(Een beetje) goed nieuws voor mensen met rosacea

Ik heb al eerder op mijn blog geschreven over rosacea. Een hele vervelende huidaandoeningen waar bijna 1 op de 5 blanke vrouwen boven de 30 last van heeft. Rode vaatjes in het gezicht, een gevoelige huid, puistjes; het kan allemaal bij deze aandoening horen.

Behandeling met antibiotica

Hoewel we nog relatief weinig over rosacea weten, blijkt behandeling met antibiotica gedurende een periode in veel gevallen succesvol. Maar daar zitten natuurlijk ook weer heel wat haken en ogen aan. In Amerika is er voor mensen met rosacea al geruime tijd een antibioticum op de markt in een wat lagere dosering doxycycline (scheelt meer dan de helft) en met een gereguleerde afgifte die net zo effectief blijkt te zijn als de ouderwetse hoog gedoseerde tablet. En daarmee heb je dus minder kans op bijwerkingen en het ontstaan van resistentie.

Nu ook in Nederland verkrijgbaar

We hebben er een tijd op moeten wachten, maar sinds enkele maanden kunnen we het ook in Nederland gebruiken. Het is hier op de markt verkrijgbaar als Efracea. Veel artsen weten het nog niet dus breng ze er gerust van op de hoogte! Het beste resultaat krijg je als je dit middel combineert met lokale antibiotica (dus in een crème, bijvoorbeeld metronidazol) en het gebruik van zeer milde verzorgingsproducten. Ook helpt het uit te vinden wat bij jou je rosacea verergert; bij de een is dat alcohol, bij de ander gekruid eten of temperatuurwisselingen. Even een dagboekje bijhouden dus!

Groeten Jetske.

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
het behandelen van rosacea“,
een brandende huid’ en
te mijden ingrediënten
.

Gerelateerde Berichten

110 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Cecile december 26, 2015 (09:53)

  Dag Teske

  Onlangs bij dermatoloog geweest en die heeft dermatitis perioalis geconstateerd.

  Begonnen met Efracea kuur voor 56 dagen.. Ben nu 9 dagen aan het slikken en de roodheid, jeuk en mijn huid is rustig! Eindelijk. ….

  Ik heb alleen veel last van bijwerkingen. Kan ik nu ook verder zonder het slikken van deze AB kuur? En wanneer het weer opvlamt verder gaan?

  Gr.Cecile

  • author-avatar
   Jetske februari 4, 2016 (14:00)

   Beste Cecile,

   Ik zou je willen adviseren deze vragen bij de behandeld arts neer te leggen.

   Groetjes Jetske

 • Margriet december 21, 2015 (21:49)

  Sinds een half jaar (en heel veel probeersels de afgelopen jaren die maar tijdelijk iets uithaalden) gebruik ik de ouderwetse nivea uit het blauwe blik. Ook ergens gelezen op een forum. Ik heb geen puistjes en papels meer. Het lijkt ook wel of mijn huid minder rood is.

  Zoals het er nu uitziet ben ik behoorlijk tevreden met wat foundation erop. Ik maak me overdag niet meer druk om hoe mijn huid er uit ziet.

  Ik wil dit nieuws graag delen met iedereen die last heeft van rosacea, want het is voor het eerst in jaren (ruim 10 jaar) dat er iets blijvend helpt. Met het goedkoopste middel notabene.. 🙂 !

  • Peter december 22, 2015 (11:51)

   De nivea crème heeft een hele simpele samenstelling, met oa stofjes als minerale olie, glycerine en lanolin alcohol. Stofjes waar je niet snel op reageert in het algemeen. Wel zitten er geurstoffen in, meestal is dat juist geen goede combinatie met rosacea. Wat heb je hiervoor zoal geprobeerd?

   • Margriet december 29, 2015 (14:07)

    Van de huisarts een aantal keer metronidazol voorgeschreven gekregen. Hielp tijdelijk, daarna kwam het weer terug. Toen zelf verschillende cremes bv dr van der Hoog/Vogel geprobeerd voor gevoelige huid en met weinig parfum etc. Nog een dure creme geprobeerd via internet maar daarvan weet ik de naam niet meer. Ook de teatree oil zoals Jetske het voorschrijft geprobeerd. En ik heb in al die jaren echt nog meer geprobeerd zoals volledige natuurlijke creme s van lush, vaak mijn kussensloop verwisselen etc 🙂

    Ik was in de veronderstelling dat ik mn huid met rust moest laten met zachte cremes voor gevoelige huid. Maar die Nivea is onwijs dik en vet. Nooit gedacht dat dat zou helpen bij mijn onrustige puistjeshuid.

    Dus dat zal het zijn Peter, dat het een simpele samenstelling heeft en dat het daardoor werkt.

   • Margriet december 29, 2015 (14:13)

    Dat zal het zijn. Ik had nooit gedacht dat zo n dikke vette creme goed zou zijn voor mijn onrustige puistjeshuid.

    Ik heb een aantal keer metronizadol voorgeschreven gekregen, dat hielp vaak tijdelijk. Ik had het idee dat mijn huid daarna gevoeliger werd dus ik durfde er niet langer dan 1 tube me door te gaan. Als het weer heel erg was, bestelde ik weer nieuw.

    Verder cremes tegen gevoelige huid van dr van der Hoog of Vogel, natuurlijke cremes van de Lush, kussenslopen heel vaak vervangen, een dure creme via internet die volgens mij fake is, weet de naam helaas niet meer, ipl en laser voor de couperose (eerste hielp niet, tweede wel), teatree oil zoals Jetske hem voorschreef (niet zo leuk voor mijn vriend s nachts…). Het hielp allemaal maar deels of tijdelijk. Nivea vette creme is het eerste wat echt langere tijd helpt! Oja en vakantie in de zon. Dan gaat het ook zo goed als weg. Ontspanning? Buitenlucht?

    • author-avatar
     Jetske februari 4, 2016 (14:00)

     Beste Margriet,

     Fijn dat je een product hebt gevonden dat werkt voor jouw huid. Stress kan de klachten van rosacea verergeren dus een vakantie kan er zeker aan bijdragen dat de symptomen verminderen.

     Groetjes Jetske

 • Rebecca december 11, 2015 (08:57)

  Hoi jetske,

  Ik ben net begonnen met efracea en metronidazol gel. Kan ik hierbij nog wel de exfoliant gebruiken, of is dat te intens voor mn huid? Door de metrosa is mijn huid al extra droog en trekkerig..

  • author-avatar
   Jetske januari 8, 2016 (13:45)

   Beste Rebecca,

   Omdat je net begonnen bent met deze medicatie zou ik voorlopig een exfoliant achterwege laten. Je kunt dan goed zien wat het gebruik van Efracea en metronidazol met jouw huid doet.
   Als je huid erg droog is kan je je (dag)crème wat vaker per dag aanbrengen, of eventueel een olie gebruiken: https://www.dr-jetskeultee.nl/olien-in-je-huidverzorging/obj10572292

   Groetjes Jetske

 • Therese oktober 1, 2015 (13:05)

  hallo, mag ik wat vragen, ik ben op zoek naar een foundation zonder parfum en die erg zacht is maar wel dekkend, ik heb rosacea en mijn huid is ook droog, en graag betaalbaar, heel erg bedankt alvast, gr Therese

 • Cindy augustus 28, 2015 (22:44)

  Beste Jetske en lezers,

  Na veel pogingen (ik heb heeeeel pijnlijke wangen) ben ik nu hennep olie aan het testen. Weet jij of hennep olie irriterend is of een te vermijden stof bevat? Ik wil de rosacea in geen geval verergeren. Jouw cleanser is fijn, helaas werkt de moisturizer bij mij niet, krijg kleine bobbeltjes, ook van Tolerian en Neutral…

  Maar nu op zoek naar info over hennep olie 😉

  • author-avatar
   Jetske oktober 9, 2015 (16:00)

   Beste Cindy,

   Vervelend dat je last hebt gekregen van kleine bobbeltjes na het gebruik van de moisturizer. Heb je hierover contact opgenomen met de klantenservice van Uncover Skincare?
   Als je een plantaardige olie wilt gebruiken is het belangrijk een pure olie zonder toevoegingen te gebruiken. Via het Blauwe Huis kan je plantaardige oliën bestellen.

   Groetjes Jetske               

 • Jolanda juli 7, 2015 (13:10)

  Hallo,

  Ik gebruik nu 4 maanden hoog gedoseerd druivenpit extract 2 maal daags 100 mg. Heb nu minder flussings.

 • Yessa juni 8, 2015 (20:48)

  U beschrijft het ideale recept voor antibioticaresistentie, beseft u dat?.

  Het is beter om naar de oorzaken te gaan en niet om aan de gevolgen te werken. het darmslijmvlies te herstellen (parasieten, schimmels en gisten elimineren, pre- en probiotica) en om voedselallergie op te sporen. Ook gezonde vetten eten (kokosvet, roomboter, olijfolie, goede visolie) onbewerkt voedsel eten, genoeg water drinken, een goede multi, voldoende slapen en goede stresshantering doen goed werk.

  • Bibi juli 6, 2015 (14:24)

   Kijk even op http://www.rosaceavrij.nl

   Site is van Sasja Boeters – van Doorn. Gewoon haar eigen verhaal en onderzoek. Haar bevindingen hebben er voor gezorgd dat ik geen zichtbare Rosacea klachten meer heb. Voor mij geen antibiotica meer. Ik ben er erg blij mee. Iedereen veel sterkte.

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:15)

   Beste Yessa,

   Was het maar zo makkelijk… Helaas is de oorzaak van rosacea (nog) niet bekend en zijn er echt hardnekkige gevallen waarbij medicatie veel kan betekenen! Verder is Efracea lager gedoseerd waardoor de kans op resistentie en bijwerkingen veel kleiner is.

