• melasma vitamine c

Melasma: vitamine C versus hydrochinon

Een op de vijf consulten bij de cosmetisch dermatoloog gaat over pigmentvlekken. Pigmentvlekken kunnen erg hardnekkig zijn en laten je (misschien nog wel meer dan rimpels) ouder lijken dan je bent.

Als je het aanbod van alle enlightening producten in de schappen ziet, ga je haast geloven dat die vervelende vlekken eenvoudig weg te smeren zijn. Maar zo makkelijk gaat dat niet. Dus voor je besluit geld uit te gaan geven aan dit soort middelen, adviseer ik je nog even wat meer over dit onderwerp te lezen.

Wat kan je doen aan pigmentvlekken

Er bestaan wel degelijk producten en behandelingen die wat kunnen doen aan pigmentvlekken. Met enig doorzettingsvermogen is een goed resultaat mogelijk. Over het algemeen zijn de beste resultaten te behalen door laser behandelingen te combineren met lokale producten. Het uiteindelijk succes is overigens wel sterk afhankelijk van het soort pigment. Buiten mensen met de zogenaamde uv-vlekken (ouderdomsvlekken) zie ik in de kliniek veel jonge vrouwen die last hebben van melasma. Melasma zijn grillig gevormde bruine vlekken die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding. Ze komen het meest voor bij vrouwen (90 procent) en meestal in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen ze op tijdens de zwangerschap. In dat geval wordt vaak gesproken van een zwangerschapsmasker. De vlekken worden vaak als zeer storend ervaren en zijn lastig te behandelen.

Effect hydroquinone en ascorbinezuur op melasma

In 2004 is er een onderzoek gedaan naar de werkzaamheid de stoffen hydroquinone (hydrochinon) en ascorbinezuur, ofwel vitamine C bij melasma (abstract).

Zestien vrouwen met melasma brachten aan de ene kant van hun gezicht een crème met 5% ascorbinezuur aan, op de ander kant een crème met 4% hydroquinone. Ze deden dit gedurende zestien weken. Op de afbeelding links zie je het resultaat van resultaat van een behandeling met vitamine C, op de afbeelding links het effect van hydroquinone.

Beide crèmes werkten bij de meeste vrouwen goed:
De crème met 4% hydroquinone gaf bij 93% een goed tot prima resultaat – 11 van de 16 vrouwen had bijwerkingen.

De crème met 5% ascorbinezuur liet bij 62,5% een significante verbetering zien- slechts één persoon had bijwerkingen.
Alle proefpersonen gebruikten een zonnebrandcrème gedurende de testperiode.

Gelukkig, er zijn dus mogelijkheden…

De conclusie van het onderzoek is dat niet alleen hydroquinone maar ook vitamine C melasma kan verbeteren. Hoewel het gebruik van hydroquinone een wat beter resultaat gaf dan het gebruik van vitamine C, zag je ook wat meer huidirritatie. Overigens kan hydroquinone alleen op recept gebruikt worden en zijn producten met vitamine C vrij verkrijgbaar. Helaas zijn er maar zeer weinig producten met (minimaal) 5% vitamine C op de markt. Staat ascorbic acid of ascorbinezuur niet in het eerste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst, dan zit er vrijwel zeker te weinig in het product. Verder moet een product met vitamine C echt goed verpakt zijn want zowel ascorbinezuur als de gestabiliseerde vormen van vitamine C (bv. sodium ascorbyl phosphate) kunnen slecht tegen zuurstof. Op zoek naar een product in een pompje dus.

Groeten Jetske.

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer over een verouderde huid door pigment, een exfoliant als onderdeel van het stappenplan en wat ouder worden doet met de huid. Lees ook de blog over hydroquinone.

