• Geurstoffen-cosmetica

Check je cosmetica op deze geurstoffen

Voor de meeste mensen is het geen verrassing meer; geurstoffen in verzorgingsproducten zijn de meest voorkomende oorzaak van een cosmetische allergie. Op de ingrediëntenlijst zijn deze stoffen terug te vinden onder de noemer parfum of fragrance. Een aantal geurstoffen moeten, aangezien ze bij veel consumenten problemen opleveren, apart vernoemd worden op de verpakking.

De 26 geurstoffen

Er zijn 26 geurstoffen die apart op het etiket vermeld moeten worden. Het gaat om deze stoffen:
Geraniol- Linalool- Citronellol- D-limonene- Eugenol- Lilial (butylphenyl methylpropional)- Citral- Hexyl cinnamal- Benzyl salicylate- Coumarin- Lyral (hydroxyisohexyl-3-cyclohexene carboxaldehyde)- Benzyl benzoate- Isomethylionon- Hydroxycitronellal- Benzyl alcohol- Cinnamyl alcohol- Isoeugenol- Amyl cinnamal- Cinnamal- Farnesol- Benzyl cinnamate- Oak moss- Anisyl alcohol- Amylcinnamyl alcohol- Methyl heptine carbonate- Tree moss

Alle INCI’s checken?

Om alle producten iedere keer te controleren op deze stoffen is behoorlijk wat werk. Vaak voorkomende parfums in cosmetica zijn bijvoorbeeld Geraniol en Linalool. Ook Farnesol zie ik vaker terug. Goed om daar op te letten als je last hebt van een gevoelige huid. De overige geurstoffen worden gewoon genoemd onder de naam parfum of fragrance. Zie voor meer informatie het artikel (Sensitization to 26 fragrances to be labelled according to current European regulation).

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs
– Te mijden ingrediënten
– Hypo-allergeen, dermatologisch getest of pH neutraal?
– Brandende huid
– Een goede crème?
– Hulp bij de keuze van je moisturizer

Gerelateerde Berichten

7 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • lisette juli 27, 2014 (20:30)

  Beste Jetske,

  Ik heb sinds een half jaar last van rode bultjes, droge plekjes rondom mijn kin en mond. De huisarts heeft clownsexceem gediagnosticeerd. Omdat de plekjes ook wel op acne bultjes lijken. Aan de ene kant is mijn huid dus droog maar ook vet. Wat voor soort gezichtscreme zou ik moeten gebruiken? Voor de gevoelige huid en droge huid heb ik al geprobeerd maar hebben geen resultaat bij die plekjes. Ook de verschillende hormoonzalfen helpen maar voor even.

  Heeft u nog tips?

  M.v.g Lisette Janssen Duyghuysen

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (10:35)

   Beste Lisette,

   Bij periorale dermatitis is het belangrijk geen vette crème te gebruiken. Hormoonzalven kunnen periorale dermatitis zelfs veroorzaken of verergeren.. Het beste is om milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten en geen make-up gebruiken op de plekken. Doorgaans wordt het vanzelf weer minder. Als dat niet werkt dan kunnen producten als metronidazolcreme of efracea helpen. Deze moeten door een arts voorgeschreven worden.

   Groetjes Jetske

 • XM april 19, 2014 (03:40)

  Hi Jetske.

  Mijn tretinoïne creme uit spanje (merk: retirides) bevat parfum, kwam ik net achter… Raad je hem nu af om te gebruiken? Zo zonde, dat fabrikanten overal parfum in stoppen:(

  • author-avatar
   Jetske mei 2, 2014 (14:49)

   Beste XM,

   Het is inderdaad jammer dat het product parfum bevat. Misschien is het mogelijk dat je huisarts of dermatoloog een recept uitschrijft voor een andere vitamine A zuur?

   Groetjes Jetske

 • justine juni 12, 2012 (11:07)

  Hallo,

  Na het lezen van jouw huidboek ban ik alle producten met parfums, maar ik vroeg me nu af. Mag ik nog parfum gebruiken? Normaal gezien spuit ik dagelijks parfum op mijn kledij, kan dit ook schadelijk zijn? En bestaan er onschadelijke parfums of is dit altijd slecht?
  Alvast bedankt

 • author-avatar
  Jetske september 26, 2011 (11:54)

  Beste Janneke

  De ingredienten van een product worden inderdaad genoemd in de volgorde van hoeveel ervan inzit. Het ingredient waar een product het meeste van bevat staat dus bovenaan.
  Stoffen waar 1% of minder van inzit mogen echter in willekeurige volgorde geplaatst worden onderaan de ingredientenlijst. Als parfum dus als laatste genoemd staat, kan er alsnog 0,99% van inzitten. Er zijn wel enkele merken die heel specifiek noemen dat parfum de huid kan irriteren maar dat er maar heel weinig van inzit, puur om de geur wat aangenamer te maken. Ik vermoed dat zij ook niet snel geheimzinnig over de percentages zullen doen. Maar bij de meeste merken blijft het gissen…

  Groeten Jetske

 • Janneke augustus 27, 2011 (14:02)

  Hoi Jetske,

  Het is mij inmiddels duidelijk, zowel uit eigen ervaring als uit bronnen zoals jouw website, dat parfum/geurstoffen in huidverzorgingsproducten niet goed voor je huid zijn.
  Wat ik me echter regelmatig af vraag, is hoe schadelijk of irriterend parfum/geurstof nog is als het het laatste ingredient uit de ingredientenlijst is? Want dat betekent toch als het goed is dat er maar heel weinig parfum/geurstof in het product zit?
  Bij veel producten van Nivea en L Oreal is parfum (fragrance) het laatste ingredient en tot nu toe vermijd ik deze producten omdat ze parfum bevatten, maar ik vraag me dus af of dat in zo n geval wel nodig is…
  Ik ben benieuwd naar jouw mening hierover!

  Vriendelijke groet,

  Janneke

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!