Wat kun je doen tegen zonneallergie?

Ja hoor, meteen na die eerste dagen in een zonnig land, die je dobberend in zee of in het zwembad doorbrengt, is het raak. Jeuk! Overal bultjes. Op je armen, in je decolleté en op je onderbenen. Je huid ziet rood en prikt. Herkenbaar? Er zijn heel veel oorzaken van huiduitslag in de zon. Maar de kans is groot dat je last hebt van zonneallergie. Je lichte huid die de gehele winter verstopt heeft gezeten onder een paar lagen kleding, en nu plotseling wordt blootgesteld aan een heftige dosis uv-straling, protesteert!

Naar schatting tien tot twintig procent van de Europese bevolking krijgt hier zomers mee te maken. Meestal begint zonneallergie rond de dertig jaar en bij vrouwen komt het vier keer vaker voor dan bij mannen.

Bij iedereen een beetje anders

Een zonneallergie kan van het ene op het andere moment ontstaan en je kunt er helaas heel weinig aan doen. Het ziet er bij iedereen weer een beetje anders uit. Bij de een verschijnen vooral blaasjes, bij de ander rode bultjes; sommige mensen hebben last van een wat verdikte rode huid en er zijn ook mensen die alleen maar jeuk hebben. De uitslag komt meestal na een aantal uur in de zon te hebben gezeten opzetten en kan behoorlijk jeuken, prikken en/of branden. Sommige mensen kunnen er zelfs flink ellendig  van worden. Helaas is er niet echt een goede behandeling, maar door het nemen van de juiste maatregelen is de kans op problemen wel te verkleinen.

Rustig opbouwen

Het belangrijkste is natuurlijk je huid niet meer bloot te stellen aan overmatig zonlicht. Dat kan door het dragen van beschermende kleding, in de schaduw te zitten of de heetste uren in de zon te vermijden.
Laat je huid als je overgevoelig bent voor zonlicht ook altijd rustig wennen aan het begin van het seizoen, en bouw de blootstelling aan de zon een beetje op.

Gebruik een zonnebrandcrème met een SPF 30 met een goede uv-A-bescherming. Zonneallergie wordt namelijk vooral veroorzaakt door uv-A-straling. Zorg dat je een zonnebrandcrème gebruikt met het speciale UVA-logo op de fles en vermijd zonnebrandcrèmes die uit Amerika komen.

Huid in conditie

Zorg dat je huid in goede conditie is. Een gezonde huid kan zich beter beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dat kan je doen door goed te eten, je huid flink gehydrateerd te houden, agressieve zepen en irriterende cosmeticaproducten te vermijden. Maar ook door een crème te gebruiken met voldoende anti-inflammatoire stoffen en antioxidanten. Er komt steeds meer bewijs dat dergelijke ingrediënten óók het risico op het krijgen van zonneallergie kunnen beperken (1, 2, 3, 4).

Zo is er beschreven dat het slikken van Polypodium leucotomos-extract (PL) kan helpen. Andere anti-inflammatoire stoffen en antioxidanten zijn mogelijk even goed, maar er is gewoon nog heel weinig onderzoek op dit gebied gedaan. Ik zou zelf heel benieuwd zijn naar het effect van astaxanthine op het ontstaan van zonneallergie. Hebben jullie daar ervaring mee, dan hoor ik het graag!

Bacteriën en vitamine D

Recent is trouwens gesuggereerd dat je huidmicrobioom een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van zonneallergie (5, 6, 7). Met andere woorden, onder invloed van zonlicht kunnen bepaalde bacteriën op je huid stoffen gaan produceren die problemen geven. Of het effectief is om bijvoorbeeld probiotica te smeren of te slikken is nog onduidelijk maar het is in ieder geval raadzaam om te zorgen dat je voorzichtig omgaat met de goede bacteriën op je huid. Dat betekent: geen agressieve reinigers en alleen antibiotica gebruiken als het echt nodig is!

Uit onderzoek komt verder naar voren dat een laag gehalte aan vitamine D gerelateerd is aan zonneallergie (8, 9, 10) . Zorg daarom dat je voorraad vitamine D op peil is én blijft – het gehele jaar door. Het kan voor veel mensen in ons Nederlandse klimaat daarom geen kwaad extra vitamine D te slikken. Deze vitamine is voor heel veel dingen goed, dus wat mij betreft een must.

