• homemade cosmetica

DIY-zonnebrandcrème en andere cosmetica

Zelf cosmetica maken, het lijkt ineens of iedereen daarmee bezig is. Het wemelt op internet van de DIY-receptjes en websites met complete handleidingen voor het maken van crèmes tot shampoos. Het Parool vroeg me wat ik daar nu eigenlijk van vond. Kan het kwaad om zelf een crème, lipbalsem of scrub te maken?

Bekijk hier het artikel in Het Parool

Waar komt deze trend vandaan? 

Het zelf maken van cosmetica is volgens mij niet iets van vandaag of gisteren. Ik denk dat  mensen de laatste jaren gewoon steeds kritischer worden over wat ze gebruiken. Daarom zie je vooral veel vraag naar alles wat ‘natuurlijk’ is.
Een andere gedachte die schuilgaat achter de behoefte om zelf producten te maken is dat er ‘heel veel onzin wordt verkocht’ in de cosmeticabranche. Die gedachte kan ik natuurlijk ten dele onderschrijven. Zo is uiteindelijk ook mijn eigen blog en wetenschappelijke zoektocht naar goede ingrediënten ontstaan. Maar juist daarom kan ik je vertellen dat het nog maar zeer de vraag is of je beter af bent met ‘groene’ thuismaakrecepten.

De juiste chemie

Bij het maken van een goed cosmeticaproduct draait alles letterlijk om de juiste chemie. Je kunt niet zomaar alles wat mooi lijkt bij elkaar gooien. Vormt de formulering een stabiel mengsel? En is je eindproduct dan ook nog werkzaam? Zullen de verschillende stoffen niet met elkaar reageren waardoor ongewenste nieuwe stoffen ontstaan? Hoe gedraagt het product zich vervolgens onder verschillende omstandigheden?  Als het warm is bijvoorbeeld, of juist bij kou of in de koeling?

Ga je werken met verschillende fases, dus met droge en vloeibare stoffen, dan zijn er misschien emulgatoren nodig. En als je een product zoals crème wilt maken dat langer houdbaar moet blijven, dan heb je ook bewaarmiddelen nodig.  Want bacteriën wil je liever niet meesmeren op je huid.
Er bestaan trouwens websites die je complete recepten aanreiken. Inclusief handleidingen en filmpjes hoe je stap voor stap te werk kunt gaan. Je kunt dan alle benodigde ingrediënten en materialen bij de aanbieder aanschaffen. De vraag is dan hoe ‘eigen’ het dan nog is.

Kijk uit met ‘puur natuur’ op je huid

Natuurlijk is het leuk om zelf wat te experimenteren met een paar olietjes en een vijzel. Een lipbalsem of masker is bijvoorbeeld vrij gemakkelijk zelf te maken. Dat doe ik soms ook. Wie mijn blog volgt, heeft misschien weleens zo’n ‘huid-tuin-en-keukenreceptje’ zien langskomen. Met ingrediënten als papaya of avocado. Pas trouwens wel op met recepten met natuurlijke producten. Niet alles wat ‘groen’ is (of lijkt), is automatisch goed en veilig voor je huid. Er zijn nogal wat natuurlijke stoffen die voor vervelende reacties kunnen zorgen.

Ingrediënten die je bijvoorbeeld beter kunt vermijden in je (zelfgemaakte) producten, zijn etherische oliën als bergamot-, citroen-, pepermunt- en lavendelolie. Deze botanische grondstoffen zijn niet zozeer gevaarlijk, maar werken irriterend. En zoals ik al vaak heb uitgelegd zorgt chronische irritatie van de huid juist voor veroudering.

Havermout is overigens juist een voorbeeld van een natuurlijk product met een bewezen werking voor de huid. Net als honing en kokosolie. Met deze drie ingrediënten kun je al een leuk gezichtsmasker maken. Wel meteen aanbrengen dan en niet(s) bewaren voor later in de week…

Zelf zonnebrandcrème maken: niet doen!

Maar waar ik echt grote bedenkingen bij heb, is het zelf maken van een zonnebrandcrème. Daarvan bestaan inmiddels ook ontzettend veel DIY’s op Pinterest en allerlei beautyblogs. Mensen gebruiken meestal als basis een natuurlijke olie, een verzachtende boter of iets van aloë vera, en dan zinkoxide (zoals in de zalf voor babybilletjes) als zonnefilter. Echt, dat is géén goed idee. Ik vind het zelfs gevaarlijk!

Hoewel deze ingrediënten wel iets van een beschermende en/of antioxiderende werking hebben op de huid, weet je in dit soort thuismengsels namelijk gewoon niet hoe hoog de uiteindelijke SPF uitpakt. Er zijn namelijk nogal wat factoren die de beschermingsgraad beïnvloeden. De grootte van de deeltjes bijvoorbeeld van je gebruikte zonfilter, de mate van samenklonteren, de smeerbaarheid en nog zoveel meer.

