• niacinamide_bij_melasma

Niacinamide bij de behandeling van melasma

Afgelopen week stond voor mij even helemaal in het teken van het boek over huidverzorging dat ik aan het schrijven ben. Tijdens mijn ‘eenzame opsluiting’ ben ik diep in de literatuur gedoken op zoek naar de laatste nieuwtjes…

Niet zo gek, want na deze week mag ik namelijk echt niets meer veranderen aan de tekst! Ik ben natuurlijk ook weer allemaal leuke dingen voor mijn blog tegen gekomen; zoals een recent gepubliceerd onderzoek waarin de werkzaamheid van Niacinamide bij de behandeling van melasma wordt vergeleken met die van hydroquinone

Melasma: een van de drie meest voorkomende vormen van pigment

Melasma, ook wel ”zwangerschapsmasker” komt veel voor en kan echt heel vervelend zijn. Als je er zelf geen last van hebt, ken je vast en zeker vrouwen die dit hebben! Het zijn grillig gevormde verkleuringen die geleidelijk overgaan in de normale huidskleur. Dit in tegenstelling tot ouderdomsvlekken die ronder en wat scherper afgebakend zijn. Melasma ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, en hormoonhuishouding. Soms speelt hitte ook een rol. Ze komen het meest voor bij vrouwen (90 procent) met een iets gekleurde huid en ze ontstaan over het algemeen in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen ze op tijdens de zwangerschap (zwangerschapsmasker).

Melasma die oppervlakkig liggen zijn vaak bruin van kleur en redelijk goed te behandelen. Dieper gelegen pigmentvlekken herken je aan hun grijsblauwe kleur en zijn een stuk hardnekkiger. Waar bij UV damages of ouderdomsvlekken een laserbehandeling wonderen kan verrichten, is melasma een stuk lastiger te behandelen…

Maar er is hoop!

De meest gebruikte behandeling bij melasma is smeren met een hydroquinone-zalf, waar ik eerder een blog over schreef. Hydroquinone heeft heeft helaas ook een aantal nadelen, zoals het feit dat je het maar kortdurend mag gebruiken en het de huid flink kan irriteren. Daarom was ik ook zo blij met de uitkomst van dit wetenschappelijke onderzoek waarin (“double blind” en ”randomized”) aangetoond werd dat 4% niacinamide even goed werkt als 4% hydroquinone. De grafiek laat zien wat het resultaat is na 8 weken smeren; het effect van de crème met de niacinamide laat bij 44% van de dames een “good to excellent’ resultaat zien tegen over 55% met het gebruik van de crème met hydroquinone. Gemeten met speciale meetapparatuur was het verschil in effectiviteit tussen Niacinamide en Hydroquinone niet statististisch significant; dat wil zeggen dat Niacinamide evengoed werkte als Hydroquinone. Goed nieuws dus; voor Niacinamide hoef je niet naar je huisarts of dermatoloog voor een recept, je kunt het gerust een langere tijd gebruiken en er zal geen irritatie van de huid optreden.

Voor en na…

Ben je nog niet helemaal overtuigd, dan laten deze foto’s het effect zien. Links zie je een voor en na foto van het effect van Niacinamide, rechts de voor en na foto van het effect van hydroquinone.

Niacinamide

Niacinamide heeft nog meer positieve effecten op de huid. Het werkt anti-inflammatoir (onstekingsremmend) en er is ook echt aangetoond dat het helpt tegen acne, rosacea en psoriasis. Hiernaast beschermt Niacinamide je huid tegen UV-straling (photoprotection). Daar komt dan nog eens bij dat Niacinamide de barrirefunctie herstelt; dit is met name belangrijk voor een beschadigde huid of een huid met eczeem. Wat mij betreft dus een super ingrediënt! Wil je meer lezen hierover, zie dan ook de blog die ik hier eerder over schreef.

Groeten Jetske

Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

De moisturizers van Uncover Skincare bevatten 4% niacinamde.
Lees ook:
Melasma: vitamine C versus hydroquinone“,
Een verouderde huid door pigment’,
Een exfoliant als onderdeel van het stappenplan“,
Ingrediëntkeuze bij pigmentvlekken“,
Een SPF in je make-up; is het voldoende?“,
Ouder achter glas” en de blog
Een goede zonnebrandcrème?

