 • Suze januari 4, 2015 (17:19)

  Hallo, ik heb pas van een schoonheids specialiste te horen gekregen dat ik couperose heb en een erg gevoelige huid met puistjes. Mijn voorhoofd zit onder de pukkels en mijn wangen en neus zijn erg rood. Mijn ogen en kin zijn normaal, maar daar zie extra goed aan dat mijn wangen en neus dus rood zijn. Ik schaam me hier ontzettend voor. Ook omdat ik nu 16 ben en dus erg met mijn uiterlijk bezig ben. ik kan niet tegen make up. Ik wil ook een mooie huid! Wat zou ik kunnen doen? Liefs Suze

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:30)

   Beste Suze,

   Het is altijd belangrijk om milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten zoals parfum en gedenatureerde alcohol. Op mijn blog kan je een aantal producten vinden die je zou kunnen gebruiken: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314. De roodheid zou bijvoorbeeld kunnen verminderen door een ingrediënt als niacinamide (in een dag/nachtcrème). Bij onzuiverheden is een ingrediënt als salicylzuur (in een exfoliant) erg geschikt. Het verwijdert dode huidcellen, werkt ontstekingsremmend en kan in de porie komen en het schoonhouden.
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

   Groetjes Jetske

 • Lien januari 20, 2015 (08:22)

  Dag Jetske,

  ik ben enkele dagen behandeld met de laser. Nu is er een open wondje aan mijn neusvleugel. Er is blijkbaar ongemerkt een korstje afgevallen. Zal dat goed herstellen?

  • author-avatar
   Jetske maart 30, 2015 (14:45)

   Beste Lien,

   Ik weet helaas niet met welke laser je behandeld bent maar na een behandeling van een gefractioneerde CO2 laser kunnen er wat korstjes ontstaan. Een open wondje is natuurlijk niet de bedoeling. Ik zou je in ieder geval willen adviseren contact op te nemen met de behandeld arts.

   Groetjes Jetske

 • Gerrit Jan januari 23, 2015 (14:51)

  Hallo,

  Ook ik heb al een tijd last van couperose op neus en wangen. Nu is mijn vraag: ik heb psoriasis en ben momenteel geheel “schoon”. Ik gebruik een biological (Humira). Kan ik dan wel met laser behandeld worden?

  • author-avatar
   Jetske maart 30, 2015 (14:45)

   Beste Gerrit Jan,

   Ik zou je willen adviseren dit voor te leggen aan de behandeld arts.

   Groetjes Jetske

 • Eef januari 31, 2015 (15:53)

  Goedemiddag,

  Graag stel ik de volgende vraag aan u. Mijn zoontje van 6 jaar heeft een verwijd bloedvaatje/spinnetje/adertje op zijn wang. Het ziet er behoorlijk rood uit en het valt dus op. Op zich helemaal niet erg, maar ben gewoon benieuwd of er een middeltje tegen is? Las op internet over vitamine K druppels op het adertje doen? Ben benieuwd naar uw reactie. Hartelijk bedankt alvast.

  • author-avatar
   Jetske april 3, 2015 (11:15)

   Beste Eef,

   Zou je mij een foto kunnen sturen van zijn huid (info@dr-jetskeultee.nl)? Dan kan ik er even naar kijken.

   Groetjes Jetske

 • Bart februari 4, 2015 (15:21)

  Hallo Jetske,

  Eerst en vooral zou ik u willen bedanken voor al het werk en de moeite die u in uw blogs en het beantwoorden van vragen steekt.

  Ongeveer een jaar geleden ben ik naar een dermatoloog geweest omdat ik enorm veel last had van gevoelige wangen, die bij het kleinste beetje stress, temperatuur verschil of gebruik van crèmes zwaar irriteren en extreem rood worden. Verder heb ik ook veel bobbeltjes op de achterkant van mijn bovenarmen.

  Volgens de dermatoloog heb ik keratosis pilaris rubra faceii , sindsdien douch ik zonder shampoos en zeep en gebruikte ik enkel crèmes zonder alcohol en parfum, maar heb helaas nog steeds irritatie.

  Sinds een maandje gebruik ik na veel blogs te lezen op internet uw product (De moisturizer: normale tot droge huid) en merk niks van irritatie of roodheid na het aanbrengen.

  Mijn huid gaat er enorm op vooruit en is stukken minder gevoelig.

  Maar bij stress zoals bij een sollicitatie of presentatie maar ook tijdens het fitnessen worden mijn wangen bloedrood

  Ik lees nu dat er laserbehandelingen zijn tegen couperose en rosacea die de roodheid reduceren helpen dit soort lazerbehandelingen ook tegen de roodheid van de aandoening die ik heb ?

  Heeft u verder eventueel nog enkele tips omtrent supplementen/producten/verzorging die ik bij deze aandoening kan toepassen want ik kan er zeer weinig over vinden op internet blijkbaar is het niet zo bekend bij het publiek.

  Ik ben zelf overigens een man van 25 jaar oud.

  Alvast bedankt voor de moeite.

  Mvg

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:00)

   Beste Bart,

   Er zijn inderdaad niet veel studies gedaan naar dit onderwerp. De roodheid van keratosis pilaris rubra faceii verschilt van de roodheid die ontstaat bij bijvoorbeeld stress. De roodheid van keratosis pilaris rubra faceii blijkt goed te behandelen zijn met een pulsed dye laser. Je zou dit eens kunnen bespreken met je dermatoloog. Het is ook belangrijk om milde huidverzorgingsproducten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten zoals parfum, maar ik lees dat je dit al doet op dit moment. Niacinamide (o.a. in de moisturizer van Uncover Skincare) kan roodheid ook verminderen.

