• verschillende_soorten_pigment

Verschillende soorten pigmentvlekken

Een tijdje geleden schreef ik op mijn blog over pigmentvlekken, met daarbij een illustratie gemaakt door Dr. D’lynn Waldron om te laten zien dat het niet alleen de rimpels zijn die je er ouder laten uitzien! Ben je net met Botox, lasers en peelings de strijd tegen de rimpels aangegaan, kan je er door die vervelende pigmentvlekken op je gezicht zomaar weer een paar jaartjes bij optellen…

Het komt vaak voor!

Ruim 21 procent van de consulten bij de cosmetisch dermatoloog gaan over pigmentvlekken. Het is dus een probleem dat heel veel voorkomt. Pigmentvlekken kun je over het algemeen goed behandelen als je maar weet van welke vorm jij last hebt en hoe diep het pigment zit.

Wat is pigment?

Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid haar kleur. Onder invloed van zonlicht neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment toe: de huid wordt bruin. Bij een verstoring van dit proces, kunnen pigmentvlekken ontstaan. Pigmentvlekken komen voor in meerdere soorten en maten. Hieronder staan de drie meest voorkomende soorten kort beschreven.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Nogal een ingewikkelde naam, maar simpel gezegd komt het erop neer dat deze vorm van pigmentatie ontstaat door kleine verwondingen van de huid. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld insectenbeten, schaafplekken en acne, maar bij mensen die er gevoelig voor zijn kan het ook ontstaan door irritatie ten gevolge van peelings en agressieve cosmeticaproducten. Deze vorm van pigment is bijna altijd tijdelijk, maar het kan zeker een jaar duren tot het uit zichzelf verdwijnt.

Lentigines solares

Ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Deze vorm van pigment ontstaat door blootstelling aan de zon en komt dus ook vooral voor op huid die vaak aan zon wordt blootgesteld (gezicht, handen en armen). In de winter verdwijnen deze vlekken helaas niet, zoals sproetjes wel doen.

Melasma

Grillig gevormde bruine vlekken die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding (pilgebruik). Ze komen meestal voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen ze op tijdens de zwangerschap – daarom wordt melasma ook wel het zwangerschapsmasker genoemd.

Later zal ik op mijn blog dieper ingaan op de verschillende soorten pigment.

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs over wallen door pigment,
Een gezond tintje,
Hydroquinone,
Ingrediëntkeuze bij pigmentvlekken,
Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème en
De zon en cosmetica: niet altijd een goede combinatie.

Gerelateerde Berichten

111 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Lisa december 25, 2015 (01:28)

  Beste dokter,

  Ik zit met de handen in mijn haar. 8 maanden geleden kreeg ik de windpokken waardoor ik heel wat donkere vlekken en littekens heb over heel men rug, buik en armen. Helaas zijn deze na al die maanden nog niet veranderd. Ik ben aziatisch van origine.

  Mijn dermatoloog kon me geen advies geven. Hij wist niet wanneer het beter ging worden en gaf me de tip om een pigmentserum van la poche-posay te gebruiken. Deze smeer ik alle dagen, maar helaas zie ik geen verandering en kost het me wel wat.

  Over enkele maanden heb ik een afspraak bij een andere dermatoloog. Hopelijk weet die raad. Heeft u hier enige raad mee?

  Alvast bedankt

  • author-avatar
   Jetske februari 4, 2016 (14:00)

   Beste Lisa,

   Waarschijnlijk heb je post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit is irritatiepigment en kan bijvoorbeeld ontstaan na een wondje aan de huid. Hoewel het vervelend is trekken deze vlekken vanzelf (na ongeveer een jaar) weg. Er zijn inderdaad ingrediënten die pigmentvlekken kunnen verminderen. Heb je de ingrediëntenlijst van het pigmentserum? Dan kan ik dit bekijken voor je.

   Groetjes Jetske

 • Anna december 24, 2015 (08:57)

  Beste Jetske,

  Ik heb een vraag:

  Een masker die bevat multi pigment removing ingredienten combined in one systeem ( azelaic acid+ kojic acid + phytic acid + ascobic acid + arbutine + titanium dioxide ).

  Werkt die masker goed voor de pigment vlekken? Ze beloven NO HYDROQUINONE !

  Alvast bedankt.

  Anna

  Werkt de boven ingredienten

  • author-avatar
   Jetske februari 19, 2016 (11:45)

   Beste Anna,

   Het masker bevat een aantal ingrediënten die pigmentvlekken kunnen verminderen zoals azelaïnezuur, kojiczuur en arbutine. Hierbij wel een aantal opmerkingen: de werkzame concentratie van azelaïnezuur is 20%: dit moet een arts voorschrijven. Kojiczuur is erg instabiel en moet luchtdicht verpakt worden. Door de gevoelige huid wordt het niet altijd goed verdragen.

   Groetjes Jetske

 • Henrik oktober 13, 2015 (16:05)

  Dag Jetske,

  Ongeveer een anderhalf maand geleden heb ik helaas te hard gescrubd op mijn gezicht waardoor er een korstje was ontstaan op mijn wang, dit is gelukkig genezen zonder litteken, alleen is er een nieuwe roze huid te voor schijn gekomen die maar niet bruin wilt worden. Wat kan ik doen om het pigment te stimuleren? (zelf dacht ik aan de zonnebank maar dit zou het ook weer erger kunnen maken)

  Ik zie heel graag u reactie tegemoet.

  Met vriendelijke groeten,

  Henrik

  • author-avatar
   Jetske november 6, 2015 (12:00)

   Beste Henrik,

   Dit stukje nieuwe huid is gevoelig voor UV straling en moet goed beschermd worden tegen de UV straling. Zonnebank is dus zeker geen goed idee. Gebruik in ieder geval dagelijks een SPF 15 en tijdens zonnige dagen een SPF 30. Geef het lichaam de tijd om de huid te herstellen. Dit kan wel een jaar duren.
   Overigens adviseer ik het scrubben van de huid niet. Je kunt dan beter kiezen voor een exfoliant op basis van salicylzuur of glycolzuur.

   Groetjes Jetske

 • Henrik oktober 13, 2015 (16:05)

  Dag Jetske,

  Ongeveer een anderhalf maand geleden heb ik helaas te hard gescrubd op mijn gezicht waardoor er een korstje was ontstaan op mijn wang, dit is gelukkig genezen zonder litteken, alleen is er een nieuwe roze huid te voor schijn gekomen die maar niet bruin wilt worden. Wat kan ik doen om het pigment te stimuleren? (zelf dacht ik aan de zonnebank maar dit zou het ook weer erger kunnen maken)

  Ik zie heel graag u reactie tegemoet.

  Met vriendelijke groeten,

  Henrik

 • CMK200 september 9, 2015 (15:40)

  Ik heb 2 weken geleden mij bovenlip de haartjes weg gehaald met behulp van een strip , daardoor werd het erg rood en kwam er een korstje op het korstjje is er nu wel af maar nu heb ik een bruine/zwarte achtige vlekje op me bovenlip, het lijkt nu wel op een snor het ziet er niet uit..

  • author-avatar
   Jetske oktober 26, 2015 (12:00)

   Beste CMK200,

   Dit soort pigment heet postinflammatoire hyperpigmentatie. Belangrijk is om de huid dagelijks te beschermen tegen de zon. Dagelijks SPF 15 en bij zonnige dagen SPF 30. Verder zijn er ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat oppervlakkig pigment lichter wordt, bijvoorbeeld niacinamide, glycolzuur, vitamine C en vitamine E.
   Deze soort pigmentvlekken verdwijnen over het algemeen vanzelf. Het kan wel een jaar duren. Het is wel belangrijk de irritatie (zoals de strip) te vermijden. Anders zullen de pigmentvlekken niet verminderen.

   Groetjes Jetske

 • lynn september 4, 2015 (19:06)

  Beste Dr.,

  Is de cosmelan peeling aan te raden bij hyperpigmentatie op het aangezicht? Zijn er ook nadelen aan verbonden?

  Mvg,

  Lynn

  • author-avatar
   Jetske oktober 26, 2015 (11:15)

   Beste Lynn,

   Deze peeling zegt me helaas niets.
   Voor hyperpigmentatie zijn er ingrediënten in huidverzorgingsproducten die ervoor kunnen zorgen dat het pigment lichter wordt, zoals niacinamide en vitamine C. Hyperpigmentatie verdwijnt vaak vanzelf. Dit kan soms wel een jaar duren. Het is dan wel belangrijk de uitlokkende factoren te vermijden. Mochten de pigmentvlekken na een jaar niet verdwenen zijn kan de huisarts een recept uitschrijven voor hydroquinone: https://www.dr-jetskeultee.nl/ingredientkeuze-bij-pigmentvlekken/obj7777468

   Groetjes Jetske

 • nicole augustus 2, 2015 (12:39)

  ik heb sinds enige maanden last van pigmentverlies….met name in de schaamstreek. Nooit ergens las van gehad en plotseling krijg ik dit, heb geen jeuk of irritatie van de huid gehad. Ik voel mij erg ongelukkig hierdoor . huisarts heeft mij tubes creme gegeven ivm schimmel waar zij aan dacht, maar na 4 weken smeren helpt totaal niet.

  • author-avatar
   Jetske september 3, 2015 (12:14)

   Beste Nicole,

   Vervelend voor je dat je pigmentverlies hebt in de schaamstreek. Ik zou je adviseren om toch even terug te gaan naar de huisarts en eventueel een dermatoloog in te schakelen. Succes!

   Groetjes Jetske               

 • Desiree juni 14, 2015 (18:22)

  Beste dr. Ultee,

  Ik heb ook een vraag over hyperpigmentatie, in mijn geval in het gebied van de genitalia en de binnenkant van de benen. Ik had hier al enige jaren lichtelijk last van, waarschijnlijk i.v.m. mijn huidskleur (olijfkleurig), en had het toegeschreven aan de lokatie (lichaamsplooien/wrijving met kleding e.d.) en mogelijk hormonale oorzaken. Tot een paar maanden geleden vond ik de hoedanigheid ervan wel aanzienlijk maar nog acceptabel. Sinds ik echter begonnen ben met IPL ontharen in datzelfde gebied is de hyperpigmentatie verder toegenomen. Ik weet dat dit waarschijnlijk door de lokale hitte komt, en doorgaans ook weer lichter zal (kunnen) worden. Het probleem is echter dat dit de ontharingsbehandeling in de weg zit, omdat die afhankelijk is van het pigment in de haren. Daarnaast worden de behandelingen toenemend pijnlijk, m.i. waarschijnlijk mede door mijn huidige huidskleur.