Gerelateerde Berichten

48 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Annemiek juni 2, 2015 (23:28)

  Interessant artikel!

  Ik vraag me alleen af is de hydroquinone en de niacinamide alleen op de melasma plekken gesmeerd of over het hele gezicht .Als het op het hele gezicht moet worden gesmeerd, wordt het hele gezicht dan een stuk lichter?

  Groetjes,

  Annemiek

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:15)

   Hoi Annemiek,

   De hydrochinon crème smeer je alleen op de aangedane huiddelen (dus de pigmentvlekken). Je kan hierbij een wattenstokje gebruiken, zodat je nauwkeurig kan werken.
   Je kan ook onderstaande blog lezen over niacinamide. Niacinamide mag je over je hele huid aanbrengen.
   http://www.dr-jetskeultee.nl/niacinamide/obj7777374

   Groetjes Jetske

 • Eefje september 6, 2014 (23:58)

  Beste Jetske,

  Deze zomer is bij mij melasma ontstaan. Achteraf had ik altijd al wel wat kleine pigmentvlekjes maar daar nooit over nagedacht of aandacht aan besteed en zeker nog nooit van melasma gehoord. Ik heb een erg vlekkerige acne huid dus een paar bruine vlekjes vielen mij niet zo op. Nu na een wandelvakantie, met zeker te weinig insmeren (heel heel dom, dat besef ik nu heel goed, maar ik dacht ik verbrand niet en heb een pet op dus zal wel goed zijn) zijn mijn wangen en slapen 1 grote onregelmatige lichtbruine pigmentvlek, met witte vlekken rond mijn ogen. Ik slik sinds kort weer de diane pil nadat ik net 2 jaar gestopt was vanwege weer teruggekomen acne en onregelmatige ongesteldheid door stress. Ik ben heel blij dat ik jouw blog gevonden heb met duidelijke en eerlijke informatie, van alle fora op internet raak ik nogal in de war. De verkleuringen in mijn gezicht grijpen mij erg aan, tot bijna depressie soms. Ik vind het een beetje eng om de blekende cremes te gaan gebruiken omdat ik een heel gevoelige huid heb. Nu heb ik jouw stukken over niacinamide en vitamine C gelezen en ook de originele artikelen en wil ik gaan proberen of dat bij mij ook de vlekken iets kan verlichten. Heb je zelf in jouw kliniek dezelfde ervaringen als in het artikel beschreven met het gebruik van jouw dagcreme voor het verminderen van de vlekken?

  Ik heb volgende week een afspraak bij de Velthuis kliniek in Velp, ik hoop dat ik daar in ieder geval erachter kan komen of mijn pigment oppervlakkig is of niet, zodat ik weet of ik nog een beetje hoop kan hebben op verbetering.

  groetjes Eefje

  • Eefje september 7, 2014 (03:51)

   Ik zie nu ook dat ik boven mijn lippen een blauw achtige verkleuring heb, niet vlekkerig maar een helemaal egale snor. Is dit hoe een pigmentsnor kan beginnen?

   • Jetske oktober 2, 2014 (13:28)

    Beste Eefje,

    Wat vervelend dat je last hebt van melasma. Ben je inmiddels al bij de Velthuis Kliniek geweest?

    Niacinamide is een erg geschikt ingrediënt bij melasma, het schijnt zelfs ongeveer even goed te werken als hydroquinone. De moisturizers van Uncover Skincare bevatten o.a. 4% niacinamide (en 5% vitamine C) en zijn hierdoor erg geschikt als je last hebt van pigmentvlekken. Het is wel belangrijk je in te smeren met een zonnebrandcrème, want zoals je zelf gemerkt hebt worden pigmentvlekken altijd erger in de zon. Voor meer informatie over de producten van Uncover Skincare kan je altijd even contact opnemen via uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl.

    Groetjes Jetske

 • Annette74 juni 12, 2014 (16:44)

  kan melasma na de overgang ook vanzelf verdwijnen of in ieder geval verminderen? Aangezien hormonen een rol spelen?

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:04)

   Beste Annette,

   Melasma ontstaat vaak door een combinatie van factoren (zon, aanleg, hormoonhuishouding). Hormonen kunnen inderdaad een rol spelen. Maar meestal blijf je er last van houden als je het eenmaal hebt!

