• potjes_glasbak

Potjes zijn voor in de glasbak

Het valt niet mee mensen ervan te overtuigen dat crèmes bestaande rimpels niet weg kunnen halen. Hoe duur zo’n ‘antirimpelcrème’ ook is, we kunnen niet meer dan fijne lijntjes (tijdelijk) wat minder op laten vallen. Vooralsnog is er alleen overtuigend bewijs dat vitamine A-zuur (op recept verkrijgbaar) na langdurig verbruik enigszins verjongend werkt.

Gelukkig is dat helemaal niet erg, want er bestaan massa’s methodes waarmee we wel veilig en doeltreffend rimpels kunnen verbeteren. Geef dus de antirimpelcrèmestrijd op en realiseer je dat over het algemeen die producten met wonderingrediënten tegen rimpels niet de beste zijn. Koop je cosmetica om een heel andere reden. Koop cosmetica omdat je er voor wilt zorgen dat je huid gezond is, er stralend en egaal uit ziet en vrij is van puistjes, rode vlekken en droge plekken. En misschien nog wel belangrijker, koop cosmetica omdat je wilt dat je huid er over tien jaar ook nog goed uitziet. Want ik beloof je, dat kunnen cosmetica wel!

Antioxidanten in een crème

Een absolute vereiste hiervoor de aanwezigheid van antioxidanten in je crème. En daar zijn er veel van. Bepaalde vitaminen hebben een antioxidant werking (bijvoorbeeld vitamine C) en er zijn ook een heleboel plantaardig ingrediënten die dit kunnen (bijvoorbeeld groene of witte thee). Ik heb eerder al uitgelegd hoe antioxidanten werken (zie hier). Toch is het nog niet zo eenvoudig om werkende antioxidanten via cosmetica op je huid aan te brengen.

Reactie met zuurstof

Antioxidanten (de naam zegt het eigenlijk alleen) reageren op zuurstof. Kijk maar eens wat er gebeurt als je een banaan schilt een blootstelt aan zuurstof; de antioxidanten in de banaan reageren op zuurstof en de banaan wordt bruin. Dit gebeurt ook met je favoriete dagcrème; de antioxidanten in producten die blootgesteld worden aan zuurstof zullen oxideren. Wanneer er dus hoge concentraties van een bepaalde stof inzitten, zal dat betekenen dat je product bruin gaat verkleuren.

De verpakking, potje of pomp

Goede crèmes met hoge concentraties antioxidanten zullen daarom nooit in potjes zitten! Een tube is al beter maar een airless pompje heeft echt de voorkeur. Maar ja, dat is duur en potjes hebben een luxere uitstraling. Voor de fabrikant is de keuze dan al snel gemaakt.
Er zijn ook gestabiliseerde antioxidanten: deze zijn zo bewerkt dat zuurstof er minder snel vat op heeft. Ik heb dit met een aantal stoffen uitgeprobeerd en het duurde inderdaad wel langer voordat ze gingen reageren. Toch zouden ze die paar weken in een geopend potje in de badkamer niet overleven. Ik zeg het niet vaak, maar kijk dus eerst als je een crème zoekt met antioxidantwerking naar de verpakking voordat je naar de inhoud kijkt. Potjes zijn voor in de glasbak…

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer over
– de voorwaarden voor de werkzaamheid van antioxidanten
– antirimpelcrèmes
– de zoektocht naar cosmetica; de ingrediëntenlijst
– wat er met je huid gebeurt als je ouder wordt, veel zont en/of rookt.

Gerelateerde Berichten

35 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Kim oktober 30, 2015 (10:26)

  Hoi Jetske,

  Ik heb veel goede recensies gelezen over de NYBF Pearl crème. 1 probleem het product zit in een pot en dat is nou net hetgeen jij afraadt!:-( Het product bevat hoge concentraties antioxidanten, maar ik heb werkelijk geen idee of deze gestabiliseerd zijn. Indien het laatste wel het geval is, wat is dan jouw advies? Alvast bedankt voor je reactie! 🙂

  • author-avatar
   Jetske december 2, 2015 (15:15)

   Beste Kim,

   De werkzaamheid van antioxidanten vermindert snel na blootstelling aan zuurstof. Daarom heeft een crème met hoge concentraties werkzame stoffen in een pot niet zoveel zin.
   Verder kunnen deze ingrediënten gaan oxideren, en dat vindt je huid weer wat minder fijn… Kies daarom voor een airless verpakking en anders een tube.