Gerelateerde Berichten

25 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Peter mei 13, 2015 (23:14)

  Het eerste product bevat redelijk veel Propylene Glycol. Beide producten bevatten geurstoffen. Ascorbinezuur is een stofje wat moeilijk toepasbaar is in producten die langere tijd houdbaar moeten zijn, de resultaten hierboven zijn echt resultaten onder proefomstandigheden (pure verse ascorbic acid), dit kan je thuis nooit bereiken. Wellicht kan je eens met je huisarts overleggen, over azelaic acid of tretioine. Het gebruik van zonnebrandcreme is onmisbaar.

 • Mara mei 13, 2015 (17:25)

  Beste Jetske, ik wil een product gaan gebruiken met vitamine c (met tenminste daarvan 5% erin) tegen melasma. nu is mijn vraag wat vindt je van de volgende serums hiervoor: SKIN RADIANCE POWDER VITAMIN C the body shop , DAILY RADIANCE CAPSULES VITAMIN C the body shop en kan ik dan alleen de melasma behandelen met zo,n vitamine c creme of moet ik het dan perse mijn hele gezicht smeren.

  Groetjes Mara

 • Mara mei 13, 2015 (17:22)

  Beste Jetske, ik wil een product gaan gebruiken met vitamine c (met tenminste daarvan 5% erin) tegen melasma. nu is mijn vraag wat vindt je van de volgende serums hiervoor: SKIN RADIANCE POWDER VITAMIN C the body shop , DAILY RADIANCE CAPSULES VITAMIN C the body shop en kan ik dan alleen de melasma behandelen met zo,n vitamine c creme of moet ik het dan perse mijn hele gezicht smeren.

  Groetjes Mara

  • author-avatar
   Jetske september 2, 2015 (14:42)

   Beste Mara,

   Zonder ingrediëntenlijst kan ik helaas niets zeggen over een product. Heb je de ingredientenlijsten van deze producten?

   Groetjes Jetske

 • Lindsey mei 25, 2014 (16:39)

  Beste Jetske,

  Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik melasma. In de loop der jaren en vele middeltjes en microdermabrasie verder was het helemaal verdwenen.

  Tijdens mijn tweede zwangerschap kwam het gelukkig ook niet terug.

  Nu is sinds vorige week mijn melasma ineens terug! Ik vind het onverklaarbaar, aangezien ik al geruime tijd geen pil gebruik en ook niet zwanger ben. Met de zon ben ik altijd voorzichtig. Gebruik een spf op mijn gezicht wanneer ik naar buiten ga enz.

  Ik ben bang dat het nu allemaal van voor af aan gaat beginnen en heb in pure wanhoop allemaal dure spullen aangeschaft die beloven de pigmentvlekken te doen laten verdwijnen.

  Ik heb dus twee vragen: De eerste is hoe kan het dat na al die tijd (eerste zwangerschap is 8 jaar geleden) het melasma terug is en de tweede is : Hoe kom ik er zsm weer vanaf 😉 …..

  Ik hoop snel wat te vernemen.

  Groetjes Lindsey

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (11:07)

   Beste Lindsey,

   Wat vervelend dat je weer last hebt van pigmentvlekken. Onder invloed van hormonen kunnen pigmentvlekken ontstaan. Dit heeft niet altijd met zwangerschap of de pil te maken. Hormonale pigmentvlekken zijn ook wat lastiger te behandelen. Ik zou je willen adviseren contact op te nemen met het SNIP. Zij zijn gespecialiseerd in pigmentvlekken. Vaak kan smeren met een combinatiecrème van hydroquinone, tretinoïne en corticosteroïden helpen. Ook azelaic acid lijkt melasma te verminderen. Deze producten moeten wel door een arts voorgeschreven worden.

