• littekens

Zo geef je littekens geen kans

Afgelopen week kon je in de Yes het stuk ‘Geef littekens geen kans’ lezen. Ook op mijn blog krijg ik hier vaak vragen over. Bij dezen daarom het artikel.

Littekens

Littekens: heel kort samengevat

Met een litteken kun je na enkele weken weer in de zon. Smeer je dan wel goed in of bescherm het littekengebied met kleding. Een litteken blijft zeker een jaar zeer gevoelig voor zonlicht! Als je je hier niet aan houdt heb je echt hele grote kans dat het littekenweefsel donker zal gaan verkleuren en daardoor flink zichtbaar blijft.

Er is veel onderzoek gedaan naar speciale litteken crèmes maar er bestaat weinig bewijs dat deze werken. Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden. Ook smeren met vitamine A-zuur kan de wondgenezing versnellen en littekenvorming na een ingreep verminderen. Begin als het mogelijk is al enkele weken voor een operatie met smeren en overleg dit altijd met je behandelend arts.

Na twee tot drie maanden na de verwonding is je litteken op zijn lelijkst. Schrik daar niet van! Wacht minimaal een jaar om te zien hoe je litteken er dan uitziet. Wil je er wat aan laten doen? Ga dan op zoek naar een behandeling. Wees kritisch doen wie je je laat behandelen. Erfelijke factoren, je levenstijl en je huidskleur kunnen ook invloed hebben op de vorming van een litteken.

Om het stuk uit de Yes goed te kunnen lezen: klik erop. Om vervolgens in te zoomen klik nog eens.

Wetenschappelijk onderzoek

Er is veel onderzoek naar littekens gedaan. Je kunt meer lezen in het wetenschappelijke artikel Topical treatments for hypertrophic scars(JAAD, 2006) en een abstract van het effect van vitamine A zuur bij littekens.

Groeten Jetske


(
Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs
– Hulp bij de keuze van je moisturizer
– Een alternatief voor een facelift (of toch niet…)
– Het zonnetje laat zich duidelijk zien
– Laserbehandelingen en crèmes

Gerelateerde Berichten

97 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Hella december 18, 2015 (15:03)

  Een ematrix behandeling kan helpen tegen littekens.

  http://cosmetique-totale.nl/littekens/

 • Ien september 25, 2015 (11:37)

  Beste Jetske,

  In mijn gezicht heb ik al een paar jaren vlekken met heel weinig pigment door een ontsteking veroorzaakt. De omliggende huid probeer ik wat te depigmenteren door allerlei crempjes (bijv. Surplus) en zonnebrandcreme daarop te smeren. Ik geef het bijna op dat het nog goed komt, maar weet jij iets dat bijvoorbeeld het pigment aan de rand kan laten verspreiden zodat dit zich een weg vindt naar de wat wittere vlekken? Het pigment is voor de rest van mijn gezicht best regelmatig verdeeld en ik word best snel bruin. Mijn huis is wel dun en fijn qua structuur.

  • author-avatar
   Jetske november 5, 2015 (17:00)

   Hoi Ien,

   Helaas heb ik geen andere tip voor een crème. Heb je weleens gedacht aan dermatografie, medische tatoeage?

   Groetjes Jetske

 • Liesbeth augustus 14, 2015 (20:58)

  Beste Jetske,

  Onze dochter (7,5 maand) heeft anderhalve maand geleden heftige waterpokken gehad. Ze heeft er nu nog putjes en rode plekjes van in haar gezichtje. Ik ben erg bang dat dit niet meer weggaat, vooral die putjes lijken een blijvende beschadiging. Wat is jouw advies voor het behandelen van deze putjes en vlekjes? Ik smeer momenteel met littekencreme van vsm en met sudocreme. Op internet lees ik ook over dermatix. Sommige mensen geven aan dat het helpt bij littekentjes van waterpokken maar op hun eigen site lees ik dat het niet bedoeld is voor atrofische littekens.

  Ben erg benieuwd naar jou advies. Alvast hartelijk bedankt!

  • author-avatar
   Jetske september 3, 2015 (10:00)

   Beste Liesbeth,

   Wat vervelend dat je dochtertje littekens heeft overgehouden aan de waterpokken. Je zult met de tijd zien dat de roodheid minder wordt. Echter de putjes zullen waarschijnlijk niet uit zichzelf weggaan. Gebruik een goede zonnebrandcrème SPF 30 voor haar gezichtje. Dermatix is een siliconengel en dit kan een gunstig effect hebben op de vorming van littekens. Het zal de putjes helaas niet doen verdwijnen.

   Groetjes Jetske               

 • Sahra augustus 11, 2015 (10:02)

  beste Mevrouw Jestke Ultee,

  Ik ben 16 jarig meisje met een paar putjes littekens op mijn wangen overgehouden van gerstekorrels en puistjes en ik heb een paar waterpokken littekens overgehouden.Gaan deze littekena vanzelf weg of moet ik er iets voor doen.Wat adviseert u.Ik gebruik weleda milde reiniger.

  Groet,

  Sahra

  • author-avatar
   Jetske september 29, 2015 (15:00)

   Beste Sahra,

   Je zou een exfoliant met salicylzuur kunnen gaan smeren dit is goed tegen gerstekorrels en puistjes.
   In onderstaande blog kan je hierover meer lezen.
   https://www.dr-jetskeultee.nl/het-geheim-van-exfolieren-glycolzuur-of-salicylzuur/obj7777411
   Ik verwacht dat de littekens ten gevolge van waterpokken niet weg zullen gaan door het gebruik van huidverzorgingsproducten. Je zou te zijner tijd een peeling of laserbehandeling kunnen overwegen om de structuur van de huid te verbeteren.

   Groetjes Jetske

 • Rezzan augustus 7, 2015 (11:49)

  Hallo Jetske,

  Ruim een week geleden heb ik vanwege een auto ongeluk een snee onder mijn oog tot aan mijn wang opgelopen, in de vorm van een halve maan. Ongeveer 2/3 centimeter. De wond is nu dicht en de korst is er bijna vanaf. Ik heb hier persoonlijk veel last van, het litteken is nog heel vers en ik wil er graag zoveel mogelijk aan doen zodat het een onopvallend litteken wordt. Ik heb vandaag al wel een silicone gel van dermatix aangeschaft (een hoop geld voor een arme student), helaas kon ik geen goede vitamine A crème vinden met voldoende werkzame stof erin. Wat zou ik er verder nog aan kunnen doen/kopen om het litteken zoveel mogelijk tegen te gaan?

  • author-avatar
   Jetske september 3, 2015 (12:44)

   Beste Rezzan,

   Wat ellendig! Zoals je in het bovenstaande blog hebt kunnen lezen is het beschermen tegen UV straling van het litteken ook erg belangrijk. Gebruik in ieder geval SPF 30 en herhaal dit elke 2 uur. Je kunt de siliconengel ook een paar keer per dag aanbrengen. Je kunt het voor de zonnebrandcrème aanbrengen (laat het wel even intrekken).

   Groetjes Jetske               

 • Maja juli 9, 2015 (10:44)

  Hi Jetske,

  Ik heb onlangs een moedervlek laten verwijderen op mijn arm. Het littekentje heelt goed, maar ik bleek wel allergisch voor pleisters. Nu zit er links van mijn litteken een kleine vierkante bruine verkleuring, precies op de plek waar de pleister(lijm) heeft gezeten. Enig idee wat dat is (lijkt wel pigment?) en of dit weer wegtrekt? Ik lees altijd met veel plezier je blog en gebruik de Uncover lijn dus ik hoop dat je me kunt helpen!

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:15)

   Hoi Marja,

   Leuk om te lezen dat je de Uncoverlijn gebruikt.

   Het is inderdaad mogelijk dat dit pigment is. Ik zou je adviseren om het litteken en de bruine verkleuring heel goed te beschermen tegen de zon. Ik adviseer je om SPF 30 te smeren en dit elke 2 uur te herhalen. Mogelijk dat de donkere verkleuring met de tijd wegtrekt of lichter wordt.

   Groetjes Jetske

 • Yvonne Jansen mei 17, 2015 (12:21)

  Na een chirurgische borstverkleining, waarbij middels een zgn. Anker-methode met eveneens een tepelverkleining, de borsten verkleind en gelift werden, hield ik doordat er een ontsteking had plaatsgevonden, grote dikke littekens over. Behandeling met siliconenpleisters gaf niet het gewenste resultaat. Mijn behandelend chirurg heeft mij doorgestuurd naar mevrouw Dr. B. Drost. Zij heeft een praktijjk in Den Haag en werkt tevens ook enkele dagen per maand in AvL Ziekenhuis te Amsterdam. Google eens op medische tatouage, Dr Drost. Dan zie je de ongelovelijke resultaten. Na enkele behandelingen door Dr. Drost, zijn mijn littekens onzichtbaar. Als een behandelend arts je doorstuurt naar het AvL, dan vergoedt de verzekering in de meeste gevallen de behandeling. Blijf niet met ontsierende littekens lopen, ga naar je arts voor een verwijzing.