   Groetjes Jetske

 • Daphne maart 30, 2014 (21:37)

  Hoi Jetske,

  Ik gebruik jou moisturizer van uncover skincare overdag en snachts kokosolie.

  Dit werkt prima voor mij.

  Nou zit kokosolie ook in een glazen pot.

  Maakt dit bij kokosolie niet uit? Want ook daar komt dan zuurstof bij.

  • author-avatar
   Jetske april 7, 2014 (16:53)

   Beste Daphne,

   Naar mijn weten bevat kokosolie zeer weinig antioxidanten en kan het prima bewaard worden in een pot.

   Groetjes Jetske

 • Marlies maart 5, 2014 (14:13)

  Mijn vraag gaat over littekens en vit A-creme. Helaas ben ik 4 maanden geleden met mijn gezicht in glas gevallen. Littekens op kin, lip en een grote op het voorhoofd. Ik gebruik jouw moisturizer en vitamine A-zuur-creme (wel jammer dat mijn huisarts het niet wil voorschrijven (ik ben 50), dus ik moet er via via aan zien te komen.) Kan vit A-zuur kwaad op een litteken of juist heilzaam?

  • author-avatar
   Jetske maart 14, 2014 (13:45)

   Beste Marlies,

   Wat vervelend dat je in het glas gevallen bent! Vitamine A zuur kan de wondgenezing versnellen en littekenvorming na een ingreep/wond verminderen. Verder blijkt dat silicoonachtige stoffen een positieve werking kunnen hebben op de wondgenezing. Het smeren van een crème is altijd goed omdat de huid soepel blijft en het litteken hierdoor minder opvalt.

   Groetjes Jetske

 • Susan februari 20, 2014 (17:48)

  kun je idd kokosolie als dag/nachtcreme gebruiken? En is dit even goed als bijvoorbeeld Decubal Vitaal crème? Ik ben ook bloedbenieuwd of je kokosolie als dag en nachtcreme kan gebruiken. 🙂

  • author-avatar
   Jetske februari 28, 2014 (15:30)

   Beste Susan,

   Het is een prima product, maar meer dan vocht vasthouden zal het niet doen. Je zou het ook als ‘extraatje’ over je moisturizer heen kunnen doen. Mijn voorkeur gaat uit naar een crème met ingrediënten die de huid kalmeren en beschermen (zoals vitamine C en niacinamide). Mocht je huid wat droger zijn dan kan je altijd na de moisturizer bijvoorbeeld vaseline aanbrengen of kokosolie.

   Groetjes Jetske

   • Susan maart 6, 2014 (13:56)

    Oh Jetske, heel fijn. Dankjewel voor je antwoord!!

 • Eva september 4, 2013 (15:26)

  ik hoop ook echt dat Jetske hier antwoord op wil en kan geven want ik ben ook heel benieuwd ja.

 • Esmee april 2, 2013 (08:58)

  Hoi Tara & Jetske,

  Dit is precies wat ik me ook afvraag. Kokosolie schijnt geweldig te zijn, maar wat moet je eigenlijk geloven van wat mensen op internet allemaal zeggen? En hoewel Jetske op andere plaatsen wel heeft bevestigd dat het goed is, vraag ik me af op wat voor manier. Na het aanbrengen van (goedgekeurde) dagcreme nog een laagje kokosolie? Of alleen de kokosolie? Of bijvoorbeeld alleen een extra laag bij je nachtcreme zodat het s nachts werkzaam kan zijn?

  En is dit niet bevorderlijk voor een onzuivere huid? Ik ben heel heel benieuwd!