Voor de zekerheid

Ben  je bekend met zonneallergie dan is het tenslotte verstandig om een tube hydrocortison (op doktersrecept) en antihistaminicatabletten mee te nemen op vakantie. Bij heel heftige reacties kun je in overleg met je arts zelfs besluiten om preventief hydrocortison (tabletten) te nemen.

Er is trouwens gelukkig ook nog goed nieuws. Het lijkt erop dat dat het afweerapparaat bij mensen met zonneallergie heel ‘paraat’ is en deze groep zou daarom mogelijk een wat lagere kans kunnen hebben op huidkanker. Elk nadeel heeft zijn voordeel!

Nog meer zomerklachten

De komende zomerse weken ga ik het rijtje af van huidproblemen die je vakantie flink kunnen verpesten. Volgende keer vertel ik meer over een huiduitslag die heel erg lijkt op de zonneallergie die ik net beschreven heb, maar die veroorzaakt wordt door ingrediënten in je cosmetica of medicijnen.

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

46 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Hester augustus 1, 2017 (19:25)

  Hoi Jetske,

  Ik zit in Italie met mijn fexofenadine, voornamelijk in de schaduw (alleen van A naar B lukt dat niet altijd:-), en toch last van zonne allergie. Voordien slikte ik vitamine D en astaxanthine, maar niet consequent genoeg. Ik ga kijken of dit helpt als ik het wel doe. Dank voor je tips, ik laat het je weten.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 2, 2017 (07:54)

   Ik hoop het… Fijne vakantie in ieder geval nog verder en houd me op de hoogte!

 • Lydia juli 31, 2017 (13:03)

  Wat goed dat deze blog jou zo geholpen heeft! Ik slik ook die van Royal Green. Heb geen last van zonneallergie oid dus kan geen verschil zien. Vertrouw er gewoon op dat Jetske er genoeg over gelezen heeft om te beweren dat het goed voor ons is 😉

 • Kaatje juli 31, 2017 (06:49)

  Dag Jetkse en allemaal,

  Met betrekking tot astaxanthine kan ik mijn ervaring delen. Ik ben zo TEVREDEN over dit geweldig goedje.
  Zelf ben ik ook gevoelig voor de zon. Kreeg na een dag zon (gewoon een korte en onschuldige wandeling) na twee of drie dagen bultjes, rode vlekken en uitslag die na ongeveer vier dagen weer wegtrokken. Maar sinds ik astaxanthine slik merk ik dat ik beter kan tegen de zon, zelfs als ik een keer mijn factor vergeet (foei!) in te smeren heb ik geen last.
  Lang zonnen doe ik sinds mijn gevoeligheid en kennis hierover al lang niet meer, maar een heerlijke wandeling op een zonnige dag is prima te doen met regelmatig inslikken van de astaxanthine supplementen.
  Ik was zeer tevreden over het merk Royal green, nadat ik begreep dat hier dierlijke gelatine in zit ben ik overgestapt op Hanoju. Voor mijn gevoel lijkt dit iets minder werkzaam, maar nog steeds wel tevreden.

  Liefs,

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 2, 2017 (07:53)

   Wat super dat je dit deelt!

 • E juli 25, 2017 (15:25)

  Beste Jetske,

  Wat is “het speciale UV-A logo” waar je het over hebt? Hoe ziet dit eruit? Overal hetzelfde? Is dit dan een bepaald universeel symbool / keurmerk? Of moet je gewoon in de gaten houden dat er ook uva op de fles zonnebrand staat?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 2, 2017 (07:53)

   Hoi,

   Het is vrijwel altijd een cirkel met ‘UVA’ erin, niet te missen 🙂

 • Liesbeth juli 19, 2017 (14:11)

  Ik heb een hele bleke (zon)gevoelige huid. Ieder jaar weer kreeg ik vreselijk veel last van zonneallergie ondanks dat ik mijn huid al heel lang goed verzorg met milde, ongeparfumeerde produkten; produkten smeer met anti-inflammatoire stoffen en antioxidanten; mijn huid altijd eerst rustig liet “wennen” aan de zon en zo veel mogelijk in de schaduw verbleef. Antihistaminica hielpen nauwelijks; een keer moest ik zelfs op vakantie in het buitenland naar de eerste hulp voor een stootkuur Prednison. Sinds twee jaar heb ik nergens meer last van. Wat hielp:
  -parfum-, vet- en emulgatorvrije zonnebrand gebruiken; o.a. Ladival en Eucerin hebben deze in het assortiment. Vermijd sowieso occlusieve, dikke cremes.
  -extra vitamine D slikken (ik bleek al matig tekort te hebben dus 2 vliegen in een klap)
  -Urtizon Complex korrels slikken zodra de lente in aantocht is.
  -dagelijks een goed Probiotica supplement nemen.

