• Acne

Puistjes, moet je wel of niet naar de dokter?

AdviesMaar liefst 75 procent van de tieners krijgt te maken met puistjes. Toch weten we uit onderzoek dat van de jongeren met acne slechts 7 procent professionele hulp zoekt en driekwart wacht daar ruim een jaar mee. En dat is jammer, want acne heeft vaak een behoorlijke impact. En hoe eerder je er wat aan doet, hoe kleiner de kans dat er vervelende littekens of pigmentvlekken ontstaan. Niet alleen ernstige acne kan behandeld worden, ook een onrustige huid met af en toe wat puistjes is heel goed onder controle te krijgen. Als je maar weet hoe.

Hoe ontstaat acne?

Kort samengevat heeft acne verschillende oorzaken:

 • een abnormale verhoorning van de bovenste huidcellen
 • een verhoogde talg productie
 • een ontsteking van de huid door de aanwezigheid van de bacteriën

De behandeling van acne heeft alleen zin wanneer al deze bovenstaande punten tegelijk worden aanpakt. En dat is dan meteen ook de reden waarom de meeste acne behandelingen niet werken.

Wat kun je zelf doen

Hoewel acne ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen, zijn er wel factoren die acne kunnen verergeren. Stress, verkeerde huidverzorgingsproducten, te veel zon en roken hebben een negatieve invloed op acne. Inmiddels staat ook vast dat melkproducten en voedsel dat je bloedsuikerspiegel sterk beïnvloedt (dus met veel koolhydraten) een relatie hebben met acne.

Als je last hebt van acne is het echt heel belangrijk de huid met milde producten te verzorgen. Veel acne producten die te koop zijn bij de drogist zijn veel te agressief en verergeren de acne in plaats van deze te verbeteren. Verder zijn er enkele speciale middelen of producten met ingrediënten waarvan de werkzaamheid bewezen is. Salicylzuur is een exfoliant die de verhoorning van de huid tegengaat en daardoor de poriën ontstopt. Bij milde acne (mee-eters) heb je hieraan vaak genoeg. Benzoylperoxide kun je zonder recept bij de apotheek kopen en is werkzaam bij matige tot ernstige acne. Gebruik wel altijd een heel dun laagje! Wat je vooral niet moet doen is scrubben, uitdrogende of juiste vette cosmeticaproducten gebruiken en de puistjes uitknijpen.

Als er meer hulp nodig is

Soms red je het niet met de bovenstaande maatregelen. Dan kan het nodig zijn dat een arts lokale of orale medicatie voorschrijft. Daarbij is het voor iedereen met een onzuivere huid aan te raden regelmatig een peeling met een hoge concentratie salicylzuur of glycolzuur te ondergaan. Verder bestaan er diverse laser- of lichtbehandelingen die de acne sterk kunnen verbeteren.

Op mijn blog, ‘de (cosmetische) behandeling bij acne’, staat een overzicht van de behandelingsmogelijkheden.

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees hier meer over milde reinigers, milde crèmes, en zout water en acne.

Gerelateerde Berichten

156 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Carmen december 2, 2015 (15:21)

  Beste Jetske,

  Ik zit met een probleem, sinds drie jaren heb ik last van onderhuidse ontstekingen in mijn gezicht. Vooral in tijden van stress inderdaad en minder goede slaap vercschijnen deze. Het is pijnlijk rood en onderhuids, ik kan er niets mee. Maar dan wordt de spanning op mijn huid zo groot dat het rood wordt en nog zeerder doet en er een plek ontstaat van bijna 1 cm rond. Ik smeer met benzoylperoxide maar in deze gevallen lijkt het niet echt te helpen. Nu moet je weten dat ik in mijn jeugd allesbehalve een vette huid had en geen last van acne danwel jeugdpuistjes heb gehad, het lijkt alsof de overgang hier nu wel een rol in speelt. Ik ben 47 jaar jong. Wat kan ik doen om de pijn te verlichten en de bacterie nog beter te vermijden. Had ik al genoemd dat ik van de huisarts ook een gehad waarmee ik moet deppen? heel graag je advies?

  • author-avatar
   Jetske januari 25, 2016 (15:30)

   Beste Carmen,

   Wat vervelend dat je hier last van hebt. De onderhuidse ontstekingen die je beschrijft zijn lastig te behandelen en vaak helpen lokale middelen onvoldoende. Ik zou een afspraak maken met een dermatoloog, hij kan beter beoordelen waar de ontstekingen door veroorzaakt worden en je eventueel een combinatie van lokale en orale middelen voorschrijven.

   Groetjes Jetske

 • Bart september 24, 2015 (03:49)

  Beste Jetske,

  Sinds mijn puberteit heb ik al last van puistjes, inmiddels ben ik 21. Ik zou het geen acne willen noemen omdat het nooit écht heftig is geweest, maar toch behoorlijk storend!

  Ik weet niet zo goed wat ik ermee aanmoet. Het fluctueert namelijk ook enorm. De ene week kan ik er bijna geen last van hebben, de andere week wel enorm. Ik kan mijn vinger ook echt niet leggen op de oorzaak, ik merk zelf geen verschil in leefstijl o.i.d. in die periodes.

  Ik gebruik momenteel de Kruidvat Men Comfort Face Wash , elke ochtend onder de douche. Deze zou mild zijn en geschikt zijn voor een normale/gevoelige huid. Daarnaast gebruik ik ongeveer 1/2 keer per week “Kruidvat Men Comfort Scrub Gel”. Om mijn huid te hydrateren gebruik ik een dag en nacht hydraterende creme, ook van Kruidvat.

  Ik merk dat ik zelden tot nooit puistjes heb op mijn voorhoofd, maar dat ze zich altijd bevinden op m n kaaklijn en wangen.

  Het feit dat het niet weg gaat, en ik er de oorzaak niet van kan vinden, is erg frustrerend. Ik heb erg veel geprobeerd in de zin van eetpatroon veranderen, alleen maar water drinken, elke 2 dagen nieuwe kussenslopen, stoppen met roken, maar niks lijkt te helpen…

  Wat zou je mij aanraden? En heeft het nut om naar de huisarts te gaan hiermee? Ik vind het zelf namelijk nogal overdreven, maar het is toch wel erg vermoeiend om er na al die jaren nog steeds echt last van te hebben..

  Alvast bedankt!

  Groeten,

  Bart

  • author-avatar
   Jetske november 5, 2015 (17:00)

   Beste Bart,

   Vervelend dat je last hebt van acne. Acne is een verzamelnaam en omvat eigenlijk alle soorten onzuiverheden. Ik adviseer je om te stoppen met scrubben. Scrubben kan de acne namelijk alleen maar verergeren. Er is een mildere manier om dode huidcellen weg te halen, namelijk met een exfoliant met salicylzuur. Je zou eventueel naar de apotheek kunnen gaan voor benzoylperoxide.
   Verder is het belangrijk om te kijken naar de huidverzorging. Een huid met acne is per definitie een gevoelige huid en moet ook zo behandeld worden. Vermijd daarom producten met irriterende ingrediënten zoals parfum. Er zijn ingrediënten die bewezen effectief zijn bij acne, denk bijvoorbeeld aan salicylzuur, vitamine C, niacinamide en zoethoutwortel.
   Lees onderstaande blog maar eens door; je zal merken dat met de juiste huidverzorging je huid al rustiger wordt.
   https://www.dr-jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770

   Groetjes Jetske

 • Femke januari 13, 2015 (15:54)

  beste Jetske,

  Ik ben 15 en heb sinds ongeveer een jaar last van puistjes, maar alleen op het midden van m n voorhoofd, verder bijna nergens. (op puistjes op m n kin na met ongesteldheid). het zijn niet eerder een soort van bultjes, maar wel opvallend. Ik kan er natuurlijk niet van af blijven en ga ze uitknijpen, soms komt er pus uit soms ook niet en dan worden ze natuurlijk alleen maar groter : ). ik heb al van alles geprobeerd van vichy tot tea tree en veel water drinken, als ik tea tree gebruik worden de puistjes een soort harde schilfers gaan ze zo weg, maar dit is natuurlijk geen oplossing. ik hoop dat je misschien advies kan geven :).

  groetjes Femke

 • Anne november 16, 2014 (09:52)

  Beste Jetske,

  Ik heb nu al 2 jaar. last van acne op me rug en gezicht. Na allemaal cremetjes en andere medicatie te gebruiken (wat niet hielp) heb ik van mijn dermataloog roaccutane gekregen. Ik gebruik dit nu 2 maanden, mijn dosis is bij de tweede maand verhoogd van 10 naar 30 mg. Ik krijg nu nog steeds puisten op me gezicht en zelfs op plekken waar ik normaal geen puisten kreeg. Is dit normaal? Ik had namelijk begrepen dat het de 1e twee weken alleen erger zou worden…of komen er pas geen puisten meer na 6 maanden? Daar naast vroeg ik me af of ik wel naar een schoonheidsspecialiste mag gaan in combinatie met roaccutane? Of kan ik beter mn puistjes niet door haar laten uitknijpen, maar dan ben ik weer bang dat die ontstekingen een litteken worden. Ten slotte vroeg ik me af wat voor huidverzorgingslijn voor mij op dit moment goed is, aangezien mijn huid heel erg droog is geworden door deze medicijnen.

  Alvast Bedankt!

  Groetjes Anne

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:30)

   Beste Anne,

   Ik vind het heel lastig om op afstand hier advies over te geven, zeker ook omdat je al onder behandeling bent bij een dermatoloog. Ik zou je in dit geval toch willen adviseren hierover contact op te nemen met je eigen dermatoloog.      

   Groetjes Jetske

 • Ziara september 26, 2014 (20:29)

  Hallo Jetske,

  Ik ben sinds een korte tijd gestopt met de diana pil. Deze heb ik 5 jaar geslikt en tussendoor ben ik al een keer gestopt. Binnen de kortste keren zat ik weer helemaal onder. Nu begint mijn huid ook al vetter te worden en heb ik heel veel kleine bultjes op mijn voorhoofd, waardoor ik weer erg onzeker ben van mezelf. Ik ben bang dat dit erger gaat worden. Ik smeer er nu Benzoylperoxide en Acid a vit, maar dit werkt ook niet. Een huidspecialist raad nu een creme van PCA aan. Kent u dit en weet u of dit werkt? Heeft u misschien andere tips?

 • Peter september 16, 2014 (18:45)

  Hallo dr. Jetske,

  Ik heb benzoylperoxide gekocht met een percentage van 5% maar nu wil ik met een lage percentage beginnen. Zou ik de benzoyl peroxide eventueel kunnen verdunnen met bijvoorbeeld zwitsal babylotion?

  • Jetske oktober 2, 2014 (13:58)

   Beste Peter,

   Je kunt aan je apotheek vragen of ze een percentage van 2,5% hebben. Dit werkt bijna even goed maar de kans op irritatie is wat kleiner.

   Groetjes Jetske

 • Peter september 16, 2014 (18:45)

  Hallo dr. Jetske,

  Ik heb benzoylperoxide kocht met een percentage van 5% maar nu wil ik met een lage percentage beginnen. Zou ik de benzoyl peroxide eventueel kunnen verdunnen met bijvoorbeeld zwitsal babylotion?

 • levi augustus 9, 2014 (02:03)

  Beste dr jetske

  Ik heb veel last van veel witte mee eters over heel mij gezicht+hoe kan het anders ook van onstekingen .Nu ik ben naar de dermatoloog geweest en hij heeft clindamycine en tretoine 0, 025% gel voor geshreven .ik ben daar 2weken mee in behandeling.Maar ik zie jammer genoeg ng geen verbetering .

  Hij heeft niks gezegt hoe lang dit zou kunnen duuren tot ik resultaat daar van zie ?? mijn huid blijft er wel vettig uitzien . Ik heb geen irritatie of peeling van de gel nu hoop ik of jij daar meer info kan over geven. Vb waneer ik daar resutaat zou moeten beginnen zien ?

  Alvast bedankt

  Mvg

  • Jetske augustus 26, 2014 (14:19)

   Beste Levi,

   De behandeling van acne is een zaak van een lange adem. Je zou zeker enkele weken moeten wachten totdat je resultaat begint te zien. Het kan zelfs eerst iets erger worden. Nog even geduld dus!

   Groetjes Jetske

 • Myrthe juli 14, 2014 (12:34)

  Beste Jetske,

  Ik reageer even op een oud artikel, maar volgens mij altijd actueel.

  Zelf ben ik inmiddels 31 en heb ik al jaaaaren last van acne, in meer of mindere mate. Ik heb alles geprobeerd tot en met Roaccutane kuren. Ik ben onder behandeling geweest bij een specialist, dit mocht ook niet baten en uiteindelijk was ik dus uitbehandeld .

  Een jaar geleden is er bij mij vervolgens geconstateerd dat ik PCOS heb, wat mijn acne dus veroorzaakt (en nog veel meer).

  Wat een last is er van mijn schouders gevallen toen ik er eindelijk achterkwam wat de oorzaak is van mijn acne. Het is voor mij beter te accepteren nu ik weet waar het vandaan komt en dat het iets is wat de komende jaren in ieder geval niet zal verdwijnen. Ik kan alleen proberen (oa met voeding) om het een beetje onder controle te houden.

  Waar ik wel een best boos om ben geworden, is het feit dat geen enkele dokter, huidtherapeut of dermatoloog zich ooit de link met PCOS heeft gelegd (of heeft willen leggen). Als ik dit jaren eerder had geweten had het mij een hoop frustratie kunnen besparen (en een jaar proberen zwanger te worden).

  Misschien is het een idee om hier eens een artikel over te schrijven, ik ben erg benieuwd naar jouw eventuele ervaring met dit onderwerp, aangezien er wat hardnekkige symptomen zijn die zich via de huid uiten (acne, overbeharing).

  Groetjes Myrthe

  • author-avatar
   Jetske juli 25, 2014 (10:45)

   Beste Myrthe,

   Fijn om te lezen dat je weet wat de oorzaak is van je acne, wel vervelend dat het zo lang heeft moeten duren. Het is zeker een interessant onderwerp, wellicht dat ik er in een blog meer aandacht aan ga besteden!

   Groetjes Jetske

 • Kim mei 24, 2014 (20:54)

  beste jetske

  ik ben net 13 jaar oud, en heb al meer dan 1,5 jaar last van acne. ik ben er erg onzeker van geworden en baal er enorm van. ik gebruik allemaal jetske-proof producten. maar het helpt allemaal niet. ik heb daarom ook een vraag over hoe dokters het aanpakken, weet jij dat toevallig?

  groetjes, Kim

 • Kim mei 24, 2014 (20:53)

  beste jetske

  ik ben net 13 jaar oud, en heb al meer dan 1,5 jaar last van acne. ik ben er erg onzeker van geworden en baal er enorm van. ik gebruik allemaal jetske-proof producten. maar het helpt allemaal niet. ik heb daarom ook een vraag over hoe dokters het aanpakken, weet jij dat toevallig?

  groetjes, Kim

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (11:03)

   Beste Kim,

   Het zou ook om een gist kunnen gaan. Dit behandel je weer anders dan acne. Zou je een foto kunnen sturen naar jetske@dr-jetskeultee.nl?

   Groetjes Jetske

 • Lieke mei 15, 2014 (15:34)

  Bedankt voor uw reactie! Ik vermoed dat het de differin is, bent u bekend met het fenomeen purging ? Ik weet niet zeker of dit klopt, maar het lijkt alsof ik dit nu doormaak met de differin.

  Hartelijk dank voor uw reactie.

  Groetjes, Lieke.

  • author-avatar
   Jetske juni 4, 2014 (14:11)

   Beste Lieke,

   Het zou inderdaad kunnen dat puistjes even verergeren. De behandeling van acne is er helaas een van lange adem, maar ik zou het voorlopig even volhouden. Je kunt uiteraard altijd even contact opnemen met je huisarts.

   Groetjes Jetske

 • Lieke april 28, 2014 (20:48)

  Beste Jetske,

  Ik heb al jaren last van acné. Afgelopen zomer was mijn huid voor het eerst in jaren puistjes vrij en voelde ik mij erg gelukkig. Al mijn huidverzorging is Jetske-proof. In augustus ben ik gestopt met de pil en in oktober kreeg ik weer last van acné. Hiervoor slik ik nu al geruime tijd antibiotica, smeer ik met differin. Dit heeft middelmatig effect. In april ben ik weer begonnen met de Diane pil en mijn huid is slechter dan ooit. Is dit normaal? Wordt de acné even erger bij het begin van de pil? Ik kan met niet herinneren dat het ooit zo erg was, al heb ik al jarenlang acné gehad dus gradaties zijn moeilijk in te schatten. Wel weet ik dat ik onderhuidse ontstekingen heb en erg veel kleine puistjes op het voorhoofd, zijn er meer mensen die dit hebben ervaren bij de Diane pil?

  • author-avatar
   Jetske mei 2, 2014 (15:50)

   Beste Lieke,

   Als je net begonnen bent met de pil zal dit niet direct invloed hebben op je acne. Pas na ongeveer drie maanden kan je het eventuele effect zien. Wellicht dat je net in die periode een uitbraak hebt gehad wat niet direct met de pil te maken heeft gehad. Houd het even in de gaten en neem anders weer contact op met je huisarts.

   Groetjes Jetske

 • Isis januari 3, 2014 (15:24)

  Rozenbloesem lotion, Argan olie en Kama ayurveda zeep.

  Sorry, het was een beetje onleesbaar.

 • Isis januari 3, 2014 (15:20)

  Hallo Jetske,

  Ik gebruik de volgende (natuurlijke) producten:

  Rozenbloesem lotion

  Argan olie

  Kama ayurveda zeep

  Nu vroeg ik me af of deze producten wel goed zijn bij acne, want ik heb nog niet veel verschil gemerkt.

  Groetjes, Isis

  • Isis januari 3, 2014 (15:22)

   Rozenbloesem lotion, Argan olie en Kama ayurveda zeep. Sorry, het was een beetje onleesbaar.

 • Anoniem januari 2, 2014 (19:26)

  Ik heb al bijna 2 jaar acne, het komt vooral op in mijn periode. het zijn meer rode vlekken en met daar omheen puistjes en bultjes. ik wil hier echt vanaf ik ben al overgestapt naar een milde cleanser van dokter van der hoog. En ik heb al meerdere dingen uitgeprobeert zoals slakkenslijmgel. Niks heeft tot nu toe geholpen. ik wil liever niet aan de pil. wat moet ik nou doen?

  • author-avatar
   Jetske januari 7, 2014 (14:29)

   Beste Anoniem,

   Acne is er in vele soorten en gradaties, er zijn ook verschillende behandelingen. Het is belangrijk om milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten. Verder zijn ingrediënten als vitamine C en niacinamide erg geschikt. Niacinamide werkt o.a. ontstekingsremmend en talgregulerend. Je zou ook een exfoliant op basis van salicylzuur kunnen gebruiken. Het zorgt ervoor dat dode huidcellen makkelijker loskomen en houdt de poriën schoon. Benzoylperoxide zou je er ook naast kunnen gebruiken. Het wordt al lang ingezet in de behandeling van acne. Het doodt de bacterie p. Acnes. Het is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Mocht dit niet voldoende zijn zou een crème met antibiotica kunnen helpen. Lees er ook meer over op mijn volgende blog: http://jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491. Verwacht niet te snel resultaat, de behandeling van acne is er een van lange adem.