   Groetjes Jetske

 • Faz mei 28, 2015 (00:05)

  Beste Jetske,

  Mijn gezicht is erg vettig en ik heb sinds kort te horen gekregen dat ik rosacea heb. Moet ik producten voor vette huid of voor gevoelige huid (ivm rosacea) gebruiken? Ik vraag me dit af, omdat gevoelige huid vaak met droge huid wordt geassocieerd en ik bang ben dat mijn huid nog vetter word als ik producten voor de gevoelige huid gebruik.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groet,

  Faz

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:00)

   Beste Faz,

   Als je een vette huid hebt kan je ook een gevoelige huid hebben. Omdat het belangrijk is producten af te stemmen op de behoefte van de huid zou ik je adviseren producten voor de vette huid te gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • Irene mei 14, 2015 (10:32)

  Ik slik sinds kort l-lysine, maar ik vind dit enorm grote tabletten. Ik ben altijd al een ramp geweest met tabletten slikken. Er zit wel een breuklijn in en de eerste dagen lukte het me redelijk goed om de helften na het breken apart door te slikken. Echter, de afgelopen dagen lukt dit niet meer, omdat ik er denk ik te veel bij nadenk. Ik vroeg me af, mag ik de halve tabletten nogmaals breken en dan doorslikken? Of is dit gevaarlijk of is de werkzaamheid dan minder? Ik heb het hele internet afgezocht, maar kan hier niks nuttigs over vinden. Ik hoop dat iemand me kan helpen!

  Groetjes Irene

 • Bob april 22, 2015 (00:08)

  Beste Jetske.

  Ik heb sedert enige jaren rosacea. Nu bij de dermatoloog sedert een half jaar eenmaal daags 1mg doxycycline genomen helaas zonder het gewenste resultaat, wel vind ik hier andere middelen die zouden kunnen werken.

  Ik ben ook te rade geweest bij een instituut die kan laseren, daar werd mij medegedeeld dat na zo een lange tijd antibioticum je een halfjaar moet wachten voor dit te doen omdat dit middel je huid dunner maakt. Ik zou graag horen of hier iets van bekend is of anders van een van degene die de blog leest. Mijn vraag is dus over de huid die dunner zou worden door doxycycline.

  Bij voorbaat dank.

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (11:30)

   Beste Bob,

   Doxycycline is een middel wat gebruikt wordt bij ontstekingen van bijvoorbeeld de huid. U heeft het over 1 mg, moet dit niet 100 mg zijn? Dit middel maakt de huid niet dunner. Wel wordt de huid gevoeliger voor UV licht, goed smeren met een zonnebrandcrème SPF 30 is dus belangrijk. Dit moet elke 2 uur herhaald worden overigens.

   Groetjes Jetske

 • Elselina maart 30, 2015 (18:39)

  Hoi Jetske. ik heb een tijdje een flesje Tea Tree Oil 10ML van The Body Shop in huis, er staat ook op dat het 15% Tea Tree Oil bevat, en dit zijn de verdere ingrediënten:

  Aqua (water), Alcohol Denat., PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Polysorbate 20, Melaleuca Alternifolia Oil (tea tree-olie), Limonene, t-Butyl Alcohol, Calophyllum inophyllum (tamanu-olie), Citral, Leptospermum Petersonii Oil (citroen-tea tree-olie), Denatonium Benzoate, Tocopherol (vitamine E).

  Ben heel benieuwd wat je ervan vind.

  Liefs Elselina

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (11:00)

   Beste Elselina,

   Het beste is om pure tea tree olie te gebruiken. Je kunt de olie van het merk Chi eens proberen.

   Groetjes Jetske

 • Miranda maart 4, 2015 (18:57)

  ik heb ook rosecea. Was ook echt heel erg bij mij….antibiotica en alles. Middelen van huisarts werken niet bij mij…wat beste werkte bij mij was sudocrem…ja echt…klinkt stom maar zinc oxide werkt…adertjes en alles is nu beter…alleen huid word nu sneller te droog. Heb nu zinc tabletten. Als huid weer te vet word peel ik het met baking soda(natriumbicarbonaat) en spoel dat af. Daarna een vit b creme erop…let op een goede vit b met bepaalde afkorting anders heb je er nog niets aan..en vers voedsel geen pakjes werk met toevoegingen fruit even goed wassen voor nuttigen..

 • ELLEN februari 12, 2015 (22:30)

  Al enige tijd heb ik last van rosacea. Recent heb ik daartegen Efracea gebruikt, een kuur van 60 dagen van 1 capsule per dag, zonder tegelijkertijd metrogel te smeren. Ik verwachtte er veel van, maar helaas had het niet tot nauwelijks effect. Sinds de kuur is afgelopen lijkt het zelfs erger te zijn dan voorheen. En het is helaas niet zonder bijwerkingen. Ook moet je je aan allerlei regels houden m.b.t. eten, drinken en bewegen. Kortom ik ben niet zo tevreden.

 • jonette februari 9, 2015 (21:38)

  sinds een paar jaar heb ik wat last van rosacea. Hiervoor laserbehandeling gehad en het lijkt erop dat dit jaar juist een enorme aanval heeft uitgelokt. Zelfs rode vlekken in mijn hals. Niet leuk om zo op te vallen. Ik heb nu die crème gehad met antibioticum maar na een paar dagen lijkt het alleen maar erger te worden. Ik lijk wel allergisch geworden. Begin nu lichtelijk in paniek te raken. Durf niets meer aan dagcrème ed te smeren. Durf steeds minder te eten. Gebeurt het vaker dat mensen averechts op laser reageren? En moet ik de creme van de huisarts gewoon door blijven smeren?

  • author-avatar
   Jetske april 3, 2015 (11:45)

   Beste Jonette,

   Wat vervelend om te lezen! Wat voor laserbehandeling heb je gehad? Ik zou je in ieder geval willen adviseren contact op te nemen met een dermatoloog.

   Groetjes Jetske

 • Whitney januari 29, 2015 (15:03)

  Beste Jetske,

  Sinds mijn pubertijd heb ik al last van rosacea vooral mijn neus/ wangen, ik heb al ipl behandelingen gehad en het dicht laten schroeien, heeft wel wat effect gehad, maar nu ik gestopt ben met anticonceptie kan ik niets ondergaan, graag zou ik graag wat tips willen wat voor crème reiniging en lotion ik mag en kan gaan gebruiken, want ik merk dat het weer aardig terug komt.. Alvast bedankt! Groetjes Whitney

  • author-avatar
   Jetske april 3, 2015 (11:15)

   Beste Whitney,

   Het is altijd belangrijk om milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten zoals parfum. Op mijn blog vind je een aantal producten die ik adviseer: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314.

   Groetjes Jetske

 • Cleo oktober 14, 2014 (20:13)

  Beste Jetske,

  Dit is een geweldige site met goede tips!

  Ik wilde je even mijn verhaal voorleggen. Sinds het begin van mijn puberteit heb ik al huidproblemen. In het begin was het allemaal niet zo erg, had ik hier en daar wat puistjes en ontstekingen op mijn gezicht, borst en rug. Daar heb ik helaas veel aan gezeten waardoor wat rode vlekjes en littekentjes zijn ontstaan, en ik blijvend last heb gehouden van grove poriën. In die tijd had ik echter een vrij droge, schilferige huid.

  De puistjes zijn eigenlijk altijd gebleven, het zijn er nu alleen veel minder en het zijn niet meer van die grote ontstekingen. Dit komt denk ik doordat ik twee jaar geleden ben begonnen met de Yaz-pil. Daar begon helaas ook probleem 2. Een korte tijd nadat ik begon met het slikken van de pil kreeg ik last van blijvende roodheid, oftewel rosacea (vastgesteld door huisarts). Ik had altijd al last van snel rood worden, maar nu ging het niet meer weg. Of het komt door de pil, ongeschikte schoonheidsproducten, te veel onbeschermd in de zon zitten of van tijd tot tijd roken weet ik niet. Maar het is sindsdien steeds erger geworden, terwijl ik juist beter met mijn huid om ga dan eerst. Het is alsof ik een rood masker draag want de rest van mijn lichaam heeft een hele andere huidskleur, vrij licht. Je ziet grote en kleine adertjes over mijn wangen lopen.

  Om het nog erger te maken is mijn huid in die tijd veranderd van droog naar vet. Ondanks dat ik nu een vette huid heb, heb ik ook nog steeds last van seborrhoïsch eczeem, op mijn neusvleugels en haarlijn.

  Inmiddels ben ik langs een dermatoloog geweest, en daar heb ik eerst een acne behandeling gehad, die was vrij heftig. Ze knepen alles leeg zeg maar, het was pijnlijk en ik weet niet of dat heel goed is voor je. Mijn huid werd er wel schoner van. Ik dacht dat ze ook menthol ergens bij gebruikten en ik geloof dat dat bij rosacea juist helemaal niet goed is. Maar goed. Zij zeggen dat ze eerst de acne (dmv schoon houden en peelings) en littekens (met de dermapen) willen behandelen en dan pas naar de rosacea gaan kijken.

  Dat is allemaal prima, maar ik weet niet of het iets uit haalt. Bovendien weet ik gewoon niet meer wat ik moet doen, welke producten ik dagelijks moet gebruiken. Ik heb geprobeerd om cremes van dermolin te gebruiken, deze zijn op waterbasis en vrij mild, daarmee hoopte ik dat mijn huid wat minder vet zou worden dan met een creme op oliebasis maar het heeft tot nog toe niets uitgehaald. Mijn huid hou ik graag schoon ivm de acne, maar ik kan geen agressieve producten gebruiken omdat dat effect heeft op de rosacea. Ik gebruik meestal een milde washgel van biodermal voor acne, maar deze is niet sterk genoeg om mijn poriën schoon te houden. Ik gebruik ook nog (al jaren) benzoylperoxide voor mijn puistjes (zo ong. om de twee dagen) en nu ook nog differin. Differin gebruik ik pas een week en het heeft nog niet veel effect, maar ze zeggen dat je dat pas na zes weken kunt zien.