   Groetjes Jetske

 • Elly Prins april 9, 2014 (13:58)

  Beste Jetske, na het lezen van je informatie over produktsamenstelling en de ervaringen met niacinamide in produkten ivm pigmentatie, zou ik graag willen weten hoe ik jouw produkten kan bestellen. Ik ben nl schoonheidsspecialiste en overweeg om met jouw produkten te gaan werken. Ik hoop op een antwoord, vriendelijke groet, Ell Prins

  • author-avatar
   Jetske april 14, 2014 (14:55)

   Beste Elly,

   Op dit moment worden de producten alleen verkocht via de webshop en de vestigingen van de Velthuis Kliniek. Er zijn geen plannen om dit op korte termijn uit te breiden. Je kunt natuurlijk altijd meer informatie aanvragen via info@uncover-skincare.nl.

   Groetjes Jetske

 • Sanne augustus 19, 2013 (23:04)

  Beste Jetske,

  Na vele uren zoeken op google heb ik zojuist jouw website ontdekt. Wat een rijkdom aan informatie, echt een opluchting na diverse websites waarop zin en onzin door elkaar lijkt te lopen. Niacinamide lijkt voor mijn huid heel geschikt en ik zou het graag proberen. Echter, ik ben zwanger en een beetje onzeker over welke producten ik wel en niet kan gebruiken. Is er iets bekend over het gebruik van niacinamide tijdens de zwangerschap?

  Hartelijke groet, Sanne

 • Meer juni 13, 2013 (21:17)

  Beste Jetske,

  Ik heb sinds een paar maanden steeds meer last van grote donkere plekken rondom mijn ogen, neus en wangen. Ik heb altijd sproetjes gehad en dit lijken een soort grote verzamelplekken van sproeten. Ik ben de afgelopen tijd niet in de zon geweest en gebruik overdag altijd een product met spf.

  Sinds een maand ben ik de Uncover Skincare dag/nachtcreme met 4% niacinamide gaan gebruiken. Nu merk ik dat ik naast de donkere plekken ook witte vlekken krijg. Plekken waarop al mijn sproeten weg zijn.

  Kan dit een gevolg van de niacinamide of is dit toeval? De donkere plekken zijn nog niet minder geworden.

 • Kitty mei 31, 2012 (14:32)

  @Momo:
  wat vervelend voor je. Wellicht dat hydroquinone zou kunnen helpen. Zie ook het artikel van Jetske: http://jetskeultee.nl/2010/06/25/hydroquinone-hydrochinon/

  Hydroquinone is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar, dus je zult wel eerst langs de huisarts moeten gaan.

  Succes!

 • Kitty mei 31, 2012 (14:15)

  @Wendy:

  Ik heb bij La Roche-Posay navraag gedaan naar het % niacinamide in Lipikar Baume AP. Dat is 4%! Ik gebruik het nu voor mezelf en mijn (jonge) kindjes en vind het heerlijk. Het is heel dik, maar laat geen vettig laagje achter. Je hoeft er maar weinig van te gebruiken.

  Mijn dochtertje heeft ook een tijdje rare bultjes gehad op haar lijfje. Na onderzoek op het internet kwam ik op deze site terecht. Binnen een week nadat ik parfumvrije producten ben gaan gebruiken, werden de bultjes minder.

  Dank Jetske voor alle informatie die je ons hebt aangereikt!

  Groetjes,
  Kitty

 • Momo mei 31, 2012 (00:17)

  hoi,

  Mijn probleem is dat ik veel pigmentvlekken heb op mijn lichaam ik heb op mijn handen en op mijn knieen en elleboog en benen en onder kant van mijn billen wat kan ik daarvoor doen ik heb dringende hulp nodig die pigmentvlekken zijn oud ik kreeg ze toen ik 15 jaar was misschien erfelijk en ik ben nu 24 maar wordt steeds erger is hydrochinon een oplossing daarvoor ??? ik kan niet eens een iets korts dragen wegens deze pigment en ik kan met niemand daarover praten en laser behandelingen zijn heel erg duur 🙁 is hydrochinon de oplossing voor mijn probleem???
  en hoe moet ik het gebruiken?

  mvg en alvast bedankt

 • author-avatar
  Jetske mei 18, 2012 (11:15)

  Bedankt Antoinette voor je suggestie!

  groeten jetske

 • Lydia mei 16, 2012 (12:59)

  Hoi,

  Ergens (weet niet meer waar) heb ik gelezen dat de Lipikar Baume AP 4% Niacinamide bevat. Ik houd een lijst van ingredienten bij en heb het daar wel genoteerd toen, dus het zal kloppen.