  Gelukkig kan ik nu weer onbezorgd op vakantie en (met mate) van de zon genieten!

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 23, 2017 (16:08)

   Hoi Liesbeth,
   Super bedankt voor je reactie. Heel fijn dat je dit deelt!

   • Tessa juli 26, 2017 (14:29)

    Hoi Jetske/Liesbeth,

    Is er een bepaald Probiotica supplement dat je kan aanraden?
    Ik hoor namelijk best vaak dat veel Probiotica supplementen te laag gedoseerd zouden zijn om echt te werken.

    Groetjes,
    Tessa

    • Liesbeth augustus 11, 2017 (20:22)

     Hoi Tessa, ik gebruik zelf Golden Naturals Probiotica Plus; 10 miljard per maagsapresistente capsule.
     Ook een hele goede is Dr. Mercola Complete Probiotics; 70 miljard per maagsapresistente capsule en Healthy Origins Probiotic; 30 miljard per maagsapresistente capsule. Laatstgenoemde zijn wel duurder.

     • Tessa augustus 15, 2017 (19:36)

      Bedankt voor je reactie Liesbeth.
      Ik ga het uitproberen!

 • heleen juli 6, 2017 (20:05)

  extra calciumtabletten slikken, dat is het wondermiddel tegen zonne-allergie eventueel in combinatie met antihistaminetabletten en olievrije, parfumvrije zonbescherming en huidverzorging.

  Oh ja….en niet in de zon zitten…..

  • Marielle juli 10, 2017 (21:31)

   Hallo Heleen, extra calciumtabletten slikken kan gevaarlijk zijn! Omdat in het Westerse dieet de meeste mensen veel zuivelproducten eten dat een bom van calcium zijn maar omdat deze verzurend werken juist calcium uit de botten trekken en hierdoor is er constant vrij hoge calciumwaardes in het bloed, wat dus niet wil zeggen dat deze in de botten zit! Als je hier dan bij nog eens extra calcium gaat nemen kan je een hartinfarct riskeren en kalkafzetting op de vaatwanden. En calcium heeft meer nodig dan vitamine D alleen om in de botten te geraken. Het blijkt juist dat mensen die extra calcium nemen vaak osteoporose hebben en hart en vaatziekten.

 • Veerle juli 6, 2017 (15:18)

  Oh, misschien moet ik er nog even bij zeggen dat ik die lichaamscreme met retinyl palmitate enkel s’avonds gebruikt heb.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 11, 2017 (08:33)

   En voordat je de zon in ging altijd de huid gereinigd en weer zonnebrandcrème opgedaan?

   • Veerle juli 11, 2017 (14:30)

    Ja, inderdaad, dat heb ik gedaan…

    • Veerle juli 11, 2017 (14:31)

     Is het iets dat wel meer voorkomt, pigmentvlekken krijgen door gebruik van vitamine A?

     • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee juli 12, 2017 (12:40)

      Die kans is er eigenlijk alleen wanneer je met vitamine A de zon in gaat. Dat kan voor een reactie zorgen wat weer voor pigmentvlekken kan zorgen. En natuurlijk wanneer je niet consequent bent met zonbescherming. Maar dat is dan ook het geval als je geen vitamine A gebruikt. Vitamine A helpt juist pigmentvlekken lichter te maken…

 • Veerle juli 6, 2017 (15:12)