  Sorry voor dit lange inleidende verhaal, maar nu kom ik (eindelijk) bij mijn vraag. Weet u of er manieren/behandelingen zijn om mijn huid in dit gebied lichter te maken en evt. verdere verkleuring te voorkomen? Ook ongeacht de IPL behandeling, aangezien ik hier voorheen ook last van had?

  Ik hoop dat u mij hiermee kunt helpen.

  Met vriendelijke groeten,

  Desiree

 • Charlotte Van Hooijer juni 1, 2015 (20:37)

  Hallo Jetske,

  Ik denk erover om de cosmelan behandeling te gaan doen, ik heb grote pigmentvlekken op mijn wangen en voorhoofd. Heb al van alles geprobeerd maar het gaat niet echt weg (het enige dat hielp was Obagi) Is dat betrouwbaar dat cosmelan? Ik ben half aziatisch en vermoedelijk komt het door de diane die ik lang geslikt heb.

  Met vriendelijke groet,

  Lot

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:15)

   Beste Lot,

   Als je al veel geprobeerd hebt (en niets lijkt te werken) zou ik je adviseren contact op te nemen met het SNIP: Sectie Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen. Zij kunnen met een speciale lamp zien hoe diep het pigment in de huid zit. Soms zit het pigment te diep en zal een behandeling er helaas niet veel aan kunnen doen. De Diana pil wordt inderdaad geassocieerd met het ontstaan van pigmentvlekken.. (melasma).
   De cosmelan behandeling is mij helaas niet bekend.

   Groetjes Jetske

 • Astrid mei 25, 2015 (16:00)

  Hoi Jetske,

  Vorig jaar heb ik me drastisch onthaard, geëpileerd. Armen, benen, bikinilijn en gezicht. En nou lijken de vlekjes door de zon ingebrand te zijn. Ik heb dus ineens heel veel vlekjes die nog niet minder zijn geworden in dit jaar, over heel mijn lichaam. Kan ik er iets aan doen om dit minder erg te maken en zeker niet nog erger? Ik schaam me er heel erg voor.

  Groetjes, Astrid.

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (14:45)

   Beste Astrid,

   Wat vervelend dat je last hebt van zoveel vlekjes. Het zou kunnen gaan om postinflammatoire hyperpigmentatie. Hoewel deze vlekken over het algemeen vanzelf verdwijnen (kan wel een jaar duren), is het wel erg belangrijk de huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème zodat de vlekjes niet verergeren. Mochten de vlekken niet verminderen zou ik je adviseren contact op te nemen met de huisarts of dermatoloog.

   Groetjes Jetske

 • Mandy april 14, 2015 (15:15)

  Beste Jetske,

  Ik heb een pigmentvlek op mijn bovenlip die is ontstaan na een ipl behandeling voor verwijderen van de haartjes. Ik ben daar verkeerd geinformeerd en mocht na 3 dagen al in de zon. Ik ben gelijk na het onstaan gestopt met de behandeling. Ik ben nu al geruime tijd tretinoine creme 0,05% aan het smeren die voor geschreven word door hun therapeut maar deze is niet gespecialiseerd in pigmentatie. Maar het minst geringe zonnestraal(lente) laat mijn pigment al weer bruin kleuren. ik smeer mij zoveel mogelijk in met factor 50 maar was dit een enkele keer in de ochtendzon vergeten. Hebben jullie hier ervaring mee en eventueel een oplossing of goed advies zodat ik bij de juiste behandeling terecht kan komen.

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:00)

   Beste Mandy,

   Wat vervelend dat je verkeerd geïnformeerd bent. Vitamine A zuur werkt over het algemeen wat minder goed tegen het verminderen van pigmentatie. Hydroquinone is het meest gangbare middel als je pigmentvlekken wilt verminderen. Het zou kunnen gaan om irritatiepigment; bepaalde ingrediënten (bijv. in jouw zonnebrandcrème) kunnen ook irriterend werken en zo eigenlijk de pigmentatie in stand houden. Mocht het gaan om irritatiepigment dan verdwijnt dit doorgaans vanzelf. Het kan wel even duren, maar als je je huid zou irriteren houd je de pigment in stand. Mocht het niet verminderen dan zou je ook eens contact op kunnen nemen met het SNIP. Zij kunnen met een speciale lamp bekijken hoe diep het pigment in de huid zit en hier de behandeling op aanpassen.

   Groetjes Jetske

 • Carolien februari 7, 2015 (11:07)

  Beste Jetske,

  Wat fijn om de mogelijkheid te hebben via internet zulke vragen te stellen! Ik heb al ruim 2 jaar een uitslag op mijn buik. Volgens de dokter is het pityriasis versicolor. Het heeft zich waarschijnlijk uitgebreid toen ik in Afrika was in 2012. Begin 2013 ben ik ermee naar de dokter gegaan en die heeft mij zowel de shampoo als vervolgens de orale pillen voorgeschreven. Vorig jaar rond deze tijd werd het (eindelijk!) iets minder, de vlekken waren minder zichtbaar. Nu is het helaas weer full-on terug, en heeft de uitslag zich uitgebreid vanaf de rand van mijn ondergoed tot aan de onderkant van mijn borsten. Ik heb overal gelezen en van mijn dokter gehoord dat het bij sommige mensen lang kan duren voordat de uitslag verdwijnt of weer terug kan komen. Bij mij is het een periode minder geweest, maar nooit helemaal weggeweest. Ik ben het “afwachten” onderhand behoorlijk zat en vraag me af of er niet toch nog iets is wat ik kan doen???

  Alvast bedankt voor de reactie!

  Groeten,

  Carolien

  • author-avatar
   Jetske april 3, 2015 (11:30)

   Beste Carolien,

   Wat enorm vervelend voor je. Het vervelende van pityriasis versicolor is dat de kans groot is dat het weer terugkomt als je er vatbaar voor bent. Probeer dan ook als de vlekjes weer weg zijn je structureel goed tegen de zon te beschermen (wat altijd héél verstandig is natuurlijk), geen vette en afsluitende zalven en crèmes te gebruiken op de huid (dit bevordert de groei van de gist) en altijd de huid goed afdrogen na douchen, badderen etc. Als de vlekjes toch terug blijven komen dan kan een kuur met een anti-gistmiddel nog uitkomst bieden. Het nadeel is alleen dat deze pillen behoorlijk veel bijwerkingen geven en dus bij uitzondering voorgeschreven worden door de arts.

   Groetjes Jetske

 • marissa januari 27, 2015 (19:31)

  Hallo, mijn zoontje heeft een getinte huidskleur, het viel mij een paar dagen geleden op dat hij op zijn voorhoofd een lichtroze plek heeft, hij heeft geen jeu en het is ook niet droog of vet. Heeft u een idee wat het kan zijn? Ik heb er wel een foto van gemaakt maar kan hem hier niet sturen. Gr marissa

  • author-avatar
   Jetske april 3, 2015 (11:00)

   Beste Marissa,

   Je kunt de foto sturen naar info@dr-jetskeultee.nl. We kunnen het dan even bekijken voor je.

   Groetjes Jetske

 • priya november 27, 2014 (19:19)

  beste jetske,

  wil graag me huidskleur lichter maken.

  is het mogelijk?

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (15:45)

   Beste Priya,

   Dat kan eigenlijk alleen met hele agressieve middelen die niet goed voor je zijn en bovendien verboden zijn voor niet medicamenteus gebruik. Ook met lasers lukt het niet goed. Je kunt wel je huid zo goed mogelijk beschermen met een zonnebrandcrème met een hoge factor zodat je huid zo egaal en bleek mogelijk blijft.

   Groetjes Jetske      

 • Chantal november 5, 2014 (21:11)

  Beste Jetske,

  Na het doorlezen van diverse post s op je website denk ik dat ik last heb van Melasma.

  Begin dit jaar (februari 2014) moest ik overstappen naar een nieuwe pil (Ethinylestradiol / Levonorgestrel) omdat de pil (Ministat) die ik op dat moment gebruikte niet meer werd geproduceerd.

  Vanaf dat moment begon ik diverse donkere plekken te zien op mijn gezicht, o.a. op mijn bovenlip, neus, en wangen vlak naast mijn neus. Ik heb de ingredienten van beide pillen opgezocht maar volgens mij is de oestrogeen juist omlaag gegaan…?

  Ik heb diverse producten geprobeerd maar ik zie helaas geen verbetering. Nu zit ik te denken om over te stappen op een andere pil en ik ben ook opzoek naar een product dat wel werkt. Na het lezen van diverse ervaringen gebruik ik het liefst een product zonder Hydroquinone.

  Daarnaast, ben ik half Indonesisch en ik pak graag een paar zonnestralen mee om mijn gezicht een gezonde kleur te geven (zonnebank doe ik niet). Nadat ik de pigmentvlekken heb gekregen vermijd ik de zon volledig en heb ik een erg bleek gezicht gekregen wat ik jammer vind. Hoe kan ik alsnog van de zon genieten en mijn gezicht een licht tintje geven zonder dat de pigmentvlekken erger zullen worden.

  Ik heb de ingredienten van zowel mijn oude en nieuwe pil hieronder gezet. Graag hoor ik wat je advies is.

  Ethinylestradiol / Levonorgestrel

  0,03 / 0,15 MG PCH

  0,15 milligram Levonorgestrel

  0,03 milligram Ethinylestradiol = oestrogeen

  58,17 milligram (mg) Lactosemonohydraat

  12,03 milligram (mg) Sucrose

  Ministat

  0,75 milligram Lynestrenol

  37,5 microgram Ethinylestradiol = oestrogeen

  Aardappelzetmeel,

  Amylopectine

  Lactose

  Magnesiumstearaat

  Groetjes, Chantal

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:15)

   Beste Chantal,

   Wat vervelend dat je last hebt van pigmentvlekken. Met name de Diane 35 is een beruchte veroorzaker van melasma, maar in principe kan elke anticonceptiepil pigmentvlekken verergeren. Helaas is hier nog veel onduidelijkheid over. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan kan het koper-spiraaltje een oplossing zijn. Je kunt het uiteraard altijd even overleggen met je huisarts. Verder zou ik je willen adviseren de volgende blog te lezen: https://www.dr-jetskeultee.nl/ingredientkeuze-bij-pigmentvlekken/obj7777468.

   Groetjes Jetske

 • priya oktober 27, 2014 (22:18)

  beste jetske,

  hoe krijg ik een blekende of een lichte huid?

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (16:00)

   Beste Priya,

   Wil je bestaande pigmentvlekken verminderen of je huidskleur lichter maken?