  Kort samengevat ben ik op zoek naar producten die mild en kalmerend zijn voor de rosacea, sterk genoeg om mijn poriën schoon te houden (hoornlaag is verdikt) en ervoor zorgen dat ik geen last meer heb van een vette huid (en seborrhoïsch eczeem). Ik gebruik vaak een groene primer en wat matte mousse foundation om het allemaal een beetje te verdoezelen, misschien weet je ook een make up merk wat de poriën niet verstopt?

  Sorry voor deze overload aan informatie en vragen! Je kunt mijn huid natuurlijk niet zien maar ik denk dat ik hierdoor een goed beeld heb geschetst van mijn problemen. Ik hoop dat je mijn vragen kunt beantwoorden 🙂

  Met vriendelijke groet,

  Cleo

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:30)

   Beste Cleo,

   Wat vervelend dat je inmiddels niet meer goed weet wat je moet doen. Een huid met acne is per definitie een overgevoelige en geïrriteerde huid en dient ook zo behandeld te worden. Het uitknijpen van de puistjes zal de huid alleen meer geïrriteerd maken en lost het probleem niet op. Goede ingrediënten bij acne (en ook bij rosacea) zijn vitamine C en niacinamide. Niacinamide kan de roodheid ook verminderen en werkt talgregulerend. Ingrediënten zoals zoethoutwortelextract en evodia werken kalmerend. Als je last hebt van een abnormale verhoorning van de bovenste huidlaag (een van de factoren waardoor acne verergerd) is een exfoliant op basis van salicylzuur erg geschikt. Het werkt ook ontstekingsremmend. Je zou deze exfoliant ook kunnen afwisselen met benzoylperoxide. Je schrijft dat je Differin gebruikt: wacht ongeveer 8 weken om te zien of het werkt. Op de volgende blog vind je ook veel informatie: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770. De producten die ik adviseer vind je op deze blog: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314.
   Bij make-up is het ook belangrijk dat de producten geen irriterende ingrediënten bevatten. Ik heb al eerder een blog geschreven over mascara en foundation:
   https://www.dr-jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-mascara/obj10569639
   https://www.dr-jetskeultee.nl/zoektocht-naar-de-perfecte-foundation/obj9200205 

   Groetjes Jetske

 • Mariel oktober 9, 2014 (20:52)

  Hoi jetske,

  Sinds twee jaar heb ik rosacea. Ik gebruik nu s avonds pcle-crème van biodermal en s ochtends couperosecreme van biodermal. Ik heb het idee dat het steeds erger wordt nu. Is biodermal dan toch niet zo n goed product hiervoor?

  Verder gebruik ik een dekkende foundation van Max Factor. Die is goed vettig en als ik m n huid s avonds goed insmeer zodat het goed vettig is, blijft dit de hele dag mooi.

  Is make-up gebruiken erg slecht?

  Vanuit Marokko had ik rozenwater meegenomen om s avonds mijn gezicht te reinigen. Dit was super! Maar nu had ik het hier in Nederland gehaald, maar dat voelde helemaal niet fijn. Wordt het rozenwater in Nederland toch meer bewerkt?

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  Groetjes mariel

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:15)

   Beste Mariel,

   Het gaat altijd om de ingrediënten van een product. Ik kan ook niets zeggen over een product zonder de ingrediëntenlijst. De huid kan ook reageren op een goed ingrediënt. Mocht je merken dat je problemen verergeren door bepaalde producten kan je deze beter laten staan. Het zou inderdaad kunnen dat het product wat je in Marokko haalt verschilt van het product hier in Nederland. Je zou de ingrediënten eens kunnen bekijken, wie weet verschillen deze wel!

   Groetjes Jetske

 • Ria september 2, 2014 (16:13)

  Jetske,

  Ook ik heb rosacea. Vandaag een kuur Efracea gekregen. Gebruik al een paar weken Metrodinazol. Helpt niet. Voorheen Klacid gehad en Rozex. Mijn bultjes zijn glazig en mijn huid is rood en superdun. Een glycolzuurpeeling die ik in het verleden wel gehad heb wordt afgeraden omdat die de huid nog dunner en roder zou maken. De roodheid bij mij zijn niet zozeer de vaatjes maar meer het feit dat de opperhuid zowat weg is, zogezegd een huid als die van de lippen. Ik lees veel over de Neoderma kruidenpeeling en dat die ook geschikt is voor een rosacea huid. Ik heb veel grote poriën. Ik zou zo n kruidenpeeling in kuurverband wel willen proberen maar vraag me af of dit wel goed is. Ik zou dan de milde vorm willen proberen. Deze peeling zou de huid niet dunner maken.

  Graag verneem ik waarvoor alvast dank!

  • Jetske september 11, 2014 (16:02)

   Beste Ria,

   Wat vervelend dat je last hebt van rosacea. Welke ingrediënten bevat de kruidenpeeling? Zonder ingrediëntenlijst kan ik er helaas niets over zeggen.

   Groetjes Jetske

 • Gretha augustus 17, 2014 (16:44)

  Beste Jetske,

  Wat een interessant onderzoek, ik ben er heel benieuwd naar. Mocht je nog proef personen nodig hebben dan houd ik me aanbevolen.

  Veel succes en hartelijke groeten,

  Gretha

  • Jetske september 11, 2014 (16:03)

   Beste Gretha,

   Je kunt altijd even een mail sturen naar research@dr-jetskeultee.nl!

   Groetjes Jetske

 • Gretha juli 20, 2014 (11:38)

  Beste Jetske,

  Ik heb sinds enkele jaren last van rosacea en al veel geprobeerd. Waarmee ik het nu het best onder controle heb is het gebruik van de Tea Tree lijn van de Bodyshop. Twee keer per dag tip ik mijn neus aan met de tea tree oil en verder gebruik ik de tonic en de cleanser. Als gezichtscrème de kweepeer crème van dr Hauschka.

  Af en toe heb ik wel een rood bultje maar niet heel hinderlijk en met make up goed weg te werken. Soms helemaal clear. Ook veel water drinken en letten op wat je eet. Ik eet weinig tarwe en suiker, veel groente en fruit en noten en geen gefrituurde dingen. Hoop dat iemand hier iets aan heeft.

  Hartelijke groet

  • author-avatar
   Jetske augustus 4, 2014 (14:25)

   Beste Gretha,

   Fijn dat je je ervaringen met ons deelt! Het is wel belangrijk om zuivere tea tee olie te gebruiken. Ik ben nu onderzoek aan opzetten naar de werking van 4-terpinen oil, dit is het actieve ingrediënt in tea-trea oil, werkt ook ontstekingsremmend en doodt de mijten zonder de huid te irriteren!

   Groetjes Jetske

 • Youvan juli 15, 2014 (21:44)

  Beste Jetske, ik heb al 3 jaar heftige rosacea. Sinds een drie weken weer een heftige uitbraak. Metrodinazol-crème werkt ineens niet meer. Antibiotica (efracea) heeft ook geen effect meer. Kan de rosacea verergeren door het gebruik van Valdoxan? Ik ben daar ook maar mee gestopt. Ik heb nu grote, dikke, ontstekingsplekken op voorhoofd en wangen.

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (09:49)

   Beste Youvan,

   Wat vervelend dat je zo’n last hebt van rosacea. Valdoxan kan huidreacties geven, waaronder een rode en geïrriteerde huid en galbulten.. Overleg altijd eerst met je behandelend arts wanneer je besluit te stoppen met je medicatie. Er zijn zeker nog andere behandelmogelijkheden voor rosacea zoals azelainezuur en laser- en lichtbehandelingen. Ik zou je aanraden om dit neer te leggen bij je behandelend arts.. Vraag hem anders ook eens te kijken naar de aanwezigheid van de demodex mijt. Het kan zijn dat een overgroei de problemen veroorzaakt.

   Groetjes Jetske

 • mccm mei 28, 2014 (13:51)

  Waar haal je die anti mijten creme?

  Ik heb van de week gereageerd onder het artikel over acne, vandaag weer naar de ha

  Geweest en hij denkt nu dat het rosacea is.

 • Martina mei 25, 2014 (14:32)

  Bij mij helpt alleen een 1% verdunning van ivermectine, een anti-mijten product want ik Nederland niet zomaar te koop is maar in Amerika wel. Ik smeer het eens per week op mijn wangen en ogen(!) en heb geen pukkeltjes, rode vlekken en ontstoken ogen meer. Dit terwijl ik tientalle jaren heb lopen modderen met huidartsen en oogartsen. De boosdoener schijnt een dermodex mijt te zijn.

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (11:05)

   Beste Martina,

   Er is inderdaad een verband tussen de Demodex mijt en rosacea: http://jetskeultee.nl/nieuws-over-rosacea/obj7777536, Ook tea tree olie verdund met jojoba olie wil nog wel eens helpen. Gebruik alleen zuivere tea trea oil (die je voor gebruik verdunt), gooi oude flesjes weg en bewaar het product koel en donker. Ik ben nu onderzoek aan opzetten naar de werking van 4-terpinen oil, dit is het actieve ingrediënt in tea-trea oil, werkt ook ontstekingsremmend en doodt de mijten zonder de huid te irriteren!

   Groetjes Jetske

 • heidi april 10, 2014 (14:37)

  Hall, ik weet sinds drie maanden dat ik rosacea heb. Kreeg ineens last van rode wangen met kleine pukkeltjes en rode plekjes die niet meer weggingen. Ik heb de rozex gel geprobeerd en nog een andere creme, maar daar ben ik mee gestopt omdat het 100 keer erger werd. Ik weet dat het in het begin erger kon worden, maar van een paar plekjes naar een gezicht vol bultjes leek me niet goed. Ik wil dat dus niet meer gebruiken. Ook houd ik wel van een wijntje bij het eten en de apotheker en huisarts vertlede mij dat een deel van de gel in de bloedbaan kan komen en dat je dan echt heel ziek van alcohol kunt worden. Nou, dat heb ik geweten… Ik wil )nog niet aan de antibioticakuur, want liever wil ik het natuurlijk behandelen.. Kan dat… Is het bij iemand wel eens weggegaan of sterk verminderd door gewoon goed huidproducten, zonnebrand, goede reiniging, goede voeding etc… Of ben ik echt aan de antibiotica… lokaal en-of oraal overgeleverd..

