Hoe veilig zijn zinkoxide en titaniumdioxide?

Als je gaat zoeken op het internet naar informatie over veilige en goede zonfilters dan wordt er door dermatologen eigenlijk altijd zinkoxide of titaniumdioxide geadviseerd. Ik denk daar een beetje genuanceerder over.

Het is grappig om te zien dat op internet iedereen informatie van elkaar overneemt zonder de ‘bronnen’ te checken. Dat Amerikaanse dermatologen zinkoxide en titaniumdioxide adviseren snap ik best, want in Amerika zijn een heleboel goede zonfilters die we hier in Europa gebruiken, nog niet goedgekeurd. Zonnebrandproducten vallen daar onder de geneesmiddelenwet. En dat betekent dat het registreren van nieuwe filters een kostbaar en eindeloos traject is dat via de FDA loopt, waardoor het land dus achterloopt met de filters die gebruikt en geadviseerd worden. Maar Nederlandse huidspecialisten zouden beter moeten weten.

Hoe werken deze zonfilters?

Zinkoxide en titaniumdioxide zijn minerale filters. Ze behoren tot de meest gebruikte filters van het moment en veroorzaken zelden een allergische reactie. Het zijn zogeheten breedspectrum filters. Dat wil zeggen dat ze zowel tegen uv-B- als uv-A-straling beschermen. Daarbij is zinkoxide wel superieur aan titaniumdioxide; die laatste mist namelijk een klein stukje van het uv-A-spectrum in zijn bescherming.

Goede filters dus, maar zowel zinkoxide als titaniumdioxide maken je huid echt spierwit. In hun originele vorm zijn ze daarom eigenlijk niet goed te gebruiken, tenzij je als een geisha door het leven wilt gaan. Daar hebben fabrikanten wat op gevonden. Door de werkzame stoffen in microscopisch kleine deeltjes te knippen, wordt de crème transparanter. Deze techniek wordt nanotechnologie genoemd, en is omstreden.

Wat doen nanodeeltjes?

Ik zal daarover later meer vertellen, maar heel kort gezegd is het ene nanodeeltje het andere niet. De werking en veiligheid van nanodeeltjes hangen samen met eigenschappen als het vermogen tot samenklonteren, de reactie in zonlicht zoals het genereren van vrije radicalen, de aard van het materiaal, de exacte grootte, gewicht en vorm, het effect op de cel en de capaciteit van het lichaam om het af te breken. Al deze eigenschappen bepalen de uiteindelijke werking en het effect in het lichaam. Vergelijk het maar met een regendruppel en een klein steentje op je autoruit; dezelfde grootte, maar een heel andere impact.

Iets anders dat je moet weten over titaniumdioxide en zinkoxide is dat ze bij blootstelling aan zonlicht  vrije radicalen vormen. Over deze en andere (nadelige) effecten van zinkoxide en titaniumdioxide (ook wel weergegeven met de scheikundige afkorting ZnO en TiO2) zal ik hieronder nog wat meer vertellen, zodat je vervolgens zelf kunt bepalen of je deze stof wel of niet op je huid wilt smeren.

De vorming van vrije radicalen

Zinkoxide en titaniumdioxide zijn bekende fotokatalysatoren. Dat wil zeggen dat de stoffen zodra ze in contact met zonlicht komen vrije radicalen kunnen vormen. En die vrije radicalen kunnen je cellen en het DNA beschadigen, zeker als je onvoldoende antioxidanten in je huid hebt om dit op te vangen. Dit gaat zowel op voor de ‘gewone deeltjes’ als de nanoversie, en het lijkt iets erger te zijn bij titaniumdioxide dan bij zinkoxide. Het probleem is deels te ondervangen door gebruik te maken van gecoate zinkoxide en titaniumdeeltjes. Een slimme fabrikant die zijn producten up to date houdt en het niet erg vindt om een beetje extra aan zijn ingrediënten kwijt te zijn, zal hiervoor kiezen. Maar dat is voor de consument niet altijd duidelijk. Soms staat op de verpakking aangegeven dat gebruikgemaakt is van coating. Je kunt het ook bij de leverancier navragen.

Penetreren nanodeeltjes zinkoxide en titaniumdioxide de huid?

Meerdere studies hebben aangetoond dat de beide zonnefilters in nanovorm de huid niet verder ingaan dan het stratum corneum (het buitenste laagje van de huid) – op een gezonde, niet beschadigde huid dan (o.a. deze studies 1, 2, 3, 4, 5). Maar, in een studie uit 2016 is er gevonden dat titaniumdioxide in nanovorm in de dermis kan penetreren. Nano-zinkoxide penetreert niet verder dan de epidermis (o.a. deze studies 1, 2, 3, 4). Dat is recent nog eens bevestigd in een studie waarin proefpersonen twee keer per dag een crème met zinkoxide vijf dagen lang  aanbrachten op de huid.

Toxicologen zien het meeste risico in het inhaleren van de nanodeeltjes titaniumoxide en zinkoxide. Volgens het Internationale Agentschap voor Onderzoek naar Kankerverwekkende Stoffen kan titaniumdioxide een kankerverwekkend middel zijn wanneer er hoge doseringen ingeademd worden en daarom is het ook beter om geen sprays of poedervormige zonnebrandmiddelen met deze deeltjes te gebruiken.

Wat zijn de effecten op het milieu?

Over dit onderwerp kan ik een hele blog volschrijven; het massale gebruik van zonnebrandproducten is namelijk een ramp voor het milieu. Berucht is bijvoorbeeld oxybenzone, deze zonnefilter heeft al zo veel koraal in poeder veranderd! Maar ook over zinkoxide en titaniumoxide is wel wat te zeggen, en ook dan komt titaniumdioxide er weer slechter af dan zinkoxide. Het negatieve effect op het milieu heeft vooral te maken met het feit dat deze stoffen vrije radicalen kunnen vormen. Vooral de ongecoate versie veroorzaakt daarbij problemen.

Mijn advies

Mijn conclusie? Als je bijvoorbeeld voor bijna alle zonnebrandproducten allergisch bent (check dan wel even of je niet gewoon last hebt van een zonneallergie) dan zijn minerale filters een goede keuze. Maar mijn advies is om dan een crème op basis van zinkoxide te gebruiken in plaats van titaniumdioxide.