   Groetjes Jetske

 • albert augustus 31, 2014 (21:12)

  Hoi Ik heb lastige van een black color op my gezicht,het was gekomen door een woonde en ik wou weten als ik b.v tca peeling use gaat het helpen of niet en ik ben licht donker : (

  • Jetske september 11, 2014 (15:56)

   Beste Albert,

   Er zijn verschillende pigmentvlekken en ook verschillende behandelingen. Je kunt eens een afspraak maken met een dermatoloog om te kijken om wat voor pigmentvlek het gaat. Hierna kan je de meest geschikte behandeling kiezen.

   Groetjes Jetske

 • priya augustus 19, 2014 (21:49)

  bestemevr.ultee,

  hoe kan ik een blekend of een licht kleurig huid krijgen?

  • Jetske september 11, 2014 (15:15)

   Beste Priya,

   Het is mij niet helemaal duidelijk wat je bedoelt. Wil je een lichtere huidskleur dan dat je nu hebt of wil je wat aan je pigmentvlekken doen?

   Groetjes Jetske

 • Marja Baier augustus 18, 2014 (13:54)

  Beste Jitske,

  Ondanks dat ik gesmeerd heb met een factor 50 van Vision heb ik een enorme pigmentvlek op mijn decolleté……..ik begrijp er niets van!

  Wat kan ik hier aan doen?

  • Jetske augustus 26, 2014 (15:12)

   Beste Marja Baier,

   Wat vervelend. Het is altijd belangrijk om te weten dat je met geen enkele zonnebrandcrème 100% beschermd bent tegen de zon. Daarnaast is het belangrijk de huid om de twee uur opnieuw in te smeren, en ook voldoende product te gebruiken. Wanneer is de pigmentvlek ontstaan? Sommige zonfilters kunnen in combinatie met zon ook pigmentvlekken veroorzaken, dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij Oxybenzone. Ook kan de combinatie van zon en parfum pigmentvlekken geven…

   Groetjes Jetske

 • Pascalle juli 24, 2014 (01:09)

  hallo, ik ben 17 jaar en heb last van witte vlekjes, overal op mn hand benen rug en buik, ik ben hiermee naar de huisarts geweest, hij zei dat het een schimmeltje was en dat ik miconazolnitraat moest smeren voor 3 maand, maar ik heb het idee dat het niet helpt. Het gaat niet weg en er komt steeds meer.. Wat is het?

  • author-avatar
   Jetske augustus 4, 2014 (14:39)

   Beste Pascalle,

   Het zou kunnen dat je last hebt van een gist: http://jetskeultee.nl/zomerse-pigmentvlekken-denk-eens-aan-pityriasis-versicolor/obj7784678. Als een anti-schimmelmiddel niet werkt dan zou anti-gistmiddel wellicht uitkomst kunnen bieden. Het kan even duren voordat het weg is, dus het is belangrijk om geduld te hebben. Ik zou je in ieder geval willen adviseren te overleggen met je huisarts, hij of zij kan je ook verwijzen naar een dermatoloog.

   Groetjes Jetske

 • Maartje de Vries juli 14, 2014 (22:48)

  In collistar concealer lifting effect zit helaas parfum. Kan ik dit in de zomer gewoon gebruiken als ik eerst mijn pigmentvlekken in smeer met factor 50 en vervolgens de concealer.

  Natuurlijk ga ik zo niet zonnen maar gewoon naar werk of winkelen ofzo.

  • author-avatar
   Jetske juli 25, 2014 (10:50)

   Beste Maartje,

   Parfum adviseer ik eigenlijk altijd te vermijden. Staat het hoog of laag in de ingrediëntenlijst? In combinatie met de zon kan dit ingrediënt bijvoorbeeld zonschade versnellen. Wellicht dat je een goed dekkende foundation kan proberen (http://jetskeultee.nl/zoektocht-naar-de-perfecte-foundation/obj9200205)?

   Groetjes Jetske

 • Kim juni 15, 2014 (11:10)

  Beste Jetske,

  Sinds een paar jaar heb ik pigmentvlekken in mijn gezicht, vooral op mijn voorhoofd en vooral in de zomer lichten ze fel op. Zonder make up naar buiten ga ik bijna niet meer omdat het zo ontsierend is.

  Ik heb altijd last gehad van acne in meer en mindere mate en altijd de pil geslikt. Sinds 2 jaar gebruik ik ook anti depressiva.

  Ik smeer me sinds deze winter in met een dark spot corrector van Clinque en factor 50 UV creme van Chanel, maar dat lijkt niet geholpen te hebben. Zouden de pigmentvlekken door de anti depressiva kunnen komen?

  Groeten Kim

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:14)

   Beste Kim,

   Wat vervelend dat je zo’n last hebt van pigmentvlekken. Pigmentvlekken worden niet altijd veroorzaakt door de zon. Ze kunnen ook onder invloed van hormonen ontstaan (bijv. de pil), en inderdaad ook door bepaalde antidepressiva. Ik zou je willen adviseren contact op te nemen met een dermatoloog of het SNIP (Sectie Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen). Zij kunnen bekijken om wat voor soort pigmentvlek het gaat en een passende behandeling vinden. Succes!

   Groetjes Jetske

 • Bregje mei 29, 2014 (11:43)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor jouw ontzettende leerzame blog! Ik heb zelf al jaren last van pigmentvlekken op mijn gezicht. En vond nooit ergens nuttige informatie hierover, tot dat ik jouw artikelen en blogs las. Ik heb ze met name op mijn voorhoofd en rond mijn wenkbrauwen. In de winter trekken ze redelijk weg, maar in de zomer ontsieren ze mijn gezicht enorm. Ik smeer mijn gezicht altijd goed in met factor 50, maar dat houdt ze helaas niet tegen. Op jouw blog las ik dat een product met niacinamide kan helpen, en dat dit in voldoende mate in de uncover moisturizer zit. Ik heb deze daarom zojuist besteld, en ben erg benieuwd! Ik las ook dat een exfoliant met salicylzuur mogelijk ook kan helpen om pigmentvlekken te verminderen. Nu heb ik wel een gevoelige huid, met rosacea, en wel eens een allergische reactie gehad op agressievere huidproducten. Is het daarom verstandig om dit er bij te gebruiken? En heeft dat toegevoegde waarde, naast de moisturizer, voor het verminderen van mijn pigmentvlekken? En/of kan een peeling of laserbehandeling oid mij helpen om mijn huidige pigmentvlekken sneller te verminderen? Alvast bedankt voor jouw antwoord! Groeten, Bregje

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (11:26)

   Beste Bregje,

   Het blijkt inderdaad uit onderzoek dat niacinamide melasma kan verminderen. Ook vitamine C is een ingrediënt wat pigmentvlekken kan verminderen. Salicylzuur kan acne verminderen, terwijl glycolzuur meer geschikt is bij pigmentvlekken, een wat droge huid en fijne lijntjes. Een peeling met glycolzuur zou pigmentatie wat kunnen verminderen, maar ook een laserbehandeling. Het ligt ook aan het soort pigmentvlek welke behandeling het meest geschikt is. Uiteraard is het altijd belangrijk om een zonnebrandcrème te gebruiken. Pigmentvlekken verergeren namelijk door de zon.

   Groetjes Jetske

 • franca mei 13, 2014 (17:25)

  hoi jetske pigmentvlekjes kunnen die lichter worden met oil of olaz dagcreme zijn de cremes van schoonheidssalon altijd beter of niet

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2014 (15:32)

   Beste Franca,

   Bij pigmentvlekken is het als eerst belangrijk een zonnebrandcrème te gebruiken. Pigmentvlekken worden namelijk erger door de zon. Daarnaast zou een crème met vitamine C of niacinamide pigmentvlekken kunnen verminderen. De crème van Oil of Olaz bevat hoogstwaarschijnlijk een hoge concentratie niacinamide omdat het ingrediënt genoemd wordt in het eerste deel van de ingrediëntenlijst. Zonder ingrediëntenlijst kan ik niets zeggen over een product, op je laatste vraag kan ik daarom helaas geen antwoord geven.

   Groetjes Jetske

 • Sara april 27, 2014 (23:04)

  Ik, Hindoestaanse met een paar grove porien vanwege acne vroeger, heb op 20-12-2013 bij een huidtherapeute in Rijswijk Beautyenwellness een pumpkinpeeling gehad. De jonge dame had vluchtig mijn make-up verwijderd en vervolgens de peeling aangebracht, deze brandde heftig. Dezelfde avond al veel vlekken en schrammen, na 5 dagen was alles weg behalve drie grote zichtbare vlekken, die ik niet had. Ik heb 2 weken gewacht en de zaak benaderd(ook de grote baas). Helaas niet erg serieus met me bezig geweest, ik moest 2 weken wachten en moest zelf daar een creme ophalen, gewoon Eucerin spot corrector gekregen. Deze kon ik ook wel zelf meteen kopen elders, maar goed. Nu is het 27-04-14 en de corrector helpt echt niet, ik gebruik hem netjes 2x per dag. Vanaf vorige week hiermee gestopt, want mijn huid werd op die plekken heel erg gevoelig en nog roder. Ik baal, want ik moet me nu zo goed camoufleren tijdens het opmaken. Vraag: gaan deze vlekken nog ooit eens weg en betreft dit de eerste soort pigmentvlekken, post-inflammatoire, of zijn het littekens geworden? Heeft u voor mij een advies wat te doen iedere dag? Ik durf niets meer aan bij huidtherapeuten of schoonheidsspecialisten. Terwijl ik juist 4 x per jaar een Chinese peeling nam of een microdermabrasie diamantpeeling.

  • author-avatar
   Jetske mei 2, 2014 (15:48)

   Beste Sara,

   Wat vervelend om te lezen. De peeling is veel te heftig geweest voor jouw huid. Kan je de vlekken wegdrukken met je vinger of een glas? Dan zijn het vaatjes die ontstaan zijn door de behandeling. Pigmentvlekken kun je niet wegdrukken. Als er sprake is van postinflammataire hyperpigmentatie dan zal het pigment nog wel wat bijtrekken, als het melasma is dan wordt het een stuk lastiger. Het is in ieder geval belangrijk je huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème. De producten die ik adviseer vind je op de volgende blog: http://www.jetskeultee.nl/productadvies. Verder zou je als er sprake is van pigmentatie je huisarts om een recept kunnen vragen voor hydroquinone crème. Dit mag je kortdurend gebruiken en kan de vlekken lichter maken. Als de vlekken berusten op vaatjes dan kan je ze weghalen door middel van laserbehandeling. De crème van Eucerin zal in ieder geval weinig voor je doen ben ik bang…

   Groetjes Jetske

 • Maria april 23, 2014 (21:25)

  Hoi Jetske,

  Ik zit met een groot dilemma en ik weet niet wat ik nu het beste kan doen.