  • author-avatar
   Jetske april 22, 2014 (09:23)

   Beste Heidi,

   Rosacea kent een aantal uitlokkende factoren (zoals alcohol of gekruid eten) maar dit is per persoon verschillend. De behandeling kan daarom ook voor iedereen anders zijn. Rosacea is erg lastig omdat het geen duidelijke oorzaak heeft.

   Je kunt in ieder geval de (voor jou) uitlokkende factoren zoveel mogelijk vermijden. Het is ook belangrijk om milde cosmeticaproducten te gebruiken. Wellicht zou je met je huisarts kunnen overleggen of Efracea iets voor je is. Ik zou je graag ook willen adviseren de volgende blog te lezen:

   http://jetskeultee.nl/kan-een-gezonde-voeding-rosacea-verergeren/obj10474740.

   Groetjes Jetske

 • Eveline december 22, 2013 (10:31)

  dankzij Efracea ook van mijn dermatitis perioralis afgekomen!

 • Leya november 6, 2013 (10:38)

  Hi,

  Ik heb ook rosacea, een half jaar geleden door de dokter geconstateerd. Het begon met een klein ruw plekje op de kin, nu voornamelijk op de voorkant van mijn gezicht. Ik merk dat ik profijt heb van honing met roomboter als masker. En het gebruik van Teatreeshampoo.

 • truus augustus 5, 2013 (15:55)

  Hoi,

  Ik ben 43 en kreeg van de ene op de andere dag vlekken en rode bultjes op 1 wang. Het werd vurig en warm bij temperatuur stijging . De huisarts denkt Rosecea. Heb Rozex gekregen maar vindt het na 1 maand niet zo goed helpen. Waar moet ik nu beginnen met testen. Of moet ik eerst naar een dermatoloog. De andere wang is licht met rode vlekjes maar niet zo erg. Soms is het weinig en minder rood maar bepaalde moment vooral als het zo warm is wordt het erger.

  Wat moet ik nu doen en wat moet ik smeren.

 • Peter juli 5, 2013 (16:33)

  @Belle

  Isosupra Lidose 2 maanden gebruiken is dacht ik niet erg lang, volgens mij wordt meestal 16 weken aangehouden. Maar de dermatoloog kan dat natuurlijk beter inschatten, zeker omdat je bij isotretinoine natuurlijk wat eerder last van bijwerkingen kunt hebben. Bedenk wel dat rosacea vaak erg moeilijk te genezen is, zeker na antibiotica kuren komen de symptomen na verloop van tijd weer terug. Wanneer de foundation geen irriterende stoffen bevat, en zoals je zelf al heb opgemerkt geen huidreacties veroorzaakt, lijkt dat geen probleem. Cosmeticagebruik kan rosacea verergeren, dus zoek wel naar een simpele routine waar jouw huid tegen kan.

 • Belle juli 5, 2013 (15:36)

  Beste Jetske,

  Ik ben 26 jaar en heb sinds enkele maanden acne rosacea gekregen. Nooit echt last gehad van couperose. Direct bultjes. Meestal begon ik te gloeien, met als resultaat een bult. Vooral ook s ochtends bij het opstaan, merkte ik nieuwe bultjes.

  Ik heb 1 maand metronidazol gesmeerd, daarna in combinatie met 2.5 maand tetralysal, zonder resultaat. Hierna nam ik 2 maand isosupra lidose met een heel goed resultaat. Wel sporadisch nog een verloren bultje. Nu na 4 dagen te stoppen met deze medicatie, heb ik opnieuw een bultje. De bultjes zijn steeds gesloten, met wat vocht in.

  Is dit mijn laatste optie qua behandeling geweest?

  De dermatologen schrijven maar voor, maar ik wil niet steeds aan de medicatie… Maar aan de andere kant maakt de rosacea me echt niet gelukkig.

  Ik wou ook even navragen of foundation hier invloed op heeft? Sommigen zeggen van wel, anderen niet. Ik heb drie maanden zonder foundation geen enkel verschil gemerkt…

  Bedankt voor je interessante artikels en hulp!

  Groetjes

 • Saskia mei 29, 2013 (13:57)

  Hallo Jetske,

  Ik heb al een aantal jaren last van rode wangen/neus (volgens de schoonheidsspecialist couperose). Nu zie ik dat er toch wel veel middeltjes op de markt zijn. Ik heb zelf iets van Eucerin, waar ik toch niet tevreden mee ben. Ik draag geen make-up en moet dus iets hebben wat ik niet ook hoef te camoufleren. Heb je tips?

  Ik heb gelezen dat het vaak begint vanaf je dertigste. Ik ben nog geen 28 en loop er al jaren mee. In 2009 heb ik ook meerdere plasmalite-behandelingen ondergaan. Wat is jouw mening over plasmalite? Het heeft bij mij wel geholpen, maar heb dit niet onderhouden.

  Ik lees je reactie!

  Groetjes, Saskia

 • Chantal april 17, 2013 (09:19)

  Hoi Jetske,

  Ik gebruik nu een aantal weken jouw producten voor mijn huid met rosacea. Dat bevalt goed, gaat niet over maar is wel rustig en voelt fijn aan.. Van de dermatoloog kreeg ik deze week Rozex. 2x per dag dun laagje aanbrengen onder de normale verzorging.

  Mag ik de exfoliant met salicylzuur van Uncover daar overheen doen en dan de moisturizer en zonnebrandcreme?

  Dus kan de Rozex geen kwaad met de exfoliant?

  Hartelijk dank avast!

  Groetjes, Chantal

 • gwendolyn november 16, 2012 (19:51)

  Hallo Jetske,

  Ik heb al jaren last van rosacea (rode wangen, rode neus, acne) maar vooral ook last van chronische blepharitis. Ik slik nu ruim 1 jaar doxycycline en gebruik Metronidazol. De rosacea is hiermee redelijk onder controle maar de blepharitis blijft van tijd tot tijd terugkomen. De dermatoloog wil overstappen op roaccutane maar dit geeft veel bijwerkingen. Weet jij misschien nog een middel dat ik kan proberen?
  Alvast bedankt.
  Gwendolyn

  • Roos december 30, 2014 (22:46)

   Hoi Jetske,

   Ik weet niet of je dit nog zal lezen, maar DE tip tegen ontstoken oogleden (ik had er op m n boven- en onder oogleden enorm last van) is elke avond met uierzalf (van Bogena) smeren. Daarbij heb ik het al ruim een jaar volledig onder controle, en ik heb werkelijk álles geprobeerd. Ik kan nu bv ook gewoon weer make up dragen. Ik hoop dat iemand iets aan deze tip heeft, succes!

 • author-avatar
  Jetske oktober 2, 2012 (14:54)

  Beste Lucie,

  Een huid met rosacea is een gevoelige huid en je moet dan ook milde producten gebruiken. Ingredienten als niacinamide en vitamine C zijn zeer geschikt. Lees hierover meer in deze blog: http://jetskeultee.nl/2009/05/20/behandeling-van-rosacea/. Hier vind je de producten die ik aanraad: http://www.jetskeultee.nl/productadvies. Uiteraard kan je altijd samples ontvangen van de producten van Uncover Skincare. Stuur dan even een mailtje naar info@uncover-skincare.nl . Succes!

  Groeten Jetske

 • Lucie september 18, 2012 (22:07)

  Beste Jetske,

  Zou u een product kunnen aanraden die zowel voor de rosacea helpt als voor een gevoelige huid die snel puistjes krijgt? Ik heb een heel ambetante huid,die dan bovenop nog eens gemengd is ook.

 • Kim juli 10, 2012 (20:23)

  Ik heb het idee dat deze website niet meer onderhouden wordt, jammer.

 • Guido juli 3, 2012 (18:20)

  Hoi Jetske,

  Zou je ook eens wat advies kunnen geven voor mannen met rosacea (of een stukje schrijven). Ik heb je blog door gespit en weet dat er niet veel verschil zit tussen producten voor mannen en vrouwen. Als man moet ik natuurlijk scheren en dit levert weer veel extra irritatie op. Ik scheer elektrisch omdat ik nat scheren helemaal niet kan verdragen. Ik gebruik na het scheren van die gilette huidbalsem (heb alle andere merken ook geprobeerd) maar hier zitten stoffen in die irriteren. Het is ook niet erg handig om hierna weer andere lagen creme aan te brengen. Wat zou jouw advies zijn voor de huidverzorging voor mannen? Ik heb overigens minoxycline en metronidazol meerdere malen geprobeerd maar de rosacea komt steeds weer terug.

 • Kim juni 6, 2012 (21:17)

  Ik slik momenteel Efracea voor mijn huid. In de bijsluiter zie ik niets staan over alcohol en Efracea. Weet iemand of je hierbij gewoon alcohol mag drinken? De apotherker heeft er in ieder geval ook niets bij gezegd.

 • Dewi april 30, 2012 (02:11)

  Hallo iedereen,

  Ik heb denk ik clowns eczeem, allergieen en ik weet niet wat nog allemaal.
  Het meeste last heb ik ervan in mijn gezicht vooral rond mijn mond vandaar ook de naam clowns eczeem.
  Ik heb allergie testen laten doen door de dermatoloog omdat ik nergens meer tegen kon zelfs niet tegen de vaseline Lanette.
  Volgens mij zat er nog iets in waardoor het wat beter zou intrekken maar het leek wel of ik me gezicht aan het insmeren was met citroensap, het prikte heel erg en het werd meteen rood en gezwollen?
  Ik ben voor heel veel dingen allergisch en gevoelig ik heb toen bij de ncv een allergiepas aangevraagd (let op je heb wel een dermatoloog hier voor nodig)
  Dit is handig omdat je die in je portemonnee kan stoppen voor als je al die lastige namen niet onthoud.
  Ben nu ook bezig met elidel is net als protopic maar minder vet ik krijg er anders puistjes van.
  Ik kan me heel goed helpen met de producten van Grahams skincare vooral de eczeem creme.
  Ik weet niet of ik ook rosacea heb?
  Kwa make-up gebruik ik bare minerals of mineralissima het laatste is wat goedkoper en de eerste verkrijgbaar bij sephora afdeling in de v&d online heb ik het nog niet kunnen vinden.