Laat je niet voor de gek houden, bij een crème die doorschijnend of vrijwel doorschijnend is, is eigenlijk altijd gebruikgemaakt van nanodeeltjes, ook al doet de producent alsof dat niet het geval is. Organische merken hebben hier nog weleens een handje van; en bij Amerikaanse producten mag dit ook gewoon. Het hoeft overigens helemaal gaan probleem te zijn, zeker niet bij gecoate nanodeeltjes zinkoxide, maar wil je dat liever niet, check het dan bij de leverancier. Wat betreft het milieu, denk als je in gebieden gaat zwemmen met koraal eens aan zonbeschermende kleding. Alle beetjes helpen.

Nog een allerlaatste tip! Zorg dat jouw antioxidanten in je huid op peil zijn, eet veel groenten en fruit en smeer met een crème met antioxidanten. Dan maak je de kans dat vrije radicalen schade aan kunnen richten in je huid zo klein mogelijk.

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

69 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Isabelle februari 10, 2019 (22:42)

  Beste Jetske,

  Een interessant artikel wat mij zeker aan het denken heeft gezet. Aangezien ik een gevoelige huid heb ben ik op zoek gegaan naar een physical zonnebrand. Na het artikel vroeg ik mezelf af of dit wel zo slim was. Maar ik heb online nergens kunnen vinden dat zinc oxide ook zorgt voor meer vrije radicalen? Bij de artikelen die ik las ging het alleen om de nanodeeltjes zinc oxide. Zie bijvoorbeeld dit uitgebreide artikel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3781714/#b12-nsa-4-095. Daarom vroeg ik mezelf af uit welke bron dat komt? Ik kijk uit naar jouw antwoord!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 28, 2019 (08:43)

   Hoi Isabelle,
   Het is natuurlijk altijd beter om een mogelijk iets slechter product te smeren, dan helemaal niets :). Wat bedoel je precies met je vraag over de bron? In mijn blog verwijs ik naar alle bronnen die ik heb gebruikt…

 • Erin september 1, 2018 (14:45)

  Jarenlang zijn er zomers en vakanties enorm verpest door deze titanium allergie. Er is mij door huisartsen altijd verteld dat ik zonneallergie had, terwijl de uitslag totaal niet op de ‘gewone’ zonneallergie lijkt. Geen enkele zonnebrandcreme voor zonneallergie of standaard zonnebrand crèmes hadden effect en verergerde het probleem en symptomen alleen maar.
  Het blijkt nu pas dat ik een allergische reactie krijg van UvA en uvB straling in combinatie met titanium. Zelfs als ik van vakantie kom en daarna een bodylotion gebruik waar dit product in zit krijg ik een allergische reactie. Er vallen opeens ook zo veel puzzelstukjes op zijn plek. Nu ik deze informatie heb, zal ik zeker een andere bescherm filter zoeken. Tot nu toe gebruikte ik helemaal geen factor en dat werkt om geen allergie te krijgen, maar beschermen doet het totaal niet natuurlijk. Het verbaasd mij overigens enorm in hoeveel producten titanium zit, tandpasta’s (zelfs voor kinderen) bodylotions, beschermingsfactor etc.. schrikbarend veel producten.
  Heel erg bedankt voor deze informatie!

 • Katrien juli 25, 2017 (14:32)

  Bedankt voor de link Peter.
  Ook LED verlichting geeft dus blauw licht af… Zou het voor de huid dan beter zijn om enkel ouderwetse verlichting te gebruiken? En ook terug naar echte boeken lezen i.p.v. zitten lezen op je smartphone, zoals ik nu helaas deed?
  Ik las ook dat er filters bestaan voor blauw licht (die van blauw licht, rood licht maken, maar is dat rode licht dan wel veilig voor je huid?).
  Bedankt ook voor de tip van de antioxidanten, die schijnen om meerdere redens goed te zijn voor je huid, ik smeerde ze ook dagelijks, maar nu heeft de dermatoloog me juist opgedragen er (tijdelijk?) mee te stoppen, mijn huid zou over geïrriteerd zijn en rust nodig hebben. Enkel lanette creme mag voorlopig nog.
  Dacht ik binnenshuis (en net niet vlak naast een raam) veilig te zitten, maarja, binnen zit ik dan achter de pc, te lezen (op mijn smartphone) of tv te kijken…
  Volgens wat ik lees is er blijkbaar ook nog discussie over of het blauw licht van beeldschermen wel een voldoende sterke straling geeft om schadelijk te kunnen zijn voor de huid.
  Ik ben heel erg benieuwd wat Jetske hier nog over te zeggen heeft.
  Is blauw licht van beeldschermen/LED verlichting inderdaad schadelijk voor de huid? Is een blauw licht filter een goede oplossing, of maakt dat eigenlijk niet uit?
  En als je net als ik (voorlopig?) geen antioxidanten mag gebruiken, is het dan beter om die beeldschermen zoveel mogelijk te vermijden?

  Groetjes,
  Katrien

  • Peter juli 25, 2017 (18:44)

   Ik denk dat het effect in de praktijk redelijk meevalt. Alhoewel de laatste jaren zijn er wel meer artikelen verschenen die benoemen dat het effect van infrarood staling en zichtbaar licht mogelijk tot nu toe altijd onvoldoende aandacht heeft gehad in vergelijking met UV straling. Maar ben benieuwd wat Jetske er van vindt.

 • Lydia juli 24, 2017 (20:01)

  Heb het gelezen. Ach, ach het is allemaal wat 😉 Ik ga de middenweg weer kiezen: toch iets minder vaak achter de laptop. Dan lees ik ook wat minder over wat allemaal mogelijk zou kunnen zijn en hoef ik daar ook minder mijn hersenen over te breken 😉

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee augustus 2, 2017 (08:01)

   Nou, dat klinkt als een goede optie 🙂 Moet allemaal wel leefbaar en leuk blijven hè…

 • Katrien juli 24, 2017 (14:01)

  Hoi Jetske,

  Ik zag de vraag al eens voorbijkomen, maar er is nog geen antwoord (althans niet op de blog), daarom dat ikzelf ze ook nog eens wilde stellen:
  Hoe zit het eigenlijk met blauw licht, van computers, laptops, smartphones,…
  In tijdschriften stonden er de laatste tijd enkele onrustwekkende artikels over, zo zou het tot diep in de huid doordringen en daar schade/huidveroudering veroorzaken. Ik breng inderdaad aardig wat tijd door achter die schermen. Kan dit kwaad? En is er een manier om je huid hiertegen te beschermen?
  Ik zou het zo’n zonde vinden als ik na alle voorzichtigheid met de zon, dan te maken krijg met voortijdige huidveroudering door die beeldschermen…

  Groetjes,
  Katrien

  • Peter juli 24, 2017 (17:40)

   In onderstaande link zijn wel een aantal wetenschappelijke studies genoemd naar het effect van blauw licht en infrarood straling op de huid, smeren met antioxidanten is denk ik tot op heden de beste optie. Stofjes als vitamine c, vitamine e, lycopene, xanthophylls, alpha-glucosylrutin etc kunnen opties zijn.
   http://bit.ly/2eIi6Yg

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 26, 2017 (07:04)

   Leuke vraag! Toevallig kwam dit ook veelvuldig ter sprake bij het Sun Protection Conference in Londen afgelopen juni. In theorie kan het inderdaad schade geven. En wat Peter ook zegt, dan is het extra aanvullen met antioxidanten wat je huid kan helpen beschermen hiertegen.