 • Tigrib83 maart 13, 2015 (22:34)

  Hoi Jetske, mijn dochtertje van nu 12 weken heeft een litteken op haar borstkas overgehouden aan een operatie die ze kreeg toen ze tien dagen was. Ik wil hier graag iets op smeren, zodat het zo weinig mogelijk zichtbaar is. Is er iets op tegen om siliconenpleisters te gebruiken bij een baby, zijn specifieke babyproducten veiliger/beter voor haar? Vriendelijke groeten, Birgit

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (14:00)

   Beste Birgit,

   Een siliconengel of pleister kan zeker. Om de huid soepel te houden zou je haar kunnen insmeren met een olie zoals jojobaolie.

   Groetjes Jetske

 • rutge1991 februari 8, 2015 (23:45)

  Beste Jetske,

  Ik heb al 4 jaren een rood puntje op mijn neus en heb er al eens in geprikt met een naald.Er komt dan bloed uit maar het rood puntje komt steeds terug.. Wat kan ik doen om dit toch weg te krijgen ?

  Alvast bedankt.

  • author-avatar
   Jetske april 3, 2015 (11:30)

   Beste Rutger,

   Als het om een vaatje gaat (couperose) dan zal het erin prikken alleen tijdelijk wat doen. Als je er in prikt dan zal er een stolseltje ontstaan waardoor het vaatje even niet meer zichtbaar is, het zal echter als het stolseltje opgeruimd is door het lichaam (en het bloed weer gaat stromen) weer zichtbaar worden. Met een laserbehandeling kunnen dergelijke vaatjes verminderen. Je zou eens contact op kunnen nemen met een dermatoloog of huidtherapeut die met laser- of goede IPL apparatuur werkt.

   Groetjes Jetske

 • yvonne Lebens januari 22, 2015 (10:10)

  help..mijn neus wordt al erger en ik rak er zo van in paniek ondertussen, heb geen idee wat ik doen moet of smeren kan.?

  de dermatoloog denkt aan rosacea maar ik heb mijn twijfels, denk aan histamine aanvallen met name, ik ben allegisch voor enorm veel stoffen en sinds een half jaar weet ik niet meer wat ik kan eten, smeren etcet..dus ik was mijn gezicht met olijfoliezeep en deed er eerst niet meer op daarna of de creme van de dermatoloog, de anti biotica creme. NU worden mijn porietjes zo groot en gaan ze aan elkee aansluiten waardoor ik groeven heb op mijn neus en aan de zijkant, de gaatjes worden veel groter per dag, soms kleine ontstekingkjes in de porie en veel last van mee eters maar de groeven en scheuren want de zijkanten geeft nu scheuren/groeven..ik wordt er zo enorm ellendig van, wat moet ik smeren, wat moet ik doen…welke creme of behandeling kan ik volgen..ik kan niet tegen parfum, conserveermiddel, linalool ( en al die stoffen), de fragnance mix et. Mijn neus lijkt soms wel te pulseren, zo voelt het, ..alsof er beesjes in zitten. Ik ben ook in de overgang, heb heel veel stress en mijn darmen zijn ook erg van slag door alle voeding die ik probeer maar niet verdraag..ben zo aan het zoeken en zo wanhopig. Mijn kin en rond mijn mond doen ook mee met oude littekens die open scheuren zeg maar, ineens veel scheuren op bovenlip…….gen gewone rimpels en het gaat per dag erger. Waar kan ik heen voor consult.

  • author-avatar
   Jetske maart 30, 2015 (14:45)

   Beste Yvonne,

   Wat vervelend dat je zo n last hebt van je huid. Ik zou je willen adviseren contact op te nemen met een dermatoloog.

   Groetjes Jetske

 • dirk december 2, 2014 (02:01)

  Beste Jetske,

  Ik heb sinds kort last van een onregelmatige huidstructuur op mijn wangen. Het lijken op putjes terwijl ik daar nooit acne heb gehad. De huid is ook iets donkerder geworden op die plekjes. Het gaat blijkbaar niet vanzelf weer weg. Is het een optie om vitamine a creme te gebruiken? Ik heb ook last van couperose op mijn neusvleugels. Wat zou ik daartegen kunnen doen?

  Vriendelijk dank voor je advies

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (15:45)

   Beste Dirk,

   Het is op afstand moeilijk te beoordelen waar dit door veroorzaakt wordt maar vitamine A zuur zou inderdaad goed kunnen helpen. De vaatjes op je neusvleugels kan je heel eenvoudig weg laten laseren.

   Groetjes Jetske      

 • Tim november 20, 2014 (19:49)

  Beste Jetske,

  Ik heb binnenkort een afspraak voor een TCA peeling. Door de kliniek waar ik deze peeling zal krijgen werd mij een creme geadviseerd die ik twee weken voor en na de peeling moet gebruiken. De creme kost €65,-, afgezien van het feit dat ik de prijs erg hoog vind heb ik ook sterk mijn twijfels bij de ingredientenlijst oa parfum, en verschillende parabenen. Ik heb de creme niet gekocht.

  Wat voor creme adviseer jij voor na een TCA peeling? ik dacht zelf bijvoorbeeld aan Cicaplast Baume B5 of de gel variant er van, van het merk La roche posay.

  Vriendelijk groet, Tim

 • Angelique november 2, 2014 (10:16)

  Beste Jetske,

  Ik heb onlangs een beker heet water over mijn bovenbeen gekregen en heb daarbij een flinke 2e graads open brandwond opgelopen. Ik gebruik nu Fucidine zalf i.c.m. Aquacel gaas omdat de wond na vier dagen nog veel wondvocht gaf en licht ontstoken was. Met een week zou er verbetering op moeten treden.

  Zou jij advies kunnen geven over hoe ik het litteken dat ik er ws. aan over ga houden het beste kan verzorgen?

  Alvast hartelijk dank!

  Angelique

  • author-avatar
   Jetske januari 7, 2015 (14:00)

   Beste Angelique,

   Hoe gaat het inmiddels met je bovenbeen. Ik vind het lastig om op afstand advies te geven, je kunt in ieder geval de tips die ik in mijn blogstuk heb geschreven toepassen.      

   Groetjes Jetske

 • RM augustus 6, 2014 (14:39)

  Zou ik het gebruik van een siliconengel en Vitamine A Zuur ook kunnen combineren. Dus s ochtends siliconengel gebruiken en s avonds voor het slapen Vitamine A Zuur smeren?

  En siliocnenpleisters? Bijv. gedurende de dag een siliconenpleister dragen, maar voor het slapen eraf pellen, en dan een laagje Vitamine A zuur opbrengen. Zou het zo goed werken als dat ik denk dat het werkt?

  • Jetske augustus 11, 2014 (11:06)

   Beste RM,

   Het blijkt dat siliconengel en vitamine A zuur erg geschikt zijn bij wondgenezing en littekenvorming. Uit onderzoek blijkt dat er eigenlijk geen verschil in werkzaamheid is tussen de twee. Vitamine A zuur geeft wel iets meer kans op irritatie. Ik kan geen onderzoek vinden waarbij het gebruik gecombineerd wordt, dus of het een beter effect geeft kan ik helaas niet zeggen.

   Groetjes Jetske

 • Helina augustus 3, 2014 (12:30)

  Hoi dokter Jetske,

  ik heb kleine littekens van puistjes en waterpokken op mijn gezicht?

  Welke biologische natuurlijke creme of olie moet ik gebruiken?

  Ik ben nog 15 jaar oud en heb zeer droge huid.

  Ik gebruik nu argan olie van cruydhof?

  • Jetske september 11, 2014 (15:00)

   Beste Helina,

   Waarschijnlijk heb je last van post-inflammatoire hyperpigmentatie: dit zijn vlekjes die ontstaan na o.a. wondjes van bijvoorbeeld acne (of waterpokken). Deze vlekjes trekken over het algemeen vanzelf weg al kan het soms wel even duren. Bescherm je huid in ieder geval met een zonnebrandcrème. Daarnaast kan je nog een milde cleanser en moisturizer gebruiken. De producten die ik adviseer vind je op de volgende blog: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314.

   Groetjes Jetske

 • Toby juli 27, 2014 (16:37)

  Hoi Jetske,

  Ik heb heel veel littekens waarvan de rode verkleuring niet weggaat. Welke laser helpt goed bij deze rode verkleuring volgens jou?

  Alvast bedankt.

  Hartelijke groet, Toby.

  P.s. Wat een fijne producten zeg van uncover. Mijn rode uitslag is nooit meer teruggekomen terwijl ik daar al 10 jaar regelmatig met hydrocortison voor moest smeren

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (10:34)

   Beste Toby,

   Wat fijn om te lezen dat je tevreden bent over de producten! De fractional CO2 laser kan o.a. littekens verbeteren. Voor rode littekens kun je het beste PDL (Pulsed Dye Laser) therapie kiezen, maar ook de alexandrite laser laat goede resultaten zien in onderzoeken met rode littekens. Overleg altijd eerst met de behandeld arts: er kan naar de huid gekeken worden en een passende behandeling worden gezocht.