   Groetjes Jetske

 • Brenda mei 15, 2014 (11:54)

  Beste Jetske,

  Ik heb jouw site en blogs met veel interesse gelezen! Echt heel fijn dat je zo veel aandacht besteedt aan pigmentvlekken. Ik heb zelf al een aantal jaren last van pigmentvlekken met name op mijn voorhoofd. Ze worden erger in de zomer, dus door de zon, dus daarom smeer ik mijn gezicht altijd in met factor 50. Maar ook dat kan ze helaas niet helemaal tegenhouden. In de winter trekken ze redelijk weg. Maar iedere zomer is het maar weer af wachten in welke vorm ze weer gaan verschijnen. Ze worden ook groter. De randen/zijkanten van mijn voorhoofd en het gedeelte boven mijn wenkbrauwen blijft wit. Dus daardoor ziet het er erg vreemd en ontsierend uit. Ik merk dat het mijn zomer vreugde wel een beetje verpest, omdat ik daardoor bijna niet meer in de zon durf te komen. Ook niet met een hoge beschermingsfactor. Daarom zou ik er heel graag vanaf willen, of iets waardoor het minder erg wordt. Ik las in jouw artikel dat een creme met minimaal 5% Vitamine C kan helpen. Heb je ook voorbeelden van zulke crèmes, die ook in Nederland verkrijgbaar zijn? Ik gebruik nu het White plus serum van Clarins. Maar ik heb niet het idee dat dat echt helpt. En ik heb nog een andere concrete vraag: ik heb zelf het vermoeden dat het aan mijn pil gebruik ligt (: in combinatie met de zon). Ik slik al meer dan 15 jaar de pil. Een aantal vriendinnen zijn vanwege hun kinderwens gestopt met de pil. En zij hebben daardoor minder last gekregen van pigmentvlekken. Kan dat voor mij ook een oplossing zijn? Ik ben daar wel terughoudend in omdat ik dan een ander anticonceptiemiddel moet gaan gebruiken en ik eerder even ben gestopt en ik daardoor veel haaruitval kreeg. Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord! Groeten, Brenda

 • Liza Ottow juli 26, 2013 (16:17)

  Beste Jetske,

  Ik heb al vanaf mijn twaalfde (nu al 18 jaar) last van acné (denk ik, maar zit nu ook aan je artikel over pityrosporum folliculitis te denken) en soortgelijke ontstekingen. Sinds circa 5 jaar last van Melasma en Hyperpigmentatie als gevolg van die ontstekingen. Verder heb ik Rosacea. Ik heb trouwens ook last van Keratosis Pilaris, (maar dat is nu veel minder door de Roaccutane) en alom jeuk/lichte allergische reacties. Kortom, een combinatie van problemen.

  Daarbij gaat ook een heel scala aan geneesmiddelen:

  Ik heb tegen de pukkels het paardenmiddel een Roaccutane A kuur van de dermatoloog en mag daarbij de Hydrochinon 5% crème smeren. Ik gebruik een crème tegen de rosacea. De Doxycycline/antibioticum mag ik nu niet gebruiken in combinatie met de Roaccutane. Verder gebruik ik de nodige zonnenbrandcrèmes en mijd de zon te allen tijde.

  Ik zie door de bomen het bos niet meer, maar ik wil er wel echt alles aan doen om van mijn huid problemen af te komen. Ik wil ook graag de vlekken lazeren, ik weet niet of dit kan in combinatie met de medicijnen die ik nu gebruik. Het SNIP duft het helaas niet aan.

  Kortom ik ben lichtelijk ten einde raad, maar misschien weet jij een oplossing? Tip? Een goed lazerkliniek? Wat doe ik verkeerd? Anything? Ik ben vooral ook bezorgd over de combinaties van middelen. Kun je meer vertellen over Roaccutane?

  Hartelijk dank en met vriendelijke groete,

  Liza

 • Peter mei 7, 2013 (12:59)

  @Maira

  Anti histamine is inderdaad vrij verkrijgbaar, en dus gewoon te koop bij de drogist en benzinepomp. Kruidvat huismerk, of Actavis Cetirizine HCL zijn goede en goedkope opties. Duurder is niet beter inprincipe, omdat de werkzame stof hetzelfde is (Loratadine/Cetirizine). Anti-histamine werkt tegen alle allergische reacties, dus ook op de rest van je huid.