   • Katrien juli 26, 2017 (14:24)

    Bedankt voor het antwoord Jetske.

    Wat denk je van blauw licht filters voor laptops en smartphones, betekenen deze een oplossing/verbetering?
    En is het aan te raden je blootstelling aan beeldschermen in te perken (bv. niet meer zitten lezen op je smartphone maar opnieuw een echt boek nemen)?

    En wat met blauw licht bronnen die iets verder weg zijn, bv. de televisie.
    Ik heb de test eens gedaan; als je voor je laptop of smartphone zit, zie je het blauwe licht inderdaad op je gezicht schijnen, voor de televisie is dat niet het geval (die zal hiervoor te ver weg staan vermoed ik).
    Betekend dit dan dat het wel ‘veilig’ is om televisie te kijken, of zegt het al dan niet zichtbaar zijn van dat blauwe schijnsel op je gezicht weinig?
    Is het geweten tot op hoeveel afstand/meter blauw licht schadelijk is?

    • Tessa juli 27, 2017 (16:45)

     Jeetje! Je bent echt nergens veilig!

     Ik ben ook wel erg benieuwd naar de vraag van Katrien. Is het voor de huid inderdaad aan te raden de vrije tijd die je voor laptop/smartphone doorbrengt te beperken? Of denk je eigenlijk dat het in de praktijk weinig schade zal geven?

     En bieden blauw licht filters een oplossing? Want de meeste mensen brengen tegenwoordig toch echt heel wat uurtjes voor een scherm door, er is ook zoveel te doen online…Als dat elke keer een aanslag op je huid zou zijn, dat zou geen goed nieuws zijn!

     Verder smeer ik wel dagelijks met antioxidanten (enkel niet als mijn huid weer eczeem heeft, dan heeft ze even gewoon rust nodig) en neem ik astaxanthine (goede tip van jou). Maar ik smeer met antioxidanten niet om de twee uur, zoals met een zonnecreme moet; ik ging ervan uit dat je dat ook niet bedoelde als je het hebt over antioxidanten smeren. Of ben ik verkeerd en moet je ook met een antioxidantencreme iedere twee uur smeren om de bescherming te hebben?

     P.S. Langskomen in het Skincare Centre in Rotterdam (zoals je voorstelde i.v.m. de huidproblematiek die ik eerder noemde) lijkt me erg fijn! Nog even zien wanneer ik het kan inplannen!

     Groetjes,
     Tessa

     • Lydia juli 28, 2017 (06:52)

      Die vraag kwam ook meteen bij mij op: moet je vaker antioxidanten aanbrengen dan bv enkel ’s morgens en ’s avonds?

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee augustus 2, 2017 (08:00)

     Ik denk dat het sowieso geen kwaad kan om soms afstand te nemen van de laptop/telefoon/tv etc. 😉 Maar dit natuurlijk niet altijd haalbaar. De afstand en hoeveelheid schade durf ik niet te zeggen. Misschien nog een tip qua antioxidanten, zorg nu je even niks mag/kunt smeren dat je het in ieder geval zo veel mogelijk ook uit je voeding kan halen.

     • Tessa augustus 4, 2017 (14:01)

      Hoi Jetske,

      Sorry dat ik hier nog even op terugkom, maar ik vind het zo moeilijk om in te schatten hoe kwalijk die beeldschermen nu juist zijn voor de huid.

      Voor mijn werk zit ik sowieso al enkele uren per dag voor een laptop, en deze blog wil ik natuurlijk ook blijven volgen ;), daarnaast heb je nog bv. Facebook,…en ben ik ook nogal een fan van serie’s…
      En blauw licht filters schijnen ook niet echt een oplossing te zijn?

      Het punt is dat ik er moeilijk uit kom hoe slecht dit nu wel/niet is voor mijn huid. Lang geleden was ik ook dol op zonnen, maar sinds ik te weten kwam hoe schadelijk dit was, kwam ik tot de conclusie dat ik het dan eigenlijk helemaal niet meer wilde.

      Ik heb zelf nog wat zitten opzoeken, en de informatie die ik kan vinden is echt héél tegenstrijdig, waardoor een goede afweging maken moeilijk is.
      Soms lees je dat die beeldschermen echt ontzettend schadelijk zijn, een aanslag op je huid.
      In een ander artikel staat dan weer dat het enorm meevalt, dat je als je op een bewolkte dag een uur buiten bent, je blootgesteld wordt aan zo’n dertig keer zoveel blauw licht als dat je een uur voor de computer zit…
      Wat is nu waar, wat niet?

      Is er iets dat je hierover nog kunt zeggen, zodat ik een beetje beter weet om wat voor ‘risico’ het juist gaat?

      Groetjes,
      Tessa

     • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee augustus 7, 2017 (09:34)

      Hoi Tessa,

      Ik ben nu nog met vakantie maar zal hier binnenkort eens goed induiken voor je en een blog schrijven 🙂
      Maar sowieso niet te druk hierom maken hè, stress is sowieso niet goed!

 • Lydia juli 23, 2017 (20:32)

  Als ik het goed begrijp geeft Jetske in haar antwoord aan Tessa aan dat de hoeveelheden in make up producten niet te vergelijken is met wat er gebruikt wordt in geval van zonbescherming?

  • Peter juli 24, 2017 (16:39)

   Inderdaad zal er waarschijnlijk niet 20% Zinc Oxide of Titanium Dioxide in make up zitten, maar dat het aan het eind van de ingrediëntenlijst zegt niet zoveel, kleurstoffen mogen aan het eind staan ongeacht de concentratie. Het is vooral belangrijk dat de deeltjes gecoat zijn.