   Groetjes Jetske

 • Koster december 17, 2013 (12:47)

  Hallo,

  Ik ben 20 jaar en ik heb al heel lang last van puistjes.

  Ik heb jaren lang lotion gebruikt met alcohol erin.

  Ik las dat dit erg slecht is voor je huid en mijn huid is er ook erg vettig door geworden daarom ben ik overgegaan op producten zonder alcohol, maar ik heb nog niet de goeie gevonden. Ik heb nu een vette en gevoelige huid en ik wilde daarvoor de volgende producten gaan gebruiken:

  EffaclarDuo:

  AQUA / WATER

  GLYCERIN

  CYCLOHEXASILOXANE

  HYDROGENATED POLYISOBUTENE

  NIACINAMIDE

  ISOPROPYL LAUROYL SARCOSINATE

  AMMONIUM POLYACRYLDIMETHYLTAURAMIDE / AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE

  SILICA

  METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER

  SODIUM HYDROXIDE

  SALICYLIC ACID

  NYLON-12

  ZINC PCA

  LINOLEIC ACID

  PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE

  CAPRYLOYL GLYCINE

  CAPRYLOYL SALICYLIC ACID

  CAPRYLYL GLYCOL

  PIROCTONE OLAMINE

  MYRISTYL MYRISTATE

  POTASSIUM CETYL PHOSPHATE

  GLYCERYL STEARATE SE

  PARFUM / FRAGRANCE

  en als lotion Effaclar Eau Micellaire:

  AQUA / WATER

  HEXYLENE GLYCOL

  GLYCERIN

  POLOXAMER 188

  ZINC PCA

  SODIUM LACTATE

  DISODIUM COCOAMPHODIACETATE

  DISODIUM EDTA

  CITRIC ACID

  DIHYDROCHOLETH-30

  IODOPROPYNYL BUTYLCARBAMATE

  POLYAMINOPROPYL BIGUANIDE

  Zijn deze producten goed voor mijn huidtype en denkt

  u denkt u dat ze kunnen werken?

  • author-avatar
   Jetske december 30, 2013 (11:24)

   Beste Koster,

   Omdat je last hebt van acne is het belangrijk milde producten te gebruiken. Gebruik alleen producten waarvan de werkzaamheid is bewezen. In het eerste product zie ik niacinamide staan, dit ingrediënt werkt o.a. talgregulerend. Het is pas goed werkzaam vanaf 3 a 4%. Verder zie ik ook salicylzuur, dit ingrediënt is vet oplosbaar en zorgt ervoor dat de dode huidcellen makkelijker loskomen. Het is wel belangrijk dat de pH-waarde tussen de 3 en 5 ligt, anders is het ingrediënt niet werkzaam. Dit zou je kunnen navragen bij het desbetreffende bedrijf. Het is jammer dat er parfum in zit, dit ingrediënt is nummer een allergeen. Je kunt beter kiezen voor een product zonder parfum. Je kunt ook eens kijken op de volgende blog, hier vind je producten die ik adviseer: http://www.jetskeultee.nl/productadvies.

   Je kunt een milde cleanser gebruiken, een exfoliant op basis van salicylzuur en een moisturizer met vitamine C en niacinamide. Mocht dit niet voldoende zijn kan je ernaast bijvoorbeeld benzoylperoxide gaan gebruiken. Lees het ook allemaal nog eens na op de volgende blog: http://jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491.

   Succes!

   Groetjes Jetske

 • Katleen november 12, 2013 (11:58)

  Hallo,

  ik ben 36 jaar en vecht al sinds mijn 16de met acné. Ik heb toen een lange periode de diane pil gebruikt, waardoor het probleem wel opgelost was, maar daar ben ik 11 jaar geleden mee gestopt en de acné leek redelijk onder controle. Tot ik zwanger werd. Vooral tijdens mijn 2de zwangerschap heb ik erg veel last gehad en sindsdien lijkt mijn huid weer veel gevoeliger voor acné. Ik heb enkele antibioticumkuren gevolgd die enorm goed hielpen, maar na de kuur kwam de acné weer zeer snel op zoals voordien. Mijn huidarts heeft me toen een roaccutanekuur laten volgen en het probleem leek van de baan. Althans voor 2 jaar, daarna heb ik weer last gekregen, maar nu situeert het probleem zich niet meer op mijn voorhoofd en ook de zwarte meeëters zijn intussen verdwenen. Nu is het mijn hals, de zone onder mijn oren en de kaaklijn. Het zijn vooral gesloten comedonen en ik geef toe dat ik zeer moeilijk aan de verleiding kan weerstaan om er aan te prutsen.

  Ik gebruik s morgens steeds een crème van la roche posay (effaclar K) en een aangepaste reinigingsgel (ook van het effaclar gamma) s avonds gebruik ik Hydracid c20 van SVR. Ik vraag me af wat ik nog meer kan doen? Momenteel ben ik ook begonnen met zinktabletten. Ook vraag ik mij af of Arganolie zou kunnen helpen.

  Alvast bedankt voor het antwoord

  • Peter november 12, 2013 (20:33)

   @Katleen

   Je zou eens kunnen proberen of een van de producten die Jetske bij productadvies heeft staan beter voor je werkt. De producten van La Roche Posay die je noemt bevatten toch wel wat irriterende stofjes. Dus een vervangende cleanser en moisturizer zou je kunnen proberen: http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-cleanser/obj7777451 en http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-moisturizer/obj7777444. Verder werkt het gebruik van een exfoliant met salicylzuur vaak erg goed, deze smeer je s avonds op je huid na de cleanser en voor de moisturizer. De huisarts kan eventueel nog vitamine a zuur voor schrijven (in plaats van de exfoliant), dit werkt ook goed tegen acne.

 • Julia oktober 31, 2013 (18:45)

  Hi Jetske,

  Ik kwam via via op jouw website. Ik ben nu 23 en had nooit echt heel erg last van puistjes. Ik had alleen tijdens mijn stage periode in hetjaar 2010 erg last van pukkels en ontstekingen op mijn wangen. Verder nergens. Dat was toen erg vervelend. Op een gegeven moment ben ik aan de Diane pil gegaan. Toen had ik nul pukkels meer. Ik ben daar sinds maart 2013 mee gestopt, vanwege de slechte berichten. Nu heb ik laatst in augustus een neoderma peeling gedaan, omdat ik al wat vaker last had van een onregelmatige huid. Iets wat ik dus niet gewend was en ook echt heel erg vind. Daarna is het eigenlijk alleen maar erger geworden. Het rare is dat het ook alleen op mijn linkerwang zit, grove porien, zwarte puntjes en echt 5 kleine pukkeltjes elke keer. Ook op mijn kin is het ietwat onrustig. Je ziet gewoon dat ik aan die kant een onzuivere huid heb, en ik doe modellenwerk dus het is echt niet oke dat ik dat heb. Ik gebruik nu Shiseido huidspullen, soms Dove beauty cleansin en ik heb clearacil pads gehaald. Ook smeer ik zinkzalf op mijn pukkels, dat houdt het wat rustig. Echter wil ik er gewoon helemaal vanaf. Ik drink al 2 liter water per dag en probeer heel gezond te eten, dus daar kan het ook niet echt aan liggen.

  Wat adviseer jij mij? Naar de huisarts gaan? Ik word er gewoon heel erg onzeker van en het past ook helemaal niet bij mijn huid zoals ik em ken. Ik kreeg altijd complimentjes dat mijn huid zo goed was. En nu is het helemaal omgedraaid. Vooral mijn linkerwang is een zorg.

  Ik hoop dat je me kunt helpen, ik ben je eeuwig dankbaar!

  Groetjes,

  Julia

  • Daphne oktober 31, 2013 (19:19)

   @ Julia

   Wat ik me afvraag, vanwege het feit dat vooral de linkerkant van jouw gezicht wordt getroffen door onzuiverheden, of je wellicht ergens op reageert. Lig je misschien vooral op de linkerkant van je gezicht als je slaapt? Misschien is je kussen met een middel gewassen waar je huid niet goed tegen kan? Of zit je misschien vaak met je hand aan de linkerkant van je gezicht en kin?

   Het is me niet duidelijk welk product je gebruikt van het merk Shiseido waardoor ik de ingrediëntenlijst niet kan nagaan. Wellicht kun je de ingrediëntenlijstjes van de producten die je gebruikt, hier plaatsen? Dan kunnen we met je meekijken of er irriterende ingrediënten in zitten. In elk geval zitten er in alle face-producten die ik hier vind alcohol en parfum (fragrance). Alcohol en parfum irriteren de huid. (zie http://www.cosmetic-ingredients.net/product.php?brand=595&type=Cleanser)

   Voor zo ver mij bekend bevatten de producten van Dove ook allemaal parfum. Volgens Jetske kun je producten met parfum maar beter vermijden omdat veel mensen daarvan reacties in hun huid krijgen.

   Hierboven, op 9 augustus 2013, schrijft Peter ook al dat Clearasil helaas geen goede keuze is voor een gevoelige huid die de acné huid is.

   Al met al denk ik dat jouw huidverzorgingsregime flink kan worden aangepast en dat je dan na een paar maanden wellicht weer een rustige huid kunt hebben.

   Producten zonder irriterende ingrediënten die Jetske aanraadt, kun je hier vinden, zie http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314

   Succes!

 • Sefer acar september 21, 2013 (22:37)

  goeie avond hoe moet ik me verzorgen tegen puisten wat moet ik eten s morgens of s avonds kuntge me helpen aub?

  • author-avatar
   Jetske oktober 3, 2013 (11:41)

   Beste Sefer, ik zie dat je vraag inmiddels beantwoord is per e-mail!

   Groetjes Jetske

 • Frederique augustus 29, 2013 (14:44)

  Beste Jetske,

  Ik heb sinds een tijdje al jou producten, ik vind ze erg prettig, de zoonebrandcreme vind ik wel erg vet waardoor ik zo n glimmend gezicht krijg.

  Echter heeft mijn dochter van 9 steeds vaker puistjes met witte puntjes op haar neus.

  Wat is voor haar het beste om te doen aangezien een kinderhuid heel anders is dan een volwassenen huid.

  Wat zijn eventueel producten die je kan aanbevelen.

  MVG

  Frederiqu

 • Aafke augustus 21, 2013 (19:33)

  Hoi Jetske,

  Is het erg als er Talc in een gezichtspoeder zit? Zou het mijn acne aantasten?

  Groetjes Aafke

 • Peter augustus 9, 2013 (20:01)

  @Laura

  Weet je ook nog wat de dermatoloog allemaal heeft voorgeschreven? Als je roaccutane al geprobeerd hebt, en misschien benzoylperoxide dan kan ik je dat bijvoorbeeld al niet meer aanraden.

  Clearasil is inderdaad geen goede keuze, maar de tea tree lijn van de body shop helaas ook niet. Ook bij acne moet je juist milde producten uitzoeken. De reinigers die Jetske aanraadt zijn zeker beter keuzes. Probeer een milde ph-huidneutrale facewash te vinden die parfumvrij is. Wanneer je huid vet is kun je daarna een toner als moisturizer gebruiken, is je huid uitgedroogd (door de zalfjes misschien) probeer dan een goede barriereherstellende creme (je kunt kijken naar stofjes als zoethoutwortel, quercetin, panthenol, niacinamide, groene thee etc).

  Goede behandel methodes zijn onder andere benzoylperoxide, vitamine a zuur, antibiotica (erytromecine bijv.) of een salicylzuur exfoliant. In principe hoeft de bb-creme geen probleem te zijn, probeer wel te letten op de te vermijden stoffen.

  http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-cleanser/obj7777451

  http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

  http://jetskeultee.nl/26-geurstoffen/obj7777447

 • Laura augustus 9, 2013 (18:01)

  Beste,

  Ik heb al 3 jaar last van acne, en ik begin het echt beu te geraken. Ik heb al vanalles geprobeerd, eerst ben ik begonnen met clerasil producten maar die werkten niet, uitiendelijk naar de dermatoloog gegaan, ik kreeg pillen voorgeschreven die wel hielpen met grote ontstekingen. Ik heb ook al verschillende zalfjes voorgeschreven gekregen en nu is mijn huid wat beter, de grote ontstekingen zijn weg, ik heb enkel nog kleine puistjes, maar heel erg veel rode vlekjes (littekens denk ik?) en ontzettend veel mee-eters. Ik heb heel erg grote porien. Nu heb ik bij the body shop producten met tea tree gekocht. Tea tree face wash en tea tree face mask. Ik moet elke dag mijn gezicht wassen met de face wash, en 1 keer per maar het gezicht masker. Ik gebruik het nu al 5 dagen en het is precies alleen maar erger geworden. Moet ik hier mee doorgaan of er mee stoppen? Ik heb namelijk wel heel veel postieve reacties gelezen op het internet van de tea tree lijn van the body shop. Ook zou ik willen vragen wat u me zou aanraden van producten, die écht zouden helpen. Ik heb namelijk al zoveel geprobeerd dat ik echt helemaal wanhopig en hopelijk ben geworden. Ik word echt heel ongelukkig van mijn acne. Ik gebruik nu bb-creme van garnier om de rode vlekjes wat de bedekken. Ik denk niet dat dit echt gezond is voor mijn huid, omdat die dan niet echt kan ademen, maar het blijkt wel beter te zijn dan foundation, en ik voel mij veel beter met wat dekking op mijn gezicht dan zo op straat te durven lopen, want dan voel ik mij echt veel te onzeker. Heel erg bedankt alvast.

 • Kato juli 26, 2013 (11:02)

  Beste Jetske,

  Ohja en ik wilde nog even melden dat ik geen melkproducten eet/drink omdat ik deze niet kan verdragen. En ik gebruik ook geen make-up, uitsluitend mascara, omdat ik van puur natuur houd 🙂

  Met vriendelijke groet,

  Kato

 • Kato juli 26, 2013 (10:55)

  Beste Jetske,

  Wat fijn dat ik hier terecht kan met mijn vragen!

  Ik heb een erg droge huid, soms vallen de schilfertjes er bijna vanaf. S morgens was ik mijn gezicht met een Aloe gentle facial wash van de body shop. (Deze beschikt over de volgende ingredienten: Aqua (water), Aloe barbadensis (aloë-veragel), Sodium Cocoamphoacetate, Pentylene Glycol, Sorbitol, Disodium Cocoyl Glutamate, Butylene Glycol, Glycerin (glycerine), Citric Acid (citroenzuur), Sodium Laureth Sulfate, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Sodium Cocoyl Glutamate, Dimethicone Copolyol, Ascorbyl Palmitate, Lecithin (lecithine), Tocopherol (vitamine E). Dit maakt mijn huid wel schoon maar ook weer heel droog, dus dan smeer ik er een creme met vitamine E op van the body shop; (Volgens mij is het deze: Aqua (water), Isopropyl Palmitate, Butyrospermum parkii (sheaboter), Mica, Sorbitol, Triethanolamine, Caprylic/Capric Triglyceride, Cera Alba (bijenwas), Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Carbomer, Phenoxyethanol, Steareth-2, Steareth-21, Tocopheryl Acetate (vitamine-E-acetaat), Methylparaben, Disodium EDTA, Parfum, Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben, Propylparaben, Citronellol, Alpha-Isomethyl Ionone, Linalool, Geraniol, Limonene, Citral, Benzyl Alcohol, Eugenol, Farnesol, kleurstoffen: CI 77891, CI 14700.

  Echter heb ik niet het gevoel dat deze werkt; mijn neus blijft erg droog en mijn voorhoofd wordt er juist iets vettiger door.

  Ik heb vooral puistjes, en af en toe rode vlekjes rond mijn mond en mijn mond hoeken. Op de rest van mijn gezicht komen eigenlijk geen puistjes voor.

  Voor de rest weet ik dat ik wel redelijk gevoelig ben voor standaard producten, zo kan ik niet tegen alle wasmiddelen; bijv. ariel wasgels; bijv. dove en gezichtproducten; bijv. nivea. (Wat volgens mij redelijk aggresieve producten zijn). Heb jij misschien een tip voor mij?

  Met vriendelijke groet,

  Kato

 • Soof juli 3, 2013 (10:13)

  @Peter

  Bedankt voor je hulp, ik ga zeker even verder kijken!

 • Peter juni 27, 2013 (16:21)

  @Soof

  Dr van der hoog zit in een potje en de volledige ingredientenlijst weet ik niet. Je kunt ook de dermolin creme gebruiken bijvoorbeeld, maar een andere goedkope creme in tube of pompje zonder irriterende stoffen kan ook.

  Inderdaad zijn er veel apothekers die niet zelf cremes samenstellen, bij mij zit er ook maar 1 in de buurt die dat nog wel doet. Je kunt eens verder rondvragen misschien.

 • Soof juni 27, 2013 (12:31)

  @Peter

  Bedankt voor de snelle reactie,

  Zou ik het ook met een dagcreme van dr hoog kunnen mengen? Bijvoorbeeld de Hypo Sensitive dagcrème van dr van der hoog?

  Ingredients:

  Imindinyl (Tamarinde-extract)

  Panthenol (Pro-Vitamine B5)

  Allantoïne

  Mineralen (magnesium en zink)

  Sepilift (DPHP)

  Cetomacrogol (vaseline) werkt niet goed bij mij, heb het namelijk wel eens geprobeerd.

  Heb ik de enige apotheek die niet zelf mengt of heeft iemand anders daar ook nog ervaring mee? (Ik las namelijk op een ander forum, dat wel heel veel mensen een apotheek hadden die voor hun de 5% benzoyl peroxide wilde mengen)

 • Peter juni 26, 2013 (16:45)

  @Soof

  In de apotheek gebruiken ze vaak lanette creme of cetomacrogol creme om werkstoffen in op te lossen, misschien dat je dat kunt gebruiken om de benzoylperioxide iets te verdunnen op de huid. Let er wel op dat de lanettewas geen sodium lauryl sulfate bevat, er zijn versies met sls en propylene glycol, maar ook versies zonder. In principe is elke andere milde creme zonder irriterende stoffen ook een optie.

 • Soof juni 26, 2013 (13:42)

  Beste Jetske, sinds een jaar heb ik nogal last van acne, en heb al heel wat lijnen (ook de slechte zoals clearaseal, garnier) geprobeerd. Ik denk nu eigenlijk dat benzoyl peroxide wel iets voor mij is, maar …. bij mijn huisarts hebben ze het alleen in 5 en 10%. Ik wil echter de 2.5% variant aanschaffen, dus ik vroeg aan de apotheker of ze het konden mengen met een neutrale creme, maar dat wilde ze helaas niet… Nu denk ik erover na om toch de 5% variant te halen en hem dan zelf te mengen. Alleen waar ik nu dus mee zit: met wat voor creme moet ik hem mengen?? Ik zit nu best wel erg met deze vraag en tot nu toe heb ik het antwoord niet.. Wat denkt u?

