• maak-je-masker-zelf

Maak zelf je eigen gezichtsmasker

Gelukkig kan je maskers ook zelf maken, lekker goedkoop en je weet wat er in zit. En hoewel ik bang ben in de categorie Klazien uit Zalk terecht te komen, wil ik jullie de volgende tips toch niet onthouden.

Vorige week heb ik al wat geschreven over het nut van het gebruik van een masker in een masker op. Hoewel een masker geen essentieel onderdeel van je beautyregime is, vinden sommige mensen het toch fijn af en toe eens lekker te ontspannen met een maskertje op… Jammer alleen dat de kwaliteit van die maskers nog al eens varieert (en dat is nog zacht uitgedrukt).

Een masker voor de droge huid

Bij een droge huid is de meest simpele oplossing een wat vettere crème dik aan te brengen. Want geloof me, buiten dat een masker meestal wat vetter is, is er verder echt geen verschil tussen een crème masker en een reguliere crème. Je kan het masker het beste aanbrengen als je huid nog wat nat is; uit onderzoek is gebleken dat bepaalde wateroplosbare werkzame ingrediënten dan beter in je huid dringen. Bovendien hou je zo ook beter vocht vast.
Je kunt je crème ook mengen met wat vaseline. Voor een erg droge huid kan een nachtje een laagje vaseline wonderen doen. Het is een simpel principe; zeker bij een beschadigde huid, verdampt er te veel vocht. Door tijdelijk de huid wat meer af te sluiten kan het vocht in de huid weer toenemen en de barrièrefunctie zich herstellen.

Aan de slag voor de vette huid

Voor de vettige huid met wat acne moet je even de keuken in; prak een halve groene papaya fijn (deze bevat vergeleken met rijpe papaya een hogere concentratie papaine) en meng dit met een eetlepel honing. In de blender gaat nog eenvoudiger. Dan gewoon op je gezicht aanbrengen en er circa 15 minuten op laten zitten. De andere helft moet je opeten, want bewaren heeft geen zin. De werkzame stoffen worden namelijk al binnen drie uur geïnactiveerd.
Papaine is een proteolytisch enzym en zorgt er voor dat de dode huidcellen en het talg debris opgeruimd worden. Honing heeft net als papaya een ontstekingsremmende werking. En als jullie mij niet geloven hierbij nog wat links naar wetenschappelijke artikelen! (het abstract “How honey kills bacteria” en de abstracts over papaya: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)

Een waarschuwing; gebruik dit masker niet als je allergisch bent voor latex, mensen met een latex allergie blijken ook vaak allergisch te zijn voor papaya. Veel smeerplezier!

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs
grote poriën blijven grote poriën
puistjes: moet ik wel of niet naar de dokter? en
over dag- en nachtcrème: de moisturizer en de ideale crème?

Gerelateerde Berichten

14 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Alice april 4, 2015 (21:40)

  Beste Jetske,

  Ik maak een special masker voor mijn gezicht sinds een paar weken. Ik gebruik hem als gommage maar ook als treatemrent tegen pigment vlekken , poriën , voor egaal teint etc . Het bestaan uit :

  1 lepel honing

  1 lepel olijf olie

  1 lepel citroen

  2 lepels rijst poeder .

  Mijn vraag is : wat vind ji van mijn Masker ? En hoe lang kan ik behouden ? En hoe vaak per week mag ik hem gebruiken ?

  Alvast bedankt voor je interesse .

  Groetjes

  Alice

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (11:15)

   Beste Alice,

   Honing bevat antibacteriële eigenschappen. Olijfolie is een prima olie om de huid soepel te houden. Dit masker zal niet veel tegen pigmentvlekken doen. Citroen is overigens een irriterend ingrediënt en kan ook in combinatie met de zon vlekken op de huid veroorzaken.

   Groetjes Jetske

 • Marie-Anne oktober 30, 2013 (21:29)

  hoe verwijder je het masker voor de vette huid? Moet je daarna een dagcrème gebruiken?

 • Sjoerd oktober 30, 2013 (01:59)

  Als je maar met het bereiden van je persoonlijk masker, enorm schoon werkt.

