Bultjes van cosmetica in de zon

De zomermaanden zijn heerlijk, maar je huid heeft het vaak zwaar te verduren.  En hoe ellendig is het als je gedurende je vakantie last hebt van een jeukende huid die onder de bultjes zit. Vorige keer heb ik al wat verteld over echte zonneallergie (PMLE). Nu wat meer over het broertje van zonneallergie: de fototoxische of fotoallergische reactie op stoffen in je huidverzorgingsproducten of medicijnen.

Het gaat dus om stoffen die een reactie op licht geven in de huid. In tegenstelling tot bij zonneallergie verdwijnen de klachten als je stopt met het slikken of smeren van de boosdoener. Zie je bij zonneallergie dat je handen en je gezicht niet mee doen, bij een fototoxische reactie is dat vaak wel het geval. En daar waar PMLE eigenlijk vooral optreedt bij de eerste blootstelling aan de zon, kan een fototoxische reactie altijd ontstaan.

Screen je huidverzorgingsproducten

Ik kan er zo boos om worden. Uit onderzoek weten we dat een heleboel ingrediënten problemen geven in de zon en toch worden ze massaal nog toegevoegd aan huidverzorgingsproducten, en zelfs aan zonnebrandcrèmes. Bekende ‘boosdoeners’ zijn geur- en kleurstoffen, maar nota bene ook bepaalde  zonnebrandfilters zoals oxybenzone.  Check de ingrediëntenlijst van je favoriete (body)producten verder ook eens op plantextracten als citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, sintjanskruid, tea tree en gember. Door dit soort ingrediënten kan niet alleen irritatie van de huid ontstaan, je kunt er zelfs lelijke pigmentvlekken door krijgen. Onderschat het niet, elk jaar opnieuw melden zich mensen bij de dokterspost met blaren en brandwonden doordat ze met citrussap op de huid in de zon hebben gezeten.

Handdoekjes en oliën in de spa

Kijk ook uit met die naar limoen geurende handdoekjes die je soms aan de rand van het zwembad van je hotel uitgedeeld krijgt. In veel spa’s hebben ze de neiging om met essentiële oliën te werken, was je huid daarom ook altijd goed af na een geurige massage voordat je weer in de zon gaat. Als ik in het buitenland naar een spa ga, vraag ik zelf altijd om een neutrale carrier oil als kokos- of amandelolie. Dat voorkomt veel ellende!

Gelukkig zijn in huidverzorgingsproducten de concentraties eigenlijk altijd te laag om zulke heftige huidschade te kunnen veroorzaken, maar ze kunnen wel voor vervelende uitslag zorgen. Kijk dus kritisch naar je huidverzorgingsproducten en laat weg wat verdacht is of wat je niet strikt nodig hebt. Zo is het behoorlijk eenvoudig erachter te komen welk product bij jou de boosdoener is.

Ook geneesmiddelen

Veel mensen realiseren zich niet dat bepaalde middelen uit hun medicijnkastje ook problemen kunnen geven in de zon. Slik je antidepressiva, antibiotica als tetracylclines, NSAID’s, orale contraceptiva of plastabletten, dan loop je een hoger risico. Gebruik je dit soort medicijnen en reis je af naar een zonnige bestemming, lees dan even goed de bijsluiter. Je weet dan dat je je huid extra goed moet beschermen tegen de zon en soms is er in overleg met je arts een huidvriendelijker alternatief mogelijk…

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

7 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Veerle augustus 9, 2017 (15:44)

  Hoi Jetske,

  Is rijstpoeder of rijstwater ook een ingrediënt dat beter niet in cosmetica zit? Of is het veilig? Ik heb namelijk net gemerkt dat mijn make-up een beetje van samenstelling veranderd is: er is nu rijstpoeder aan toegevoegd.

  Groetjes,
  Veerle

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 17, 2017 (14:49)

   Hoi Veerle,

   Dat kan geen kwaad hoor 🙂

 • Sara augustus 6, 2017 (08:37)

  Kan ik uw suncover op mijn gezicht smeren? Heeft u ook eventueel tips voor een goed budget verzorgings merk?

  Alvast bedankt.

 • andere Sam augustus 2, 2017 (22:25)

  Hoi Jetske,

  Even heel iets anders. Schrijf aub iets over lijnen in de nek. Dan heb ik het over de horizontale lijnen in de nek. Ik ben 23 en heb deze lijnen al heel me leven lang. Ik lijk er echt ouder door en weet dus niet wat ik hiermee wil. Ik ben 1.76 meter en weeg 60 kilo. Ik let ook altijd op met hoe ik me hoofd beweeg dus ik kijk niet constant omlaag. Slaaphouding aangepast maar helaas zitten ze er nog steeds. Ik heb wel eens gezien dat deze lijnen met een filler opgevuld kunnen worden maar dit zou mijn laatste optie zijn. Heb jij nog een idee? Ik ben radeloos.

  Alvast bedankt,

  andere Sam

 • Sam augustus 2, 2017 (10:49)

  Ik vond het opmerkelijk om te lezen dat het gebruik van orale contraceptiva kan leiden tot verhoogde zongevoeligheid. Waar zou ik hier meer over kunnen lezen?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 4, 2017 (12:16)

   Hoi Sam,

   Dit zal dan zeker in je bijsluiter staan 🙂

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!