  Groet, Lydia

 • Eveline mei 11, 2012 (12:20)

  Ik kreeg dit antwoord toen ik naar het percentage niacinamide in de Decubal Bodylotion vroeg:

  Geache mevrouw -,

  Allereerst bedankt voor uw mail en interesse in Decubal.
  De Decubal Body Lotion bevat 2% niacinamide.

  Wij hopen u zo voldoende te hebben geinformeerd.

  Met vriendelijke groet,

 • author-avatar
  Jetske mei 10, 2012 (20:32)

  Beste Jetske,

  Sinds een jaar heb ik (30) ook last van melasma. Van het een op het andere moment gekomen en sindsdien – helaas – ook niet meer verdwenen. Inmiddels gebruik ik dagelijks een sunblock op de gekleurde vlekken en een zonnebrand met factor 30 op de rest van mijn gezicht (ik woon in een warm land). Het is niet altijd hetzelfde geweest, soms erger en soms minder erg. Het aparte is dat het de afgelopen maand een stuk minder is geworden sinds ik een andere pil gebruik. Wat ik mij nu afvroeg – kan een bepaalde pil zoveel effect hebben of valt het toevallig samen met mijn smeerregime?

  Alvast bedankt!

  Jetske

 • Wendy april 22, 2012 (19:32)

  Antoinette,
  Dank je wel! Ik zal eens gaan kijken naar de La Roche Posay.
  Ik heb inmiddels voor haar lijfje decubal aangeschaft,de bodylotion, welke ook geen parfum bevat en wel niacinamide. Niacinamide staat als 5e op de ingredienten lijst,volgens mij zit er dan voldoende aantal % in.

  Groetjes,
  Wendy

 • Antoinette april 15, 2012 (16:37)

  Hallo Wendy,

  Ik las je berichtje en misschien kan ik je wat helpen in je zoektocht naar een lichaamsproduct. Van La Roche-Posay bevat de Lipikar Baume AP geen parfum en wel nicacinamide.
  Misschien heb je hier iets aan.

  Succes en groeten,
  Antoinette

 • Antoinette april 15, 2012 (14:46)

  Hallo Wendy,

  Lees toevallig net je berichtje en misschien kan ik je een beetje helpen bij je zoektocht naar een lichaamsproduct. Volgens mij bevat van La Roche-Posay de Lipikar Baume AP geen parfum en wel niacinamide.
  Misschien heb je hier iets aan.

  Succes en groeten,
  Antoinette

 • Wendy april 15, 2012 (13:44)

  Jetske, dank je wel!
  Ik begrijp goed wat je bedoeld met op afstand, dat is ook erg lastig inschatten, maar ik ga in ieder geval op zoek naar een lichaamsproduct zonder parfum en met niacinamide.
  Groetjes,
  Wendy

 • author-avatar
  Jetske april 13, 2012 (16:07)

  Beste Wendy,

  Ik vind het zeker bij kinderen heel lastig om op afstand te beoordelen wat er aan de hand is. Ik vind je dochter bovendien nog eene beetje te klein om salicylzuur te adviseren. Ik zou een lichaamsproduct met Niacinamide aanraden; dit werkt barriereherstellend en exfolieert licht.

  groeten Jetske

 • Wendy april 11, 2012 (17:35)

  Graag gedaan!! Het was ook eigenlijk van de zotte om hier goede dingen te lezen, wat je allemaal in je producten hebt gestopt en dan een zoektocht naar een creme waar dat allemaal in zit. Dat is zoiets als zelf het wiel uitvinden terwijl dat al gedaan is!
  Ik hoop dat het er snel is, durf niets meer te gebruiken omdat het weer erger werd. Nog even geduld dus!

  Heb jij trouwens nog een tip voor een peuterhuidje? Mijn dochter heeft van die vetbultjes of talgbultjes op haar armen, benen en wangen thv oren. Als ik google kom ik steeds op Keratosis Pilaris.Vette cremes helpen niet, ik smeer nu Urea van Eucerin, wat wel wat helpt, maar misschien heb jij nog een goede tip? Ook voor haar gebruik ik geen geparfumeerde producten.