  Een milde gezichtreiniger zou ook goed zijn om make-up te verwijderen, maar wil je een aparte reiniger, Paulas Choice Gentle Touch Makeup Remover is goed. Vroeger had Nivea ook een (die was parfumvrij iig), maar ik weet niet of ze die nog steeds hebben.

 • Maira mei 7, 2013 (12:09)

  Hi Jetske,

  Tot mijn grote vreugde heb ik jou ontdekt er gaat een wereld voor mij open 🙂

  Er komt een tijd dat je je realiseert datje huid meer nodig heeft dan de producten die ik tot nu toe heb gebruikt. Ik moet tevens zeggen dat ik ook wel een beetje geschrokken ben als ik kijk hoe fout ik het al die jaren heb gedaan (bijna 50 jaar). ook ik heb een vraag. Altijd als de lente aanbreekt heb ik last van hooikoorts, dit zorgt er onder andere voor dat mijn oogleden en de huid daaronder gezwollen is. Nu heb ik begrepen dat anthistamine zou helpen, vrij verkrijgbaar bij de huisarts, is jou daar ook iets van bekend? Verder zou een milde oog make up ook van belang zijn, kun jij mij een goede en vooral zachte oog make up verwijderaar aan kunnen raden? De huid rondom mjn ogen is erg kwetsbaar, zelfs wanneer ik in mijn ogen wrijf is dat meteen zichtbaar.

  Met vriendelijke groet.

 • Peter mei 2, 2013 (17:28)

  @Bianca

  Bij de Biodermal creme is de SPF denk ik het enige echt positieve. Vitamine C en E zijn wel goed, maar je moet wel de juiste concentratie hebben. Voor vitamine C betekent dat, dat het ingredient toch echt tussen die eerste vier ingredienten moet staan. Niacinamide zou ook helpen bij pigmentvlekken. Voor een goede beoordeling van de creme moet je de ingredientenlijst even posten.

 • Bianca mei 2, 2013 (12:24)

  Beste Jetske,

  Allereerst wil ik zeggen dat ik je site erg leerzaam vind!

  Ik ben 27 jaar en heb sinds een jaar opvallende pigmentvlekken onder mijn ogen. (Melasma) Waarschijnlijk door pilgebruik, aangezien ik niet zwanger ben (geweest). nu weet ik dat er tegen dit soort pigment weinig te doen is. Maar ik zit er zo erg mee, dat ik toch jou nog om advies wil vragen.

  Weet jij ook of de pigment creme van biodermal goed is? Hier zit vitamine c, e , melkzuur, berendruif en een spf in. Dit klinkt volgend mij best goed? Ik ben er al eens mee naar mijn huisarts geweest, maar deze had er weinig verstand van en heeft mij uiteindelijk azelainezuur 20% gegeven, maar dit Brande vreselijk en heb het er gelijk weer afgehaald. Kun je mij een advies geven wat ik nog zou kunnen proberen? Of voorkomen dat het erger word? Het begon namelijk met een vlek van 2,5 cm aan beide zijden en ze zijn vinden nu 2 x zo groot geworden 🙁 aangezien het een kring onder mijn ogen zit, ziet het er erg onsierlijk uit.

  Volgens mij zit het nog redelijk oppervlakkig, dus ik probeer het liever met een creme ipv sterke peelings of laser. Hopelijk kun je mij een advies geven. Ik wil weer een nieuwe afspraak bij mijn huisarts maken maar zou graag willen weten wat jij adviseerd. Heb jij ervaring met de creme van biodermal?

  Alvast bedankt!

