• gezonde-barrierefunctie

Een gezonde barrièrefunctie, een gezonde huid!

Elke vakantie neem ik mij weer voor om vooral niet aan ‘werk’ te denken, maar wat is dat toch lastig… Afgelopen week heb ik een paar dagen met man en kids doorgebracht in een tent in de Ardennen.

Het was herfstvakantie, mooi weer en ik had me bedacht dat het goed was om onze kinderen mee te geven dat alle luxe die ze dagelijks om zich heen hebben helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Om ze niet meteen in het diepe te gooien (en ook een beetje uit eigen belang) had ik een tent gevonden met houtkachel, bedstee voor de kinderen, olielampen en koud stromend water. Heel romantisch, maar ’s nachts bij -4 graden Celsius is het zelfs met vijf kruiken, twee dekbedden en skisokken lastig om niet te bevriezen. De kinderen hadden overigens nergens last van want die lagen gezellig met zijn vieren in de bedstee….. Isoleerde een stuk beter!

Terwijl ik bibberend naar het tentdoek lag te kijken, bedacht ik me dat ik al bijna 200 blogs geschreven heb, maar dat ik er nog geen één gewijd heb aan de barrièrefunctie van de huid. En dat terwijl daar toch eigenlijk alles om draait. Vergelijk het met een huis; als je woning niet goed geïsoleerd is , druppelt er water naar binnen en gaat er warmte naar buiten. Het huis wordt vochtig en kan niet goed meer drogen, er ontstaan schimmelplekken, hout gaat rotten en ongedierte kan makkelijker binnen komen. Als dit proces maar lang genoeg doorgaat, houd je een bouwval over. Met de huid werkt het eigenlijk hetzelfde, al weten mensen vaak niet zo goed waar die ‘gaten’ en ‘tocht’ door veroorzaakt worden en hoe je dit kunt oplossen. De boodschap; heb jij last van een droge huid, irritatie, eczeem of puistjes denk dan eens aan beter ‘isoleren’. Mijn ervaring is dat dit vaak al op korte termijn veel oplevert.

Wat is de barrièrefunctie van je huid eigenlijk?

De belangrijkste functie van je huid is dat ze een barrière vormt tussen je lichaam en de buitenwereld. Je huid is je jas. Ze beschermt je tegen invloeden van buitenaf: bacteriën, virussen, vocht, vuil, hitte en kou. Deze barrièrefunctie is belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je uitstraling.

Egaal, glanzend en jeugdig graag!

Je huid bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag is het stratum corneum. Beschadig je deze buitenlaag en dus de barrièrefunctie van je huid, dan kom je in een soort vicieuze cirkel . Door het verlies van water kunnen allerlei belangrijke functies dieper in je huid niet meer werken. Je huid is beschadigd. Ze droogt nog verder uit en er ontstaan huidproblemen als puistjes, roodheid, schilfertjes en eczeem. Uiteindelijk kan je huid hierdoor zelfs versneld verouderen. Blijft de barrièrefunctie van je huid intact, dan ziet je huid er goed uit. Egaal, glanzend en jeugdig.

Wat huidverzorging voor je kan doen (of eigenlijk juist niet…)

Het klinkt misschien gek, maar huidverzorgingsproducten behoren- naast te veel zonlicht, een ongezonde leefstijl en stress– tot de belangrijkste veroorzakers van huidproblemen. Veel cosmetica bevatten irriterende ingrediënten. Zo lost alcohol de natuurlijke vetten op in het oppervlakkige gedeelte van je huid op, terwijl je deze juist heel hard nodig hebt om te voorkomen dat er vocht verdampt. Ook andere irriterende stoffen zoals parfum kunnen de barrièrefunctie van je huid aantasten. Er bestaan zelfs cosmetica ingrediënten die ‘opzettelijk’ de buitenste huidlaag kapotmaken. Doordat de barrièrefunctie stuk gaat, kunnen werkzame stoffen dieper de huid in dringen. Handig voor stoffen die goed zijn voor de huid, maar niet wenselijk als je denkt aan de stoffen die ook in het product zitten en je liever niet diep in je huid wilt. Denk maar aan bepaalde bewaarstoffen…

Een beetje hulp; barrièreherstellende stoffen.

Je huid kan best wat hulp gebruiken om haar beschermende werk te doen en gelukkig zijn er stoffen die dit kunnen! Maar het is essentieel dat je weet wat je doet. Gebruik alleen producten die niet irriteren en die bijdragen aan het intact houden van de barrièrefunctie van je huid. Goede verzorgingsproducten kunnen bovendien echt iets extra’s doen voor je huid. Een paar stoffen in je huidverzorgingsproducten die je helpen ervoor te zorgen dat het beschermende laagje van je huid optimaal functioneert zijn bijvoorbeeld:

  • Niacinamide (vitamine B3): Niacinamide zorgt voor de aanmaak van zogenaamde ceramiden en vrije verzuren; deze stoffen versterken de barrièrefunctie van de huid. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Hiernaast is het een absolute topper door zijn vele functies (lees hier meer over niacinamide bij melasma).
  • Panthenol (vitamine B5): hydrateert en herstelt de beschermende functie van de huid.
  • Ceramiden: komen van nature voor in de huid. Ook vochtvasthoudend. Werkt vooral goed in combinatie met cholesterol en vrije vetzuren.
  • Cholesterol: komt van nature voor in de huid. Ook vochtvasthoudend. Werkt vooral goed in combinatie met cholesterol en vrije vetzuren.