  2,5 jaar geleden ben ik aan Roaccutane begonnen en heb ik de kuur afgemaakt. Het resultaat was super! Een halfjaar geleden ben ik per direct gestopt met de pil, op advies van de huidtherapeut, omdat ik Melasma op mijn bovenlip heb. Doordat ik gestopt was met de pil kwam mijn acne terug en werd het steeds erger (allemaal kleine pukkeltjes op mijn gezicht, rug en borst). Ik was er helemaal klaar mee en ben toen in februari 2014 weer met Roaccutane begonnen maar slik ik de pil niet omdat ik niet sexueel actief ben.

  Wat moet ik doen? Ik vrees ervoor dat wanneer ik mijn tweede Roaccutane kuur heb afgerond mijn hormoonhuishouding weer normaal wordt en ik mijn acne weer terug zal krijgen. Wil ik er zeker van zijn dat mijn huid zo blijft als tijdens het slikken van Roaccutane dan al ik de pil weer moeten slikken, maar ik heb Melasma op mijn boven lip. Uiteraard wil ik geen acne en geen verergerde Melasma. Wat moet ik doen??

  Ik ben 24 jaar en half buitenlands waardoor ik al meer aanleg op pigmentvlekken. De pil ik gebruikte is Ethinylestradiol/Drospirenon Sandoz 0,03/3mg. Volgens mij al een lichte pil of niet?

  Ik hoop dat je mij kunt helpen en advies kan geven.

  Alvast bedankt!

  Groetjes Maria

  • author-avatar
   Jetske mei 2, 2014 (15:34)

   Beste Maria,

   Acne is er in verschillende soorten en gradaties, evenals de behandeling. Hormonale acne is wel lastiger te behandelen. Roaccutane wordt voorgeschreven als geen ander middel geholpen heeft. Heb je benzoylperoxide of salicylzuur al eens geprobeerd?

   Ik zou je in ieder geval willen adviseren de huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème. Pigmentvlekken verergeren namelijk door de zon. Verder blijkt dat niacinamide erg goed werkt bij melasma: http://jetskeultee.nl/niacinamide-bij-de-behandeling-van-melasma/obj7777495.

   Ethinylestradiol en drospirenon zijn vrouwelijke geslachtshormonen. Ethinylestradiol is een oestrogeenhormoon en drospirenon een progestageenhormoon. Dit progestageen bezit anti-androgene eigenschappen en kan daarom acne verminderen.

   Groetjes Jetske

 • fatiha april 5, 2014 (19:42)

  beste Jetske,

  Mijn zoon van 14 jaar heeft jaren lichte pigmentvlekken op zijn rug, nu zag ik tot mijn schrik dat het plekje van toen een heel groot plek is geworden, het jeukt niet irriteert niet maar nu het groeit maak ik me zorgen? wat kan het zijn,

  Hoop gauw van u te horen,

  Hartelijke groet,

  Fatiha

 • Lida Buis april 5, 2014 (19:09)

  Hallo Jetske, mijn vriend heeft plotseling op z n handen lichte vlekjes sinds hij de afgelopen dagen in het (milde?) voorjaarszonnetje een paar uur heeft gezeten. Eerdere jaren nooit last van gehad. Nou hebben we vanaf as. zaterdag een vakantie naar Bonaire geboekt. Welk risico loopt hij als we gaan of kunnen we beter niet gaan?

 • Susan maart 12, 2014 (13:34)

  Hoi,

  Ik heb eergister mijn bovenlip dmv een klein harsstripje ontdaan van de haartjes. Dat heb ik op die manier al veel vaker gedaan. Nu echter vrijwel direct daarna in de zon gegaan en sinds gister is het daar donkerder. Je ziet letterlijk de afdruk van de stripjes zitten!!! Maar gelukkig alleen aan de zijkant. Bij mijn mondhoeken zeg maar. Rhassoul pakketje had ik toevallig nog thuis, vanmorgen gedaan en dit heeft het iets minder gemaakt aan de kant waar het iets boven mn huid verkleurt lijkt. Echter aan de andere kant lijkt het er minder op te liggen en zit de verkleuring meer in mn huid. Ik heb een donkere huid (halfbloedje) en vraag mij nu af 1) gaat deze vorm van pigment ooit weg? 2) Wat is jouw ervaring met biodermal pigmentcreme bij een donkere huid? 3) Heeft deppen met citroen daadwerkelijk zin? 4) Wat heb je verder voor tips? Ik zal iig uit de zon blijven de komende dagen :/

  Groetjes en alvast bedankt voor je antwoorden!

 • ER maart 11, 2014 (12:50)

  Hallo Jetstke,

  Wat een fijne website/blog heb je hier. Daarom wil ik ook heel graag mijn probleemverhaal voorleggen.

  Een dik jaar geleden ben ik van anticonceptiepil geswitcht. Van de Diane-35 naar de Yasmin (mede vanwege de slechte berichtgeving over de Diane-35). De Yasmin heb ik zo n drie maanden geslikt. Toen ben ik in februari een week naar Tunesie geweest en kwam ik terug met pigmentvlekken op voornamelijk mijn voorhoofd, slapen en bovenlip. Omdat de Yasmin mij niet beviel (humeur), ben ik weer terug overgestapt naar de Diane-35. De pigmentvlekken gingen niet weg (in de zomer werden de vlekken ook donkerder) en heb ik besloten om geen pil meer te slikken om te zien of dat zou helpen. Vervolgens kwam mijn acné terug wat ook niet zo n fraai gezicht is dus toch weer besloten om de Diane-35 te gaan slikken.

  Omdat ik de Diane-35 al zo n 10-15 jaar slik (tegen acné) en nooit last heb gehad van pigmentvlekken, vermoed ik dat de wisseling naar de Yasmin anti-conceptiepil de vlekken heeft veroorzaakt. Maar hoewel ik nu alweer enkele maande de Diane-35 slik, zijn de vlekken nog niet weg (wel minder fel geworden vanwege minder zon in de winter).

  Nu zat ik te kijken of er behandelmethodes zijn om de vlekken weg te laten laseren en kwam daarbij op IPL maar heb ook verschillende keren gelezen dat bij melasma (door zwangerschap of de pil), de vlekken niet weg te laseren zijn.

  Ik zou heel graag horen, hoe jij over mijn situatie denkt.

  Alvast bedankt,

  ER

  • author-avatar
   Jetske maart 26, 2014 (13:21)

   Beste ER,

   Hoewel pigmentvlekken niet altijd door de zon ontstaan (kan ook onder invloed van hormonen) verergeren ze wel altijd door de zon. Het is altijd belangrijk om de huid te beschermen met een zonnebrandcrème. Als je de pigmentvlekken gaat behandelen en je smeert je niet in met een zonnebrandcrème, is het eigenlijk dweilen met de kraan open.

   Verder is het ook belangrijk om te weten om wat voor soort pigmentvlekken het gaat, er zijn namelijk verschillende behandelmethoden. Als melasma dieper in de huid ligt dan is het inderdaad lastig te behandelen. Ik zou je willen adviseren om contact op te nemen met een van de huidtherapeuten van de Velthuis Kliniek. Zij kunnen je een goed advies geven met betrekking tot de soort pigmentvlek en behandeling.

   Groetjes Jetske

 • Lydia maart 10, 2014 (14:26)

  Dag Jetske,

  Ondanks dat ik al jaren vitamine a zuur creme gebruik, heb ik in het laatste half jaar nogal wat pigmentvlekken in mijn gezicht gekregen. Niet heel opvallend maar ze waren er eerst niet; dat weet ik zeker. Kan dit door de leeftijd (hormonen/dunner worden van de huid?) komen? ik ben 49 jaar. Of kan het zo zijn dat door jarenlang gebruik van vitamine a zuur de huid juist gevoeliger wordt voor pigmentvlekken; over die mogelijkheid heb ik al eens ergens gelezen. Ik heb mijn huid de afgelopen winter goed met een spf beschermd maar toch zijn de vlekken ontstaan.

  Alvast bedankt voor je antwoord, Lydia

  • author-avatar
   Jetske maart 14, 2014 (13:56)

   Beste Lydia,

   Door het gebruik van vitamine A zuur wordt de huid gevoeliger voor zonlicht. Het is daarom altijd belangrijk de huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème en tussen 12 en 15 u de schaduw zoveel mogelijk op te zoeken. Aan de andere kant zorgt vitamine A zuur gelukkig ook weer voor extra bescherming tegen de zon, het wordt daarom ook wel bij mensen met actinische keratose (voorstadium van huidkanker).

   Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken. Ik kan ook niet met zekerheid waardoor deze pigmentvlekken ontstaan zijn. Pigmentvlekken verergeren wel altijd door de zon, dus insmeren is belangrijk. Herken je je misschien in een van de bovenstaande pigmentvlekken?

   Groetjes Jetske

   • Lydia maart 14, 2014 (21:05)

    Dag Jetske, ik denk dat het gewoon ouderdomsvlekken zijn. Wannjeer ik een gezichtsbruiner gebruik (zelden), dan zie je ze nog beter. Ik smeer dan ook plaatselijk wat foundation bij, wat ik eerder nooit gebruikte, om te egaliseren. Misschien waren de vlekken, gezien de leeftijd, evengoed ontstaan. Ach, als het maar niet veel erger wordt, dan mag ik niet klagen.

    Vriendelijke groet, Lydia

    • author-avatar
     Jetske maart 26, 2014 (13:31)

     Beste Lydia,

     Bescherm de huid dus in ieder geval goed met een zonnebrandcrème :-)!

     Groetjes Jetske

 • Sylvana maart 2, 2014 (19:11)

  Beste Jetske,

  Ik heb een week geleden een laserbehandeling met de light sheer diode laser ondergaan. Als gevolg hiervan heb ik rode brandende bultjes gehad. Nu zijn die bultjes soort van bruine vlekjes geworden. Zijn dit pigmentvlekken? Zo ja, zijn deze blijvend of tijdelijk? Als ze tijdelijk zijn, hoelang gaat het ongeveer duren voordat ze verdwijnen? Ik zou u eventueel een foto kunnen sturen als u tijd heeft om ernaar te kijken. Ik maak me erg zorgen dat deze vlekken blijvend zijn. Ik hoop dat u me wat meer erover kan vertellen.