 • Ilker yildiz mei 21, 2013 (23:24)

  Hey , ik heb een probleem met puisten wa moet ik doen om mijn puisten weg te krijgen ?

 • E mei 10, 2013 (11:29)

  Beste Jetske,

  Ik heb vandaag van de dokter erytromecine eryacne zalf gekregen. In de bijsluiter staat dat ik dit twee keer per dag moet opsmeren. Mijn vraag is, kan ik als ik dit in de ochtend heb opgesmeerd hierna nog make-up opdoen? Ik weet dat het zielig klinkt maar zonder make-up durf ik gewoon niet naar buiten vanwege mijn acne

  Groetjes E

 • E mei 10, 2013 (11:29)

  Beste Jetske,

  Ik heb vandaag van de dokter erytromecine eryacne zalf gekregen. In de bijsluiter staat dat ik dit twee keer per dag moet opsmeren. Mijn vraag is, kan ik als ik dit in de ochtend heb opgesmeerd hierna nog make-up opdoen? Ik weet dat het zielig klinkt maar zonder make-up durf ik gewoon niet naar buiten vanwege mijn acne

  Groetjes E

 • Peter mei 7, 2013 (12:45)

  @Lies

  Aangezien je overdag bb cream, concealer en poeder gebruikt, zou ik s avonds wel je gezicht wassen met een milde, ph-huidneutrale gezichtreiniger. Deze mag niet uitdrogen en let op de te mijden stofjes van Jetske. Het is beter om make-up op waterbasis te gebruiken.

  Misschien kun je de ingredienten van Formula 10.0.6 nog posten, of je moet zelf even nagaan of er geen irriterende stofjes in zitten. Ik weet niet hoe je huid voelt nadat je hem hebt gewassen met water, maar als hij dan ook al droog voelt is het wel verstandig om ook s avonds een milde creme te smeren, Wanneer je huid erg droog is zal deze ook meer geactiveerd worden talg aan te maken.

  En als je denkt om naar de huisarts te gaan, altijd doen! Misschien kan hij je helpen en hij kijkt echt niet raar op als je hiermee zit. Er zijn genoeg opties die hij kan adviseren, benzoylperoxide, salicylzuur, tretinoine, erytromecine etc.

 • Lies mei 7, 2013 (10:36)

  Hoi Jetske,

  Ik ben 16 en ik heb al een paar jaar last van puistjes. Ik heb best een vette huid en soms juist heel droog…ik heb al heel veel producten geprobeerd, echt van alles en ik heb vroeger ook vaak puistjes uitgeknepen, waardoor ik nu allemaal van die stomme vlekjes heb die niet meer weggaan..

  Ik doe er nu gewoon helemaal niks meer, s avonds was ik mijn gezicht met koud water en s ochtends weer en dan doe ik er een moisturizer van formula 10.0.6 op, en dan bb cream, concealer en poeder..want ik ben gewoon te onzeker om zonder al die troep de deur uit te gaan…Ik weet echt niet meer wat ik moet doen want ik heb vanalles geprobeerd..

  Ik denk erover om naar de dokter te gaan, maar eigenlijk durf ik dat niet zo goed…Is het verstandig om naar de dokter te gaan?

  Groetjes, Lies

 • Ashley mei 4, 2013 (20:02)

  Beste Jetske,

  Ik ben 16 jaar en ik heb sinds november of december van die rode vlekjes van acne op mijn wangen, wat mij heel erg irriteerd. Ik heb zelf geen last van hevige acne, maar gewoon af en toe een puistje. Wat kan ik nou het beste doen, naar de huisarts of naar een Velthuis kliniek. De producten die ik nu elke dag gebruik zijn: Mario Badescu enzyme cleansing gel, Mario Badescu cucumber lotion( net 2 dagen in huis), de spot corrector van garnier, littekencreme van de kruidvat en een nachtcreme van de kruidvat.

  Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en dat u mij kunt helpen.

  Groetjes Ashley

 • Ashley mei 4, 2013 (19:40)

  Beste Jetske,

  Ik heb sinds november of december van die rode vlekjes van acne op mijn wangen, wat mij heel erg irriteerd. Ik heb zelf geen last van hevige acne, maar gewoon af en toe een puistje. Wat kan ik nou het beste doen, naar de huisarts of naar een Velthuis kliniek. De producten die ik nu elke dag gebruik zijn: Mario Badescu enzyme cleansing gel, Mario Badescu cucumber lotion( net 2 dagen in huis), de spot corrector van garnier, littekencreme van de kruidvat en een nachtcreme van de kruidvat.

  Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en dat u mij kunt helpen.

  Groetjes Ashley

 • Tessa april 15, 2013 (17:58)

  Hallo, ik heb een vraag ik heb iets raars onder me neus en ik weet niet of het acné is. Ik had in september een puistje opengekrapt en opeens bleef daar iets raars achter en het zit in me huid en het blijft rood. en op t huid zit ook nog iets ik wil echt dat het weg gaat maar het gaat gewoon niet weg. Ik word er gwn gek van. Weet u misschien wat ik kan doen of wat het is.

 • Tessa april 15, 2013 (17:55)

  Hallo, ik heb een vraag ik heb iets raars onder me neus en ik weet niet of het acné is. Ik had in september een puistje opengekrapt en opeens bleef daar iets raars achter en het zit in me huid en het blijft rood. en op t huid zit ook nog iets ik wil echt dat het weg gaat maar het gaat gewoon niet weg. Ik word er gwn gek van. Weet u misschien wat ik kan doen of wat het is.

 • Marian april 9, 2013 (16:36)

  Hallo Jetske!

  Ik heb een vraag en ik hoop dat u me er mee kan helpen. Ik had atijd al wel een beetje last van acne, maar niet heel erg. Vorig jaar ben ik drie maanden in de tropen geweest en daar is het erg verergerd. Toen ik terugkwam had ik allemaal ontstekingen. Ik ben toen naar de dokter geweest en gebruik nu een soort waterstofcreme. Dit heeft wel geholpen, maar mijn huis is niet weer zo als eerst geworden. Ik ben nu weer terug in de tropen en mijn huid is gelijk weer verslechterd. Ik heb veel meeeters over mijn hele gezicht en ook een paar hele dikke rode pukkels die ook niet echt meer weggaan. Ze zitten helemaal in mijn huid.

  Hebt u enig idee wat ik hier nog aan doen? Ik was mijn gezicht twee keer per dag en ik gebruik mijn waterstofcreme…

  Ik hoop dat u nog wat tips hebt. Ik kan hier verder geen producten kopen in de winkel omdat het allemaal heel anders is.

  Groetjes Marian.

 • Isabelle maart 27, 2013 (14:21)

  Hallo, jetske,

  Ik ben 15 jaar en heb denk ik al zo n anderhalf à twee jaar last van acne. (Het begon klein, eerst met mee eters rond de neusvleugels, toen beetje vette t zone, daarna puistjes als ik ongesteld ben etc.) alleen is het de laatste 2 maanden veel erger geworden. Misschien komt dat omdat ik steeds minder benzoylperoxide ging gebruiken? Ik denk dat ik dat ongv. een jaar heb gebruikt. Ik kreeg opeens van die pijnlijke onderhuidse bulten/puisten die echt heel lang op mijn huid bleven. Ook krijg ik snel littekens en als het puistje wegtrekt, blijft het heel lang rood. Zelfs als ik niet aan mijn puistjes zit.

  Mijn huid reinig ik nu met de acne facewash van biodermal, de Olaz verfrissende Tonic essentials en gebruik ik de vichy aqualia thermal of aloë Vera gel op mijn gezicht.

  Hoe dan ook. Ik ging dus naar de huisarts. Daar kreeg ik Clindamycine voorgeschreven die ik elke ochtend op moet doen. (Cutaan gebruik). Ook zou ik in de avond weer benzoylperoxide (5%) gaan gebruiken.

  Verder had ik ook nog gevraagd over adapaleen (ofzoiets, een jongen op school had hele erge acne wat helemaal verdween omdat hij 3 crèmes gebruikte: benzoylperoxide, adapaleen en de derde wist ik niet meer. Hij was naar de huisarts gegaan). Zij vertelde me dat dat zeer heftig was en dat dat veel later werd gebruikt. Dus ik smeer nu sinds 2 dagen benzoylperoxide en clymdamicine.

  Dat moet ik een maand volhouden, is er geen resultaat, dan moet ik opnieuw een afspraak maken.

  Maar mijn huid was al vet in mijn t zone, maar door al dit spul heb ik het idee dag het steeds vetter wordt. Ook las ik dat clymdamicine alcohol bevat. Wat dus niet goed schijnt te zijn.

  Wat kan ik doen tegen die vette huid?

  Ook, staat er in de bijsluiter dat ik de clymdamicine moet aanbrengen nadat ik mijn huid heb gewassen met lauwwarm water. Ik vraag me dus af of ik het daarvoor ook met een milde biodermal zeep kan wassen (niet die voor acne, een andere, speciaal voor de gevoelige huid)

  Verder, moet ik de clymdamicine aanbrengen mbv een watje?

  En kan ik nadat ik de antibiotica heb aangebracht gewoon een crème dragen?

  Hopelijk kunt u mij helpen,

  Isabelle

 • annemarie maart 18, 2013 (18:33)

  Hallo,

  ik had al een stuk van je boek gelezen en dat beviel me meteen al! Nu zit ik ook met een AacneA probleem en zou ik er graag wat over willen vragen. Ik had tot mijn 13e ongeveer helemaal geen last van pukkeltjes, mee eters of wat dan ook, daarna kreeg ik allemaal van die kleine pukkeltjes op mAn voorhoofd. Daarvoor ben ik toen naar de huisarts geweest en die heeft me iets van antibioticum voorgeschreven dat heeft toen zeer goed geholpen! Alleen het kwam toen vanaf mAn 15e weer terug en dan niet e cht op mAn voorhoofd, maar vooral bij mAn kin en mond en rug. En nu ben ik 18 en heb ik nog steeds last vooral op dat gebied. Mijn wangen zijn eigenlijk helemaal acnevrij alleen soms van die rode vlekjes, dat was bij mij altijd zo het geval. Helaas heb ik nog een beetje op mn voorhoofd littekens, maar ik heb er niet vaak aan gezeten of uitgeknepen! Ik heb eerder de pil voorgeschreven gekregen, maar dit heeft eigenlijk helemaal niet geholpen! en nu gebruik ik duac acne gel van de dokter al 6 weken ong en ik zie dat mn huid wel wat is opgeknapt, maar ik blijf telkens zitten met rode vlekjes zodra de puistjes uidrogen en verdwijnen. Op mijn rug heeft het echt wonderen gedaan! Ik bedek dit meestal met wat poeder om die rode vlekjes wat minder op te laten vallen, maar ik weet dat dit niet altijd goed is. Foundation vermijd ik zoveel mogelijk. En nu sinds twee dagen heb ik opeens een rood bultje op mAn kin. Het voelt best pijnlijk aan, maar het jeukt absoluut niet. Ik ben bang dat het misschien een verschijnsel is van rosacuea?! Weet u misschien wat het zou kunnen zijn? Ik klaag al heel snel zodra ik een oneffenheid zie, maar het maakt me echt onzeker op school, ook al krijg ik wel complimenten dat ik een mooie meid ben. Ik kan mijn huid beschrijven als een vette huid, maar nu door het gebruik van duac acne gel als zeer droog en een beetje schilferig. Verder kan ik zeggen dat ik een matige vorm van acne heb. Ik weet eigenlijk niet wat ik nu het beste kan doen, voortzetten met dit middel of toch wat sterkers nemen? Want ik heb echt heel veel geprobeerd en bij het stoppen van een antibioticakuur kan het toch weer terug komen? En weet u misschien wat helpt tegen de rode vlekjes en littekens? Slakkencreme werd mij aangeraden, maar ik heb geen idee of dat wel goed is voor mijSorry van het lange verhaal, maar ik vind dit echt vervelend en vind mezelf ook lelijk geworden door die stomme puistjes. In ieder geval alvast heeel erg bedankt en ik hoop dat u me kunt helpen!

  Groetjes Marieke

 • Sandy november 16, 2012 (14:37)

  Hallo Jetske,

  Allereert wil ik je bedanken voor alle nuttige informatie op je site!!
  Ik vind het heel interessant om te lezen wat nou goed is voor de huid en wat je allemaal kunt doen om je huis mooi te houden op een zo natuurlijke manier.

  Ik ben 21 jaar en heb nu al ongeveer 3 jaar last van puistjes/bultjes op mijn wangen. Het gekke is dat ik die puistjes alleen heb op mn wangen. Verder heb ik het niet op mijn voorhoofd of neus of kin. De puisten op mijn wangen komen en gaan. Bepaalde tijden vallen ze erg op, worden ze groter en doen ze ook zeer. Maar er zijn ook tijden dat ze helemaal niet opvallen en heb ik er ook geen last van. Echter je ziet ze wel altijd zitten, de plek is nooit gaaf. Mijn huid is erg vochtarm en ook droog.

  Ik ben een jaar geleden bij de huisarts geweest en die gaf mij benzylperoxide. Ik las alleen dat dit voor jeugdpuisjes is en ook dat het de puisten uitdroogd. Nu heb ik het idee dat het bij mij niet alleen gaat om puistjes, maar meer om een probleem in de huid.

  Zou jij mij kunnen adviseren wat ik kan doen? en heb je enig idee wat mijn probleem is?

  Met vriendelijke groet,

  Sandy

 • Nien oktober 31, 2012 (14:03)

  Beste Jetske,

  Ten eerste bedankt voor al je goede informatie, ik heb veel meer inzicht gekregen in mijn huid.
  Nu heb ik een vraag. Ik begon rond mijn 13e met Eryacne en de dianepil, dit heeft toen geholpen maar ik bleef achter met veel rode vlekjes. Door het gebruik van Vichy Normaderm dagcreme is dit toen binnen twee jaar redelijk verminderd.
  Echter is mijn huid de afgelopen twee jaar weer verslechterd (ik ben nu 20), ik heb veel gesloten comedonen die zich een voor een ontpoppen tot een puistje. Er is dus uiteindelijk geen enkel moment waarop m n huid geheel rustig is, het blijft terugkomen.
  Ook heb ik het idee resistent te zijn geworden voor Eryacne.

  Ik ben nu net elke nacht tretionoine 0,02% creme gaan gebruiken, daaronder gebruik ik de Eryacne. Ook slik ik nog steeds de dianepil. Ik ga vandaag beginnen met salicylgel 6% maar ik kan ook de salicyllotion krijgen.
  Als huidverzorging gebruik ik de Enzyme Cleansing Gel van Mario Badescu: Deionized Water (Aqua),Glycerin,Papaya (Carica Papaya Fruit) Extract,Grapefruit (Citrus Grandis Fruit) Extract,Monomide,Triethanolamine,Methylparaben

  Daarnaast gebruik ik de Vichy Normaderm dagcreme, maar merk dat deze nog vrij uitdrogend is in combinatie met de medicatie.

  Denkt u dat dit een succesvolle combinatie kan zijn en ik eventueel de eryacne kan schrappen?
  (voornamelijk dus eigenlijk op deze punten: huidstructuur en rode vlekjes/littekentjes, preventie en bestrijding van gesloten comedonen en het bestrijden en voorkomen van de puistjes)

  Ik hoor het heel graag!

  Nogmaals erg bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  N

 • Suzanne oktober 18, 2012 (09:43)

  Hallo,

  Ik heb vanaf mijn pubertijd al last van matige acne. Vanaf mijn 18e is de acne langzaam minder geworden, maar heb ik wel last gekregen van seborroisch eczeem in mijn gezicht/haarlijn. Nu ben ik al jaren en jaren bezig om er achter te komen wat voor soort producten geschikt zijn. Zodra is producten voor de gevoelige huid gebruik (bijv. dr. v.d. Hoog) wordt mijn exceem minder, maar mijn acne weer erger. Zodra ik dan over ga op producten voor de onzuivere huid (bijv. Vichy Normaderm) wordt mijn eczeem weer veel erger. Ook is mijn huid vrij gevoelig en krijg ik redelijk snel reacties op producten. Ik moet dus eigen producten hebben die geschikt zijn voor een gevoelige huid, maar ook tegen onzuiverheden.
  Ik hoop dat u mijn wat verder kunt helpen na vele jaren zelf dokteren.

  Met vriendelijke groet,

  Suzanne

 • Marie oktober 1, 2012 (14:04)

  Hallo Jetske,

  Ik ben Marie, 24 jaar, en heb al sinds mijn 9 jaar (!) last van acne. Daar heb ik zowat een trauma aan overgehouden, en zelfs een compulsieve stoornis: Dermatillomanie (of skin-picking).
  Mijn huid vormt dus voor het grootste deel van mijn leven een enorm probleem. Als kind heb ik een Roacutanebehandeling ondergaan, wat toen goed hielp. Maar die kuur is te agressief voor de acne waar ik nu nog last van heb.
  Sinds de ontdekking van jou site heb ik me gestort op de zoektocht naar de ideale gezichtsverzorging, want ik wil niets liever dan een gezonde, mooie huid. Volgens jouw huidanalyse heb ik een normale tot vette, en gevoelige huid. Ik gebruik nu vooral The Body Shop producten: Aloe Gentle Facial Wash, Aloe calming toner, Aloe protective serum, en daarnaast La Roche Posay Anthelios Fluide Extreme SPF20 als zonnecreme.

  Vraagjes:
  – Kan dat serum van The Body Shop als make-up basis dienen? Door die dermatillomanie-stoornis durf ik namelijk de deur niet uit zonder make-up…
  – De parfumvrije Olaz Total Effects Dagcreme wordt verkocht als een anti-verouderingscreme. Kan ik als 24-jarige dit product ook gebruiken? En zou dit een betere make-upbasis zijn?
  – Ik overweeg om de Skin Perfecting 1% BHA Gel Exfoliant van Paula s Choice aan mijn huidverzorgingsroutine toe te voegen. Is dat een goed idee? Ook in combinatie met de Olaz dagcreme?
  – Is het gebruik van Vitamine A-zuur voor mij een optie? Hoe en wanneer gebruik ik dit dan het best?
  – Ik weet dat het gebruik van veel make-up niet goed kan zijn, en ik wil dat ook afbouwen zodra mijn huid er weer wat beter uitziet. Maar bestaat er ook make-up (vb. foundation, BB-cremes, concealers) die niet perse slecht zijn voor de huid?
  – En een heel belangrijke vraag: Kan ik iets doen aan de littekens die door dat skin-picking ontstaan zijn? Het zijn vooral donkerdere cirkeltjes en soms putjes. Ik probeer mijn gezicht steeds heel goed in te smeren tegen de zon, om verkleuring te voorkomen. Maar bestaan er behandelingen of producten die ze een beetje kunnen doen vervagen?

  Ik geloof dat ik mijn huid lang mishandeld heb met verkeerde producten (te agressief, te vet, teveel make-up) en natuurlijk met ze zelf te beschadigen. Nu wil ik er absoluut niets meer verkeerd mee doen. Mijn droom is om tot een huid te komen waarmee ik zonder make-up durf buitenkomen. Dat zou zo n bevrijding zijn! Ik hoop alleen dat het niet te laat is.