   Groetjes Jetske

 • Thennie februari 27, 2015 (10:51)

  Ik had erg veel last van couperose. Werd als kind ermee gepest en hield er echt een minderwaardigheidscomplex aan over. Smeerde mijn gezicht al vanaf mijn elfde vol met een dikke laag make-up.

  Inmiddels heb ik diverse laserbehandelingen achter de rug en is de roodheid voor 80 – 90 % verdwenen.

  Om de paar jaar hou ik het bij. Ook al is het even doorbijten, het resultaat is altijd verbluffend.

  Gisteren ben ik weer geweest. Het klopt dat je gezicht opzwelt maar als je het meteen goed koelt met ijs of een koelelement in een natte washand, scheelt het enorm.

  Daarna smeer ik het regelmatig in met de gel van een Aloë Vera plant. Dit koelt en verzacht.

  Er komen uiteindelijk korstjes maar zodra die verdwenen zijn ziet het er weer mooi uit.

  Ik ben ook erg tevreden met mijn dermatoloog.

 • Gertjan april 7, 2015 (19:25)

  Ik heb 3 weken geleden mijn wangen en mijn neus laten laseren, eerste 3 dagen mooi resultaat, daarna tot op vandaag last van spontaan gloeiende wangen. Is dit normaal/

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (11:30)

   Beste Gertjan,

   Dat is vervelend maar ik heb het wel eens vaker gezien. Het zou spontaan weer over moeten gaan. Ik zou je toch wel adviseren contact op te nemen met de behandeld arts. Welke producten gebruik je op dit moment? Bescherm je je huid goed met een zonnebrandcrème?

   Groetjes Jetske

 • Carina april 27, 2015 (13:17)

  Hallo Jetske,

  Onlangs is bij mij rosacea langs de neusvleugel vastgesteld. Ik gebruik al jaren

  zonnebrand creme factor 30 van vision. Nu inmiddels voor mijn gezicht factor 50. Maar is dit merk eigenlijk wel geschikt gezien mijn klachten? Of moet ik overstappen op een ander merk?

 • Liesbeth mei 8, 2015 (18:51)

  Hallo Jetske, een week geleden is mijn couperose behandeld met de DioLite XP couperoselaser. Volgens mij lees ik niets over deze laser in jouw blog? Het is nog niet helemaal weg, er moet nog éen behandeling gedaan worden. Ik heb sindsdien hier en daar wat witgekleurde verdikkingen die ook wat jeuken. Eentje is zelfs aardig groot en ziet eruit als een onderhuidse puist. Kan dit vocht zijn? Het wordt niet minder in ieder geval… ik smeer er maar wat aloë vera gel op in de hoop dat het niet zo jeukt. Ik hoop dat je me kunt geruststellen…….. Dank je vast!

 • Liesbeth mei 8, 2015 (18:52)

  Hallo Jetske, een week geleden is mijn couperose behandeld met de DioLite XP couperoselaser. Volgens mij lees ik niets over deze laser in jouw blog? Het is nog niet helemaal weg, er moet nog éen behandeling gedaan worden. Ik heb sindsdien hier en daar wat witgekleurde verdikkingen die ook wat jeuken. Eentje is zelfs aardig groot en ziet eruit als een onderhuidse puist. Kan dit vocht zijn? Het wordt niet minder in ieder geval… ik smeer er maar wat aloë vera gel op in de hoop dat het niet zo jeukt. Ik hoop dat je me kunt geruststellen…….. Dank je vast!

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2015 (11:30)

   Beste Liesbeth,

   Mijn excuses voor de late reactie op je bericht. Ik hoop dat je huid inmiddels is hersteld.
   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dit graag natuurlijk!

   Groetjes Jetske

 • Henriette mei 27, 2015 (11:07)

  Hallo Jetske,

  Ik heb al heel lang rosacea, de ene keer erger dan de andere keer. Nu is het wel weer erg en smeer met Metronidazol. Ik heb gehoord dat de Silk n Reju kan helpen. Maar ik kan er niet veel over vinden op internet of dit positief werkt. https://www.silkn.eu/gezichtsverzorging/reju/

  Weet jij hier misschien wat over?

  Hoor graag van je,

  Groetjes,

  Henriette

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:00)

   Beste Henriette,

   Als ik lees wat Silk n Reju doet, adviseer ik dit niet om te gebruiken als je rosacea heeft. Ik begrijp dat er met warmte gewerkt wordt en dat is niet bevorderlijk voor je huid, omdat je rosacea hebt. De rosacea kan verergeren hierdoor.
   Neem eens een keer contact op met een huidtherapeut om te kijken wat zij je adviseert.

   Groetjes Jetske

 • Jeske juni 14, 2015 (15:50)

  Beste Jetske,

  Ik heb inmiddels heel wat gelezen over coupreose en roscea op jouw site. Ik vermoed dat ik een combi van beide heb, echt midden op mijn wangen. Je geeft oa aan dat laser een optie kan zijn voor couperose. En bepaalde antibiotica voor roscea: kan dat beide tegelijk?

  En als ik uberhaupt met (een van) beide aan de slag wil, is een bezoek aan huisarts dan goede eerste stap? Kan die beide goed vaststellen of is dermatoloog dan nog een betere stap om te zetten?

  Dank voor de informatie alvast!

  Jeske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!