  Groetjes,

  Sylvana

  • author-avatar
   Jetske maart 14, 2014 (12:19)

   Beste Sylvana,

   Ik zou je als eerst willen adviseren contact op te nemen met de kliniek waar je de behandeling hebt ondergaan. Verder zou het kunnen gaan om hyperpigmentatie. Dit zijn pigmentvlekken die o.a. ontstaan na wondjes. Over het algemeen trekken deze weer weg, dit kan soms wel een jaar duren. Pigmentvlekken verergeren door de zon en het is daarom belangrijk om de huid te beschermen met een zonnebrandcrème.

   Groetjes Jetske

 • Naomi januari 16, 2014 (11:03)

  Hallo Jetske!

  Fijne blog en superinfo! Heb de volgende vraag heb nooit last van pigmentatie gehad en nu heb ik 2 gevalletjes: 1) door haarverwijdering met laser heb ik op mijn bovenbeen lichtbruine vlekjes pigmentatie geen groot probleem aangezien ik leef als een non maar toch jammer heb tretinoine 0,02 gesmeerd maar na 1,5 jaar zit t er nog steeds gevalletje 2) heb op mijn gezicht donkerbruine vlekjes/ sproetjes vermoedt dat dit komt door microdermabrasie 2 keer en gebruik tretinoine en meer tretinoine om het beter te krijgen lijkt niet te werken. Heb aan mij dagcreme en gezichtsolie ook vit c toegevoegd maar beter wordt t niet. Ben 40 heb een hele lichte huid en vroeger nooit sproetjes ook niet met zonnen oid. Tegenwoordig zon ik nooit en nooit in felle zon Help!! Wat kan ik nog doen?

  • author-avatar
   Jetske januari 27, 2014 (12:07)

   Beste Naomi,

   Er zijn verschillende soorten pigmentatie en ook verschillende behandelingen. Het is allereerst belangrijk om te weten om wat voor soort pigmentatie het gaat. Mijn vermoeden is dat het (in beide gevallen) gaat om postinflammatoire hyperpigmentatie. Dit kan o.a. ontstaan door wondjes (bijv. door acne) of irritatie ten gevolge van mechanische behandelingen. Postinflammatoire hyperpigmentatie trekt over het algemeen vanzelf weer weg en camoufleren is in dit geval beter dan behandelen. Wellicht dat je je huid blijft irriteren door het gebruik van tretinoïne en hierdoor de pigmentvlekken in stand gehouden worden. Naast tretinoïne is het belangrijk een crème te gebruiken met kalmerende en barrière-herstellende ingrediënten. Ook een zonnebrandcrème is verstandig omdat pigmentvlekken verergeren door UV-straling. Graag verwijs ik je naar de volgende blog waarin meer beschreven staat over pigmentvlekken en ingrediëntkeuze: http://jetskeultee.nl/ingredientkeuze-bij-pigmentvlekken/obj7777468

   Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 18, 2013 (14:57)

  @ Ketie

  Beste Ketie,

  Wat vervelend om te lezen. Het is natuurlijk lastig om op een afstand te beoordelen wat er aan de hand is. Het zou pityriasis versicolor (PV) kunnen zijn, hierover zal ik binnenkort uitgebreid een blog schrijven. PV hangt samen met een gist die iedereen op zijn huid heeft. Bij sommige mensen kan de gist de bovenste huidlaag aantasten: de pigmentcellen raken verstoord en hierdoor ontstaan er vlekjes. Mocht dit het geval zijn dan kan je huisarts je een crème voorschrijven (bv Ketoconazol). Smeer dit ongeveer twee weken op de huid. Je moet wel een beetje geduld hebben omdat de vlekjes, ook al is de huid ‘schoon’ van de gist, nog even zichtbaar kunnen blijven. Maar je kunt uiteraard eerst ook contact opnemen met de huisarts of dermatoloog, omdat het natuurlijk wel lastiger is om op een afstand te beoordelen wat er aan de hand is. Succes!

  Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 11, 2013 (09:16)

  @ Tugba

  Beste Tugba,

  Wat vervelend dat er zo’n donkere plek is ontstaan! Een allergische of overgevoeligheidsreactie gaat vaak gepaard met jeuk, branderigheid, roodheid en soms met bultjes of zwelling. Uit je verhaal maak ik dit niet op. Miconazolnitraat wordt gegeven bij een schimmelinfectie dus kennelijk denkt je huisarts niet aan een allergie. Ik vind het moeilijk om je op afstand advies te geven, ik adviseer je om weer contact op te nemen met je huisarts indien de crème niet helpt. Het zou ook om melasma of periorale dermatitis kunnen gaan, maar nogmaals dat is lastig om op afstand te beoordelen.

  Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 11, 2013 (09:15)

  @ Vanessa

  Beste Vanessa,

  Zonder ingrediëntenlijst kan ik helaas geen uitspraak doen over een merk of product maar het is met reguliere cosmetische ingrediënten bijna onmogelijk om pigmentvlekken en sproeten weg te halen. In het gunstigste geval als de pigmentatie heel oppervlakkig zit, kunnen ze iets vervagen. Het allerbelangrijkste is het de huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème. Door de zon verergeren pigmentvlekken. Ouderdomsvlekken hebben maar één oorzaak en dat is: overmatige blootstelling aan de zon. Andere opties om je pigmentvlekken wat te vervagen zijn het gebruik van hydroquinone of vitamine A zuur, maar hiervoor heb je een recept van een arts nodig. Wat het allerbeste helpt zijn laser/licht behandeling, daarmee kan je vlekken echt weghalen. Zorg wel dat je het door een goed behandelcentrum laat doen, want bij verkeerde behandeling kunnen pigmentvlekken juist erger worden!

  Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 11, 2013 (09:13)

  @ Jan

  Beste Jan,

  Het is, naast een zonnebrandcrème, belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. Het zou pityriasis versicolor (PV) kunnen zijn, hierover zal ik binnenkort uitgebreid een blog schrijven. PV hangt samen met een gist die iedereen op zijn huid heeft. Bij sommige mensen kan de gist de bovenste huidlaag aantasten: de pigmentcellen raken verstoord en hierdoor ontstaan er vlekjes. Mocht dit het geval zijn dan kan je huisarts je een crème voorschrijven (bv Ketoconazo). Smeer dit ongeveer twee weken op de huid. Je moet wel een beetje geduld hebben omdat de vlekjes, ook al is de huid ‘schoon’ van de gist, nog even zichtbaar kunnen blijven.

  Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 11, 2013 (09:12)

  @ Ria

  Beste Ria,

  Hoewel dergelijke stoffen oppervlakkige pigmentatie en met name melasma (zwangerschapsmasker) kunnen verminderen zit bij jou de pigmentatie waarschijnlijk te diep en is er vermoedelijk meer nodig. Je kunt dan denken aan hydroquinone (dit is een zalfje dat door de huisarts voorgeschreven moet worden), een peeling of een laser-of lichtbehandeling. Gelukkig zal de plek in de meeste gevallen ook vanzelf lichter worden, maar dit kan helaas echt maanden duren. Als je daar niet op wilt wachten dan adviseer ik je in ieder geval naar een goed behandelcentrum te gaan omdat bij een verkeerde behandeling pigmentvlekken ook erger kunnen worden.

  Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 11, 2013 (09:10)

  @ Eva

  Beste Eva,

  Vermoedelijk heb jij last van melasma. Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd en dit wordt niet zoals de naam suggereert alleen door zwangerschap veroorzaakt maar is tevens gerelateerd aan pilgebruik. De diane-35 is bijvoorbeeld een pil die melasma kan veroorzaken. Je ziet melasma ook wel eens ontstaan bij mensen die hun bovenlip harsen en soms weet je gewoon niet waardoor het veroorzaakt wordt. Heel vervelend allemaal! Gelukkig kun je wel een aantal dingen doen om dergelijke pigmentvlekken wat minder zichtbaar te maken. Melasma wordt snel zichtbaar door blootstelling aan de zon, zorg dus dat je je huid heel erg goed beschermt met een hoge factor. Ook kun je met je huisarts overleggen of een andere manier van anticonceptie voor jou wellicht geschikter is. De plek kan door lokale zalfjes minder zichtbaar maken, je zou je huisarts om een recept hydroquinone kunnen vragen. Dit middel helpt pigmentvlekken te verminderen. Als de pigmentatie oppervlakkig is kan een crème met een hoge dosering vitamine C, zoethoutwortel en of Niacinamide de pigmentvlek vervagen. Zorg er in ieder geval voor dat je voorzichtig bent met laser/licht behandelingen en peelings. Bij ondeskundig gebruik kunnen melasma juist verergeren door deze behandelingen.

  Groetjes Jetske

 • Tugba september 4, 2013 (19:46)

  Beste Jetske

  Ik heb sinds zondag avond opgemerkt dat ik helemaal

  rondom mijn mond een donkere vlek heb, wat er nooit eerder was. Mij werd gevraagd of ik iets anders had gebruikt en ja dat had ik: de drie stappen van Clinique om te reinigen. Ik hoop echt dat het daarop een allergische reactie was, want ook mijn wangen zijn licht roze geworden. Van de huisarts heb ik miconazolnitraat gekregen wat ik heel

  dun op de huid moet aanbrengen en afwisselen met vaseline. Wat denkt u hierover? Ik hoop dat u mij gerust kunt stellen.

  Met vriendelijke groet en alvast bedankt!

 • lieneke augustus 26, 2013 (18:21)

  Hallo,

  Mijn jongste dochter is nu 14 jaar en heeft sinds kort pigmentvlekken op haar vingers rondom haar nagels.

  Ongeveer een a twee jaar geleden in de zomer had ze ook een masker(vlekken) op haar gezicht. (volgens mij van een zonnebrandcrem) is nu weer weg.

  Ze vind deze erg lelijk. Wat kan eraan gedaan worden en wat is dit ?

 • Gabrie Heijster augustus 4, 2013 (20:53)

  Beste Jetske,

  Ik heb een 5 pigmentvlekjes bij mijn jeukbeenderen aan de linkerkant. Ook zitten er een paar op dezelfde plaats aan de andere kant.

  Heeft u een advies voor mij om mij het beste te laten helpen en welke behandeling het beste zou zijn.

  Ik woon in de omgeving Rotterdam.

  Ik wordt heel onzeker hierdoor en dat is jammer. Alvast vriendelijk bedankt voor uw advies.

  Vriendelijke groeten,

  Gabrie

 • Gabrie Heijster augustus 4, 2013 (20:52)

  Beste Jetske,

  Ik heb een 5 pigmentvlekjes bij mijn jeukbeenderen aan de linkerkant. Ook zitten er een paar op dezelfde plaats aan de andere kant.