  Groetjes, Bianca

 • silke april 9, 2013 (18:38)

  Beste Jetske,

  Heb je wel eens gehoord van een behandeling van wonderolie met zuiveringszout . je maakt hier een papje van en vervolgens smeer je dat op de pigment/ouderdomsvlek

  Grt silke

 • Wendy januari 31, 2013 (22:26)

  Beste Jetske,

  Ik heb met aandacht op uw site gelezen. Fijn, zoveel info!
  Ik ben echter de producten van Dr. Bauman nog niet tegengekomen….
  Volgens mij bevatten de producten van dit merk alle juiste ingredienten en missen ze de ingredienten die wij volgens uw lijstje zouden moeten mijden.
  Heeft u dit merk al eens kritisch bekeken?

  Vriendelijke groet Wendy

 • Liz augustus 19, 2012 (21:22)

  Beste Jetske,

  Zie de laatste reactie onder dit artikel. Ik heb vandaag geconstateerd dat er nu ook op mijn linkerjukbeen een lichte plek zit. Daar verlies ik nu dus ook het pigment! Met zo een kleine plek begon het rechts ook.

  Ik hoop echt dat jij hier iets meer over weet.

  Hartelijke groet,
  Liz

 • Liz juli 22, 2012 (22:54)

  Beste Jetske,

  Je website leest prettig en is enorm informatief. Ik heb helaas een probleem waar ik niet over lees.

  Ik heb van mijzelf een licht getinte huid, maar inmiddels is de ene helft van mijn gelaat heel licht. Dat deel maakt namelijk geen pigment meer aan(!). In die lichte plek zit vervolgens een donkere vlek (melasma) van ongeveer 4 cm breed. Het (geheel) ziet er heel naar uit. Als het kan, zou ik je graag wat foto s e-mailen om jouw visie hierover te horen.

  Ik ben inmiddels overgestapt naar een lichte pil, Dermalogica producten en zie de dermatoloog voor controles. Het enige advies aldaar is tot nu toe: stoppen met de hormonen via de pil. Verder moet ik maar gewoon veel make up gebruiken. Er is geen enkel advies over hoe ik deze vlekken kan wegkrijgen.

  Heb jij een idee wat te doen? Ik hoop van je te horen.
  Hartelijke groet,
  Liz

 • Inge mei 28, 2012 (11:50)

  Dag jetske,
  Ik heb n aantal jaren bij het snip gelopen met mijn huidproblemen. Ik heb behoorlijk donkere Melissa vlekken. Ik ben half Surinaams dus n licht getinte huid. Ik kreeg daar bleek cremes maar na verloop van tijd kwamen de vlekken toch weer terug.
  Ik baal er zo van en ben op zoek naar iets wat mijn vlekken lichter maakt, ik baal zo van de ontsierende plekjes.
  Wat adviseer je me en wat vindt jij een goede huid kliniek?

 • author-avatar
  Jetske april 7, 2012 (22:18)

  Beste Didi,

  Hierdoor zal de pH van het masker behoorlijk laag worden en dat kan je huid irriteren. Bovendien zie ik meer voordelen van dagelijks gebruik van een wat lagere concentratie vitamine C dan een enkele keer een hoge concentratie. Ik zou een masker vooral toepassen om de huid even flink te hydrateren als ze wat uitgedroogd is of om deze te kalmeren als ze onrustig is. Bij een vette huid is een masker erg geschikt om de huid te reinigen.

  vriendelijke groeten,

  Jetske

 • didi februari 29, 2012 (22:32)

  Dag Jetske

  Ik kreeg laatst een tip om voordat je een masker opdoet er een 1/2 theelepel vitamine C poeder (te koop bij reform) er door heen te doen. Hoe denk jij hierover?

  groetjes

  didi

 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2012 (18:00)

  Beste Sisi,

  Goeie vraag! Het “gewone” vitamine C (Ascorbic acid) is inderdaad verschrikkelijk instabiel. Daarom is het ook niet goed in cosmetische producten toe te passen. Toevoegingen (als ferulic acid) kunnen de formule wel iets stabileseren maar het blijft lastig. Geschikter zijn de gestabiliseerde varianten van vitamine C als sodium ascorbyl phosphate of magnesium ascorbyl phosphate. Deze stoffen doen hun werk echt in de huid en niet in het flesje (mits ze goed verpakt zijn). In de huid reageren ze op de vrije radicalen en is er dus niets aan de hand. Je hoeft ze dus ook niet af te spoelen.