Maar ik kom ook andere zonnebrandrecepten tegen op websites en beautyblogs waarvan ik me afvraag of al die stoffen wel goed samengaan. En wist je dat er ook een lange lijst van ingrediënten bestaat die fototoxisch zijn; die dus reageren in licht en voor vervelende huidreacties kunnen zorgen?

Geloof me, het ontwikkelen van een zonnebrandproduct met stabiele zonnefilters is nog een complex en kostbaar proces. Dat doe je niet zomaar na aan de keukentafel.

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

15 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • nina augustus 4, 2017 (21:57)

  ik weet niet of het hier kan -mag ,maar ik was hier aan het lezen ,lezen en nog meer lezen ,en kwam terecht bij jouw reactie ,dat havermout als droogschampoo ,voor jou “dr jetske ” geen optie is ivm witte schijn over je donkere haren ,een beetje 100 % pure cacao-poeder ,er onder mengen 🙂 ,kun je daar iets mee 🙂

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 7, 2017 (10:23)

   Mag altijd natuurlijk! Leuke tip, heb je dat zelf ook al eens geprobeerd toevallig?

 • Brechtje juli 17, 2017 (10:00)

  Grappig, de Suncare van Jetske is nu ook internationaal ontdekt. http://www.essentialdayspa.com/forum/viewthread.php?p=6547341#6547341

 • Manon juli 13, 2017 (09:55)

  Hi Jetske,

  Zou je wel een beetje niacinamide poeder in je eigen dagcreme kunnen doen? Voor een rosaceahuid. Alle cremes die niacinamide bevatten, vind ik niet fijn.

  En zinkoxide poeder?

  Gr

  Manon

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 17, 2017 (15:45)

   Hoi Manon,

   Als je het echt perse zelf wilt maken, zou ik je willen adviseren dit “vers” te maken en direct te gebruiken.
   Tenzij je echt heel schoon werkt en het vervolgens in een pompsysteem bewaard. En zorg er ook voor dat je het in een product mixt met een pH rond de 6.

   Je eigen zonnebrandcrème maken raad ik echt af, zoals je hierboven in mijn blog kunt lezen.

   • Manon juli 18, 2017 (08:00)

    Dankjewel voor je antwoord 🙂
    Nee ik ben niet zo handig, dus een eigen zonnebrandcreme maken durf ik niet eens aan te beginnen! Ik las wel op internet dat je wat niacinamide poeder aan je creme of toner kan toevoegen, dus heb dit aangeschaft.

    Hoe kan ik de ph waarde van mijn creme en/of toner weten?

    En wat is dan beter: de poeder toevoegen aan een creme of aan een toner?

    Gr

    Manon

 • Susanne juli 12, 2017 (20:53)

  Hi Jetske!

  Zelf gebruik ik rozenwater als toner en pure sheabutter gemixt met pure cacaoboter als nachtcreme. Op deze manier weet ik namelijk zeker dat er geen troep op mijn gezicht komt. Wat vind jij hier van?

  • Jasmijn juli 14, 2017 (22:10)

   Dit wil ik ook wel graag weten, maar dan ook voor kokosolie. Mijn huid kan soms gevoelig zijn, en zo’n simpele boter of olie irriteert niet en beschermt voldoende.

   Is dit überhaupt een goed idee of zit er nog ergens een addertje onder het gras? Hoe zit het bijv. met de houdbaarheid?

   Bedankt voor de interessante blog trouwens Jetske, je hebt me al enorm veel geleerd!

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 17, 2017 (15:37)

   Hoi Susanne,

   En hoe reinig je je huid? Alleen met water? En wat gebruik je als zonnebrandcrème?
   Ik denk dat je wel gegund bent met een hele mooie, makkelijke huid 🙂 Iemand die ook maar een beetje gevoelig is voor het krijgen van puistjes zal echt wat meer nodig hebben.
   Persoonlijk zou ik het ook hoge concentraties actieve stoffen zoals antioxidanten missen. En bijvoorbeeld ook een zuur zoals glycolzuur of salicylzuur… Dat kan je huid zo’n oppepper geven!

 • Peter juli 12, 2017 (17:01)

  Er is ook een leuk youtube filmpje dat uitlegt waarom je niet een DIY zonnebrand met zinc oxide zou moeten maken, gemaakt door Michelle van Labmuffin.com.

  https://www.youtube.com/watch?v=aTNcbLHZusc

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 13, 2017 (06:56)

   Die had ik gezien ja, heel goed filmpje!

 • Tineke Hof juli 12, 2017 (16:07)

  Beste Jetske,
  Bedankt voor weer een interessant verhaal over huidverzorging. Ik lees dit blog elke maand en heb er de afgelopen jaren veel van geleerd.
  Helaas kan ik dat artikel uit het Parool niet lezen, want dan moet ik een abonnement op het Parool voor afsluiten.

  Groetjes,
  Tineke

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!