  Heeft u een advies voor mij om mij het beste te laten helpen en welke behandeling het beste zou zijn.

  Ik woon in de omgeving Rotterdam.

  Ik wordt heel onzeker hierdoor en dat is jammer. Alvast vriendelijk bedankt voor uw advies.

  Vriendelijke groeten,

  Gabrie

 • Anna augustus 2, 2013 (01:55)

  Beste Jetske,

  Ik heb de laatste tijd erg last van bruine pigmentvlekken. Ik bescherm me meestal goed tegen de zon, maar ik houd er wel van om een beetje een kleurtje te hebben. Ik heb nu kleine pigmentvlekken die overal zitten (rug/ armen/ billen en vooral benen). Maar ik heb ook een grote op mijn been die mijn hele voet bedekt en doorloopt tot de helft van mijn onderbeen. Ik heb ook wat witte pigmentvlekken en wat witte kleine stipjes, die dezelfde grote hebben als sproeten. Wat kan ik hier tegen doen? Alvast bedankt!

  groetjes Anna

 • Daphne juli 25, 2013 (12:22)

  @ Ghizlan

  Een dermatoloog die de zonnebank adviseert … ??? Zie onder meer http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/255996/2009/07/29/Zonnebank-even-slecht-als-roken.dhtml

  Verder zou ik gewoon even afwachten wat de gespecialiseerde kliniek in Amsterdam te melden heeft. Misschien is er een eenvoudige oplossing. En anders: probeer het te accepteren. Toen ik anderhalf jaar oud was ben ik geopereerd aan mijn wang (grote moedervlek verwijderd) en ik loop derhalve al mijn hele leven met een groot litteken op mijn wang dat later nogmaals is geopereerd maar helaas niet mooier is geworden. Het hoort bij me en eerlijk gezegd heb ik er nog nooit negatieve opmerkingen over gehoord. Ik ben er ook nooit mee gepest. Ik denk dat het helpt als je je eventuele onvolmaaktheden probeert te accepteren. Zelfs fotomodellen en actrices zijn niet zo mooi zonder hun make-up en kappers! En wees dankbaar dat je lichaam gezond is en dat je leeft.

  Succes!

 • Ghizlan juli 25, 2013 (11:59)

  Hoi ik heb sinds kort bij mijn wang rond om mijn neus en kin lichte pigment vlekken , ik heb een jaar geleden schimmel gehad op mijn gezicht toen was het weg en nu in de zomermaand kreeg ik lichte pigment vlekken ik ben meerdere malen naar de arts geweest en twee keer bij de dermatoloog de ene dermatoloog adviseerde zonnebank wat niet geholpen heeft en de andere dermatoloog wist niet zeker wat het was die heeft me door gestuurd een gespecialiseerde instituut in Amsterdam waar ik binnen kort een afspraak heb ik ben 25 en ben ten einde raad het beïnvloed mijn hele leven tot nu mijn vraag is gaan lichte pigment vlekken echt weg ?

 • jill juli 17, 2013 (00:37)

  Beste Jetske,

  Kunt u mij helpen? Ik heb in de zon gezeten en ben nu best wel bruin. Maar nu ga ik. vervellen en krijg ik rare roze achtige vlekken op de plekken waar het al vervelt is. Op mijn bovenarmen. Weet u misschien watdit is?

  Groeten, Jill

 • KETIE juni 15, 2013 (17:15)

  HIER EEN VRAAGJE VAN MIJ, IK HEB IN MIJN GEZICHT WITTE PIGMENT VLEKKEN DAAR IS MIJN PIGMENT AAN HET WEGGAAN WAT KAN IK DAARTEGEN DOEN WANT IK ZIE ER UIT ALS EEN GIRAF.WEET U ER MISSCHIEN IETS VOOR, DAT ZOU ME HEEL ERG HELPEN WANT IK WEET MIJ GEEN RAAD MEER. DANKJE WEL

 • maja juni 11, 2013 (00:17)

  Beste Jetske,

  Ik heb heel veel last van ingegroeide haartjes, waardoor ik veel last heb van pigmentvlekken op mijn benen. Ik ben naar een dermatoloog geweest en hij had me hydroquinone voorgeschreven en ik gebruik dit nu al bijna 3 maanden maar zie nog steeds geen verschil… De vlekjes hebben een bruine/rode kleur. Ik heb een lichte huidskleur.

  Zou het misschien beter zijn om laserbehandeling uit te proberen of is dit niet zo effectief?

  Alvast bedankt!

  Maja

 • vanessa juni 10, 2013 (23:06)

  Beste Jetske,

  Ik zou je willen vragen of je ook iets weet over het product Obagi.

  Ik heb veel pigmentvlekken/sproeten op mijn armen. Daar stoor ik me mateloos aan. Ik ben 32 jaar en stoor me aan vooral de beginnende ouderdomsvlekken. het beïnvloed m n hele leven.

  Nu heb ik gelezen over obagi die ook tegen pigmentvlekken helpt.

  Het product belooft op meerder sites erg veel maar hoor graag jou mening hierover.

  Groeten Vanessa

 • Simone juni 1, 2013 (11:59)

  Beste Jetske,

  Op de Open Avond op 30 juni in de Velthuis Kliniek heb ik veel interessante informatie gehoord. Op een gegeven moment zei je dat er sinds kort iets nieuws is voor mensen met vitiligo. Ik heb je daar niet meer persoonlijk naar kunnen vragen. Kun je mij hier meer informatie over geven? Dankjewel alvast. Groeten, Simone

 • Jan mei 1, 2013 (19:58)

  Beste Jetske, ik ben een man van 30 jaar oud en het valt me op dat ik, nadat ik in de zon heb gezeten, witte vlekken onder mijn ogen heb. Alsof het onder mijn oogleden niet mee bruin wordt. ( In de winter was er niets te zien en nu valt het behoorlijk op) Ik draag overigens geen zonnebril. Heeft u enig idee waar ik hier aan moet denken? Kan het komen door iets simpels als een bepaald vitaminen tekort of kan er sprake zijn van iets chronisch? Ik heb verder op mijn lichaam overigens nergens (pigment) vlekken. Alvast hartelijk dank voor je reactie, groet, Jan

 • Ria april 14, 2013 (12:54)

  Dag Jetske,

  Kan ik een creme met vitamine C (5%), niacinamide (4%) gebruiken bij Post-inflammatoire hyperpigmentatie na genezen brandblaar ipl behandeling.

  Graag jouw reactie.

  Groet,

  Ria

 • Eva februari 23, 2013 (00:48)

  Beste Jetske,

  Ik ben een meisje van 23 jaar en vorige zomer had ik ineens out of the blue een pigmentsnor op mijn gezicht zitten. Ik schaamde me werkelijk dood!! Door forums heb ik toen besloten een tijdje te stoppen met de pil… en waarempel, het hielp! De snor was weg.

  Nu heb ik weer een vriendje en slik nu al 3 weken de pil omdat het gewoon onhandig is zonder pil. Maar helaas, ik heb de snor weer terug.

  Ik ben gewoon ten einde raad. Ik kan eigenlijk helemaal niet tegen de pil, word er altijd heel depri van.. En nu met deze pil voel ik me oke, maar ik zit onder de acne en ik heb dus een snor. Ik durf me niet meer zonder make up te vertonen…. wat moet ik nou ?!!!!

 • An Lemaire oktober 2, 2012 (12:58)

  Beste Jetske,

  Op mijn 30 ste kreeg ik op vakantie zwaar zonneallergie, waarna ik voor op vakantie te gaan een puva behandeling onderging en cortisonespuit liet zetten om van de vakantie te kunnen genieten. Bestemming Turkije, na een Hamman wat volgens de dermatoloog geen kwaad kon ben ik na een uurtje in de zon tot de consultatie gekomen dat ik een vrij uitgebreide donkere verkleuring op mijn voorhoofd had, dermatoloog constateeerde melasma(nooit zwanger geweest) wel pil door genomen op vakantie, hydrochinon gebruikt en goed resultaat , nu na 3 jaar eindelijk terug op vakantie durven gaan, zon vermeden hoed en factor 50 van La Roche Posay zie ik ook een lichte verkleuring op beide zijkanten van gezicht, gebruik al lang geen pil meer en vraag me af wat de oorzaak zou kunnen zijn hiervan, het SNIP in amsterdam is niet echt een optie ben van belgie. Ben ondertussen in behandeling met therapeut en aan de anti depressiva omdat me dit zo moeilijk valt . (ook al valt het voor de buitenwereld niet op). Weet jij misschien waar ik in belgie ergens terecht kan voor deskundig advies voor pigmentstoornissen? Heb nu maadag een afspraak voor consultatie in Antwerpen waar ze cosmelan behandeling doen maar weet niet of ik het ga doen , heb bang voor meer beschadiging. Kan jij me misschien wat meer informatie verschaffen waar ik wel terecht kan hier in belgie. Alvast bedankt

 • author-avatar
  Jetske september 4, 2012 (15:58)

  Beste Anniek,

  Voordat je pigment gaat behandelen is het erg belangrijk om te weten om welke soort pigment het gaat. Bij melasma zijn bijv. hydroquinone en vitamine C erg geschikt maar irritatiepigment kan je beter camoufleren dan behandelen. Op mijn blog heb ik al eerder over dit onderwerp geschreven: http://jetskeultee.nl/2009/11/04/verschillende-soorten-pigment/. Elke dag je huid beschermen met een zonnebrandcreme is ook erg belangrijk. Pigment ontstaat immers door de zon.

  Ik zou je willen adviseren vast te stellen om welke soort pigment het gaat (eventueel een dermatoloog inschakelen) en erna te bekijken welke behandeling hiervoor geschikt is. Succes!

  Groeten Jetske

 • Janine van Hoeve juli 30, 2012 (15:11)

  Geachte Mw. Ultee,

  Gaat PIH in de diepere huidlagen vanzelf weg? Of is dit blijvend?

  Bij voorbaat dank voor Uw antwoord.