 • Peter juli 21, 2017 (20:21)

  Dat het aan het eind van de ingredientenlijst staat zegt niet zoveel, aangezien kleurstoffen aangeduid met CI aan het eind mogen staan. Als een product meerdere tinten heeft wordt er vaak “may contain” of “+/-” voor gezet. Titanium Dioxide in cosmetica is weliswaar niet altijd in nano-vorm, maar het zijn toch altijd nog sterk verkleinde deeltjes met een grootte van circa 200-300nm die photocatalytisch zijn. Eigenlijk is het verschil tussen nano of non-nano misschien wel niet eens een hele zinnige aanduiding, aangezien in zonnebrandcreme’s voor deeltjes zal worden gekozen die zo min mogelijk zichtbaar zijn op de huid, dus zullen ze in een non-nano product gemiddeld ergens tussen de 100-150nm zijn. In principe zou je eigenlijk pas vanaf 1000nm niet meer moeten spreken over nano deeltjes, 80 nm (nano) en 120 nm (non-nano) zijn allebei hele kleine deeltjes en ook de non-nano variant bevat een bepaald percentage deeltjes kleiner dan 100nm. Coatings kunnen de photocatalytische activiteit sterk verminderen, maar dan moet de coating wel stabiel zijn.

 • Lydia juli 21, 2017 (15:30)

  Heb gekeken: inderdaad het zit ook in de bronzer van Uncover. Ik heb verschillende poeder bronzers in huis maar er staan geen ingrediënten op de doosjes. Ik ga ervan uit dat er titaniumdioxide in zit. Ik gebruik ze best veel en ben daarom ook benieuwd naar het antwoord! Wanneer het niet erg zou zijn als titaniumdioxide op het einde van een inci lijst staat bij een poeder/bronzer dan zouden talloze producten geschikt zijn. Wanneer niet dan wordt het een zoektocht. Immers dragen heel veel mensen een poeder bronzer in de zomer dus als de zon op je gezicht schijnt.

 • Anne juli 21, 2017 (13:54)

  Dag Jetske,

  Ik gebruik nu altijd Uncover bronzer over de Avene emulsie spf 50 (zonder parfum). In jouw bronzer zit ook titanium oxide en ijzeroxides…Raad je dit af onder invloed van UV?

 • Astrid juli 21, 2017 (10:47)

  Ik gebruik dagelijks een zonnebrand van Vision SPF 50 en een foundation van Lycogel (waar ook Titanium dioxide en zink oxide in zit), zijn deze producten veilig om te gebruiken of kan ik deze beter vermijden?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 23, 2017 (11:08)

   Hoi Astrid,

   Misschien kun je bij de leverancier zelf vragen of er gebruikgemaakt is van coating… Verder heb ik met de blog de informatie proberen samen te vatten van wat er bekend is hierover zodat je zelf een keuze kunt maken voor jezelf. Persoonlijk kies ik dan liever voor filters zoals Tinosorb S en Tinosorb M.

 • Marielle juli 20, 2017 (17:37)

  Ik reageer ook slecht op elk zonne product dat ik gebruik ook op de Uncover gezichtszonnecreme ik sta onder de bultjes, eczeem en mijn huid is nadien nog gevoeliger. Van de Uncover moisturizer en tonic krijg ik bultjes en puistjes, ook op mijn decolte. Mijn huid reageert erg slecht op siliconen en dacht eerst dat het misschien nog zou gaan met de Uncover producten maar deze bevatten siloxane volgens mij waar mijn huid dus ook niet tegen kan.

  • Tessa juli 20, 2017 (20:54)

   Hoi Marielle,

   Heb jij ondertussen een oplossing gevonden voor je huidproblemen (de bultjes, het eczeem)?
   Wat voor producten gebruik je nu dan?

   Groetjes,
   Tessa

 • Marjolein juli 18, 2017 (22:03)

  Dag Jetske,

  Wat een super interessante blog. Ik heb een wat specifieke vraag over het herstellen van de huid. Ik ga door Topical Steroid Withdrawal / Red Skin Syndrome. Dit ontstaat door een verslaving aan sterke hormoonzalven die ik helaas voor 3 jaar gekregen heb. (wat begon met een klein eczeemplekje) Iedereen die probeert af te kicken van hormoonzalven krijgt rebound effecten. Een huid die brand, gloeit, vervelt, splijt, jeukt en enorm hypersensitief is. Gelukkig ben ik al 17 maanden verder en is mijn huid over mijn lichaam al enorm verbetert! (Het duurt meestal 24 maanden om te herstellen.) Maar mijn handen blijven een probleemzone. Ik kan mijn handen op internet vergelijken met anderen en iedereen heeft het langste last van ‘rode handen’. Ik vermoed dat daar de kleinste bloedvaatjes zitten. Maar ook zijn handen het meeste in contact geweest met de hormonen…
  Sorry lang verhaal maar ik moet het een beetje uitleggen. Tot nu toe heb ik het meeste baat gehad bij Epsom /dode zeezout baden, detox en vitamine E olie op basis van zonnebloem olie en druivenpit olie.
  Nu zou ik heel graag mijn huid weer willen opbouwen nu ik wat meer cremes kan tolereren. Ook mijn gezicht! Ik heb zitten lezen over Vitamine D, A, C, E, collageen, ceramides, hyaluronzuur en fatty acids. Wat zou je adviseren?
  Ik heb nu sinds kort Clinique dramatically different moisturizing lotion voor m’n gezicht. Werkt heel goed! En ik heb Mad Hippie Vitamin C en A serum besteld. Maar misschien is die Vitamine A te heftig? Ik heb eigenlijk iets nodig wat de cellen vernieuwd en een boost geeft…!

  Ik hoop dat je me kunt helpen!

  • Marielle juli 20, 2017 (17:33)

   Hallo Marjolein ik ben Jetske niet maar wou wel even reageren,
   het is misschien belangrijk om naar de oorzaak van je eczeem de zoeken en deze bij de wortels aan te pakken. Eczeem kan komen door chemische stoffen in cosmetica, ook door een tekort aan essentiele vetten, een tekort aan bepaalde vitaminen zoals de vitamines B, of een voedselintolerantie.

 • Tessa juli 18, 2017 (15:20)

  Hoi Jetske,

  Bedankt voor het supersnelle antwoord!
  Maar ik maakt me inderdaad vooral zorgen over de werking als fotokatalysator.
  Ik gebruik namelijk nooit zonnebrandcreme, dat is voor mijn huid gewoonweg niet te doen. Echt alle filters heb ik over de jaren uitgetest en het resultaat is steeds: een gezichtshuid die compleet onder het eczeem komt te zitten.
  Ik probeer mij op andere manieren tegen de zon te beschermen, zo neem ik astaxanthine, heb zowel thuis als in mijn auto uv werende folie laten aanbrengen, en kom zondra de uv boven de 3 komt niet meer buiten (want ik heb ook nog eens een superlichte huid die heel snel verbrand). Van lente tot herfst houd ik de uv dus dagelijks van uur tot uur in de gaten. Het is allemaal erg beperkend en ik hoop dat er ooit één of andere product gevonden zal worden dat de zonnebrandcreme voor mij kan vervangen…
  Wat ik me afvraag is, of je in deze context zou afraden om make up met titanium dioxide, zink oxide, of ijzer oxides te gebruiken?

  p.s. Wat ook nogal vreemd is, is dat ik zowel zink oxide als titanium dioxide als zonnebrandcreme helemaal niet verdraag, terwijl het als het in een concealer zit geen problemen schijnt te geven. Geen idee hoe dat juist komt. Misschien omdat ik het als concealer enkel op vlekjes aanbreng i.p.v. over heel mijn gezicht als zonnebrandcreme?