  Sorry voor de vele vragen, en alvast bedankt voor alle informatie en advies. Ik heb sinds kort ook je prachtige Huidboek in huis! Ik ben blij dat ik zoveel beter geinformeerd ben, en veel bewuster met cosmeticaproducten om kan gaan. Dankjewel!

  Vriendelijke groet,
  Marie

 • author-avatar
  Jetske september 7, 2012 (22:32)

  Beste Aletta,

  Wat vervelend dat je niet eerder een antwoord hebt gekregen. De mails die gestuurd worden naar info@uncover-skincare.nl worden eigenlijk altijd dezelfde werkdag nog beantwoord. Omdat ik zo verschrikkelijk veel vragen via mijn blogmail krijg, lukt het me helaas niet om deze allemaal te beantwoorden. Normaal gesproken stuur ik reacties die over de producten gaan door; jouw berichtje is er kennelijk doorheen geglipt…. Ik heb je mail nu direct doorgestuurd naar info@uncover-skincare.nl en beloof dat we maandag aanstaande contact met je op zullen nemen om je verder te helpen. Vervelend dat het zo gelopen is. Excuus hiervoor!

  groeten en fijn weekend,

  Jetske

 • Aletta Hartevelt september 6, 2012 (15:01)

  Ik heb al in april een vraag gesteld over het gebruik en voortzetten hiervan van de producten van Uncover Skincare. Helaas heb ik op mijn mail nooit enige reactie ontvangen en ben inmiddels dus al lang gestopt met deze producten omdat het branderige gevoel ook niet over ging. Ik vind het een oprecht slechte zaak dat bij een soort klacht op de Uncover producten, er geen enkele respons op komt. Vreemd hoor! Ik had nog wel zo gehoopt dat de Uncover producten de oplossing voor mij zouden zijn.

 • Frederiek september 5, 2012 (12:44)

  Beste Jetske,
  ten eerste wil ik zeggen dat ik deze website echt geweldig vind; overzichtelijk, duidelijk en begrijpbaar. Bedankt!

  Ik ben 19 jaar en heb sinds een half jaar vrij veel last van puistjes (waarschijnlijk hormonaal, ik was een tijd niet ongesteld geweest, sinds een half jaar weer wel). Het gaat om een paar ontstekingen met roodheid (voorhoofd, wangen en kin), en heel veel kleine, onderhuidse bultjes (voorhoofd, slapen en wangen), mee-eters heb ik niet.
  Deze week ben ik naar de huisarts geweest, van hem heb ik Tretinoine creme 0,02% en Clindamycine gel 1% gekregen. Eerst wilde hij me Benzoylperoxide gel 5% geven, maar ik had daar een maand geleden na drie keer smeren een droge, schilferige huid van gekregen, deze heb ik daarom afgewezen.
  Nu twijfel ik echter of ik toch akkoord had moeten gaan met de Benzoylperoxide. Ik realiseer mij namelijk dat een droge, schilferige huid waarschijnlijk onvermijdbaar is wil ik ooit van mijn puistjes af. Zal ik de Tretinoine vervangen door Benzoylperoxide? Of kan ik het afwisselen door de ene avond Tretinoine te smeren en de andere avond Benzoylperoxide? s Ochtends gebruik ik dus de Clindamycine. Heel graag hoor ik jouw mening hierover!

  Nog iets: als mijn huid heel droog word ga ik er s avonds vaseline op smeren. Ik heb in een van jouw blogs gelezen dat dat geen kwaad kan. Kan ik de middelen van de huisarts ook nog combineren met bijvoorbeeld zinkzalf en / of Argan olie? Of is dat teveel van het goede? Verder reinig ik mijn huid elke avond met een milde reinigingsgel zonder parabenen.

  Alvast bedankt!
  Met vriendelijk groet,
  Frederiek

 • Ruya augustus 1, 2012 (16:47)

  heeey, Jetske
  Ik ben een meisje van 15 jaar en heb ook last van puistjes en onzuiverheden en meeeters op mijn neus. Vorig jaar had ik echt hele dikke rode puisten bij mijn voorhoofd. Ik gebruikte de kruidvat scrubcreme en mijn puistjes werden minder af en toe wel nog hele dikke puisten, maar veel minder dan daarvoor. Ik gebruik trouwens een Nivea hydraterende dagcreme, maar niet op mijn voorhoofd alleen op de rest van mijn gezicht. Ik weet dat dit geen goed product is waarschijnlijk, maar op dit moment weet ik niet echt precies welke dagcreme goed is voor mijn huid? Zou je me daarbij kunnen helpen? Ik heb best wel een droge huid, droge en rode wangen en bij mijn voorhoofd dus veel puistjes! Sinds een maand of twee gebruik ik een tonic van Garnier essentials voor de normale tot gemengde huid met druivenextract. Het heeft denk ik mijn puisten wat kleiner gemaakt? Wat ik heb opgemerkt aan mijn voorhoofd is dat de puistjes niet uit te knijpen zijn ze zijn echt heel erg klein( gelukkig) Het zijn denk ik meer een soort kleine bultjes. Ik weet niet of ik het goed beschreven heb, maar ik zou graag van mijn onzuiverheden afkomen. Het zou erg fijn zijn als je me kon helpen! Alvast bedankt
  Groetjes, Ruya

 • Anoniem juli 7, 2012 (17:39)

  Ik heb gehoord dat de pil ook helpt tegen acne, is dit waar?
  Groetjes, Jae

 • Eline mei 25, 2012 (19:08)

  Hallo Jetske.

  Ik ben een meisje van 15 en loop al een tijdje met acne rond. Ik kreeg het zo n twee jaar geleden en het werd steeds erger. Ik heb altijd al grote porien gehad en een neus vol met zwarte puntjes. Op mijn kin zitten allemaal van die bobbeltjes en op de rest van mijn gezicht heb ik eigenlijk alle soorten puistjes, dikke witte koppen, zwarte gaatjes en zelfs grote onderhuidse ontstekingen. Maar het ergste vind ik: Op mijn rug zitten sinds een half jaar ook puistjes. Toen heb ik ze zitten uitknijpen uit frustatie. Ik weet het , heel dom. En nu heb ik nog steeds puistjes daar maar ook van die bruine vlekken en soort korstjes die heel langzaam weggaan. Dit heb ik soms ook op mijn gezicht, als een onderhuidse ontsteking wegtrekt. Alleen ik heb de slechte gewoonte eraan te krabben.. Dus nu heb ik enkele littekens.. Ik wil wel hulp zoeken maar ik weet niet waar.. Bij huisarts, schoonheidsspecialiste of?

  Laatst kreeg ik trouwens een dikke knobbel in mijn oorlel. Ik weet niet wat dit was. Maar na een tijdje kwam er soort vocht uit en werd het een heel lelijk korstje. Wat kan ik hier aan doen?

  Ik zou graag tips willen over naar wie ik moet gaan of welke producten ik moet gebruiken.

  Groetjes een onzeker meisje

 • Lis mei 8, 2012 (13:47)

  Hallo!

  Voor mijn opleiding allround schoonheidsspecialiste
  ben ik opzoek naar een acne model voor mijn examen!
  De acne mag op het gezicht/borst/rug zitten.
  Het examen vind plaats in Breda op 23 mei.
  Heb jij er last van of ken je iemand die er last van heeft?
  Stuur me dan een email naar: lizzy__@hotmail.com Graag wil ik je een kleine vergoeding geven!

  Met vriendelijke groet,
  Lizzy

 • author-avatar
  Jetske april 29, 2012 (23:37)

  Wat leuk om te horen Krystl! Mail me anders eens een foto door, dan kan ik je misschien nog verder helpen…

  groeten Jetske

 • Aletta Hartevelt april 16, 2012 (12:23)

  Beste Jetske,

  Ik heb een jaar lang producten van Paula s Choice gebruikt, met name de Resist lijn. Daar was ik altijd heel tevreden over en mijn huid zag er voor mijn doen goed uit, rustig en met heel af en toe een puistje. Ik heb een hele gevoelige, gecombineerde huid met erg droge wanen. Mijn huid werd echter de laatste tijd steeds droger en trekkeriger en ik kreeg opvallende droogterimpels rond mijn ogen. Ik dacht dat dit kwam door de dagelijkse creme met 5% glycolzuur en 0,5% salicylzuur. Ook de dagelijkse creme Barrier Repair Moisturizer bevat Retinol, dus ik was bang dat het allemaal te agressief werd voor mijn huid. Aangezien de producten bijna op waren heb ik besloten jouw producten voor de normaal tot droge huid te gaan gebruiken. Ik heb op jouw advies (website) eerst een week mijn huid rust gegund en alleen een milde reiniger met de Lanette creme gebruikt. Nu gebruik ik dus ruim anderhalve week de Uncover cleanser, toner en moisturizer. Ik voel echter bij gebruik van de cleanser een licht “branderig” gevoel. Betekent dit dat de cleanser zijn werk doet of is dit een kwestie van wennen? Ik gebruik als makeup een lichte foundation. Dien ik die eerst apart met een ander product te verwijderen, want ik heb het gevoel dat de Uncover cleanser deze niet geheel verwijderd? Verder krijg ik nu ineeens opvallend veel pukkeltjes bij mijn haargrens en kaaklijn. Daar zitten nooit pukkeltjes! Ik hoop dat het te maken heeft met het wennen aan de nieuwe huidverzorging of heeft het ook te maken met het feit dat ik gestopt ben met de cremes met Glycolzuur en Retinol? Help, ik weet echt niet of ik nu moet doorzetten met de Uncover producten of terug moet gaan naar de producten van Paula s Choice…. Ik hoop dat je me advies kunt geven.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groeten, Aletta

 • Krystle april 9, 2012 (19:12)

  Beste Jetske,

  Sinds ik het programma heb gezienn op NL3 en vitamine a-zuur, ben ik helemaal fan van je. Ik heb ongeveer drie weken geleden de moisturizer en exfoliant van Uncover gekocht. Eind deze maand haal ik de toner en cleanser want ik merk echt een verschil in mijn huid. Nu ben ik in februari gestopt met de pil na 12 jaar, nu heb ik sindsdien ontzettend veel puistjes op mijn tzone. Ik merk dat het wel wat minder wordt en dat ik geduld moet hebben. Heb jij nog evt tips? En nog gefeliciteerd met je 5e kindje 🙂 daar kan ik ook niet op wachten hahaha!

  Succes nog verder en bedankt dat je je kennis deelt !!!

  Groeten, Krystle

 • author-avatar
  Jetske april 4, 2012 (11:02)

  Nee hoor, je kunt dit in combinatie gebruiken. Mail anders even je adres aan me (jetske@dr-jetskeultee.nl), dan kan ik je verder helpen.

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 4, 2012 (11:00)

  Beste Rose,

  Inderdaad vervelend dat veel van die medische smeersels acohol bevatten. Dat is inderdaad minder goed voor je huid. Je zult je huid dus extra moeten hydrateren en beschermen. Overigens bestaat er ook een combinatiepreparaat van benzoylperoxide en antibiotica. Dat heet Duac. Je zou dan s avonds als je het goed verdraagt ook nog tretinoine/differin of salicylzuur kunnen gebruiken. Ik schrijf zelf Duac vaak voor; het is ook alcohol vrij…

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (13:20)

  Beste Nina,

  Ik denk inderdaad dat deze creme een beetje aan de vette kant is voor je huid….

  groeten Jetske

 • Rose februari 26, 2012 (17:34)

  Oh ja, eerder adviseerde u mij om salicylzuur te gebruiken maar is het dan dus beter dat ik salicylzuur gebruik i.p.v. dalacin ?
  zo ja, zou u mij producten met salicylzuur aan kunnen raden?

  alvast bedankt !

 • Rose februari 26, 2012 (17:30)

  Beste Jetske,

  Voor mij is het nu al weer twee jaar geleden dat ik uw prachtige site ontdekte !
  Ik lees uw stukjes altijd met veel aandacht door en elke keer leer ik weer iets nieuws ! Ik ben pas 16, maar danzij uw site realiseer ik me dat ik later wel eens dermatoloog zou willen worden. U bent een echte inspiratie, bedankt !

  Oh ja, ik had nog wel even een vraagje, want hoewel mijn huid met matige acne wel rustiger is geworden danzij uw advies, heb ik af en toe nog wel redelijk grote ontstekingen. Ik ben hiermee naar de huisarts gestapt en zij adviseerde mijn om clindamycine (dalacin t )
  te gebruiken in combinatie met benzylperoxide.
  Ik gebuik nu al een week elke ochtend dalacin en elke avond benzylperoxide. Mijn huid reageert er goed op en de ontstekingen blijven (eindelijk) weg. Maar ik vroeg me af of dalacin niet juist heel slecht is voor mijn huid omdat het alcohol bevat. Mijn huisarts vertelde me dat ik m n huid goedgehydrateerd moest houden, dan kan het geen kwaad.
  Wat is uw mening hierover ?

  Bij voorbaat heeeel erg bedankt !
  vriendelijke groetjes,
  Rose

 • nina februari 21, 2012 (13:06)

  Beste Jetske,

  ik ook heb last van acne, en ben nu clindamycine aan het combineren met benzoylperoxide, en het werkt vooralsnog vrij goed. ik hbe wel n aantal puistjes die heel langzaam genezen, dus ik smeer er calendulan zalf op om het herstel te bevorderen(en kans op littekens) en de ontsteking te remmen. nu vraag ik me af of calendula iets is wat jij zou aanraden. en is die vettige zalf niet juist slecht voor een droge huid met acne?

  Samenstelling
  Per 100 g zalf: Calendula officinalis oertinctuur 10 g. Hulpstoffen: wolvet, water, cetostearylalcohol, vloeibare paraffine, polyceryldipolyhydroxystearaat en witte vaseline.

  alvast bedankt!!
  Groetjes, nina

 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2012 (17:46)

  Beste Esmee,

  Ik adviseer je om op http://www.uncover-skincare.nl/huidanalyse de huidanalyse te doen. Je krijgt dan advies over het gebruik van de Uncoverproducten (die denk ik als je 15 bent boven je budget zijn) maar ook een behandelplan. Dat laatste is wel belangrijk voor jou. Ik zou je zeker het gebruik van een salicylzuurproduct adviseren…

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 8, 2012 (13:06)

  Hi Anne,

  Belangrijk is om te weten wat voor bultjes het zijn. Omdat het op je voorhoofd zit kan het goed zijn dat het om vetbultjes en witte puntjes gaat. Dit zijn vormen van acne (zie ook hier). Het kunnen ook vochtbultjes zijn. Milde huidverzorging in combinatie met een product op basis van acne zal dan zeker helpen. Kies liever geen scrub. Dit kan je huid juist wat irriteren en de acne uitlokken (zie ook de blog het verwijderen van dode huidcellen; een exfoliant of scrub ). Het kan ook zijn dat je een wat te vette creme gebruikt. Kijk eens wat er gebeurt als je niet smeert.

  Op je voorhoofd, kin en neus is een creme niet nodig. Kies dan een goede reiniger, toner met kalmerende stoffen en een exfoliant met salicylzuur is voor jouw huid ook nuttig.

  Succes! Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 3, 2012 (14:08)

  Hallo Arinda,

  Bij acne is het belangrijk je huid te verzorgen met zo mild mogelijke producten. Hou haar schoon met een milde reiniger en een product met kalmerende stoffen bijvoorbeeld kan zeker goed helpen! Is je huid wat droger, dan kunnen deze stoffen in een creme zitten (er is geen verschil tussen een dag en nachtcreme); is je huid wat vetter, dan kun je voor een toner kiezen. Ook barriereherstellende stoffen helpen je huid gezond te houden zodat acne minder kans krijgt. Je kunt een specifiek advies krijgen via de online huidanalyse.

  Zoals je ook in de blog leest kan salicylzuur goed helpen bij milde acne. Het verwijdert dode huidcellen zodat porien minder snel verstopt raken en werkt ontstekingsremmend zodat de bacterie p.acnes minder kans krijgt. Make-up gebruiken hoeft niet slecht te zijn. Zorg wel dat je je huid goed reinigt en dat je make-up gebruikt die je huid niet irriteert.

  Succes en als je nog vragen hebt mail gerust! Groeten Jetske

 • Esmee januari 14, 2012 (17:26)

  Hoi Jetske,

  Ik ben 15 jaar en ik heb last van puistjes. Het is niet extreem veel, maar ik vind het wel vervelend. Ik heb meestal een stuk of 10 puistjes op mijn voorhoofd en soms op mijn neus en kin. Mijn moeder heeft mij verteld dat ik hiervoor naar de dokter kan gaan, maar ik weet niet of hij mij kan helpen, omdat het niet zo heel erg is. Daarom vraag ik me af of het dus iets anders is wat ik kan gebruiken zonder do;ters recept?
  Groetjed Esmee

 • Anne januari 6, 2012 (16:29)

  Hoi Jetske
  Ik heb veel last van kleine bultjes op mijn voorhoofd. Ik weet niet wat dit is en ik wil er graag van af. Er zitten soms Ook een paar kleine puistjes tussen. Mijn voorhoofd neus en kin zijn erg vettig. Ik gebruik nu facewash van nivea visage en een scrub ook van die lijn. Ik hoop dat je iets weet wat tegen de bulges en puistjes werkt??
  Groetjes Anne

 • Arinda december 28, 2011 (16:18)

  hoi Jetske,

  ik heb ook last van acne, ik heb al een afspraak gemaakt bij de dokter. maar ik wat ik wilde vragen is helpt dag en nacht creme? of moet je nog meer gebruiken? ik gebruik make-up zodat je het niet kan zien. is dat slecht?

  groetjes Arinda

 • author-avatar
  Jetske oktober 31, 2011 (17:54)

  Hi Rachel, heel fijn dat je een product hebt gevonden dat je erg heeft geholpen bij acne. Aangezien je vier keer exact hetzelfde stuk hebt geplaatst bij mijn blogs over acne, lijkt dit een beetje op reclame en heb ik je link dan ook maar even weggehaald 🙂
  Groeten Jetske

 • Anoniem oktober 24, 2011 (10:49)

  Mensen,

  Ik heb ook erg last gehad van acne. Wat bij mij enorm heeft geholpen ( nog steeds) is Vitamine B5.
  Vitamine B5 zorgde er ook voor dat ik niet meer zo een vette huid had

  sterkte met de acne iedereen
  Rachel

 • author-avatar
  Jetske september 19, 2011 (17:28)

  Beste Stefanie,

  Sorry voor de late reactie. Ik loop helaas een beetje achter met het beantwoorden van mijn mailtjes. Gaat het inmiddels al beter met je puistjes?

  Het zou inderdaad een goede optie zijn om met enige regelmaat een peeling uit te laten voeren. Overigens is het gezien je pigmentvlekjes wellicht zinvol dit te combineren met ipl/laser behandeling. Voor advies kan je heel goed terecht bij Annelijn van Ierland. Zij werkt in Hilversum en Rotterdam (velthuiskliniek), en is echt heel erg kundig! Zij kan als het nodig is eventueel ook een recept vitamine A zuur voorschrijven. Dit werkt ook tegen puistjes.