 • Tara maart 23, 2013 (00:28)

  Hey Jetske,
  Ik heb je boek besteld en ik vind de inhoud erg interessant! Ik heb alleen wel een vraag: ik gebruik pure kokosolie als dagcreme en pure shea butter als nachtcreme (deze volgorde is alleen omdat kokosolie sneller intrekt bij bij, dus fijner voor overdag). Deze zitten allebei in potjes omdat ze natuurlijk hard zijn op kamertemperatuur. Beide bevatten oa. natuurlijk vitamine E, maar vervliegt dit in een natuurlijke olie//boter even snel? Ze worden niet bruin.
  Om mijn vraag even simpel te stellen: Smeer ik deze producten voor jan met de korte achternaam? of doen deze producten wel degelijk meer voor mijn (droge) huid?
  Ik ben met deze producten begonnen omdat ik niet goed werd van alle (dure) rotzooi die er verkocht wordt. Bij deze producten weet je zeker dat je geen rotzooi op je huid smeert (toch?) maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat het meer doet dan alleen mijn huid vet maken. Op internet las ik oa dat beiden fijne rimpeltjes zouden verminderen en de huid hydrateren. Ik heb een droge huid en wil deze graag invetten en hydraten en ik heb de stille hoop dat mijn fijne lijntjes verminderen! Wat zeg jij? stoppen en een ander product zoeken of doorsmeren?

  Liefs Tara

  • Lisette februari 19, 2015 (11:07)

   hallo Tara,

   Ik was benieuwd of je een antwoord had gekregen. Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat je deze vraag hebt gesteld maar ik ben nu pas in contact gekomen met deze interessante blog. Ikzelf gebruik ook kokosolie en ben ook benieuwd of ik het voor Jan met de korte achternaam gebruik 🙂

   Groetjes, Lisette

   • author-avatar
    Jetske april 23, 2015 (15:15)

    Beste Lisette,

    Hydrateren doet het zeker! Droogtelijntjes zullen ook verminderen alleen bestaande rimpels worden niet minder. Al zien ze er wel mooier uit als je huid gehydrateerd is.

    Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske oktober 31, 2011 (17:26)

  Beste Ronny,

  Nou, je huisarts heeft toch echt geen gelijk hoor…Ook niet zo raar want het is niet zijn vak :-). Als je kijkt naar bacteriegroei of schimmelgroei in een cosmetisch product dan is een spateltje doorgaans wel wat hygienischer, maar het blijft wel belangrijk dat je dan iedere keer een schone spatel gebruikt. Voor de werkzaamheid (als je een creme met antioxidanten wilt gebruiken) is het essentieel dat er geen licht en lucht bij je cosmeticaproduct kan. De naam “antioxidant” zegt het eigenlijk al; deze reageert op zuurstof. En elke keer als je de deksel van het product haalt worden de stoffen blootgesteld aan zuurstof. Bovendien gaat UVA straling ook door glas heen en veel stoffen reageren op UV licht. Hij heeft wel gelijk als je alleen een vette creme gebruikt met ingredienten als vaseline, glycerine en dergelijke. Deze stoffen reageren niet op licht en zuurstof. Dan is dus het enige doel het hydrateren van je huid.

  Zelf vind ik glas ook wat onpraktisch met 4 kinderen rondom de wastafel waar mijn producten staat.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske oktober 31, 2011 (17:23)

  Beste Wendy,

  Liposomen zijn kleine “vetbolletjes” die de huid wat dieper binnen kunnen dringen. In deze deeltjes worden dan weer stoffen gedaan. Of de liposomen in jouw product goed zijn en hydrateren kan ik zo niet zeggen, simpelweg omdat ik niet weet wat er precies in de liposomen zit. Het hangt er dus erg vanaf wat ze erin hebben gestopt. Bij het gebruik van liposomen zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen: liposomen zijn behoorlijk instabiel en “vergaan” vaak al in het potje (en dus voor je ze op de huid kunt brengen). Verder kunnen er stoffen in de liposomen zitten die je misschien wel in je huid wilt hebben maar liever niet in je bloed. Hoe dieper de stoffen komen hoe groter hierop de kans wordt.