  Groetjes,
  Wendy

 • author-avatar
  Jetske april 10, 2012 (21:46)

  Beste Wendy,

  Wat ontzettend leuk om te horen! Ik hoop dat je het heel lang en met heel veel plezier zult gaan gebruiken. Ik heb er in ieder geval echt alles aan gedaan om er hele mooie werkzame producten van te maken. En als ze je uiteindelijk toch niet bevallen kun je me altijd mailen….. (maar daar gaan we maar even niet van uit 🙂

  groetjes Jetske

 • Wendy april 10, 2012 (21:38)

  Hoi Jetske,

  Ik heb inmiddels besloten om jou producten te gaan proberen en heb ze dan ook net besteld.
  Ik wil absoluut geen parfum in mijn huidverzorging, dat heeft ellende genoeg gegeven, en ik wil een huidverzorging met de juiste concentraties werkzame stof, anders heeft het nog geen nut.
  Dus de stap genomen, want volgens mij is er dus maar een huidverzorging die aan mijn eisen voldoet, en dat is Uncover Skincare.
  Ik had vandaag wel Olaz Professional gekocht, ongeparfumeerd, maar met een bepaald alcohol, dus dat gaat terug.
  8 jaar geleden genoeg ellende gehad door huidverzorging, dus ik neem geen risico s. De verwachtingen zijn hooggespannen, ik ben benieuwd :-)!

  Groetjes,
  Wendy

 • Wendy april 9, 2012 (22:26)

  Hoi Jetske,

  Ik zit al enige dagen te lezen op je site en zie een heleboel positieve informatie.
  Ik heb al enige jaren hyperpigmentatie, wat waarschijnlijk is veroorzaakt door parfum in een zonnebrandcreme waar ik niet tegen kon. Daarna ben ik acuut gestopt met parfum in welk product dan ook, maar merk dat ik ieder jaar in het voorjaar weer de kriebels krijg om op zoek te gaan naar een goed product wat mijn hyperpigmentatie rustiger maakt.
  Mijn dermatoloog heeft mij eucerin Q10 Active aangeraden en dit heb ik ook een periode gebruikt, maar ik heb het idee dat dit weinig doet.
  Ik wil nu toch eens proberen om het aan te pakken, met een lange adem, maar niet met producten die schadelijk kunnen zijn, dat nooit meer!
  Nu lees ik hier veel over vitamine C en niacinamide, waar ik enthousiast over ben geworden en ik wel wil gaan gebruiken.
  Maar ja…. wat kan ik het beste gaan gebruiken??
  Ik wil dan namelijk ook graag reiniger, toner en exfoliant van hetzelfde merk gebruiken, maar bevat dit dan ook de juiste ingredienten?
  Ik ben 40, heb al meer dan 8 jaar hyperpigmentatie en smeer iedere dag een spf 50 van Avene.
  Kan jij mij helpen?

  Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Wendy

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (17:07)

  Beste Alissa,

  Ik wil best een keer een recept vitamine A zuur voor je moeder voorschrijven, maar het is niet gezegd dat daar de pigmentvlekken ook echt minder door zullen worden. De zogenaamde ouderdomsvlekken reageren niet erg goed op cosmetische ingredienten. Niacinamide werkt over het algemeen redelijk goed tegen melasma, maar dat is een andere vorm van pigmentatie. Er zit overigens een hoge concentratie in de moisturizer van Uncover. Hier zit ook 5% vitamine C en dit kan de vlekken ook iets lichter maken. Een andere behandeling voor pigmentvlekken is smeren met hydroquinone, maar hier heb je ook een recept van de arts voor nodig en dit middel mag je niet al te lang gebruiken. Dit kan ook flink je huid irriteren en ik zie in praktijk vaak dat de plekken na het stoppen weer terugkomen. Het heeft niet zo heel veel zin om een niacinamide masker te maken, het is namelijk beter om het dagelijks op je huid aan te brengen. Anders krijg je eigenlijk alleen een exfolierend effect. Verder is het essentieel om de huid te beschermen met een goede zonnebrandcreme.

  groeten en veel succes,

  Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 29, 2012 (10:49)

  Beste Monique,

  Mijn advies is om s avonds eerst de creme van olaz aan te brengen en daarover een dun laagje vitamine A zuur. Doe dat aanvankelijk eens in de drie dagen en bouw de frequentie op. Gaat het goed dan kan je de olaz creme over het vitamine A zuur aan gaan brengen. Gaat dat goed dan kan je overdag met het glycolzuur product gaan smeren.