  Mail me gerust als je nog vragen hebt!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 14, 2011 (17:15)

  Beste Joelle,

  Het is inderdaad een hele goede optie om salicylzuur te gebruiken. Het werkt tevens onstekkingsremmend. Laserbehandeling zou overigens ook een optie zijn.

  groeten Jetske

 • Stefanie september 2, 2011 (07:33)

  Hoi Jetske

  Ik ben 22 jaar, 2 jaar geleden ben ik last gaan krijgen
  van puistjes. Ik vind het heel erg vervelend om dat mijn
  vriendinnen allemaal een mooie gave huid hebben.
  Ik gebruik nu 8 weken de uncoverlijn en het
  gaat wel iets beter, maar er blijven meeeters
  komen en nieuwe puistjes. Mijn huid wordt
  makkelijk bruin waardoor je littekens lang blijft
  zien, is het misschien een optie om een
  peeling te laten uitvoeren? Ik gebruik de exfoilant 2 x
  per dag en 1x per dag de dagcreme.

  Groetjes Stefanie

 • Joelle augustus 26, 2011 (11:10)

  Hallo Jetske,

  Ik heb de laatste tijd meer last van mijn huid op mijn gezicht (acne) maar nu heb ik op mijn billen hidradenitis (volgens de huidtherapeute) en down under (ja, ik gooi het maar in de groep) heb ik last van ingegroeide haartjes die dan gaan verstoppen en ontsteken. Op mijn bovenbenen heb ik ook die ingegroeid haartjes (hele kleine rode bultjes worden dat).

  – Het ziet er niet zo heftig uit als de plaatjes op internet, neemt de huisarts dit wel serieus?
  – Kan je down under behandelen met salicylzuur, aangezien je wel in de buurt van de slijmvliezen bezig bent?

 • author-avatar
  Jetske juni 27, 2011 (12:21)

  Beste M,

  Ik weet niet wat je nu voor producten gebruikt, maar wellicht dat je jeugdpuistjes wat kunt verminderen met een milde reiniger in combinatie met een product op basis van salicylzuur. Op deze manier kun je ze voorkomen. De roodheid kun je wellicht wat verminderen met een product dat kalmerende stoffen bevat, zoals allantoine, zoethoutwortel, betaglucan, bisabolol, grape seed of ginko biloba. Dit kan in een toner zitten, maar ook in een milde creme.
  Belangrijk is in ieder geval om geen agressieve middeltjes te gebruiken! Hier worden je puistjes en roodheid vaak alleen maar erger van.
  Heb je iets meer acne, dan kun je ook kiezen voor benzoylperoxide. Bouw dit heel rustig op en gebruik aanvullend ook een milde reiniger en creme. Een echte basiscreme is lanette creme. Je kunt ook eens kijken op de blog productadvies of de huidanalyse doen die ik heb ontwikkeld (zie hier). Hier krijg een uitgebreid persoonlijk advies, afgestemd op jouw huid. Onder het tabje wat je verder nog moet weten vind je nog wat tips en trics voor acne.

  Succes en als je nog vragen hebt stel ze gerust.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juni 27, 2011 (11:10)

  Beste Roos,

  Wat vervelend dat je zoveel last hebt van acne. Zo te lezen heb je al heel veel geprobeerd… Qua producten is het erg belangrijk je huid te behandelen als een gevoelige huid – je acne kan namelijk alleen verergeren door uitdrogende of irriterende stoffen!

  Voor je vraag zou ik je willen verwijzen naar de Velthuis Kliniek (zie hier). Er zijn namelijk zeker enkele behandelingen mogelijk bij acne die je kunnen helpen. Wellicht is dit wat minder heftig dan roaccutane. De huidtherapeuten van de kliniek werken onder supervisie van Dr.Peter Velthuis en mij en kunnen je hier zeker goed in adviseren, ook wat betreft je tweede roaccutane kuur. Voor mij is dit niet zo gemakkelijk om te zeggen omdat ik je huid niet heb gezien. Uiteraard kun je ook naar een andere huidtherapeut gaan – ideaal gezien een die werkt onder de supervisie van een dermatoloog.

  Succes, groeten Jetske

 • M juni 7, 2011 (22:03)

  Beste Jetske,
  Ik heb regelmatig last van jeugdpuistjes.
  Het is niet echt extreem maar ik zou wel liever hebben dat het iets minder is. Meestal kan ik zien wanneer er een puistje aan komt.
  Dan word mijn huid een beetje rood…. en een paar dagen later komt het puistje pas. Maar weet je misschien ook een middel dat roodheid goed kan verminderen?

  Groeten M

 • Anoniem juni 7, 2011 (17:56)

  Hallo Jetske,

  Ik ben 25 en heb sinds mijn puberjaren hevige acne, van die vervelende onderhuidse rode pukkels, die ook graag in witte hoofden uitbarsten als ik weer eens stress heb of mijn hoofd te veel aanraak.

  Nu heb ik echt al alles geprobeerd. Ik heb de pil, de benzylperoxide, het zuur en een hele kuur roaccutane gehad. Dat laatste was het enige wat een beetje hielp, maar ik heb nog steeds grote porieen, en de rode vlekken en snel pukkels. Uiteindelijk ben ik tegenwoordig aan Lush cremes gegaan (ik durfde altijd alleen gel te gebruiken omdat ik bang was dat een creme mijn huid zou bevetten). Ik maak ook met milde en kalmerende producten mijn gezicht schoon en gebruik een toner. Ik hou het voor mijn huid alleen bij Lush producten, omdat ik daar zeker weet geen troep te smeren waar mijn huid slecht op reageert.

  Maar nu vroeg ik me af, op meer medisch vlak, zou eventueel een tweede kuur roaccutane nog kunnen helpen die onderhuidse vlekken weg te krijgen?

  Alvast bedankt!

  Groeten,

  Roos.

 • author-avatar
  Jetske mei 25, 2011 (15:04)

  Beste Joke,

  Fijn te horen dat het al beter gaat! Ik adviseer je er overdag salicylzuur bij te gaan gebruiken… In het begin kan je de ene dag benzoylperoxide smeren en de andere dag salicylzuur. Salicylzuur werkt heel goed tegen meeeters. Als de ontstoken puistjes weg zijn, dan kan je dochter stoppen met het gebruik van benzoylperoxide. Puistjes toch liever niet uitknijpen; als er echt op een opvallende plek een lelijke pukkel zit dan kan je het beste het puistje aanprikken met een steriel naaldje (even ontsmetten met alcohol) en vervolgens de inhoud er heel voorzichtig uitdrukken.

  groeten Jetske

 • joke mei 20, 2011 (16:30)

  Beste jetske,

  Mijn dochter heeft veel acne op rug en schouders.
  Zij gebruikt sinds januari voor de nacht vit. a creme,
  en s ochtends benzoylperoxide.
  Ze reinigd met de aloe-vera milk en toner van the body-shop,
  en haar moisturizer is van decubal met niacimide.
  Haar acne is al minder geworden,alhoewel er wel wat mee-eters zitten.
  Jetske de tweede tube vit.a creme is bijna op, is het een goed idee om hiermee verder te gaan of misschien i.p.v. de vit.a nu salicylzuur?
  Wat zou jou advies zijn, en mag je puistjes uitknijpen?

  Dank je wel,
  Een groet van joke

 • author-avatar
  Jetske april 28, 2011 (15:23)

  Beste I. Zetteler,

  Het is inderdaad nogal een zoektocht om goede producten te vinden! Aangezien ik hier al heel veel vragen over heb gekregen, heb ik een blog gemaakt met een lijstje producten: hulp bij de keuze van je zonnebrandcreme .
  Ook bij de reacties (dit zijn er al een heleboel!) vind je veel vragen van andere bloglezers en mijn reactie hierop.

  Advies over andere producten vind je onder productadvies .
  Voor de pigmentvlekjes wil ik je graag verwijzen naar mijn blogs over pigment: zie hier.

  Succes! Als je nog vragen hebt na het lezen van al die stukken stel ze gerust.

  Groeten Jetske

 • Ingeborg Zetteler april 18, 2011 (21:22)

  Hallo Jetske,

  Ik zou heel graag een paar goede merken zonnebrandcreme willen hebben als het mogelijk is.
  Ik weet dat het iets met titanium dioxide, zinkoxide of tinosorb moet zijn.
  Ik heb zelf Sante Sunlotions en Lavera spf 20 allebei. Deze gebruik ik in ieder geval voor mijn dochter van 10.
  Deze zijn alleen erg droog en voelen ruw aan op de huid. Ik vind zelf een olie veel lekkerder…
  Je had het over een zonnebrandcreme voor je gezicht met antioxidanten als beste remedie tegen rimpels (om te voorkomen)..
  Heb je hier een merk van voor mij?
  Verder heb ik last van ontsierende pigmentvlekjes op mijn benen? Help!

  Hartelijke groeten,
  I. Zetteler

 • author-avatar
  Jetske april 5, 2011 (16:01)

  Beste Anja,

  De juiste huidverzorgingsproducten kunnen inderdaad gelukkig heel wat doen bij acne. Het probleem is vaak om deze producten ook werkelijk te vinden.

  Salicylzuur is een van de meest effectieve ingredienten voor de behandeling van acne. Het helpt vooral bij milde acne en is in concentraties van 1 en 2% vrij verkrijgbaar. Ook benzoylperoxide is een zeer geschikt ingredient om acne te behandelen. Benzoylperoxide kan zonder recept bij de apotheek gekocht worden bij voorkeur in een concentratie van 2,5 procent.
  Een milde reiniger, salicylzuur en benzoylperoxide, kun je aanvullen met producten die ontstekingsremmend of barriere herstellend werken. Ingredienten waar je naar kunt kijken zijn bijvoorbeeld niacinamide, allantoine, groene thee, glycyrrhiza glabra of quercitin. Ook van lokaal gebruik van vitamine C is bekend dat het acne kan verminderen. Een boel mogelijkheden dus! Let er bij producten ook vooral op dat er geen irriterende stoffen inzitten. Een huid met acne moet je behandelen als een gevoelige huid.

  Als je bovenstaand niet goed (genoeg) werkt zijn er wel wat meer mogelijkheden, zoals een creme met vitamine A zuur of de pil. Een arts kan je dit voorschrijven. Ook kunnen peelings met een hoge concentratie glycolzuur of liever nog salicylzuur kunnen de acne sterk verbeteren. Een andere mogelijkheid zijn laser of lichtbehandelingen. Graag wil ik je verwijzen naar de huidanalyse die ik heb gemaakt. Hierin kun je ook vinden wat werkt voor jouw huid (zie hier).

  Als je nog vragen hebt, stel ze gerust! Groeten Jetske

 • Anja maart 26, 2011 (11:59)

  Hai Jetske,

  Ik heb al sinds mn 11e last van Acne en ben inmiddels 30. Ik ga elke 6 weken naar een schoonheidsspecialiste om mn huid te reinigen en verder probeer ik op mn voedsel te letten, want het eten van veel suikers op 1 dag zorgt bij mij 3 dagen later voor meerdere puisten. Ook ben ik gestopt met melk en hiervan zie ik ook de uitwerking op mn huid. Mn porien zijn behoorlijk groot, zeker op mn wangen en mn kin.
  Door de jaren heen heb ik zoveel verschillende producten geprobeerd die allemaal wel een beetje lijken te werken, maar toch net niet helemaal.
  Vandaag heb ik je artikelen bijna allemaal doorgelezen en weer goede hoop dat het gebruik van juist mildere ipv agressieve producten zal helpen. Vooral de artikelen over een exfoliant hebben me gegrepen. Ik heb dus al gelezen over het gebruik van salicylzuur, maar las ook dat dat voornamelijk bij mee eters werkt. Gezien de heftigheid van mijn acne zou ik dus iets heftigers moeten proberen?

  Alvast bedankt!

 • author-avatar
  Jetske maart 25, 2011 (19:03)

  Beste A,

  Als je er last van hebt, kun je altijd naar de huisarts gaan. Hij kan je bijvoorbeeld een vitamine A zuur creme voorschrijven en bij vrouwen kan de pil ook zeker helpen. Als je hiervoor liever niet langsgaat kun je altijd een keer een afspraak maken bij de velthuis kliniek bij de huidtherapie. Zij kunnen een huidanalyse doen en in overleg met dr. Peter Velthuis of mij vitamine A zuur voorschrijven en kijken of er andere behandelingen zijn die jouw helpen.

  Ook goede huidverzorging kan je helpen je acne wat te verminderen. Dagelijks een milde reiniger gebruiken helpt je om je huid schoon te houden. Aanvullend kun je een product gebruiken met bijvoorbeeld ontstekingsremmende en kalmerende stoffen, zoals niacinamide, zoethoutwortelextract of allantoine. Je gebruikt al benzoylperoxide, dit werkt ook goed tegen acne. Eventueel kun je dit combineren met een product obv salicylzuur. Dit zou je dan s ochtends kunnen gebruiken en s avonds de benzoylperoxide.

  Succes, en als je nog vragen hebt stel ze gerust!

  Groeten Jetske

 • A maart 17, 2011 (23:27)

  Beste Jetske,
  Ik heb al een vrij lange tijd last van puistjes, ik ben nu zeventien en ik verwacht dat het nog wel even zo aanhoud. Ik gebruik al een tijd benzolperoxide en/of inderm. Ik heb niet echt extreem veel last er van, maar toch is het vervelend. Mijn vraag is eigenlijk: Hoe erg moet het zijn om naar de huisarts ervoor te gaan? Nogmaals: het is echt niet heel erg, maar uiteraard zou ik het liefst een zuiverdere huid hebben. Ik twijfel hier al een hele tijd over.
  groetjes A

 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2011 (19:09)

  Beste Marije,

  Het zou heel goed kunnen dat je reageert op een van de producten die je gebruikt. Heb je een test laten doen door een dermatoloog om te kijken op welke ingredienten je precies reageert?

  Qua huidverzorging zou ik je willen adviseren even alleen een hele milde reiniger en creme te gebruiken, in combinatie met de differin. Het kan ook zo zijn dat je huid wat gevoeliger wordt door de differin en je nog eerder reageert op de ander producten. Op mijn blog raad ik ook een paar milde producten aan waar je naar kunt kijken. De ingredientenlijsten staan erbij (LINK).

  Groeten Jetske.

 • Marije februari 13, 2011 (13:30)

  Hallo Jetske,

  Sinds mijn 15e tot nu (ik ben nu 25) heb ik last van Acne.
  Dit heb ik altijd opgelost met agressieve reinigers, commerciele creme s en make-up. Aangezien een huidspecialiste mij vertelde dat dit geen schade aanbrengt aan de huid als je het er elke avond maar afhaalt. Hierdoor is het eigenlijk bergafwaarts gegaan waardoor ik na jaren klieren heb ondekte waardoor die acne komt. Paraffine in al zn vormen. Mijn huid reageert hier zo sterk op dat als ik s avonds een creme gebruik waar dit inzit, ik de volgende morgen onder de onstekingen zit. Dit geldt ook voor Isoparaffine, hydrogenated castor oil en dergerlijke. Deze ingredienten kunnen maar beter ook niet in gel, shampoo, conditioner etc etc zitten. Momenteel gaat het iets beter met mijn huid. Ik ben begonnen met differin en diane 35 en ik gebruik alleen nog Weleda plantenzeep calendula en Calendula baby creme van Weleda. Hier zit overigens wel Lanoline en bijenwas in maar dit heeft totaal geen negatief effect op mijn huid. De exfolianten van Paula s choice irriteerde mijn huid alleen maar, zowel da salicylzuur als de glycolzuur. Ik exfolier nu een paar keer per week met het aspirine masker en de pineapple enzyme mask van freeman; dit gaat wel goed. Ook met het gebruik van makeup let ik op. Als het nodig is gebruik ik foundation van dr hauschka en als er geen ingredienten labeltje op producten zit koop ik het niet. Heb jij enig idee waarom mijn huid zo extreem reageert?

 • author-avatar
  Jetske december 22, 2010 (14:44)

  Beste Mirjam.

  Zou het kunnen dat jij acne rosacea hebt? Lees anders nog even mijn blog hierover ( heb jij misschien rosacea ).
  Heeft jouw apotheek de toleriane reiniger niet en kunnen ze deze ook niet bestellen? Zoek anders even op het internet naar la Roche toleriane gel mousant of kijken op http://www.newpharma.nl/.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske december 22, 2010 (12:19)

  Beste Marije,

  Zeer waarschijnlijk ben je toch overgevoelig voor het vitamine A zuur of een van de andere ingredienten in het product. Ik adviseer je om met het gebruik te stoppen. Als je het gebruikt om je huid weer een wat jeugdigere uitstraling te geven zou je over kunnen gaan op een product met een hoge concentratie vitamine C, eventueel in combinatie met glycolzuur. Als je niet zeker weet of de bultjes zijn ontstaan door de creme, kan je het product ook een aantal dagen op de binnenkant van je arm uitproberen (zie ook de blog het gebruik van vitamine A zuur ).

  succes,

  groeten jetske

 • author-avatar
  Jetske december 22, 2010 (11:43)

  Beste Lars,

  Die vlekjes (ook wel postinflammatoire hyperpigmentatie genoemd) kunnen er zeker een jaar over doen om weg te trekken. Een groot deel zal dus nog wel verbeteren. Wat zichtbaar blijft kan je in een later stadium ook nog aanpakken met behulp van laser/lichtbehandelingen. Ook kan smeren met hydroquinone creme (verkrijgbaar op doktersrecept) nog wel eens helpen (lees hier de blog over hydroquinone).

  Groeten Jetske

 • Mirjam december 14, 2010 (14:53)

  Hallo Jetske,

  Ik ben 35 jaar, heb een vette T-zone, met vooral op mijn kin soms erge puistjes. Het zijn meer ontstekingen. Het verergerd in de week voor mijn menstruatie. Mijn wangen zijn echter bijzonder gevoelig en eerder droog dan vet. Ze worden ook heel snel rood. Nu gebruik ik de La Roche Posay Toleriane reinigingslotion voor mijn wangen en de La Roche Posay Effaclar H mousse voor mijn T-zone. Die mousse werkt dus niet, want ik krijg nu over mijn hele voorhoofd en kin kleine rode pukkeltjes en puistjes.
  Nu wil ik heel graag de La Roche Posay Toleriane Purifying Foaming cleanser uitproberen voor mijn hele gezicht. Ik las dat je deze ook aanraadt als cleanser. Maar waar kan ik die kopen? Ik kan het alleen maar vinden op buitenlandse sites. Alvast bedankt voor de informatie.
  Groetjes,
  Mirjam

 • Marije december 14, 2010 (13:16)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik vitamine A zuur voor mijn gezicht. Nu heb ik allemaal kleine bultjes gekregen. Is dit normaal? Moet ik minder gebruiken of gewoon door gaan?