  groeten jetske

 • Sisi januari 15, 2012 (01:56)

  Beste Jetske,

  ik heb besloten om ascorbinezuur te gebruiken maar kwam met deze vraag: als ascorbinezuur reageert met zuurstof en er vrije radicalen gevormd worden, hoe lang zou je het dan op je huid moeten gebruiken? Ik vond 1 artikel : ( http://www.nutrientstudy.com/pressrelease.htm ) waarin ik de tijd kon vinden waarin vitamine c met zuurstof reageert, in de grafiek is te zien dat vitamine c in max 20 minuten reageert en dus vrije radicalen vormt. Stel je gebruikt een serum (met pompje) met ascorbinezuur, je smeert het op je gezicht, is het dan wel goed om het de hele nacht te laten zitten of is het beter om het na 10-15 min eraf te wassen? Vrije radicalen beschadigen je huid juist, en die wil je het liefst vermijden , toch?

 • author-avatar
  Jetske juli 28, 2010 (09:53)

  Beste Myrtall,

  Er wordt inderdaad geadviseerd om na een paar maanden te stoppen met hydroquinone. Dan is over het algemeen de pigmentatie verminderd. Als het dan na verloop van tijd terugkomt, dan kun je het gedurende eenzelfde periode nog een keer te gebruiken, mits de concentraties niet te hoog zijn.
  Ik verwijs je graag nog even naar mijn blog hydroquinone . Hier staat uitgebreid beschreven hoe deze stof werkt, hoe je het moet gebruiken en wat de bijwerkingen kunnen zijn. Voor de zonnebrandcremes verwijs ik je graag naar mijn blog hulp bij de keuze van je zonnebrandcreme .
  Groeten Jetske

 • Anoniem juli 18, 2010 (19:25)

  als men hydroquinone gebruikt moet men na 2 of 3 maanden stoppen met het gebruik ervan wil dat zeggen dat men het nooit meer op het gezicht moet aanbrengen en wat voor zonnecreme kan men gebruiken die een hoog beschermend middel heeft ben onbekent daarmee

 • author-avatar
  Jetske mei 19, 2010 (21:44)

  Hallo Jogchem.
  Hydroquinone is een prima middel, als je het maar met beleid gebruikt. Laat je huid eraan wennen en bouw het gebruik rustig op. Gebruik het s avonds en bescherm je huid goed tegen de zon! Wat belangrijk is bij Hydroquinone is dat je het niet te lang gebruikt; stop na twee/drie maanden weer met het aanbrengen van producten met deze stof.
  Ik heb de literatuur over de carcinogeniciteit van hydroquinone ook gelezen maar ben daar niet erg van onder de indruk. Er bestaat zelfs onderzoek waarin wordt beweerd dat het beschermend werkt. Als je het heel langdurig (dus jaren) en in hoge concentraties gebruikt zou je eventueel last kunnen krijgen van onregelmatige vlekken in je gezicht. Dit, en het feit dat het de huid wel wat kan irriteren is er de reden voor dat het in Nederland alleen op recept verkrijgbaar is. Je kan het inderdaad gebruiken op de gepigmenteerde plekken van de huid.

  En zeker een interessant ingredient om binnenkort een blog aan te wijden…
  Groeten Jetske

 • Jogchem mei 14, 2010 (00:35)

  Ik heb nog een aantal samples liggen van een product met 2%hydroquinone, uit de VS. Omdat hydroquinone in Nederland niet over de toonbank verkrijgbaar is, vanwege de mogelijkheid van carcogeniteit, heb ik het nooit gebruikt.

  Kan ik deze gewoon gebruiken als spottreatment (sproeten)? Of zou ik ze gewoon moeten weggooien?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!