  Ik wens iedereen hier dat ze snel een goede oplossing kunnen vinden en een mooie en gezonde huid!

  Ps: beste mevrouw Ultee ik heb gelezen dat fotodynamische therapie in Amerika een succes rate van 85% heeft voor oa clowns eczeem.

  Zou u mij zo eenvoudig doch uitgebreid kunnen vertellen wat dit voor een therapie is.

  Vriendelijke Groet Dewi

 • author-avatar
  Jetske april 29, 2012 (23:29)

  Beste Manon,

  Ik zou je niet adviseren hier mee door te gaan tijdens de zwangerschap. Lekker genieten van je zwangerschap en daarna de behandelingen weer op pakken!

  groeten jetske

 • Michelle april 17, 2012 (16:09)

  Hallo Jetske,

  Ik ben 30 jaar en 1,5 jaar geleden voor het eerst bij mijn huisarts geweest voor mijn wangen. Het bleek Rosacea te zijn. Ik heb verschillende creme s en antibiotica geprobeerd, maar het hielp allemaal maar voor een paar maanden en dan kwam het weer terug.
  Nu ben ik vandaag voor het eerst naar de dermatoloog geweet en heb Metronidazol 1% en Minocycline tabletten gekregen.
  Ik heb gevraagd wat voor dag/nachtcreme ik het beste kan gebruiken.
  Ze adviseerde mij la roche posay rosaliac uv of een soort gelijk product, doordat ik dit zocht kwam ik op uw site.
  Is uw product soortgelijk of is la roche posay beter voor rosacea.
  En als ik uw product soortgelijk is, is het dan verstandig ook meteen de cleanser en toner enexfoliant te gaan gebruiken?
  Ik hoop dat uw mij een atwoord kunt geven.

  Groetjes Michelle

 • Manon april 17, 2012 (10:38)

  Ik ben zwanger en heb 3 IPLbehandelingen gehad voor mijn rosacea. Ik wil er graag mee doorgaan. Weet jij of ik IPL veilig kan ondergaan bij zwangerschap? De vrouw die de salon beheert, wist het eigenlijk niet (wel eerlijk).

 • author-avatar
  Jetske april 12, 2012 (08:53)

  Beste Mariette,

  Het is mijn ervaring dat ook na het slikken van antibiotica gedurende een periode van enkele maanden de rosacea rustig blijft. Het is dan wel extra belangrijk om je huid goed te blijven verzorgen. Je gebruikt al vitamine A zuur, ook cosmetische producten met Niacinamide (of vitamine C) zijn een verstandige keuze bij rosacea is uit onderzoek gebleken.

  groeten Jetske

 • Anoniem april 11, 2012 (09:53)

  Ik heb echt last van Roseaca sinds een half jaar. (jaja 50) Heb een dermatoloog ingeschakeld en de combinatie doxycicline met het (best wel agressieve) tretinoine lijkt zijn vruchten af te werpen. Het eerder gebruikte metronidazol had geen effect. De roodheid die bij de de roseaca voorkomt verergert bij mij bij veranderingen van koude en hitte en alcoholgebruik. Maar de acne is verdwenen. Is ook wel wat waard.
  Ik moet 3 maanden het antibioticum slikken. Maar ja wat daarna?

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (11:40)

  Hi Marijke,

  Je kunt zeker tretinoine gebruiken als je last hebt van rosacea; het kan zelfs helpen tegen rosacea. Je moet dan wel extra langzaam je huid laten wennen.

  groeten Jetske

 • nicolette april 1, 2012 (20:57)

  Hoi,

  IK gebruik momenteel doxicycline omdat twee maandne geleden rosacea geconstaterd werd door huisarts en schoonheidsspecialiste. Ik kreeg een huid vol met ontsteingen en eerst dacht de huisarts aan acne waarna ik naar een specialiste gegaan ben die ze het lijkt op rosacea. Allemaal leuk en aardig maar twee maanden later zit ik nog steeds vol met ontstekingen die harstikke rood zijn. Ik heb geen droge huid maar eerder een normale/gemengde huid volgens de schoonheidsspcialiste. Twee maandne gleden ben ik ook gestopt met roken en ik dacht dat et daar ee te maken zou hebben omdat de gifstoffen eruit moeten.

  Nu gebruik ik momenteel va de schoonheidspecialiste een milde reiniger en en hydraterende gel van maria galland. volgens de specialiste geschikt voor rosaceahuid. Darnaast heb ik naast de antibiotica ook nog rozexgel gekregen van de huisarts ( werkt volgens mij ook niet echt geweldig wat ik heb het gevoel dat het vaak roder wordt ). Ik twijfel aan de verzorgingsproducten van maria galland. Heb jij een advies daarin? Ik wil producten die er voor zorgen dat de roodheid en de ontstekingen vermindert. Wat is jouw advies??

  groetjes

  Nicolette

 • marijke uytendaal maart 19, 2012 (11:07)

  Hi Jetske,

  Ik wilde vragen of je tretinoine (vit. A zuur) 0,02 % ook op een dunne droge rosaceahuid kan gebruiken, ik kan er goed tegen want heb het op andere delen van mijn gezicht gebruikt maar ben een beetje huiverig voor neus en wangen…..

  Graag jouw advies
  met vriendelijke groet
  Marijke Uytendaal

 • Tineke januari 14, 2012 (22:25)

  Vrijwel genezen van Rosacea!!!!

  Hallo Jetske,

  ik zou mijn ervaring willen delen met alle rosaceapatienten, zodat ook zij er misschien er wat aan hebben. ik had behoorlijke last van rosacea, waaronder ook heel wat puisten op m n gezicht. Dagenlang op internet lopen zoeken naar ervaringen van andere rosaceapatienten. Ik ben uiteindelijk op een amerikaanse site gekomen waar mensen hun ervaringen met producten geven. Voor geinteresseerden: http//rosaceagroup.org/review. Naar aanleiding van de goede ervaringen met de chinese zz-creme ben ik deze ook gaan gebruiken. Na vier maanden stug volhouden met tranende ogen van de eucalyptus, trokken eindelijk de puistjes weg (ik smeerde allen savonds). Momenteel een driekwart jaar later gebruik ik het nog maar 1 keer in de 1 a twee weken. en ze blijven, mits ik dit blijf smeren weg!!

 • author-avatar
  Jetske december 7, 2011 (17:54)

  Beste Saskia,

  Ik ben het met je eens! Mensen met Rosacea hebben van nature al een kwetsbare huid en bovendien minder antioxidanten. Als je veel peelings doet heb je kans dat je te veel antioxidanten weghaald en de huid te veel irriteert. Rosacea zal dan verergeren. Wij doen soms wel een peeling in combinatie met laser bij rosacea, maar dat is vooral bedoeld om de rode vaatjes/ flushing te behandelen. Ik gebruik ook bij voorkeur een salicylzuurpeeling, want salicylzuur werkt tevens ontstekingsremmend. Als de huid goed reageert op de peelings (m.a.w als de rosacea rustiger wordt en de huid er niet geiiriteerd uitziet) en je vult de antioxidanten aan dan lijkt het mij wel in orde.

  groeten Jetske

 • Saskia november 18, 2011 (16:56)

  Hallo Jetske,

  Mijn vraag over rosacea gaat over de behandeling ervan. Zelf ben ik schoonheidsspecialiste en erg geinteresseerd in bepaalde huidaandoeningen. Ik zie zelf dat het steeds meer voorkomt. Laatst sprak ik iemand die haar rosacea met fruitzuurbehandelingen van 20% liet behandelen elke twee weken.
  Ze had bij mij een aloe Vera gel gekocht en toen korsten in haar gezicht gekregen.
  Ze zegt zelf dat de behandeling haar heel goed helpen, maar zelf ben ik van mening dat de rosaceahuid gekalmeerd moet worden en niet met agressieve middelen behandeld moeten worden. Weet jij hier toevallig iets van?
  Groetjes saskia

 • author-avatar
  Jetske oktober 13, 2011 (10:41)

  Beste Martin,

  Goed dat je hebt kunnen vinden wat voor jou de triggers zijn. Huidverzorging kan er zeker voor zorgen dat je huid rustiger wordt – net zoals huidverzorging er ook voor kan zorgen dat de bultjes juist verergeren! Goed dus om kritisch te zijn. Zelf gebruik ik de producten die ik zelf ontwikkeld heb (Uncover Skincare) met onder andere hoge concentraties niacinamide en vitamine C, waar ik helemaal tevreden over ben ;-).

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 29, 2011 (09:41)

  Beste Joke,
  Nee hoor, dat is niet nodig. Het is wel handig het van tevoren te vertellen aan degene die je huid gaat laseren, zodat ze ervan af weet. Succes met de behandeling!
  Groeten Jetske

 • Martin september 21, 2011 (21:48)

  Hallo Jetske,

  Ik ben 50 jaar en heb sinds 2008 rosacea in een matige vorm, vooral op het voorhoofd en de wangen en een beetje op neus en onder de oren.
  Het eerste jaar voornamenlijk minocine en metronidazol en rozexgel gebruikt.Dit met wisselend resultaat.Daarna verschillende dag-en nachtcremes gebruikt en soms vasseline.De triggers bij mij zijn vooral UV-straling, alcohol en te pittig gekruid eten. Ook te warm water op het gezicht of dichtbij de BBQ staan,dus de hitte, kan ik beter vermijden.
  Hoe minder triggers des te rustiger de rosacea.
  Sinds kort gebruik ik een complete produktlijn van Plante System.
  Daarvan gebruik ik de Rosakalm cleanser en de Aknorm emulsie, en een bij mijn huidtype passende dagcreme met UV en een nachtcreme.
  Water op het gezicht vermijd ik nu.
  Hoewel de rosacea soms wat erger is en dan weer rustiger, ervaar ik deze produkten als positief, vooral wat de vermindering van bultjes betreft.
  Misschien ken je Plante System wel en zijn ze voor sommigen een goede aanvulling tijdens of na een medicijnenkuur.