   Groetjes Jetske

 • hannah juli 22, 2014 (05:21)

  Beste jetske, ik heb op mijn kin heel veel korstes van puisten die ik heb uitgeknepen k heb het nu al zo n 3 maanden en ik heb alles geprobeert zelf 5 verschillende maskers gebruikt en ik heb ook nog een bruine vlek op mijn kin en ik weet echt niet wat ik moet doen heeft u misschien advies

  Mvg hannah

  • author-avatar
   Jetske augustus 4, 2014 (14:29)

   Beste Hannah,

   Wat vervelend dat je last hebt van acne. Als eerst zou ik je willen adviseren de puistjes niet uit te knijpen. Er kan hierdoor irritatiepigment ontstaan. Je schrijft dat je een bruine vlek op je kin hebt, mijn vermoeden is dat dit irritatiepigment is. Het is belangrijk om milde producten te gebruiken, zonder irriterende ingrediënten. Het dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème is ook belangrijk, pigmentvlekken verergeren namelijk door de zon. Voor meer informatie met betrekking tot de verzorging en behandeling van de huid met acne verwijs ik je graag naar mijn volgende blogs:

   http://jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491

   http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770

   Groetjes Jetske

 • Mara juli 18, 2014 (13:49)

  Beste Jetske,

  Ik heb een paar dagen geleden een elastische pleister op mijn arm geplakt. Toen ik hem eraf haalde na een dag zag ik dat ik van de pleister 2 bruine vierkantjes op mijn arm heb zitten. Precies dus die vierkantjes van waar de lijm van de pleister zat. mijn huid is zelfs ook kapot aan een kant waar de pleister heeft gezeten. Hoe kan ik deze plekken het beste behandelen en zou je er iets over kunnen vertellen?

  Met vriendelijke groet

  Mara

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (10:03)

   Beste Mara,

   Het zou kunnen gaan om irritatiepigment. Door irritatie van de huid kunnen er (onder invloed van de zon) pigmentvlekken ontstaan. De plek waar de pleister gezeten heeft wordt ook niet beschermd tegen UV-stralen. Doorgaans trekken deze vlekken vanzelf weg, al kan het wel een tijd duren. Het is in ieder geval belangrijk de huid te beschermen met een zonnebrandcrème omdat pigmentvlekken verergeren door de zon.

   Groetjes Jetske

 • Mai juli 8, 2014 (10:55)

  Hoi jetske,

  Dat vraag ik me ook af net zoals Ben, wat is de beste tijd om met laserbehandelingen te beginnen nadat het litteken is ontstaan? Meteen al? Na een jaar?

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (09:51)

   Beste Mai,

   Na ongeveer een jaar zie je hoe je litteken er ‘werkelijk’ uitziet. Je kunt er tegen die tijd voor kiezen of je eventueel je litteken wilt laten behandelen.

   Groetjes Jetske

 • Ben juni 24, 2014 (16:57)

  Beste Jetske,

  Een tijdje geleden (6 weken) heb ik een ingreep aan mijn gezicht gehad en is er een hechting geplaatst. Ik smeer nu heel goed met verschillende producten maar vraag me af, zeker omdat om mijn gezicht gaat, of bepaalde lasers of andere therapieen helpen om een mooier litteken te krijgen. Zo ja vanaf wanneer zou je moeten beginnen.

  Alvast bedankt.

  grtoe,

  Ben

  • author-avatar
   Jetske juli 9, 2014 (16:37)

   Beste Ben,

   Je kunt dit het beste overleggen met je behandelaar maar in principe kan je als de wond dicht en niet ontstoken is kan beginnen met het smeren van een verzorgende crème en/of siliconengel. Bescherm je litteken ook goed tegen de zon, anders kan het litteken lelijk gaan verkleuren…

   Groetjes, Jetske

 • tess juni 10, 2014 (23:42)

  Hall Jetste,

  Al langere tijd bekijk ik met regelmaat je internetsite. Na het lezen van je eerste boek gebruik ik sinds vorig jaar ook je gezichtsproducten.

  Op een belangrijke vraag heb ik nog geen antwoord voorbij zien komen. (het kan zijn dat ik er overheen heb gelezen) Graag zou ik willen weten of straie op een of andere manier te voorkomen is (of te voorkomen is dat het zich uitbreidt) en of er een manier is om straie minder zichtbaar te laten worden. Voor zover ik heb begrepen zouden de meeste middeltjes geen effect hebben. Hopelijk kan jij mij vertellen dat er toch iets bestaat wat werkt.

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:02)

   Beste Tess,

   Er is een onderzoek geweest die twee verschillende groepen vergelijkt. De ene groep werd behandeld met verzachtende en vochtinbrengende crème met hydroxyprolisilane C, rozenbottel olie, Centella asiatica triterpenes en vitamine E, de andere groep met een crème zonder actieve ingrediënten.

   Het gebruik van het anti-striae product is doeltreffend gebleken bij het verminderen van de ernst van striae tijdens de zwangerschap, voorkomt de verschijning van nieuwe striae en stopt progressie van de reeds aanwezige. Bij vrouwen die nog geen striae hadden bleek het gebruik van de anti-striae crème effectiever dan de crème zonder actieve ingrediënten in het voorkomen van nieuwe striae.

   Dit onderzoek is in 2013 gepubliceerd, een ander onderzoek uit 2012 laat weer zien geen harde bewijzen te hebben gevonden voor de werking van crèmes bij de preventie van striae. Er is, zoals dat onderzoek ook zegt: een duidelijke behoefte aan onderzoeken die de effecten van ingrediënten in crèmes laten zien bij striae.

   Groetjes Jetske

 • tess juni 10, 2014 (23:41)

  Hall Jetste,

  Al langere tijd bekijk ik met regelmaat je internetsite. Na het lezen van je eerste boek gebruik ik sinds vorig jaar ook je gezichtsproducten.

  Op een belangrijke vraag heb ik nog geen antwoord voorbij zien komen. (het kan zijn dat ik er overheen heb gelezen) Graag zou ik willen weten of straie op een of andere manier te voorkomen is (of te voorkomen is dat het zich uitbreidt) en of er een manier is om straie minder zichtbaar te laten worden. Voor zover ik heb begrepen zouden de meeste middeltjes geen effect hebben. Hopelijk kan jij mij vertellen dat er toch iets bestaat wat werkt.

 • N april 23, 2014 (11:13)

  Hallo Jetske,

  Ik heb bijna 3 jaar geleden tweedegraads brandwonden opgelopen op mijn benen, armen en handen. Het is echt mooi dichtgegroeid en ik ben het eerste jaar niet in de zon geweest. Ik heb een lichte huid, maar wordt normaal wel vrij snel mooi egaal bruin en verbrand nooit. Mijn littekens blijven erg vlekkerig als ik in de zon ga (alsof er veel sproetjes op komen) en het blijft veel lichter dan de rest van mijn huid. Ook vreemd: ik heb op mijn hele lichaam blonde haartjes terwijl waar ik verbrand ben het nu donker/zwart is. Ik vraag me af of er nog iets is wat ik kan doen om de vlekjes weg te laten trekken en de huid weer egaler te laten worden. Ik smeer 2x per dag in met een hydraterende creme en gebruik altijd een zonnefactor.

  Alvast ontzettend bedankt voor je reactie!

  Groetjes N

  • author-avatar
   Jetske mei 2, 2014 (15:30)

   Beste N,

   Het is lastig om dit op afstand te beoordelen maar je kan het litteken waarschijnlijk wel verfraaien door laserbehandeling van het litteken. Dan kan je ook iets doen aan de haartjes die er groeien. Je zou een keer advies kunnen vragen aan Annelijn van Ierland, ze is huidtherapeute en werkt met dergelijke lasers. En super verstandig dat je je litteken zo goed beschermt met zonnebrandcrème, dat is echt essentieel!

   Groetjes Jetske

 • MBetlem maart 4, 2014 (10:05)

  Beste Jetske

  Mijn dochter heeft in het verleden ernstige acne problemen

  gehad, en heeft hier roaccutane tegen gekregen.

  Haar huid vertoonde geen littekens want zij kneep nooit

  de puistjes uit. De roaccutane heeft goed geholpen want de

  acne is verdwenen, maar aan de behandeling heeft zij

  wel littekens overgehouden. Het was ons niet bekend dat dit kon. Wat kunt u ons aanraden te doen?

  • author-avatar
   Jetske maart 14, 2014 (12:26)

   Beste MBetlem,

   Het zou kunnen gaan om hyperpigmentatie. Dit is pigmentatie die kan ontstaan na o.a. irritatie van de huid of wondjes na acne. Gelukkig trekt dit over het algemeen vanzelf weg maar kan soms wel een jaar duren. Het belangrijkste is om in ieder geval dagelijks een zonnebrandcrème te gebruiken. Pigmentvlekken verergeren namelijk door de zon. Verder zou een crème met vitamine C en niacinamide kunnen helpen. Van deze ingrediënten is bijvoorbeeld bekend dat ze pigmentvlekken kunnen verminderen.

   Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 10, 2014 (09:36)

  Beste W. Lammers,

  Zoals je in de blog kunt lezen is het gebruik van een zonnebrandcrème in ieder geval verstandig. Daarnaast zorgt een verzorgende crème (met silicoonachtige stoffen en bijvoorbeeld niacinamide) ervoor dat de huid soepel blijft en het litteken minder opvalt. De producten die ik adviseer vind je hier: http://www.jetskeultee.nl/productadvies.

  Groetjes Jetske

 • W. Lammers januari 28, 2014 (12:45)

  Jetske

  Ik heb even advies nodig. Ik heb een litteken op de wang van 5 cm na een lentigo maligme operatie. Dit is 2 weken geleden gedaan door een aangezichtschirurg. Hoe kan ik dit nu het beste behandelen voor het mooiste resultaat. Het ziet er al rustig uit. Welke creme dan en nacht is verstandig. In ieder geval met een SPF er in. Ik hoor het heel graag. Alvast mijn hartelijke dank.

 • Anne september 28, 2013 (14:48)

  Hi,

  Al enige tijd (5 jaar) geleden heb ik mijn lip piercing eruit gehaald. Nog steeds is het gaatje zichtbaar. Hier wil ik heel graag vanaf. Ik heb gelezen dat je dit kan laten hechten. Kan ik hiervoor naar de huisarts of moet ik naar een speciale kliniek, op internet kan ik hier niks over vinden. Misschien heeft iemand een tip waar ik dit kan laten doen. Thanx!

  • author-avatar
   Jetske oktober 23, 2013 (15:31)

   Beste Anne,

   Ik zou adviseren contact op te nemen met de Velthuis Kliniek en informeren of ze hier een bepaalde behandeling voor hebben. Succes!

   Groetjes Jetske

 • Peter juni 7, 2013 (19:15)

  @Mara

  Bij siliconenpleisters moet je juist de wond schoonmaken en ook de pleister na een dag gebruik. Het is niet de bedoeling cremes te gebruiken. Bij siliconen gel kun je wel cosmetica gebruiken, ik weet niet zeker of dat ook zonnebrandcreme mag zijn. Het beste is je wond gedurende de behandeling (meestal minimaal 2 maanden) uit de zon te houden.

 • Mara juni 7, 2013 (18:09)

  Als ik mijn litteken ga behandelen met siliconenleisters kan ik dan onder de pleister de suncover gebruiken of werkt zo,n silliconenpleister dan niet meer.

 • Peter juni 7, 2013 (12:11)

  @Mara

  Er is nooit echt bewezen dat een moisturizer helpt bij bestaande littekens, maar het kan je litteken wel soepel houden. Daarnaast is het belangrijk dat zo n creme geen irritatie veroorzaakt. Wat het beste helpt is siliconengel of siliconenpleisters, maar dit moet je gebruiken wanneer de wond nog helende is. Er bestaan stoffen die een wond iets mooier/sneller laten genezen, waaronder antioxidanten, niacinamide, panthenol, allantoine etc, maar verwacht hier geen wonderen van. Wat beter helpt is vitamine a zuur, lasertherapie en het gebruik van zonnebrandcreme.

 • Mara juni 7, 2013 (10:49)

  Is het goed om er de uncover skincare moisterizer op te smeren?

 • Mara juni 6, 2013 (18:30)

  Beste Jetske,

  Ik heb een vraag:

  Kort geleden heb ik mijn hand verbrand aan de oven. Op de bovenkant van mijn hand zit nu een donker streepje en een licht streepje in het midden ( moeilijk om uit te leggen) verder heb ik een getinte huid.

  Nadat ik mijn hand verbrand heb, heb ik hem onder de kraan gehouden een paar minuten. Mijn huid is op dat plekje eerst kapot gegaan en nu is het dicht en is er dus een donker streepje te zien met een licht streepje in het midden. Ik smeer er nu 3 keer per dag calendula zalf op.

  Nu mijn vraag: Ik ben zo bang dat het een litteken blijft want dat ziet er zo lelijk uit. Hoe kan ik mijn huid op die plek het beste behandelen om een blijvend litteken te voorkomen?

  Ik hoop dat je mij hier antwoordt op wilt geven.

  Met vriendelijke groet

 • Maria april 19, 2013 (00:10)

  Beste Jetske,

  Ten eerste bedankt voor het artikel en het beantwoorden van de diverse vragen.

  Ik heb laatst een laserbehandeling ondergaan, namelijk het laserontharen. Ik heb de behandeling 2 dagen geleden gehad en ik heb er wat littekens aan overgehouden. In eerste instantie leken het pigmentvlekken (donkere vlekjes), maar het blijken korstjes te zijn. Mijn huid ziet er momenteel erg lelijk uit hierdoor. Ik vraag me af of ik hier littekens aan over zal houden en of het normaal is om na een laserontharing deze bijwerking te krijgen. Een korstje is er ondertussen al af. Het zalfje cicaplast van la roche posay blijkt de huid (epidermis) te herstellen na een laserbehandeling, deze heb ik dan ook gekocht bij de apotheek, alleen wil ik zeker weten of ik het op de korstjes (donkere plekjes) mag smeren voor snelle herstel.

 • kaho februari 28, 2013 (15:32)

  Hallo Jetske,

  Betreft: acne littekens.

  Ik heb laatste tijd beetje gezocht naar producten die littekens kunnen vervagen op de lange termijn. Aangezien er veel producten op de markt zijn die beweren dat ze dit daadwerkelijk kunnen doen zoals Bio oil, Biodermal etc. Toen kwam ik dit artikel tegen http://kassa.vara.nl/actueel/dossiers/artikel/dossier/4789918/?tx_varakassanewsuid=1008&cHash=ffa024985351dabd9f65fcbec7c38e48 waarin hun producten als kwakzalverij worden afgebeeld. Niet echt iets om te kopen dacht ik dus.

  Dit is geen wetenschappelijk artikel maar vroeg me wel af of vitamines eigenlijk wel opgenomen worden door de huid of zijn al die cremes niet waar en kunnen littekens dan dus ook niet vervagen omdat het alleen maar een creme is met vitamine die niet worden opgenomen? http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/24321-een-mooie-huid-mythen-en-misvattingen-over-onze-huid.html

  ook vroeg ik mij af om acne te voorkomen of dieet van invloed is omdat het niet wetenschapelijk is aangetoond. ze zeggen dat eten met een lage Glycemic index acne kan verminderen maar is dit ook waar?? Is alcohol en water uberhaupt van invloed op acne of wat zijn de daadwerkelijk wetenschappelijke oorzaken behalve hygiene en genetische aanleg, medicijnen etc……

  Wat ik graag zou willen weten is welke producten littekens echt verminderen zoals ik heb gelezen schijnt naar mijn mening : Vitamine E capsules, ongeraffineerde sheabutter en vitamine A op recept, koninginnengelei, glycozuur, en (zink capsules, weet niet of dit bestaat) goed te zijn voor acne littekens.

  ik zou graag uw advies willen op deze vragen en voor mij geen laser behandeling, dermabrasie of iets van die dure troep……

  dank u!

 • sarah februari 13, 2013 (18:10)

  beste mevr. jetskeultee.

  Ik ben een meisje van 14 jaar en heb een paar acne littekentjes op mijn gezicht. ik wil de littekentjes niet op mijn gezicht!
  Wat moet ik doen? Ze zeggen argan olie maar wat voor merk zal ik vertrouwen ? Wat is het beste ?

  Groetjes,
  Sarah

 • Hayat februari 13, 2013 (14:57)

  Dag Jetske,

  Ik heb nu al een tijdje last van littekens/vlekjes na acne. Ik heb dit voornamelijk op mijn rug heel erg. Waar ik ontzettend veel spijt van heb is dat ik er constant aan zat als ik acne op mijn rug/schouders had…hierdoor zijn het oppervlakkige wondjes geworden die zich weer in littekens hebben veranderd. Ik heb het ook lichtjes op mijn hals/decolete en gezicht. Ik heb nu vanalles geprobeerd, ik ben bij e dn huidtherapeute geweest, ik heb verschillende maskers geprobeerd etc.. Het helpt niet. Ik heb begrepen dat er van Laroche Possay wel een lijn is die helpt tegen littekens en acne tegelijkertijd. Zou jij me hier iets meer over kunnen vertellen? Adviseer je mij dit wel te gebruiken of juist niet?
  Als je nog eventuele tips voor mij hebt die mij zouden kunnen helpen, graag!!

  Wat informatie over mij om mijn vragen beter te kunnen beantwoorde;
  Ik ben getint en Arabisch (ik heb een licht honing/amandelkleurige huid). Mijn huid is niet vet, maar normaal gebombineerd. Wel is het zo als ik geen creme gebruik dat mijn huid heel droog en strak aanvoelt en soms zelfs gaat schilferen (als ik wondjes /littekens op mijn gezicht heb).
  Wat ik graag wil is een littekenvrije huidje, vooral op mijn rug/schouders en gezicht! En verder hoop ik als dat probleem opgelost is dat imijn huid gezond blijft en ik geen last krijg van (veel) puistjes.