  Groetjes,
  Tessa

  • Suzanne juli 19, 2017 (07:08)

   Ik heb hetzelfde probleem als Tessa alleen dan een stuk minder heftig. Van alle soorten zonnebrandcrèmes en dagcrèmes met SPF krijg ik pukkeltjes (ook van de zonnebrandcreme van Uncover) maar ik krijg geen uitslag van minerale foundations. Ik slik betacaroteen en ga misschien ook maar die astaxanthine proberen.
   Heb jij nog tips Jetske voor andere supplementen voor zonbescherming?

  • Lydia juli 19, 2017 (19:28)

   Dank jullie voor je antwoord Jetske en Peter.
   Dat is ook nog steeds mijn vraag Tessa: kan ik alle poeders met titaniumdioxide dan maar beter mijden? Ik gebruikte altijd een powder foundation om een paar pigmentvlekjes te camoufleren. Maar in dit product zit dus ook titaniumdioxide en zinkoxide als zonbescherming. Afgezien van wat poeder op die plekjes doe ik meestal niets van foundation op mijn gezicht want dat is niet nodig. Ik heb nu al naar alternatieven gezocht maar alle poeders met een spf bevatten titaniumdioxide en/of zinkoxide. Toen maar gezocht naar een poeder zonder spf om enkel de vlekjes te camoufleren (en dan maar een gewone zonnebrand ernaast gebruiken). Echter ook die bevatten alle titaniumdioxide. Ik zoek dus nu een poeder om gemakkelijk wat vlekjes te camoufleren en bij te werken maar liefst zonder titaniumdioxide. Met een spf is helemaal ideaal (maar dus wel zonder titaniumd. en zinkox.). Peter, jij weet nogal veel van wat er allemaal op de markt is. Heb jij een idee?

   • Peter juli 20, 2017 (22:39)

    Hoi Lydia,
    Ik zou iets kiezen zonder spf, de meeste cosmetica gebruiken of fysische filters of octinoxate voor de spf. De SPF die je daadwerkelijk in de praktijk van poeders of foundation krijgt is vrij laag. Als je leest hoe de spf van poeders wordt getest, is wel duidelijk dat je in de praktijk nooit die hoeveelheid kunt gebruiken (http://bit.ly/2tjTZlr).

    Bareminerals Mineral Veil, Baremineral Tinted Mineral Veil en Lilly Lolo Finishing Powder zijn losse poeders en vrij van Titanium Dioxide. Uncover Powder, Essence Must Have Bronzing Powder zijn pressed powders zonder titanium dioxide. Je kunt ook eens kijken op de site van Omiana. Maar ze geven allemaal niet echt coverage, verder heb ik wel eens wat gekeken naar foundations om de witte waas van sommige zonnebrandcremes tegen te gaan, maar heb niet echt iets gevonden wat ik goed en prettig vond.

    • Lydia juli 21, 2017 (07:34)

     Bij Essence had ik gekeken. Mooi dat ze de ingrediënten erbij zetten trouwens. Bronzing powder is niet de bedoeling en alle andere van Essence bevatten titaniumdioxide. Losse poeders kan ik niet makkelijk meenemen en dekken ook niet. Ik ga eens kijken bij de overige die je vermeldt. Hartelijk dank Peter!
     Trouwens: een poeder bronzer kan toch ook de witte waas goed tegengaan. Als je maar een klein beetje gebruikt heb je enkel een wat gezonder kleurtje. Je hoeft echt niet te zien dat je iets op je gezicht hebt; althans zo werkt het bij mij in de winter. Het is een ander verhaal wanneer je iets zoekt dat dekking geeft.

     • Peter juli 21, 2017 (12:31)

      Inderdaad zijn de producten die ik noem denk ik niet zo geschikt om vlekjes te camoufleren. Waarschijnlijk zijn er vast betere opties, ik heb alleen maar een tijdje gezocht naar producten om de witte waas van de Uncover Suncare tegen te gaan. Maar vind toch dat foundation altijd wel iets zichtbaar is als je de witte waas tegen wil gaan, en met bronzers is het toch lastig de witte waas onzichtbaar weg te krijgen. Wel jammer want de ingredienten van de suncare zijn heel goed, alhoewel ik ontzettend veel heb geprobeerd, wellicht bestaat er toch iets om de witte waas weg te krijgen dat wel onzichtbaar is. Ik gebruik nu Cotz Flawless Complexion, die is heel onzichtbaar en mijn huid reageert er heel goed op, alleen is het wel wat glimmend en het is nano zinc oxide natuurlijk. Maar ik heb ook nog een heleboel andere opties liggen die ik nog niet heb geprobeerd, bv Eubos LSF30, Biodermal, MUTI LSF50, Sunzone, Anglamark, ben benieuwd hoe mijn huid daar op reageert, en wat Jetske er van vindt. Hopelijk kan je iets vinden dat voor jouw werkt, als ik nog iets tegenkom laat ik het weten.

    • Lydia juli 21, 2017 (15:22)

     Op de website van Omiana heb ik wel 1 geschikt product gevonden: een poeder foundation. Bijna 50 euro vind ik echter te duur. Ik zoek nog wel even. Tot die tijd dan maar niks op de vlekjes doen behalve een zonnebrand (althans op ‘gewone dagen’ ;)).

     • Monique juli 24, 2017 (20:23)

      Hoi Lydia,

      In een van de blogs heb ik gelezen dat Jetske een van de poeders van jane iredale veilig vindt. Helaas kost die ook erg veel geld. Je schijnt er weinig van nodig te hebben… Ik gebruik net als jij al jaren ook de pureness poeder van siseido. Ik heb de aanbevolen zon creme van Avene geprobeerd doch die geeft een witte waas. Ik gebruik in de ochtend resist spf 30 superlight van Paul,s choice en die bevat nanodeeltjes doch matteert goed. In de loop van de dag smeer ik suncover en poeder ik. Het blijft zoeken, overigens heb ik al maanden niet gereageerd hier. Ik heb aardig wat naamgenoten.

