• Tuintafeltje

Het zonnetje laat zich duidelijk zien

Gelukkig, eindelijk weer een beetje zon! Hoewel het mooie weer heerlijk is, heb ik op mijn blog al uitgebreid geschreven over de negatieve effecten van blootstelling van de huid aan zonlicht. Goed smeren dus! Tijdens mijn speurtocht naar geschikte zonnebrandcrèmes, ontdekte ik nog een goede reden tegen om niet zonder bescherming in de zon te gaan…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groeten Jetske.

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook:
Wat ben je roooood! (wat te doen bij verbranding).
Een aantrekkelijke huidskleur (een onderzoek naar huidtinten)
Een zelfbruinende crème of zonnestralen?
De impact van de zon; een tweeling (Deze foto liegt er niet om!)
Zonnebrandcrème; een te dunne laag, een vals gevoel van veiligheid!
Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème (productadvies)
Ouder achter glas (ook binnen ben je niet altijd veilig…)
De zon en cosmetica, niet altijd een goede combinatie.

Gerelateerde Berichten

8 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • author-avatar
    Jetske mei 25, 2011 (14:48)

    Graag gedaan hoor!

    groeten jetske

  • Judith mei 22, 2011 (00:21)

    Dank je wel voor je tips Jetske!

  • author-avatar
    Jetske mei 20, 2011 (00:02)

    Oeps, was nog een gedeelte van je vraag vergeten…. Ik zou zeker naar ongeparfumeerde producten kijken, ook omdat je in de zomer regelmatig met je benen in de zon zit. Je zou eens kunnen kijken naar producten van Neutral of Zarqa. Ook Paula Begoun heeft een goede bodylotion. Als je benen erg droog zijn kan je ook smeren met wat olijfolie of arganolie.

    groeten Jetske

  • author-avatar
    Jetske mei 19, 2011 (23:59)

    Beste Judith,

    Misschien gek, maar ik adviseer liever een SPF30 dan een SPF50. In bescherming scheelt het maar een paar procent (factor 30 beschermt al tegen 97% van de zonnestralen en 100% bescherming geeft geen enkel product). Uit onderzoek is gebleken dat mensen de SPF 50 minder vaak en zorgvuldig smeren en te lang in de zon blijven. Het geeft eigenlijk een vals gevoel van bescherming. Bovendien voelt een factor 50 vaak wat onprettiger aan de een wat lagere factor.

    groeten Jetske

  • Judith mei 7, 2011 (09:19)

    Hallo Jetske,
    Wat is je advies over zonnebrand voor de gezichtshuid (licht gevoelig, blank, 32 jaar)?
    Factor 30 of 50?
    Zonnebrand produkt van La roche of Roc?
    En hoe zit het met bodylotion in de zon? Vaak droge huid onderbenen, maar in body lotion zit ook vaak parfum en andere niet fijne ingredienten..
    Ben heel benieuwd naar je reactie!
    Alvast vriendelijk bedankt!
    Judith

  • author-avatar
    Jetske mei 28, 2010 (14:36)

    Beste Petra,

    Hoewel naar UV stralen veel onderzoek is gedaan blijft het een erg ingewikkeld onderwerp! Bij een zonnebank wordt voornamelijk UVA straling gebruikt; de intensiteit van UV-straling is een stuk hoger dan van de zon. Maar onder de zonnebank krijg je ook UVB straling!

    Grofweg kun je zeggen dat UVB straling staat voor Burning en UVA straling voor Aging . Maar hiermee is lang niet alles gezegd! Het directe effect van de UVB straling is goed zichtbaar. UVB dringt door tot in de opperhuid en deze verdikt zich als gevolg van de straling. Melanine wordt aangemaakt en dit veroorzaakt snel een bruine kleur. Hoewel de verdikking van de opperhuid en het pigment beschermt tegen meer schade is deze natuurlijke bescherming lager dan je zou denken. De wetenschappelijke studies over dit onderwerp geven aan dat het hier maximaal om een SPF van 4 gaat (The new science of perfect skin, Yarosh). Teveel UVB straling zorgt voor een rode kleur of verbrandde huid wat je kunt zien als een soort afweermechanisme van de huid.
    De A van Aging doelt op de schade die UV-A straling dieper in de huid aanricht en we niet direct zien. Het bindweefsel wordt aangetast en de elasticiteit van de huid wordt minder. Hiernaast zorgen de UV-A stralen (misschien nog wel meer dan de UV-B straling) voor een verhoogde kans op huidkanker. Zonlicht bevat 20 keer zoveel UVA als UVB (Pinell, J am acad derm, 2003).

    Onder de zonnebank ontvang je dus beide soorten straling, maar de UVA straling is nog een stuk hoger dan wanneer je in het zonnetje zou gaan zitten. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van de zonnebank maar kan oplopen tot 10 tot 15 keer de hoeveelheid die je buiten zou krijgen (abstract). Als je dus onder de zonnebank gaat krijg je een enorme extra dosis UVA straling.

    Groeten Jetske

  • petra mei 27, 2010 (20:06)

    Een reactie, iemand, a.u.b.?

    Jetske?

  • Petra mei 25, 2010 (20:21)

    Dag Jetske,

    Een vraagje over zonnebanken. Je schrijft op verschillende plekken dat het veilige UV-A licht eigenlijk nog schadelijker is dan UV-B. Ik kan dat goed volgen.

    Wat ik er als leek van begrijp, is dat UV-A aan de positieve kant: bruin maakt, niet verbandt, minder kankersoorten veroorzaakt dan UV-B; maar aan de negatieve kant wel leidt tot snelle huidveroudering, heel diep in de huid doordringt en wel degelijk tot gemene huidkanker kan leiden.

    Terwijl UV-B meer (maar minder schadelijke??) huidkankers zou kunnen veroorzaken, en tot een verbrande huid kan leiden; maar aan de positieve kant wel vitamine D opwekt, en de huid dikker maakt en zo een (beetje) bescherming tegen zonlicht opbouwt

    Klopt dit, tot zo ver?

    En – betekent dit dat moderne zonnebanken (met vrijwel alleen UV-A) eigenlijk schadelijker zijn dan de ouderwetse hoogtezon (met relatief veel UV-B)?

    En dus dat ALS iemand al zou willen bruinen (niet doen dus, maar stel dat), hij/zij dat beter onder een straler met relatief veel UV-B kan doen (bijvoorbeeld net zo veel als in natuurlijk zonlicht rond het middaguur) dan onder een UV-A kanon ?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!