 • wendy november 30, 2012 (17:02)

  Hoi Jetske,

  Ik heb ook een vraagje over 2 rode plekken, welke ik heb overgehouden na een koortsblaasjes te hebben gehad.

  Heb eigenlijk mn hele leven al last van koortsblaasjes en normaal zie je daar na verloop van tijd (weekje) niks meer van, alleen van de laatste keer, heb ik nog steeds 2 rode vlekken op de rand van mijn onderlip en dit is inmiddels al wel 6 -7 weken geleden. (het waren ook 2 afzonderlijk plekken met koortsblaasjes).
  De huid is gewoon genezen, mooi glad, zonder onevenheden, alleen nog erg fel rood gekleurd.
  Hoe kan ik dit het best behandelen? Is hier een huid/litteken zalf voor, want het is wel ontsierend….
  Alvast bedankt voor de reactie.

  Gr. Wendy

 • Benjamin september 6, 2012 (13:36)

  Hoi Jetske,

  Allereerst wil ik je feliciteren met je Blog, erg volledig en aangenaam geschreven.

  Nu zou ik graag je advies vragen over de verschillende littekens(?) op mijn lippen. Ik ben momenteel 19 jaar en heb heel mijn leven last gehad van koortsblaasjes. Ondertussen is dit wat gestagneerd.

  De eindsom van al die jaren heeft wel geleid tot verschillende plekken op mijn lippen, die gewoon de huidskleur dragen. Plekken waar er dus geen liprood meer is.

  Heb jij enig idee of ik hier iets aan kan doen of liever hoe ik deze littekenvorming kan verhelpen in de toekomst?

  Heel erg bedankt,

  Benjamin

 • sannie augustus 7, 2012 (13:20)

  Geachte mevrouw Ultee,

  ik wend mij tot u daar ik even niet meer weet wat ik moet doen en ik uw blogs tot op heden met veel interesse gevolgd heb.

  Sinds mijn 13e heb ik last van veel en zeer zichtbare couperose op mijn neus. Na jaren wikken en wegen en veel speurwerk naar ervaringen heb ik enkele maanden geleden besloten om ze weg te laten laseren omdat ik het camoufleren moe was. Inmiddels heb ik 3 behandelingen ondergaan, waarvan de eerste 2 met een KTP laser en de laatste met een Xeo laser. De eerste 2 behandelingen gaven geen verschil in de couperose waardoor ze bij de derde behandeling overgestapt zijn op de XEO laser. Na deze laatste behandeling kreeg ik daarna gelijk blaasjes met geel vocht over beide neusvleugels. Gelukkig zijn deze geheel weg getrokken alleen heb ik nu aan beide kanten diepe (donkerbruin gekleurde)geulen/deukjes in de vorm van de adertjes lopen. Ik heb inmiddels gisteren een afspraak gehad bij het instituut waar ik behandeld ben geweest. Zij gaven aan dit nog nooit meegemaakt te hebben en stelde voor om het op te gaan lossen met een Dermastamp. Alleen was ik hier niet gerust op en heb gevraagd om inschakeling van een arts. Zij zullen een cosmetisch arts naar mijn neus laten kijken echter is zij nu nog met vakantie. Ter volledigheid: tussen alle behandelingen heeft 6 weken tijd gezeten, een half uur voor de laatste Xeo behandeling hebben ze mij nog een acnebehandeling gegeven (ook op mijn neus) en de laatste behandeling met de Xeo is a.s. donderdag 6 weken geleden. Ik ben nu erg bang en voel me radeloos..Ik weet niet of ik het instituut kan vertrouwen en vertrouw er ook niet op dat het verstandig is om Dermastamp toe te passen op een couperose huid. Overigens zit alle couperose er nog steeds. Wat wellicht ook belangrijk is om te vermelden is dat momenteel langdurig ziek ben door Pfeiffer (bijna 2 jaar), wellicht staat dat goed herstel ook in de weg? Ik begrijp dat u het erg drukt heeft en vind het vervelend u te storen, maar ik weet niet meer wat te doen.. Heeft u raad voor mij of kunt u mij geruststellen? Alvast vriendelijk dank voor uw moeite en reactie,

  Vriendelijke groet,
  Sannie.

 • Merel juli 4, 2012 (12:06)

  Beste Jetske,

  In de groei heb ik striae opgelopen. Mijn bovenbenen en billen zitten helemaal onder. Ik heb een gekleurde huid. De striae is in de loop van de tijd wel lichter geworden, maar ze zijn nu lichter dan mijn huidskleur waardoor je ze duidelijk ziet.
  Ik ben nu 18 en de afgelopen tijd ben ik 5 kilo aangekomen. Ik merk dat de striae hierdoor meer is geworden, vooral op mijn benen. Ik vroeg me af of hier iets aan te doen is, of dat ik het kan voorkomen? Ik vind het maar lastig en vreemd, omdat het zo n kleine verandering is en ik eigenlijk altijd slank ben geweest.
  Is er iets dat ik eraan kan doen? Of zijn er behandelingen voor?

  Groetjes Merel

 • Daantje april 30, 2012 (22:19)

  Hoi jetske,

  Heb een vraagje mbt litteken/wondverzorging. Ik ben 25 en heb me, op mijn 16e, een labretpiercing laten zetten (kin). Nu, 9 jaar later ben ik de piercing beu, vind ik hem niet meer bij me passen en wil ik hem dolgraag uitdoen, maar wat me ontzettend tegenhoud is een mogelijk litteken. Er zal dus echt een gaatje overblijven waarvan ik niet weet of dat dicht gaat groeien. Een andere dermatoloog zei me dat dat voor elke huid verschillend is wat de huid gaat doen . Hij zei dat ik eerst de huid zelf zijn werk moest laten doen en er dus niets aan moest doen en als de huid zich niet vanzelf geneest dan zou laseren uitkomst bieden, want dan zou het gaatje als het ware weer opengeschroeid worden (wondje gemaakt) waardoor gaatje zou genezen. Maar graag wil ik deze casus ook nog eens aan jou voorleggen. Zou vit A hiervoor ook geschikt voor zijn?
  Alvast bedankt!

  Groetjes, Daantje

 • Kitty april 30, 2012 (15:11)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor jouw antwoord! Ik was alleen een beetje ongeduldig en heb de dermatix siliconengel al besteld… De siliconengel moet twee keer per dag worden aangebracht. Kan ik dan s ochtends die gel opbrengen en s avonds jouw creme? Fijn trouwens dat jouw creme zo n wondercreme is. Ik vind het ook heerlijk 🙂

  Verder ben ik op internet twee (anti-litteken/irritatie)cremes tegengekomen van La Roche-Posay. Graag hoor ik jouw mening hierover.

  La Roche-Posay Cicaplast:
  AQUA / WATER, GLYCERIN, CYCLOPENTASILOXANE, CYCLOHEXASILOXANE, DIMETHICONE, C30-45 ALKYL, DIMETHICONE, SODIUM CITRATE, PEG/PPG-18/18 DIMETHICONE,
  PANTHENOL, ZINC GLUCONATE, MADECASSOSIDE,
  DIMETHICONOL, MANGANESE GLUCONATE, SODIUM HYALURONATE, DISODIUM EDTA, COPPER GLUCONATE, CITRIC ACID, POLYSORBATE 20, METHYLPARABEN, BENZOIC ACID

  La Roche-Posay Cicaplast Baume B5:
  AQUA / WATER, HYDROGENATED POLYISOBUTENE,
  DIMETHICONE, GLYCERIN, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER / SHEA BUTTER, PANTHENOL, BUTYLENE GLYCOL, ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE, PROPANEDIOL, CETYL PEG/PPG-10/1 DIMETHICONE, TRISTEARIN, ZINC GLUCONATE,
  MADECASSOSIDE, MANGANESE GLUCONATE, MAGNESIUM SULFATE, DISODIUM EDTA, COPPER GLUCONATE,
  ACETYLATED GLYCOL STEARATE, POLYGLYCERYL-4 ISOSTEARATE, SODIUM BENZOATE, PHENOXYETHANOL,
  CHLORHEXIDINE DIGLUCONATE, CI 77891 / TITANIUM DIOXIDE

  Wederom bedankt voor de moeite!

  Vriendelijke groet,

  Kitty

 • author-avatar
  Jetske april 29, 2012 (23:43)

  Beste Kitty,

  Wat ellendig van je zoontje! Die van mij heeft dat een tijdje geleden ook gehad…. Nadat de wond dichtzat heb ik er mijn eigen moisturizer op gesmeerd, omdat er stoffen inzitten die kalmerend werken en die de wondgenezing kunnen stimuleren. Het is bij hem mooi geheeld. In de Velthuisklinieken wordt de moisturizer ook vaak als littekencreme gebruikt. In de creme zitten tevens siliconen-achtige stoffen (dimethicone).

  groeten Jetske

 • Kitty april 26, 2012 (08:21)

  Beste Jetske,

  Mijn zoontje van 4 heeft gister door een ongelukje op school een snee op zijn voorhoofd opgelopen. De huisarts heeft de snee gelijmd en gaf aan dat er waarschijnlijk een litteken zichtbaar blijft.