  Hartelijke groet,
  Martin.

 • author-avatar
  Jetske september 15, 2011 (09:31)

  Hallo Trudy,

  Vaak verschilt de kwaliteit van producten binnen een merk enorm, en zelfs binnen een lijn van een merk. Het kan zijn dat merk A een geweldige reiniger heeft, maar een toner die ik juist niet snel zou aanraden. Zelf bekijk ik dus altijd per product de ingredientenlijst.

  Op de link die je hebt meegestuurd kan ik de ingredienten van de producten niet vinden, maar kijk of er geen irriterende stoffen inzitten, zoals lavendel en menthol- of citrusachtige stoffen (een overzicht hiervan vind je op de blog te mijden ingredienten ). Dr. Baumann gebruikt geen parfum, wat in ieder geval een pre is. Zitten de producten in een pot verpakt, dan komt er veel zuurstof bij en zullen antioxidanten niet lang goed blijven zoals ik beschrijf in deze blog. Mijn voorkeur heeft dus een (luchtdicht) flesje.

  Graag wil ik je ook verwijzen naar de blog natuurlijke cosmetica; veilig of niet? . Hierin leg ik uit hoe het precies zit met natuurlijke producten, en dat ze lang niet altijd zo natuurlijk zijn als je verwacht.

  Succes! Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 9, 2011 (15:14)

  Beste Marijke,

  Heb je ook al eens gekeken of je rode wangen misschien verband houden met bepaalde etenswaren? Je kunt hier bijvoorbeeld een dagboekje voor bijhouden.
  Wat leuk om te lezen dat je de producten van Uncover Skincare bent gaan gebruiken. Bij een gevoelige huid raden we inderdaad altijd de exfoliant op basis van salicylzuur aan. Ben je deze al gaan gebruiken? Je schrijft dat je huid wat droog wordt. We horen dit soms terug van wat mensen; de producten bevatten hydraterende stoffen, maar ook veel barriereherstellende stoffen. Is je barrierefunctie intact, dan zal je huid ook wat minder droog worden. Het effect van de moisturizer zal niet bij iedereen direct zichtbaar zijn, soms gaat daar een paar weken over heen. Je zult dan na een tijdje gaan merken dat je steeds miner van de creme nodig hebt. Wat je kunt doen is tijdelijk een dun laagje vaseline of lanettecreme over de moisturizer aanbrengen. Op deze manier breng je de actieve stoffen van de moisturizer aan op de huid in combinatie met een product dat het vocht goed in de huid houdt. Overigens kun je ook gerust wat vaker de creme aanbrengen, of bijvoorbeeld s avonds een wat dikker laagje. De moisturizer van Uncover Skincare bevat oa vitamine C en niacinaide wat goed kan helpen bij rosacea (zie ook de blog vitamine C en niacinamide ).

  Ik hoop dat het antwoord zo duidelijk is en je snel wat minder last zult hebben van je rosacea. Als je meer wilt weten hoor ik het graag.
  Groeten Jetske

 • joke wijfjes september 4, 2011 (15:18)

  Beste Jetske,

  Ik heb rosacea en ik wordt binnenkort voor couperose
  op mijn wangen gelaserd.
  Ik gebruik elke avond salicylzuur en hierdoor houd ik de rosacea
  rustig.
  Moet ik voor de laser-behandeling stoppen met de salicylzuur?

  vriendelijk groet van joke

 • marijke uytendaal augustus 18, 2011 (12:02)

  Hi Jeske,

  Ik heb de produkten besteld en ontvangen van jou, ik heb een droge huid en heb elke avond na de maaltijd of soms ook s middags las van rode warme wangen en neus en dat houdt een paar uur aan en verdwijnt weer, mijn dermatoloog zegt dat ik last heb van rosacea……Ik ben nu 2 dagen bezig met jouw produkten….de toner…de moisturizer….voor een droge huid en de exfoliant met salicylzuur voor de normale tot vette huid dat was jouw advies, mijn vraag is is dit wel de geschikte exloliant en de tweede vraag is dat de moisturizer heel droog aanvoelt op mijn huid, is dat een kwestie van wennen of is hij dan niet geschikt, ik heb een volle creme van A NATURAL DIFFERENCE, de post laser balm erover gedaan anders is dat voor mij niet genoeg…..is dat een optie, gaarne jouw advies, met vriendelijke groet Marijke Uytendaal

 • Trudy augustus 17, 2011 (14:03)

  Hallo jetske,

  Wat vind je van de producten van Dr Baumann?
  http://www.natuurlijke-huidverzorging.com/index.html
  Gebakken lucht of zouden ze werkelijk zo goed zijn als ze beloven?
  Ook ik kamp met rocasea

  met vriendelijke groet, Trudy

 • author-avatar
  Jetske augustus 15, 2011 (14:38)

  Hallo Marloes,

  Ja hoor, van alle reacties krijg ik een mailtje, dus je kunt ook op oudere artikelen reageren. Wat rosacea uitlokt is niet bij iedereen hetzelfde. Het kan goed zijn dat de verandering in je eetpatroon hiermee te maken heeft. Of het aan de lysine ligt kun je uittesten door een poosje voeding te nemen waar het veel in zit en een poosje voeding waar het minder in zit. Hou dan goed in de gaten hoe je huid reageert. De pil kan ook invloed hebben; als je net gestopt ben kan het zijn dat je huid last heeft van de hormoonschommelingen en na een onrustige periode weer tot rust komt.
  Een dagboekje bijhouden kan zeker helpen!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske augustus 4, 2011 (09:18)

  Beste Linda, dat is fijn om te lezen.
  Het is bij rosacea erg belangrijk om erachter te waardoor het bij jou getriggered wordt. Om dit te achterhalen kun je bijvoorbeeld een dagboekje bijhouden.
  Goede ingredienten voor je producten zijn vitamine C en Niacinamide. Heb je vooral last van bultjes, dan kan een antibioticum soms helpen. Vraag je huisarts om een oraal antibioticum (bv doxycycline) of een antibiotische creme (metronidazol), zoals ik ook uitleg op de blog het behandelen van rosacea .
  Groeten Jetske

 • Marloes juli 22, 2011 (21:59)

  Hopelijk leest u de comments op wat oudere artikelen ook. Ik heb namelijk een vraag: sinds februari zijn er twee dingen veranderd, ik eet namelijk veganistisch en ik ben gestopt met de pil. Het lijkt wel of mijn rosacea veel erger is geworden sindsdien. Kan het zijn dat een of beiden daarmee verband houden? Zou het met een tekort aan lysine te maken kunnen hebben? Alvast bedankt!

 • Linda juli 14, 2011 (19:38)

  Ik had best een erge vorm nam rosacea. Nu heb ik een een lichte vorm van rosacea. Ik slik nu L-Lysine 1000mg en heb zonnebrand en een gel van rosacea care. Hier ben ik erg tevreden over, het blijft rustig en sinds ik de lysine er bij slikt lijkt het nog minder te worden. Ben er erg blij mee. Kijk ook een op rosaceacare.com

  Vriendelijke groet Linda

 • author-avatar
  Jetske juli 4, 2011 (11:55)

  Beste Yvonne,

  Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij rosacea zoals het slikken van doxycycline of smeren met metronidazole, maar het verschilt per persoon of en welke het beste aanslaat. Het is, helaas, nog een kwestie van trial en error. Hou je al een dagboekje bij van je huid en wat het kan uitlokken?

  Belangrijk is om milde producten te gebruiken, ideaal gezien met barriereherstellende stoffen zoals niacinamide. Ook vitamine C kan helpen bij rosacea. Er is gelukkig redelijk wat onderzoek gaande naar rosacea.

  Als je wilt dat er iemand eens naar je huid kijkt kan ik je zeker verwijzen naar Annelijn van Ierland. Zij is huidtherapeute bij de Velthuis Kliniek en gespecialiseerd in rosacea. Ook wil ik je graag verwijzen naar de huidanalyse die ik ontwikkeld heb. Hier vind je bij de uitkomsten een persoonlijk huidadvies waarbij ook ingegaan wordt op rosacea. Deze kun je vinden via deze link.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juni 27, 2011 (12:32)

  Beste Annette,

  Fijn te lezen dat je wat hebt aan de informatie op mijn blog.
  Je schrijft dat je een droge, gevoelige huid hebt met acne tijdens je menstruatie. Deze acne die je beschrijft klinkt niet als acne rosacea en een product op basis van salicylzuur zal je waarschijnlijk helpen, in combinatie met goede huidverzorging. Rosacea kan door verschillende oorzaken getriggerd worden en komt over het algemeen voor bij mensen boven de 30. Waar het precies door komt verschilt per persoon…

  Ondanks dat ik de producten zo samen heb gesteld dat er geen stoffen inzitten waarvan bekend is dat ze de huid irriteren, is het altijd mogelijk dat je toch op een van de stoffen reageert. Omdat het vochtbultjes zijn (zoals je schrijft) zou dit zo kunnen zijn. Ook zou het zo kunnen zijn dat je huid toch wat moet wennen omdat er hoge concentraties actieve stoffen inzitten.
  Ik zou je willen adviseren even alleen de cleanser te gebruiken, in combinatie met een lanette creme als je huid wat droger is. Deze is te verkrijgen bij de apotheek en is een echte basiscreme. Als je huid weer wat rustiger wordt, kun je de lanette creme bijvoorbeeld s avonds vervangen door een dun laagje van de moisturizer. Gaat dit goed, dan kun je de lanette creme helemaal vervangen door de moisturizer – en vervolgens de producten een voor een gaan toevoegen. Het is niet de bedoeling dat je kleine bultjes krijgt.
  Overigens is het ook mogelijk – als je huid weer wat rustiger is na het gebruik van een milde reiniger en creme – om eerst de salicylzuur rustig toe te gaan voegen. Dan zijn de producten of wat te heftig in een keer, of reageer je toch ergens op.