  Er zijn zeker ook andere manieren om ervoor te zorgen dat je huid goed gehydrateerd blijft. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je barrierefunctie intact is en om aanvullend hydraterende stoffen te gebruiken. Hiervoor wil ik je graag verwijzen naar de blog: een vochtarme huid (en hydraterende stoffen) .
  Er zijn heel veel verschillende minerale olien. Deze zijn sterk vochtvasthoudend en niet zo vet als sommige andere stoffen als bijvoorbeeld petrolatum. Ze veroorzaken geen acne en de kans op allergische reacties is minimaal. Vaseline (petrolatum) is inderdaad ook een minerale olie en een kampioen vochtinbrengen maar voelt in gebruik wel vrij vet aan. Voor een droge huid echt een fijne stof. Vind je hem te vet aanvoelen maar is je huid wel erg droog, dan kun je de stof wel een beetje mengen met een lichtere creme of s avonds een dun laagje aanbrengen. De kans op een allergische reactie is heel klein.

  Groeten Jetske

 • wendy maasen oktober 24, 2011 (21:35)

  Dank u voor je informatie. groetjes

 • author-avatar
  Jetske oktober 17, 2011 (10:47)

  Hi Wendy,

  Ik zie dat Kitty al een antwoord heeft gegeven op je vraag. Er staat ondertussen ook al zo veel op de blog dat je het nooit allemaal in een keer kan lezen 😉
  @Kitty, thanks!

  Als de producten van Uncover Skincare in Belgie verkocht gaan worden, laat ik het je zeker even weten! Voor nu hebben we onze handen vol aan de webshop en verkoop bij de Velthuis Klinieken… Zag dat je site al in de lucht is. Leuk hoor!
  Bij een wat vettere huid kun je ervoor kiezen geen creme te gebruiken en alleen een zonnefactor aan te brengen. Kies dan wel voor een andere product met actieve stoffen, zoals bijvoorbeeld een toner. Bij een drogere huid is het vaak juist fijn om een creme + zonnebrandcreme aan te brengen.

  Groeten Jetske

 • Ronny oktober 15, 2011 (20:47)

  Potjes rijp voor de glasbak ik heb mijn huisarts dit verhaal laten lezen en hij zegt dat het onzin is creme in een pot volstaat net zo goed als een tube mits een spateltje erbij.
  Hij zegt creme in een potje glas is het allerbeste er kan absoluut geen zonlicht bij komen is dit waar of vertelt hij onzin.

  groetjes Ronny

 • Kitty oktober 2, 2011 (15:39)

  @Wendy

  Hoi Wendy,

  wellicht heb je ook wat aan deze blog van Jetske:

  http://jetskeultee.nl/2011/04/15/het-recept-voor-een-mooie-huid/

  Gr.

 • Kitty oktober 2, 2011 (15:36)

  @Wendy

  Hoi Wendy,

  Jetske heeft de vraag over oogcreme al eens eerder beantwoord.

  Zie onderstaande reacties:

  Succes!

  Jetske says:

  7 september 2011 at 15:46

  Je kunt een gewone moisturizer ook rondom de ogen gebruiken. Een speciale oogcreme is dus niet nodig. Over dit onderwerp heb ik eerder een blog geschreven (http://jetskeultee.nl/2009/04/29/de-ideale-oogcreme/).
  Het enige wat eigenlijk specifiek is voor een oogcreme is dat het in een klein potje zit en dat het over het algemeen wat minder vet is. Als het goed is zitten er ook weinig irriterende ingredienten in, maar dat zou voor een dagcreme ook het geval moet zijn. Verder zie je wat betreft formulering eigenlijk geen verschil. Voor de informatie over wallen verwijs ik je graag naar http://jetskeultee.nl/2009/07/20/is-er-een-oplossing-voor-wallen/

  groeten,
  Jetske Ultee

  Jetske says:

  26 september 2011 at 11:25

  Beste Marianne,

  Over het onderwerp oogcreme is inderdaad ook wel het eea te vertellen! Je kunt meer lezen over het verzorgen van de huid rondom de ogen op de blogs
  de ideale oogcreme? , is er een oplossing voor de donkere verkleuring onder de ogen en is er een oplossing voor wallen .