  Nu las ik hierboven over silliconengel. Raad jij dat aan om littekens te voorkomen? Ik gebruik zelf naar volle tevredenheid de Uncover dagcreme voor de droge/normale huid. Zou ik dat ook erop kunnen smeren? Zo ja, is het dan het beste het al op het korstje te smeren of als het korstje eraf is?

  Als je andere ideeen hebt of producten weet, hoor ik het graag. Ik hoop dat ik een litteken kan voorkomen of dat ik ervoor kan zorgen dat het minder zichtbaar wordt.

  Alvast bedankt!

  Vriendelijke groet,

  Kitty

 • author-avatar
  Jetske april 8, 2012 (08:34)

  Beste Inge,

  Wat vervelend voor jou en je dochtertje. Gaat het allemaal goed? Je kunt de siliconensheets inderdaad vastzetten met een pleister. Je kunt hier het beste leukoplast (van die witte pleisters) voor gebruiken, dat geeft wat minder kans op allergie. Het is inderdaad verstandig om hierover een zonnecreme aan te brengen; het beste kan je hiervoor titaniumdioxide, zinkdioxide of tionsorb gebruiken. Het is wellicht nog beter om de huid gewoon goed af te dekken met kleding.

  groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 7, 2012 (23:20)

  Beste Malu,

  Wat gek dat de behandelaar daar geen rekening mee gehouden heeft. Het IPL licht wordt namelijk sterk geabsorbeerd door het donkere potlood en zal de huid verbranden. De behandelaar had dit wel moeten weten! Als je al aftekent moet je dit altijd met wit potlood doen; dat kon jij natuurlijk niet weten. Inmiddels is het al even geleden. Hoe gaat het nu met de huid? Als je nog last hebt moet je het me maar even laten weten…In alle eerlijkheid weet ik niet welk van deze producten het beste is, want ik ken de ingredienten niet…..

  groeten Jetske

 • Inge maart 10, 2012 (22:19)

  Beste Jetske,

  Mijn dochter van 4 jaar is onlangs geopereerd en heeft hier een behoorlijk litteken aan over gehouden. Op advies van de chirurg ben ik nu gestart met Dermatix silicone sheets. Ik vind dat deze sheets nogal gemakkelijk loskomen, waarschijnlijk heeft de plaats van het litteken hier ook wel mee te maken, namelijk ter hoogte van de schouder en de oksel.
  Nu heb ik 2 vragen:
  -Mogen deze sheets extra bevestigd worden door er een gewone pleister over te kleven?
  -Moet hierover zonnecreme gesmeerd worden in de zomer?

  Alvast bedankt!
  Groeten, Inge

 • Anoniem maart 3, 2012 (16:29)

  Beste dokter

  heb voor mijn ipl behandeling van oksels en bikinilijn en lijn getekend met oogpotlood zodat de specialist het gebied te epileren goed wist

  Na de behandeling en thuis zag ik op de spiegel dat ik op die lijnen verbrandt was, wat zou ik kunnen gebruiken

  Dit is gebeurd 2 weken geleden 17 februari, en nu gebruik ik Cicaplast gel (vernellende) van la roche posay afwisselend met Cicaplats Baume B5.

  Met vraag is: kan ik het beperken tot een product, is een van deze twee “beste”

  Is er een “betere” product om dit te behandelen

  Had u graag de fotos doorsgestuurd maar kan ik niet via dit middel

  IN ie geval heel veel bedankt voor alles
  mvg
  Malu

 • author-avatar
  Jetske februari 24, 2012 (13:10)

  Beste Aisha,

  Wat vervelend dat je al veel geprobeerd hebt maar dat niks helpt! Omdat je over kleine puistjes praat die je niet kan uitdrukken vermoed ik dat je last heb van acne- rosacea. Omdat ik dit natuurlijk niet zeker weet wil ik je naar mijn blog verwijzen waar ik eerder wat over rosacea ( heb jij misschien rosacea en de behandeling van rosacea ) hebt geschreven. Het is namelijk belangrijk om te weten of je rosacea hebt en welke vorm:

  Het uitknijpen van deze puistjes veroorzaakt littekens. Probeer dit dus niet meer te doen (hoe moeilijk het ook is). Belangrijk is om je gezicht met milde producten te reinigen. Mensen met rosacea hebben een gevoelige huid. Als je te agressieve producten gebruikt kan dit een tegengesteld effect hebben. Ik heb hier nog een link toegevoegd naar een stuk over te mijden ingredienten in cosmetica.

  De donkere verkleuring onder de ogen kan veroorzaakt worden doordat bloedvaten door de dunne huid van de ogen heen schemeren, maar kan ook ontstaan ten gevolge van hyperpigmentatie van de huid. Over dit onderwerp heb ik al eerder wat op mijn blog geschreven, hier heb ik de links voor je toegevoegd: is er een oplossing voor wallen en is er een oplossing voor een donkere verkleuring onder de ogen .

  Als je er nog niet uitkomt, laat maar weten. Groeten Jetske

 • aisha februari 3, 2012 (04:13)

  hoi jetske

  in mijn gezicht heb ik echt heel veel littekens, van die bruine (ik heb zelf een donkere huid), grote en kleine. en bij mijn neus heb ik heb veel kleine puistjes, die heb ik al heel lang, uitknijpen lukt niet en doet ook heel erg pijn. en dan zit er ook een wiite puisstje wat maar niet weg gaat. ik heb al heel veel prodten geprobeerd maar niks helpt. (ik ben 22). en ik schaam er heel erg voor. ook heb ik van donkere kringen rondom mijn ogen.

  wat moet ik doen

 • author-avatar
  Jetske december 23, 2011 (15:36)

  Beste Christa,

  Als je echt wat aan de littekens en de acne wil doen, dan zou ik je liever laserbehandeling adviseren. Eventueel kan hij dit combineren met vitamine A zuur, maar alleen dit laatste heeft vermoedelijk te weinig effect. Ik zou je ook adviseren om even de stukjes op mijn blog ove acne te lezen.

  groeten en fijne feesdagen,

  Jetske

 • christa november 26, 2011 (13:42)

  Hoi jetske,

  Mijn zoon heeft een aantal jaren geleden een stukgeslagen glas in zijn gezicht gekregen net onder zijn oog. Het was een flinke jaap, maar door artsen besloten om het met hechtpleisters te plakken. Je kunt je wel voorstellen hoe dit eruit heeft gezien. ERG. Maar in de loop der jaren is het lidteken verzacht doch nog steeds aanwezig. Ook heeft mijn zoon last van acne, alhoewel het nu hij 30 is wel minder is geworden met af en toe een flink ontstoken puist. Wat kan jij hem aanraden? Ook vitamine A??
  Hartelijke groet,
  christa

 • author-avatar
  Jetske november 16, 2011 (17:22)

  Hi Vivianne,

  Wat een pech zeg! Je zou me misschien even een foto kunnen sturen, dan kan ik het litteken wat beter beoordelen…. Hou er rekening mee dat een litteken over het algemeen rond drie maanden het “lelijkst” is. Dan is het de roodheid het ergst en het litteken het dikst. Na drie maanden gaat het litteken geleidelijk minder zichtbaar worden. Je kunt pas na een jaar goed beoordelen hoe het litteken er echt uit gaat zien. Dat is flink lang geduld hebben dus! Mocht het litteken toch erg zichtbaar blijven dan zijn er toch nog een paar opties. Je kunt een litteken met behulp van laserbehandeling behoorlijk verbeteren. Met name de roodheid en/of pigmentvorming zal door de behandeling vervagen. Ook worden littekens hierdoor vaak wat minder dik en wat soepeler. Hoe het bobbeltje zich gaat ontwikkelen dat vind ik moeilijk in te schatten. Ik vermoed dat het wel wat zichtbaar zal blijven. Overigens kan je dat in een later stadium eventueel wel weer laten corrigeren. Het is inderdaad heel belangrijk om een litteken goed te beschermen, want door zon gaat het litteken meer opvallen (onder andere door pigmentvorming). Toch is het niet goed als jouw litteken nu met roodheid en irritatie op de zonnebrandcreme reageert. Ik adviseer je een product te gaan gebruiken waar je dit niet mee hebt. Kijk eens naar zonnebrandproducten op basis van zink, titaniomdioxide of tinosorb. En een factor 30 is ook prima; dit beschermt vrijwel evengoed als een factor 50 maar er zaan vaak wat minder irriterende stoffen in het product gebruikt. Ik zou toch ook even stoppen met het gebruik van dermatix. Als je wilt kan ik je een paar samples van mijn moisturizer sturen. De vitamine C en Niacinamide hebben (in ieder geval volgens de wetenschappelijke literatuur 🙂 ) een positieve invloed op het wondgenezingsproces.

  groeten Jetske

 • Vivianne oktober 24, 2011 (11:34)

  Hallo,

  Ik heb 3 weken geleden met een valpartij tegen een bakstenen randje mijn gezicht open gehaald. Een haal van circa 3,5 cm op mijn jukbeen. Op de ehbo heeft een arts in opleiding dit gehecht met 7 hechtingen. Plastisch chirurg wilden ze er niet bijhalen, het moest toch gewoon gehecht en de wondranden waren niet gerafeld. Iets erop smeren hoefde ook niet, al zei de assistente die de hechtingen verwijderde wel zonnebrandmiddel en vaseline. Nu drie weken later zijn de hechtingen en korstjes weg en heb ik een beetje een idee hoe het er uit ziet. Het hechten is op zich best netjes gedaan, behalve dan dat aan de binnenkant van het gezicht (neuszijde) meer huid over was, er is dus een klein bobbeltje ontstaan. Met gapen, eten, lachen etc trekt het ook nog behoorlijk en zie je een inkeping rond het litteken.
  Ik heb zelf dermatix (siliconengel) gehaald en ben dat gaan smeren, maar zodra ik dat erop gesmeerd heb wordt het litteken feller van kleur (roder). Hetzelfde als ik er zonnebrandmiddel (eucerin anti allergy) opsmeer. Waardoor het nog meer opvalt als dat het al doet. Het prikt of trekt niet meer als normaal.
  Gewone creme (Bubchen Pflege Creme) geeft dat effect beduidend minder.