  Met vriendelijke groet,

  Marije

 • Lars december 12, 2010 (17:16)

  Ik heb nu al 2 jaar last van acne.
  En het heeft een behoorlijk invloed op mn leven.
  Mijn vraag is wat ik kan doen aan de vlekjes op mn wangen , het zijn dus vlekjes die na de puistjes/ontstekingen zijn overgebleven.
  Blijven die mn hele leven daar , of worden het littekens.
  Ik ben echt ten einde raad , heb al zoveel geprobeerd
  Heel erg bedankt

 • author-avatar
  Jetske november 22, 2010 (17:06)

  Beste Carin,

  Ze hebben inderdaad ook de Aloe Gentle Exfoliator . Deze is niet op basis van salicylzuur of glycolzuur, maar op basis van jojoba beads . Kleine korreltjes dus.
  Op mijn blog het verwijderen van dode huidcellen. Een exfoliant of scrub? leg ik uit waarom ik over het algemeen niet zo fan ben van scrubs. Je beschadigd je huid vaak meer dan dat je haar goed verzorgt.

  De ingredientenlijst van dit product ziet er prima uit, maar ik kan niet beoordelen of de scrub mild is of niet. Wat deze exfoliator vooral zal doen is de dode huidcellen verwijderen, waardoor de porien niet verstopt raken. Het voordeel van salicylzuur is dat – naast het verwijderen van dode huidcellen – vet oplosbaar is. Het dringt dus ook door in de porien en zorgt dat de bacterie in de porie geen kans krijgt.

  Groeten Jetske.

 • author-avatar
  Jetske november 16, 2010 (18:58)

  Beste Sam,

  Een huid met acne moet je behandelen als een gevoelige huid. Het feit dat je ontstekingen minder werden toen je geen make-up droeg kan heel goed betekenen dat je make-up je acne dus verergert…
  De 1 % beta hydroxy acid gel kun je inderdaad prima gebruiken. Paula s choice heeft ook make-up waar je eens naar kunt kijken. Als je een peeling laat doen bij de Velthuis Kliniek dan kunnen ze je daar ook zeker verder adviseren over wat je kunt gebruiken. Het beste kan je dan een afspraak maken met Annelijn van Ierland, zij is huidtherapeute en werkt in Hilversum, Rotterdam en Enschede. Ook Loes Jansen in Eindhoven is erg goed thuis in dit onderwerp.

  Ik hoor graag of salicylzuur inderdaad werkt bij je. Hou er wel rekening mee dat je het effect niet binnen een paar dagen zult zien.

  Groeten Jetske

 • Carin november 16, 2010 (17:29)

  Hallo Jetske,
  Mag mijn dochter van 14 jaar de exfolier een keer per dag gebruiken of is dat te vaak voor een jonge huid?
  Ik zag bij de bodyshop dat zij van de zelfde serie als de cleanser en toner die jij adviseert ook een exfolier hebben, is die exfolier ook goed?
  Nog bedankt voor je reactie,
  Carin

 • author-avatar
  Jetske november 16, 2010 (11:45)

  Beste Carin,

  Het komt absoluut vaker voor dat acne juist ontstaat door huidverzorgingsproducten – ook door producten die specifiek tegen acne bedoeld zijn. Vaak zijn deze namelijk veel te agressief.

  Ook een huid met acne moet je behandelen als een gevoelige huid. Het schoonhouden, verzorgen en beschermen met de juiste producten doet vaak al veel. Een goede basisverzorging heb je al met een milde reiniger, creme en zonnebrandcreme. Voorbeelden van producten die ik kan aanraden kun je op de volgende blogs vinden: hulp bij de keuze van je reiniger , hulp bij de keuze van je moisturizer en hulp bij de keuze van je zonnebrandcreme . Zo hou je je huid schoon en je en is ze een stuk minder vatbaar voor invloeden van buitenaf.
  Een toner met kalmerende stoffen en een exfoliant met salicylzuur raad ik ook aan bij acne. Salicylzuur is een ingredient dat er voor zorgt dat de bovenste laag huidcellen op een milde manier verwijdert worden en de porien niet verstopt. Salicylzuur is vet oplosbaar, dringt diep door in je porien en houdt ze schoon.

  Een lijst met toners en producten met salicylzuur volgt op mijn blog; voor nu zou je kunnen kijken naar Clinique Turnaround Concentrate Visible Skin Renewer Serum of paula s choice Exfoliating 1% Beta Hydroxy Acid producten.

  Als je dochter reageert op producten, wil ik aanraden hiermee te stoppen. Er zijn slechts enkele ingredienten waar je huid aan moet wennen . Vitamine A zuur is hier een voorbeeld van: de puistjes kunnen eerst even erger worden. Maar dit is een medicijn! Voor de meeste producten geldt dat het zeker niet mag gaan branden,irriteren, jeuken of wat dan ook. Kies dan andere producten.

  Succes! Groeten Jetske

 • Sam november 10, 2010 (21:07)

  Beste Jetske,
  Heel erg bedankt voor je advies.
  Ik wil zelf geen Diane 35 gaan gebruiken omdat je daar een aantal bijwerkingen van krijgt die ik liever niet heb.
  De kleine bultjes op mijn voorhoofd zijn soms wel talgbultjes, want als ik erin knijp komt er wit talg uit.Ik gebruik verder niet overdreven veel cosmetica. Ik heb een week geen make-up gedragen en toen had ik geen grote puistjes meer, maar wel heel veel talgbultjes.
  Ik denk dat ik maar een afspraak ga maken bij de Velthuis kliniek, om een peeling te doen.
  Verder heb ik testertjes van Paula s choice besteld om die producten te proberen, waaronder 1 % beta hydroxy acid gel. Ik had gelezen dat deze producten minder troep bevatten, is dit ook zo?
  Groetjes, en ik hou u op de hoogte bij verbeteringen!

 • author-avatar
  Jetske november 10, 2010 (17:16)

  Beste Sam, wat een probleem zijn die puistjes toch! En dan te bedenken dat circa 90% van de mensen er ooit wel eens mee te maken krijgt.
  Op jouw leeftijd zijn het bijna altijd de wisselde hormoonspiegels die van invloed zijn op het ontstaan van puistjes. Cosmeticaproducten, en zeker gek genoeg vaak ook anti-acne producten, maken het probleem vaak zelfs erger. Ik denk dat jij dit zelf ook ervaren hebt. Gebruik van een anticonceptie pil als de Diane 35 zou jou heel goed kunnen helpen. Het is helemaal niet gek om hiervoor contact op te nemen met je huisarts, dat zijn ze wel gewend. Salicylzuur is ook een goed product voor je, ik zou beginnen met 1%. Verder moet je echt milde verzorgingsproducten gebruiken. Kijk hiervoor eens op de blogs hulp bij de keuze van je moisturizer en hulp bij de keuze van je zonnebrandcreme . Deze week plaats ik een blog over reinigers.
  Het zou ook kunnen dat je last hebt van vochtbultjes in plaats van echte talgbultjes, dit kan bv door veelvuldig zweten komen (bv door extreem sporten) en het verstoppen van porien door bv cosmetica. Dat zie je vaak op je voorhoofd. Het is lastig om dat op afstand te kunnen beoordelen. Kan je de puistjes uitknijpen?
  Ik denk dat het gebruik van antibiotica of antibiotische zalf voor jou niet erg zinvol is. Dat helpt vooral bij echte ontstekingen. Een glycolzuur- of salicylzuurpeeling kan wel goede resultaten geven. Hiervoor kan je bij huidtherapeuten of dermatologen terecht. In de Velthuiskliniek ben je ook meer dan welkom. Overigens kan soms ook met een laser puistjes verminderen. Heel veel succes,

  groeten Jetske.

 • author-avatar
  Jetske november 9, 2010 (20:05)

  Beste Marie,

  Als je zoon van dit product schilfertjes op zijn huid krijgt zou hij er verstandig aan doen met het gebruik te stoppen. Hij kan net gevoel zijn voor een ingredient van dit product. Eind deze week plaats ik een blog waarin ik milde reinigers noem. Op basis hiervan kun je een ander product kiezen.
  Hij hoeft van deze producten maar weinig te gebruiken en zeer waarschijnlijk (tenzij een hele vette huid heeft) is voor zijn huid een keer wassen per dag wel voldoende. s avonds kan hij dan een reiniger gebruiken, en s ochtends zijn gezicht wassen met lauw water.

  Groeten Jetske

 • Carin november 8, 2010 (18:14)

  Hallo Jetske,
  Mijn getypte tekst verdween opeens vanonder mijn vingers vandaan. Ik weet niet of je die nu al ontvangen hebt. Voor de zekerheid begin ik opnieuw. Mijn jongste dochter is 14 jaar en heeft af en toe wat puistjes (vooral tijdens de menstruatieperiode) en altijd mee-eters op haar neus. Sinds kort gebruikt ze de serie anti-blemish solutions van Clinique. Maar het lijkt nu juist erger te worden in plaats van minder. Betekent dit dat ze beter kan stoppen met deze serie? Misschien is het te heftig voor haar huid?
  Hiervoor gebruikte ze, op aanraden van een schoonheidsspecialiste, active creme en liposome tea tree van beaucair van dr. Baumann. Maar die cremes zaten in een potje, wat dus wordt afgeraden en ik was huiverig voor de liposomen. Ik dacht dat dat te heftig was voor een jonge huid. Was mijn angst voor de potjes en liposomen onterecht? Ik heb aan de huid nooit iets nadeligs ontdekt en mijn dochter zou nu het liefst weer teruggaan op die produkten. Ik kan ook niets beters vinden voor haar tegen puistjes in de winkels. Ik dacht aan effeclar van la roche posay (met niacinimde), maar daar zit weer parfum in. Kan jij mij misschien laten weten wat goede produkten zijn (van alle stappen) voor een jonge huid met af en toe wat puistjes en constant mee-eters op de neus. Ik weet dat het mild moet zijn en zonder parfum, zuiverend en geen potjes, maar om dat te vinden valt niet mee, ik hoop dat jij ons kan helpen.

 • Sam november 7, 2010 (15:21)

  Hallo Jetske,

  Ik ben een meisje van 16 en heb vanaf de 2e klas van de middelbare school wat acne. Daarvoor gebruikte ik gewoon alleen maar een HEMA reinigde melk voor normale/gecombineerde huid en had ik een hele gave huid. Ik had gelezen dat tonic en cremes ook goed waren dus ik heb toen dit aangeschaft. Mijn acne werd alleen maar erger.. en ik heb alles geprobeerd hier weer vanaf te komen, en alleen reinigende milk hielp niet meer. Vichy normaderm, Clinique 3 stappen, Nivea Young, Dermalogica, Rituals, Aloe Vera, Tea trea etc. Ik heb zelfs mijn voedingspatroon aangepast, ben meer water gaan drinken en gezonder gaan eten. Ik ben ook vitamines gaan slikken en visolie. Ik heb verder biergist tabletten gebruikt, wat wel een tijdje heeft geholpen, maar waarvan ik na 2 potjes ook been gestopt. En is het zo dat melkproducten een slechte invloed hebben op de huid?? Want dat staat wel op internet en ik durf nu geen melkproducten meer te eten en te drinken.
  In het begin ging het op zich met alle merken goed, maar na een maand is mijn huid al weer verslechterd. Ik ben zelfs 2X naar de arts geweest, die heeft mij een middel voor geschreven. Na lange tijd gebruiken heeft dit echt niet goed uitgepakt. Ik wist wel dat de acne in het begin zou verergeren, maar dit was echt niet normaal, want het bleef steeds erger. Toen ben ik daar ook mee gestopt. Toen ben ik naar de schoonheidsspecialiste gestapt. Hierbij heb ik een acne behandeling gekregen met peeling enz. Dit was echt een wonder, mijn huid zag er weer heel mooi uit na een aantal weken. Ik herhaalde dit daarna heel de tijd om de 6 weken. Hiernaast maakte ik gebruik van de producten van Dermalogica die de schoonheidsspecialiste mij had aanbevolen. Ik had maar af en toe een puistje. Ik ben na een een aantal maanden weer afgehaakt van Dermalogica omdat dit ook niet meer werkte. Maar tot 2 behandelingen geleden gaat mijn huid juist enorm achteruit en heb ik juist veel meer acne. Normaal zou je huid in een week weer hersteld moeten zijn, maar dit is niet meer het geval geweest. Ik heb allemaal soort van kleine talgbultjes op mijn huid, wat ik heel erg vind en mijn huid is vet geworden. Als ik mijn huid voel dan zit er gewoon een vetlaagje op en het glimt heel erg. Ik heb nu dus die behandelingen stop gezet.
  Ik sport erg veel, iedere dag door de weeks wel minstens 3 uur. En ik zweet heel erg op mijn voorhoofd en mijn boven rug, hier zit ook al de acne, want mijn wangen zijn gewoon egaal. Ik weet niet hoe ik dit kan verzorgen. Ik drink al veel water en neem een handoekje mee om de zweet af te vegen. Ik draag ook make-up op olievrije basis, maar wel tijdens het sporten ook.
  Nou ben ik weer terug bij af en gebruik weer HEMA producten.. ik ben ten einde raad en weet gewoon echt niet meer wat ik moet doen. Ik heb wel een behandeling gezien de diamond peel , maar ik weet niet of dat zo goed is voor je huid..
  Heeft u misschien nuttige tips?
  Dat zou echt heeel erg fijn zijn!
  Groetjes
  Sam.

 • marie oktober 28, 2010 (12:09)

  Beste Jetske,
  Mijn zoon gebruikt sinds een week de nivea sensitive face wash for men.
  Hij krijgt hiervan schilvertjes op zijn gezichtshuid. Hij gebruikt dit product 2 maal per dag zoals op de tube staat.
  Hij heeft gezien zijn leeftijd een acne gevoelige huid.
  Mijn vraag: moet hij doorgaan met deze reiniger?
  Zou het een normale reactie van zijn huid kunnen zijn?
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Marie.

  ps
  Als zonnebrandbescherming voor mjn gezicht gebruik ik momenteel de Louis Widmer all day spf 15 tot nu toe gaat dat goed. Ik heb het vermoeden dat de producten van Clinique mijn gezichtshuid verstoppen en ik daardoor meer last van puistjes heb.
  Al met al blijft het moeilijk om een fijne zonnebrandcreme voor het gezicht te vinden waar ik geen puistjes van krijg.

 • author-avatar
  Jetske oktober 27, 2010 (15:21)

  Beste Jan,

  Het zou heel goed seborroisch eczeem kunnen zijn. Waar veel artsen bij hun behandeling geen rekening mee houden dit getriggerd of verergerd kan worden door cosmetica producten. Er bestaan verschillende kalmerende en licht exfolierende stoffen die de seborroisch eczeem huid goed kunnen doen. In de praktijk merk ik dat je dan al een heel eind komt.
  Seborroisch eczeem blijft toch behoorlijk lastig te behandelen. Mensen die dit hebben hebben inderdaad ook vaak last van roos. Het is heel verstandig om dan een milde shampoo te gaan gebruiken, want in veel shampoo s zit sodium lauryl sulphate en dat doet de huid geen goed. Ik zou inderdaad gewoon is een tijdje de neutral producten gaan gebruiken en kijken wat dat voor de huid doet. Ik gebruik ze zelf ook voor mijn kinderen en die hebben behoorlijke gevoelige huidjes en snel last van eczeem. Zorg dat je voorhoofd zo veel mogelijk vrij blijft van de shampoo als je gaat wassen en spoel echt goed na.

  Producten met salicylzuur waar je naar kunt kijken zijn bijvoorbeeld Clinique Turnaround Concentrate Visible Skin Renewer Serum , Murad Gentle Acne Treatment Gel of de Exfoliating 1% Beta Hydroxy Acid Gel van Paula s choice. Een uitgebreidere lijst komt op mijn blog te staan maar heb ik helaas nog niet gereed.
  Enkele milde reinigers die ik je kan aanraden zijn La Roche Posay Toleriane Purifying Foaming cleanser , The body shop Aloe Gentle Facial Wash , Estee Lauder Verite Lightlotion Cleanser of Nivea Sensitive face wash (for men) . Milde moisturizers kun je op mijn blog vinden (zie hier).

  Ben benieuwd!
  Groeten Jetske

 • Jan oktober 23, 2010 (10:10)

  Beste Jetske,

  Het is nu twee dagen geleden dat ik hier voor het laatst gepost heb en die schilfertjes zitten er nog steeds (al wordt het wel veel minder), maar er komt zowaar gezonde huid onder vandaan 🙂
  Ik ben de laatste 5 jaar wel 20 keer naar de huisarts geweest om me een middeltje voor te laten schrijven dat eindelijk eens zou helpen, maar alles wat me voorgeschreven werd om seborroisch eczeem tegen te gaan, hielp helemaal niks!
  Ik heb een aantal hormoonzalven geprobeerd (uit angst voor de gevolgen slechts heel weinig en heel kort) en het effect daarvan was “zero”. Vandaar dat ik nu wel erg begin te twijfelen of het wel echt eczeem is. Het vermoeden dat ik overgevoelig ben voor bepaalde cosmetica wordt steeds sterker. Temeer omdat ik vorige week een aantal producten van Neutral (shampoo, douchegel, scheerschuim en wasmiddel) gekocht heb en het sindsdien beter lijkt te gaan. Wat zijn uw ervaringen met Neutral-producten?
  Ow ja: ik heb momenteel ook behoorlijk veel last van roos. Kan dit ook een gevolg zijn van het jarenlang dagelijks wassen met een goedkope shampoo? Deze vraag stellen, is hem eigenlijk al beantwoorden 🙁
  Tenslotte: wat is een goede (maar toch milde) anti-roosshampoo (Neutral?) en hoe vaak kan ik die het beste gebruiken?
  Ik zal u op de hoogte blijven houden van de vorderingen!

  Bij voorbaat dank!

  Groet Jan

 • author-avatar
  Jetske oktober 22, 2010 (16:32)

  Beste Jan,

  Het is in dit geval lastig om advies op afstand te geven, maar het kan heel goed dat je last had van huidproblemen door de cosmetica die je gebruikte. Dat zie ik heel vaak. Je hoeft dan helemaal niet allergisch te zijn voor een ingredient (zie de blog brandende huid over de overgevoelige huid).
  Ik adviseer je inderdaad niet aan de velletjes te gaan zitten, dat zal de barrierefunctie van de huid weer stuk maken. Eventueel kan je ze weghalen met salicylzuur 1of 2% (zie hier), maar het is mogelijk dat je huid hier toch wat te gevoelig voor is.
  Als je huid nog droog aanvoelt kan je s nachts ook wat pure vaseline of olijfolie opsmeren. Verder zou het kunnen zijn dat huidproblemen berusten op de aanwezigheid van seborroisch eczeem, heeft een arts daar wel eens naar gekeken?

  groeten Jetske

 • Jan oktober 21, 2010 (09:38)

  Beste Jetske,

  Ik heb een erg gevoelige huid, die met name in de wintermaanden leidt tot rode plekjes rond mijn neus. Helaas is het dit jaar wel heel erg en ben ik van tijd tot tijd vuurrood en vlekkerig van mijn ogen tot aan mijn kin. Na een aantal allergietesten ondergaan te hebben -waar niets uit kwam- tipte mijn arts me om even helemaal niets op mijn huid te smeren. Tot mijn verbazing kan mijn huid dit momenteel goed hebben zonder trekkerig aan te voelen. Tevens vertelde hij me dat ik me niet te vaak, niet te lang en niet te warm moet douchen. Dit alles zorgt er op dit moment voor dat ik elke morgen wakker word met een huid vol met kleine huidschilfertjes. In mijn optiek is dit een teken dat de huid weer herstellende is. Klopt dat? Ondanks dat het een vreemd gezicht is, probeer ik er zo weinig mogelijk aan te komen omdat dat hopelijk het beste resultaat geeft. Kan het zo zijn dat ik -na 15 jaar met allerlei soorten zalfjes en cremes mijn gezicht te hebben ingesmeerd- de “ademhaling” van de huid heb verstopt?