  Hoi Jetske,

  Ik denk erover om je vitamine A serum te gaan gebruiken (om lijntjes rond de ogen tegen te gaan). Maar ik weet niet zeker of het een goed idee is, om deze twee redenen: ten eerste gebruik ik vrij goed zonnecreme, alleen niet rond mijn ogen, dat lukt niet (mijn ogen worden er steeds rood en geïrriteerd van). Is dit een probleem? Omdat vitamine A de huid zongevoeliger zou maken, en ik de vitamine A net wél rond mijn ogen zou willen gebruiken? Op zonnige dagen draag ik trouwens wel een zonnebril, maar niet het hele jaar rond.
  Zou vitamine A dan helpen? Of zou ze de veroudering net versnellen, of bv. pigmentvlekken uitlokken? Want dat is net niet de bedoeling!
  Tien jaar geleden heb ik eens een lichaamscreme met retinyl palmitate gesmeerd tegen striae. Ik kende toen nog eigenlijk niets van huidverzorging, maar had de creme in de apotheek gekocht, dus dat zat wel goed dacht ik.
  Ik heb de creme (die overigens heel lekker rook en een mooie roze kleur had; er zat dus zeker parfum en waarschijnlijk ook kleurstof in), enkele maanden gebruikt, aan de striemen heeft ze niets veranderd, maar ik had na enkele maanden gebruik wel verschillende pigmentvlekken op mijn lichaam.
  Het was net tijdens de zomermaanden dat ik de creme gebruikt heb, en die zomer heb ik een paar keer liggen zonnen (wel gesmeerd met factor 30).
  Ik vertel dit erbij omdat ik mij afvroeg of de retinyl palmitate (toch ook een vorm van vitamine A, als ik het goed heb?) de pigmentvlekken heeft veroorzaakt, en ik dus misschien niet goed reageer op vitamine A.
  Of zou het eerder de parfum/kleurstof zijn geweest?
  De pigmentvlekken heb ik nu (tien jaar later dus) nog steeds.
  Wat zou je aanraden i.v.m. het gebruik van je vitamine A serum?

  Groetjes,
  Veerle

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 11, 2017 (08:27)

   Hoi Veerle,

   In de avond kun je gerust het serum rondom de ogen gebruiken. Probeer de zonnebrandcrème zo dicht mogelijk als je kan bij de ogen ook aan te brengen en denk altijd aan een zonnebril 🙂
   Het is niet te zeggen of en van welke stof dan de pigmentvlekken op je benen zijn gekomen, maar het zou goed mogelijk kunnen zijn… Het is wel erg toevallig!

 • Do juli 6, 2017 (09:13)

  Hoi Jetske,

  Even jou stukje over keratosis pilaris gelezen.
  Je geeft hierin aan dat je o.a. een exfoliant van salicylzuur 3-6 % voor het lichaam het beste kunt gebruiken. Alleen vraag ik mij af waar je die kunt krijgen. Bij de apotheek hebben ze hele kleine tubbetjes en als ik die voor mijn armen ga gebruiken ben ik er zo doorheen. PC heeft wel exfoliant voor het lichaam maar die doet niet veel en er hangt een naar luchtje aan vind ik persoonlijk.
  De ureumzalf doet wel iets maar net niet voldoende merk ik. Is vit. A crème dan een altenatief?

  • Do juli 11, 2017 (09:27)

   Is dit misschien een optie?:

   AQUA (WATER), GLYCOLIC ACID, PROPYLENE GLYCOL, CITRIC ACID, ARGININE, DIMETHICONE, PEG-40 STEARATE, TRIMETHYLPROPANE TRIETHYLHEXANOATE, TOCOPHERYL (VITAMIN E) ACETATE, GLYCERYL STEARATE, PEG-100 STEARATE, ISOPROPYL PALMITATE, MANGIFERA INDICA (MANGO BUTTER), CETEARYL ALCOHOL, CETYL HYDROXYETHYLCELLULOSE, XANTHAN GUM, AMMONIUM HYDROXIDE, BUTYLENE GLYCOL, GLYCERIN, STEARAMIDOPROPYL DIMETHYLAMINE, STEARIC ACID, CHLORPHENESIN, METHYLPARABEN, DISODIUM EDTA.

   • Do juli 11, 2017 (09:29)

    Of deze?

    AQUA (WATER), ALCOHOL DENAT., GLYCOLIC ACID, PROPYLENE GLYCOL, AMMONIUM HYDROXIDE, POLYQUATERNIUM-10, CHLORHEXIDINE DIGLUCONATE, POLYSORBATE 20, TETRASODIUM EDTA.