Ook voor een gezonde huid zijn barrièreherstellende stoffen prima! Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Dat doe ik ook; volgende keer is die bedstee voor mij!!!!

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

Gerelateerde Berichten

7 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Lien maart 30, 2012 (13:36)

    Hey Jetske!

    Superleuk blog!
    Ik gebruik de producten van dr. Hauschka. (gezichtreiningscreme, gezichslotion speciaal en de gezichtolie)
    Hoe denk je hier over?
    Ik hoor graag je mening!

    Groetjes!

  • Fimke maart 19, 2012 (17:57)

    Leidingwater en bronwater lijken me nogal snel te “bederven”. Ik heb altijd een flesje (bron)water op mijn nachtkastje, maar naar een aantal dagen wil ik dat echt niet meer drinken. Laat staan dat ik het geschikt zou vinden op mijn gevoelige huid te doen. Misschien is gedemineraliseerd water iets?

  • Fimke maart 19, 2012 (15:59)

    Hallo Andrea,

    Ik vind jouw verhaal over het zelf maken van een dergelijke toner erg interessant!! Gebruik je gewoon leidingwater of een bronwater oid?
    Kun je misschien wat duidelijker vermelden waar je de niacinamide kunt kopen?
    Ben erg benieuwd naar Jetske haar reactie.

    Groetjes Fimke

  • Andrea maart 16, 2012 (17:09)

    Niacinamide is voor mij echt een wondermiddel gebleken. Ik heb niacinamide (wit poeder, oplosbaar in water, gewoon even “googelen”) gekocht en heb er een 8% toner van gemaakt. Wetenschappelijk studies zijn gebaseerd op het gebruik van 4-5% niacinamide.

    Dus voor 50 ml product mix je 4 gram poeder met 46 ml water. En…schudden! Er zijn trouwens electronische weegschaaltjes te koop om deze kleine hoeveelheden precies mee af te wegen. Kosten van het product: misschien 1 euro.

    Mijn gevoelige droge huid (schilferig,rood) kreeg ik met geen enkele andere creme weer hersteld maar al na een paar dagen gebruik van de niacinamide herstelde de huidbarriere. Huid is sindsdien niet meer droog en blijft goed gehydrateerd.

    Wil je zelf niet aan de slag dan zou ik zeker de met niacinamide verrijkte producten van Jetske eens proberen. Werkt zeker!

    Ik spray nu een paar jaar niacinamide na het wassen van mijn gezicht en heb echt nooit meer last gehad (ook niet in de winter) van een droge, gevoelige huid.

    • Judith februari 21, 2014 (22:44)

      Ik vind jouw verhaal over het zelf maken van een dergelijke toner ook erg interessant! Welk water gebruik je, en hoelang kan je de zelfgemaakte toner bewaren? Kun je misschien wat duidelijker vermelden waar je de Niacinamide kan kopen? Zou je me kunnen mailen? jdej78@live.nl Ik krijg nl geen melding als ik een reactie ontvang op mijn reply. Dank je wel!

  • author-avatar
    Jetske november 24, 2011 (16:13)

    Beste Marly,

    Dankje voor je compliment over de blog 🙂 .

    De vraag over microdermabrasie krijg ik vaker. Hier vind je mijn reactie hierop:
    “Microdermabrasie kan een goede manier zijn om de dode huidschilfers weg te halen. Ik geef zelf de voorkeur aan een glycolzuurpeeling of (lichte) TCApeeling en als er meer nodig is een (gefractioneerde)laserbehandeling. Peeling heeft nog een aantal extra pluspunten zoals hydratatie van de huid en volgens onderzoek kan het beschermen tegen het ontstaan van huidkanker. Daarbij is het ook mogelijk om met microdermabrasie de huid behoorlijk te irriteren. Het succes is erg afhankelijk van het apparaat en de manier waarop het uitgevoerd wordt.”

    Groeten Jetske

  • Marly november 1, 2011 (10:15)

    Hallo Jetske, wederom een ontzettend interessant artikel van je, waar we absoluut wat mee kunnen! Brengt me wel op de volgende vraag: is een microdermabrasie-behandeling bij de schoonheidsspecialiste nu goed of slecht voor je huid?? (sommige behandelingen lijken te zijn uitgevonden om je je leven lang als klant te binden om alle opgelopen schade weer te herstellen….).
    Ik ben erg benieuwd…. groet, Marly

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!