  Janine van Hoeve

 • Danielle juni 12, 2012 (12:34)

  Beste Jetske,
  Ik heb binnenkort een afspraak bij het SNIP, want ook last van pigmentatie op mijn voorhoofd (melasma of PIH?): het zit precies op de plaats waar ik jarenlang regelmatig last van acne had en waar ik ook heel vaak aan heb lopen krabben/uiknijpen etc (ik weet dat het slecht is!!), dus de huid is daar frequent beschadigd geweest, en ben altijd veel in de zon geweest+ zonnebank (ook met wondjes). Mijn huid reageert sowieso na een wondje met hyperpigmentatie. Ik ben nu 30 jaar en heb nu nauwelijk meer last van acne. Ik gebruik het Mirena spiraaltje (sinds een jaar of 6). Wat ik tot voor kort ook deed was mijn vlekken op mn voorhoofd bedekken onder een dikke laag factor 50 en dan (frequent!) onder de zonnebank gaan, dit had een goed resultaat (de huid om de vlekken werd bruin en je zag de vlekken tijdelijk niet meer) maar is denk ik toch heel slecht voor de vlekken, dus daar ben ik mee gestopt… Ondanks goed smeren (dagelijks La Roche posay factor 50) en zoveel mogelijk felle zon vermijden, worden ze ieder jaar zichtbaarder.
  Wat is jouw mening hierover?
  Bedankt en groetjes Danielle

 • Anniek mei 2, 2012 (20:12)

  Beste mevrouw Ultee,

  na een vakantie in februari van dit jaar op een van de Spaanse eilanden heb ik vlekken op mijn voorhoofd en gezicht (op jukbeenderen, loopt door over de neus). Ik heb niet veel in de zon gelegen en meest van de tijd ingesmeerd. Na de vakantie bleef ik lang bruin. Vervolgens viel het wit onder mijn ogen erg op en werden de plekken meer zichtbaar. In eerste instantie waren de plekken wat lichter, nu lijkt het of ze bruiner worden. Bij de schoonheidsspecialist heb ik een vitamine C masker gehad, een week geleden en sindsdien smeer ik twee keer per dag Selvert Vitaspeheres C en 1 keer per dag Idealist van Estee Lauder. Aangezien de vlekken niet verdwijnen en ik meer erover ben gaan lezen, vraag ik me af of ik op de goede weg ben. Nu pas lees ik dat er meerdere soorten pigment zijn. Misschien een moeilijke vraag om voor u te beantwoorden. De schoonheidsspecialist stelt voor om een fruitzuur peeling toe te passen. Of adviseert u een dermatoloog te raadplegen. Ik zie uit naar uw reactie. Met vriendelijke groet, Anniek

 • author-avatar
  Jetske april 29, 2012 (22:40)

  Beste Anna,

  Je zou me even een foto kunnen sturen, dan kan ik beter beoorden of le last hebt van PIH of van melasma.

  groeten jetske

 • Anna april 16, 2012 (17:09)

  Beste Jetske,
  Sinds voorjaar 2010 heb ik last van bruine verkleuringen op mijn voorhoofd, bij de wenkbrauwen en op de bovenlip. Ik twijfel of dit echt melasma is omdat ik al 12 jaar geen hormonale anticonceptie meer gebruik. Wel dacht ik aan PIH, te meer omdat de vlekjes zitten op plekken die ik vaak epileerde zoals wenkbrauwen en bovenlip. Op mijn voorhoofd heb ik veel last gehad van onderhuidse ontstekingen in het verleden, dus dat zou een oorzaak kunnen zijn. Inmiddels is gebleken dat ik een b12 en vitamine d gebrek had en dit vul ik nu aan. Is het bij postinflammatpire hyperpigmentatie te verwachten dat dit ooit nog verdwijnt? Ik smeer elke dag van het jaar een hoge factor en ga niet zitten bakken in de zon. Ik laat de huid zoveel mogelijk met rust, dus epileren doe ik ook niet meer. Ik zou heel graag eens jouw mening hierover horen!
  Groetjes,
  Anna

 • author-avatar
  Jetske april 13, 2012 (15:51)

  Beste Lara,

  Ik zou je willen adviseren om een keer bij het SNIP (centrum voor pigmentstoornissen) langs te gaan. Zij zijn gespecialiseerd in dit onderwerp en kunnen bepalen waardoor jouw pigmentvlekken veroorzaakt worden. Heb je ooit gesmeerd met hydroquinone? Het stoppen met je medicijnen zou ik echt in overleg met je huisarts doen.

  groeten Jetske

 • Anoniem april 11, 2012 (15:01)

  Beste Jetske,

  Ik ben een 31 jarige vrouw uit Belgie, en heb sinds een viertal jaar pigmentvlekken in mijn gezicht. Het is begonnen met 3 kleine streepjes op mijn voorhoofd en elk jaar zie ik uitbreiding onder invloed van de zon. Als het zo verdergaat sta ik binnen een aantal jaar gewoon vol, en kom er knap onzeker van. Ik heb nooit de pil gebruikt, heb nog geen kids, maar neem wel een halfje antidepressiva daags nl. Sipralexa plus Fero Gradumet dit is een ijzersupplement. Kan dit hierdoor komen? Ik ga alvast de medicijnen eens stoppen om te zien wat dit zal geven. Verder gebruik ik alleen de producten van La Roche Posay en Ducray Melascreen hopelijk goed? Ik doe niks anders dan smeren maar toch komen ze bij mooi weer altijd terug, heel erg frustererend.
  Ik heb reeds twee jaar een IPL behandeling gehad maar dit deed de vlekken alleen maar verbleken, dus geen laser meer voor mij help toch niet en maakt je huid alleen maar fijner, ik overweeg nu om een pony in mijn kapsel te snijden zodat mij haar mijn vlekken bedekt.
  Cremes heb ik nooit echt gebruikt enkel mijn huidverzorgingslijn van La Roch Posay omdat ik niet echt geloof in cremes.
  Wat denk jij?
  Alvast bedankt voor je professionele reactie
  Lara

 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2012 (17:23)

  Beste Marijne,

  Vitamine A zuur is zeker aan te raden als je melasma hebt; het kan de vlekken zelfs wat lichter maken. Ik ben benieuwd of je pigmentvlekken ook gaan reageren op mijn producten. Niacinamide en vitamine C is absoluut werkzaam, maar het duurt wel circa 2 maanden voordat je wat gaat zien. Bij melasma is de factor 30 inderdaad nog wel wat geschikter dan de factor 15. Ik zal je op de hoogte houden….

  groeten jetske

 • Marijne januari 13, 2012 (20:24)

  Goedenavond,
  Ik ben 33 en heb al een jaar of 8 melasma. Ik heb de producten cleanser/toner/exfoliator/moisturizer van uncover scincare net aangeschaft.
  Ik wilde ook de zonnebrand creme maar deze gaat maar tot factor 30. Is een hogere factor niet noodzakelijk voor mensen met melasma?
  Ik heb nu dus de juiste producten aangeschaft, maar gebruik ook graag een foundation. Wat voor type(merk) foundation kun je me aanraden?
  Ik zag de uitzending over huidveroudering deze week. Is het gebruik van vitamine A-zuur aan te raden bij een melasma huid, of verergert dit de melasma?
  Ik hoor het graag.

  Mvgr

  Marijne

 • author-avatar
  Jetske oktober 31, 2011 (17:57)

  Beste Wendy,

  Een TCA peeling bieden we ook bij de Velthuis Kliniek aan en is een prima peeling. Je kunt er meer over lezen op deze pagina van de website van de Velthuis Kliniek (zie hier).

  Let er goed op waar je de behandeling laat doen! Behandelingen kunnen de melasma namelijk ook verergeren. Het meest deskundig is het SNIP – de Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen. Veel klinieken beschikken tegenwoordig over UV-lampen die zichtbaar maken waar het pigment zich precies bevindt. Zit het te diep, dan is het niet te behandelen en kun je jezelf veel moeite en geld besparen.

  Als je huid hydroquinone niet goed verdraagt, dan kun je ook een creme met azelainezuur of bijvoorbeeld vitamine A zuur proberen. Er zijn ook andere ingredienten die het oppervlakkig pigment iets kunnen verlichten. Graag verwijs ik je hiervoor naar de blogs ingredientkeuze bij pigmentvlekken, niacinamide bij de behandeling van melasma en melasma; ascorbic acid versus hydroquinone.

  Succes en heb je nog vragen dan hoor ik het graag. Groeten Jetske

 • Wendy oktober 8, 2011 (16:26)

  Beste Jetske,

  Ik heb sinds begin 2010 last van melasma door pil gebruik. Van het een op andere moment waren de pigmentvlekken daar. Eerst op mijn bovenlip en daarna op mijn wangen en een grote vlek op mijn voorhoofd. Vanaf dat moment overgestapt naar een lichtere pil en de zon angstvallig gemeden, mijn gezicht ingesmeerd met factor 50 of bedekt. Het is nu anderhalf jaar later en de vlekken zijn iets lichter geworden. Begin dit jaar bij een dermatoloog geweest die mij hydrochinon creme voorschreef. Dit was voor mij echter totaal geen succes. Kreeg direct een geirriteerde huid met roodheid en bultjes.
  Vanuit daar terecht gekomen bij een huid therapeut in het ziekenhuis. Zou eerst een glycolzuurbehandeling worden, maar nu is besloten een TCA peeling uit te voeren. Moet eerst nog een glycolcreme van 5% thuis gebruiken ter voorbereiding op de peeling. Ik lees (of heb niet goed gezocht) niets over een TCA peeling op deze site. Zou je mij daar iets over kunnen vertellen?

  Ben alleen erg bang dat ik na de behandeling geruime tijd niet toonbaar zal zijn. Er moeten 3 behandelingen worden ondergaan met een tussenstop van 4 weken. Ik ga er absoluut niet vanuit dat de vlekken helemaal weg zullen gaan maar zal met een kleine oplichting al heel blij zijn. Wellicht iets minder tijd voor de spiegel en iets meer tijd voor leuke dingen. Want het beinvloed het dagelijks leven zeker!

  Groeten Wendy

 • author-avatar
  Jetske oktober 3, 2011 (17:28)

  Beste Yvonne,

  Bedankt voor je complimenten over mijn blog! Leuk om te horen. Wat betreft je pigmentatie; zou je me even een foto willen sturen van je pigmentvlekken? Dan kan ik beter beoordelen wat je er aan zou kunnen doen….

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 28, 2011 (15:02)

  Beste Cynthia,

  Pigmentvlekken kunnen erg vervelend zijn, dus goed dat je mailt. Als het vlekken zijn die ontstaan na wondjes/littekentjes dan zou het post-inflammatoire hyperpigmentatie kunnen zijn. Een andere mogelijkheid is dat je (een lichte vorm van) vitiligo hebt. Ik zou je willen adviseren bij een dermatoloog langs te gaan die je hier meer over kan vertellen.

  Enkele producten die vrij verkrijgbaar zijn kunnen oppervlakkig pigment lichter maken, maar dan moeten er wel echt hoge concentraties actieve stoffen inzitten (zoals vitamine C, zoethoutwortel of niacinamide). Hier kun je meer lezen op de blog ingredientkeuze bij pigmentvlekken .