  • Do juli 12, 2017 (13:54)

   Mag ik vragen waarom mijn vraag/ingrediëntenlijst is verwijdert van het blog?
   Heb ik iets verkeerds gevraagd?

   • Do juli 12, 2017 (13:54)

    Vreemd….sorry….ineens staan ze er weer…..

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 2, 2017 (07:51)

   Hoi Do,

   Weet je hoeveel procent glycolzuur er in het eerste product zit? Vitamine A zuur crème is zeker ook een goede optie om te gebruiken. Maar in mijn beleving zijn die tubes minder groot dan een tube salicylzuur bij de apotheek… Dat zal dan wel verschillen blijkbaar!

 • K juli 5, 2017 (11:36)

  Hey Jetske,

  Wat vind je van deze creme (voor het gezicht)?
  Aqua, Glycerin, Polyglyceryl-3 Rice Branate, Propylheptyl Caprylate, Cetyl Alcohol, Nylon 6/12, Caprylic/Capric Triglyceride, Squalane, PEG-400, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Cetearyl Alcohol, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Allantoin, Limnanthes Alba Seed Oil, Tocopheryl Acetate, Xanthan Gum, Helianthus annuus Seed Oil, Algin, Lactobacillus, Silica dimethyl silylate, Disodium EDTA, sodium hydroxide, Hydrochloric acid.

  Groetjes,
  K

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 2, 2017 (07:50)

   Hoi!

   Héél interessant. Hier hebben ze probiotica ingekapseld. Heb jij de crème al geprobeerd? Ben heel benieuwd wel 🙂

 • Nina juli 4, 2017 (19:37)

  Oh, en nog een vraagje…de moisturizer bewaar ik inderdaad altijd in de koelkast. Kan ik dit ook met de Suncare doen, aangezien daar ook antioxidanten in zitten, of verandert dit iets aan de SPF? Ik gebruik namelijk in de zomer factor 30 en in de winter factor 15. Kan ik de SPF 15 dan zo lang in de koelkast bewaren?

  groetjes,
  Nina

 • Nina juli 4, 2017 (19:07)

  Hoi Jetske!

  In de zomer krijg ik ook vaker wat zonneallergie, maar de afgelopen twee jaar merk ik dat ook mijn lippen een soort allergische reactie vertonen. Nu had ik op internet gelezen dat bijv. een koortslip getriggerd kan worden door de zon, maar ik krijg niet echt een koortslip. Het wordt gewoon wat rood en voelt branderig en droog aan, maar er komen geen blaasjes ofzo op. Ik ben al eens bij de huisarts geweest, maar hij zei dat het te maken had met de medicijnen die ik krijg en dat die allergie dan ook getriggerd wordt door de zon. Ik smeer altijd wat vaseline op mijn mond, maar dat is niet genoeg voor de zonneschijn 😉 Nu weet ik dat er ook lippenbalsems zijn met SPF (in het verleden heb ik die van de Etos wel eens gehad), zijn er lipbalsems met SPF die jij kunt aanraden?

  Groetjes,
  Nina

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 2, 2017 (07:47)

   Hoi Nina,

   Ik heb zo snel even geen advies voor een goede lipbalm met SPF. Maar wat je ook kunt doen is de Suncare gewoon aanbrengen (en eventueel daaroverheen nog vaseline). De Suncare kun je trouwens prima in de koelkast bewaren hoor, maar de antioxidanten blijven sowieso wel stabiel hoor in deze formulering buiten de koelkast. Daar hoef je je zorgen over te maken! Alleen niet in je auto laten liggen in de zomer bijvoorbeeld 😉

 • Ton juni 29, 2017 (22:08)

  Als kind gehad tot de eerste jaren vd middelbare school. Daarna steeds minder. Calendulan smeren verlichtte destijds. Lange mouwen aan bij teveel jeuk. Nu 20jr later (gelukkig) nergens last meer van.

 • Patricia juni 29, 2017 (20:29)

  Hoi Jetske,
  Is zonneallergie iets ander dan de warmte uitslag van mijn kind van 6 jaar?