  Groeten Jetske

 • wendy maasen oktober 2, 2011 (13:51)

  Ik ben hier al mijn vragen maar ineens aan het stellen, maar wat voor mij ook niet zo duidelijk is. Is het beter een aangepaste oogcreme (gel) te gebruiken of is je gewone gezichtverzorging ook geschikt? Of gewoon op deze dunne huid geen creme smeren. Wat stel jij voor? Dank u

 • wendy maasen oktober 2, 2011 (13:43)

  Ik kijk er ook naar uit om jou huidverzorgingslijn in belgie te mogen verkopen (met advies natuurlijk), ik heb hierrond al eens geinformeerd maar dat is tot op heden nog niet mogelijk. Indien hier verandering in komt zou ik het fijn vinden moest je me op de hoogte brengen. Zou een mooie aanvulling zijn. mijn tel: 0032 496619033, vanaf half oktober heb ik ook een website http://www.sense-beautyshop.be
  Dank je wel.
  In je artikel las ik over een hoe belangrijk een goede uv bescherming is. Kan je gewoon je dagcreme vervangen door een goede zonnecreme (eventueel in combinatie met een liposome creme) ?

 • wendy maasen oktober 2, 2011 (13:39)

  Ik verkoop en gebruik momenteel de huidverzorgingsproducten van Dr.baumann. Ik wou je even vragen of een liposome serum wel kan doen wat ze beloven. Is dit echt het enige product dat in de huid kan dringen en meer vocht geven? Is het voldoende enkel liposome te gebruiken of kan je het best combineren met een dagcreme? Ik probeer zo veel mogelijk te leren over ingredienten in producten zodat ik klanten ook echt juist kan advieseren. Ik heb nog een hele weg te gaan maar vind jou tips in ieder geval heel interesant. Nog een vraagje. Je vind Vaseline goed, maar is dit ook niet op basis van minerale olie? En waarom verstopt dit de huid dan niet? Bedankt, groeten wendy

 • author-avatar
  Jetske mei 25, 2011 (16:04)

  Beste Linny,

  Eventjes heel kort door de bocht. Jammergenoeg doen littekenscremes eigenlijk niet wat ze beloven! Lees maar eens mijn blog over dit onderwerp http://jetskeultee.nl/2010/10/22/geef-littekens-geen-kans/. Kalmerende ingredienten (die kunnen de roodheid verminderen) kunnen meestal niet zo goed tegen zuurstof. Hydraterende ingredienten kunnen dit over het algemeen wel. Dat de zak naar de tube ruikt vind ik niet zo prettig klinken. Het kan zijn dat de inkt waarmee de tube bedrukt is reageert op de creme aan de buitenkant van de tube. Bovendien lijkt het me wat minder hygienisch…

  groeten Jetske

 • Anoniem mei 18, 2011 (22:22)

  Hallo Dr. Jetske,
  Dank je voor de leerrijke blog, telkens ik iets over huidcreme in google ingaf kwam ik bij jou terrecht.

  Maar ik heb eigenlijk een vraagje waarvan ik denk dat jij het antwoord wel zal weten maar ik vind het nergens op internet,

  Ik heb een littekenzalf gekocht (avene Cicalfate) en mijn dochtertje heeft ze in haar handen gehad en de tube eens goed gebogen, nu zijn er in het midden een 3-tal openingen waar de creme aan uit kan lopen als men druk geeft, ik heb de tube meteen in een plastic zak gedaan, maar nu na 2 dagen ruikt die zak helemaal naar het materiaal waar de tube is mee gemaakt (kan niet op de naam komen), heeft dit nadelige gevolgen voor de creme? Moet ik de inhoud misschien best in een potje doen? (maar na het bovenstaande te lezen denk ik best niet). Wil echt wel graag dat de creme zijn werking blijft houden want mijn dochter heeft een vers litteken op haar neusje.

  Alvast bedankt voor je antwoordje en nog veel succes verder!
  groetjes Linny

 • author-avatar
  Jetske december 4, 2010 (01:14)

  Beste Loes,

  Dank je wel voor de complimenten!
  Ik zou de fabrikant vragen welk percentage ascorbic acid er in het product zit. In hoge concentratie gaat dit in een pot echt verkleuren. Mogelijk is de concentratie laag en zie je ondanks oxidatie dus geen verkleuring optreden.
  Wat vreemd is aan de ingredientenlijst dat superoxide dismutase als tweede genoemd wordt. Dit ingredient komt ook aan het eind van de ingredientenlijst weer terug.