  Anders krijg je er schimmels en bacteriën in.

 • Rita oktober 29, 2013 (20:58)

  Beste Jetske,

  Ik was even door de war omdat ik de link op facebook zag, maar dit artikel volgens mij ouder is. Evengoed handige tips!

  Toch word ik, ondanks jou advies, nog heel blij van maskertjes en ik kwam er dus laatst een tegen die mij wel goed leek. Dit maskertje bevat de volgende ingredienten:

  Aqua, Avena Sativa Flour, Cetearyl Alcohol, Dipalmitoyl Ethyl Hydroxyethylomium Methosulfate, Clycerin, Triticum Valgare Germ Oil, Oryza Sativa Bran Oil, Butyrospermum Parkii Buttter, Avena Sativa Extract, Ceteareth-20, Tocopherol, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Potassium SOrbate, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol

  Is dit iets of kan ik dit beter maar niet om mijn gezicht smeren?

 • Marilene december 28, 2012 (17:47)

  Mijn man heeft een vette huid en veel ontstekingen op zijn neus.Een antibioticum van 3maanden heeft niet geholpen.Wat kan hij doen?

 • author-avatar
  Jetske april 7, 2012 (23:37)

  Beste Lis,

  Gelukkig maar 🙂 Tuurlijk mag je mijn lijstje delen, alleen maar goed als meer mensen dat lezen…. Wat betreft jouw overgevoeligheid; ik zou dan inderdaad uitkijken met dit masker. Ik heb begrepen dat je dan ook op papaya kunt reageren…

  groetjes Jetske

 • Fimke maart 9, 2012 (15:42)

  Kijk, dit vinden wij vrouwen nou leuk! Zelf maskertjes maken 🙂
  Zelf doe ik af en toe een flinke laag vloeibare honing op mijn gereinigde gezicht. Afgezien van de plakkerige zooi -heerlijk in je haar- voelt het heerlijk aan. Voordeel is ook dat je de drupjes af kunt likken.

 • Anoniem maart 5, 2012 (19:53)

  Wat een super leuk artikel!

  Je hoeft niet bang te zijn dat je wordt gezien als Klazien uit Zalk haha. Do it yourselfs zijn heel populair! 🙂 Ik ga deze ook een keer proberen. Kan ik het wel gebruiken bij het para-berk syndroom?

  Verder had ik een andere vraag: Mag ik de lijst met ingredienten die de huid kunnen verstoppen delen via mijn blog? Uiteraard vermeld ik dan je blog met link.

 • author-avatar
  Jetske september 21, 2010 (19:04)

  Klinkt gezellig! Veel plezier en stuur gerust een foto van jullie groen/gele gezichtjes! Leuk voor op de blog…..
  Groeten Jetske

 • Irene september 15, 2010 (16:44)

  Dat wordt een vriendinnen middagje met honing en papaya dan! Ben benieuwd.
  Groetjes Irene

 • author-avatar
  Jetske september 14, 2010 (16:38)

  Welk masker je het beste kunt gebruiken voor de gemengde huid kun je zelf beslissen. De conditie van je huid kan per seizoen van het jaar, per maand en zelfs per dag verschillen. Als je huid net iets vetter aanvoelt kun je dus voor de papaya variant gaan, als je huid iets droger voelt voor het vaseline masker.
  Zijn alleen je wangen droog dan kun je het vaseline masker ook bijvoorbeeld alleen op je wangen aanbrengen. Bij een vette T-zone kun je ervoor kiezen het papaya masker aanbrengen op dit gebied. Je kunt dus gemakkelijk varieren door te kijken wat jouw huid nodig heeft!

  Een groene papaya (dus onrijpe) kun je kopen bij de groenteboer. Je kunt vragen naar de meest groene die ze hebben.
  Groeten Jetske

 • jk september 5, 2010 (21:40)

  Ik vroeg me af welke van de twee maskers ik het beste kan gebruiken voor een gemengd huid. Ik zat meer te denken aan het aangaan van de vette huid maar waar kan ik groene papaya kopen in en in de omgeving van utrecht?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!