      Groet,
      Monique

     • Monique juli 24, 2017 (20:25)

      Een vraagje Lydia, wil je melden hoe die poeder foundation heet. Het is veel geld doch twee in een.

      Monique

     • Lydia juli 25, 2017 (14:34)

      Hoi Monique, de ‘adaptive pressed powder foundation’ op de site van Omiana (tip van Peter) leek mij wel een goed alternatief voor die van Shiseido Pureness.
      Groetjes

     • Monique juli 26, 2017 (17:54)

      Bedankt Lydia,

      Ik heb inmiddels die van Lily bekeken, 3 stuks waarvan 1 voor de gecombineerde tot vette huid. Er bestaan mini,s van! Voor mij om te matteren mogelijk prima. Ze zijn m.i. niet dekkend. Peter adviseerde er ook 2 van baremineral. Ik moest erg opletten of dat ik de juiste bekeek en hoe hoog de extra verzendkosten zijn. Ik heb inmiddels besloten om gewoon stressloos( dat geeft misschien wel de meeste problemen) mijn siseido compactpoeder eerst op te maken en daarna die van Jetske te kopen. Mogelijk kan ik daarmee zonder foundation. Zodra mijn tube creme van pc op is komt daar ook een andere voor in de plaats.
      Ik wens jou veel succes, zoals je schreef lijkt me de middenweg zoeken het beste. Anders kan dadelijk helemaal niets meer…

     • Monique juli 26, 2017 (18:12)

      Lydia,

      Ik heb net de website van Omiana bezocht en de adaptive pressed powder foundation lijkt me super. Het gaat me niet om een paar vlekjes omdat ik helaas rosacea heb. Dan nog vind ik hem veel geld kosten. Ik zet hem op mijn verlanglijstje, wie weet

     • Monique juli 26, 2017 (18:22)

      Er zijn niet veel cosmeticamerken die het goed doen op het gebied van ondermeer kinderarbeid in de micamijnen. Dit terijde…

     • Lydia juli 26, 2017 (19:01)

      Hoi Monique,

      Begrijp even niet: ‘en daarna die van Jetske kopen; mogelijk kan ik dan zonder foundation’. De poeder van Uncover is toch geen dekkende poeder? Die kan toch niet vergeleken worden met de dekking van bv. een foundation. Of heb ik het verkeerd begrepen?
      Groetjes!

     • Lydia juli 26, 2017 (19:15)

      Monique, dat merk Lily is dat via een Nederlandse website te krijgen? Bedoel je Lily Lolo?

     • Monique juli 26, 2017 (22:06)

      Lydia, allereerst weet ik veel minder hierover dan jij en Peter. Het klopt wat je schrijft een poeder dekt niet zoveel als een foundation, ik had ff snel tussendoor gereageerd en heb me vergist. Ik heb een glimmend rood gezicht en gebruik sinds een paar maanden naar tevredenheid de getinte Resist dagcreme SPF 30( BB achtig) van PC en daarover Shiseido Pureness. Ik gebruik sindsdien geen foundation meer(behalve bij bepaalde gelegenheden).
      N.a.v. dit blog wil ik, zodra bovengenoemde producten op zijn, ’s ochtends weer de moisturizer gaan gebruiken die ik nu ’s nachts gebruik(of t.z.t. een van Jetske), daarna suncover en andere poeder. Misschien heb ik dan wel weer foundation nodig. Dat laatste besefte ik me nog niet voldoende tijdens het schrijven!
      Ik heb gezocht naar Lily Lolo en dat is bij De make up spot te koop voor € 24,-. De matterende is helaas niet getint. De andere twee zijn voor een normale tot droge huid waarvan een getint. Omdat ik op een buitenlandse site zag dat er mini’s waren moest ik even aan jou denken. Die zijn handig om mee te nemen. Ik verdiep me amper in make up en zie vandaag pas in jou reactie dat er poederfoundations bestaan. Misschien neem ik dat wat te letterlijk en is het geen poeder en foundation in een 😉

     • Monique juli 26, 2017 (23:13)

      Lily Lola is in Nederland ook online te koop bij Palais des Cosmetiques.

     • Lydia juli 27, 2017 (06:45)

      Bedankt voor je toelichting Monique!

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 23, 2017 (11:15)

   Hoi Tessa,

   Wat ontzettend vervelend dat je echt nergens tegen kan zeg… Ik ben even benieuwd, hoe zit het dan met ‘ gewone’ huidverzorging, zonder zonnefilters? Heb je daar nooit problemen mee?

   • Tessa juli 23, 2017 (14:07)

    Hoi Jetske,

    Zonnebrandcremes geven de allerergste reactie, maar inderdaad heb ik met andere huidverzorging ook vaak problemen. Als er alcohol of parfum in een creme zit reageer ik er ook heel slecht op; een exfoliant (salicylzuur) gebruiken lukt niet (m’n huid wordt er erg rood van, eerst enkel na het aanbrengen, maar na een maand ofzo gewoon permanent); kom ik in een ruimte waar men net bezig is te poetsen, of net een luchtverfrisser is gebruikt, dan voel ik het onaangenaam tintelen op mijn huid (en ook mijn ogen raken dan geïrriteerd trouwens); een concealer geeft zoals ik al zei normaal gezien geen problemen, maar een foundation altijd wel (ik denk dat dit moet komen omdat ik een concealer enkel op vlekjes gebruikt i.p.v. mijn hele gezicht zoals bij een foundation); plantaardige olie (jojoba), lijkt te kunnen in mijn gezicht, maar geeft in mijn hals grote rode vlekken; de uncover toner en moisturizer gebruik ik, dat lijkt min of meer te lukken, soms moet ik op een bepaalde plek op mijn voorhoofd het gebruik even stoppen, omdat ik daar weer een eczeemplek krijg, en als ik daarop toner of moisturizer gebruik wordt ze nog groter/roder. Ook heb ik vaak last van rode bultjes, deels is dit keratosis pilaris, deels gewoon overgevoeligheid denk ik (de keratosis bultjes lijken ‘dieper’ in de huid te ontstaan en zijn vaak ook echt pijnlijk ontstoken; de andere bultjes lijken juist eerder oppervlakkig, en jeuken eerder dan ze pijn doen). Ook heb ik nogal eens last van kleine velletjes die van mijn huid afkomen, dat schijnt niet zo vaak voor te komen bij mijn huidtype (droge huid).
    Volgens mijn dermatoloog is het meeste te wijten aan een hypergevoelige huid, want rosacea is het niet, en kan ik er weinig aan doen, behalve zo veel mogelijk irriterende stoffen vermijden…

    • Tessa juli 23, 2017 (14:12)

     O ja, denk je dat het in mijn situatie (zoals beschreven in mijn vraag van 18 juli) kan om een make up/een concealer met titanium dioxide/ zink oxides/ ijzer oxides te gebruiken? Of moet ik dat vermijden?