  Groeten Jetske

 • Loes november 29, 2010 (12:18)

  Hallo Jetske,

  Wat een ontzettend leerzaam blog! Erg bedankt voor alle nuttige info.

  Ik heb een vraag omtrent het verhaal over oxidatie van vitamines. Onlangs vond ik een goed product met een hoge concentratie L-ascorbic acid. Alleen de creme zit in een pot van 57 ml.. De fabrikant zei mij dat de creme niet zou verkleuren. Dit zijn de ingredienten:

  WATER (AQUA), GLYCERIN, SUPEROXIDE DISMUTASE, L-ASCORBIC ACID, SODIUM HYALURONATE, ASCORBYL PALMITATE, SIMMONDSIA CHINENSIS(JOJOBA) SEED OIL, VITIS VINIFERA (GRAPE) SEED EXTRACT, ALCHEMILLA VULGARIS(LADY S MANTLE) EXTRACT, CITRUS NOBILIS (MANDARIN ORANGE) PEEL OIL, MAGNESIUM ASCORBYL PHOSPHATE, RETINYL PALMITATE, TOCOPHERYL ACETATE, PANTHENOL, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, PHYTIC ACID, SODIUM DNA, YEAST POLYSACCHARIDES, SODIUM RNA, CYCLOPENTASILOXANE, LINOLEIC ACID, GLYCINE SOJA (SOY) STEROLS, SQUALANE, CERAMIDE 3, PHOSPHOLIPIDS, ALLANTOIN, SUPEROXIDE DISMUTASE, DISODIUM EDTA.

  Hoe is het mogelijk dat deze creme niet bruin verkleurd? Is er dan ook geen oxidatie of is het mogelijk dat je dit niet ziet maar dat het wel gebeurd?

  Bedankt en groetjes,

  Loes

 • Warda oktober 19, 2010 (16:53)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor je reactie. Nu kan ik het met een gerust hart blijven gebruiken.

 • author-avatar
  Jetske oktober 18, 2010 (18:01)

  Hallo Joke,
  Het is niet de bedoeling dat je huid nog droog en schilferig aanvoelt na het wassen en het is ook niet zo dat je huid hieraan moet wennen (zie ook de blog moet je huid wennen aan een product? ). Probeer zo weinig mogelijk reiniger te gebruiken, en s ochtends je huid te wassen lauw water. Dep je huid voorzichtig droog.
  Helpt dit niet? Dan kan het zijn dat deze reiniger niet geschikt is voor jouw huid. Zoek dan een reiniger waar ook olie aan toe is gevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van Butyrospermum Parkii Butter.
  Vitamine C is alleen werkzaam bij een hoog percentage. Dit is vanaf 4 a 5 %. Dit kun je terugvinden in het wetenschappelijke artikel bij de blog cosmetsiche ingredienten .
  Als dit het geval is, zou het zeker bovenaan in de ingredientenlijst moeten staan. Op mijn blog vitamine C kun je bij de reacties enkele voorbeeld producten vinden die een hoog percentage vitamine C bevatten. De ingredientenlijst van het vitamine C serum dat je noemt kan ik niet zo snel vinden op internet. Maar je kunt ook zelf kijken of er veel vitamine C van inzit. Als je er niet uitkomt kun je me de INCI lijst sturen.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske oktober 17, 2010 (21:42)

  Beste Warda,

  Er zitten in deze creme gelukkig vrijwel geen irriterende ingredienten. Dat is zeker bij een oogcreme belangrijk. Toch zijn de meeste ingredienten wat te laag gedoseerd om echt werkzaam te kunnen zijn. Je kunt zien op de ingredientenlijst dat er veel ingredient pas na Tocopherol Acetate genoemd staan (dit is vitamine E). Dit ingredient zit eigenlijk altijd maar maximaal tot 1% in een product, ingredienten die volgen zullen dus eigenlijk altijd een concentratie van minder dan 1% hebben. Toch lijkt het me gezien de afwezigheid van agressieve ingredienten en de aanwezigheid van werkzame ingredient gecombineerd met de goede verpakking een prima product. Je zou het product ook op de rest van je gezicht kunnen gebruiken. Ik heb al eerder op mijn blog geschreven dat er wat betreft samenstelling eigenlijk geen echt verschil is tussen een dagcreme en een oogcreme.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske oktober 15, 2010 (17:23)