  Overigens kun je de producten ook eens aan de binnenkant van je arm proberen en 48 uur laten zitten. Met deze test kun je kijken of je ergens toch allergisch op reageert. Je kunt ook altijd mailen naar info@uncover-skincare.nl . Daar kunnen we je wat beter en sneller advies geven dan via de blog.

  Ik hoor graag hoe het gaat en of je wat met bovenstaande adviezen kunt.

  Groeten Jetske

 • Yvonne juni 13, 2011 (12:06)

  Beste Jetske,

  Sinds een half jaar weet ik dat ik rosacea heb, dit gelukkig in een lichte vorm. Een vraag aan jou wat de laatste ontwikkelingen zijn met betrekking tot een eventuele genezing van rosacea of onderzoek naar de mogelijke oorzaak. Het is een aandoening die veel mensen hebben, ik vind het dan ook heel jammer dat er zo weinig over bekend is. Zou jij ons iets meer kunnen vertellen.

  Alvast bedankt,

  Vriendelijke groet,

  Yvonne.

 • Annette juni 9, 2011 (21:20)

  Beste Jetske,

  Ik volg al een hele poos jouw blog. Erg leuk en leerzaam ! Ik heb rond mijn menstruatie vaak last van aardig wat puistjes die uit te knijpen zijn(rest van de maand geen last van ik ben bijna 30 en ben sinds een half jaar met de pil gestopt), verder een drogere en gevoelige huid. Ik gebruikte eerder meerdere producten van Hannah, waar mijn huid goed op reageerde. Daar zit echter wel veel te mijden producten in.
  Ruim twee weken geleden heb ik de producten van uncover skincare ontvangen; moisturiser, cleanser, toner, suncare (normale tot droge huid) en de exfoliant salisylzuur.

  Na drie dagen uncover skincare te hebben gebruikt (cleanser, toner en moisturiser en na twee dagen de exfoliant) kreeg ik allemaal puistjes, met name op mijn kin en voorhoofd. Sindsdien gebruik ik alleen de cleanser en toner, de puistjes/ geirriteerde huid verminderen niet en word(en) steeds pijnlijker. Deze puistjes zijn niet uit te drukken (vocht).

  Wanneer ik de foto s en informatie over rosasea lees, lijkt het daar wel op. Ik vind het alleen wel opmerkelijk dat ik hier pas last van heb gekregen nadat ik met de producten begonnen ben. Wat denk jij? Zou het een allergische reactie zijn, moet mijn huid gewoon wennen of is het rosasea?

  Alvast bedankt voor je reactie en een fijn weekend!

  Groeten,
  Annette

 • author-avatar
  Jetske juni 8, 2011 (09:28)

  Beste Marjolein.

  Ik lees twee dingen uit je vraag: je hebt kleine bultjes gekregen en er zijn wat bloedvaatjes te zien. Het zou heel goed kunnen doordat je nu een exfoliant gebruikt het bovenste laagje dode huidcellen verwijdert wordt en de rode vaatjes wat zichtbaarder worden. Ook zal je huid overigens egaler en stralender zijn geworden vermoed ik. De rode vaatjes kunnen couperose zijn (zie hier de blog over couperose ).

  De bultjes kunnen inderdaad ook kleine vochtbultjes zijn – een teken van rosacea, maar deze kunnen ook ontstaan als je huid toch reageert op een bepaald ingredient. Je zou eens even alleen de reiniger kunnen gebruiken en verder niets. Voeg vervolgens de producten een voor een weer toe en kijk wanneer de bultjes terugkomen.

  Producten verschillen binnen een merk vaak van kwaliteit. Ook bij make-up. Als je meer wilt weten of de producten die je gebruikt kun je me de INCI lijsten mailen of hier op de blog plaatsen. Dan zal ik ernaar kijken.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juni 8, 2011 (09:21)

  Beste Eva,

  Als je rosacea hebt en je wilt een exfoliant gebruiken, kies dan altijd salicylzuur 1 % (BHA). Dit kan erg goed helpen schilfertjes weg te halen en de huid een gezonde uitstraling te geven. Bovendien kan het de huid kalmeren. Mensen met een gevoelige huid kunnen salicylzuur vaak goed verdragen, maar het is erg belangrijk dit rustig op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met een heel dun laagje twee keer in de week en kijk goed hoe je huid reageert. Als het te heftig is kun je ook beginnen met een maal per week, als je huid goed reageert kun je overgaan naar drie keer per week.

  Groeten Jetske

 • Marjolein mei 29, 2011 (11:47)

  Beste Jetkse,

  Zojuist heb ik de Uncover moisterizer, cleanser, exfoliant, suncaire 30 besteld. Ben erg benieuwd of jouw producten erg verschillen van s=die van Paula s Choice. Sinds jij een jaar geleden of zo in een artikel had vermeld dat producten van Paula s Choice goed waren, heb ik sindsdien niet anders meer gebruikt. Het gaat goed met mijn huid, maar toch heb ik hier en daar (met name op en rond neus) bultjes gekregen. Die bultjes lijken niet op gerstekorrels en ik dacht zelfs eerst dat het mee-eters waren die in de bultjes zaten, maar het lijkt wel een soort piepklein bloedvaatje te zijn, want er schemert iets donkers onder.
  Raar verhaal, he, maar ik vroeg me af of dat wellicht rosacea is en of dat door Paula s Choice produkten zou kunnen worden veroorzaakt.

  Ik ben een vrouw van 53 jaar en heb de menopauze achter de rug.

  Verder gebruik ik make-up van MAC. De vloeibare foundation en de losse poeder. Ken jij de producten van Ellis Faas? Is dat wellicht een aanrader voor mij?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groet,

  Marjolein

 • Eva mei 28, 2011 (13:39)

  Beste Jetske,

  Ik ben inderdaad bekend met de Nederlandse variant, maar mij lijkt Finacea juist zo fijn omdat het in gel-vorm is, ik vind het vreemd dat deze versie niet in NL verkocht wordt maar wel in veel andere landen…

  Wat is trouwens jouw mening over BHA in combinatie met rosacea? Je hoort zo veel verschillende meningen daarover…

  Groeten, Eva

 • author-avatar
  Jetske mei 27, 2011 (13:45)

  Beste Ella,

  Bedankt voor je tips!

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske mei 20, 2011 (00:06)

  Beste Eva,

  Finacea is eigenlijk gewoon Azelainezuur 15%. Dit is ook gewoon in Nederland verkrijgbaar, maar je hebt wel een recept van een arts nodig.

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske mei 16, 2011 (15:54)

  Beste Casper,

  Goed dat je je ervaringen hebt opgeschreven. Vaak is het vinden van een geschikte zonnebrandcreme erg ingewikkeld omdat je niet alleen een product wilt met zo weinig mogelijk irriterende stoffen, maar ook nog met geschikte zonnefilters! Het product van eucerin is een prima.
  Je zou voor een reiniger van je gezicht eens kunnen kijken naar de cleanser van uncover skincare voor de normale tot droge huid. Deze heb ik zelf ontwikkeld en hij is echt heel erg mild. Helaas zijn er nog geen samples zodat je het product eerst uit kan proberen voordat je er een hele fles van aanschaft, maar je kunt altijd een mailtje sturen naar info@uncover-skincare.nl .

  Groeten Jetske

 • Ella mei 13, 2011 (21:25)

  Ik heb een beetje last van Rosacea. Ik heb goede ervaringen met ZZ sensitive cleansing milk van Annemarie Borlind (o.a. te koop bij de Tuinen). Clinique zonnebrandmiddel spf 40 for sensitive skins werkt ook goed. La Roche Posay heeft hele prettige producten, waaronder een niet uitdrogende zeep. Make up producten die ik koop hebben mineralen in zich (Bourjois) waardoor de roodheid bij mij niet wordt uitgelokt. Sinds een paar maanden is mijn huid bijna niet rood meer en niet meer gevoelig/pijnlijk. Misschien helpt dit bericht iemand.

 • Eva mei 7, 2011 (11:10)

  Beste Jetske,

  Weet je waarom in Nederland geen Finacea/Skinoren verkrijgbaar is? Dit lijkt me het perfecte middel, zeker als je niet zeker weet of je nou acne of rosacea hebt. Het helpt bij allebei. Op acne.org zijn er heel veel goede reviews te lezen. Het is in heel veel landen wel te koop, maar niet in Nederland. Heel jammer…

  http://www.finacea.com/html/switching/index.html

  Groeten, Eva

 • Casper mei 2, 2011 (16:38)

  Hoi allemaal,

  Ik wil ook mijn ervaring kwijt want ik weet maar al te goed hoe ellendig je kan voelen. Ik heb sinds ik klein ben altijd last van flushing gehad maar heb echter totaal niet/nooit stilgestaan bij het feit dat dit een aandoening is.

  Sinds enkele jaren(ben nu 49) heb ik echter last van pustules, rode plekken en jeuk in mijn gezicht alsmede last van mijn ogen bij momenten. Dit kan extreem hinderlijk zijn doordat je een brandende sensatie krijgt en begint te knipperen.

  Ik heb allerlei zalfjes geprobeert (zoals indereen waarschijnlijk) maar de meeste verdraag ik slecht.

  Ik gebruik nu al een tijd Protopic ( eerst 0.1%) 0,05% s avonds vanwege de vettgheid en rozex emulsie overdag. Ik moet zeggen dat deze combinatie zeer goed werkt en dat mijn huid er daadwerkelijk goed kan uitzien. Zeker de Protopic is fantastisch.

  Let wel: als je met Protopic begint jeukt je huid verschrikkelijk en zie je er niet uit doordat het nog roder wordt. Je moet echter doorbijten want nadien trekt dit allemaal weg.

  Ik gebruik Eucerin 50 gezichts zonnecreme en deze bevalt extreem goed. Sterker nog als ik deze op doe ziet mijn huid er veel beter uit.