  Ik hoop dat u me kunt helpen, want ik heb alles over voor een gezonde (gezichts)huid!

 • author-avatar
  Jetske oktober 18, 2010 (17:44)

  Beste An,
  Ik vermoed dat dit gesloten comedonen zijn die wat dieper liggen. De holte is dan opgevuld met een combinatie van talg en dode huidschilfers. Ze zitten ook exact op de plekken waar de talgproductie wat hoger is.
  Je kunt een aantal dingen doen om dit te voorkomen. Ik zou beginnen met het gebruik van salicylzuur, dit voorkomt het verstoppen van de porien en werkt ook ontstekingsremmend.
  Is dit niet voldoende dan kan je het eventueel gaan combineren met het gebruik van vitamine A zuur. Als de bultjes diep zitten krijg je ze vermoedelijk niet weg met het gebruik van deze middelen – je kunt wel het ontstaan van nieuwe voorkomen.
  Blijkt ze inderdaad niet weg te gaan, dan zou ik een huidtherapeut vragen de bestaande en hardnekkige bultjes weg te halen. Je zou gezien je acne ook kunnen overwegen een anticonceptiepil als de Diane-35 te gaan gebruiken. Dit moet je uiteraard dan even met je huisarts overleggen. Deze pil werkt talgregulerend en werkt meestal goed tegen acne.

  Veel succes en als je nog vragen hebt stel ze gerust! Groeten Jetske

 • An oktober 11, 2010 (10:27)

  Hallo,

  Ik heb een moeilijke huid met veel puistjes en onderhuidse onstekingen. Sinds een tijd heb ik ook veel last van bultjes die een beetje op gerstekorrels lijken, maar toch net anders lijken. Ze zitten niet op de huid rondom mijn ogen, maar vooral boven en naast mijn wenkbrauwen, mijn voorhoofd en kaken.
  Het zijn kleine bultjes waar duidelijk iets (talg, vermoed ik) onder zit in een droog korreltje. De talg ligt echter niet zo aan de oppervlakte als bij een gerstekorrel. Het zijn geen witte bultjes. De bultjes zijn niet geirriteerd of rood, je voelt ze veel meer dan dat je ze ziet.

  Kortom, het lijkt wel iets tussen acne en gerstekorrels in. Wat zijn het en hoe kom ik er vanaf? Moet ik het als acne behandelen of juist als gerstekorrels?

  Hopelijk heb je hier een antwoord voor!

 • author-avatar
  Jetske oktober 7, 2010 (16:01)

  Beste Lisa,

  Het is helaas niet erg gemakkelijk. Producten voor acne zijn vaak erg agressief voor de huid, terwijl je een huid met acne juist eigenlijk altijd als een gevoelige huid moet behandelen. Het resultaat is het tegenovergestelde effect van wat je wilt bereiken…

  Bij acne kan een milde basis verzorging vaak al veel doen voor je huid. Hiernaast kunnen enkel kalmerende en ontstekingsremmende stoffen, zoals bijvoorbeeld niacinamide, vitamine C, licorice extract of quercetin je goed helpen.

  De toner van aloe vera kun je prima gebruiken (INCI: Water, Aloe Barbadensis Gel, Pentylene Glycol, Butylene Glycol, Sorbitol, Glycerin) naast een milde reiniger. Van de producten van Weleda ken ik de INCI lijsten niet, dus daar kan ik niet zoveel over zeggen.
  Bij een droge huid adviseer ik vaak alleen s avonds je huid te reinigen met een cleanser. s Ochtends kun je dan alleen lauw water gebruiken. Bij een vettere huid kun je vaak prima twee keer per dag een reiniger gebruiken, mits deze wel mild is natuurlijk. Meeeters ontstaan door een combinatie van een verhoogde talgproductie en verstopping van de porie (door talg en huidschilfers). De verstopte porie wordt zwart doordat de talgpropjes aan zuurstof zijn blootgesteld. Naast dat je al een vettere huid hebt, hebben ook hormonen invloed op de talgproductie. Hoe ouder je wordt hoe meer moeite je huid heeft met het verwijderen van dode huidcellen… Ik weet je leeftijd niet, maar beide zouden dus invloed kunnen hebben op het ontstaan van zwarte puntjes.
  Een exfoliant kan je hier prima bij helpen. Deze zorgt ervoor dat de dode huidschilfers op een milde manier van je huid verwijderd worden. Hier kun je meer lezen over een exfoliant. Een scrub is vaak te grof, waardoor je je huid beschadigd. Hierdoor wordt je huid gevoelige voor irritaties (lees hier mijn blog over het verschil tussen een scrub en exfoliant).

  Bij een vette huid kun je ervoor kiezen de creme over te slaan. Dit kan samen met de zonnebrandcreme wat te vet worden. Werkzame stoffen kun je dan aanbrengen via je toner of bijvoorbeeld een serum.
  Als je erg veel last hebt van de zwarte puntjes kun je ook eens bij een huidtherapeut langs gaan voor een peeling met een hoge concentratie glycolzuur of salicylzuur. Ook vitamine A zuur kan je helpen.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske oktober 4, 2010 (16:29)

  Beste Jook,

  Ik kan me goed voorstellen dat je je zorgen maakt. Toch denk ik dat de kans veel groter is dat je dochter een overgevoelige huid heeft dan dat ze nu al puistjes op basis van acne heeft. Hoe zien de puistjes er uit? Zijn het alleen rode bultjes of zit er ook echt talg/pus in? Heeft ze ook wel eens mee-eters? Het is inderdaad wel zo dat de kans op acne wat groter is, als het al in de familie voorkomt.
  Op dit moment kan je nog weinig doen. Wat essentieel is alle anti-acne producten te mijden, die maken het alleen maar erger. Laat haar ook liever niet scrubben. Het beste is om zo min mogelijk te smeren. Laat haar ook uitkijken met shampoos en badschuimproducten die op haar gezicht komen. Zo lang ze geen last heeft van een vette huid en van meeeters heeft het nog niet zo veel zin te gaan smeren met middelen als salicylzuur of benzoylperoxide. Hou het goed in de gaten en laat het me weten als het erger wordt!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske oktober 4, 2010 (14:36)

  Succes Sumeyye! Ik zou het leuk vinden als je me op de hoogte houdt hoe het gaat.
  Groeten Jetske.

 • lisa oktober 1, 2010 (13:01)

  Beste Jetske

  Ik ben jammergenoeg ook in het bezit van een acne gevoelige huid, heb daarvoor jaren lang de pil (marvelon) geslikt welke heel goed hielp, en mij echt een pracht huidje opleverde. Maar deze pil bracht mij uiteindelijk ook pigment vlekken waardoor ik ermee gestopt ben. kreeg toen langzamerhand weer puistjes en ben toen begonnen met de effaclar lijn van la roche posay (speciaal voor de acne gevoelige huid) en dit bleek na enige maanden een best extreem slechte uitwerking te hebben op mijn huid, kreeg er juist veel meer acne van. Nu gebruik ik al een half jaar de amandel reinigingsmelk en hydraterende creme van weleda + de aloe vera tonic van de body shop en gaat het veel beter met mijn huid, ik heb bijna geen puistjes meer. Maar een nieuw probleem: steeds meer comedonen, heel veel zwarte puntjes en ook op plekken waar ik nooit een puistje had. Weet jij hoe dit komt en wat ik eraan kan doen?
  s ochtens gebruik ik alleen de toner, misschien reinigt dit niet genoeg en moet ik dan ook de reinigingsmelk gebruiken, of misschien is deze te vet? Ik gebruik ook een speciaal voor het gezicht scrub sponsje een paar keer per week op mijn gezicht. Of zou misschien een exfoliant mij dan ook uitkomst kunnen bieden tegen de zwarte puntjes. O en misschien geeft dit wat aan over de conditie van mijn huid, maar ik werd door mijn vrienden nog wel eens uitgemaakt voor glimworm of spiegeltje :-/ omdat ik altijd zo n glimmend gezicht heb, terwijl ik dan eigenlijk helemaal niet zoveel puistjes had. Maar de zonnecreme van dermaquest die ik ook via jou site gevonden heb, gaat dit heel goed tegen. Daarvoor al heel veel dank, hoop dat je mij een tip kunt geven.
  groet Lisa

 • Sumeyye september 28, 2010 (16:05)

  Beste Jetske,

  heel erg bedankt voor je advies ik zal ze is proberen, ik heb hiervoor ook vele producten geprobeerd maar die maakten mijn huid juist slechter. Ik hoop dat met deze producten mijn huid weer beter word. Nogmaals heel erg bedankt:D

  Groeten Sumeyye

 • author-avatar
  Jetske september 27, 2010 (11:44)

  Beste sumeyye,

  Benzoylperoxide helpt eigenlijk alleen tegen echt ontstoken puistjes (dus rode puistjes of met een wit of geel kopje). Mee-eters kun je beter behandelen met salicylzuur of vitamine A zuur . Het nadeel van benzoylperoxide is dat het de huid kan irriteren/uitdrogen.

  Uit onderzoek is gebleken dat 2.5% net zo goed werkt als 5%. Helaas is 2.5% niet gemakkelijk te krijgen in Nederland, we lopen hier soms nog een beetje achter! Vraag eens aan je apotheek of ze het voor je kunnen bereiden. Je kunt zelf ook je benzoylperoxide wat verdunnen met een moisturizer of een beetje benzoylperoxide aanbrengen met daarovereen een laagje moisturizer. Gebruik in ieder geval altijd een dun laagje benzoylperoxide, de meeste mensen brengen het te dik op!
  Verder is het belangrijk het gebruik van bezoylperoxide langzaam op te bouwen. Begin er pas mee als je als je huid weer wat rustiger is geworden. Start met benzoylperoxide om de drie dagen. Gaat dit goed, gebruik het dan om de dag en uiteindelijk elke avond. Sla het gebruik een keer over als je witte schilfers ziet.
  Via de mail zal ik je enkele producten toesturen.

  Groeten Jetske.

 • jook september 23, 2010 (11:00)

  Hallo Jetske, ik heb al jou adviezen door gelezen, maar kom nergens iets tegen wat vergelijkbaar is met mijn/ons probleem. Ik heb een dochter van bijna 9 jaar die nu al regelmatig pukkeltjes in haar gezicht heeft. Ze heeft geen vette huid, wel gevoelig. Op zich is het geen reden voor paniek, maar haar vader heeft vroeger als proefkonijn gefungeerd voor het middel Roacutane. Zijn hele familie zat onder de acne, bij hem speelt het zelfs nog wel eens op, terwijl hij over de 50 is. Zijn zoon is vanaf zijn 15e tot nu (24) ook onder de puisten.Mijn dochter ziet dit ook en is heel bang dat zij ook onder komt te zitten Wat kan ik voor haar veilig gebruiken zodat ze haar gezicht kan schoonmaken en pukkeltjes kan proberen tegen te gaan. Vind het heel moeilijk…..

 • author-avatar
  Jetske september 21, 2010 (17:42)

  Benzoylperoxide en salicylzuur zijn niet hetzelfde. Binnenkort zal ik een stuk over benzoylperoxide op mijn blog plaatsten en meer uitleg geven over deze stof. Je kunt dit bij de apotheek halen, bij voorkeur 2,5%. Als ze alleen 4% hebben dan kan je het een beetje verdunnen met een moisturizer.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 21, 2010 (17:36)

  Beste Maria,

  Als jij je in deze drie kenmerken van rosacea herkent en (een klein beetje) couperose hebt, vermoed ik zeker dat je inderdaad last hebt van rosacea. Tretinoine is een prima middel voor acne, maar bij rosacea vaak te heftig. Met als gevolg dat je huid juist slechter wordt in plaats van beter! Belangrijk voor jou is om eerst te zorgen dat je huid weer rustig wordt en vervolgens de acne aan te pakken.

  Jouw stappenplan: gebruik een milde reiniger en moisturizer, bij voorkeur aangevuld met een zonnebrandcreme. Op mijn blog de cleanser en de moisturizer vind je meer uitleg over deze producten en het gebruik hiervan. Via de mail zal ik je wat producten mailen waar je bijvoorbeeld uit kunt kiezen. Op mijn blog kun je zonnebrandcremes vinden die ik kan aanraden (zie hier). Als je huid wat tot rust is gekomen voeg je s avonds salicylzuur 1 of 2% toe aan je verzorging. Begin met een dun laagje om de dag en bouw dit op.

  Gaat dit goed dan kun je benzoylperoxide toevoegen. Dit zou ik vooral op de kaaklijn gebruiken aangezien je huid daar meestal wat minder gevoelig is en benzoylperoxide de huid wat kan irriteren. Met de antibiotica (erythromycine) zou ik zeker doorgaan. Dit geeft geen irritatie van de huid en helpt ook bij rosacea. Ik neem aan dat je tabletten hebt gekregen?

  Verder vermoed ik gezien de locatie van je acne dat hormonen erg van invloed zijn. Ben je misschien recent van anticonceptie veranderd? Overigens kan de Diane 35 goed helpen tegen acne. Let wel; voor alle acne behandelingen geldt dat het zeker 4 weken duurt voordat je resultaat gaat zien. Soms kan het zelfs afhankelijk wat erger worden. Ik verwacht dat je dat je huid na enkele weken een stuk minder pijn lijn en gevoelig is.

  Succes!
  groeten Jetske

 • Sumeyye september 19, 2010 (12:07)

  Beste Jetske.

  Ik ben 15 jaar en heb sinds kort last van puisten en witte mee-eters. Toen ik dit wou behandelen heb ik benzoyl peroxide 5% gekocht. En het werkte averechts mijn huid is er alleen maar door verslechterd, ik heb nu witte schilfers op mijn gezicht en een hele droge huid. En heeft helemaal niet geholpen tegen mijn mee-eters. Nou heb ik een site gevonden op acne.org met handige tips alleen het probleem is dat de producten in Amerika te koop zijn. Nou is mijn vraag dus of je een goede cleanser en een moisturizer kent die je kunt gebruiken met benzoyl-peroxide 2.5%

 • Maria september 16, 2010 (10:55)

  Beste Jetske,

  Nog een vraag: Zou benzoylperoxide beter kunnen helpen tegen de ontstekingen en puisten rondom mijn kaaklijn dan de voorgeschreven producten van de huisarts?

  Is benzoylperoxide hetzelfde als salicylzuur? Op de site van bijv. Paula s Choice spreken ze over Exfoliating 1% Beta Hydroxy Acid Lotion. Is dit hetzelfde als de benzoylperoxide die je bij de apotheek kunt halen? Als de concentratie van de apotheek te hoog is, met wat voor creme zou ik deze dan kunnen mengen?

  Alvast reuze bedankt voor je tijd!

  Vriendelijke groet,
  Maria

 • Maria september 9, 2010 (21:52)

  Beste Jetske,

  Dankjewel voor je antwoord! Met zekerheid zeggen of ik rosacea heb, durf ik niet. Ik herken de drie onderste uit de herkenningspunten van je artikel Heb jij misschien rosacea? heel goed:

  -Gevoeligheid voor cosmetica producten
  -Regelmatig brandend of stekend/prikkelend gevoel van de gezichtshuid
  -Gevoelige of snel geirriteerde ogen (vooral rondom mijn ogen heb ik snel een rode huid)

  Daarentegen heb ik wel echt last van puisten en ontstekingen en niet van bultjes die je niet kunt uitdrukken.
  Zichtbare kleine bloedvaatjes heb ik vooral rondom mijn neus maar niet heel opvallend.

  Op het moment heb ik weer een heel rode, pijnlijke huid op mijn voorhoofd en erge last van puisten en ontstekingen rondom de kaaklijn en een aantal op mijn wangen.

  Nu bijna drie weken geleden ben ik bij de huisarts geweest om hem te laten kijken naar mijn huid. Hij heeft me voor de acne rondom de kaaklijn (zoals hij het noemde) het volgende voorgeschreven:

  Voor overdag: erytromycine
  Voor s nachts: tretinoine

  Ik smeer dat sindsdien maar merk geen verbetering. Naast de puisten is mijn huid op mijn kaaklijn pijnlijk en erg gevoelig. Hier om heb ik vandaag de smeersels niet gebruikt maar mijn huid ingesmeerd met een vette creme (pcle creme van Biodermal).

  Zou je me kunnen vertellen of ik er goed aan doe om door te blijven smeren met de door de huisarts voorgeschreven producten?
  Mijn huid ziet er op dit moment erg slecht huid en is pijnlijk. Weet echt even niet meer wat ik er mee aan moet. Ook qua producten ben ik het spoor bijster.

  Alvast bedankt!

  Vr. groet,
  Maria

 • author-avatar
  Jetske september 6, 2010 (14:51)

  Beste Sharon,

  Wat vervelend zeg! Wat ook vooral bij acne belangrijk is, is dat je milde producten gebruikt. Agressieve producten maken het probleem vaak alleen maar erger.
  Een milde reiniger en eventueel op de droge plekken van je huid een creme is qua huidverzorging prima. Te veel reinigen is inderdaad niet erg verstandig; je huid kan hier van uitdrogen, waardoor ze juist meer talg gaat aanmaken. En door de verstoorde barrierefunctie kunnen bacterien beter de huid binnen dringen.
  “s ochtends en s avonds reinigen is dus voldoende. Gebruik ook niet te veel reiniger.
  Van de aloe vera lijn kun je kiezen voor de “Gentle Facial Wash (een milde reiniger) en Aloe protective serum (een creme met kalmerende stoffen). Hiernaast zou ik je een zonnebrandcreme willen adviseren. Op mijn blog kun je hier een lijst van vinden.

  Zoals je het beschrijft verwacht ik dat gebruik van een exfoliant met salicylzuur of een product met benzoylperoxide niet voldoende is. Roaccutane is een paardenmiddel: het legt de talgproductie praktisch stil waardoor je acne verdwijnt en heeft nogal wat bijwerkingen. Zou je niet kunnen overwegen weer door de gaan met de anticonceptiepil; er zijn ook lichte varianten die goed kunnen helpen.
  Ik vermoed dat lokaal vitamine A zuur jou huid goed zal doen. Dit is alleen op recept te verkrijgen. Ook antibiotica (lokaal/oraal) kan goed helpen. Verder bestaan er peelings met hoge concentraties glycolzuur of salicylzuur en laser behandelingen die je huid verbeteren. Bij de Velthuis Kliniek kunnen ze je zeker helpen en ben je zeker welkom.