  Beste Marian,

  Ondanks alle onzin die er verkocht wordt over cosmeticaproducten en cosmetica ingredienten bestaat er gelukkig ook heel veel goed en onafhankelijk onderzoek naar de werking van cosmetica.
  Door al dit onderzoek weten we dat we met verzorgingsproducten heel veel voor de huid kunnen doen en staat de werking van bepaalde ingredienten onomstotelijk vast. Daarbij is het inderdaad afhankelijk van de formulering of het ingredient ook echt “werkt” (denk bv aan de ph van een product). Helaas is er ook voldoende bewijs dat bepaalde ingredienten niets doen of zelfs schadelijk zijn.
  Dat is iets wat ik in mijn werk als arts maar al te vaak tegen kom. Mensen hebben vaak een “zieke” huid door de cosmetica die ze gebruiken. Je merkt dan ook dat huidproblemen verbeteren als mensen stoppen met het gebruik van bepaalde cosmetica. Voor de consument is het bijna onmogelijk om door de bomen nog het bos te kunnen zien, met mijn blog hoop ik een beetje te kunnen helpen.

  Vitamine A zuur valt onder de medicijnen omdat het ook in de dermis werkzaam is (in tegenstelling tot cosmetica) en het nogal wat bijverschijnselen kan geven. Je moet het dus onder supervisie gebruiken. Het is ook zeker niet geschikt voor iedereen. Toch is het een van de weinige ingredienten waarvan echt bewezen is dat het wat kan doen aan fijne lijntjes, pigmentatie en acne. Overigens denk ik dat je een door de zon of door roken beschadigde huid wel degelijk kan beschouwen als een zieke huid. Of je daar dan ook wat aan wilt doen moet iedereen voor zich zelf weten. Uiteindelijk is voorkomen natuurlijk beter dan genezen, en ik ben het helemaal met je eens dat j e cosmeticaproducten dan zou moeten gebruiken om je huid gezond te houden. Daar ben ik groot voorstander van!

  Groeten Jetske

 • Carina oktober 15, 2010 (15:47)

  Hallo Jetske,

  Wat mij opvalt is dat u veel producten/ingredienten eigenlijk onzin vindt. Maar bent u ook biochemicus want een product bestaat niet alleen uit het toevoegen van ingredienten maar ook uit formules.
  Ik denk dat alleen een biochemicus kan oordelen of een product wel of niet werkt met alle respect.

  Daarbij heeft u het vaak over vitamine a zuur maar dit is een medicijn en mijn inziens heeft een gezonde huid geen medicijn nodig.

  Groet,
  Carina

 • joke oktober 13, 2010 (12:56)

  Hallo Jetske,

  Lees met aandacht alle informatie die je geeft,zoek dan al een lange tijd
  huidprodukten die goed zijn voor mijn huid.
  Mijn huid is droog en schilferig en ik gebruik sinds enkele dagen de reiniging van nivea for men,dus zonder parfum en alcohol.
  Dan gebruik ik nu ook de parfumvrije total effects van olaz maar
  na het reinegen voelt mijn huid nog steeds droog ,trekkerig en schilferig aan.
  Heb dat even zijn tijd nodig voordat mijn huid gewend is?
  En mijn volgende vraag,
  In de total effects zit dus ook vit. c derivaat sodium ascorbyl prosphate
  is die hoeveelheid goed voor hetgeen die zou moeten doen.
  Is de vit.c creme van the body shop beter voor dit huidtype?

  Dank je Jetske,

  Groet van joke

 • Warda oktober 8, 2010 (18:59)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik sinds kort de Biotherm Multi Recharge Yeux. Dit product komt in een pompflacon. Zou u mij kunnen vertellen of ik er goed aan doe deze oogcreme te gebruiken? De inci-lijst kunt u bekijken als u op onderstaande link klikt (ik kan hem niet kopieren):

  http://www.easyparapharmacie.com/biotherm-multi-recharge-yeux-15ml-biotherm,fr,4,4623301.cfm

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!