Rimpels door overgewicht?

Hielke en Sietse van de Kameleon, de broertjes de Boer, de Olsen twins; blijft fascinerend dat er twee vrijwel identieke mensen op de aardbol kunnen rondlopen! Overigens is mijn fascinatie voor tweelingen nooit veel verder gegaan dan het lezen van dolle tweeling boekjes en het bekijken van mijn horoscoop in een van de blaadjes in de wachtkamer van de tandarts. Heel anders is het met dr. Darrick E. Antellt. Deze plastisch chirurg heeft van het bestuderen van tweelingen zijn levenswerk gemaakt. Dankzij zijn inspanningen weten we dat huidveroudering voor zo’n verschrikkelijk groot deel beïnvloed wordt door factoren die niet in je genen zitten maar ”extern” zijn. Zijn studies hebben ons laten zien hoe snel je huid veroudert door zon en roken.

Overgewicht voor je veertigste…

Door het meer recente tweeling-onderzoek van Kathryn J. Martires, weten we nog meer over huidveroudering. Haar studie toonde aan dat overgewicht voor de leeftijd van circa 40 jaar, maakt dat je huid sneller beschadigd raakt door de zon en je er eerder oud uit ziet. Vermoedelijk heeft dit te maken met de grotere hoeveelheid slechte koolhydraten en de onverzadigde vetten die mensen met overwicht binnen krijgen. Overigens weten wél veel langer dat bij proefdieren die op dieet gezet, worden de veroudering vertraagt (abstract). Als dit geen goede redenen zijn om die overtollige kilo’s eindelijk eens echt kwijt te gaan raken….!

Rimpels bij een wat voller gezicht

Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Uit Kathryns onderzoek bleek dat als je boven de 40 komt de situatie geleidelijk aan kan veranderen; dan kan een voller gezicht juist rimpels wat maskeren. Maar als ik dan weer denk aan het spreekwoord ”as you get older, you need to choose between your face and your rear end” wordt het wel erg lastig. Mmmm, gelukkig heb ik nog een even tijd om er over na te denken! Er is ook minder verwarrend nieuws. Hetzelfde onderzoek toonde namelijk aan dat het matig gebruik van alcohol ons lijkt te beschermen tegen huidveroudering. Dat komt zeer waarschijnlijk door de antioxidanten die er in zitten. Dat wijntje zal mij vanavond in ieder geval extra lekker smaken! En die paar extra calorieën nemen we dan maar voor lief….

 

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
De impact van roken; een tweeling“,
De impact van zon; een tweeling“,
Een oude huid door hardlopen?“,
De strijd tegen rimpels; no time to waste“,
Een verouderde huid door pigment’ en
Ouder achter glas‘.

Gerelateerde Berichten

3 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Daphne januari 27, 2013 (23:29)

  Beste Jetske,

  Heb jij misschien ook tips om overtollige huid door afvallen te voorkomen? Ik ben 43 en wil graag zo n 20-25 kg kwijt (ik weeg nu 105 kg bij een lengte van 1.85m). De overtollige kilo s zijn er de laatste vijf jaar aangekomen. Ik ben echter heel huiverig voor lelijke overtollige huid. Heb jij een advies om dat te voorkomen? Alvast bedankt voor je reactie!

 • author-avatar
  Jetske november 9, 2011 (19:04)

  Hi Ingrid,

  Ben het helemaal met je eens!!!!

  groeten Jetske

 • Anoniem oktober 22, 2011 (16:02)

  Hallo Jetske,

  Altijd leuk om zulke foto s te zien, die maken zo makkelijk inzichtelijk wat je probeert over te brengen:)

  Ik wou graag een kanttekening maken bij dit blog.

  In de eerste plaats over de mimiek en de invloed daarvan op rimpelvorming. Een onderschat fenomeen! Ze zeggen vaak dat je na je veertigste het gezicht hebt wat je verdient en dit is ten dele ook zo, omdat je dan zo duidelijk kunt zien wat de karaktereigenschappen van de persoon in kwestie zijn. De uitdrukkingen die je al die jaren daarvoor het meest hebt vertoond hebben een spoor van rimpels getrokken in je gelaat. Lachrimpeltjes zijn daarvan nog de minst erge, maar wat te denken van chagrijn en verbittering? Bij veel vrouwen van middelbare leeftijd is de mond tot een streepje verworden en de ogen zijn gaan staan naar het knijpen dat de dames zo graag doen als ze een concurrente zien:0) Het loont om zonnig en vrolijk in het leven te staan, dat maakt je direct een stuk aantrekkelijker, zeker op de lange termijn!

  Over te dik zijn en slecht voedsel: niet alle mensen met overgewicht eten de verkeerde voedingsmiddelen, vaak teveel en ook te veel van dingen die op zich niet slecht zijn( noten, pinda s). Vet dat zich op de romp heeft genesteld is een absolute risico factor voor de gezondheid, omdat het actief meedoet aan de stofwisseling en ontstekings-stofjes afgeeft. Vet op billen en benen is vaak cosmetisch storend, maar veel minder gevaarlijk.

  Ook is het zo dat niet iedereen die teveel eet daarvan aankomt. Dit kan met de stofwisseling te maken hebben, of met overmatig sporten. Het is heel erg gevaarlijk, want er is niet goed zichtbaar wat er van binnen gebeurt als het van buiten in orde lijkt zijn..tenzij je eens goed kijkt naar de conditie van de huid en de haren, want daar zie je het heel duidelijk als iemand “bagger”eet! Het is niet mogelijk om een jonge, stralende huid en haardos te hebben zonder een goed voedingspatroon, om over de inwendige schade nog maar te zwijgen. Weet je nog van Jimmy Fix? Die vond het joggen uit als sport maar bezweek zelf aan een dieet van hamburgers en milkshakes..

  Goed eten en voldoende eten is een basisvoorwaarde voor een mooi uiterlijk en daarom weiger ik clienten een calorie- arm dieet voor te schrijven. Te snel afvallen zorgt voor rimpels en overtollige huidflappen die niet meer verdwijnen. Ik ben zelf meer dan 50 kilo afgevallen en heb daar meerdere jaren over gedaan. Een mens hoort niet meer dan 10% van zijn lichaamsgewicht per jaar te verliezen. Doe je dat toch, dan bestaat het risico dat je een lijf met losse huid en een rimpelhoofd overhoudt.

  Fijn weekend!

  Groeten, Ingrid de Klerck

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!