  groeten en succes Jetske

 • Alissa februari 21, 2012 (17:43)

  Beste Jetske,

  Mijn moeder heeft een verouderde huid, en heeft “normale pigment vlekken door ouderdom/zon waar ze zich erg aan stoort. Ik vertel haar vaak over de producten die ze kan krijgen via de dokter die helpen, of via een dermatoloog (bijv. vitamine A zuur) maar ze wil geen irriterende sterke stoffen gebruiken en hiervoor naar de dokter gaan. Wat kan zie toepassen wat ook echt werkt tegen pigmentvlekken? Werkt een eenmalige laserbehandeling/peeling bij een dermatoloog? Zijn er ook producten met een hele hoge concentratie niacinamide? (werkt dit eigenlijk ook bij gewone pigmentvlekken?) Kan ik zelf een niacinamide masker maken van niacinamide poeder en glycerine? Ze smeert al met een decubal vitaal waar redelijk veel niacinamide in zit maar dit werkt nog niet heel sterk.

  Alvast erg bedankt!

  Groet,

  Alissa

 • Monique januari 22, 2012 (13:30)

  Hoi Jetske,
  Waarschijnlijk staat deze vraag wel ergens beantwoord maar ik kan hem niet vinden. Ik ben 50 en heb een hele dikke huid met grove porien en littekens. Ik krijg nu van de huisarts vit. Azuur creme. Ik gebruik ook Neostrata creme 15%, deze kan ik goed verdragen. Mijn vraag is wat de volgorde is van smeren. Wat eerst, ik gebruik oil olaz als dag en nacht creme. Ik stel voor om de vit. Azuur creme eerst te verdunnen met de oil olaz nachtcreme, is dat verstandig?
  Alvast bedankt.

 • author-avatar
  Jetske november 29, 2011 (12:04)

  Nou dat is super!

  groeten jetske

 • Kitty november 13, 2011 (16:53)

  Hallo Jetske,

  In die bodylotion van La Roche zit 4% niacinamide.

  Groeten,
  Kitty

 • Kitty november 10, 2011 (13:20)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor jouw reactie.

  Ik was het helemaal vergeten, maar in de bodylotion van Decubal zit ook niacinamide en ook als 5e ingredient. Ik heb bij beide merken geinformeerd naar het %, dus ik ben benieuwd…

  Vriendelijke groet,
  Kitty

 • author-avatar
  Jetske november 9, 2011 (23:10)

  Hallo Kitty,

  Dit product ziet er prima uit en niacinamide staat inderdaad hoog op de INCI lijst. Weet je ook hoeveel er precies van inzit? Verder lijkt het me een hydraterend product te zien aan de ingredienten.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske november 9, 2011 (23:04)

  Hi Tamara,

  Een reactie waar ik natuurlijk helemaal blij van wordt :-).
  Zoals Eva al schreef bevatten de moisturizers van Uncover Skincare inderdaad 4% niacinamide, de variant voor de normale tot vette huid bevat zelfs 5%. Ook de toners bevatten niacinamide, gebruik je ze dus in combinatie dan krijg je zelfs een hoger percentage. Ook zoethoutwortel werkt bij pigmentatie en dit zit in beide producten.
  Hydroquinone kan inderdaad vrij heftig zijn voor de huid. Je kunt het wat minder vaak gebruiken of over je creme aanbrengen. Dan is de werking iets minder maar reageert je huid ook wat minder heftig.

  Ben hard aan het werk aan m n boek, maar zoals bij alles gaat er veel tijd overheen om het precies zo te krijgen als ik wil! Als het er is laat ik het zeker weten!!!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske november 9, 2011 (23:02)

  Hi Tanja,

  Niacinamide is een echte multitasker! Het heeft anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) eigenschappen wat zeker geschikt is bij acne. Ook remt het de histamine productie (remt ontstekingsreactie) en kalmeert. Het werkt barriereherstellend en zorgt er dus voor dat de huid gezond wordt en blijft. Daarmee blijft er ook meer vocht in de huid en werkt het dus goed bij mensen die een droge huid hebben.
  Talg houdt inderdaad vocht vast in de huid en beschermt haar. Een van de oorzaken van acne is dat de talgklieren overactief zijn. Niacinamide werkt dan talgregulerend; het gaat overtollige talgproductie tegen waardoor acne minder kans krijgt. Het absorbeert de talg niet (wat je inderdaad niet wilt als je een drogere huid hebt) maar het moduleert de talgproductie.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske november 8, 2011 (13:23)

  Hi Feline,

  Fijn dat je het antwoord ondertussen al gevonden had!