  Groetjes,
  Patricia

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 6, 2017 (11:38)

   Hoi Patricia,

   Ja dat klopt! Ik zal daar ook op in gaan in de volgende blogs… Wordt vervolgd 🙂

   Groetjes Jetske

 • Esmee juni 29, 2017 (19:19)

  Ook ik heb in de zomer last van zonneallergie. Zodra ik op vakantie ga naar een zonnig land dan wordt ik overvallen met gigantische jeuk en rode bultjes. Voorkomen is in mijn geval bijna onmogelijk. Gelukkig heb ik een product gevonden wat de jeuk en branderigheid tegen gaat. Dit product heet mentholgel. Gewoon van het kruidvatmerk. Nadat je eind van middag hebt gedoucht opdoen en de huid verkoelt direct waardoor er minder jeuk optreedt!

 • Marielle juni 29, 2017 (18:29)

  Hallo Jetske,

  Wat denk jij over copper-3-peptide en stem cells?
  Ik vond een serum online en dit is de volledige ingrediëntenlijst.
  Ingredients: Copper 3-Peptide, Acetyl Hexapeptide-8 (Argireline), swiss apple stem cell, Pentapeptide Hydrolyzed Milk Protein, Hydrolyzed Yeast Extract, Centella Asiatica Extract, Cucumis Sativus Seed Oil, Helichrysum HydrosolOther Proprietary Blend Ingredients: Deionized Water, Aloe vera, Kigela fruit extract, hydrolyzed marine collagen, Hyaluronic acid, Coenzyme Q10, Hydrolyzed rice Bran Protein, Oxido-reductase, Retinyl,Olive Squalene oil, Vegetable Glycerin, Xanthan gum, Raspberry Seed Extract, Capryly Glycol, Sorbic Acid, Phenoxyethanol.

 • tessa juni 28, 2017 (17:43)

  Hoi Jetske,

  Het hoort misschien niet thuis in dit blog maar ik ben eigenlijk heel erg benieuwd hoe jij denkt over pure shea butter. Ik lees dat jij shea butter ook aan een aantal van jouw producten hebt toegevoegd, maar hoe denk jij over de pure vorm?

  Ik heb ergens gelezen dat dit ook goed zou werken voor pigmentvlekken( maar ook als haarmasker of voor een droge huid)

  En waar moet ik vooral op letten wanneer ik dit zou willen aanschaffen?
  Ik had zelf deze gezien :https://www.naturalheroes.nl/products/raw-shea-butter?utm_medium=cpc&utm_source=googlepla&gclid=COP0vuKK4dQCFeoy0wod9JYAdA
  Is dit wellicht geschikt?

  Ik hoor graag van je.

  Groetjes,

  Tessa

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 6, 2017 (11:36)

   Hoi Tessa,

   Het is een mooi ingrediënt maar het geen eigenschappen die pigmentvlekken tegen zouden kunnen gaan… Heerlijk trouwens om ook te gebruiken bij droge lippen.
   Het product van Natural Heroes is prima, met shea butter kun je niet snel fout gaan. Om het zo lang mogelijk goed te houden is het verstandig om niet met je vingers in de pot te gaan, maar altijd een schoon spateltje gebruiken… Misschien dat je deze blog over shea butter ook wel leuk vind om te lezen: https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/shea-butter-onze-zachte-heelmeester

   • Veerle juli 6, 2017 (15:16)

    Is het de bedoeling shea butter in de koelkast te bewaren zoals de moisturizer van Uncover? Of is dat voor de pure shea butter niet nodig?

    Groetjes
    Veerle

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee juli 11, 2017 (08:32)

     De meeste shea butters beginnen al zacht te worden bij 25/30 graden en zal gaan smelten wanneer de temperatuur oploopt. In de zomer is het wat dat betreft zeker wel verstandig om koel te bewaren.

   • Tessa juli 13, 2017 (14:03)

    Dankjewel voor je antwoord Jetske!! Ook de tip van het gebruik van een spateltje is zeer welkom 🙂
    Ik ga jouw andere blog ook snel lezen!

    Groetes,

    Tessa

 • Tessa juni 28, 2017 (15:02)

  Hey Jetske,

  Welke hoeveelheid vitamine D in een supplement adviseer je?

  Groetjes,
  Tessa

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 2, 2017 (07:35)

   Hoi Tessa,

   Dit kun je het beste even bij je huisarts laten bepalen 🙂

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!