     Groetjes
     Tessa

     • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee juli 23, 2017 (15:59)

      Wat onwijs vervelend zeg 🙁
      Je kan gewoon de make-up/concealer blijven gebruiken hoor. Dit is niet te vergelijken met de hoeveelheden waar ik het in deze blog over heb. Mocht je het fijn vinden, kun je misschien eens langs komen in het Skincare Centre in Rotterdam. Wellicht kunnen wij nog iets voor je betekenen met advies.

     • sonja augustus 21, 2017 (20:10)

      Hoi Tessa, Ik lees jouw verhaal en het kon de mijne zijn! Heel herkenbaar ook over de geurtjes in de lucht die voor ellende zorgen.
      Ik kan ook echt helemaal nergens tegen! Ook niet tegen make-up of de producten van Jetske helaas. Echt niets! Ik heb door de jaren heen echt honderden euro aan producten uitgegeven opzoek naar iets wat ik verdraag. Gelukkig heb ik een crème kunnen vinden die heel goed gaat. Het is echt het enige wat ik verdraag, maar merk dat zelfs met deze crème niet teveel moet smeren. Ook oliën gaan niet. jojoba olie ging heel goed, maar dat is inmiddels einde oefening. Heel vervelend! Op mijn lichaam verdraag ik de neutral babyolie van Lavera en koelzalf onder rozenolie. Maar op gevoelige plekken zoals polsen en binnenkant ellenbogen enz de plekken waar bij mij meestal eczeem komt, daar moet ik echt niet te dik smeren, want dan gaat het irriteren en krijg ik jeuk en vlekken. Ook mijn hals is heel erg gevoelig en jeukerig altijd. Het is bij mij ook geen Rosacea maar constitutioneel eczeem en allergieën. Voor mijn gezicht gebruik ik trouwens de crème Atopicontrol van Eucerin. Dat is dus het enige wat ik verdraag. Misschien heb je er wat aan. Ik gebruik het als dag en nachtcrème. Maar kan niet te dik smeren of veel want ook dat gaat niet altijd goed. Dan gaat mij huid snel irriteren en jeukerig en vlekkerig.
      Ook ik kan niet tegen zonnebrandcrèmes. Daar ben ik heel erg allergisch voor, maar ook fysische filters gaan niet. Zelfs zinkzalf (wat volgens de derma ook als zonbescherming gebruikt kan worden) gaat niet. Ik kom net als jij ook nooit in de zon altijd bedekt bril hoed pet lange mouwen enz. Veel binnen en heel lichte huid en ook nog eens goed ziek door de zon, want ik heb een auto-immuunziekte die door de zon wordt getriggerd. Dus ik snap je en voor mensen is dit zo moeilijk voor te stellen en onbegrijpelijk. Wat ook hel vervelend is, is dat ik niet veel onder de mensen kan, want bijna iedereen doet parfum op en als ik dan bij zo iemand in de buurt ben, gaat alles jeuken. Vooral rond de ogen en de mond en hals. Ik krijg er uiteindelijk dan ook eczeem van als ik maar lang genoeg met parfum in de lucht in aanraking kom. Alles wat in de lucht hangt, slaat neer op je huid. Het is zelfs zo erg dat zelfs bij een benzinepomp mijn huid gek gaat doen echt absurd!
      Ik ben wel heel dankbaar dat er nog wel wat dingen zijn die ik kan smeren. En producten voor mijn haarverzorging want ook dat was moeilijk te vinden. De haarproducten van Dermolin zijn heel goed te verdragen. Tenminste voor mij.
      Tessa, ik denk echt dat geen zonnebrand smeren beter is dan wel smeren. Wij bedekken onze huid goed genoeg en stellen ons niet bloot aan de zon.

      Ik wil heel veel sterkte wensen en hoop dat je misschien wat aan de producten hebt die ik gebruik.

      Lieve groetjes, Sonja

    • stella juli 25, 2017 (19:05)

     hoi Tessa, misschien kun je cbd druppels proberen te slikken? als het cannabinoide systeem in je lichaam verstoord is dan heb je last van allerlei allergieën en eczeem.

 • Lydia juli 18, 2017 (10:57)

  Al zou je make up met een spf, die titaniumdioxide en zinkoxide bevat, niet als zonbescherming gebruiken…je draagt het evengoed vaak in de zon (met een zonnebrand eronder).

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 18, 2017 (11:57)

   Daar ging ik ook even vanuit dat je daar niet op vertrouwd als vervanging van zonnebrandcrème…

  • Peter juli 18, 2017 (17:52)

   Hoi Lydia,
   Cosmetica gebruiken volgens mij vaak “pigment grade” titanium dioxide (CI77891), meestal is de primary particle size dan ongeveer 200-300 nm. Alhoewel de grens waarbij het als nano deeltje wordt gezien (100nm) willekeurig is gekozen (EC,2011). Onderzoek naar titanium dioxide in voeding laat zien dat de gemiddelde deeltjes grootte >100nm is, maar 36% kleiner is dan 100nm. Vaak hoeft titanium dioxide ook niet op de verpakking van voeding vermeld te worden (Jovanović, ‎2015). Bij poeders is de kans wel groter dat deze deeltjes in de luchtwegen komen, dus ik vraag me ook wel af of je titanium dioxide in cosmetica wil. Ik weet niet hoe betrouwbaar de site van safecosmetics is, maar zij zeggen dat onderzoek heeft aangetoond dat deze deeltjes zich clusteren en niet de longblaasjes bereiken. Toch is dat wel raar want, ook pigment grade titanium dioxide wordt vaak gecoat om clustering te voorkomen.

 • Lydia juli 18, 2017 (10:45)

  Maar in het artikel wordt toch gesteld dat beide filters fotokatalysatoren zijn en dat dit geldt voor zowel de ‘gewone deeltjes’! als de nanovorm?

 • Lydia juli 18, 2017 (07:27)

  Goede vraag Tessa. Zou ik ook wel willen weten!