  Groeten Jetske

 • sharon augustus 28, 2010 (14:46)

  Hallo Jetske,

  Ik heb al een hele tijd problemen met mijn huid. Mijn acne is begonnen toen ik 12 was. Ondertussen ben ik 23 en heb ik zo ongeveer alles al geprobeerd maar heeft weinig geholpen. Een jaar of 2 geleden heb ik een zware kuur gehad van de dermatoloog (roacutante geloof ik) en die heeft heel erg goed geholpen. Mijn huid was zo schoon en egaal als dat van een fotomodel 🙂 Ondertussen ben ik gestopt met de pil (nu ongeveer 3 maanden) en is mijn huid gewoon weer terug bij af. Ik ben er erg naar van, omdat ik heb echt heel lelijk vindt. Het liefst zou ik weer een kuur roacutane doen, maar dat lijkt me niet gezond. Verder voelt me huid nu heel vet aan en heb ik allemaal hele kleine puistjes (geen mee-eters). Dat is dus anders dan het was voor de kuur. Ik reinig mijn gezicht in de ochtend en in de avond met producten van de body shop van de lijn aloe vera… Dus meer reinigen lijkt me ook niet echt een oplossing..?
  Mijn vraag ik eigenlijk; is het verstandig om zelf producten te kopen en gewoon vol te houden? Of is het aan te raden toch weer naar de dermatoloog te gaan?

 • author-avatar
  Jetske augustus 20, 2010 (09:02)

  Beste Maria,

  Omdat je aangeeft dat je een droge huid hebt, acne en soms last hebt van eczeem, kan het maar zo zijn dat je last hebt van acne rosacea in plaats van acne. Het is erg belangrijk om hierachter te komen, want de behandeling is zeker anders! Op mijn blog heb ik een stuk geschreven over rosacea: heb jij misschien rosacea? . Zou je eens kunnen kijken of je jezelf hierin herkent?
  Acne rosacea pak je op een heel andere manier aan dan gewone acne (zie de blog Het behandelen van rosacea ), dus het is essentieel hierachter te komen!
  Het zou ook kunnen dat je last hebt van periorale dermatitis; in dit geval zijn de bultjes vergelijkbaar met de bultjes die ontstaan bij rosacea, alleen komen ze voor rondom de mond en wangen.

  Ook bij acne is een milde reiniger erg belangrijk. Een agressieve reiniger irriteert de huid vooral, waardoor acne kan verergeren. Milde producten zijn de basis voor een goede huidverzorging, ook voor acne. Gedurende de dag en nacht stapelen talg, dode huidcellen en overig vuil zich op. Maak je dit niet schoon, dan zal je huid er dof en onregelmatig uit gaan zien. De porien kunnen verstoppen en je loopt meer kans op het krijgen van puistjes (zie voor uitgebreidere uitleg ook mijn blog over de cleanser).
  Naast milde basis verzorging zijn er enkele specifieke ingredienten die je kunnen helpen bij acne, zoals salicylzuur, benzoylperoxide of bij ergere acne vitamine A zuur of antibiotica (oraal of topicaal).

  Voordat ik je verder help, hoor ik graag of je jouw huid herkent in de kenmerken van rosacea.

  Groeten Jetske

 • Maria augustus 17, 2010 (12:37)

  Beste Jetske,

  Mijn complimenten voor je handige en overzichtelijke site!

  Ik ben 25 jaar en heb sinds een jaar of vier, vijf last van acne (vooral) op mijn kaaklijn en kin. Soms hier en daar een ontsteking op mijn wangen maar nooit op mijn voorhoofd.

  Mijn huid is erg droog en niet vet (alleen een beetje op mijn neus en kin maar totaal weer niet op mijn voorhoofd). Soms last van eczeem maar heb het idee dat dit vooral door het gebruik van verkeerde producten komt. Wanneer ik pcle creme van biodermal gebruik is de geirriteerde huid weg maar ik heb het idee dat dit de acne niet ten goede komt. Weet jij of dit werkelijk zo is?

  Ik heb heel veel producten uitgeprobeerd (van natuurlijke tot agressieve) en weet niet meer wat ik moet kiezen. Ik heb het idee dat mild reinigen het beste voor mijn droge huid is maar dat doet weer niets voor de acne.

  Zou jij me producten kunnen aanraden?

  Alvast hartelijke bedankt!
  Vr. groet,
  Maria

 • author-avatar
  Jetske augustus 13, 2010 (16:18)

  Beste Rose,

  Binnen een merk, en zelfs binnen een bepaalde lijn kan de kwaliteit van producten enorm verschillen! Tea tree wordt inderdaad aangeraden bij acne, maar er is van bekend dat het de huid ook kan irriteren. Zelf zou ik dus echt voor milde producten gaan in combinatie met salicylzuur en/of benzoylperoxide.

  In de facial wash zitten naast de tea tree meerdere stoffen die ik niet snel zou aanraden (de stoffen zijn bijvoorbeeld menthol en limonene). Dit product zou ik dus niet zo snel gebruiken, helemaal als er betere alternatieven zjin. Een cleanser is ook meer bedoeld om je huid te reinigen, en als er werkzame stoffen inzitten doen deze toch een stuk minder voor je huid dan wanneer ze in leave on producten zitten (zoals een toner of creme). De cleanser en creme die ik je eerder via de mail adviseerde zijn prima, helemaal in combinatie met benzoylperoxide.

  Succes!

  Groeten Jetske.

 • Rose augustus 12, 2010 (14:59)

  Beste Jetske,

  Aangezien ik op vakantie ben geweest heb ik niet de producten die u aanbevolen had kunnen kopen. Wel was ik nog even bij de Bodyshop gaan kijken voor wat acne producten. Daar bevolen ze mij om de Tea Tree Skin Clearing Facial Wash te gebruiken.
  Ik heb de wash gekocht en ik gebruikt het pas net. Ik gebruik dit in combinatie met
  reiniger- Johnson Baby lotion
  creme- de Tuinen Tea Tree dag&nachtcreme
  en benzoylperoxide.

  Maar nu vraag ik me af of deze Tea Tree Skin Clearing Facial Wash van the Body shop wel mild en effectief genoeg is. Omdat ik dus niet zeker weet of deze lijn wel echt goed is, heb ik de clearing lotion /reiniger nog niet gekocht.
  Dit zit er in de facial wash :
  Water, Glycerin, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Polysorbate 20, Alcohol Denat., Panthenol, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil, Calophyllum Inophyllum Seed Oil, Allantoin, Citric Acid, p-Anisic Acid, Benzophenone-4, Menthol, Sodium Hydroxide, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Limonene, Leptospermum Petersonii (Lemon Tea Tree) Oil, t-Butyl Alcohol, Denatonium Benzoate, Tocopherol, Caramel, Yellow 5 Lake, Blue 1.

  Denkt u dat dit product mij gaat helpen tegen acne? Of dat ik beter de producten die u mij had aanbevolen kan gebruiken ?
  want iedereen zegt dat ik mijn huid goed moet verzorgen. Maar hoe kan ik mij jonge puberhuid dan het beste verzorgen?? Ik hoop dat u antwoord kunt geven op mijn vraag . Ik vind het maar allemaal erg gecompliceerd..zoveel producten tegen acne..maar welke helpt nou echt..

  Alvast suuuuper bedankt!
  Groetjes,

  Rose

 • author-avatar
  Jetske augustus 4, 2010 (09:44)

  Hallo Tamara,
  Volgens mij pak je het ook prima aan als ik zo je andere blog reacties lees!
  Chloor is inderdaad niet echt goed voor je huid. Maar je moet ook wel kunnen genieten van je vakantie natuurlijk. Als je in het leven alleen maar dingen zou doen die goed voor je zijn, wordt je ook geen blij mens….
  Hopelijk vind je snel een geschikte zonnebrand voor jouw huid, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat ook goed gaat komen!
  Groeten Jetske

 • Tamara augustus 1, 2010 (23:43)

  Jetske, bedankt voor je uitgebreide antwoord!

  Op dit moment gaat het best redelijk met mijn huid. Ik word behandeld door een huidtherapeut (van de Velthuiskliniek ;)) en sindsdien gaat het stukken beter. Maar ik ben onlangs op vakantie geweest en merk wel dat mijn huid erg snel geirriteerd raakt door vette zonnebrandcremes en het chloorwater. Ben dan ook erg blij met je lijstje zonnebrandcremes die weinig irriterende stoffen bevatten!

 • author-avatar
  Jetske juli 30, 2010 (17:14)

  Beste Tamara,

  Je hebt van heel producten de INCI lijsten doorgekeken! De producten die je hebt gevonden zijn prima. Van de exfoliant kan ik niet beoordelen hoe werkzaam/ irriterend deze is. Dit is afhankelijk van het percentage salicylzuur (tussen de 1 en 2%) en de pH waarde (lager dan 5 om werkzaam te zijn, maar zeker hoger dan 2 om niet te irriteren).
  Beide moisturizers kun je proberen. Mijn voorkeur zou uitgaan naar het serum van de body shop omdat het enkele actieve stoffen bevat: lage concentraties bisabol (anti-irritant), vitamine E (antioxidant) en hogere concentraties panthenol en aloe vera.

  Ook bij een vettere huid of bij acne raad ik een zonnebrandcreme aan, maar ik las al dat je daar nog naar opzoek bent. Als het te vet wordt voor je huid om en een creme en een zonnefactor aan te brengen, kun je ervoor kiezen om s ochtends alleen de zonnefactor te gebruiken en s avonds alleen de creme. Omdat je huid in de zomer vaak wat vetter is dan in de winter (en dit kan zelfs per dag verschillen!) kan het bij een vette huid zijn dat je de creme helemaal over kan slaan.
  Actieve stoffen (antioxidanten, anti-inflammatoire stoffen of vitaminen) kunnen dan in bijvoorbeeld je zonnebrandcreme, exfoliant of toner zitten.

  Succes, en ik zou het leuk vinden om op de hoogte te blijven van hoe het met je huid gaat! Groeten Jetske.

 • author-avatar
  Jetske juli 27, 2010 (16:20)

  Hallo Rose, dankjewel voor je leuke reactie!
  De informatie over de producten komt er alsnog aan via de mail. Groeten Jetske.

  • puistenkop mei 18, 2014 (19:43)

   hallo, wilt u dit mailtje ook alstublieft naar mij sturen??

 • Tamara juli 26, 2010 (15:01)

  Beste Jetske,

  Ook ik heb last van acne. Na veel verpakkingen op ingredienten te hebben bestudeerd, ben ik nu tot de volgende producten gekomen. Zou jij deze aanraden?

  Cleanser – La Roche-Posay rosaliac reinigingsgel
  Ingredienten: Water, Butylene Glycol, Glycerin, Poloxamer 184, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Disodium Cocoamphodiacetate, Triethanolamine, Hydroksypropyl Guar, Dihydrocholeth-30, Sodium Citrate, Disodium Edta, Sodium Chloride, Ascorbyl Glucoside, Caffeine, Simethicone, Citric Acid, Biosaccharide Gum-1, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben

  Exfoliant – Clinique mild clarifying lotion
  Ingredienten: Water, Butylene Glycol, Biosaccharide Gum-1, Cyclodextrin, Salicylic Acid, Millet Plant Glycoprotein Extract, Aloe, Arginine, Peg-10 Soya Sterol, Ceteth-20, Dimethicone, Ceteth-20, Kimethicone, Ceteth-2, Dimethicone Copolyol, Hexadecanol, Methylparaben, Green 5, Yellow 10

  Moisturizer – The Body Shop aloe protective serum
  Ingredienten: Aloe Barbadensis Gel, Water, Pentylene Glycol, Glycine Soja (Soybean) Oil, Cyclomethicone, Glycerin, Butylene Glycol, Dimethicone, Alpha-Glucan Oligosaccharide, Caprylyl Glycol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Panthenol, Hydroxyethylcellulose, Lanolin, Polysilicone-11, Sodium Hydroxide, Bisabolol, Lecithin, Disodium EDTA, Tocopherol, Avena Sativa (Oat) Bran Extract

  of moisturizer – La Roche-Posay toleriane soothing protective skincare
  Ingredienten: Water, Cyclopentasiloxane, Isocetyl Stearate, Squalane, Glycerin, Isononyl Isononanoate, Pentylene Glycol, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Cetyl Alcohol, Peg-100 Stearate, Glyceryl Stearate, Dimethiconol, Ethylhexylglycerin, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sodium Hydroxide

 • Rose juli 17, 2010 (16:50)

  Beste Jetske,

  Onlangs heb ik een nieuw e-mail adres en ik heb dit adres dan ook vermeldt bij het vakje email (required,never displayed) bij geef een reactie .
  Ik hoop dat u dus alsnog de informatie over de milde reiniger en creme naar mij toe kunt sturen.
  Oh, en ik heb nog geprobeerd om de ingredienten van de productenlijn van sebo specific te zoeken, maar die kon ik niet vinden.

  Ik vindt het echt fantastisch van u, dat u mij en heel veel andere mensen op deze manier helpt !!
  Dus bij voorbaat mijn dank en complimenten.

  m.v.g.
  Rose

 • author-avatar
  Jetske juli 16, 2010 (11:28)

  Beste Rose,

  Geen probleem dat je deze vraag stelt, juist goed! Het gebruiken van de juiste huidverzorging kan wonderen doen! Wat zeker bij acne erg belangrijk is (en wat bijna niemand doet), is om te kiezen voor milde producten. Het is essentieel je huid niet te irriteren, dat kan je acne namelijk alleen maar verergeren. veel acne producten werken daarom ook averechts.

  Ik zie in de creme met Tea Tree wel wat ingredienten die ik liever niet aanraad ( Lavendel, Eucalyptus, Linalool, Limonene, Geraniol). Tea tree oil (Melaleuca Alternifolia Oil) werkt desinfecterend, maar het kan de huid ook irriteren. Om de p. acnes te doden (de bacterie die bij acne tot een ontsteking leidt), kun je ook benzoylperoxide bij de apotheek halen. Hier heb je geen recept voor nodig en het is goedkoop. De reguliere concentratie is 4%, je kunt het een beetje verdunnen met een milde creme. UIt onderzoek is gebleken dat een concentratie van 2.5% de huid minder irriteert en dat het net zo goed werkt.

  In de reinigingsgel van lavera zitten ook meerdere ingredienten die de huid kunnen irriteren, waaronder parfum. Ik raad eigenlijk altijd aan producten zonder parfum te gebruiken, omdat dit de nummer 1 allergeen is. Over de producten van Sebo Specific kan ik niet zoveel zeggen zonder de ingredientenlijst. Van sommige stoffen wordt gezegd dat ze talg reguleren, maar dit is wel heel moeilijk… Zoethoutwortel extract is hier een voorbeeld van. Maar of er een van deze stoffen inzit kan ik helaas niet voor je beantwoorden.

  Ik zal je via de mail een milde reiniger en creme aanraden die je kunt gebruiken. Zeker in combinatie met benzoylperoxide verwacht ik dat je huid inderdaad op zal knappen. Zoals ik net al schreef doodt benzoylperoxide de bacterie p acnes en vermindert de talgproductie. Het middel wordt al 40 jaar met succes ingezet tegen acne, en de meeste mensen verdragen het goed. Slechts 1 tot 3 procent van de gebruikers ontwikkelt een allergie. Ook went de huid er niet aan, zodat het ook op de lange duur werkzaam blijft. Gebruik wel altijd een heel dun laagje.
  Met een milde reiniger, benzoylperoxide en een milde creme kun je al een heleboel doen tegen je acne. Hiernaast zou je nog een toner met kalmerende ingredienten en een (dunne) zonnebrandcreme kunnen gebruiken.

  Succes, en als je nog vragen hebt stel ze gerust! Groeten Jetske

 • Rose juli 9, 2010 (14:48)

  Beste Jetske,

  Mijn leeftijd is 14, ik heb een vette/glimmende huid en heb last van acne. Het is matige acne met voornamelijk onstekingen. Nu, ben ik al naar de huisarts geweest en zij heeft mij Benzoylperoxide aangeraden. Ik gebruik dit middel nu al ruim een maand in combinatie met een dagcreme van de Tuinen Tea Tree dag&nachtcreme met de ingredienten :
  aqua, Pentylene Glycol, Glyceryl Stearate, Ethylhexyl Stearate, Calendula oil, Cyclodextrin, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Melaleuca Alternifolia Oil,Camellia Oleifera Leaf extract, Persea Gratissima Oil, Ceteareth-12,Cetyl Palmitate, Cocoglycerides, Lavendula Angustifolia oil, Melaleuca Quinquinervia, Eucalyptus Globulus, Linalool, Limonene, Geraniol, Coumarin.

  Mijn huid is hierdoor wel wat rustiger geworden, maar niet helemaal. Ik zou graag wat meer resultaat willen en daarom zou ik u willen vragen of u misschien weet, dat als ik de facewash en cleansing milk van deze lijn gebruik of ik dan meer resultaat zal zien.
  Of denkt u dat het beter is als ik overstap op een andere lijn, zoals :

  Lavera Reinigingsgel munt
  Met biologische extracten van pepermuntblad, salie- en teatree-bladeren

  De olievrije reinigingsgel met biologische munt reinigt poriendiep. Biologische extracten van pepermuntblad, salie- en teatree-bladeren dragen zorg voor een gereinigde huid, waarin verontreinigingen en pukkeltjes op natuurlijke wijze worden tegengegaan.

  Ingredienten
  INCI: Water (Aqua), Alcohol*, Glycerin, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Sodium Lactate, Xanthan Gum, Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Cocoyl Glutamate, Hydrogenated Lecithin, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil*, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract*, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract*, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Water*, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract*, Thymus Vulgaris (Thyme) Extract*, Juniperus Communis Fruit Extract*, Althaea Officinalis Extract*, Ascophyllum Extract, Salix Alba (Willow) Bark Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Water*, Chlorophyllin-Copper Complex (CI75810), Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Fragrance (Parfum)***, Citral***, Geraniol***, Citronellol***, Limonene***, Linalool***.

  of :
  Alle verzorgingsproducten van de productlijn SEBO SPECIFIC bevatten flavonoiden, de “reguleringssystemen” van de planten. Doordat zij het talgproducerende enzym remmen, reguleren deze werkstoffen de talgproductie.
  Resultaat van het product: de huid glimt niet meer en u hebt een frisse, volmaakt gave huid.
  Een complex van 100 % plantaardige bestanddelen tegen een glimmende huid:
  – TALGREGULERENDE WERKING: Werkt continu talgregulerend dankzij het Plantaardige Flavonoidencomplex. (in vivo getest)
  – WERKING TEGEN GLIMMEN: Het plantaardige Aphloia voorkomt dat uw huid in voor de huid stressvolle omstandigheden extra gaat glimmen (warmte, vervuiling, zonlicht,…)

  Het spijt mij voor deze lange vraag en ik hoop dat u mij kunt helpen, want ik raak een beetje in de war en ik snap niet meer zo goed of zo n uitgebreide verzorging op zo een jonge leeftijd wel noodzakelijk is.

  wanhopige groetjes,
  Rose

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!