  Concrete vragen:
  – gaat het bobbeltje nog wegtrekken, of gaat het juist erger worden? Of is daar gewoon nog niets van te zeggen.
  – Is het feit dat het litteken roder wordt na insmeren met zonnebrand of dermatix een teken van irritatie en moet ik daarmee stoppen?
  Zo ja, wat kan ik dan gebruiken? Een witte streep kan ik mee leven, maar een knalrode zou ik wel vervelend vinden.
  – Moet je eerst creme smeren en dan zonnebrand, of juist andersom?

  – Andere tips? Ik ben fervent buitensporter en dus hele weekend dagen buiten (ook de zon, maar smeerde met mijn lichte huid altijd al veelvuldig factor 50 van Eucerin).

 • author-avatar
  Jetske maart 25, 2011 (13:28)

  Beste Sammie,

  Wat vervelend. Er zijn waarschijnlijk wel wat mogelijkheden, maar dit hangt wel af van verschillende factoren.

  Wat in ieder geval belangrijk is, is je huid goed te verzorgen. Gebruik een milde verzorgende creme en (in ieder geval vanaf nu) een zonnefactor. Dit houdt je huid soepel en zorgt ervoor dat je litteken beschermd wordt tegen de zon. Belangrijk is dat de producten je huid niet irriteren want dan kunnen de littekens juist weer meer zichtbaar worden! Op mijn blog adviseer ik enkele producten waar je eens naar kunt kijken (zie de blog productadvies ).

  De beste manier om littekens te verfraaien is door middel van een laserbehandeling. Met laserbehandelingen kan je met name de donkere verkleuring goed aanpakken. Ook worden littekens wat soepeler en platter. Bij hele dikke littekens wordt er nog wel een speciaal middel (bv kenacort) geinjecteerd om het litteken wat platter te krijgen. Dit helpt overigens niet tegen de verkleuring en wordt over het algemeen in een vroege fase gedaan. Om hier goed advies over te krijgen kun je het beste een afspraak maken bij een dermatoloog of een huidtherapeut die werkt onder supervisie van een dermatoloog. Uiteraard ben je ook welkom bij de Velthuis Kliniek.

  Succes!

  Groeten Jetske.

 • Sammie februari 28, 2011 (18:46)

  Beste Jetske,

  Ik heb vroeger een aantal littekens opgelopen die met de jaren steeds donkerder zijn geworden door de zon wat mijn gezicht erg ontsiert. Kan ik hier iets aan doen?

  Groetjes Sammie

 • author-avatar
  Jetske januari 19, 2011 (12:25)

  Beste Esther,
  Er zijn onderzoeken dat het de vorming van littekens kan verminderen. Hierbij de link van twee abstracts: abstract 1/ abstract 2
  Er is ook een onderzoek gedaan specifiek naar het effect van tretinoine op acnelittekens waarbij gebruikt werd gemaakt van iontophorese (een techniek om stoffen in de huid te sluizen). Ook dat werkte goed: zie dit abstract.

  groeten Jetske

 • Esther januari 10, 2011 (21:03)

  Hoi Jetske, zijn er eigenlijk ook onderzoeken die aantonen dat vitamine A creme specifiek helpt bij putjes/inkepingen door acne? Dat deze echt kunnen verminderen/verdwijnen door het gebruik van tretonoine?

 • author-avatar
  Jetske december 4, 2010 (00:55)

  Beste Esther, ik snap de verwarring. Tretinoine, zeker in hogere concentraties en niet langzaam opgebouwd – zoals in onderzoek vrijwel altijd het geval is – veroorzaakt vaak in het begin roodheid van de huid. Oftewel erytheem. Dat effect is gelukkig tijdelijk, want dat is natuurlijk niet wat we willen.
  Je kunt die roodheid voorkomen door zoals ik net ook schreef het gebruik van tretinoine langzaam op te bouwen.
  De overige resultaten die in het onderzoeksabstract weergeven worden geven weer dat de (gezonde) celdeling gestimuleerd wordt en dat door de ingroei van zeer fijne bloedvaatjes (niet met het oog zichtbaar) de huid beter gecirculeerd wordt (aan en afvoer van belangrijke stoffen). Dit is ook essentieel voor een gezonde huid.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske december 4, 2010 (00:41)

  Hi Esther,

  Ik gebruik inderdaad ook vitamine A zuur en ik ben heel blij met wat het voor mijn huid doet.
  Ik heb een heel erg gevoelige huid en zelfs last van rosacea, maar dat is gelukkig goed onder controle. Ik heb daarom wel het gebruik van vitamine A zuur heel langzaam op moeten bouwen. Ik ben begonnen met eens in de drie dagen een heel dun laagje te smeren. Dat liet ik dan even intrekken en daarover heen smeerde ik een laagje moisturizer of als mijn huid erg droog was een beetje vaseline. Inmiddels gebruik ik het elke avond en zonder problemen. Als mijn huid nog wat gevoelig is of droger aanvoelt combineer ik het gewoon met mijn creme. Dat gaat prima!

  Groeten Jetske

 • Esther november 25, 2010 (23:17)

  Uit het onderzoek begrijp ik trouwens dat de huid roder was in de tretinoinegroep dan in de controlegroep. Is dit dan een goed teken? En trekt die roodheid dan wel weer mooi weg?

  “After 16 weeks, the tretinoin-treated Forearms showed moderate erythema and scaling. Polarized tight photographs revealed multiple, red, vascularized foci and/or a diffuse network of small vessels. The histological effects were typical for tretinoin, i.e. compaction of the stratum corneum, epidermal acanthosis with correction of atypia, an increase in small vessels, and increased cellularity in the upper dermis. Purpose cream had no effect, either clinically or historically.”

 • Esther november 25, 2010 (19:52)

  Hoi Jetske, gebruik je zelf eigenlijk ook vitamine A zuur? En wat zijn je eigen ervaringen? Groetjes, Esther

 • author-avatar
  Jetske november 16, 2010 (11:31)

  Beste Esther,

  Dat is helemaal geen gekke beredenering hoor, de littekentjes ontstaan alleen door de ontstekingen die dieper in de huid zitten (dus in de dermis of lederhuid). De dermis wordt juist door vitamine A zuur wat steviger, doordat vitamine a zuur de aanmaak van collageen en elastine beinvloedt. Dat is juist bij de genezing van littekens belangrijk.
  Bovendien voorkomt vitamine A zuur dat er ontstekingen ontstaan waardoor de kans op het krijgen van littekens minder groot wordt. Toch zijn er inmiddels twee mensen op mijn blog die anders melden. Reden genoeg dus om er even goed naar te kijken. Ik heb jouw verhaal nog niet terug kunnen vinden in de medische literatuur. Ik heb het ook nog aan onze huidtherapeuten teruggevraagd die dagelijks mensen met acne vitamine A zuur voorschrijven. Hun kwam het ook niet bekend voor. Toch ga ik nog even verder speuren en ik hou jullie op de hoogte…

  Groeten Jetske

 • Chantal november 11, 2010 (20:03)

  Dank je wel Jetske!

 • author-avatar
  Jetske november 9, 2010 (20:20)

  Beste Chantal,

  Zelf heb ik geen ervaring met het product. Gezien de ingredienten denk ik ook niet dat dit product (op basis van de onafhankelijke wetenschappelijke literatuur) in staat is littekens blijvend te verminderen. Regelmatig masseren met een (hydraterende) creme kan een litteken zeer waarschijnlijk wel soepeler maken.
  Je moet je realiseren dat littekens in het eerste jaar altijd zeer sterk verbeteren (nadat ze de eerste drie maanden over het algemeen minder mooi worden). Bekijk je dus in het eerste jaar of littekens na enkele weken smeren verbeteren dan zal dit eigenlijk altijd het geval zijn, en dus ook zonder smeren!