  Heb je alleen moedervlekken of zitten er ook sproeten tussen? Sproeten kunnen namelijk wel wat lichter gemaakt worden met hydroquinone. Overigens kan je de creme maar een aantal maanden gebruiken en is de kans groot dat de sproetjes onder invloed van de zon weer zullen terugkomen. Andere stoffen die sproeten wat lichter kunnen maken zijn bijvoorbeeld vitamine A zuur (ook alleen op recept te verkrijgen) vitamine C, Zoethoutwortel-extract of niacinamide.

  Je bent zeker welkom om een keer bij de Velthuis Kliniek langs te komen.
  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske november 8, 2011 (13:22)

  Beste Feline,

  De meest voorkomende vormen van pigment zijn UV damage (wordt zichtbaar op oudere leeftijd, melamsma ( zwangerschapsmasker ) en post inflammatoire hyperpigmentatie (vlekjes na bijvoorbeeld littekentjes). Vooral bij de eerste twee is van enkele stoffen bekend dat ze deze pigmentvlekken zeker wat lichter kunnen maken… Ik had eerder inderdaad al gereageerd op je vraag bij de blog hydroquinone . Je kunt altijd laten weten hoe de laserbehandeling is gegaan! Als je zelf last van de vlek hebt, lijkt het me zeker de moeite waard om eens langs te gaan bij een kliniek. Niet geschoten is altijd mis…

  Overigens kan niacinamide veel meer doen voor de huid dus sowieso een prima ingredient!
  Succes, groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske november 8, 2011 (11:16)

  Beste Rob,

  Hydroquinone is een ingredient dat al lange tijd wordt gebruikt en de werkzaamheid alsmede de bijwerkingen zijn goed onderzocht. Belangrijk is om naast hydroquinone een zonnebrandcreme te gebruiken. Het zou voor mijn gevoel onverantwoord zijn om de zonnebrandcreme achterwege te laten, maar ik ben het wel met je eens dat alleen het gebruik van een zonnebrandcreme er al voor kan zorgen dat de pigmentatie niet verergert. Alleen een zonnebrandcreme is naar mijn mening niet voldoende (zie ook onderstaand artikel). Daar komt bij dat het doel van het onderzoek was om de werkzaamheid van Hydroquinone te vergelijken met de werkzaamheid van Niacinamide. Hydroquinone is namelijk al de “gouden standaard”en bewezen effectief.

  Hier vind je een review onderzoek over de behandeling naar melasma: General management recommendations that assist in the clearing of melasma include discontinuation of birth control pills, scented cosmetic products, and phototoxic drugs, coupled with UV protection with use of broad-spectrum (UVA 1 UVB) sunscreens 20 Solar exposure exacerbates melasma, and its avoidance is fundamental for the successful management of the disease. Most patients using bleaching agents can expect a recurrence of the disease on exposure to sunlight and artificial UVA and UVB light. This supports the importance of the use of
  broad-spectrum sunscreens (SPF[30) in melasma therapies. Broad-spectrum sunscreens must be applied daily throughout the year and continued indefinitely to minimize the reactivation of melanocytes by incidental exposure to the sun. Although sunscreens are a vitally important component of therapy, other forms of treatment are nonetheless necessary. (pdf)

  Er wordt hier oa verwezen naar een onderzoek waarin een sunscreen agent wordt vergeleken met een placebo.

  Groeten Jetske

 • Kitty oktober 18, 2011 (21:52)

  Goedenavond Jetske,

  Ik kwam toevallig deze bodylotion tegen van La Roche-Posay: Lipikar Baume AP. Dit is de eerste bodylotion die ik heb gevonden waar niacinamide in zit (of ken jij er meer merken?). Voor zover ik het kan beoordelen, ziet de INCI-lijst er goed uit. Wat vind jij ervan?