 • Tessa juli 17, 2017 (20:44)

  Opnieuw een boeiend artikel!
  Er is nogal wat waar je rekening mee moet houden…
  Wat ik ook gemerkt heb, is dat in make up vaak titanium dioxide voorkomt.
  Zou je make up (het gaat om een concealer) met titanium dioxide afraden?
  Of gaat het hierbij wellicht om een veel lagere dosering dan in zonnecreme en is er dus minder risico?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 18, 2017 (09:32)

   Hoi Tessa,

   Daar wordt dan geen nano vorm van titanium dioxide gebruikt 🙂

 • Peter juli 17, 2017 (20:34)

  Goed artikel Jetske!

  Veel studies zijn niet heel erg lang vind ik, 5 dagen is niet hetzelfde als je leven lang 365 dagen per jaar zonnebrand op je huid smeren. En veel studies zijn niet op een echte huid uitgevoerd, ook als je nagaat dat een man misschien zijn gezichtshuid scheert, vind ik dat het niet helemaal bewezen is dat nano zink oxide de huid niet penetreert. Voor Titanium Dioxide heeft Colipa ook aangegeven dat het onduidelijk is of deeltjes wel penetreren op wonden en bij dagelijks gebruik over een lange termijn, dus ik kan mij voorstellen dat dat ook voor zinc oxide wel geldt. Het colipa rapport zegt ook dat de stabiliteit van zinc oxide coatings over langere periodes onduidelijk is, en dat wanneer andere penetration enhancers in een formule gebruikt zijn wellicht herevaluatie nodig is. Kleine hoeveelheden worden ook teruggevonden in haarfollikels en zweetklieren meerdere dagen na het aanbrengen, dus er zijn mogelijk wel delen van de huid waar het niet zo snel bij het afschilferen van dode huidcellen meegaat. Dus voor mensen die niet goed reageren op organische filters is gecoate zinc oxide wellicht nog een optie (waarschijnlijk geldt dat voor mij), maar het is jammer dat er toch wel nadelen aanzitten.

  Hoe zit het trouwens met nano Tinosorb M en nano Tinosorb A2B? De “nieuwere” organische filters (uvinul t150, uvasorb heb) hebben een hoger moleculair gewicht, waardoor ze minder snel de huid penetreren, echter hebben veel actieve stofjes zoals ascorbyl tetraisopalmitate en beta-glucan, nog een hoger moleculair gewicht. Dus penetreert er wellicht toch ook niet iets van deze organische filters de huid, en de meeste filters veroorzaken wel vorming van vrije radicalen? Misschien handig om eens een onverzichtje te maken met de voor- en nadelen per filter. Veel physische zonnebrandcremes zijn getint met ijzer oxides, maar ijzer is niet erg goed voor de huid omdat het eigenlijk een katalysator voor vrije radicalen is. Veel onderzoek naar topical ijzer chelators hebben aangetoond dat het huidveroudering tegengaat. In hoeverre komt er net als met solubilized zinc, ook ijzer vrij uit dergelijke getinte zonnebrandcremes?

  • Lydia juli 18, 2017 (07:33)

   Denk dat ik maar gewoon binnen blijf..met verduisterende gordijnen 😉

  • Peter juli 18, 2017 (09:15)

   Naast de nadelen dat nano physische filters mogelijk de huid kunnen penetreren, photocatalytisch zijn en er discussie is over de stabiliteit van de coatings, is misschien ook wel een nadeel dat het lastiger is om hoge uva waarden te bereiken met deze filters. Zeker omdat in Amerika cosmetica bedrijven geen uitspraak hoeven te doen of er nano-technologie wordt gebruikt, zullen de deeltjes daar waarschijnlijk zo klein mogelijk zijn, zodat net wordt voldaan aan de broad-spectrum criteria, maar hoe kleiner de zinc oxide deeltjes hoe lager de uva bescherming.

   Aan de andere kant zijn er ook voordelen, physische filters zijn heel stabiel, een klein deel van de straling wordt gereflecteerd (circa 5%) in plaats van geabsorbeerd en wellicht is de kans op huidreacties en irritatie bij veelvuldig zonnebrandcreme gebruik wel iets kleiner vergeleken met de meeste organische filters.

   • Isabelle februari 10, 2019 (22:36)

    Hallo Peter,

    ik vroeg me af wat jij denkt van deze zonnebrand:

    https://amavara.com/collections/amavara-skincare/products/spf-30-lotion

    Hierbij geven ze aan niet gebruik te maken van non nano zinc oxide. Als dit waar is dan is deze zonnebrand toch niet photocatalytisch of in ieder geval minder? Pas als zinc oxide een stuk ‘kleiner’ wordt gemaakt is er bewezen dat er vrije radicalen vrijkomen.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 18, 2017 (09:29)

   Hoi Peter,

   Dat was ook mijn conclusie in de blog ja, in dat geval kun je nu voor gecoate zinkoxide kiezen. Er komt volgende week een blog online over de meestgebruikte chemische filters, dus nog even geduld. Maar jou kennende heb je voor jezelf ook vast al zo’n lijst met voor en nadelen gemaakt 😉 Probleem ook daar blijft de onwetendheid over veel filters. Ben benieuwd waar we over tien jaar staan.

   • Peter juli 18, 2017 (13:32)

    Hoi Jetkse,

    Ik ben erg benieuwd naar je blog volgende week! Zelf probeer ik inderdaad de informatie die ik in studies lees te gebruiken om de voor- en nadelen te inventariseren, maar helaas kan ik natuurlijk niet alle studies en boeken inzien. Bovendien is de beschikbare informatie soms wel beperkt en moet je het allemaal in de juiste context weten te plaatsen. Dus ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal.

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee juli 23, 2017 (11:11)

     Helemaal waar! 🙂

 • Lydia juli 17, 2017 (20:25)

  Helder artikel weer! Alleen…nu moet ik op zoek naar iets anders. Ik gebruik al 30 jaar Shiseido Pureness Compact poeder. Dep ik alleen altijd op wat pigmentvlekjes bij de kaak. Dekt mooi en heeft een spf maar bevat dus zowel zinkoxide als titaniumdioxide.

 • Sara juli 17, 2017 (17:49)

  Wat vindt u van het slikken van collageen? Heeft het effect en vanaf welke leeftijd moet je het gaan gebruiken.

  Alvast bedankt.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 18, 2017 (09:31)

   Hoi Sara,

   Het is niet ondenkbaar dat het innemen van deze stoffen iets voor de huid kunnen betekenen. Maar het wetenschappelijk onderzoek blijft vooralsnog achter met échte onafhankelijke, overtuigende bewijzen…

   • Sara juli 24, 2017 (07:29)

    Ik ha nog een vraagje voor u. Zelf heb ik helaas geen groot budget om dure gezichtverzorging te kopen. Heeft u misschien tips voor mij?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!