  Als je veel last van pigmentatie hebt ben je vaak een stuk goedkoper uit door af en toe een peeling te ondergaan of een bezoek aan een dermatoloog te brengen die je eventueel een medicijn kan voorschrijven echt werkt, zoals bijvoorbeeld hydroquinone…

  Succes en als je nog vragen hebt mail gerust. Groeten Jetske

 • Anoniem september 20, 2011 (11:19)

  Beste Jetske,

  Proficiat met je overzichtelijke site.
  Wat een verbetering op het gebied van huidverzorging.
  Ik heb een vraag m.b.t. pigmentatie.
  Ik heb een aantal vlekken in mijn gezicht die na de zomer duidelijk zichtbaarder zijn geworden.
  Ik ben vanaf juni onder behandeling bij de dermatoloog. Hij heeft me Azelainezuurcreme 20% voorgeschreven. Ik gebruik het ruim 3 maanden 2x per dag. Wat een afschuwelijk spul is dat het prikt en is erg bijtend.
  De vlekken zijn iets minder zichtbaar geworden maar niet wat ik ervan had verwacht. De vlekken verschrompelen en zien er beslist niet goed uit ze zijn zichtbaarder geworden. Ik heb reeds verschillende keren kontakt gehad met de dermatoloog maar kan pas op 4 oktober terecht. Mijn schoonheidspecialiste adviseerde gisteren om meteen ermee te stoppen. Wat is jou advies? Moet ik ermee doorgaan en is de verwachting dat ze ooit helemaal zullen verdwijnen?
  Bij voorbaat hartelijk bedankt.

  Yvonne Gerding

 • Cynthia september 2, 2011 (18:53)

  Hallo Jetske,

  Ik heb ook last van pigmentvlekken maar sowieso zijn het geen ouderdomsvlekken aangezien ik pas 16 ben.. Ik heb het rond mijn mond en gebruik elke dag factor 50/30 ! Ik ga niet zo heel vaak in de zon omdat ik het wil voorkomen maar helaas werkt mijn huid niet zo mee en krijg ik alsnog pigmentvlekken. Het verschilt nogal, nu ik de hele tijd zonnebrand gebruik krijg ik juist lichte pigmentvlekken dus dat snap ik niet echt. Ik weet dat ik jong ben maar het beinvloed helaas wel mijn leven want ik word er alleen maar onzeker van want sommige mensen maken er wel een opmerking over. Laatst zag ik op tv een reclame over een product: estee lauder idealist even skin tone illuminator, en het product belooft veel! Het zou je pigmentvlekken verminderen en zorgen dat je egale huid krijgt. Heeft u enig idee of dit product werkt?

  Groetjes Cynthia

 • author-avatar
  Jetske augustus 16, 2011 (17:17)

  Beste Kirsten,

  So sorry dat ik je heb laten schrikken met mijn verhaal! Gelukkig ben je nu nog jong en kan je veel doen om huidveroudering te voorkomen en de kans op het krijgen van huidkanker te verkleinen. Je moet nog steeds kunnen genieten van het zonnetje, maar blijft tijdens de heetste uren van de dag uit de zon en smeer dagelijks een goede zonfactor op je huid. Doe dit meerdere malen als je echt in de zon bent. Spraytannen is een heel goed alternatief; het houdt niet heel lang maar kan een heel mooi resultaat geven. Ik doe het ook wel eens als ik iets bijzonders heb. Wat betreft vervellen; vervellen is een teken dat je huid beschadigd is geweest door de zon, en is dus niet goed dus. Als je je huid goed beschermt zal dit in het vervolg niet meer gebeuren.

  groeten Jetske

 • kirsten juli 30, 2011 (09:34)

  Beste Jetske,

  Ik heb verschillende blogs van je gelezen. Fijn dat je zo veel info kunt geven!

  Het heeft me wel verontrust. Zelf heb ik ook al wat kleine pigmentvlekjes (ben 24) en ben een echte zonaanbidder.
  Ik word heel snel bruin en verbrand nauwelijks. Ik lach veel, en merk nu wel dat ik al lijntjes krijg bij mijn ogen en mond. Nu ben ik bang dat dat door de zon komt.
  Heb ik mijn huid al heel erg veel aangedaan en is dat nu al te laat om de veroudering tegen te gaan?
  Jarenlang was ik met mijn familie zomers lang aan het strand te vinden, op vakantie en thuis, zodra er zon was en ik was vrij, lag ik buiten. Dit heb ik tot voor kort altijd gedaan.
  Ik smeerde ook met wortelcreme met lage factor bv 2, om nog bruiner te worden.
  Jarenlang ben ik nooit onder een zonnebank geweest, ik merkte jaren geleden al dat ik daar pigmentvlekken van kreeg maar sinds ik een bijbaan heb in een zonnestudio, doe ik het wel.
  En ja, het is erg verslavend. Maar ik weet wel dat ik er niet oud wil zien als een oud lijk straks met veel meer rimpels dan nodig en kanker wil ik al helemaal niet.
  Dit heeft me dus toch allemaal wel doen schrikken.
  Wat denk je van je te laten spraytannen?
  Heb je een goede zelfbruiningscreme die je kunt aanraden?
  En hoe slecht is vervellen voor je of is dat juist goed? Dat heb ik vaak na de vakantie op plekken als decollete en schouders.

  Groetjes Kirsten

 • author-avatar
  Jetske april 14, 2011 (10:11)

  Beste,

  Melasma is inderdaad een vorm van pigment die erg lastig te behandelen is. Je beschermen tegen de zon is erg belangrijk, al is dit vaak niet voldoende. Oppervlakkige pigment kun je wel wat verbeteren met, inderdaad, hydrochinon en tretinoine creme. Ook hoge concentraties vitamine C of een peeling op basis van glycolzuur kunnen oppervlakkig pigment wat verminderen. Maar verwacht hier geen wonderen van.

  Met laserbehandeling kan je melasma wel verbeteren, maar dit is bijna altijd maar tijdelijk. Bovendien loop je ook het risico dat de melasma zal verergeren. Overigens moet je daar bij peelings ook mee uitkijken. Ga als je je laat behandelen in ieder geval naar een deskundig iemand en laat je goed voorlichten.

  Groeten Jetske

 • saskia maart 31, 2011 (10:11)

  Geachte,

  Zelf heb ik ook Melasma sinds 3 jaar nu.
  Alle cremes geprobeerd bijna, ook de gene op recept hydrochinon en tretinoine creme.

  Ik heb 2 behandelingen fractional laser gehad ( 2de te zwaar) zeker voor mijn huid.
  Daarna Obagi Nu Derm dit trok mijn huid ook niet meer na 6 maanden.

  Wat voor sommige werkt, werkt voor anderen weer niet.
  Ligt echt heel erg ook aan je huidtype, hoe donker ben je, hoe gevoelig, ene heeft meer pigmentvorming dan de ander., heb je het door de zwangerschap of pil/zon of wat ook.

  Snip info vond ik zelf persoonlijk niks., als veel mensen die ik inmiddels nu ken om me heen.
  Je krijgt eigenlijk niks anders te horen dan jezelf al weet.
  En krijgt de hydrochinon en tretinoine creme mee.

  Ook ik ben duizende euro s lichter, en helaas word het er allemaal niet beter op.
  Je leven is naar met die vlekken, je kan niet meer normaal in de zon, schaamt je voor je vlekken.
  Wijnvlekken worden vergoed, pigmentvlekken niet.

  Sommige klinieken, drogisten enz enz
  Beloven gouden bergen, pas er mee op! Het kan echt veel erger worden.
  Niet iedereen achter een laser, peeling weet wat hij/zij doet.
  Kunnen alleen hopen dat de oorzaak eens duidelijk word, en er echt een blijvende oplossing hiervoor komt.

  Iedereen met die nare vlekken suc6 en hopen maar op snel een blijvende oplossing want 1 ding is zeker het beinvloed toch wel heel erg je leven.

 • J.Roest januari 23, 2010 (10:34)

  Hallo mw Ultee,

  Bedankt voor u reactie, hier ga ik zeker wat mee doen
  Nogmaals bedankt!

  Vriendelijke groet,

  Jolanda Roest

 • author-avatar
  Jetske januari 18, 2010 (15:23)

  Beste Jolanda,
  Als ik je verhaal zo lees, denk ik dat je last hebt van melasma. Zoals je waarschijnlijk wel al op mijn blog gelezen hebt, moet je dan uiterst voorzichtig zijn met cosmetische behandelingen. Soms verergeren behandelingen de pigmentvlekken namelijk in plaats van dat ze lichter worden. Ik zou persoonlijk liever niet veel geld uitgeven aan de behandelingen die jij noemt en die mogelijk dus het probleem verergeren en zeer waarschijnlijk nauwelijks effectief zijn. Ik adviseer je echt met dit probleem hulp te zoeken bij een gespecialiseerd instituut zoals het SNIP (hoort bij het AMC). Binnen de Vellthuis Kliniek behandelen we zeker mensen met pigmentvlekken, maar clienten met melasma sturen we liever door naar het SNIP. Zij kunnen ook beoordelen of het pigment diep of oppervlakkig in de huid zit; in veel gevallen zit het zo diep dat reguliere cosmetische producten en behandelingen niet kunnen helpen. Gelukkig zijn er wel goede medische behandelingen die werken. Je kunt het SNIP vinden via http://www.pigmentdisorders.com/.

  Veel succes ermee, vriendelijke groeten Jetske Ultee

 • J.Roest januari 14, 2010 (18:23)

  Hallo mw. Ultee,

  Sinds anderhalf jaar heb ik last van pimentvlekken onder mijn ogen. Welke geen pigmentwallen zijn. Ik heb jarenlang de pil gebruikt en zat toen in mijn vruchtbare periode. Naar een vakntie naar Egypte werden deze vlekken zichtbaar en zijn nooit mee weggegaan.
  Ik heb dure cream s gebruikt, peelings en een kuurtje microdermabrasie.
  Nu heeft mijn schoonheidsspecialist waar ik nu ben een nieuwe behandeling welke schijnt te werken. Deze bestaat uit een enzymatic peeling, bindweefsel massage, fruitzuur 7%, gebruik van derma-roller gevolgd met een Hannah fade tegen pigmentatie. Dit laatste zal ik thuis moeten herhalen de derma- roller in combinatie met de fade. De behandeling is in kuurverband en zou wekelijks worden uitgevoerd.
  Mag ik vragen hoe jij hier tegen aan kijkt? Aangezien ik al veel geld voor niets heb uitgegeven.

  Ik kijk uit na je reactie,

  Vriendelijke groet
  Jolanda

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!