  Voor waslotions of zeep heb ik nog geen toppers gevonden maar laat nu het toeval dat ik gisteren aan het douchen was en dacht laat ik mijn gezicht eens wassen met Palmolive douchegel naturals ultrahydraterend(olijven en melk) en dit bleek een weldaad te zijn. Ik zal het nog een aantal keren proberen om te zien of dit daadwerkelijk goed is en geen toevalstreffer.

  Wij hebben ook al heel lang een waterverzachter zodat ik niet met hard water zit opgescheept.

  De triggers zijn moeilijk maar bij mij is zeker koude/droge lucht geen pretje. Zweet is ook niet goed vandaar dat ik baantjes trek in het zwembad. Dit bekomt mij wel goed.

  Voorts neem ik ook extra Mineralen/vitaminen, Visolie, Ubiquinol(Q10) en extra aminozuren in poedervorm.

  Ik kan er bijna een boek over schrijven.

  Ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

  Groeten

  Casper

 • Elise april 17, 2011 (13:33)

  @ ds evers

  Sorry hoor maar over die “Robert Jan Witteman” gaan ook geen leuke verhalen rond op het internet, “hij” bestaat waarschijnlijk helemaal niet. “Hij” biedt nog tientallen andere boeken aan, dus “hij” is zeker expert op elk gebied? Zo doet diegene zich zover ik weet ook voor als “Coen Caspers”, “Max Schuurmans”, “Laura Berens”, “Laura de Vries” en “Lotte Leander”, en waarschijnlijk nog wel veel meer anderen.

  Lees dit maar eens goed door:
  http://www.nvvs.nl/forum/tinnitus/viewtopic.php?p=32736&sid=1eb11549d17d01acb5c284972c24017e

  En die site van Patricia Hellema ken ik ook wel… stop-rosacea-nu ? Hier even een nieuwtje voor iedereen…

  Die foto op de site is helemaal niet van “haar”.

  Die foto kun je gewoon kopen op http://www.istockphoto.com/stock-photo-3557770-vacation-with-laura.php?st=9a21e85

  Kijk en vergelijk: http://www.stop-rosacea-nu.nl/artikelen/welkom-bij-stop-rosacea-nu.php

  Waarschijnlijk wordt de foto direct verwijderd, wanneer “hij” of “zij” dit bericht leest. Maar goed, de foto die je bij de eerste link vind, die staat (of stond) op de website van zogenaamde “Patricia Hellema”

  Die hele “Patricie Hellema” bestaat dus waarschijnlijk ook helemaal niet! Wellicht is dit ook degene die zich voordoet als “Robert Jan Witteman”, “Coen Caspers”, “Max Schuurmans”, “Laura Berens”, “Laura de Vries” en “Lotte Leander”!

 • author-avatar
  Jetske april 14, 2011 (10:08)

  Beste Anna,

  Goed om te lezen dat je je rosacea enigszins in controle hebt… De creme van louis widmer is te koop in de winkel. Wellicht kun je deze een keer uitproberen voordat je het aanschaft?
  Zelf heb ik ook last van rosacea en de producten van uncover skincare heb ik er dan ook op gelet dat ze ook voor een gevoelige huid geschikt zijn. Je zou de suncare SPF 15 eens kunnen proberen. Die gebruik ik zelf ook.

  Groeten Jetske

 • ds evers april 11, 2011 (08:53)

  @michael,

  koop het niet, het is oplichterij!! Het is een veel te duur ebook (50 euro) en het helpt niet. Er zijn veel betere (en goedkopere) ebooks in omloop die wel werken, zoals het boek van Robert Jan Witteman of Patricia Hellema. Koop dit niet, je wordt afgezet!

 • Anna maart 30, 2011 (20:32)

  Hoi Jetske,

  Ik heb sinds 2006 Rosacea, in een hevige vorm.
  In dat jaar is het opeens vreselijk opgekomen en heb ik ongeveer een jaar lang in de ziektewet gelopen omdat ik al begon te flushen van het werken achter een computerscherm! Helaas bleef het niet alleen bij flushen, mijn huid lag open en ik heb daarom veel antibiotica geslikt.
  Ik heb zeker al 80 IPL behandelingen gehad en het is nu redelijk onder controle, mits ik eens in de twee a drie maanden een IPL behandeling heb.

  Afijn, waar ik eigenlijk tegenaan loop is dat ik nog steeds niet een goede zonnebrandcreme heb waar ik goed tegen kan.
  Misschien heb jij een tip of enige tips van goede zonnebrandcremes die goed verdragen wordt door patienten met rosacea.

  Ik heb wel je lijst van zonnebrandcremes bekeken en zit zelf aan de louis wildmer te denken.

  Groet en fijne site heb je!
  Anna

 • Anoniem maart 11, 2011 (15:32)

  Is de behandeling op rosaceabehandelen.nl al door iemand hier gebruikt? Wil graag weten of het werkt

 • author-avatar
  Jetske januari 28, 2011 (19:10)

  Beste Dave,

  Bedankt voor je reactie en de bevindingen voor wat werkt bij jou rosacea. Het is inderdaad vaak per persoon een hele zoektocht om erachter te komen wat rosacea triggert en wat het beste werkt.

  Groeten Jetske

 • Dave januari 18, 2011 (13:27)

  Beste Jetske,

  Ik heb nu ruim 16 jaar Rosacia in de aller hevigste vorm met constante flussing. Ik ben een man van 35 jaar met blond haar en blauwe ogen. Vooral in Finland, Noorwegen, Zweden, Engeland en Schotland en omgeving komt deze vervelende huidaandoening (constitutioneel ecceem/acne) voor bij mannen start dit vaak rond het 30e levensjaar. Ik heb 4 maanden lang Efracea gebruikt, zonder enig resultaat. Ik ben lid van een werkgroep die zie alleen met Rosacia bezig houdt in het UMC en AMC ziekenhuis. Ik heb de afgelopen 16 jaren bijna alles getest. Tot nu toe werkt bij mij alleen Protopic 0,1% en soms 0,03% in combinatie met La Roche Posay Rosaliac UV Riche (handverkoop) bij betere apotheken.
  De meest voorkomende problemen c.q. klachten die mensen hebben en krijgen bij Rosacia is, benauwd worden, weersinvloeden, eetpatroon, noten, snacks, chips etc. alcohol, schaaldieren, water uit de kraan en meer. Mijn tips en adviezen zouden zijn: Slik elke dag 1 tablet L-Lysine 1000mg voor de huidstructuur, 1 tablet vitaminen B-6, 1 tablet maximum anti oxidanten met Q10, 1 tablet visolie, 1 tablet Vitaminen supplementen A t/m Z, innemen met veel water. Elke dag proberen 2 a 3 liter water te drinken niet te koud. Zo min mogelijk koffie. Het gezicht in te spuiten met Thermaal water, daarna deppen en insmeren met Rosaliac UV Rich van La Roche Posay (5x op het pompje drukken is voldoende voor het gelaat) Zorg dat je zo veel mogelijk in de zelfde temperatuur leeft en beweegt. Ga uit de zon, en als je toch in de zon wilt gaan smeer dan bovenop de Rosaliac UV Riche, een zonnebrand van bijv. Louis Widmer factor 30 en/of meer. Mijdt zoveel mogelijk kathon Cg stoffen en mijdt ook altijd verzorgingsproducten met parabenen en methilparabeen stoffen. Eet gezond en regelmatig, slaap elke dag voldoende, Maak een lijst/dagboek 1 maand lang met wat je eet en drinkt, en let daar bij op waar je huid op reageert. Chocolade kan de Rosacia ook verergeren. Let goed op met sporten, span je niet te overmatig in bij Rosacia. Veel mensen met Rosacia klachten maken soms te weinig aminozuren aan. Laat je bloed af en toe testen bij t lab in het ziekenhuis. Laatste tip: neem geen te hete douche, dep je gezicht droog nadat je je gezicht hebt ingespoten met thermaal water, dit help bij veel mensen, ook omdat er in kraanwater veel kalk etc. zit waar veel mensen met Rosacia op reageren en veelal de klachten verergeren.

  • Jo juli 30, 2014 (21:10)

   3 liter water is echt veel te veel om dagelijks te drinken, alle voedingstoffen worden daarmee uitgespoeld en doet je gezondheid geen goed, anderhalve liter tot twee liter op erg warme dagen is meer dan voldoende

 • author-avatar
  Jetske mei 31, 2010 (15:32)

  Beste Elly,

  Wat leuk dat je regelmatig op mijn blog kijkt.
  Wat betreft Efracea heb je deels gelijk. Efracea is doxycycline (een soort antibioticum) en dit bestaat inderdaad al veel langer. Wat er nieuw aan is, is dat het lager gedoseerd is dan de normale doxycycline en dat het gereguleerd aan het lichaam wordt afgegeven. Dat betekent dat de spiegel doxycycline in je bloed dus op een redelijke continue hoogte gehouden wordt. Dat is anders dan wanneer je gewoon 40 mg van de oude doxycycline zou nemen. Uit onderzoek is gebleken dat dit net zo goed werkt als het “oude” doxycycline zonder gereguleerde afgifte. Een hele winst dus, want daarmee heb je ook minder kans op complicaties/ bijverschijnselen. Efracea was al wat langer te verkrijgen in Amerika, maar het is pas vorig jaar ook verkrijgbaar in Nederland. De meeste huisartsen zijn er denk ik nog niet mee bekend…

  groeten Jetske

  p.s De teksten van het boek zijn af, nu nog de lay out!!!!

 • Anoniem mei 25, 2010 (20:55)

  Beste Jetske, ik volg je al een poos. Ben 59, nog steeds last van rosacea en aan mijn zoveelste minocyclinekuur. Onderzoek naar efracea leert mij, dat dit spul er al sinds 1966 is. Wat is er nieuw aan? Vrijdag moet ik weer voor controle naar de huisarts en wil graag weten of er soms een nieuwe vorm van efracea is, die wel langdurig zou helpen.
  Bij voorbaat dank….. en is je boek al uit?
  Groetjes Elly

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!