  AQUA / WATER
  BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER / SHEA BUTTER
  GLYCERIN
  NIACINAMIDE
  CYCLOHEXASILOXANE
  PARAFFINUM LIQUIDUM / MINERAL OIL
  CETEARYL ALCOHOL
  BRASSICA CAMPESTRIS OLEIFERA OIL / RAPESEED SEED OIL
  AMMONIUM POLYACRYLDIMETHYLTAURAMIDE / AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE
  PEG-100 STEARATE
  CERA MICROCRISTALLINA / MICROCRYSTALLINE WAX
  GLYCERYL STEARATE
  PEG-20 METHYL GLUCOSE SESQUISTEARATE
  PARAFFIN
  SORBITAN TRISTEARATE
  DIMETHICONE
  DIMETHICONOL
  DISODIUM EDTA
  CAPRYLOYL GLYCINE
  XANTHAN GUM
  PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE
  SODIUM BENZOATE
  PHENOXYETHANOL

  Alvast bedankt voor de moeite en succes met je boek! Wanneer komt het uit?

  Vriendelijke groet,

  Kitty

 • Eva oktober 18, 2011 (21:22)

  @Tamara

  Hoi, onderaan het artikel staat:

  “De moisturizers van Uncover Skincare bevatten 4% niacinamde.” 🙂

 • Tanja oktober 18, 2011 (20:40)

  Hoi Tamara,

  mag ik vragen welke versie je hebt van de moisturizer?

 • Tamara oktober 18, 2011 (20:09)

  Hi Jetske,

  Nogmaals fijn je “live” te zien in de reportage van Beautyjournaal en bedankt voor de heldere en eerlijke uitleg. Ik hoop dat je op deze manier nog meer consumenten zult bereiken die net als ik FAN van je producten zullen worden.

  Ik heb zojuist weer je moisterizer besteld, want ik kan ECHT niet zonder. Mijn huid is nu eindelijk rustig en vrij egaal geworden. Hoeveel % niacinamide bevat jouw moisterizer eigenlijk? Want de Hydrochinone geeft nogal irritatie en schilfters op mijn huid. Wellicht is deze zelfs overbodig….?

  En ik zou nog steeds graag willen weten welke foundation je op hebt. Jouw huid oogt zo mooi, glanzend en egaal!!!

  P.S.; hoe lang duurt het, voordat je boek klaar is? Zo nodig ga ik voor de deur van de boekhandel liggen ;-)))))……

  Hartelijke en warme groetjes,
  Tamara Hollink

 • Tanja oktober 18, 2011 (18:32)

  Beste Jetske,

  ik je informatie over Niacinamide leg je uit dat het de talgproductie reduceert en dus geschikt is voor acne.
  Maar als je dit op niet vette gedeeltes doet, dan maakt de huid minder eigen vet aan en dat lijkt me dan niet goed, wordt de huid droger (dan moet je wel smeren!)

  Groet,

  Tanja

 • Feline oktober 18, 2011 (12:49)

  Haha, pardon, ik had gezien dat u al op een andere post op mijn vraag had gereageerd. Sorry hiervoor.
  Ik ga denk ik maar op zoek naar een laserkliniek.
  Maar het probleem is, de pigmentvlek is niet supergroot, dus misschien kijken ze me raar aan.
  Maar ik heb vooral heel veel kleine moedervlekjes op mijn gezicht, klein, maar heel veel, en dit stoort mij.
  En vooral die pigmentvlek, want die zit echt midden op mijn wang zeg maar;(
  Maar bedankt voor uw antwoord!

 • Feline oktober 18, 2011 (12:35)

  Ik heb een pigmentvlek op mijn wang, daar ben ik mee geboren;( (hij is niet superdonker)
  Ik hoopte dat hydroquinone en niacinamide ook tegen deze vorm van pigment zouden werken.
  Zou u mij misschien uw mening hier over kunnen geven?
  U zou me daar echt heel erg bij helpen!

  Groetjes,
  Feline!

 • Rob oktober 17, 2011 (21:25)

  Interessant onderzoek. Alleen: bij dit onderzoek heb je geen echte controlegroep. De verbetering kan dan toch ook aan andere factoren liggen? Bijvoorbeeld aan de SPF50 die de deelnemers overdag elke 3 uur op moesten smeren? Is elders wel aangetoond dat hydroquinone + SPF beter werkt dan SPF alleen?

  Gr. Rob

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!