‘Papa, wat ben je rooood!’

Afgelopen week had mijn man een lustrumreisje met zijn oude studievrienden. Bij terugkomst (want we hadden hem natuurlijk heel erg gemist…) werd hij opgewacht door de kids die klaarstonden met spandoeken, tekeningen en ingestudeerde dansjes.

Toen hij eindelijk was gearriveerd bleven alle gebruikelijke vreugdekreten van onze kinderen uit. Alleen onze oudste durfde na een radiostilte van enkele minuten uit te brengen:”Papa, wat ben je rooooood!” Hij bleek een dagje op een zeilboot te hebben doorgebracht en had door de koude wind niets gemerkt. Enorm verbrand! Na wat dodelijke opmerkingen (ik schrijf dagelijks over de gevaren van de zon, krijg je dit…) heb ik hem toch maar een paar tips gegeven.

To do bij een verbrande huid

Omdat het uiteindelijk de beste kan overkomen en je de eerste 12-24 uur (de periode waarin de verbranding zich ontwikkelt) een aantal zinvolle maatregelen kunt treffen wil ik ze graag met je delen!

 1. Koel de huid. Dat kun je doen met kompressen van melk verdund met water . De proteïnen in de melk helpen de huid te herstellen. Ook kompressen van afgekoelde verse groene thee, of aloë vera extract kunnen de huid tot rust brengen.
 2. Tot de roodheid verdwenen is, kun je NSAID’s als Ibuprofen, diclofenac, naproxen of aspirine slikken. NSAID’s hebben een ontstekingsremmende werking en laten de roodheid en warmte verdwijnen.
 3. Gebruik extra antioxidanten voor het wegvangen van de vrije radicalen die ontstaan zijn en die kunnen leiden tot huidkanker en huidveroudering. Dit kan door het drinken van antioxidantrijke dranken als groene thee en het eten van veel groente en fruit. Maar je kunt ook vitaminetabletten slikken. En smeer op de huid na het koelen een crème met antioxidanten. Vermijd daarbij vette producten, die houden de warmte in de huid.
 4. Blijf binnen. Zelfs in de schaduw krijg je nog een aanzienlijk deel van de uv-straling op je huid en het witte T-shirt heeft maar een SPF 3.

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees hier meer over
een goede zonnebrandcrème?“,
“je kinderen in de volle zon?’
,
“de impact van de zon; een tweeling’,
“een gezond “tintje’” en
ouder worden’.

Gerelateerde Berichten

5 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Maarten juli 8, 2013 (10:29)

  wat een opmerkelijk advies om groene thee te laten drinken om vrije radicalen die kanker veroorzaken weg te vangen . Ik meende begrepen te hebben dat de opvattingen rond de rol van antioxidanten inmiddels toch wel flink veranderd was. Prof. dr. Martijn Katan heeft daar o.a. het nodige over gezegd en geschreven.

 • author-avatar
  Jetske augustus 5, 2011 (10:33)

  Hallo Louise,

  Zelf heb ik producten ontwikkeld waar veel antioxidanten inzitten. De creme bevat bijvoorbeeld onder andere 5% vitamine C en 1% vitamine E. Deze kun je hier vinden. Ook kun je eens kijken onder de blog vitamine C bij de comments. Hier staan ook enkele producten genoemd met vitamine C. Een overzicht van antioxidanten vind je hier.

  Succes en groeten Jetske

 • Louise juli 20, 2011 (15:24)

  Hallo Jetske,

  Kun je een voorbeeld geven van een goede creme met antioxidanten?

  Groet,
  Louise

 • author-avatar
  Jetske mei 19, 2010 (21:56)

  Hi Irene,
  Als je niet verbrand bent, maar je huid wel bruin geworden is betekent dat toch dat je huid wat schade heeft opgelopen door de zon. De zon heeft in je huid vrije radicalen gevormd die uiteindelijk weer kunnen leiden tot huidveroudering en huidkanker. Smeren met een creme met antioxidanten (die vrij radicalen kunnen wegvangen) is dan ook een goed idee. Ook is het belangrijk je huidbarriere te herstellen door het gebruik van ingredienten als niacinamide, hyaluronzuur of glycerine. Doe je dit niet dan zal je huid droger worden. Verder is het bij een gebruinde huid goed licht te exfolieren; er zijn meer dode huidcellen die je porien kunnen verstoppen en je huid een doffe uitstraling geven.
  Groeten Jetske

 • Irene mei 10, 2010 (10:01)

  Hallo Jetske,
  Bedankt voor de tips, lekker praktisch! Maar na wat ik heb gelezen op je site over de zon ga ik er allereerst voor zorgen niet te verbranden. Helaas lukt me dat niet altijd, en zeker niet op vakantie op het strand.
  Hebben de bovenstaande tips ook nut als je toch teveel in de zon hebt gezeten maar niet verbrandt bent?
  Groetjes Irene

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!