  Wat betreft pigmentvlekken heb ik dezelfde mening. Er zitten in dit product zelfs wat ingredienten die fototoxische reacties kunnen geven. Ingredienten die werken tegen pigmentvlekken zullen niet al vanaf dag een de vlekken kunnen verbeteren. Ook kunnen reguliere cosmetische ingredienten slechts zeer oppervlakkige pigmentatie een klein beetje verbeteren. Dan heb ik het bijvoorbeeld over een hogere concentratie vitamine C. Hou er ook rekening mee dat pigmentatie in de zomer altijd zichtbaarder is dan in de winter. Dit kan onderzoeksresultaten vertekenen.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske november 9, 2010 (20:11)

  Beste Joke,

  Ik vind het erg lastig hier een goed antwoord op te geven. De variatie in de kwaliteit van de behandelingen van de schoonheidsspecialist is enorm. Er zijn goede behandelingen (en schoonheidspecialisten) en er zijn behandelingen die de huid meer kwaad dan goed doen. Bovendien is het dan nog heel persoonlijk zoals je zelf ook al schrijft.
  Voor mijn gevoel is het bezoek aan een schoonheidsspecialist een belangrijk momentje voor jezelf, om even lekker te ontspannen bijvoorbeeld door een massage. Als je een onzuivere huid hebt met veel gerstekorrels en mee-eters is een goede (!) schoonheidsspecialist ook in staat dit te verbeteren. Verder kunnen schoonheidsspecialisten de huid exfolieren (bij voorkeur door middel van een milde chemische peeling) en hydrateren. Dat laatste kan je uiteraard ook zelf.
  Wat betreft het nut van maskers verwijs ik je graag naar de blog een masker op en maak je masker zelf .
  Ik denk dat de regels van het gebruik van milde producten ook voor de producten van je schoonheidsspecialist moeten gelden. Het kan geen kwaad dat even te checken. Verder is het goed te informeren naar de opleidingen, want daar is ook veel verschil in. De belangrijkste graadmeter ben je misschien zelf wel; vind je dat je huid opknapt van een behandeling? Is het antwoord nee, dan zou ik verder bezoekjes achterwege laten en zelf aan de slag gaan….

  Groeten Jetske

 • Esther november 6, 2010 (18:58)

  Bedankt voor het antwoord, Jetske. Ik dacht dat je huid kwetsbaarder en meer scar prone werd omdat het buitenste huidlaagje door gebruik van retinoiden verdwijnt. Waardoor krasjes of pukkeltjes eerder de diepere huidlagen aantasten, daar waar die diepere huidlaag eerst nog werd beschermd door het toplaagje. Snap je? Of is dit een vreemde beredenering?

 • author-avatar
  Jetske november 3, 2010 (12:40)

  Beste Esther,

  De dermis (de dieper liggende huid) wordt door regelmatig gebruik van vitamine A-zuur juist dikker. De bovenste huidlaag wordt wat dunner doordat je minder last zult hebben van dode huidschilfers. Zeker naarmate je ouder wordt heeft het lichaam meer moeite deze dode huidschilfers kwijt te raken. Bij de kinderhuid is dit een proces wat nog heel goed verloopt. De aanwezigheid van veel dode huidschilfers maakt dat je huid een dof aanzien krijgt.

  Volgens de wetenschappelijke literatuur zorgt daarbij vitamine A zuur juist voor een gezonde celdeling en dit alles beschermt de huid juist tegen vlekjes en littekens. Het is natuurlijk wel altijd belangrijk je huid goed te beschermen tegen de zon – zeker als je vitamine A-zuur gebruikt.

  Ik zou het even moeten zien, maar ik denk dat het vitamine A- zuur niets kan doen aan de rode vlekjes, die berusten vermoedelijk op de aanwezigheid van vaatjes (dit kan je checken door een glas op de huid te drukken, trekt de roodheid weg dan is de roodheid ontstaan door de nieuwvorming van hele fijne vaatjes). Dit kan je goed behandelen door middel van laser en ipl behandeling.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske november 3, 2010 (12:01)

  Hi Leyla, daar moet ik even induiken! Wordt vervolgd.

  Groeten Jetske.

 • Chantal oktober 28, 2010 (18:20)

  Dag Jetske,

  Betekent dit dat je weinig vertrouwen hebt imn het product “bio-oil”? Ze adverteren daar tegenwoordig enorm mee. Het schijnt ook voor pigmentvlekken te zijn.

  Groeten

 • joke oktober 28, 2010 (15:07)

  Hallo Jetske,
  bedankt voor je advies zover, nu heb ik een wat algemene vraag, wat kan een schoonheids behandeling bij een schoonheidsspecialiste toevoegen aan hetgeen jezelf al voor je huid doet.
  ik bedoel hier een tradionele behandeling, reinigen,scrubben,evt.onzuiverheden weghalen, masker en massage?
  En is een gezichtsmassage, b.v. bindweefselmassage (vind ik niet zo prettig..)een goede aanvulling op je verzorging van alle dag.

  Voor zover alvast bedankt.

  Groet van joke

 • author-avatar
  Jetske oktober 27, 2010 (16:05)

  Beste Niya,

  Uitgaande van de omschrijving van je huid heb je last van postinflammatoire hyperpigmentatie. Op de blog verschillende soorten pigment kun je hier wat meer over lezen. Vaak worden de vlekken vanzelf wel wat minder, maar dat kan zeker een jaar duren. Ik vermoed dat ze er bij jou al wat langer zitten. Deze vlekken zijn over het algemeen goed te behandelen, alleen op een donkere huid is dat wat lastiger. Je moet dan heel voorzichtig zijn met laser en peeling behandeling. Het gebruik van hydroquinone creme zou voor jou ook een optie kunnen zijn. Ik adviseer je een keer bij het SNIP langs te gaan. Dit is de Stichting Nederlands Instituut Pigmentstoornissen (zie hier de website), verbonden aan het AMC in Amsterdam. Zij zijn gespecialiseerd in pigmentatieproblemen van de huid en kunnen je denk ik wel verder helpen.

  groeten Jetske

 • Esther oktober 26, 2010 (22:07)

  Hoi Jetske,

  Uit het artikel begrijp ik dat vitamine A niet alleen helpt bij littekens maar ook bij wonden? Maar wordt je huid niet juist heel kwetsbaar doordat er een laagje van je huid wordt gehaald door de creme? Soms lees ik op internet dat mensen juist meer last krijgen van littekens en vlekjes omdat hun huid zo fragiel is geworden door vitamine A creme.

  Ik heb erg veel rode vlekjes overgehouden van pukkels (vlekken zitten er al jaren). Ik houd snel ergens littekens aan over en heb nog steeds last van pukkels, ik wil natuurlijk niet dat ik nog sneller en ergere littekens hier aan overhoud. Denk je dat een vitamine A creme ook zou kunnen helpen bij rode vlekken (postinflammatoir erytheem) die er al jaren zitten?

  Ik voel me erg rottig vanwege deze vlekjes en soms ook kleine deukjes en zou er graag vanaf willen. Ik hoop dat je mn vragen kunt beantwoorden. Dank alvast!

 • Leyla oktober 25, 2010 (18:50)

  Hoi Jetske,

  Mijn vraag gaat weliswaar niet over dit onderwerp maar ik wist even niet waar ik het anders moest neerzetten.
  Op het internet staan veel positieve verhalen over Black African Soap, dat het helpt voor een mooie zuivere huid. Wat is jouw mening over deze zeep?

  Groetjes Leyla

 • Niya oktober 24, 2010 (13:58)

  Bedankt voor dit artikel, heel goed om te weten dat littekens nog een jaar lang zonnebrandcreme nodig hebben!

  Ik had u laatst gevraagd hoe littekens te behandelen (op een donkere huid) en toen vroeg u of het om rode littekens of pigment littekens ging en bij mij gaat het om beide. Ik heb een heleboel echt donkere (donkerdere dan mijn eigen kleur) littekens op mijn kin, maar ook een paar rode littekens op mijn wang van puistjes/ontstekingen.

  Op dit moment doe ik niets speciaals ervoor, ik gebruik een facewash, tonic en creme (met SPF 15) van Dermalogica en ik exfolieer 2 a 3 keer per week (alle producten behalve de creme bevatten salicylzuur). De (pigment)littekens op mijn kin heb ik al heel erg lang en die lijken niet weg te gaan en de rode littekens heb ik nog niet zo lang maar lijken ook niet echt weg te gaan.

  Heeft u een idee hoe ik ze moet behandelen? Alvast heel erg bedankt!

  • hoelievermijnnaamvoormij maart 18, 2015 (14:14)

   ik heb zonnebank gedaan 2maanden terug

   allemaal littekens op mijn neus in gezicht

   heb alle biodermal creme s gebruikt en het is erger geworden

   laat je niet vangen door hen praat

   zonnebank had nieuw lampen en de dame gaf mijn extra 8 minuten gratis er boven op

   men zou deze zel moeten leven verbranden onder haar banken

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!